Kreativ

ŠTÍTEK: povídka

Hlohovečtí si k Vánocům nadělili neotřelou encyklopedii obce.

Hlohovec rýká: kadyma tadytok ideš? Rozumíte jim?

/FOTO/ Že se v Hlohovci na Břeclavsku jen tak něco neříká, ale rýká, nebo že se k sobotnímu obědu nesmaží řízek, nýbrž rýzek, už zřejmě většina Jihomoravanů tuší. Co však Hlohovečtí, neboli Lohovčané, myslí, když pronesou větu: Kadyma tadytok ideš, ide sa hentama, ví už zřejmě málokdo.

V kavárně pražského Činoherního klubu byla pokřtěna kniha povídek Klub osamělých srdcí pana Vajíčko.

Kniha povídek. Klub osamělých srdcí pana Vajíčko byl pokřtěn

Osobnosti, které spojuje reklamní a umělecký svět, se sešly ve čtvrtek 9. 12. v kavárně Činoherního klubu v Praze, aby pokřtily knížku povídek z reklamního světa Klub osamělých srdcí pana Vajíčko. Úlohy kmotrů se skvěle zhostili zástupci marketingových médií Radana Čechová z MaM, Martina Vojtěchovská z Media Guru a Ondřej Aust z Mediáře. Namísto tradičního šampaňského se ke křtu knihy tentokrát použila vejce.

Knihovna v Humpolci vyhlásila literární soutěž nazvanou Knihovna jako ostrov

Knihovna jako ostrov: Literární soutěž má své vítěze

U příležitosti stého výročí založení vyhlásila letos v květnu Knihovna Jiřiny Zábranové v Humpolci literární soutěž. Dostala název Knihovna jako ostrov, což bylo i námět pro povídku, kterou mohli soutěžící zasílat do 20. září. Soutěž je rozdělena do tří kategorií 12 – 15 let, 18 – 25 let a kategorie 60+. Patronkou soutěže se stala spisovatelka, překladatelka a ředitelka Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě PhDr. Markéta Hejkalová.

Kniha Periferie něhy bude mít do svého literárního života neobyčejný vstup v rámci urbex performance, která proběhne 23. září od 18 hodin naproti klubu Eden v Broumově.

Do Edenu na premiéru: Periferie něhy promlouvá o tom, na co jiní jen tajně myslí

VIDEO: Plakát se siluetou nahého dívčího těla ležícího na podešťově se lesknoucí dlažbě je „tajnoslibnou“ pozvánkou na čtvrteční křest povídkové knihy „Periferie něhy“ spisovatelky Evy Kroupové. Broumovská rodačka se v ní spolu s fotografiemi Vesny Walden, která s tématikou ženského těla pracuje už delší dobu, možná pouští na tenký led.

Ilustrační foto

Únos. Přečtěte si povídku čtenáře Deníku

Povídka je součástí nedávno vydané e-knihy Poslední hodina a další povídky z dvaadvaceti hlav. ( https://pbn.proweb.cz/…ihy )  Kniha obsahuje dvacet povídek od dvaceti různých začínajících autorů, z nichž většina je ještě náctiletého věku.

Martina Preissová byla dvakrát nominována na Cenu Thálie, často spolupracuje i s rozhlasem a dabingem.

Jsem prostě jiná, říká herečka Martina Preissová

S Martinou Preissovou se znám dlouhých pětadvacet let. Ve výtahu brněnského Mahenova divadla nás tehdy představil režisér Zdeněk Kaloč. Ani jedna z nás v tu chvíli netušila, že se tamější činohra stane v budoucnu naším společným angažmá a že se dokonce o dvacet let později znovu setkáme v souboru Činohry Národního divadla. Ostatně, těch styčných bodů je mnohem víc. A i proto si v rozhovoru přiznaně tykáme.

Ve filmové verzi Vražd v ulici Morgue si zahrál král hororových snímků Béla Lugosi. My ho známe spíš jako Drákulu.

První detektivka na světě? Vraždil opičák

Před 180 lety zveřejnil americký spisovatel Edgar Allan Poe svou povídku Vraždy v ulici Morgue. Temná historka o zabijáckém orangutanovi bývá považována za první detektivní příběh v dějinách.

Webová výstava kosmetiky.

