Kreativ

ŠTÍTEK: proměna

Husitská ulice na Žižkově. Ilustrační foto.

Husitská ulice projde proměnou. S rekonstrukcí se začne na začátku března

Husitskou ulici na Žižkově čeká od března rekonstrukce. Radnice nechá opravit asi 670 metrů dlouhý úsek mezi Trocnovskou ulici a Tachovským náměstím. Rekonstrukce potrvá asi osm měsíců a kromě povrchů silnice, parkovacích pruhů i chodníků bude opraven i mobiliář a zeleň. Náklady se budou pohybovat kolem 70 milionů.

Ilustrační foto.

Mýtští mění projekt úpravy centra

Mýto – Podoba náměstí už leží dlouho vedení města i dalším občanům na srdci. Zatím se ale pořád nedařilo sehnat peníze, žádost o dotaci nevycházela.

Častolovická kaple svaté Máří Magdalény ožila netradiční akcí

Kaple potkají stavební úpravy

Častolovice - Kaple sv. Máří Magdalény dozná kosmetických změn. V minulém týdnu o tom rozhodli místní radní. Rada městyse odsouhlasila tři smlouvy o dílo.

Prostějov. Ilustrační foto

Názvy ulic na Prostějovsku? Populární je Tyrš, nesmutní ani zahradníci

Kde na jednom místě na Prostějovsku najdeme Husa, Tyrše, Havlíčka či Jiráska? Kdo tipuje, že v ulicích velkých měst, tipuje správně. Právě tyto osobnosti z české kultury, duchovního života či tělovýchovy nejčastěji oslavují ve městech názvy ulic a náměstí. Všichni čtyři se vejdou do TOP desítky pojmenování, společně s takovými názvy jako ulice Krátká a Nádražní.

Ilustrační foto.

Terciáni stihli výstavu o vysvědčení

Rokycany – Výstavu Vysvědčení v proměnách času navštívili ve středu studenti gymnázia. Právě poslední lednový den vrcholila v rokycanském Muzeu dr. Horáka.

Daniel Bambas.

Získá Thálii Daniel Bambas?

Mladá Boleslav - Boleslavské divadlo má políčeno na další Cenu Thálie. Po Matouši Rumlovi, Petru Mikeskovi a Radimu Madejovi může ocenění získat Daniel Bambas. Do užší nominace v kategorii Činohra byl vybrán za roli Edwarda Kynastona v inscenaci Krás(k)a na scéně. 

Vizualizace Vybíralky.

Praha odkoupí pozemky pro revitalizaci Vybíralky na Černém Mostě

Praha schválila vykoupení pozemků potřebných pro revitalizaci sídliště Vybíralka na Černém Mostě. Vloni připravil Institut plánování a rozvoje (IPR) plán proměny společně s Prahou 14 a místními obyvateli. Po proměně bude v lokalitě více zeleně, nové hřiště a kratší cesta na stanici Černý Most. Vzniknou také nová parkovací místa.

Bojová technika Pákistánu

Pákistán koupí čínskou a ruskou vojenskou techniku. Reaguje na kroky USA

V rozhovoru pro Financial Times oznámil pákistánský ministr obrany, že jeho země prochází „rekalibrací“ své zahraniční a bezpečnostní politiky. Součástí této proměny je nákup vojenské techniky z Ruska a Číny. Jde o reakci na rozhodnutí americké vlády, která pozastavila vojenskou pomoc Pákistánu v hodnotě přes čtvrt miliardy dolarů.

Petr Lazárek ze Správy Národního parku Podyjí.

Před sto lety a dnes. V Podyjí ubylo pastvin

Znojmo - Až do korun stromů zavedla Petra Lazárka ze Správy Národního parku Podyjí na Znojemsku příprava výstavy a knížky o proměnách tohoto vzácného území za poslední stovku let. Na vyhledávání a dokumentování míst, která kdysi zvěčnili fotografové a malíři, pracoval více než dva roky.

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman (vpravo) a Jiří Drahoš se setkali 25. ledna 2018 v Praze před druhým kolem prezidentských voleb v poslední televizní debatě, kterou Česká televize vysílala z Rudolfina.

