Kreativ

ŠTÍTEK: povídka

Kniha Krvavý Bronx nabízí povídky předních českých spisovatelů odehrávající se v kulisách takzvaného brněnského Bronxu na konci devatenáctého století.

Zločiny v kulisách Bronxu. Inspirací byly krádeže i sňatkové podvody z Rovnosti

Bábovkou otrávila devět mužů. Manželka přichystala past pro manžela. I o takových příbězích, odehrávajících se v oblasti brněnského Cejlu, referovala koncem devatenáctého století Rovnost. Právě staré články o zločinech posloužily skupině uznávaných spisovatelů při tvorbě knižní novinky Krvavý Bronx. Autoři knihy povídek chtějí mimo jiné čtenářům představit, že mnohými lidmi odsuzovaná oblast v sobě nese zajímavou historií.

Opakovaný úspěch na Knižním festivalu v Ostravě

Opakovaný úspěch na Knižním festivalu v Ostravě

Opakovaný úspěch na Knižním festivalu v Ostravě Po loňském vítězství v soutěži Nakresli si svůj komiks, kterou vyhlásili organizátoři Knižního festivalu v Ostravě, jsme letos ani na okamžik nezaváhali a s vervou se pustili do zadání – Napiš si svou povídku, téma Svět kolem nás.

Z autorského čtení spisovatele Michala Vrby, který četl ze své knihy Kolem Jakuba.

Z knihy vlastních povídek četl autor Michal Vrba

/FOTOGALERIE/ Spisovatel Michal Vrba přijel do kina Biásek v Městci Králové s autorským čtením ze své knihy Kolem Jakuba. Ta se skládá z pěti povídek, které se dějově váží k rybníku Jakub rozkládajícímu se nedaleko Městce.

V pátek 15. listopadu se v rámci patnáctého východočeského uměleckého maratonu v letohradské knihovně uskutečnilo autorské čtení mladých autorů.

Vydařený poetický večírek v knihovně

V pátek 15. listopadu se v rámci patnáctého východočeského uměleckého maratonu v letohradské knihovně uskutečnilo autorské čtení začínající autorky povídek Kateřiny Hájkové z Ústí nad Orlicí, prozaičky a básnířky Jany Bednářové z Liberce a básníka Martina Vídenského z Letohradu.

Ilustrační snímek

Na křtu zahraje kapela Třehusk

Beroun – Knihu s názvem Povídky ke kávě V. aneb Jak přežít první lásky oblíbené regionální autorky Hany Hrabákové čeká křest, který proběhne v berounském Muzeu Českého krasu.

Lampionový průvod. Ilustrační fotografie.

Lampiony podpoří Slunečnici

Obecně prospěšná společnost Prostor Pro pořádá v Hradci Králové již 7. ročník lampionového průvodu v Malšovicích. Po loňské stezce s pohádkovými bytostmi tentokrát děti ochutnají trochu halloweenské atmosféry jako z povídek Raye Bradburyho.

Literární soutěž Jihočeský úsměv. Ilustrační foto.

Dětská literární soutěž ještě nabírá příspěvky

Patnáct let je horní hranice pro účastníky literární soutěže Jihočeský úsměv. Povídky, básně nebo třeba fejetony lze odevzdávat do 31. října v Jihočeské vědecké knihovně. Zájemci se ale mohou účastnit třeba i s esejí, reportáží nebo úvahou. Maximální rozsah je dvě strany formátu A4.

Hanka Hosnedlová v Protivíně.

Hanka Hosnedlová se představila v literární kavárně

Protivínský vlastivědný klub přivítal ve čtvrtek 26. září v improvizované literární kavárně Hanku Hosnedlovou. Spisovatelku, novinářku a cestovatelku v komponovaném pořadu z povídání, čtení a hudby střídala kytaristka Věra Johnová.

Václav Koubek Trio

Tip na 15. října: Václav Koubek Trio

V rámci Hudebních sklepů v Galerii M v Milevsku vystoupí v úterý 15. října v 19.30 hodin hudební uskupení Václav Koubek trio ve složení Václav Koubek (harmonika, zpěv, autorské povídky), Jan Ponorka Ponocný (kytary, krabičky, zpěv) a jarda Jeřábek (saxofon). 

Jupiter Club - kulturní centrum Velkého Meziříčí.

Tip na pátek 11. října: Divá Bára

Původní český muzikál na motivy povídky Boženy Němcové v pátek 11. října a v sobotu 12. října od 19 hodin reprízuje Divadlo Ikaros a Jupiter club ve velkém sále velkomeziříčského Jupiter clubu.

Hrad Sovinec - Ilustrační foto.

