Kreativ

ŠTÍTEK: povídka

Děti navštívily albrechtickou knihovnu.

Děti navštívily albrechtickou knihovnu

Albrechtice nad Vltavou - Během měsíce března navštívili žáci z místní základní školy a děti z mateřské školy společně s vyučujícími nově přestěhovanou a rozšířenou albrechtickou knihovnu v rámci akce Březen – měsíc knihy.

Rudy Kovanda a Franta Kocourek (vpravo).

Lamželezo i Boris Tyger. Před 70 lety se narodil silák a bavič Franta Kocourek

Brno - Franta Kocourek, jedna z legendárních postav brněnského společenského života 70. a 80. let, proslul nejen siláckými kousky, ale i jako zdatný mystifikátor a recesista. Kromě toho byl znám i jako herec, básník, spisovatel a malíř. Kdyby jej smrt nezastihla v pouhých čtyřiačtyřiceti letech, oslavil by 21. února sedmdesáté narozeniny.

Ilustrační foto.

Nové přírůstky v knihovnách

Plzeň – Pokud plánujete, že vaše dítě zkusí příjimačky na víceleté gymnázium, určitě se vám bude hodit novinka z fondu Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje (SVK PK) s názvem Testy 2017 pro žáky 5. a 7. tříd ZŠ z českého jazyka autorek Petry Adámkové, Martiny Jirčíkové a Gabriely Sittové.

Návštěvní den u Miloslava Šimka

Zavzpomínali na legendu a především na dobrého kamaráda

Nové Strašecí – V Novostrašeckém kulturním centru se představili Jiří Krampol, Luděk Sobota a další herci a zpěváci s pásmem písniček, povídek, scének a vyprávění a zavzpomínali na Miloslava Šimka. V zábavném pořadu ve stylu legendárních „Návštěvních dnů" Šimka a Grossmanna, se mimo již zmíněných herců představil imitátor Petr Jablonský a Adriana Sobotová a nejznámější písničky připomněli Viktor Sodoma, Jana Svobodová a Miluška Voborníková. Publikum po představení odměnilo účinkující velkým potleskem a v zákulisí si poté na své přišli i sběratelé podpisů.

noví televizní detektivové

Sexy a „Prima“ detektivové. Kterého si vyberete vy?

Šest borců, čtyři seriály, dvě dvojice. Detektivní krimiseriály televize Prima jsou nabité sexy kriminalisty. A brzy k nim přibude sedmý! Nejnovějším seriálem Primy bude totiž Kapitán Exner podle povídek Václava Erbena v hlavní roli s Michalem Dlouhým. „Jeho pronikavé modré oči dostanou divačky do kolen," slibuje Prima.

Z představení Vo tom mi nemluv divadelního souboru Škeble.

V jeden večer odehrají dvě hry

Lanškroun – Kulturní centrum uvede v pátek 20. 1. od 19.30 v sále zámku Divadlo 2 v 1. Budou to dvě představení, která za sebou odehraje soubor lanškrounského gymnázia Škeble, který představí titul Sklenice podle Bradbaryho povídky v režii Jana Střechy.

Plakát Festivalu krátkého filmu Praha.

V metropoli začíná 12. ročník Festivalu krátkého filmu Praha

Praha - V kinech Světozor a Pilotů ve středu začíná 12. ročník Festivalu krátkého filmu Praha. Potrvá do 22. ledna a nabídne například snímky natočené na motivy povídek jednoho z nejpopulárnějších současných autorů fantasy Neila Gaimana, filmy oceněné britskou akademií, to nejlepší z Balkánu, experimentální díla, program pro děti, noční moderovanou show nebo mezinárodní soutěž.

Z představení Buňka číslo.

Studio Hrdinů představí novinku Petry Hůlové

Praha - Pražské Studio Hrdinů uvede v pátek večer premiéru divadelní hry Petry Hůlové s názvem Buňka číslo. Volně reaguje na motivy z povídky lucemburského spisovatele Rogera Manderscheida Čtení v Praze a autorka se v ní zaobírá aktuálními celospolečenskými tématy. Režiséry inscenace jsou Jan Horák a Michal Pěchouček, objeví se v ní například Magdalena Sidonová a Ivana Uhlířová.

Severočeská vědecká knihovna.

Knížku o Ústí čeká křest v knihovně

Ústí nad Labem – Unikátní, pestrá a zajímavá je sbírka povídek, esejů i postřehů „Lalia" (Labská literární akademie), výsledek práce absolventů kurzů tvůrčího psaní Adama Krupičky.

