Kreativ

ŠTÍTEK: proměna

Národní galerie.

Kolář, Kupka, originální ženy. Proměny Národní galerie

Jeden a půl milionu návštěvníků. To je meta, kterou má ředitel Národní galerie Jiří Fajt. Prozatím to není ani milion, ale čísla stoupají. Loni přišlo na výstavy NG 720 tisíc lidí, letos to bude více. Jedno je jisté: projekty Národní galerie táhnou.

Národní galerie.

Kolář, Kupka, originální ženy. Proměny Národní galerie

Jeden a půl milionu návštěvníků. To je meta, kterou má ředitel Národní galerie Jiří Fajt. Prozatím to není ani milion, ale čísla stoupají. Loni přišlo na výstavy NG 720 tisíc lidí, letos to bude více. Jedno je jisté: projekty Národní galerie táhnou.

The Animals. Ilustrační foto.

Legendy šedesátých let míří do Brna. V únoru zahrají v Sonu The Animals

Brno – Ve druhé polovině šedesátých let je znal celý svět. Vyhoupli se na první příčky amerických hitparád a stali se legendou. Jejich písně zněly ve všech rádiích. Skupinu The Animals řadí odborníci do takzvané britské hudební invaze šedesátých let. Bluesrocková kapela teď míří do Brna. Čtyřiadvacátého února zahraje v Sono Centru.

PRVNÍ KAMENNÝ HOSPIC v Karlovarském kraji má začít sloužit klientům na jaře příštího roku.

První hospic bude otevřen na jaře

Nejdek – Stavba budovy hospicové péče v areálu Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče (REHOS) Nejdek pokračuje přesně podle plánu. První zařízení tohoto druhu tak bude otevřeno příští rok na jaře.

Ilustrační foto

Lidé promluvili do rozpočtu, chtějí zábavu pro teenagery

Obyvatelé pražský městských částí po radnicích nejčastěji žádali nová sportoviště a hřiště, převážně taková, kde by se zabavili i puberťáci – například s parkurovými prvky. Velký zájem je rovněž o výsadbu nové zeleně a úpravu té stávající. A radnice na projekty svých obyvatel vyčlenily několikamilionové částky. 

Návrh toho, jak by mohlo v budoucnu vypadat panelové sídliště v ulici Budovatelů - Circulos Meos, Olomouc

Sídliště v ulici Budovatelů se změní. Takto by mohlo vypadat

/ANKETA/ Nejen název ulice, ale i vzhled panelových domů připomíná budovatelskou kapitolu Přerova, kdy ve městě ve velkém vyrůstaly třináctipatrové domy. Jedinou „atrakcí“ jsou dnes na sídlišti v ulici Budovatelů potemnělé průchody, které tvoří jakousi spojnici mezi jednotlivými domy. Chybí ale parkovací místa, zeleň i příjemná zákoutí. Město chce vzhled sídliště zkrášlit a představilo veřejnosti tři návrhy proměny.

Průmyslové město se doslova mění před očima

Náměstí s Žižkovou ulicí spojí zřejmě Pivovarská

Kralupy – Kralupané se po letech marných nadějí dočkají nového náměstí. Se zahájením stavby se počítá už na jaře příštího roku, kdy začnou práce na úpravě ulice, která propojí stávající Palackého náměstí se Žižkovou ulicí v centru města. Pravděpodobně dostane název Pivovarská.

Pro Jana Dlugoše je sbírání historických fotografií velkou vášní.

Jan Dlugoš: Vzpomíná se na starou Korunu a Orient

/ROZHOVOR/ Řadíte se k milovníkům dobových fotografií města Opavy? Odpovíte-li si na otázku kladně, pak by v příštích dnech vaše kroky rozhodně měly směřovat do ulice Nákladní, kde probíhá výstava s názvem Proměny Opavy. Jejím autorem je Jan Dlugoš, velký sběratel historických snímků, které se v rámci své expozice pokouší srovnávat v čase.  

