Kreativ

ŠTÍTEK: proměna

Praha 5 vystavuje architektonickou studii na proměnu Motolského údolí. Z Plzeňské ulice se má stát městská třída.

Z dopravní tepny zelený bulvár? Praha 5 vystavuje proměnu Motolského údolí

/VIZUALIZACE/ Hluk, prašnost, mnoho starých neopravených domů, neutěšené prostředí. Okolí Plzeňské a Vrchlického ulice na území Prahy 5 není zrovna výstavním kouskem metropole. Motolské údolí se však má proměnit v rekreační oblast a zmíněné rušné silnice v městskou třídu. Druhou etapu architektonické studie nyní radnice vystavuje v Malé galerii ve Štefánikově ulici.

Vizualizace možné podoby skokanského areálu ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Skokanské můstky ve Frenštátě čeká velká proměna

Ještě před rokem to vypadalo, že Areál Jiřího Rašky ve Frenštátě pod Radhoštěm bude sloužit spíš ke komerčním účelům než skokanům na lyžích. Teď je situace úplně jiná, v plánu je jeho rekonstrukce a velká modernizace.

Děti ze školky Větrník se dočkají nových interiérů i zahrady.

Školka Větrník se promění. Vevnitř i na zahradě

Nymburk - Velké změny čekají nymburskou Mateřskou školu Větrník při Základní škole Letců R. A. F. Kromě pohádkové proměny zahrady, na kterou školka získala částku 800 tisíc korun z nadace Proměny Karla Komárka, se chystá i zásadní rekonstrukce vnitřních prostor za více než 16 milionů korun.

Zahrada u 3.ZŠ v Chodově je v současné době zazimovaná. Školákům i veřejnosti se opět otevře 1. května.

Unikátní školní zahrada bojuje o ocenění v celostátní soutěži

Chodov – Zahrada ekologického centra při chodovské základní škole v Husově ulici bojuje o ocenění v národní putovní výstavě Má vlast Cestami proměn. Ta prostřednictvím fotografií a příběhů prezentuje proměny zanedbaných a nevyužitých míst v místa užitečná a smysluplná.

Park Otmara Vaňorného prochází rozsáhlou proměnou.

Park Otmara Vaňorného prochází rozsáhlou proměnou

Vysoké Mýto – Mýtská radnice zahájila revitalizaci parku Otmara Vaňorného, který leží v prostoru mezi ulicí Komenského, gymnáziem a budovou I. stupně Základní školy Javornického. Jak informoval místostarosta Martin Krejza, úprava bude radikální.

Má vlast cestami proměn

Vydejte se Cestami proměn

Karlovarský kraj - Poprvé v historii se stane Karlovarský kraj hlavním partnerem 11. ročníku putovní výstavy Má vlast cestami proměn, která seznamuje s úspěšnými projekty napříč regiony.

Vítkov.

V památníku na Vítkově je hmatový model. Dočká se vrch reálné proměny?

Žižkovu kromě televizního vysílače dominuje také Národní památník na Vítkově s obří jezdeckou sochou Jana Žižky. Nevidomí návštěvníci tamního muzea se mohou v budově lépe orientovat díky novému haptickému modelu. Ale všichni občané Prahy 3 marně čekají, až si budou moct „sáhnout“ na skutečnou proměnu žižkovského kopce.

Výstava Svatba aneb jak šel čas...

Ve Světlé přiblíží svatební módu v proměnách času

Světlá nad Sázavou – Zaměstnanci kulturních zařízení KyTICe ve Světlé nad Sázavou si tentokrát pro návštěvníky galerie Na Půdě připravili svatební módu z různých časových období. Výstava Svatba aneb jak šel čas začala ve středu 13. února a potrvá až do 13. března.

Veřejně přístupné wi-fi sítě. Ilustrační foto

Veřejné wi-fi sítě ve městech zatím časté nejsou. Změní se to?

