Kreativ

ŠTÍTEK: proměna

Zemřel brněnský architekt Ivan Ruller. Bylo mu 91 let

Zemřel autor Janáčkova divadla, Ronda a dalších. Ivanu Rullerovi bylo 91 let

Brno – Sledoval, jak se mění jeho rodné město, k mnoha jeho proměnám přispěl svými stavbami. Zemřel brněnský architekt Ivan Ruller. Byl autorem významných brněnských staveb jako je Janáčkovo divadlo, hala Rondo nebo pavilon E brněnského výstaviště. Spolupracoval s dalšími významnými architekty, jako byl Bohuslav Fuchs nebo Bedřich Rozehnal. Ve své práci neustával ani poté, co oslavil devadesáté narozeniny.

Těsně před začátkem očekávané rekonstrukce se pojede exhibice závodníků na horských kolech MuzeuMTB Race.

Bikeři provětrají Severočeské muzeum

Liberec – V sobotu se pojede závod horských kol v Severočeském muzeu. Zní to bláznivě? Je to tak. Těsně před začátkem očekávané rekonstrukce se pojede exhibice závodníků na horských kolech MuzeuMTB Race.

Zámek v Rychvaldu

Vyšla kniha o rychvaldském zámku

Historii rychvaldského zámku doslova jako na dlani mají majitelé publikace nazvané Zámek v Rychvaldě zachycující samotnou stavbu, její obyvatele a hlavně proměny zámku od druhé poloviny 16. století do současnosti.

Inaugurace rektora České zemědělské univerzity.

Nový rektor České zemědělské univerzity se slavnostně ujal funkce

Nový rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička převzal funkci. Slavnostní inaugurace se uskutečnila ve středu 21. března odpoledne.  Kromě rektora se funkce oficiálně ujali i děkanka Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů Iva Langrová a děkan Technické fakulty Jiří Mašek.

Pískoviště.

Barevná pískoviště jsou odolnější

Hned tři původně betonová pískoviště pro děti nechalo loni město Český Těšín zrekonstruovat do moderní barevné podoby v ulici Hornická a v parčíku Na Rozvoji.  

Rekonstrukce obchodního domu PRIOR ve Zlíně. Srpen 2017

Oprava parkoviště před Priorem začala

V souvislosti s probíhající rekonstrukcí Obchodního domu započaly přípravné práce na obnově prostranství mezi Obchodním domem a Tržnicí. Tato v současnosti nevzhledná asfaltová plocha bude upravena tak, aby důstojně reagovala na proměny ve svém okolí.  

Rekonstrukce ulice. Ilustrační foto.

Rekonstrukce silnice dostala zelenou

Chlumec nad Cidlinou - Královéhradecký stavební odbor vydal stavební povolení na rekonstrukci silnice v Palackého ulici v Chlumci nad Cidlinou. Komunikace má dostat „nový kabát“ od křižovatky s ulicí Pražská po místní sběrný dvůr.

Vizualizace toho, jak by měla za pár let vypadat smuteční obřadní síň na hřbitově v Přerově.

Smuteční síň čeká generální oprava. Takto by po ní mohla vypadat

Stísněné prostory pro pozůstalé, kteří čekají na poslední rozloučení se svými nejbližšími. Špatný technický stav budovy, ale i nepříliš důstojný vzhled jejího okolí. Město chce v příštích pěti letech investovat do rekonstrukce smuteční síně na hřbitově částku 37 milionů korun. Projekt už je hotový a práce by mohly začít v příštím roce.

Ilustrační foto.

Zeleň na sídlišti v Juliánově omládne. Vysazují sto nových stromů

Brno – Sto nových stromů vysazují zaměstnanci Veřejné zeleně města Brna v sídlišti nedaleko Juliánovského náměstí v brněnských Židenicích. „Jde vidět, že se to tady zlepšuje. Ale jsem ráda, že zeleně bude ještě přibývat. Na jaře a v létě to ocením hlavně při procházkách s kočárkem,“ okomentovala změny místní Monika Bielová. Výsadba nové zeleně má být hotova do konce března.

Ondřej Ruml

Ondřej Ruml se vrací do Hranic. Tentokrát s albem Nahubu

Zpěvák Ondřej Ruml se znovu představí hranickému publiku. Držitel prestižní hudební ceny Žebřík zavítá do Zámeckého klubu ve středu 14. března od 19 hodin v rámci propagace alba Nahubu, které vyšlo v říjnu 2016.

