Kreativ

ŠTÍTEK: povídka

Javořice z dronu.

Na Javořici v poslední den roku opět zamíří tisíce lidí

Vysočina – Nadmořská výška 837 metrů, 20 ročníků, přes 55 tisíc účastníků a více než 270 tisíc korun vybraných na charitativní účely. To všechno jsou čísla, která jsou spojena s tradičním silvestrovským výstupem na Javořici. Ten patří mezi nejoblíbenější aktivity posledního prosincového dne v celé republice, každý rok organizátoři napočítají kolem čtyř až pěti tisíc účastníků. Rekordním byl rok 2016, kdy si akci nenechalo ujít zhruba šest tisíc lidí.

Ilustrační fotografie.

Večer s nádechem svařeného vína

Hradec Králové – Studio V podkroví v sobotu večer uvádí literárně komponovaný pořad, který vznikl ve spolupráci Klicperova divadla Hradec Králové a Východočeského divadla Pardubice.

Ray Bradbury. Mistr jemné, nikoli temné hrůzy

Z Bradburyho Temného karnevalu i po sedmdesáti letech mrazí

Říci o Rayi Bradburym, že je klasik žánru science fiction, by bylo hrozně zjednodušující. Nejlépe to dokazuje právě vydaná sbírka povídek Temný karneval (The Dark Carnival), kterou v její kompletní podobě dostává český čtenář do rukou poprvé.  

AUTORSKÉ ČTENÍ. Kousek příběhu Emy a Olivera, ale i vtipnou vánoční povídku přímo od autora si mohli vychutnat návštěvníci Adventu na radnici v Kroměříži.

Vášeň pro psaní ho zapsala do knihy rekordů

Dětské knížky, ale i realistické próze pro dospělé se věnuje mladý nadějný spisovatel Jan Sviták, který většinu svého života prožil v Holešově. Především u dětských knížek se inspiruje životem.

Jack Kerouac kolem roku 1956.

Kerouac, Lawrence, Fitzgerald: knižní klasika se vrací v novém hávu

Jste fanoušky beatniků či jiné kultovní literatury a máte pocit, že stará vydání už znáte dokonale? V tom případě vás potěší zpráva, že na pulty tuzemských knihkupectví připutovalo s koncem roku pozoruhodné množství neznámých děl angloamerických klasiků, případně nových, moderních překladů jejich nejznámějších prací.

Naivní divadlo. Ilustrační snímek.

V libereckém Naivním divadle připravili vánoční program

Liberec – Liberecké Naivní divadlo nezapomíná na své diváky ani o vánočních svátcích. 26. prosince mají na programu svou loutkovou komedii O hodině navíc aneb Potlach v hustníku, která měla premiéru letos na podzim a která zavede diváky mezi trampy.

Sbírka nabízí téměř čtyři desítky krátkých básní, které zaujmou čtenáře velkou životní moudrostí a postřehem.

Autor detektivek z Havlíčkova Brodu píše básně

Havlíčkův Brod – Sirény teskní u vysněných plání. To je název básnické sbírky se kterou přišel známý český autor detektivek, František Uher rodák z Havlíčkova Brodu. Knížka vyšla v nakladatelství Alfa Omega v letošním roce.

Křest knihy a autogramiáda autora

Křest nové knihy Ladislava Berana

Písek – Kriminální případy ze starého Písku je název již 38. knihy píseckého spisovatele a emeritního kriminalisty Ladislava Berana.

Ladislav Beran.

Kriminální případy prvorepublikového Písku

Písek - Spisovatel a emeritní komisař Ladislav Beran stráví hodně hodin v různých archivech a čtením dobového tisku. O tom, že dokáže vybrat ty nejzajímavější kriminální případy a čtivě je zpracovat, svědčí velký zájem čtenářů.

Václav Koubek.