Kolínsko - Připojit se k internetu zadarmo ze svého počítače či mobilu by mohlo být možné na veřejně dostupných wifi sítích. Některá města je již provozují, jiná o jejich zprovoznění uvažují, případně řeší, zda je nerozšířit dále než v centru města. Technologie zapadá do konceptu chytrých měst tzv. smart city.

Dnes už vlaky na úvalenské nádraží jezdí na čas a nástupiště vypadá poněkud fádně.

Proměna nádraží v Úvalně

Plynutí času charakterizují proměny. Důvěrně známá místa dnes vypadají úplně jinak, než si je vybavujeme z mládí nebo z dětství. Němými svědky pomíjivosti jsou fotografie. Ukažme si na dobových snímcích proměny Úvalna. Lidé, kteří cestují vlakem z Krnova do Opavy nebo naopak, většinou znají z Úvalna jen nádraží.

Šperkařka Jana Veselá v Receptáři prima nápadů poradila, jak si vyrobit vlastní šperky z modelovacího stříbra

Vyrobte si vlastní unikátní šperky. S modelovacím stříbrem to zvládne každý

Císař Rudolf II. by nad takřka alchymistickými kousky, které v oblíbeném pořadu Receptář prima nápadů předvedla šperkařka Jana Veselá, vskutku zajásal! Z podivné hmoty, která vypadá jako obyčejná keramická hlína, lze totiž velice jednoduše modelovat krásné šperky, jež se po vypálení jako zázrakem změní v ryzí stříbro.

Brněnská vila Tugendhat. Ilustrační foto.

Z ruin skvosty. Lidé volí nejlepší proměnu památky

Jižní Morava - Kdysi chátrající místa, která se v posledních letech změnila v památky lákající k návštěvě, už desátý rok představuje putovní výstava Má vlast cestami proměn. Letos se zaměřuje i na třináct míst z jižní Moravy. Lidé jim v hlasování na webu mohou přiřadit titul Nejlepší proměna.

Setkání Protivínského vlastivědného klubu na téma Rodokmen jako detektivka.

Rodokmen jako detektivka byl tématem setkání

Protivín - Protivínský vlastivědný klub se sešel letos poprvé 24. ledna na svém 38. setkání. Tentokráte se zabýval pátráním po historii rodu. Co dělat, aby se drahocenné informace o rodu a rodině zachovaly? Aby je nerozvály vichry úklidů, stěhování, životních proměn?

Expozice o proměnách židovské čtvrti a také výstava o polských židech v Zadní synagoze v Třebíči.

Nejen proměny třebíčské židovské čtvrti jsou k vidění v Zadní synagoze

Třebíč - Proměny třebíčské židovské čtvrti zobrazuje obnovená expozice v třebíčské Zadní synagoze. Turisté se jejím prostřednictvím mohou seznámit s historií židovského osídlení v Třebíči. Rozkvět i devastací bývalého židovského ghetta zobrazují dvě desítky panelů, umístěných na ženské galerii.

Stanice metra Letňany.

Jak jsme žili v Československu. Tento týden v Letňanech

Pražský deník připravuje unikátní cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden zveřejňujeme historické zajímavosti a archivní snímky z jednotlivých pražských čtvrtí z let 1918 až 1992. Podíváme se, jak se za Československa žilo lidem, nahlédneme do kronik a archivů, necháme si vyprávět od místních obyvatel. V dalším díle, který vychází v pátek 25. ledna, se podíváme do Letňan!

Obchodní centrum Arkády Pankrác 30. ledna v Praze.

Obchodní centra v Praze stárnou, musí se modernizovat. Přibývají kavárny

/INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/ Pořádná „škatulata, hejbejte se“ zažívá v těchto dnech nákupní centrum Arkády Pankrác. Deset let po otevření je čas na proměnu. Podobně jako v jiných centrech se modernizují interiéry obchodů a mění jejich skladba. Díky kancelářím v okolí přibývají kavárny i dražší supermarket.

Areál brněnské Malé Ameriky.

