Kreativ

ŠTÍTEK: povídka

Stephen Bannon.

Odcházející stratég Washingtonu: Trumpovo prezidentství je u konce

Kontroverzní Trumpův poradce a bývalý šéf ultrakonzervativního webu Breitbart News Steve Bannon končí. Výpověď podal údajně už na začátku srpna, tedy před svými nejnovějšími skandálními výroky na adresu pravicových radikálů v Charlottesville. Po odchodu z Bílého domu prohlásil, že Trumpovo prezidentství, za které od počátku bojoval, skončilo.

Miroslav Valina

Plzeň očima Miroslava Valiny

Plzeň - Čtyřiapadesátiletý Miroslav Valina prožil dětství a část života v malé vesnici na Litoměřicku. Ve svých dvou letech prodělal infekční onemocnění, po kterém zůstal částečně ochrnutý. V dospívání ještě utrpěl úraz, od té doby je upoután na invalidní vozík.

Díky literárnímu pořadu se mohli zájemci do třebešického zámku podívat.

OBRAZEM: Třebešický zámek se ojediněle otevřel veřejnosti

Třebešice - Literární pořad nazvaný Máš hezkou košili zpřístupnil v sobotu v podvečer třebešický zámek veřejnosti, a to zcela výjimečně. Za normálních okolností totiž areál zájemci navštívit nemohou. Budovy se stále opravují. Také proto uspořádali majitelé tento program. Vstupné následně poslouží na obnovu zámku.  

KOSTÝMŮM se meze nekladou ani letos.

Svět fantazie čeká na OstroFconu

Ostrov - Událost, kterou si každý fanoušek komiksů zvýraznil ve svém diáři, je tady. Druhý ročník OstroFconu začíná už 4. a trvá do 8. srpna.

Kniha. Ilustrační foto.

Povídky z Krušnohoří putují po obou stranách hranice

Krušné hory, Schwarzenberg Česko-německé literárně-hudební putování odstartovalo v pátek na zámku Schwarzenberg v Sasku. V rámci slavnostního zahájení organizátoři představili novou knihu „Stíny nad Krušnými horami“, která je souborem krátkých povídek českých a saských spisovatelů s nádechem krušnohorského tajemna.

Přijďte se podívat na knižní zajímavosti z Rakovnicka a okolí. Čas máte do poloviny října.

Poznávejte rakovnický region přes literaturu

Rakovník /FOTOGALERIE/ - V roubence Lechnýřovna je už týden k vidění ojedinělá literární výstava s názvem Literární toulky Rakovnickem. Návštěvníci na ní mohou zjistit, které romány a povídky se odehrávají na Rakovnicku, nebo kteří autoři byli místními rodáky či zde žili a psali. K vidění je také originál pravděpodobně nejmenší rakovnické knihy dětských pohádek, ve které největší písmeno měří celý jeden milimetr!  

Zdeněk Galuška.

114 let od narození Zdeňka Galušky

Přesně před 114 lety (11. července 1913) se narodil ve Zlínském kraji v Uherském Ostrohu spisovatel, malíř a ilustrátor, lidový vypravěč a autor soudniček Zdeněk Galuška.

Kniha. Ilustrační foto.

OTÁZKA PRO: Ladu Lapinovou, členku Nadace St. Joachim

Vaše nadace se snaží o prohlubování a podporu znalostí z česko-německého Krušnohoří. Za tímto účelem nyní vychází zbrusu nová publikace Stíny nad Krušnými horami. O čem je a kdy bude k dostání?

Michal Viewegh na besedě v Pelhřimově.

Beseda: Viewegh U Krbů

Albrechtice nad Orlicí - V restauraci U Krbů se v pátek od 18 hodin uskuteční autorské čtení a beseda s Michalem Vieweghem.

Ilustrační foto

Příběhy sousedů

Karlovy Vary – Karlovarská část projektu Příběhy našich sousedů vyvrcholí ve středu 14. června od 15 hodin v aule Prvního českého gymnázia v Karlových Varech.

