Kreativ

ŠTÍTEK: povídka

Ilustrační foto

Krajská knihovna nabízí nový pohodový literární pořad

Karlovy Vary - Krajská knihovna Karlovy Vary přichází s novým typem literárního pořadu pro veřejnost. V pobočce v Lidické ulici se bude zhruba čtyřikrát do roka scházet takzvaný Spolek přátel krásné literatury a sladkých koláčů.

Ve druhém dílu knihy Stíny nad Krušnými horami má dvě povídky i kraslický začínající autor Milan Hloušek.

Příběhy s nádechem tajemna. Vítejte v Krušných horách

Karlovarský kraj – Podporovat místní regionální autory, pozvat čtenáře, aby poznávali krásy Podkrušnohoří s nádechem tajemna, a současně přiblížit německým autorům ty české a naopak. To jsou hlavní cíle projektu Stíny nad Krušnými horami Nadace St. Joachim. I když, jak říká jedna z organizátorek, o knížce by se nemělo mluvit jako o projektu.

Sauna a osvěžovna NUUK.

Sauna se promění v literární salón

Hradec Králové - Spisovatelka Dora Kaprálová v sobotu zavítá do sauny a kulturní osvěžovny Nuuk. Číst bude ze své novely Zimní kniha o lásce, nahlédnout dá i do své nové povídky Ostrovní.

Nové pódium na zřícenině hradu Pořešín

KRÁTCE: Výherci z řad žáků budou spát na hradě

Benešovsko – Kreativní soutěž pro žáky 6. až 9. tříd základních škol z regionu Posázaví a studenty primy až kvarty Gymnázia Benešov vyhlašuje společnost Posázaví. Soutěž se honosí jménem Strážce památek a úkolem soutěžních týmů bude vypátrat zajímavé informace z regionu inspirované historickou událostí. Žáci se ale mohou zaměřit také na přítomnost či budoucnost.

Karel Klostermann inspirující

Karel Klostermann inspirující

Plzeň - Karel Klostermann inspirující je název výstavy fotografií, která probíhá ve foyer Polanovy síně Knihovny města Plzně ke 170. výročí spisovatelova narození (13. 2. 1848).

Hmyz. Takový je název nového filmu českého režiséra Jana Švankmajera.

Švankmajerův Hmyz uvidíte v kině

Rychnov nad Kněžnou - Hmyz. Tak se jmenuje nový film surrealistického režiséra Jana Švankmajera. Rychnovské kino ho uvede v úterý od 19.30 hodin.

Výstava k 170. výročí narození Karla Klostermanna od 13.2.2018 do 23.3.2018 v prostorách Státního okresního archivu ve Strakonicích.

Výstava k 170. výročí narození Karla Klostermanna

Strakonice - V prostorách Státního okresního archivu ve Strakonicích byla 13. února 2018 zahájena výstava o životě a díle slavného šumavského spisovatele Karla Klostermanna a potrvá do 23.března 2018.

Kamila Máčová vystupuje sólově s kytarou, na klavírních soutěžích i s českokrumlovskou dívčí folkovou kapelou Andromeda.

Šesťačka Kamila Máčová z Českého Krumlova ovládla Zlatou strunu

Český Krumlov – Jeden úspěch za druhým sklízí na poli hudby jedenáctiletá Kamila Máčová z Českého Krumlova. Tím nejnovějším je vítězství v celostátní soutěži Zlatá Struna v Plzni v kategorii do 14 let, kde soutěžila s písněmi Piráti od Zuzany Navarové a se slovenskou lidovkou To ta Helpa.

Křest nové knihy Ladislava Berana - Rakev bez nebožtíka

Pátračka pokřtila Rakev bez nebožtíka

Písek – Šavlemi a šampaňským pokřtili členové Četnické pátrací stanice Praha v knihkupectví Elim novou knihu krimi povídek Ladislava Berana nazvanou Rakev bez nebožtíka, kterou vydalo brněnské nakladatelství MOBA. Jde celkověo pětatřicátou knihu tohoto píseckého spisovatele a emeritního kriminalisty. Většina z nich jsou detektivky.

Karel Čapek

Kniha popisuje souvislost vzácného koberce s Čapkovou povídkou

Národní galerie v Praze vydala knihu o historii vzácného anatolského koberce, který proslavil Karel Čapek ve své povídce Čintamani a ptáci. Galerie o tom informovala v tiskové zprávě. Orientální koberec se vzorem ptáků má ve své sbírce od roku 2014, kdy jej ze soukromého majetku koupila za 1.125 milionu korun.

Karol Sidon četl v Českých Budějovicích svou povídku, kterou napsal pod pseudonymem Chaim Cigan do knihy Praha noir.

Jihočeskou vědeckou knihovnu navštívil rabín Karol Sidon

České Budějovice - Vrchní zemský rabín Karol Sidon přijel v pátek 25. ledna do Českých Budějovic. V českobudějovické Jihočeské vědecké knihovně na Lidické třídě se představil čtenářům v rámci celorepublikové akce Spisovatelé do knihoven, v níž čte deset autorů své texty v deseti knihovnách.

Spisovatel Vlastimil Hela.

Lidé se vrací k mystice, i proto jsou žítkovské bohyně populární

ROZHOVOR/ - Mystika, tajemno a s tím na Slovácku spojené žítkovské bohyně. Témata, které v poslední době táhnou čtenáře. Novou možností, jak si rozšířit znalosti o tomto fenoménu, nabízí knížka Vlastimila Hely, která vyšla na konci roku 2017. Tajemství bohyní na Žítkové se na celou věc dívá skrze trochu jinou optiku, jsou to hlavně oči faráře Josefa Hofera.

Pavel Sztwiertnia.

