Kreativ

ŠTÍTEK: První světová válka

Z pietního ceremoniálu ke Dni vzpomínek, Remembrance Sunday.

Diplomaté a váleční veteráni si na Olšanech připomněli Den vzpomínek

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční vzpomínkový akt se uskutečnil v neděli dopoledne na olšanských hřbitovech. Takzvaný Den vzpomínek, v angličtině Remembrance Sunday, připomíná konec první světové války na západních bojištích a všechny, kteří položili své životy ve prospěch míru a svobody pro budoucí generaci.

Ivan Rollinger, kurátor muzea.

Na válečné hrdiny vzpomínali i v plzeňském muzeu

Den válečných veteránů si v sobotu připomněli v Muzeu Patton Memorial Pilsen. Lidé si tak mohli prohlédnout nejen stálou expozici a vojenskou výzbroj a techniku, ale také poslechnout si poutavé vyprávění zakladatelů a příznivců muzea. Program doplnila vystoupení Divadla J. K. Tyla, která před premiérou představila muzikál Kozí válka. Ten vypráví o životě pubertálního Vaška na konci druhé světové války.

11. listopadu není jenom Martina, ale také Den válečných veteránů. Připomněli si ho také v Jihlavě na ústředním hřbitově.

Vlčí máky na klopě? Vojáci v Jihlavě si připomněli Den válečných veteránů

Den válečných veteránů celosvětově připadá na 11. listopadu, tedy na den ukončení první světové války. V Jihlavě si jej každoročně připomínají vojáci z Krajského vojenského velitelství Jihlava (KVVJ), a to u památku obětí první světové války na ústředním hřbitově. Promluvil zde ředitel KVVJ Aleš Fleissig, poté se slova ujal primátor Jihlavy Petr Ryška a náměstek hejtmana Kraje Vysočina Vladimír Novotný.

V Jirkově si v pátek 11. listopadu připomněli Den válečných veteránů.

FOTO: V Jirkově si připomněli Den válečných veteránů

Představitelé radnice, skauti i další hosté v pátek, v Den válečných veteránů, uctili na Havlíčkově náměstí památku bojovníků za svobodu. Starostka Dana Havlátková Jurštaková a 1. místostarosta Josef Šebek položili za město věnec k pomníku padlých hrdinů.

Květinou položenou na místo posledního odpočinku vzpomněli Prachatičtí na Tomáše Procházku, který zemřel před čtyřmi roky na misi v Afghánistánu.

VIDEO: Den veteránů. Prachatičtí vzpomínali na válečné hrdiny

V místě rodiště generála Františka Patery, v Ostrově u Prachatic, začal vzpomínkový den na válečné hrdiny. Pamětní deska pro generála Pateru, který bojoval jako příslušník československé zahraniční armády ve Francii, Anglii a na východní frontě, byla odhalena v Den válečných veteránů v roce 2016 a od té doby tam Prachatičtí pravidelně zahajují pietu jako uctění památky všech válečných hrdinů.

Památka válečných veteránů

Ve Zlíně uctili památku válečných veteránů

Nejen svatý Martin patří k 11. listopadu, ale také je to den, kdy se uctívá památka všech válečných veteránů, obětí válek i novodobých hrdinů, kteří zemřeli při vojenských operacích. K Památníku padlých hrdinů v Sadě Komenského ve Zlíně položili kytici mimo jiné představitelé Zlínského kraje.

Slavnostní nástup příslušníků 31. pluku v libereckých kasárnách.

Slavnostní nástup příslušníků 31. pluku připomněl Den válečných veteránů

/FOTO, VIDEO/ Při příležitosti Dne válečných veteránů proběhl v pátek 11. listopadu slavnostní nástup příslušníků 31. pluku radiační chemické a biologické ochrany v libereckých kasárnách. V rámci nástupu se uskutečnilo symbolické předání funkce vrchního praporčíka pluku, vybraní vojáci byli oceněni resortními vyznamenáními. 

V městě pod Ještědem si připomněli památku veteránů.