Tipy na víkend 10. a 11. dubna: Webové expozice, audionahrávky nebo výlet

Zavzpomínejte na maminčinu červenou rtěnku, vůni vašeho prvního pudru nebo na parfém v nádherném flakonu, který vždy stál na poličce. Na webu Východočeského muzea v Pardubicích se tento týden otevřela výstava plná krásy a péče, barev, zvučných názvů i lákavých reklam. Volné dny můžete trávit také poslechem audionahrávek. Herci Východočeského divadla Pardubice se znovu pustili do načítání povídek z knih českých autorů. Vysokomýtští mohou vyrazit na výlet do Knířova, kde zdejší základní škola připravila Vesmírné putování.

Komik a herec Lukáš Pavlásek

Fejeton na paVlásku: Hašek a političtí komici

Letos v březnu uplynulo sto let od prvního vydání Haškova Švejka. Já mám Jaroslava Haška hodně rád a mám od něj přečtené i méně známé věci, jako třeba dopisy či pro někoho překvapivě vážné básně.

Bianca Bellová

Spisovatelka Bianca Bellová: Povídka je avantýra na jednu noc, píše se z voleje

Tyhle fragmenty. Tak pojmenovala Bianca Bellová útlou knihu, která vyšla nedávno v rámci Velkého knižního čtvrtku (vydal ji Host). Po románech Jezero, Sentimentální román nebo Mona jde poprvé o povídky, v nichž autorka reflektuje vztahy na Tinderu, ztrátu přítele, osudové setkání, festivalové četby i stárnutí v domově seniorů.

Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák: Už jsem si nechal bodnout obě dávky vakcíny. Jsem připraven

Úctyhodných pětaosmdesát let oslaví na Den učitelů dramatik, scenárista, herec, autor písňových textů a spisovatel Zdeněk Svěrák. Dárkem pro něj, a potažmo i jeho příznivce, je souhrn nahrávek jeho autorské a interpretační tvorby (kromě nahrávek Divadla Járy Cimrmana), které v průběhu desítek let vznikaly pro Supraphon. Dohromady jde o bezmála čtyřiadvacet hodin poslechu.

Rakouské spisovatelce Ilse Tielsch, která má kořeny v Hustopečích, vychází nová kniha povídek s názvem Vzpomínky na dědečka.

Rodačka z Hustopečí Ilse Tielsch vydává další knihu. Povídky pojí vzpomínky

Daleko odtud, na obzoru, kde se nebe a země zdánlivě dotýkají, vidím kráčet dědečka. I na tu vzdálenost ho dobře rozpoznám. Nebylo by ani možné ho s někým zaměnit. Nikdo jiný nechodí tak jako on, nikdo tak nenosí pušku přes rameno, nikdo nemá tak černé vlasy. Také jeho knírek je černý, konce jsou zatočené nahoru, jeho oči jsou tmavohnědé. Dědečkovo jméno začíná na ZEM, to znamená země. Takto začíná poslední z patnácti povídek z nově vydané knížky rakouské autorky Ilse Tielsch, která se před jednadevadesáti lety narodila v Hustopečích na Břeclavsku.

Zuberské hody jsou lákavou podívanou. Jezdívají se na ně dívat lidé z dalekého okolí.

FOTO: Hody v Zubří na Žďársku koronavirus nezastavil. Byly a budou!

Tradiční krojované hody spojené se souzením berana se zatím v Zubří neodmlčely. Zuberští přišli pouze o každoroční hodovou zábavu. „My míváme hody jednou za čtyři roky. Další by měly být až příští rok, takže jsme o ně nepřišli,“ vysvětlil starosta Zubří Jiří Havlíček.

Jan Jindřich Karásek.

Báseň je pro mě umění zkratky, říká vítěz Literární soutěže Františka Halase

ROZHOVOR/ Vítězství v Literární soutěži Františka Halase umožnilo Janu Jindřichu Karáskovi, 23letému rodákovi ze Zlína, jenž vyrůstal v Uherském Hradišti, vydat jeho první sbírku poezie s názvem Vyměřování vzdálenosti. Ten v rozhovoru pro Deník prozradil nejen podrobnosti o sbírce, ale také to, jak k literatuře a poezii pronikl.

Kreslené vtipy Kocábky.

Podívejte se, co má nového detektiv Vaňas

/FOTOGALERIE/ Vymýšlením vtipů a humoristických povídek se Jiří Cinkeis z Chocerad baví už několik let. Pod pseudonymem Kocábka se svým kamarádem kreslířem Josefem Pšeničkou, který jeho nápady přenáší na papír, odlehčují vážnost témat jako staroba, manželské vztahy a humorný obrázek dokážou vykouzlit i z obyčejného, jinak nenápadného ruchu dne. Společně se pohupují na vlnkách humoru a člověčiny.