Kreativ

ŠTÍTEK: proměna

Prohlídka rekonstruované Galerie moderního umění v Hradci Králové.

Galerie se pyšní titulem Stavba roku

Hradec Králové - Rekonstrukce budovy Galerie moderního umění v Hradci Králové zaujala odborníky. A to natolik, že začátkem letošního října získala významné ocenění Stavba roku 2017.

Demolicí západní tribuny de facto začíná proměna hradeckého fotbalového stadionu.

Legendární lízátka se loučí: v Hradci demolují fotbalový stadion

Zkroucené plechy konstrukce střechy a mizící sedačky ze západní tribuny královéhradeckého fotbalového stánku. Takový obrázek se naskytne při pohledu do areálu malšovického všesportovního stadionu, kterému teď vévodí osmatřicetitunový stroj. Ten svými hydraulickými nůžkami „odstřihuje“ poslední památku po bývalém zastřešení západní tribuny.

Řeka Morava. Ilustrační foto.

Z lužních lesů mizí vzácné druhy stromů i zvířat. Řešením je obnova ramen řeky

Hodonínsko, Břeclavsko – Proč vysychá lužní krajina? Dá se s tím něco dělat? To řešila čtvrteční veřejná debata v Hodoníně. Třicítku účastníků zajímal především osud Pomoraví mezi Rohatcem a soutokem s Dyjí. „Že tento pás území vysychá, je dlouhodobý problém, který má počátky v regulaci řeky Moravy. Navíc se to zhoršuje suchem posledních let,“ upozornil předseda Hnutí Brontosaurus Podluží Dalimil Toman.

Dívčí hrady. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Podoba Dívčích hradů se změní

Rozsáhlá plošina na pokraji Prokopského údolí Dívčí hrady se dočká radikální proměny. Kvůli posílení ekologické i rekreační funkce budou na tomto místě do konce roku vysázeny především domácí druhy dřevin, včetně ovocných stromů. Jelikož jsou luční porosty využívány k sušení sena pro hospodářská zvířata, nepoužívají se tam v současnosti žádné chemické látky. Rozmístění stromů i stromových skupin je podle vedení hlavního města voleno tak, aby byl zachován výhled na Prahu.

Ze zkoušek divadelního představení Naši Naši furianti.

Kam za zábavou? Dejte o sobě vědět

Rychnovsko - Pořádáte zajímavou kulturní, sportovní či společenskou akci? Přidejte ji do nové rubriky Tipy Deníku, kterou najdete na stránce: www.rychnovsky.denik.cz/tipy/pridat/. Stačí, když zde do kolonky Přidat akci připojíte facebookovou adresu vaší události.

V hranické mateřské škole Hromůvka stavějí nový vstup do budovy a také budují nové wc, které budou moct děti využívat při hraní na zahradě.

Proměna školky Pohádka: staví se nový vchod i toalety

V mateřské škole Pohádka se v první polovině září rozeběhly stavební práce, které mají vyřešit lepší vstup do budovy a také vytvořit nové toalety, které budou moct děti využívat při hraní na zahradě. Práce budou probíhat až do konce prosince letošního roku.

Zvířena Orlických hor a její změny v posledních 50 letech.

Poznejte zvířenu Orlických hor

Rychnov nad Kněžnou - Muzeum a galerie Orlických hor ve spolupráci s městskou knihovnou v Rychnově nad Kněžnou zvou na další přednášku v rámci 125. výročí vzniku rychnovského muzea.

TECHNOhrátky ve Střední škole automobilní Ústí nad Orlicí.

Motokáry, segwaye, pitstop - při TECHNOhrátkách v ústecké „automobilce"

Ústí nad Orlicí - Moderní trenažery, závodní dráha s modely aut, výměna kol, výroba píšťalky či jízda na motokárách a segwayi. Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí dostála své pověsti nejmodernější automobilní školy v Pardubickém kraji a pro účastníky letošních dvanáctých TECHNOhrátek připravila atraktivní aktivity, které zaujaly 138 žáků z devíti základních škol z celého Pardubického kraje.

KRYTÝ BAZÉN ve Frenštátě pod Radhoštěm před rekonstrukcí.