FOTO, VIDEO: V Liberci si připomněli bojovníky za svobodu. Vysázeli makové pole

Jedenáctý měsíc v roce se nese v duchu makových květů. Právě na 11. listopad připadl Den válečných veteránů. V tento den zároveň skončila první světová válka a připomíná si ho celý svět. Jeho symbolem se staly právě vlčí máky, jelikož tyto květy tehdy pokrývaly hroby vojáků padlých na západní frontě. I v městě pod Ještědem si připomněli památku veteránů. Nejdříve se uskutečnil happening na Univerzitním náměstí, následovalo vysázení makové pole v Parku Paměti národa v Jablonecké ulici.

Na Den válečných veteránů vysadili v Kladně makové pole.

Podívejte se: Na Den válečných veteránů vysadili v Kladně makové pole

Také studenti Gymnázia Kladno si připomněli v pátek dopoledne 11. listopadu Den válečných veteránů, který je věnovaný výročí ukončení I. světové války a padlým hrdinům. Letos poprvé se Kladno díky studentům připojilo i k další celosvětové aktivitě. Před budovou školy vysadili chlapci a děvčata makové pole. Vysazování vlastnoručně vyrobených látkových květin se zúčastnili i členové Spolku pro zachování odkazu českého odboje a další osobnosti.

U památníku obětem první světové války se v symbolických 11:11 hodin 11. listopadu sešli představitelé města Jičína s členy Klubu vojenské historie a TJ Sokol.

FOTO: V Jičíně si na Den válečných veteránů připomněli památku padlých

Na Den válečných veteránů, 11. listopadu přesně v 11:11, zazněla u jičínské smuteční síně česká hymna. Symbolicky v tento čas, kdy skončila první světová válka, se u pomníku obětem první a druhé světové války před jičínskou smuteční síní sešlo shromáždění na připomínku těch, kteří ve válkách položili své životy.

Páteční pietní akt na náměstí Svobody v Bučovicích.

V Bučovicích uctili při pietním aktu veterány i padlé. Podívejte se

/FOTO, VIDEO/ Úctu někdejším vojákům přišli v pátek vyjádřit lidé na náměstí Svobody v Bučovicích na Vyškovsku. Událost se konala při příležitosti Dne veteránů. Podíleli se na ní také vojáci z 74. mechanizovaného praporu Plukovníka Bohuslava Malečka, kteří mají ve městě posádku.

Vlčí máky, které pokryly bojiště a hroby první světové války, se staly symbolem pro svou rudou barvu krve.

V pátek je Den veteránů. Litoměřické informační centrum nabízí vlčí máky

V litoměřickém Infocentru si zájemci mohou v pátek 11. listopadu zakoupit symbolický vlčí mák a jeho připnutím si připomenout Den válečných veteránů. Ten se celosvětově slaví právě v tento den. Datum je dáno ukončením první světové války a vlčí máky, které pokryly bojiště a hroby vojáků padlých na západní frontě, se pro svou rudou barvu krve staly symbolem tohoto svátku.

Dvakačovice. Ilustrační foto.

Vzpomínková slavnost k ukončení 1. světové války

Obec Dvakačovice ve spolupráci s Československou obcí legionářskou a Českým svazem bojovníků za svobodu a dalšími organizacemi pořádá v pátek dne 11. listopadu v 11. 00 hodin tradiční vzpomínkovou slavnost při příležitosti 104. výročí konce 1. světové války.

Lesní hřbitov v Novém Boru. Ilustrační foto

Nový Bor připomene veterány a uctí oběti první i druhé světové války

Vzpomínkové shromáždění u příležitosti celosvětového Dne válečných veteránů, i válečných obětí, proběhne v pátek 11. listopadu v 10 hodin u památníku obětí 1. světové války na novoborském Lesním hřbitově. Účastníci se poté přesunou k památníku obětí 2. světové války, květiny položí také u pomníků padlých v Janově a Arnultovicích.

Lampionový průvod. Ilustrační snímek.