PAVEL BRYCZ napsal na dvě desítky knih. Pracuje pro rozhlas i film a je autorem večerníčků.

Chci si tu rozkoš psaní užít

Liberecký kraj - /ROZHOVOR/ Kdy jindy bilancovat než na konci roku. Pavlu Bryczovi, autorovi neodmyslitelně spjatém nejen s Ústím nad Labem, ale i Libercem a Jabloncem, letos vyšla nová kniha, na další už pracuje a v lednu přijde do kin film podle jeho scénáře. Více v rozhovoru.

Martin Schulz.

Čtvrtečník Martina Schulze: Státní rozpočet

Doubice - Přebytkový výsledek státního rozpočtu, který v úterý slavnostně ohlásil vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, je jedním slovem – fantastický. No, možná by byl přiléhavější výraz – "fantaskní".

Brněnský spisovatel a básník Martin Reiner vydal povídky, v nichž se zaobírá situacemi v mezilidských vztazích – včetně vztahu člověka k sobě samému.

Martin Reiner: Každý z nás má svůj jedinečný příběh

Brno /ROZHOVOR/ – Nejsem a nikdy nebudu Tom Cruise. Já jsem Mára, docent ze sportovního baru, jednooký král mezi slepými, hvězda v kruhu ztracených – říká jedna z postav knihy povídek Jeden z milionu. Autorem dvousetstránkového svazku je brněnský spisovatel a básník Martin Reiner. „Nemůžu říct, že bych povídku preferoval před jinými žánry. Prostě se píšou jinak než román či poezie a už tím jsou pro mě jako autora zajímavé," vysvětluje Reiner.

Jan Vavřička (druhý zprava) se svými hereckými kolegy ze seriálu Soudkyně Barbara. Zprava Jana Navrátilová (svědkyně), Michaela Gabriela Studničková (manželka Soňa) a Stavros Mavromatidis (svědek).

Stříbrský spisovatel si zahrál muže z Marsu

Stříbro – Další filmařskou zkušenost si může do svého deníku připsat Jan Vavřička, autor sci-fi knih a povídek a hobby herec ze Stříbra. Zahrál si v jedné z epizod seriálu Soudkyně Barbara, který vysílá TV Barrandov.

Filmaři. Ilustrační foto.

Festival krátkých filmů Praha začne 18. ledna podvanácté

Praha - Snímky natočené na motivy povídek jednoho z nejpopulárnějších současných autorů fantasy Neila Gaimana, filmy oceněné britskou akademií, to nejlepší z Balkánu, experimentální díla, program pro děti, noční moderovanou show a pestrou mezinárodní soutěž nabídne dvanáctý ročník Festivalu krátkých filmů Praha. Jeho organizátorem je Film Servis Festival Karlovy Vary, který krátkometrážní skvosty z celého světa uvede v kině Světozor od 18. do 22. ledna. Nově zamíří do vršovického kina Pilotů, oznámila mluvčí přehlídky Zuzana Janáková.

Ústrašický spisovatel Miroslav Tota a jeho psí smečka

Z vojáka se stal spisovatel. Inspirací mu jsou vnoučata

Ústrašice - Bývalý voják Miroslav Tota z Ústrašic (na snímku se svými psy) se v pozdním věku dal do psaní knížek. V oboru ale není žádným nováčkem. Do šuplíku píše od mládí. První dvě knihy se ale odhodlal vydat až ve věku 63 let. Království pejsků a kočiček je určené dětem i dospělým, druhá s názvem Senior aneb Ještě mě tu máte popisuje vztah seniora a společnosti, rizika a problémy spojené s vyšším věkem.

Adolf Loos.

Plzeň si připomene Loosovy narozeniny

Plzeň – Jak vypadal souboj mezi otcem moderní architektury Adolfem Loosem a spisovatelem Peterem Altenbergem o srdce jedné ženy? Jak se Peter Altenberg vyrovnával s faktem, že jeho 'objevy' ze světa něžného pohlaví nezřídka končily v Loosově náručí?

CHEBSKÁ KNIHOVNA.

Středa bude v knihovně patřit čajům i čtenářskému klubu

Cheb – Jak strávit středeční podvečer? Chebská městská knihovna nabízí hned dvě možnosti – čtenářský klub nebo povídání o čajích.Souček – současná česká a evropská kniha – se uskuteční ve studovně, a to od 18 hodin. Přijít mohou i neregistrovaní čtenáři či nováčci.