Psaní pro mě bylo únikem z neradostné situace

Žďárské vrchy /ROZHOVOR/ – Lásku k přírodě musí mít člověk v sobě. A Pavel Sztwiertnia jí má na rozdávání. Učarovaly mu nejen Jeseníky, ale také Žďárské vrchy, kde strávil část svého života. „Říkali jsme mu Čtvrtňa a díky němu jsme se v roce 1988 poprvé ve Žďárských vrších setkali se sýcem rousným. Řadu let bydlel a pracoval na Koníkově,“ připomíná jeho dlouholetý spolupracovník a přítel, ornitolog Jaromír Čejka.

České záhady, naše Akta X.

Záhady jsou všude kolem nás

Havlíčkův Brod – Za tajemstvím a záhadami není třeba chodit daleko. Dokonce i v české kotlině se nachází mnoho podivností a záhadných jevů.

Ilustrační foto.

Vánoce u četnictva bývaly v kasárnách

Kolín - Odborník na historii četnictva, historik, kriminalista, spoluautor námětů k seriálu Četnické humoresky, rodák z Kutné Hory Michal Dlouhý zavítá po osmi letech do Kolína.

Lékař Miloš Holub.

Pořád to vnímám jako sen, který se mi opravdu přihodil

Jihlava - V roce 1987 se budoucímu jihlavskému lékaři Miloši Holubovi poštěstilo, že se jako medik mohl zúčastnit výměnné studentské praxe. V jeho případě se cílovou destinací stala univerzitní nemocnice v Palermu. Ani ve snu ho nenapadlo, co všechno ho tam potká. Zážitky a postřehy z cesty si zapisoval – a nyní vše vychází knižně pod názvem Most do Palerma.

Prostějovská spisovatelka Marcella Dostálová vydala svou desátou knihu

Nová kniha Marcelly Dostálové je plná podivuhodných příběhů

Již desátou knihu v pořadí vydala prostějovská spisovatelka Marcella Dostálová. Ta se dříve zaměřovala spíše na psaní pohádek a poezie. Nyní se čtenáři dočkali prvních povídek, které jsou inspirované osobními příběhy samotné spisovatelky a lidmi, kteří žili v jejím okolí.

Šéfkuchař Jan Šolc.

Hlavně nesmí chybět dobrá nálada, říká šéfkuchař z Panského domu

Chotěboř – „Snažíme se, aby na hosty dýchla ze všech stran vůně a duch Vánoc,“ říká Jan Šolc, šéfkuchař chotěbořské restaurace Panský dům, která se může pochlubit velmi starou a bohatou historií. Na pivo se tu prý stavil i Jan Žižka, když táhl s vojsky na Přibyslav. Ve svých povídkách hostinec zase zvěčnil spisovatel Jaroslav Hašek.

Divadlo. Ilustrační foto.

Pražská divadla nabízejí i vánočně laděné projekty

Adventní čas je pro řadu pražských divadel příležitostí uvést speciální programy související s vánočními svátky. Například Městská divadla pražská uvádějí v tomto období v obnovené premiéře hru Jiřího Janků a Petra Svojtky České Vánoce. Národní divadlo nabízí v historické budově adventní koncerty a pravidelně i balet Petra Iljiče Čajkovského Louskáček, který má během prosince sedmnáct repríz.

Talkshow Bez nápovědy s Janou Ondruškovou, Alexandrem Postlerem a Milanem Němcem.

Divadlo uvede vánoční díl pořadu Bez nápovědy

Pardubice - Na konci minulé divadelní sezony měl sice zábavný diskusní pořad Bez nápovědy, v němž dramaturgyně Východočeského divadla Pardubice Jana Uherová zpovídala členy hereckého souboru, derniéru, přesto se v pondělí od 19 hodin na Malou scénu ve dvoře opět vrátí. Uskuteční se mimořádný Vánoční speciál.

Propagační materiál sbírky Ve stínu říše

Město cenzuruje facebookové příspěvky knihovny, prý by mohly propagovat nacismus

Dobříš – Že cenzura existuje i v dnešní době, ukázalo vedení města Dobříše. Zaměstnanec knihovny Tomáš Pipota natočil na objednávku nakladatelství Epocha propagační video k nově vydané sbírce povídek Ve stínu Říše českých autorů včetně známého autora Františka Kotlety. Tématem knihy je období druhé světové války a vznik a vývoj násilí.

Mikuláš v Mnichově Hradišti.

OBRAZEM: Mikuláš v Hradišti s ohnivou show

Mnichov Hradiště - Letošní setkání dětí s čerty se v Mnichově Hradišti uskutečnilo v podvečerní čas 5. prosince v prostoru parkoviště na Masarykově náměstí. 

V inscenaci Ředitelská lóže účinkují Stanislav Zindulka a Alois Švehlík.

Divadelní abonmá do dvou dnů takřka zmizelo

Skuteč – Ve Skutči začal od pondělního rána předprodej jarního divadelního abonmá na rok 2018. Zájem byl obrovský. Ke včerejšímu poledni bylo podle vedoucí tamního odboru kultury a školství Lenky Frídlové prodáno 320 abonentek. Sál je tak prakticky plný, místa se však podle jejích slov ještě najdou.

V Muzeu Českého krasu pokřtili dvě knihy.

OBRAZEM: Křest knih provázely lidové písničky a dobrá nálada

Beroun - V Muzeu Českého krasu pokřtili svou knihu Rudolf Kadeřábek a Hana Hrabáková. Rudolf Kadeřábek představil již šestý díl Berounských reminiscencí a Hana Hrabáková své třetí pokračování Povídek ke kávě. Kmotry knih byli Bohumila Vokáčová, spoluzakladatelka projektu Dejme dětem šanci a Miloslav Frýdl kapelník Třehusku.