Kreativ

ŠTÍTEK: proměna

První etapa přestavby náměstí Míru ve Veselí nad Moravou.

Centrum Veselí se zásadně mění. Bude voda i molo

Veselí nad Moravou /FOTOGALERIE/– Příjemné prostředí pro odpočinek i setkávání lidí má nabídnout náměstí Míru ve Veselí nad Moravou. První část jeho přestavby míří do finále. „Hotová je silnice, chodníky a cyklostezka, před dokončením je plošný prvek s tryskající vodou a lineární prvek s vodou tekoucí,“ uvedla veselská mluvčí Anna Březovská.

Strakonice, hradní palác. Ilustrační foto

Vánoce jsou za dveřmi

Strakonice - Vánoce v proměnách času je název výstavy, která bude vernisáží zahájena v kapitulní síni strakonického hradu 21. listopadu v 16. hodin.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.

Ekovýchovné aktivity by mělo podpořit sedm milionů. Stejně jako letos

Střední Čechy – Sedmi miliony korun by Středočeský kraj měl v příštím roce podpořit výchovu k ochraně životního prostředí. Konstatovali to krajští radní, když kývli na pravidla Programu pro poskytování dotací na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu (EVVO) pro rok 2018. S tím, že doporučují členům krajského zastupitelstva vyhlášení tohoto programu schválit. Ekovýchovné aktivity by měl kraj podporovat ve čtyřech různých oblastech – přičemž zdaleka nejde jen o vlastní výukové programy. Nechybí třeba ani podpora žádoucích proměn prostředí, ve kterém se děti pohybují.

Benešova třída v Hradci Králové.

Benešovka potřebuje zeleň

Hradec Králové - Zásadní proměna hradeckého sídliště se neobejde bez posouzení vlivu na životní prostředí.

Nové chodníky se zámkovou dlažbou vznikají na nymburském hřbitově.

Nové chodníky s dlažbou proměňují hřbitov

Nymburk - Zásadní proměnou prochází v těchto týdnech v Nymburce nejen Lipová ulice vedoucí ke hřbitovu, ale i samotný hřbitov. Hlavní dosud nezpevněné cesty mezi hroby přeměňují zaměstnanci technických služeb v úhledné a decentní chodníčky ze zámkové dlažby. Ve čtvrtek jsme je zastihli při betonování jednoho z nich. 

Výrazné proměny se dočká část fasády staré budovy gymnázia v Havlíčkově Brodě.

Fasáda gymnázia je v rekonstrukci

Havlíčkův Brod - Výrazné proměny se dočká část fasády staré budovy gymnázia v Havlíčkově Brodě. Jedná se o akci náročnou finančně i časově. Proto je rozvržena do tří let. Cena je zhruba 13 milionů korun. Letos se opravuje část fasády do Štáflovy ulice, v roce 2018 přijde na řadu stěna do ulice Boženy Němcové a v roce 2019 fasáda vnitřního dvora školy. 

PŮVODNÍ PROJEKT. Takto měla vypadat oblast Letky v Libčicích nad Vltavou.

Vyroste za Prahou nové sídliště? Libčice čeká proměna

Developerská firma Skanska Reality postaví rozsáhlý rezidenční komplex v Libčicích nad Vltavou v Praze-západ. Téměř jedenáctihektarové území v části Letky koupila minulý týden od společnosti CTR group. Jedná se o volné pozemky po bývalé cihelně. Jedním z pilířů CTR group je totiž kromě developerského byznysu také výroba a distribuce stavebních hmot.

V pondělí dopoledne byly vykáceny na severní části nymburského náměstí jehličnany a keře.

Jehličnany na náměstí šly k zemi. Nahradí je javory

Nymburk /FOTOGALERIE, VIDEO, VIZUALIZACE/ – Zvuky motorových pil a praskání kmenů a větví probudily do nového týdne obyvatele centra Nymburka. Na náměstí Přemyslovců dochází k jeho zásadní vizuální proměně. Jehličnaté stromy a keře před bývalým obchodním domem Cíl byly odstraněny. Hned v úterý je nahradí nové, tentokrát listnaté stromy. Kolem nich by na jaře měly být umístěny nové lavičky. Trochu jinam se do prostoru pravděpodobně posune také turisty vyhledávaná lavička s Bohumilem Hrabalem a jeho kočičkou.