Balady zbojnické na Sovinci

Letošní sezóna historických akcí na hradě Sovinec se pomalu blíží k závěru. O nadcházejícím víkendu v sobotu 5. a v neděli 6. října jsou připraveny Balady zbojnické aneb loupeživé povídky a šermířské příběhy.

Vítězslav Jareš.

Vítězslav Jareš: Můj život s tinitem aneb Jak mi psaní zachránilo život

Spisovatel Vítězslav Jareš (50) pochází z Prahy, ale částečně pobývá i na Kladensku, díky mamince. Debutoval v roce 2004 thrillerem Intrikáni. Podílel se jako scénárista na seriálu Kriminálka Anděl. Následoval knižní špionážní thriller Všichni proti všem, absurdní satira Dědeček, mysteriózní povídky Zloději času (jedna z povídek byla zfilmována), krimithriller 12.12., román Hlavní role a krimithriller o ruské mafii Vor v zakoně. Jeho posledním počinem je kniha Zavěšená pizza.

Jiří Halberštát (vlevo) pokřtil dvě své knížky. Kmotrem se stal Pavel Zedníček.

Měl jsem potřebu napsat, co cítím, říká autor

Těšovice – Psáno srdcem a Psáno životem. Těmito dvěma knížkami povídek rozšířil řady regionálních autorů Jiří Halberštát z Těšovic na Sokolovsku. Kmotrovské požehnání do života jim dal herec Pavel Zedníček.

Spisovatel Michal Viewegh.

Michal Viewegh: V sebelítosti bývám dost dobrý

/ROZHOVOR/ Spisovatel Michal Viewegh není žádný andílek. Připouští, že nějaké hříchy ze svého hedonistického období na kontě má, ale nevěří, že kdyby mu to nahoře někdo sčítal s jeho dobrými skutky, vyšlo by mu to zrovna na prasklou aortu. Nicméně ani zdravotní komplikace ho nepřipravily o smysl pro humor.

Druhé místo získal v literárně recyklační soutěži s názvem S rýmy jsou šprýmy aneb Příběhy vysloužilého elektra žák 5. třídy Základní školy a Mateřská školy Lužná v okrese Rakovník Filip Háček.

Filip Háček napsal jednu z nejlepších literárních prací soutěže

Praha, Rakovník - Druhé místo získal v literárně recyklační soutěži s názvem S rýmy jsou šprýmy aneb Příběhy vysloužilého elektra žák 5. třídy Základní školy a Mateřské školy Lužná v okrese Rakovník Filip Háček. Jeho práci nazvanou Povídka o Luksíkovi ocenili porotci v kategorii 1. stupně základních škol.

Herec ostravského Divadla Petra Bezruče Norbert Lichý, dvojnásobný nositel ceny Audiokniha roku pro nejlepšího interpreta, se ujal uměleckého ztvárnění povídek reportéra a spisovatele I. M. Jedličky s názvem Slavné české kriminální příběhy.

Norbert Lichý čte detektivky

Herec ostravského Divadla Petra Bezruče Norbert Lichý, dvojnásobný nositel ceny Audiokniha roku pro nejlepšího interpreta, se ujal uměleckého ztvárnění povídek reportéra a spisovatele I. M. Jedličky s názvem Slavné české kriminální příběhy.

Petr Bobek

V knihách mám rád humor a cestování, říká brodský spisovatel Petr Bobek

Havlíčkův Brod – Na pulty knihkupectví a do knižních e-shopů minulý měsíc zamířila sbírka povídek s názvem Stopem na konec světa. Tu napsal mladý začínající spisovatel z Havlíčkova Brodu Petr Bobek. Křest knihy je naplánovaný na 7. března v havlíčkobrodské Krajské knihovně Vysočiny.

Jan Novotný a Petr Brukner.

Umělci budou besedovat ve Vykulené Sově

Písek – Na druhé letošní setkání nazvané Dnes pijeme kávu s… pozval moderátor Jiří Hladký dva umělce – písecké rodáky a kamarády – sochaře Jana Novotného a herce a fotografa Petra Bruknera.

Učitelka podivínské základní školy Zuzana Pálková si roky schovávala do šuplíku pohádky tehdy osmiletého žáka George Kellnera o skřítkovi Bambulínovi. Z pohádek i díky jejímu švagrovi vznikla pohádková deska.

Učitelka z Podivína schovávala do šuplíku povídky žáka. Nyní je vydala na CD

Podivín /FOTOGALERIE/ - Nosí jméno podle čepice s bambulí, kterou má na hlavě. Děti ho znají z hudebního cédéčka jako skřítka Bambulína. Zuzana Pálková z Podivína na Břeclavsku dlouho netušila, jaký poklad skrývá v šuplíku. Několik let si v něm zakládala povídky osmiletého George Kellnera. „Chodil v Podivíně do školní družiny, kde jsem pracovala jako vychovatelka,“ ohlíží se.