Kreativ

ŠTÍTEK: povídka

V Muzeu Českého krasu pokřtili dvě knihy.

OBRAZEM: Křest knih provázely lidové písničky a dobrá nálada

Beroun - V Muzeu Českého krasu pokřtili svou knihu Rudolf Kadeřábek a Hana Hrabáková. Rudolf Kadeřábek představil již šestý díl Berounských reminiscencí a Hana Hrabáková své třetí pokračování Povídek ke kávě. Kmotry knih byli Bohumila Vokáčová, spoluzakladatelka projektu Dejme dětem šanci a Miloslav Frýdl kapelník Třehusku. 

Devět rolí má nová detektivní veselohra, která se odehrává v prostředí americké prohibice. Režisér slibuje, že novinka bude zajímavá i po stránce kostýmů.

Mšenští ochotníci neúnavně nacvičují detektivní povídku

Mšeno /FOTOGALERIE/ - Jedenáct roků letos uplynulo od chvíle, kdy mšenští divadelníci poprvé uvedli hru Postel plná cizinců, která v jejich podání zaznamenala velký úspěch. A před dvěma lety se představili v obnovené premiéře s mírně obměněným obsazením, s nímž dodnes objíždějí mnoho štací.

ze hry Ztracená čest Kateřiny Blumové

Příběh o terorismu, médiích a „účelovkách“ na jevišti

Na média a teroristy si posvítí novinka Švandova divadla na pražském Smíchově – Ztracená čest Kateřiny Blumové. Poukáže i na ničivé dopady dezinformačních článků. Divadelní adaptace proslulé povídky od autora a držitele Nobelovy ceny Heinricha Bölla se na českých jevištích objeví poprvé. Režisér inscenace David Šiktanc, jenž je spolu s Vladimírem Čepkem spoluautorem scénáře, si vybral příběh, který v třaskavé povolební atmosféře získává až nečekaně aktuální náboj.

Vladimíra Valová

Přišel den, který si pamatuji úplně přesně

Třebíč - Recenzenti se předhánějí v poklonách a čtenáři pochvalně mručí. Prvotina se začínající autorce Vladimíře Valové prostě povedla. Sbírka povídek s názvem Do vnitrozemí přitom není četbou, nad kterou by se kde kdo popadal za břicho.

Spisovatelka Alena Mornštajnová z Valašského Meziříčí

Trojice autorek osvěžuje českou prózu

Částečně shodou okolností, částečně díky vydavatelskému záměru se na podzimních pultech potkaly české autorky, jejichž počiny zaštítilo nakladatelství Host. Každá z nich má osobitý styl, jedno mají ale společné: zajímají je vztahy a životní dilemata, mají cit pro detail a silný příběh.

KNIHU NA JARČINĚ VYHLÍDCE nechala po mnoha desítkách let opět vydat Hana Hoffmannová.

Vychází povídky Jacka Flora Na Jarčině vyhlídce

Stanětice – Prapraneteř spisovatele Jacka Flora Hana Hoffmannová pokračuje ve vydávání jeho knih, které napsal téměř před osmi desítkami let. Z šesti autorových knih teď přišla na řadu kniha Na Jarčině vyhlídce.

Robert Fulghum jako host divadelního pořadu LiStOVáNí.

Robert Fulghum: Jsem potomkem Cimrmana a Svěrák to neví

Pardubice – Na Malou scénu Východočeského divadla Pardubice zavítal vzácný host. Robert Fulghum s projektem LiStOVáNí, který představil jeho novou knihu Opravář osudů a s divadelním představením z knihy: Co jsem to proboha udělal?

Ilustrační fotografie.

Kam za zábavou: Literární večer

Rychnovsko /POZVÁNKY/ - V rámci Maratonu východočeských spisovatelů proběhne Literární večer, během kterého bude předčítat spisovatel Pavel Frydrych. Autor napsal román Poznámky k surrealistickému autoportrétu nebo povídky Zpověď počátku tisíciletí. Akce se uskuteční v Městské knihovně v Týništi nad Orlicí ve čtvrtek 2. listopadu od 17.30 hodin.

nové audioknihy

Den trifidů, snílků i kavárníků: audioknižní čtvrtek je tu

Jedenáct minut oblíbeného brazilského spisovatele Paula Coelha předznamenává počet novinek, jež se dnes objevily na pultech knihkupectví. Jedenáct nahrávek atraktivních titulů je součástí Velkého audioknižního čtvrtku, který se koná už potřetí.