Takto vypadají výstupy z některých prezentovaných projektů.

Studenti hledali nový vzhled jihlavského náměstí

Jihlava – Travnatá plocha se stromy, velké podzemní parkoviště a především rekonstrukce obchodního domu Prior. Mezinárodní tým studentů navrhoval možný budoucí vzhled pro jihlavské Masarykovo náměstí. Finální projekty je možné si prohlédnou ve vitrínách Prioru. V úterý (7. listopadu) se nad nimi bude veřejně diskutovat.

Kapela Proměny hraje již 30 let.

Kapela Proměny slaví 30 let hraní

Třebíč – Třicet let. Tak dlouho hraje k poslechu, tanci i zábavě třebíčská kapela Proměny. Významné kulatiny oslaví v pátek 10. listopadu v kavárně Alfa v Třebíči. Zve nejen své fanoušky, ale i bývalé muzikanty, kteří za tři desetiletí kapelou prošli.

René Chmelař

René Chmelař: Vyřezávání se mi zalíbilo, tak jsem se do toho sám pustil

/ROZHOVOR/ Také jste už někdy, třeba na oslavě, viděli na talíři krásné růžičky a nemohli uvěřit tomu, že jsou z mrkve či ředkvičky? Líbí se vám, když někdo umí ovoce a zeleninu nakrájet tak, že je skoro škoda to sníst? Možná jste si to i sami zkusili, ale možná byste to v případě potřeby raději nechali na odbornících.

Přednáška historika Františka Kadlece.

OBRAZEM: V Sově o jediné české královně

Písek - Výročí 300 let od narození Marie Terezie, jediné ženy na českém trůnu, připomněl historik František Kadlec. Byl hostem populárního pořadu Dnes pijeme kávu s… pořádaného spolkem Přátelé Kamenného mostu v Kávovém klubu Vykulená Sova.

Výrobky z recyklovaných odpadů představuje výstava Brána recyklace v informačním středisku.

Brána recyklace zavítala do Rychnova

Rychnov nad Kněžnou - Od čtvrtečního dne až do 29. listopadu můžete v přízemí Městského úřadu v Rychnově nad Kněžnou zhlédnout putovní výstavu „Brána recyklace“.

Ilustrační foto.

Proměna pacovského kina v komunitní centrum začne už příští rok

Pacov – Záchrana objektu pacovského kina je o významný krok blíž. Město na opravy získalo dotaci ve výši 18 milionů korun. Začít se stavebními pracemi souvisejícími s přestavbou původního kina na nové a moderní komunitní centrum by se podle aktuálních plánů mělo již v příštím roce.

Husitská ulice na Žižkově. Ilustrační foto.

Žižkov se má stát centrem kultury

Chystané rekonstrukce v ulicích Koněvova a Husitská, které zejí prázdnotou i kvůli opuštěným provozovnám, kde bývaly herny a kasina, přinesou Praze 3 už brzy významnou proměnu.

Ilustrační foto.

Podoby divadla i jeho proměny zachytí výstava fotografií v Praze

Různé podoby divadla a jeho proměny za uplynulých téměř 150 let představí výstava fotografií z divadelního prostředí z let 1859 až 2017. Uskuteční se od 9. května do 24. června příštího roku v Obecním domě v Praze. Pořádající Institut umění - Divadelní ústav právě vyhlásil soutěž o nejlepší divadelní fotografii pro profesionály i studenty oboru, kteří na ni mohou přihlásit práce z posledních tří let, oznámila dnes ČTK mluvčí projektu Silvie Marková.

Václavské náměstí.

Václavák oživí od listopadu výstava o minulosti a budoucnosti náměstí

Václavské náměstí na dva měsíce oživí výstava s názvem ´Václavák´, která za pomoci historických i současných fotografií, kreseb a citací zavede diváka do blízké i vzdálené historie nejvýznamnějšího pražského náměstí. Na Václavském náměstí se objeví 15 panelů, které tu budou umístěny od 3. listopadu do 29. prosince 2017.