Ilustrační foto

Zámek ve Valči se promění ve svatební ráj

Valeč – Již posedmé se na zámku ve Valči setkají budoucí svatebčané. V neděli 18. března se tam od 10 do 18 hodin uskuteční tradiční svatební veletrh. K vidění bude několik módních přehlídek se svatebními a společenskými šaty, rozličné svatební kytice a svatební dorty.

Ilustrační foto.

Nové knihy o Podyjí srovnají současnost s historií

Znojmo - Dvě nové knihy o Podyjí představili jejich tvůrci na konci minulého týdne. Jedna přibližuje v jedenácti kapitolách práci a cíle v ochraně přírody a krajiny národního parku. Druhá ukazuje ve srovnávacích fotografiích na sto osmdesáti místech, jak se Podyjí za posledních sto let proměnilo. Kniha Co ještě nevíte o Národním parku Podyjí ani po 25 letech od jeho vyhlášení? se zaměřuje na různé stránky krajiny a historie Podyjí. Zájemci se v ní například dozví více o místech, která jsou ponechána přirozenému vývoji i o lokalitách, potřebujících i nadále pravidelnou péči.

Finance půjdou také na rekonstrukci Velké synagogy. Práce budou převážně restaurátorské.

Oprava Velké synagogy a rabínského domu spolkne sto milionů korun

Plzeň - Vedle opravy katedrály sv. Bartoloměje letos v Plzni odstartuje ještě proměna dvou významných židovských památek. Rekonstruovat se bude Velká synagoga a rabínský dům. Náklady se vyšplhají na 100 milionů korun bez DPH, peníze půjdou z evropských fondů.

Představení Oživlé hračky v Nezamyslicích

V Nezamyslicích oživly hračky. Podívejte se

Změna času? Špatně jsoucí hodiny? Časová smyčka? Kdepak, to diváky do děje vtáhli malí herci, svým ztvárněním příběhu „Oživlé hračky.“ V úterý 6. března v podvečer, v nezamyslické pobočce ZUŠ Němčice nad Hanou, zažili návštěvníci ročníkového představení literárně dramatického oboru předčasně půlnoc.

Pecha Kucha Night.

Humpolec dnes čeká již sedmá PechaKucha Night

Humpolec – Celkem jedenáct prezentací, každá o rozsahu dvaceti snímků. Na každý snímek pak časový limit dvacet sekund. Takový je plán večera 10. března v Humpolci, kde startuje letošní první PechaKucha Night.

Ilustrační foto.

Revitalizace MŠ v Nové Roli

Nová Role - Rozsáhlou proměnu vnější podoby budovy podstoupí Mateřská škola v Rolavské ulici v Nové Roli.

Podyjí. Ilustrační foto.

Podyjí přiblíží dvě nové knížky. Ukazují proměny za sto let

Znojmo – Dvě nové knihy vydala na sklonku loňského roku Správa Národního parku Podyjí. Jedna přibližuje v jedenácti kapitolách její práci a cíle v ochraně přírody a krajiny národního parku. Druhá ukazuje ve srovnávacích fotografiích na sto osmdesáti místech, jak se Podyjí za posledních sto let proměnilo.

Do 20. dubna si může veřejnost v hradecké fakultní nemocnici prohlédnout architektonické návrhy na přestavbu chirurgického pavilonu. Nemocnice chce začít stavět už za dva tři roky.

Bedrnův pavilon zná svoji budoucnost

Hradec Králové - Až dvě a půl miliardy korun má stát proměna Pavilonu akademika Bedrny v hradecké fakultní nemocnici. Architektonické návrhy a modely ze dvou soutěžních kol si až do 20. dubna může prohlédnout i veřejnost.

Opravu potřebují také podpěrné zdi pod renesančním palácem, jejich stav byl havarijní.

Svojanov otevírá své brány dříve než ostatní památky

Svojanov – Romantická představa hradu pod sněhem bere za své při vstupu do chladných pokojů, ve kterých se teplota pohybuje lehce pod nulou. Nedočkaví návštěvníci, kteří stojí o nevšední zážitek, se však ode dneška mohou směle vydat na prohlídky všech tří okruhů.