Kreativ

ŠTÍTEK: proměna

Ilustrační fofo.

Lanžhotského lídra krajského přeboru táhne i slovenská ekipa

Brno – I zápas pravdy ukázal, že fotbalisté Lanžhotu se nedrží na špičce jihomoravského krajského přeboru náhodou. V sedmém kole porazil tým z Břeclavska 3:0 silné Bohunice a získal na čele dvoubodový náskok na druhou Svratku Brno. „Pohled na tabulku je teď výborný, mužstvo máme dobré a dobře také hraje,“ libuje si manažer klubu Jiří Bartoš.

Stavební práce na hřišti hradecké Slavie.

Fotbal se odkládá. Na hřišti úřadují bagry

Hradec Králové - Sportovní areál hradeckého oddílu TJ Slavia jako by byl prokletý. Alespoň tedy hřiště s umělým trávníkem. Po několikaletých eskapádách s jeho proměnou se otevření znovu odkládá.

Rychnovská průmyslovka.

Rychnovská průmyslovka má nový kabát

Rychnov nad Kněžnou - Ve čtvrtek byla dokončena první etapa modernizace rychnovské průmyslovky. V rámci podpory rozvoje průmyslové zóny Solnice - Kvasiny tu stát a kraj do odborného vzdělání investoval 65 milionů korun.

V tomto bunkru za hřbitovem by se měl rozjet projekt akvaponie, v rámci nějž budou pod zemí chovány ryby a pěstována zelenina.

V nymburském bunkru budou žít pod zemí ryby

Nymburk /FOTOGALERIE/ – Protiatomový kryt, který byl donedávna ukryt na zarostlé louce za nymburským hřbitovem, čeká zásadní proměna. Podnikatel Bohuslav Škoda si prostory pronajal od města pro svůj projekt akvaponie. Místo komunistických papalášů, kterým byl původně bunkr v dobách nebezpečí určen, budou v jeho útrobách pod zemí žít ryby a růst saláty nebo rajčata. Jde o trvale udržitelný ekologický systém, který by měl při ohrožení zajistit přežití desítek lidí až na deset let, aniž by bunkr museli opustit.

Fotbalový trenér Bohumil Smrček.

Přivítání hráčů mě nesmírně překvapilo, říká staronový lodivod MSK Smrček

Břeclav /ROZHOVOR/ – Ačkoliv pomohl MSK Břeclav přečkat těžké období po sestupu z MSFL do divize, Bohumil Smrček po minulé sezoně v jihomoravském klubu skončil. V novém ročníku se Břeclavi nevydařil start a vedení klubu se znovu rozhodlo oslovit šestapadesátiletého zkušeného trenéra. V prvním utkání pod jeho vedením Břeclav doma remizovala se Žďárem 0:0.

Hradecký fotbalový stadion v Malšovicích se bude rekonstruovat, k zemi půjdou i známá "lízátka".

Lízátka padnou. Radnice vybrala firmu na demolici

Když se poprvé v roce 1975 rozsvítila, stala se "lízátka" nad hradeckým fotbalovým stadionem jedním ze symbolů města. Teď však musí ustoupit modernizaci stadionu, nad kterým přes 40 let drží ochrannou ruku. První stožáry půjdou k zemi příští rok místo toho postaví jejich menší a úspornější variantu.

Legendární Cesta do pravěku.

Průlet filmovou sci-fi. Projekt 100 startuje

/VIDEO/ Dramaturgové cyklu, který v uplynulých pěti letech mapoval klíčové světové i české tituly napříč tématy i žánry, se rozhodli dát Projektu 100 novou šťávu. Opět půjde o kolekci pěti filmů, nikoli však nahodilou, nýbrž podle přesně daného klíče. Tím bude postupná prezentace základních filmových žánrů a jejich historického vývoje až k dnešku. Tu čest být první v řadě dostala sci-fi.

Holešovická tržnice.

Holešovická tržnice projde přeměnou. Dominovat jí bude „masná" restaurace

Holešovická tržnice se dočká proměny. Pražští radní v úterý zadali úředníkům, aby začali pracovat na projektech přeměny jednotlivých objektů i celkového rozvoje tržnice. V současné době je řada objektů prázdná a v neutěšeném stavu. V areálu by v budoucnu měla být místo pro farmářské trhy, kulturu či restauraci. Hlavní město začne jednat s novými provozovateli zděných objektů.

Děti. Ilustrační foto.

Nový rekord: Mimo manželství se rodí polovina dětí

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Z každé stovky narozených dětí jich 49 nemá sezdané rodiče. V prvním pololetí jich přišlo na svět 27 224. Celkový počet narozených dětí byl ale v Česku nejvyšší od roku 2010 .

Brněnská ulice Veveří.