Krytý bazén je opět v provozu

Zcela jinak dnes vypadá zvenčí krytý bazén ve Frenštátě pod Radhoštěm oproti tomu, jak vypadal před několika měsíci.

Náměstí Republiky v Olomouci

Proměna náměstí Republiky? Až s novou radnicí

ANKETA / Moc parkovacích míst a málo zeleně. Na to si obyvatelé Olomouce stěžují nejvíc, když přijde řeč na náměstí Republiky. Frekventovaná část v centru města slouží především tramvajím a autům. To by se ale mělo změnit. 

Pohádkové čtení pořádá už od úterka holešovská knihovna v rámci akce nazvané Týden knihoven: autor pro děti a mládež Jan Sviták tam ze svých knih předčítal v úterý 3. října.

Týden knihoven v Holešově: pohádkové čtení a půjčování v kostýmech

V regionu pokračuje v první říjnové dny akce nazvaná Týden knihoven: například ta holešovská jej oslaví Pohádkovým čtením a půjčováním v kostýmech. Děti i dospělí se tak mohou těšit na myšku Minnie, Makovou panenku, Červenou karkulku, čarodějnici a další známé pohádkové postavičky.

Městské slavnosti - ohňostroj

Městské slavnosti zahájí Proměna

Pardubice – Podzimní městské slavnosti se do Pardubic vrátí již ve čtvrtek. Od 9 hodin ráno představí Dramatický soubor Střední průmyslové školy elektrotechnické dramatizaci povídky Proměna od Franze Kafky.

Ilustrační foto.

Volební kyvadlo: voličská přízeň se příliš nemění. Výjimkou jsou TOP 09 a ODS

Podpora českých voličů jednotlivým stranám se v letech 2014 až 2016 nijak dramaticky neměnila. Výjimku tvořily TOP 09 a ODS, které si míru voličské přízně vyměnily. Ukazuje to projekt Volební kyvadlo, který připravili sociologové z Filozofické fakulty Karlovy univerzity. Cílem bylo v návaznosti na průzkumy zjistit proměny voličské přízně v uplynulých letech i to, koho preferují jednotlivé skupiny obyvatel.

Týden knihoven se odehrává také v Pardubicích.

Týden knihoven láká na besedy i dílničky

Pardubický kraj – Na první říjnový týden už tradičně připadá projekt Týden knihoven. Od 2. do 8. října se v mnoha knihovnách po celé republice koná program plný akcí a nevšedních zážitků. Do 21. ročníku této kampaně se se svými aktivitami pro čtenáře zapojí i knihovny po celém kraji.

V Babiččině údolí po půl roce zahájili zkušební provoz historického mlýnského náhonu, který před čtyřmi lety poničila velká voda. Od jara byl náhon vypuštěný, čistilo se dno a opravovaly dřevěné části.

V Ratibořicích už zase teče voda náhonem

Ratibořice - V Babiččině údolí po půl roce zahájili zkušební provoz historického mlýnského náhonu, který před čtyřmi lety poničila velká voda. Od jara byl náhon vypuštěný, čistilo se dno a opravovaly dřevěné části.

Původně zde neorganizovaně bujely houštiny plné švestek, mirabelek, ostružin, šípků a ptačích hnízd. Pak se kolem silnice vysázely ptačí třešně.

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Proměny aleje

Když mám cestu do Hlubčic, musím žasnout nad alejemi našich severních sousedů. V Polsku mají stromy vysázené v bezpečné vzdálenosti od silnice a jejich pravidelné koruny svědčí o koncepční péči.

Z utkání Velim - Uhlířské Janovice (2:2, PK 5:6).

Velim pod novým trenérem válí

Mělník – Tomu se říká proměna. Fotbalisté Velimi zvládli i druhý zápas pod novým trenérem. Po domácí výhře nad Kly (3:2) přivezli všechny body také z Mělníka, kde vyhráli 1:0. Díky tomu se odpoutali z posledního místa tabulky I. A třídy.

Opravená ulice Alšova.

