Kreativ

ŠTÍTEK: proměna

Zimní běh na Blaník.

Blanický rytíř vyslal běžce na mýtickou horu Blaník

Vlašim – V předvečer závodu vydatně sněží a venku panuje lezavá zima. Běžci tuší přetěžký terén ve sněhové peřině. Po probuzení se ale teplota přehoupla nad nulu a sníh pomalu odtává. Trať se zhoršuje každým závodníkem a každým krokem. Naplňují se slova ředitele závodu Ondřeje Pojmona: „Jde o extrémní závod v extrémním počasí.“ Řeč je o populárním vlašimském závodu Zimní běh na Blaník, který se konal již po čtyřicáté páté.

Dům, který leží v Táborské ulici v Černovicích, bojuje v celostátní soutěži Má vlast cestami proměn.

Černovický dům s cukrárnou boduje v celostátní soutěži

Černovice /FOTOGALERIE/ – Černovický dům z roku 1909, kde bylo dříve železářství a dnes v jeho prostorách funguje cukrárna, boduje v celostátní soutěži Má vlast cestami proměn. V hlasování o nejlepší proměně ročníku 2018/2019 je totiž zatím na prvním místě.

 V architektonické soutěži o podobu svrateckého nábřeží zvítězil tým Ivana Rullera. Projekt za 360 milionů korun promění okolí Svratky za tři až čtyři roky.

Břehy Svitavy promění za více než dvě stě milionů už příští rok

Brno /VIZUALIZACE/ – Nové trasy vhodné k procházkám podél řeky, bezbariérová úprava i nová kavárna čeká v budoucnu návštěvníky nábřeží brněnské Svratky od koupaliště Riviéra po Uhelnou ulici. Současně vzniknou i protipovodňová opatření. Úpravy břehů mají začít příští rok.

Dětská pohotovost ve Fakultní nemocnici v Motole má novou výzdobu.

Dětská pohotovost v Motole prošla proměnou. Vyzdobila ji i epopej

Ve čtrvtek byly slavnostně otevřeny nově upravené prostory Dětské pohotovosti ve Fakultní nemocnici v Motole. Na malé pacienty i jejich rodiče tu teď čekají vesele vyzdobené stěny, nástěnné hračky pro nejmenší i komiksová zóna pro teenagery. Malby spojuje téma hvězd, astrologie a historické Prahy, bedlivý pozorovatel tu však objeví i vtipné odkazy.

Pečecká Pecka pobavila i navzdory počasí.

Červené Pečky mají do nového roku mnoho plánů

Červené Pečky /FOTOGALERIE/ - Od vodovodů, přes cyklistické stezky, veřejné osvětlení až po přeměnu budovy základní školy. Nejen to chystá pro tento rok městys Červené Pečky. Chybět ale nebude ani zábava. Aktuálně se v Červených Pečkách řeší vodovod na Malou Vysokou.

Náplavka. Ilustrační foto.

Bazény u náplavek na Vltavě nakonec nebudou, přednost má doprava

Pražské náplavky zřejmě čeká skromnější proměna, než se kterou město počítalo v posledních letech. Koalice, která se ujala vlády po loňských říjnových volbách, přehodnocuje zejména plány na vybudování bazénů „zapuštěných“ ve Vltavě, které by stály několik set milionů korun. 

Nový studentský klub Univerzity Palackého v Olomouci

Jak změnit image Olomouce a udržet talenty? Univerzita rozjíždí velký projekt

Zabránit odlivu talentovaných lidí z Olomouce, přilákat do města další osoby a vytvořit pro ně inspirativní prostředí nejen k podnikání. To je hlavním cílem projektu Univerzity Palackého (UP), který se zaměří na výzkum kulturních a kreativních průmyslů. Výstupem dvouleté práce bude knižní publikace.