Městská knihovna v Praze.

Velký audioknižní čtvrtek dnes nabídne 11 nových audioknih

Na pultech knihkupectví se dnes v rámci Velkého audioknižního čtvrtku objeví 11 knih, které se nečtou, ale poslouchají. Třetí pokračování akce sloužící k propagaci audioknih se koná po vzoru podobné, která propaguje knihy v klasické podobě a v Česku má již šestiletou tradici. Český trh s audioknihami stále roste a jeho loňský objem se může blížit 100 milionům korun.

Ilustrační foto

Na co kam: Objevte kouzlo mayských pyramid

Rychnovsko /POZVÁNKY/ - Městská knihovna v Rychnově nad Kněžnou zve na cestopisnou přednášku s projekcí nazvanou „Od Karibiku k mayským pyramidám (Mexiko, Belize, Guatemala).“ Uskuteční se ve středu od 18 hodin v malém sále Pelclova divadla a svoje nevšední zážitky z cest vám zprostředkují cestovatel a fotograf Pavel Chlum spolu s Petrem Kvardou.

Partnerské vztahy 19. století rozebrala spisovatelka, lektorka a publicistka Martina Bittnerová

Partnerské vztahy 19. století rozebrala Martina Bittnerová

Čáslav – „Partnerské vztahy v 19. století“ byl název přednášky populární spisovatelky, lektorky a publicistky Martiny Bittnerové, která se konala v přednáškové místnosti městské knihovny. Akci zorganizovalo Městské muzeum a knihovna Čáslav ve spolupráci s Literárním klubem Dr. Nadi Benešové.

Robert Fulghum navštívil Zruč nad Sázavou

Robert Fulghum navštívil Zruč nad Sázavou

Zruč nad Sázavou /FOTOGALERIE/ - Ve Spolkovém domě ve Zruči nad Sázavou diváci obsadili hlediště a čekali na hosta - amerického spisovatele, unitářského pastora, filosofa, učitele, zpěváka, malíře Roberta Fulghuma, který se do Česka pravidelně vrací.

Herci Slováckého divadla zpívali šansony už například v Café 21 v Uherském Hradišti.

Aféra vypukne v Hradišti Pod kaštany

FOTOGALERIE / „Zatáhli jste si záclony? To je ale skandál… Že záclony nemáte?! Tím hůř pro vás!“ Tak by se ve zkratce dala charakterizovat povídka Karla Čapka „Skandální aféra Josefa Holouška“, jejíž scénické čtení bude mít premiéru ve čtvrtek 19.října v 19 hodin v uherskohradišťské Čajovně Pod kaštany.

Cena Franze Kafky. Ilustrační foto.

Margaret Atwoodová převezme Cenu Franze Kafky

Cenu Franze Kafky dnes v Praze převezme kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová. Porota jediné mezinárodní literární ceny udílené v Česku každoročně oceňuje výjimečnou literární tvorbu současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu. Atwoodová patří k nejvíce ceněným spisovatelům současnosti, opakovaně se o ní spekuluje jako o možné laureátce Nobelovy ceny.

Apokryfní pověsti provázejí čtenáře minulostí města.

Apokryfní pověsti provázejí čtenáře minulostí města

Svitavy – Nová, rozsahem nevelká publikace svitavského rodáka, lékaře a spisovatele Josefa Čápa, provádí čtenáře minulostí města. Cesta je to dlouhá, začíná u samotných počátků města, pokračuje jeho obléháním za třicetileté války, končí světoznámým příběhem svitavského rodáka Oskara Schindlera.

Z filmu Vetřelec

Vetřelci, lovci, vizionáři. Zkrátka sci-fi

Jsou příběhy plné nevídané magie. Často se v nich létá, běhá, replikuje, filozofuje a prší v nich. Všechny mají jedno společné unášejí nás do jiných světů. Říká se jim sci-fi.

Ilustrační foto.