Veveří uzavře dopravní špunt. Po dokončení okruhu v Žabovřeské ulici

Brno – Bezpečná třída s obchody, stromy i stezkou pro cyklisty, v jejíž blízkosti přibydou legální parkovací místa. Tak si zástupci města spolu s projektanty představují za pár let ulici Veveří v úseku od Žerotínova po Konečného náměstí. Po přestavbě třídou projede až o deset tisíc aut denně méně. Provoz se přesune na velký městský okruh.

Vila Čerych v České Skalici.

Vila Čerych otevírá své dveře návštěvníkům

Česká Skalice - Dnes, v pátek 8. září, se otevírají jindy nepřístupné prostory Vily Čerych všem zájemcům, kteří chtějí využít příležitosti a nahlédnout do unikátního domu rodiny Čerychovy.

Vítězné náměstí. Ilustrační foto.

Blíží se vyhlášení soutěže na proměnu „Kulaťáku“

Metropole by měla začátkem podzimu vyhlásit urbanistickou soutěž o celkové řešení prostoru Vítězného náměstí. Nejlepší návrh by měl přeměnit významnou křižovatku v Dejvicích na příjemné veřejné prostranství a přirozené centrum čtvrti po vzoru Trafalgarského náměstí v Londýně. Současná intenzita automobilové dopravy na „Kulaťáku“ by ale měla být zachována.

Ilustrační foto.

Zvíkovec otevře novou poštu

Zvíkovec – Druhým týdnem už se občané Zvíkovce smiřují s tím, že jim neslouží pošta. Stav se změní v pondělí 11. září.

Agrární rada našel správná slova.

K proměnám na agrárním trhu u sousedů

Linec - Také zemědělství v Horních Rakousích prožívá s krizovou cenou mléka a vepřového, diskusemi o glyphosatu či fipronilu a k tomu při extrémech počasí bouřlivé časy, napsal linecký Volksblatt.

Císařský ostrov v Praze a jeho okolí.

KRÁTCE: Císařský ostrov se začne měnit už v letošním roce

Praha - Už v horizontu několika měsíců by se mohly odehrát první drobné práce v postupné proměně Císařského ostrova. Nově dojde na propojení doposud nedostupných částí ostrova, odstranění skládek. Prostor také čeká celkový úklid. V dalším plánu vznikne i okružní pěší a jezdecká trasa kolem celého ostrova.

V PARKU. Zámecká zahrada v Buchlovicích hostila v neděli odpoledne princezny, prince a rytíře z řad dětí, ale i dospělé královny.

Zámeckým parkem doprovázela děti královna Koloběžka první

Zážitkové putování zámeckou zahradou všemi smysly spojené s proměnami dětí v princezny, prince a rytíře, to už popáté zažívali rodiče se svými ratolestmi v buchlovickém parku o poslední srpnové neděli. Od akce s názvem Procházka zámeckým parkem, jejímž pořadatelem byl dětský folklorní soubor Buchlovjánek, je neodradila ani zakaboněná obloha, z níž začaly padat dešťové kapky pár minut před zahájením procházky.

Tankodrom, Milovice

Zakázané Česko: Milovice začaly po odchodu Rusů nebývale vzkvétat

Zřejmě žádné české město se nemůže pochlubit takovou proměnou, jakou v posledních třech desítkách let prošly Milovice. V současné době jde o město s nejnižším věkovým průměrem v republice. S největší základní školou a nejrychleji rostoucím počtem obyvatel.

Lázně ve Velké Roudce čeká obnova.

Vyhlášené bývalé lázně čeká proměna. Osloví rodiny

Velká Roudka /FOTOGALERIE/ – Rekreační středisko pro rodiny s dětmi spojené s wellness prvky zaměřenými na zdravotní účely. To je záměr, od něhož se odvíjí i připravovaný architektonický plán ve Velké Roudce. „Chceme obnovit lázeňství. Minimálně máme v plánu se o to pokusit. Budeme se snažit zachovat hospodárnost vycházející z prostředí, kde se areál nachází. Ohledně nákladů zatím nemůžu říci konkrétní částku. Tu bude možné vypočítat až po dokončení architektonického návrhu,“ uvedl jednatel společnosti Velká Roudka Jakub Hemerka.

Děti i dospělí byli z koncertu kapely ProMěNY nadšení.

OBRAZEM: Kapela ProMěNY oslavila výročí i s nejmenšími

Vlašim - Koncert kapely ProMěNY byl na programu ve vlašimském baru Na Koupáku v pátek od 18.30 hodin. Akci si užili nejen štamgasti, ale i příznivci z řad širší veřejnosti. Mezi diváky nechyběli ani nejmenší, kteří si vystoupení užili z dětského hřiště. Skupina ProMěNY, která pochází z Vlašimi, oslavila pátečním koncertem 13. výročí společného hraní.