Křest knihy Ladislava Berana Rendez-vous s vrahem.

Křest nových krimi příběhů Ladislava Berana

Písek - Již 33. kniha spisovatele a emeritního kriminalisty Ladislava Berana je u čtenářů. V prodejně Elimu ji pokřtil jeho kolega, bývalý šéf obvodního policejního oddělení v Milevsku Josef Žižka.

Autogramiáda Ladislava  Berana

Vyšetřování vraždy, která před lety otřásla Pískem

Písek - Letos druhá a celkově 33. kniha Ladislava Berana je v těchto dnech už na pultech knihkupectví. Slavnostní křest knihy Rendez-vous s vrahem a autogramiáda se uskuteční ve čtvrtek 25. května od 16 hodin v prodejně Elimu v Janáčkově ulici.

Bývalý státní zástupce Arif Salichov vydal druhou knihu fejetonů.

Salichov vydává Druhou porci jihlavských fejetonů

Jihlava – Bývalý státní zástupce a milovník staré Jihlavy vydává další knihu. Už v úterý 23. května od 17 hodin pokřtí ve velké gotické síni jihlavské radnice Druhou porci jihlavských fejetonů. Ta první vyšla v roce 2014.

Fotografie z otevřené generální zkoušky Romance pro křídlovku.

Romance pro křídlovku je jednoduše krásná, říká Hanuš

Kladno - Začátkem května rozšířil soubor Městského divadla Kladno svůj repertoár o další představení. Publikum láká na jedinečné zpracování Romance pro křídlovku, básnické povídky Františka Hrubína. Diváci se tak mohou těšit na křehký příběh první lásky i prvního setkání se smrtí mladíka Vojty.

Svět knihy. Ilustrační foto.

Na Světu knihy pokřtili audioknihy v žánrech sci-fi a fantasy

Na veletrhu Svět knihy, který třetím dnem pokračuje na holešovickém Výstavišti v Praze, dnes pokřtili české audioknihy v žánrech sci-fi a fantasy. Stylově čepelí ostré díky a whisky oslavili zástupci vydavatelství Walker & Volf vydání audioknihy Miroslava Žambocha Na ostřích čepelí načtené Zdeňkem Velenem. Míla Linc z vydavatelství Straky na vrbě pak pivem přivítal vznik audioknihy s antalogií povídek Stíny Černého hvozdu načtenou Vojtěchem Hamerským.

Kladeňák Luděk Švorc vystavuje fotografie Magie vody v roubence Lechnýřovna. (v kožené bundě sedí na lavičce)

Magické fotografie Luďek Švorc vystavuje v roubence

Rakovník /FOTOGALERIE/ – Až do jednadvacátého května mohou lidé navštívit v roubence Lechnýřovna výstavu fotografií kladenského spisovatele Luďka Švorce Magie vody. Jeho fotografie návštěvníky zavedou i do známých míst řeky Berounky, ke které má vztah.

Řehečská slepice 2017

Otázky na MUDr. France: po vyhlášení Řehečské Slepice 2017

Nová Paka - Znám jen málo lidí, kteří jsou tak všestranně nadaní a zapojení, jako je Novopacký zubař - pan doktor Václav Franc. Počátkem dubna jsem se v jičínské Městské knihovně Václava Čtvrtka zúčastnil vyhlášení výsledků dalšího ročníku literární soutěže „Řehečská slepice".

Libňatovští Ochotníci: O šťastném chalupníkovi

Ochotnické divadelní žně: Tři týdny, tři soubory, tři přestavení

Úpicko - Už v minulém týdnu sehráli Libňatovští ochotníci představení na motivy povídky Karla Čapka O šťastném chalupníkovi. V sobotu zažijí velkou premiéru Havlovice, kde své Proměny uvede místní obnovený ochotnický spolek. V příštím týdnu se pak před diváky poprvé s novinkou postaví také členové Spolku divadelních ochotníků Alois Jirásek v Úpici.