Dnešní Listování s všestranným umělcem Václavem Koubkem

Trutnov - Básník, harmonikář, zpěvák, režisér, herec, cestovatel a spisovatel - všemi uvedenými schopnostmi vládne Václav Koubek. Do Trutnova přijíždí v rámci oblíbeného pořadu Listování, který se uskuetční dnes od 19 hodin v kinosále ZŠ Mládežnická.

Ilustrační foto.

POVÍDKA: Dušičky a drony

„Tak pojďte, pojďte, nemůžeme se zdržovat, jinak nás tady zamknou a to by nebyla hezká noc, viďte!“ paní Jana popoháněla stádečko svých svěřenců k další zajímavosti. „Tak a tady vidíme nejslavnější náhrobek našeho hřbitova, který byl pro místního továrníka zhotoven podle návrhu samotného Maxe Švabinského. Anděl na náhrobku má podobu továrníkovy manželky, která si to údajně přála.

Ilustrační foto

Amatérští autoři mohou opět posílat práce do literární soutěže

Karlovy Vary – Krajská knihovna Karlovy Vary vyhlásila nový ročník Literární soutěže pro amatérské autory z České republiky. Patronem letošního, již 12. ročníku, je český básník, překladatel a publicista Petr Borkovec, jehož básně byly přeloženy téměř do všech evropských jazyků.

S mladými čtenáři otevřeně diskutoval i psycholog Jeroným Klimeš.

Literární emoce bez hranic

V polském a Českém Těšíně se pustili do projektu, který mladým čtenářům originálním způsobem přibližuje kouzelný svět knih a problémy dospívajících dětí.

Jana Rečková.

Zavzpomínají na spisovatelku Janu Rečkovou. Ta podlehla letos rakovině

Liberec – Ve středu 5. září od 18:00 proběhne v libereckém knihkupectví Svět Jotunheim vzpomínkový pořad Zázračný svět Jany Rečkové v Jotunheimu. Jana Rečková patřila k největším českým spisovatelkám, která přečuhovala z literárního šuplíku fantastiky. Předčítat a vzpomínat na ni budou její nejbližší přátelé a též spisovatelé, Františka Vrbenská a Jan Kovanic.

Tom Hanks ve filmu Most špionů.

Tom Hanks napsal knihu. Již v září vyjde česky

/VIDEO/ V polovině září vydá nakladatelství Domino literární debut Toma Hankse, držitele dvou Oscarů a jednoho z nejoblíbenějších herců současnosti. Obsahuje sedmnáct povídek, v nichž autor sedmnáctkrát dokazuje, že jeho spisovatelský talent se vyrovná tomu hereckému.

Miloslav Šimek.

ZLATÉ ROZHOVORY: Ctíme partu a kamarádství, říkal komik Miloslav Šimek

Police plné knih, na stěnách obrázky a fotografie, v koutě místnosti pohovka, u okna stůl s lavicí a židlemi. Dříve to býval sklep, později v tomhle mrňavém království vymýšlel své scénky, povídky, skeče nebo divadelní hry populární komik Miloslav Šimek. Deník ve speciálu Zlaté rozhovory připomene, jak svou tvorbu Šimek hodnotil v roce 1976 v časopisu Květy.

Kafe uprostřed v Hradišti. Ilustrační foto

Skandální aféra v hradišťském Kafe uprostřed

Aféra přímo skandální má vypuknout v pondělí 4. června v 19 hodin ve dvoře Kafe uprostřed v Uherském Hradišti. Pod hlavičkou umělecké agentury Pierrot se v netradiční, zhruba hodinové, adaptaci povídky Karla Čapka představí herci Jiří Hejcman a Irena a David Vackovi.

Členové umělecké skupiny Vlašarma Norjana, studenti literárně-dramatického oboru žďárské ZUŠ, sepsali Šestero jako svoji absolventskou práci.

Studenti sepsali knihu hororových povídek, ta teď míří do knihkupectví

Žďár nad Sázavou – Šestero. Tak zní název knihy mladých autorů, loňských absolventů prvního stupně studia literárně-dramatického oboru Základní umělecké školy (ZUŠ) Františka Drdly ve Žďáře nad Sázavou. Šestice studentů, čtyř dívek a dvou chlapců ve věku od čtrnácti do sedmnácti let, sepsala publikaci jako svoji absolventskou práci. A téma? Mladí autoři se pustili do hororových příběhů.