V těchto místech by měla vzniknout světelná křižovatka, která napojí outletové centrum na Hlučínskou ulici.

Outletové centrum: bude to katastrofa, říkají starostové

Světelná křižovatka u mostu přes řeku Odru, rozšíření pruhů, proměna navazující křižovatky. Na to vše se musejí připravit motoristé, kteří využívají frekventovanou ulici Hlučínskou procházející městskou částí Ostrava-Přívoz. Jde o hlavní spojnici mezi Hlučínskem a Ostravou.

Dům U Zlatého prstenu v Praze.

U Zlatého prstenu ožívá Praha Karla IV.

Muzeum hlavního města Prahy připravilo pokračování unikátní expozice, která představuje Prahu doby lucemburské. Proměna Prahy v době panování Karla IV., je tématem výstavy v domě U Zlatého prstenu v Týnské uličce.

Kniha mapuje historii i současnost tohoto významného poutního místa.

Josef Fryš představil svou novou knihu o Svaté Hoře

Příbram /FOTOGALERIE/ – Svou novou knihu zabývající se historií i současností Svaté Hory představil ve čtvrtek 30. listopadu v atriu obchodního domu Skalka spisovatel Josef Fryš. Kniha nese název Svatá Hora v proměnách času a přináší přes 500 historických a současných snímků, dobových rytin a dalších dokumentů se stručným povídáním.

Návštěvníci karlštejnského adventu vzdají hold královně Elišce.

V Karlštejně chystají královský advent

Karlštejn – Městys Karlštejn se připravuje na další letošní nápor turistů. Po červnovém Královském průvodu Karla IV. a zářijovém Vinobraní se v této malebné obci koná v neděli 3. Prosince Karlštejnský královský advent.

Peníze. Ilustrační foto.

Lidé promluvili do rozpočtu, chtějí zábavu pro teenagery

Obyvatelé městských částí po radnicích nejčastěji žádali o nová sportoviště a hřiště, převážně taková, kde by se zabavili i puberťáci například s parkurovými prvky. Velký zájem je rovněž o výsadbu nové zeleně a úpravu té stávající.

Z autorského čtení Terezy Boučkové v hořické knihovně.

Na besedu přijede Tereza Boučková

Ústí nad Orlicí - Městská knihovna ve středu pořádá setkání a autorské čtení se známou spisovatelkou, scenáristkou a publicistkou Terezou Boučkovou. Začne v oddělení pro dospělé v 18 hodin.

Mendlovo náměstí v Brně.

Proměna Mendlova náměstí: park u pivovaru ožije, přibudou stromy i kavárna

Brno – Už za pár dní se Brňané dočkají dlouho očekávané proměny Mendlova náměstí. Jako první se mohou těšit na novou podobu parku mezi Výstavní a Veletržní ulicí, nedaleko pivovaru. Přibudou v něm nové stromy, lavičky s pergolou, kavárna i veřejné záchody. Rozšíří se také přilehlá trolejbusová zastávka. Dělníci se do úprav pustí už za pár dní.

Autogramiáda Josefa Fryše k jeho nové knize Příbram v proměnách času.

Spisovatel Josef Fryš o nové knize: Příbram bez Svaté Hory by nebyla Příbramí

Příbram /ROZHOVOR/  - Úspěšný příbramský spisovatel Josef Fryš, který je autorem mimo jiné také knihy Příbram v proměnách času, připravil další knihu. Jmenuje se Svatá Hora v proměnách času a jde o výpravnou obrazovou publikaci o významném poutním místě Svaté Hoře v Příbrami. Najít v ní lze kolem pěti set historických a současných snímků, dobových rytin a dalších dokumentů se stručným povídáním. 

Ilustrační foto z utkání Alpiq Kladno -  Pardubice.

