Kreativ

ŠTÍTEK: proměna

Ilustrační foto

Dvě skupiny, návrat béček. ČFL čekají velké změny

Střední Čechy – Česká fotbalová liga bude v současné podobě fungovat už jen do června příštího roku. Poté dojde k rozšíření počtu týmů na 32 a hrát se bude ve dvou skupinách. Radikální proměna je důsledkem zrušení juniorského ligy, které v těchto dnech definitivně odhlasovali její účastníci.

Nemocnice Tábor.

Nemocnice přistaví nové patro pro děti

Tábor - Táborská nemocnice se od prvního března pustí do výstavby nového dětského oddělení. Stavba (i s následným vybavením) vyjde na zhruba 70 milionů korun a potrvá do konce roku. Provoz nebude omezen.

Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Do bývalého kláštera zvou na povídání o historii i umění

Žďár nad Sázavou – Pro všechny zájemce o historii, architekturu, umění a spiritualitu cisterciáků připravila žďárská farnost Nanebevzetí Panny Marie cyklus přednášek. Konat se budou na faře (bývalá křížová chodba) v areálu bývalého žďárského kláštera, vždy v sobotu v 18 hodin.

Budíky Fiatu Ritmo Cabrio.

Lepší upozornění na závadu nevzniklo. Takhle popisně kdysi hlásily chyby Fiaty

Stejně jako mnoho dalších součástí aut prošly i přístrojové panely během desetiletí ohromnou proměnou. Ta se týkala nejen ukazatelů, podsvícení, či později palubních počítačů, ale pochopitelně i kontrolek, upozorňujících na větší či menší závady a potíže s vozidlem. Úžasný systém před několika lety používal Fiat.

Salmovský palác.

Salmovský palác se otevře v červnu, nová výstava v něm v říjnu

Národní galerie v Praze (NG) bude od června pořádáním přednášek, diskusí, performancí a projekcí postupně otevírat Salmovský palác na Hradčanském náměstí. Součástí příprav na otevření nového centra současného umění je také úprava zahrady paláce a proměna vstupní haly mezi paláci Salmovským a Schwarzenberským, z nějž se stane nový výstavní prostor.

Masarykovo náměstí v Mnichově Hradišti.

Revitalizace náměstí v Mnichově Hradišti se blíží

Mnichovo Hradiště – Masarykovo náměstí v Mnichově Hradišti se přestavovalo už od začátku devadesátých let minulého století. Ale stále jen na papíře. Opakovalo se to každých pět let. A rekonstrukce byla stále v nedohlednu. Teď má město naději, že se náměstí změní v místo, kde by se lidé mohli scházet, bezpečně se pohybovat i parkovat.

Nymburské přístaviště.

Chystané projekty: přístaviště i cyklostezka u Mrliny

Nymburk – Přístaviště malých plavidel, generální rekonstrukce Kostelního náměstí, nové řešení teras pod Eliškou v centru města, nebo zásadní změny týkající se jedné z dopravních tepen – Palackého třídy. To jsou projekty, které vedení města chystá pro příští léta. A je jich daleko více. Samozřejmě místní bude eminentně zajímat postup příprav na rekonstrukci hlavního nádraží a prostoru před ním. Stejně jako revitalizace jankovického sídliště či projekt chybějícího venkovního hřiště u Základní školy Tyršova.

Herečka Petra Hřebíčková.

Teď režírují především moje děti, říká herečka a držitelka Thálie Hřebíčková

Hodonín – Naposledy s autorem těchto řádků mluvila, když cestovala po Transsibiřské magistrále. Psal se rok 2010. „To máte teda pamatováka, cesta byla nezapomenutelný zážitek.“ Herečka Petra Hřebíčková od té doby prošla velkou proměnou. Ačkoli je s dvěma syny mámou na plný úvazek, z branže úplně nevypadla. „Od října jsem pro Českou televizi natáčela kriminální seriál Rédl,“ říká hodonínská rodačka týdeníku Slovácko. Je držitelkou divadelní Thálie. Hrála například ve filmu Muži v naději, či v seriálu Případy 1. oddělení.