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové.

Žáci odstartovali výstavu vernisáží

Hradec Králové - V úterý v 17 hodin se ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové konala vernisáž k výstavě žáků výtvarného oboru ZUŠ Habrmanova s názvem Skrytá místa.

Ilustrační foto

Duše plné nejen prózy a poezie

Duše plné slov tento název nese reprezentativní almanach Obce spisovatelů České republiky 2017, který vydalo nedávno nakladatelství Havlíček Brain Team. Daniela Kovářová vybrala a uspořádala ukázky z prozaických i poetických děl pětaosmdesáti autorů členů Obce spisovatelů České republiky.

Noc s Andersenem se pravidelně koná v havlíčkobrodské knihovně už od roku 2002.

Noc s Andersenem 2017

Havlíčkův Brod - V noci z 31. března na 1. dubna proběhl 17. ročník celostátní akce na podporu dětského čtenářství, účastní se přes 1000 knihoven, škol a domů dětí, které se přes noc změní v pohádkové a fantastické světy určené jen dětem.

Písničkář Pavel Dobeš. Foto: ČTK

Dobešovy songy zazní v Lidových sadech

Liberec - Stálice a zároveň originál české folkové scény vystoupí po delší době v libereckých Lidových sadech. Vlastně patří mezi nejangažovanější písničkáře hlavního proudu ve folku. Zkušený a brilantní textař, který má cit pro momenty, které hýbou společností.

Ilustrační foto

Žáci v Hlinsku se učí tvůrčímu psaní

Hlinsko – V hlinecké městské knihovně včera pokračoval tvůrčí kroužek psaní pro zájemce ze druhých stupňů základních škol a pro studenty nižších ročníků gymnázia.

Markéta Pluskalová - Dočekalová

Markéta Pluskalová Dočekalová, spisovatelka a lektorka tvůrčího psaní

Markéta Pluskalová Dočekalová je autorkou, spisovatelkou a také scenáristkou. V českých televizích zrealizovala téměř tři tisíce scénářů, napsala dva úspěšné romány a vydala čtyři učebnice tvůrčího psaní a podílela se na vzniku řady dalších odborných publikací z tohoto oboru. Není autorkou, která by myslela v prvé řadě na svůj vlastní autorský úspěch.

Alžběta Pondělíčková

Alžběta Pondělíčková, ředitelka obecně prospěšné společnosti

Alžběta Pondělíčková se narodila v roce 1972. Maturovala na gymnáziu a na zdravotní škole. Pracovala v domově důchodců a v nemocnici. Rodina je pro ni důležitá, a proto dvanáct let strávila se svými třemi dětmi na rodičovské dovolené. V té době se naučila trochu hrát na klavír, přečetla hromadu knih a doplnila si vysokoškolské vzdělání.

Druhý ročník Benešovského literárního festivalu. Vystoupil Jiří Hájíček, dvojnásobný držitel ceny Magnesia litera.

Benešov zažil druhý ročník literárního festivalu

Druhý ročník benešovského literárního festivalu pokračoval 17. března v kavárně Na Slovíčko setkáním s úspěšným prozaikem Jiřím Hájíčkem, který je svým životem a tvorbou spjat s krajinou jihočeského venkova.

Herci ze Základní umělecké školy Zlín představili adaptaci na povídku E. A. Poa - Červená smrt v rámci pětadvacátého ročníku Divadelního Kojetína.

Herci představili Červenou smrt v Divadelním Kojetíně

Přerov – Již pětadvacátý ročník Divadelního Kojetína přivítal mnoho divadelních souborů. V sobotu 18. března i soubor ze Základní umělecké školy Zlín, který zahrál představení na téma E. A. Poe: Večer pro Edgara aneb Maska červené smrti.