V Praze se budou při literární noci číst povídky z ČR a Německa

Ukázky z povídek českých autorů, kteří jsou překládáni do němčiny a polštiny, a také ze současné polské a německé povídkové tvorby zazní při dnešní Noci povídky, která se uskuteční v kulturním kampusu v Hybernské ulici v Praze. Maraton čtení začne v 18:00 a potrvá do půlnoci, přičemž úvodní hodina bude věnována tvorbě nedávno zemřelého Petra Šabacha.

Městské slavnosti - ohňostroj

Městské slavnosti zahájí Proměna

Pardubice – Podzimní městské slavnosti se do Pardubic vrátí již ve čtvrtek. Od 9 hodin ráno představí Dramatický soubor Střední průmyslové školy elektrotechnické dramatizaci povídky Proměna od Franze Kafky.

Rumcajsova lavička v Jičíně

Polemika nad Rumcajsovou lavičkou

Jičín - K letošním Rumcajsovým padesátinám chtěla legendárnímu loupežníkovi předat dárek i jičínská radnice. V lipové aleji mu instalovala dřevěnou lavičku, která nezůstala bez odezvy. Mnozí se pozastavují nad její pořizovací cenou, sto třicet tisíc se jím zdá příliš. Rumcajs by ale rozhodně neměl z polemiky, která se strhla nad jeho dárkem, radost.

Podomský spisovatel Karel Vágner má velmi blízký vztah k přírodě. Nechává se jí inspirovat i při své tvorbě.

Zkusil psát, teď Karel Vágner z Podomí zvládá dvě knihy současně

Podomí - Celý život byl vášnivým čtenářem. Zhruba v pětadvaceti letech si Karel Vágner z Podomí řekl, že by mohl zkusit i psát. „Zpočátku šlo jen o krátké texty. Kamarád mi však řekl, ať se trochu rozmáchnu. A ono se to ujalo,“ usmívá se autor, který má na kontě už řadu knih. Hlavně s mysliveckou tematikou.

Turistická trasa po hřebenu Krušných hor - Komáří vížka.

Stíny nad Krušnými horami se loučí a slibují pokračování

Boží Dar – Slavnostní zakončení prvního česko-německého literárního putování se uskuteční dnes, v pátek 15. září. Pět českých autorů a šest německých sepsalo ty nejzajímavější příběhy z Krušných hor a z jejich společné práce vznikla kniha Stíny nad Krušnými horami.

Ilustrační foto

Vycházejí Pytlácké povídky Aleše Dostála

Letos jedenasedmdesátiletý Aleš Dostál, ostravský rodák, člen Obce spisovatelů České republiky, je pilný psavec. Své zážitky profesionálního lesníka a myslivce vtělil do povídkových příběhů, které jsou spjaty s konkrétními hrdiny a krajinou.

O víkendu se lidem ve Vyškově zpřístupnily památky. Někde prohlídky zpestřili divadelníci ze základní umělecké školy, jinde na návštěvníky čekali šermíři či sokolník.

Nelze soudit podle prvního dojmu. I opat může být zlodějem, ukázali divadelníci

Vyškov /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Mladý mnich zoufalý nad závistí a zlobou světa ztrácí víru. Opat mu však vypráví příběh plný naděje. Spolu s ním ho poslouchají i návštěvníci vyškovského kostela Nanebevzetí Panny Marie. Jeho prostory oživují mladí divadelníci ze Základní umělecké školy Vyškov. Je sobotní dopoledne a památky Vyškova otevřely své brány veřejnosti. Díky tradičním Dnům památek.

Jiří Nekvasil

Zapomenutý Bohuslav Martinů aneb Čím lidé žijí

/FOTOGALERIE/ Jiří Nekvasil, ředitel Národního divadla moravskoslezského (NDM), měl i pracovní divadelní prázdniny. V srpnu natáčel jako režisér pro Českou televizi méně známou operu Bohuslava Martinů nazvanou Čím lidé žijí.

Ladislav Beran při autogramiádě jedné ze svých knih.

Kriminalisté Mach a Studnička opět v akci

Písek - Detektivky Ladislava Berana se vyznačují podrobnými znalostmi z práce vyšetřovatelů a dalších policistů a také z píseckého místopisu. Má k tomu tu nejlepší kvalifikaci.