Prostor před Muzeem

Humanizace magistrály se odkládá

Primátorka Adriana Krnáčová prosadila díky podpoře opozičních zastupitelů ODS, TOP 09 a KSČM odklad první etapy proměny severojižní magistrály v centru města. Radní sice zahájení tzv. humanizace magistrály schválili začátkem února, primátorka ale rozhodnutí pozastavila s argumentem, že není prověřený dopad navržených opatření na plynulost dopravy.

Mlatové chodníky s pískovým povrchem jsou v zimě ukryty po sněhovou peřinou.

Město chystá opravu kritizovaných mlatových chodníků

Nové Město na Moravě – Mlatové chodníky, které v horní části Vratislavova náměstí v Novém Městě na Moravě vznikly po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2014, čeká proměna. Tyto cesty pro pěší jsou místními dlouhodobě kritizovány, a také loňské přívalové deště ukázaly, že použitý povrchový materiál nebyl právě nejvhodnějším řešením. Oprava vyjde město na statisíce korun.

Ekocity Hostivař

Jedy v zemi komplikují proměnu průmyslových zón na bydlení

Developeři v posledních letech skupují hektary bývalých průmyslových areálů, na jejichž místě pak chystají výstavbu bytů. Pozemky tam bývají sice levnější, někdy ale skýtají překvapení v podobě ekologických zátěží. Jaké úsilí si vyčištění od jedovatých látek po dřívějších továrnách vyžádá, nelze dopředu najisto určit.

Sportovní halu v Poděbradech u Labe čeká zásadní proměna.

Proměna sportovní haly má stát 72 milionů

Poděbrady – Městská sportovní hala Bios vedle zimního stadionu přestane v příštích týdnech a měsících plnit svoji funkci. Čeká ji generální rekonstrukce, na níž čeká už desítky let. Výsledkem by mělo být mnohem větší a příjemnější sportoviště. Jak pro samotné sportovce, tak pro příchozí diváky.

I. P. Pavlova.

Nové přechody a konec nevzhledného zábradlí. Náměstí I. P. Pavlova čeká proměna

Na náměstí I. P. Pavlova bude více nových přechodů, zmizí zábradlí a část náměstí bude nově vydlážděna. U Muzea v horní části Václavského náměstí má přibýt přechod. Změny neovlivní dopravu na magistrále. Dnes to na tiskové konferenci uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská. Navržené změny budou ještě ve čtvrtek schvalovat pražští zastupitelé. Změny by se mohly uskutečnit ještě letos, pokud to zastupitelé schválí.

Předlohy soch světců si mohli poutníci prohlédnout v kapli Cyrilka. Jejich originály budou stát na pilířích při vstupu do poutního areálu.

Velehrad: na sochy věrozvěstů poutníci věnovali čtvrt milionu

Neodmyslitelnou součástí hlavního vstupu do poutního areálu na Velehradě by měla být dvojice soch věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Na jejich zhotovení už sice pracuje brněnský sochař Vladimír Matoušek, aby je však bylo možné pořídit, je nutné sehnat celkem téměř 700 tisíc korun.

Rokytka.

Okolí Rokytky projde zásadní proměnou. Vyjádřit se mohou i občané

Zpracování studie, která zmapuje možnosti revitalizace toku Rokytky zadala Městská část Praha 8. Na jejím základě pak dojde k úpravám a vzniku příjemného místa k trávení volného času a relaxaci. Cílem revitalizace je zajištění co největší rozmanitosti okolí Rokytky, ale také opatření proti znečišťování říčky.

Vysvědčení v proměnách času mohou vidět návštěvníci ve vstupní hale Šmidingerovy knihovny ve Strakonicích.

Vysvědčení bylo nejen pro žáky, ale i pro kantory

Strakonice - Povinná školní docházka byla v našich zemích v tehdejší monarchii zavedena za vlády Marie Terezie, tedy v roce 1774. Jakým prošla pro nás dnešní vysvědčení vývojem za posledních více jak 200 let, ukazuje výstava, která byla zahájena 12. února ve Strakonicích.