Oslavu vzniku republiky zakončil v Lukavci lampionový průvod

Dne 28. října letošního roku bylo krásné počasí, tak se v podvečer u Pomníku padlých v Lukavci sešlo okolo šedesáti lidí, včetně dětí. Po projevu k vzniku Československé republiky položil místostarosta Jan Bartoš věnec na mohylu těm, kdo přišli v 1. světové válce o život.

Pomník v Těšánkách.

FOTO, VIDEO: V Těšánkách se setkali u obnoveného pomníku obětem války

Pátek 28. října 2022. V tento den, kdy jsme si připomínali Den vzniku samostatného československého státu, se lidé v Těšánkách, které jsou místní částí Zdounek, sešli při příležitosti obnovení památníku obětem první světové války. Pomník byl postaven na počest padlých za první světové války. Byl umístěn na okraji obce ve směru od Zdounek. V roce 1942 byl zbytečně zbourán.  

Pilot letounu F-FRAV Paul d´Argueff na válečné fotografii.

FOTO: Pád Orla z Krymu. Od první letecké tragédie v Česku uplynulo 100 let

/ROZHOVOR, ARCHIVNÍ SNÍMKY/ Poslední říjnovou sobotu uplynulo přesně sto let od letecké nehody, k níž došlo v oblasti Supích skal u Teplic nad Metují na Bischofsteinu (dnes Skály) na Náchodsku. Z historického hlediska drží tato nehoda primát. V dějinách československého letectví jde o vůbec první nehodu dopravního letadla se smrtelnými následky na našem území. 30. října 1922 ve zdejších skalách havarovalo poštovní letadlo Potez VII s pasažérem na lince Paříž - Praha - Varšava pilotované leteckým esem z první světové války Pavlem Vladimirovičem Argejevem.

Výstavba třetího mostu hranického viaduktu.

Architektonický skvost Hranic aneb Stavba viaduktů si vyžádala dvacet životů

/FOTOGALERIE/ Hranické viadukty jsou tři souběžné železniční mosty na železniční trati 271 před železničním nádražím Hranice na Moravě původní dráhy společnosti c.k. privilegované Severní dráhy císaře Ferdinanda. Viadukty byly prohlášeny v roce 2007 kulturní památkou České republiky. Za nádherné snímky velmi děkujeme Jiřímu Necidovi.

Skica prostorového umístění pomníku.

Rodiče zemřelých nenarozených dětí získají ve Vyškově pietní místo

/FOTO/  S velice obtížnou životní situací se vyrovnávají rodiče, kterým zemřelo dosud nenarozené dítě. Ve Vyškově naleznou příští rok útěchu na pietním místě v centrální části městského hřbitova. „Radní již záměr schválili a náklady jsou navržené v rozpočtu pro příští rok. Ten musí schválit zastupitelé. Osobně jsem velmi rád, že se nám podařilo po dvouletém úsilí dotáhnout myšlenku k realizaci,“ komentoval v úterý vyškovský místostarosta Roman Celý.

Výstavba třetího mostu hranického viaduktu.

Architektonický skvost Hranic aneb Stavba viaduktů si vyžádala dvacet životů

FOTOGALERIE/ Hranické viadukty jsou tři souběžné železniční mosty na železniční trati 271 před železničním nádražím Hranice na Moravě původní dráhy společnosti c.k. privilegované Severní dráhy císaře Ferdinanda. Viadukty byly prohlášeny v roce 2007 kulturní památkou České republiky. Za nádherné snímky velmi děkujeme Jiřímu Necidovi.

Z lampionového průvodu v Králově Dvoře.

Obrazem: Králův Dvůr si připomněl vznik samostatného československého státu

Krásné, teplé počasí panovalo v pátek 28. října, v den 104. výročí vzniku samostatného československého státu. Na tento státní svátek pořádá králodvorská kulturní komise vedená Jitkou Egartovou tradiční lampionový průvod, který se mezi obyvateli města těší velké oblibě. A tak se na "seřadišti" pod počapelským kostelíkem sešlo několik stovek účastníků.