Na závěr podzimu atakoval Alpiq desítku

Kladno - Hokejbalisté Kladna se s podzimní částí extraligy rozloučili ideálně. Na hřišti posledního pražského Kova nepřipustili téměř žádnou komplikaci a vyhráli vysoko 9:3. Proti Pražanům jim v téhle sezoně vycházely zápasy fantasticky, před měsícem byl výsledek dokonce 12:2, celkové skóre obou rivalů je tak 21:2!

V Pelhřimově U stromečku.

Svařený sáně a stánek U Stromečku opět nabídnou příjemně strávené chvíle

Pelhřimov, Humpolec – Na dvou místech Pelhřimovska se opět po roce sejdou lidé pod širým nebem, u dobrého pití a za doprovodu muziky, o kterou se postarají místní, ale i přespolní. Řeč je o tradičním muzicírování u Svařených sání v Humpolci a U Stromečku v Pelhřimově, které si budou moci malí i velcí užívat hned několik týdnů.

Slavnostní otevření dětského a hudebního oddělení po týdenní rekonstrukci se konalo ve čtvrtek odpoledne.

Děti mají v knihovně více prostoru

Nymburk /FOTOGALERIE/ - Týdenní rekonstrukcí prošlo dětské a hudební oddělení a také studovna v nymburské knihovně. Co bylo hlavním cílem proměny? 

Prague Insecurity Conference

Konference v Praze se bude zabývat proměnami bezpečnosti světa

Proměny světového bezpečnostního prostředí, jejich dopad na diplomacii a problematika hybridních válek budou patřit mezi hlavní témata bezpečnostní konference, která se uskuteční příští týden v Praze. Organizátoři akce nazvané Prague Insecurity Conference úzce spolupracují s organizátory Mnichovské bezpečnostní konference, která je největší podobnou akcí v Evropě. Závěry z Prahy by tak mohly ovlivnit i program bavorské akce, která se uskuteční v únoru, věří Benjamin Tallis z Ústavu mezinárodních vztahů.

Jak vypadaly Vánoce v domácnostech v jednotlivých obdobích 20. století ukazuje výstava v Kapitulní síni.

Vánoce v proměnách času

Strakonice - V úterý v podvečer byla slavnostní vernisáží zahájena výstava k nadcházejícím vánočním svátkům.

Opravená ulice 1. máje v Olomouci s modelem Hradské brány před hotelem Palác

Třída 1. máje po opravě. Jak se vám líbí?

ANKETA, FOTOGALERIE / Po osmi měsících zmizeli ze třídy 1. máje stroje, dělníci a zákazové značky. Vylepšená důležitá tepna v centru Olomouce se vrátila k normálnímu provozu. Jak se vám po opravě líbí?

Revoluční ulice v Praze. Ilustrační foto.

Praha nechá zpracovat studii na proměnu ulice Revoluční

Hlavní město nechá zpracovat architektonickou studii na proměnu Revoluční ulice. Zadání pro studii, vypracovanou Institutem plánování a rozvoje (IPR),  v úterý schválila Rada hl. města. Praha bude nyní v tendru hledat projektanta.

Neobyčejná autobusová zastávka v Krucemburku: Foto: David Ptáček, Radka Kršková

V Krucemburku cestující počkají na autobus v selské světnici

Krucemburk – Vskutku originální autobusovou zastávkou, připomínající selskou světničku, se může chlubit městys Krucemburk. Uprostřed místnosti stojí stůl a židle, nad dřevěnou lavicí je police s knihami, na stěně visí obrázky, je tu dokonce i zrcadlo a věšák na kabáty. 

Budova školy ve Velharticích slavila osmdesátku.

FOTOGALERIE: Velhartická škola oslavila osmdesátku

Velhartice – Osmdesát let od otevření současné školní budovy slavili v sobotu ve Velharticích. Osmdesát let uplynulo letos i od zahájení stavby, sušický stavitel Karel Houra postavil v roce 1937 velhartickou školu za osm měsíců.