Drahoš přitvrdil. Zeman byl rezignovaný a skleslý, hodnotí výkony média

Ve druhé prezidentské debatě, kterou ve čtvrtek večer vysílala Česká televize, se Jiří Drahoš výrazně zlepšil. Některé servery dokonce míní, že současného prezidenta Miloše Zemana porazil. Poukazují na to, že Drahošovi vyhovoval formát debaty, která byla podle některých klidná a věcná. Většina médií pak chválí výkon moderátorky Světlany Witowské. V závěru debaty ji ocenili i oba kandidáti.

Ze sbírek expozice Umění Asie. Ilustrační foto.

Umění Asie se dočasně přestěhuje do Veletržního paláce

Národní galerie pokračuje v proměnách svých expozic i jejích přesunech v rámci svých objektů. Expozice Umění Asie, která je v paláci Kinských, tam zůstane už jen do 25. února. Z reprezentativního paláce na Staroměstském náměstí galerie buduje prostor pro své výstavní highligty, na něž chce dostat i turisty. Asijská sbírka, jež patří k předním svého druhu v Evropě, bude dočasně k vidění ve Veletržním paláci. Trvale by později měla být vystavena v jednom z paláců na Hradčanském náměstí, sdělila ČTK mluvčí NG Tereza Ježková.

Ilustrační foto

Ostravské obvody letos chtějí myslet na bydlení

Rozpočty městských částí na letošní rok jsou dávno schválené, pojďme se proto podívat, co a kde se postaví a opraví. Letos se budou hodně skloňovat bytové domy a obnova sídlišť, ale i nová náměstí.

Markéta Macháčková po proměně.

Proměna s Deníkem vrátila Markétě sebevědomí

Severní Čechy - Sedmý ročník Proměn s Deníkem pokračuje. Seznamte se s další ze šestice dam, které našly odvahu a rozhodly se změnit svůj vzhled a styl s pomocí profesionálů z týmu Studia Jana Burdová.

Markéta Macháčková po proměně.

Proměna s Deníkem vrátila Markétě sebevědomí

Severní Čechy - Sedmý ročník Proměn s Deníkem pokračuje. Seznamte se s další ze šestice dam, které našly odvahu a rozhodly se změnit svůj vzhled a styl s pomocí profesionálů z týmu Studia Jana Burdová.

Žáci 9. tříd změřili své síly během regionálního finále soutěže Mladý chemik ve Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích. Nejlepší postoupí do finále, které v červnu pořádá Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice.

Práce v laboratoři, ale i kurz netradičních pokusů a exkurze

Pardubice – Ve střední průmyslové škole chemické se uskutečnilo regionální finále 11. ročníku soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR, výsledky ale budou vyhlášeny až během slavnostního odpoledne 4. dubna v pardubickém ABC klubu.

Divadlo Drak

Kam za zábavou v okolí v těchto dnech?

Hradecko - Pořádáte zajímavou kulturní, sportovní či společenskou akci? Chcete, aby se o ní dozvědělo co nejvíce lidí? Přidejte ji do nové rubriky Tipy Deníku, kterou najdete na stránce: www.hradecky.denik.cz/tipy/pridat/. Stačí, když zde do kolonky Přidat akci připojíte facebookovou adresu vaší události.

Ve Výstavní síni rakovnické radnice vystavuje fotografie Miroslav Sanytrák, který, ač se profesně věnuje oblasti manažerského systému řízení času a využití analýz v personalistice, je duší také fotograf a kurátorem pražské galerie v Klubu koníček.

Poslouchat a číst očima

Rakovník - Ve Výstavní síni rakovnické radnice vystavuje své fotografie Miroslav Sanytrák, který, ač se profesně věnuje oblasti manažerského systému řízení času a využití analýz v personalistice, je duší také fotograf a kurátorem pražské galerie v Klubu koníček.

Studentské prezidentské volby.

KRÁTCE: U studentů vyhrál Drahoš

V úterý a ve středu 16. a 17. ledna proběhlo 2. kolo Studentských prezidentských voleb. Do projektu se zapojilo 298 škol a celorepublikově mezi studenty zvítězil Jiří Drahoš se 75,86 % hlasů, Miloš Zeman získal 24,14 % hlasů.

Ilustrační foto.

Řešila se riziková křižovatka u školy

Častolovice - Nebezpečná křižovatka u základní školy v Častolovicích by se mohla proměnit. O úpravách tohoto prostoru řešila na lednové schůzi stavební komise Častolovic.