Univerzita Palackého, ilustrační foto

Jak změnit image Olomouce a udržet talenty? Univerzita rozjíždí velký projekt

Zabránit odlivu talentovaných lidí z Olomouce, přilákat do města další osoby a vytvořit pro ně inspirativní prostředí nejen k podnikání. To je hlavním cílem projektu Univerzity Palackého (UP), který se zaměří na výzkum kulturních a kreativních průmyslů. Výstupem dvouleté práce bude knižní publikace.

Malíř Antonín Vojtek slaví 85. narozeniny.

Malíř Vojtek slaví 85. narozeniny. Říká: Každý obraz je dobrodružství

Břeclav /FOTOGALERIE/ – Scházíme se po pěti letech v řadovém domku na okraji Břeclavi. Antonín Vojtek, malíř jižní Moravy, jiskru a nadšení v očích neztrácí ani v pětaosmdesáti letech. Právě blížící se oslava jeho osmapadesátin, jak svůj věk on sám s oblibou převrací, je důvodem našeho setkání.

V liberecké zoo.

V liberecké zoologické zahradě se loni narodilo přes sto mláďat

Liberec – V liberecké zoologické zahradě se v loňském roce radovali z narození 106 mláďat u 38 druhů. „Nejvíce se jich narodilo na úseku kopytníků, další mláďata mohli návštěvníci spatřit také ve výbězích šelem, a to rysů karpatských nebo surikat,“ sdělila mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

Vizualizace části území Holešovice Bubny-Zátory

Nová čtvrť Bubny-Zátory. Urbanistická studie bude stát Prahu tři miliony korun

Jeden z tzv. brownfieldů v Praze by mohl už brzy zahájit svou proměnu na novou čtvrť. Městský Institut plánování a rozvoje (IPR) nechá vypracovat urbanistickou studii pro území Bubny-Zátory na území sedmé městské části. Zaplatí za ni tři miliony korun a vypracuje ji kancelář Pelčák a partner architekti. Vyplývá to ze seznamu zveřejněném ve věstníku veřejných zakázek. 

Velký Pařezitý rybník.

OBRAZEM: Z obrovského rybníka zbyla loužička

Řásná - Písek, bahno, kameny, sem tam staleté pařezy a k tomu louže vody u výpusti. Tak teď vypadá vypuštěný Velký Pařezitý rybník nedaleko Řásné na Jihlavsku, který se v posledních dnech roku opět stal vyhledávaným cílem výletů lidí ze širokého okolí.

Takto by se měla změnit tvář interiéru kavárny a restaurace Městského domu v Přerově.

Restauraci Městského domu převezme hotel Jana. Takto ji promění

Restaurace Městského domu v Přerově změní od ledna příštího roku provozovatele. Razantní proměnu interiéru tak, aby odpovídal dnešní době, plánuje v prostorách hotel Jana, pod který bude zařízení nově spadat. Kvůli opravám a modernizaci se restaurace načas uzavře.

Otevření knihobudky v Palackého sadech v Písku.

Čtenáři dostali vánoční dárek

Písek - Městská knihovna Písek se zapojila do celorepublikového projektu KnihoBudka, který přináší do veřejného prostoru bezplatné pouliční knihovny.

Skupina ČEZ zmodernizovala zákaznické centrum v Zalužanské tak, aby nejen zaujalo oči návštěvníků, ale také jim nabídlo větší pohodlí.

Čekat se vám bude líp, slibují lidem energetici z ČEZ

Mladá Boleslav – Stejné místo, které ale vypadá úplně jinak než dřív. Proměnou, jež čeká na lidi přicházející v Mladé Boleslavi projednat záležitosti týkající se odběru elektřiny, se pochlubila Skupina ČEZ. Zmodernizovala zákaznické centrum v Zalužanské tak, aby nejen zaujalo oči návštěvníků, ale také jim nabídlo větší pohodlí. „Je prostornější, více prosvětlené – a hlavně s pohodlnou čekací zónou,“ pochválil proměnu regionální mluvčí Skupiny ČEZ Ota Schnepp.