Z rekonstrukce Mánesovy ulice

FOTO: Mánesova ulice prochází proměnou

Domažlice – Na největším domažlickém sídlišti Kozinovo Pole v Mánesově ulici probíhá celková rekonstrukce komunikací. Město vyjde na 5,7 milionů korun.

Křest pamětí Bohuslava Suchánka.

Kovář z Koutů zanechal unikátní svědectví o životě v legiích i doma

Kouty – Bohuslav Suchánek (1888 – 1975) byl po většinu svého života kovářem v polabské vísce, přitom také sedlačil, zkrátka žil život obyčejného venkovana začátku 20. století. Až na čtyři bouřlivé roky, které strávil v Rusku jako legionář. Nejen však ty, ale celý svůj život počínaje dětstvím barvitě vylíčil ve svých pamětech, které právě vydalo nymburské nakladatelství Vega-L. 

Představení Jsme v pohodě v Národním divadle.

Jsme v pohodě aneb Příběhy mužů a žen, kteří milují

Praha - Židovka Helena má tři děti lesbu, transse-xuála a sadomasochistu. Všichni tři nám ve hře Jsme v pohodě, která má dnes premiéru na jevišti Nové scény Národního divadla, popisují svůj bizarní životní příběh, představují komplikované osudy, prezentují šokující názory.

Kaple v Pelhřimově.

Kalvárie oslaví své druhé narozeniny

Pelhřimov – Tento pátek oslaví dominanta Pelhřimova druhé výročí od svého znovuobnovení. Jedná se o pelhřimovskou kapli svatého Kříže, zvanou Kalvárie, která byla právě 27. října 2015 po třech letech rekonstrukce slavnostně otevřena.

Velkomeziříčská radnice.

Vedení města chce zpravodaj Velkomeziříčsko zbavit politiky

Velké Meziříčí – Zcela apolitické a ryze zpravodajské periodikum – tak by si do budoucna představovalo vedení Velkého Meziříčí městský zpravodaj Velkomeziříčsko. Periodikum čeká v nejbližších týdnech proměna, o níž se již hovořilo například na posledním zasedání městské rady.

Švandovo divadlo.

Švandovo divadlo uvede Holcmanův debut Lámání chleba

O třech kamarádech, proměnách moravského venkova a šedesáti letech české historie pojednává hra o přátelství v dobách nesvobody Lámání chleba, jejíž premiéru uvede dnes večer Švandovo divadlo v Praze. Jejím autorem je spisovatel a zlínský soudce Josef Holcman, který debutuje jako dramatik.

Své ano si zamilované páry ve Veselí nad Moravou řeknou v reprezentativně upraveném prostředí nádvoří tamního městského úřadu.

Svatby v novém. Bývalý rajský dvůr ve Veselí ozdobí fontána i květinová stěna

Veselí nad Moravou – Své ano si zamilované páry ve Veselí nad Moravou řeknou v reprezentativně upraveném prostředí nádvoří tamního městského úřadu. Někdejší rajský dvůr kláštera servitů, v jehož části úřad sídlí, prodělává proměnu. „Prostor poslouží například pro svatby, komorní koncerty či menší kulturní akce,“ uvedl místostarosta Petr Kolář.

METAMORFÓZY. Některá vystavená díla téměř levitují v prostoru DEPO2015.

Výstava Metamorfózy v DEPO2015

Plzeň – Irene Fritz je předsedkyní uměleckého spolku Oberpfälzer Kunst-verein z německého města Weiden a moc se jí zalíbil industriální prostor plzeňského areálu DEPO2015. Z její iniciativy vznikla společná česko-německá výstava, která je od 5. října k vidění právě ve výstavních prostorách DEPO2015.

Lesoparky Kalvárie a Hradisko se rozprostírají na ploše o velikosti 12 hektarů. Nachází se v nich 6 500 stromů, 1 300 z nich je určených k pokácení.

Úpravy v Kalvárii pokračují. Smrky tam napadl kůrovec

Bučovice – Dvanáctihektarový lesopark Kalvárie v Bučovicích na Vyškovsku se dočká výrazné proměny. Hlavní práce mají začít na přelomu roku. Dřevorubci tam nadále kácí oslabené a nemocné stromy a zahradníci vysazují nové.