Na Horáckém lidovém kalendáři se podílelo devět autorů.

Nová kniha přiblíží život na Drahanské vrchovině

Suchý – Kolektiv devíti autorů ze Suchého pouští do světa novou knihu nazvanou Horácký lidový kalendář. Ta přibližuje obce, které mají nějaký vztah k Drahanské vrchovině. Čtenáři se tam dozví více také o řemeslech a osobnostech, které mají spojitost s regionem. Publikaci vydává boskovické nakladatelství Janík art.

Zástupci knihoven v Hodoníně i Kyjově ocenili autory nejlepších prací v krajské literární soutěži. K tomu si připravili také doprovodný program. Kyjovští při této příležitosti uvedli novou knihu Blanky Pokorné Kyjovské proměny.

Hamadryády z Dúbravy zaujaly literární porotu

Hodonínsko /FOTOGALERIE/ – Zapojili svou fantazii, sebrali odvahu a prokázali, že umějí myšlenky a pocity předat druhým. Na papíře. Krajská soutěž Mýty a legendy mého kraje, do níž se z Hodonínska přihlásilo devět knihoven, má vítěze. Autory nejlepších prací vyhlásili zástupci knihoven u příležitosti Dne pro dětskou knihu.

Součástí festivalu je i běh do kopce se soudkem na zádech. Na účastníky čeká dvoukilometrové prudké stoupání ze Starého Blanska na Hořice. Třídenní maraton přednášek, výstav, filmových projekcí, workshopů, her i hudby končil v neděli v blanenském kině.

Blanenský festival Rajbas? Třídenní dávka dobrodružství

Blansko /FOTOGALERIE/ – Pouště, džungle, hory, bažiny. Nehostinná místa, kde nebezpečí a smrt číhají doslova na každém kroku. Přesně jako v povídkách legendárního světoběžníka Otakara Batličky. Na kouzlo dálek a dobrodružství láká každoročně také Rajbas. Festival filmů, setkání a dobrodružství ovládl od pátku do neděle Blansko. Už po osmnácté. Hlavní scéna byla v Dělnickém domě a v blanenském kině.

Vlasta Chramostová.

Chramostová v kině Ponrepo přijímala gratulace k devadesátinám

Praha /FOTOGALERIE/ - Dva snímky s Vlastou Chramostovou v hlavní roli uvedl v pondělí v pražském kině Ponrepo Národní filmový archiv. Po televizním zpracování Čechovovy povídky Námluvy, v níž si vedle ní v roce 1961 v režii Martina Friče zahráli Jan Pivec a Ladislav Pešek, byl uveden dramatický příběh o morálce, svědomí a lámání charakterů s názvem P.F.77, který podle scénáře Jeleny Mašínové a Pavla Kohouta natočil v roce 2003 režisér Jaroslav Brabec. Herečka přijímala gratulace ke svým devadesátinám, které oslaví 17. listopadu.

Ilustrační foto.

Lidé si v čekárnách mohou zkrátit čas čtením knih

Velké Meziříčí – Kladné ohlasy na knihobudku, která byla letos poprvé součástí velkomeziříčského letního koupaliště, podnítily místní knihovnu k tomu, aby s podobnou aktivitou přišla i jinde. Nově se tak objevily knihobudky i v interiérech Domu zdraví.

Liberecká teplárna.

Hrozí soud: I přes slib odmítá Liberec vložit do teplárny svůj majetek

Liberec - Nechci slevu zadarmo slavná věta profesora Zelí z povídky Šimka a Grossmana by klidně mohla pasovat na situaci kolem snižování ceny tepla v Liberci na konci loňského roku. Město tehdy dohodlo s teplárnou, že její zákazníci dostanou slevu, aby se zabránilo jejich odlivu. Kdo s teplárnou uzavřel smlouvu na následujících pět let, dostal slevu 14,5 %, kdo pouze na rok, má slevu 3 %.

Flemmichova vila nejednou nabídla Krnovanům strašidelný program. V pátek 4. listopadu po setmění zde začíná  Dušičkový večer, který zavede návštěvníky na hřbitov i do pekla.

Dušičkový večer ve vile pro ty, kdo se rádi bojí

Pro ty, kdo se rádi bojí, má Městské muzeum v Krnově zajímavou nabídku. Na pátek 
4. listopadu připravilo Dušičkový večer, který se koná ve Flemmichově vile od 18 do 21 hodin. Vstupné 20 korun je jednotné pro velké i malé návštěvníky.