Kniha. Ilustrační foto.

Písek má svou první knihobudku

Písek - Městská knihovna Písek se zapojila do celorepublikového projektu KnihoBudka, který přináší do veřejného prostoru bezplatné pouliční knihovny.

Nový Lidl v Brněnské ulici v Třebíči otevřel.

Nový supermarket otevřel. Ten starší bude v příštím roce nějaký čas zavřený

Třebíč – V Třebíči otevřel v pondělí ráno další supermarket. Nový Lidl v Brněnské ulici láká na slevy. První hodinu po otevření, tedy od sedmi, se velký nával nekonal. Na parkovišti bylo několik volných míst, dění pozorovali i městští policisté, ale byl klid, a tak si před osmou hodinou zas odjeli. U marketu se zastavili taky dopravní policisté. Krátce sledovali provoz a poté rovněž zamířili za jinými povinnostmi.

Rekonstrukce okolí Bartoloměje pokračuje. Potrvá ještě rok

Rekonstrukce okolí Bartoloměje pokračuje. Potrvá ještě rok

Kolín - Proměna okolí chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně je zhruba v polovině. Ta trvá již zhruba rok; kompletně hotovo by mělo být v prosinci 2019. Hlavní stavba by měla být ukončena do konce června 2019, uvedl kolínský místostarosta Michael Kašpar. Kostnice by potom měla být hotová v prosinci 2019.

Plány na vizualizace proměn fotbalového stadionu v Benešově.

Fotbalový stadion projde rekonstrukcí, bez dotací to ale nepůjde

Benešov /VIZUALIZACE/ - Obří a dalekosáhlé změny v areálu někdejšího Stadionu brigádníků, jemuž se nyní říká jednoduše Fotbalový stadion u Konopiště, posvětil v úterý 4. prosince svým rozhodnutím o schválení umístění a povolení rekonstrukce fotbalového areálu, Stavební úřad Benešov.

Proměna madridského domu

Návštěva interiéru: Pohádková proměna

Jak z ošklivého káčátka… Jak polibkem ze žáby… Jak Popelka… Pohádky mají leckdy stejnou dějovou linii. Něco ošklivého na začátku a na konci se z toho stane něco úžasného. A stejnou linii mívají i rekonstrukce domů a bytů. Třeba toho našeho.

Náměstí ve Slaném. Budova někdejší radnice s hvězdou na kopuli.

Slaný se dočká v budoucnu proměny náměstí

Slaný - Dlouhodobě chystaný záměr na proměnu Masarykova náměstí ve Slaném by měl mít už příští rok jasné obrysy. Město totiž v roce 2019 nechá zpracovat nový projekt, který by měl zásadně změnit jeho podobu. Aby se k budoucnosti centra mohli vyjadřovat i sami občané, vyhlásilo město před časem anketu, co by kde chtěli lidé na náměstí mít.

Křest kalendáře Proměny v čase v Týnci nad Sázavou.

OBRAZEM: Křtili kalendář, který mapuje týnecké proměny v čase

Týnec nad Sázavou - Týnecké proměny v čase mapuje nástěnný kalendář, který byl pokřtěn druhou adventní neděli ve zdejším muzeu a který bude v příštím roce zdobit stěnu nejedné týnecké domácnosti. Přibližuje obyvatelům města, jak vypadala jim důvěrně známá místa před desítkami let, a nabízí srovnání s jejich dnešní podobou.

Náměstí u Ládví.

Je to moc drahé. Praha 8 prozatím odložila revitalizaci náměstí u Ládví

Z důvodu vysoké ceny projektu rozhodla Rada MČ Praha 8 o zrušení tendru na revitalizaci veřejného prostoru v okolí stanice metra C Ládví. Vedení radnice ke kroku přistoupilo mj. z důvodu šetření. Projekt se přepracuje, aby zasloužená proměna náměstí Ládví mohla proběhnout za ekonomičtějších podmínek v co nejkratším možném termínu.