Muzeum Karlovy Vary.

Zaniklá sídla a jejich dědictví v proměnách kulturní krajiny

Jáchymov – Muzeum Karlovy Vary pořádá v sobotu 17. února v muzeu Královská mincovna v Jáchymově zajímavou přednášku pro veřejnost s názvem Zaniklá sídla a jejich dědictví v proměnách kulturní krajiny pohraničí Česka ve druhé polovině 20. století.

Kostel sv. Jakuba v Kutné Hoře

Kostel sv. Jakuba čeká další rekonstrukce

Kutná Hora – Ačkoliv prošel kostel sv. Jakuba v posledních třech letech výraznou proměnou, jeho obnova ještě zdaleka neskončila. Římskokatolické farnosti – arciděkantsví Kutná Hora se z evropských dotací podařilo získat devadesátimilionovou dotaci na další etapu. Mezi takovými projekty jako je obnova Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži či renovace Cisterciáckého kláštera Plasy patřil projekt obnovy kostela sv. Jakuba k těm nejlépe hodnoceným a získal maximální počet bodů.

Ilustrační foto

Sokolovna na Lipnici má šanci na lepší budoucnost

Lipnice nad Sázavou – Šanci projít výraznou proměnou k lepšímu má sokolovna v Lipnici nad Sázavou. Rodina ze Švýcarska se rozhodla podporovat sportovní vyžití v Lipnici a hodlá do těchto aktivit investovat 1,5 milionu korun. Ovšem za přísných podmínek. V současné době probíhá jednání mezi obcí Lipnice a Českou obcí sokolskou o převodu majetku.

Ilustrační foto

Předpokládaný finalista Kenya vyzve na kordy senzaci Čuníky

Přelouč – Alea iacta est, nebo-li Kostky jsou vrženy… Zítra vyvrcholí další ročník Přeloučské hokejbalové ligy. O zlato se střetnou předpokládaný finalista Kenya a překvapení vyřazovacích bojů Čuníci. Těm se předpovídal konec už ve čtvrtfinále. V souboji zklamaných semifinalistů vyzve nejlepší tým desetiletky Cepy obrozené Rockets. Více o šancích jednotlivých týmů prozradí Vladimír Fáda Novotný (na snímku). chodící encyklopedie této soutěže.

Ilustrační foto.

Prodejnu MAKRO čeká změna

Velkoobchodní prodejna MAKRO ve Zlíně projde proměnou, stejně tak jako pobočky firmy v celé ČR. Redesign se zaměřuje na celkový vzhled obchodu i přestavbu konkrétních oddělení.

Obsáhlý spis zaměstnává úředníky hořického stavebního úřadu už přes rok. Velké náměstí zatím na proměnu stále čeká.

Hořice brzy rozhodnou o rekonstrukci Velkého náměstí

Hořice/ Hradec Králové - Takřka tisíc hodin se v posledních měsících prokousávala šéfka hořického stavebního úřadu Gabriela Vaňkátová rozsáhlým spisem, na kterém závisí další osud hradeckého Velkého náměstí. Ze 4 tisíc stran jí už zbývají poslední listy.

Velké náměstí v Hradci Králové.

Hořice brzy rozhodnou o rekonstrukci Velkého náměstí

Hořice, Hradec Králové - Takřka tisíc hodin se v posledních měsících prokousávala šéfka hořického stavebního úřadu Gabriela Vaňkátová rozsáhlým spisem, na kterém závisí další osud hradeckého Velkého náměstí.

I. P. Pavlova - vizualizace

Proměny v okolí magistrály jsou o krok blíže realizaci

Postupná proměna prostoru Severojižní magistrály dnes získala jasnější obrysy. Rada hlavního města schválila harmonogram určující místa, kterým je třeba se v nejbližší době věnovat. Některé změny, jako například zlepšení podmínek pro chodce nebo cyklisty, se začnou prověřovat už tento rok. Harmonogram vypracoval Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha) na pokyn pražské rady.