Sir Arthur Conan Doyle

Otec Sherlocka Holmese i vášnivý lyžař. Svět slaví 159. narozeniny Sira Doyla

Psala se druhá polovina května roku 1859, když se do rodiny úředníka Charlese Doyla narodil malý Arthur. V pořadí druhý potomek z desíti dětí, který měl mimo politických a sportovních vloh i ty literární. Právě díky nim později stvořil Sherlocka Holmese, geniálního detektivního poradce, kterého dnes z knih a filmů zná doslova celý svět.

Julie Nováková.

Spisovatelka Julie Nováková přiveze do Liberce „Světy za obzorem“

Liberec – Návštěvníky autorského čtení vezme na fantastickou cestu od Země přes sluneční soustavu až do dalekých koutů galaxie nebo do časů samotné smrti vesmíru. „Mohou těšit především na ukázky z mé nejnovější knihy, povídkové sbírky Světy za obzorem,“ láká na akci Julie Nováková.

Jiří Novák (vpravo) a Jiří Žáček při křtu Člověčin v Praze.

Nadaný regionální autor vydal svou knižní prvotinu

Sokolov – Když jsme si spolu s Jiřím Novákem ze Sokolova povídali naposledy, měl ve svém šuplíčku schovanou slušnou hromádku povídek a mohl se pochlubit tím, že je začal publikovat v prestižním časopise Divoké víno vedle takových osobností, jakými jsou Václav Bárta, Jiří Žáček nebo Karel Sýs.

Irvine Welsh

Na Festival spisovatelů přijede Irvine Welsh, autor Trainspotingu

Na letošní Festival spisovatelů Praha přijede skotský spisovatel Irvine Welsh, autor slavného románu Trainspoting. Uvedla to viceprezidentka festivalu Vlasta Brtníková. Autor se na festival vrátí po 15 letech. Festival se uskuteční 2. až 8. října v Senátu, jeho motto letos zní Live Evil (Živé zlo). K tématu se pojí další slavný autor, nositel Pulitzerovy ceny Colson Whitehead, který se zabývá živým zlem páchaným na černých otrocích pracujících na amerických plantážích, doplnila Brtníková.

Liberec. Ilustrační foto.

ROZHOVOR: Napsala fantasy zasazenou do Liberce a bojuje o Cenu čtenářů

Liberec – V prosinci loňského roku se na pultech knihkupectví objevila kniha Ve stínu Rudé věže. Autorka Karolina Francová zasadila děj fantasy přímo do Liberce. „Dlouho jsem toužila napsat něco, co by se odehrávalo na Liberecku. Zprostředkovat pocit z toho, jak úžasné lokality tady jsou, a příběhy, které se k nim pojí,“ dodává.

Nejlepší školáci byli oceněni za díla do literárně výtvarné soutěže na téma bezpečnosti.

Školáci vytvořili učebnici o bezpečnosti

Poděbrady /FOTOGALERIE/ – V místním Kulturním a informačním centru byl vyhodnocen letošní ročník literárně výtvarné soutěže s názvem Víte dosti k bezpečnosti.

Křest audioknihy pro nevidomé a slabozraké Chodci v soumraku od Václava Chytila (vlastním jménem Vítězslav Bělovský) v Moravskoslezské vědecké knihovně v roce 2017.

V Šenově ve středu pokřtí poslední dílo Václava Chytila: knihu Kamarádi

Přátelství je pouto, které sbližuje i rozděluje, ale vždy zanechává stopy v naší duši, stejně jako láska… A právě o tomto silném poutu je kniha Kamarádi, poslední dílo Vítězslava Bělovského, spisovatele, nakladatele a také novináře (mimo jiné redaktora a editora Ostravského večerníku), který své knihy publikoval pod pseudonymem Václav Chytil.