Dokončili silnici i prostranství

Polička - Radost přinesly hotové projekty obyvatelům Poličky. Zejména studenti a učitelé ZŠ Masarykova ocenili prostory kolem školy. Jejich rekonstrukce trvala od loňského roku.

Město se chystá zkvalitnit služby na autobusovém nádraží. Cestující by se zde měli cítit příjemněji a hlavně i bezpečněji.

Autobusové nádraží čeká velká proměna

Mladá Boleslav – Autobusové nádraží je ostudou města. Návštěvníky, kteří do Boleslavi zavítají autobusem, vítá ponurý, tmavý prostor. Staré dřevěné lavičky jsou špinavé, informační tabule často nefunguje, hodiny tu plní spíše funkci dekorace a často tu nalézají útočiště bezdomovci a jiní nepřizpůsobiví občané. Nad neutěšeným stavem autobusového nádraží se pozastavují i místní obyvatelé.

Basketbalistka Eva Kopecká (vlevo).

Ostrý start ligy: KP Brno vyzve USK, Žabiny nakopla příprava

Brno – Nejpikantnější duel pro novou královopolskou pivotku Ilonu Burgrovou přijde hned na startu jejího angažmá v KP Brno. Vyzve s ním totiž mistrovský USK Praha, kde strávila posledních šest sezon. Žabiny Brno v prvním kole Ženské basketbalové ligy přivítají v sobotu v půl páté odpoledne pražskou Slavii a Technic Brno jede do Strakonic k duelu s U19 Chance.

Poslední domy v bývalém romském ghettu ve Škodově ulici půjdou k zemi. Takový se dnes nabízí pohled lidem, kteří procházejí kolem směrem k nádraží.

Domy ve Škodově ulici půjdou k zemi

Smutná kapitola Přerova, na jejímž počátku byly představy o proměně romského ghetta ve Škodově ulici v moderní čtvrť, a na konci debakl projektu investora a jeho insolvence, se uzavírá. Čtyři poslední zchátralé domy v této čtvrti půjdou počátkem října k zemi. Město je před podpisem smlouvy s firmou, která má objekty zdemolovat.

Zmrzlinový piknik v hradeckých Lipkách.

Studenti ukázali, že hendikep nevadí

Hradec Králové - V rámci Mezinárodního dne neslyšících, který se tradičně koná třetí zářijovou sobotu, uspořádali studenti a žáci královéhradecké Štefánikovy školy takzvaný Odpolední piknik mladých neslyšících. Smyslem středeční akce bylo propojit světy neslyšících a slyšících, avšak též ukázat, že pokud člověk má vůli a šikovné ruce, život se ztrátou sluchu nemusí mít nepřekonatelné bariéry. Studentský piknik se konal v odpoledních hodinách u futuristického zmrzlinového baru v Lipkách, jehož jsou studenti autory.

Slezská univerzita. Ilustrační foto.

Workshop o běhu času

/POZVÁNKA/ Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity pořádá v úterý 26. září v objektu na Masarykově třídě mezinárodní workshop na téma Volný čas v dějinách.

V ulicích Střelecká a Pilnáčkova v těchto dnech pracují silničáři na opravě takzvaných zálivů u autobusových zastávek.

Zastávky prochází milionovou proměnou

Hradec Králové - Nejenom řidiči, ale i obyvatelé krajského města, kteří využívají městskou hromadnou dopravu, se musí mít na pozoru. A to minimálně do desátého října.

Momentky ze zahájení školního roku na ZŠ Jungmannova v Jihlavě.

Žáci z jihlavské školy se dost často stěhují

Jihlava – Základní škola (ZŠ) Jungmannova v Jihlavě se od těch ostatních odlišuje. Její žáky představujeme ve středečním seriálu Deníku s názvem Moje první školní tablo. Školu tvoří speciální třídy od prvního až do devátého ročníku, a také jedna přípravná třída.

Zajímavý stánek na zmrzlinu v hradeckých Lipkách.

Neslyšící oslaví svůj den zmrzlinou

Hradec Králové - V rámci Mezinárodního dne neslyšících uspořádali žáci a studenti hradecké Štefánikovy školy takzvaný Odpolední piknik mladých (ne)slyšících.