Malá Amerika v Brně? Může v ní být obchodní pasáž jako v Miláně

Brno /FOTOGALERIE/ – Chátrající a prázdná budova takzvané Malé Ameriky ožije díky prostorům pro pořádání kulturních akcí a rušné pasáži s obchody a restauracemi. Proměnu plánuje nynější nájemník pozemků v okolí brněnského hlavního nádraží, společnost Brno New Station Development.

Krajský úřad v Karlových Varech.

Mapy ve vestibulu

Karlovy Vary – Výjimečná výstava s názvem „100 let proměn hranic našich regionů“ je ještě do konce ledna k vidění ve vestibulu budovy A Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Sídliště Pod Chlumem v Jeseníku.

Obnova parku a sídliště v Jeseníku vyjde na čtvrt miliardy

Více než 230 milionů korun bez DPH. To je hrubý odhad nákladů na revitalizaci sídliště Pod Chlumem a Smetanových sadů v Jeseníku. Vyplývá to z územních studií těchto veřejných prostranství, jejichž konečná podoba má být známa v nejbližších týdnech.

Zámek Pardubice

Expozice skla je zatím otevřena, navzdory rekonstrukci zámku

Pardubice – Expozice České sklářské tvorby je jednou ze tří stálých expozic, které si ještě mohou návštěvníci prohlédnout na Zámku Pardubice, kde právě začala dvouletá rekonstrukce. Stavební práce začaly v hospodářských budovách.

Zámecký park.

Proměna divočiny v zámecký park se povedla. Brtnice bojuje v prestižní soutěži

Brtnice – Ze zarostlé divočiny je krásný zámecký anglický park, dříve zchátralá a zanedbaná sýpka dnes slouží jako zajímavý výstavní prostor a zase o kousek hezčí je také Rodný dům Josefa Hoffamanna na náměstí. Díky těmto povedeným proměnám brtnická radnice zabodovala, Brtnice znovu usiluje o titul Historické město roku 2018.

Podle studie by Husovo náměstí v Berouně nabídlo více prostoru pro sezení a odpočinek.

Beroun si nechal zpracovat studii na úpravu památkové zóny

Beroun - Městskou památkovou zónu v Berouně čekají stavební úpravy. Stane se z ní příjemné odpočinkové a relaxační místo pro veřejnost. Vedení Berouna si nechalo zpracovat územní studii pro vybraná veřejná prostranství v městské památkové zóně a jejich úpravy jsou navrženy tak, aby přispěly ke zhodnocení veřejného prostoru a také ke zvýšení jejího dosavadního komfortu.

Ruský tank přijíždí v roce 1968 do Vlašimi ulicí Na Valech.

KRÁTCE: Historii Vlašimi ukazují fotky sběratele Josefa Moudrého

Vlašim - K nahlédnutí do nedávné minulosti města Vlašimi prostřednictvím sbírky fotografií a obrázků, z větší části zobrazujících už zaniklé ulice a domy, se mohou těšit nejméně ještě jednou nejen tamní čtenáři Benešovského deníku. Snímky k tomu zapůjčil vlašimský patriot, historik a sběratel Josef Moudrý. Své poklady pak vydal v celkem už pěti knihách, z nichž se některé dočkaly, kvůli velkému zájmu vlašimské veřejnosti, reedice.

Ilustrační foto.

Kraj a město se dohodly o penězích na rekonstrukci průtahu Boleslaví

Mladá Boleslav – Významný krok na cestě k proměně třídy Václava Klementa v Mladé Boleslavi sice ještě neprovázelo hřmění bagrů a nákladních automobilů, ale i šustění papírů představuje důležitý pokrok na společné cestě města a kraje k zahájení rekonstrukce. Středočeští radní schválili podobu veřejnoprávní smlouvy o spolupráci při přípravě stavby na páteřní komunikace ve městě.

Ilustrační foto.

Proměny mohou pomoci i vám

Již osmý ročník Proměn s Deníkem začíná. Přihlaste se a možná to budete právě vy, komu pomůžeme změnit styl a zvýšit si sebevědomí.