Kreativ

ŠTÍTEK: První světová válka

Lahůdkářství a Kavárna u Lišky Bystroušky v Lošticích.

Fenomén tvarůžky: těží z nich celé město, chystá se nová továrna

Málokterá místní specialita dosáhla takového věhlasu, že má vlastní muzeum, zmrzlinu, turistický pochod, království a krále, už třetího v pořadí. Takovou komoditou jsou pro Loštice tvarůžky. Zlatavá kolečka, věnečky nebo tyčinky s nezaměnitelným aroma jsou s městečkem na severní Hané neodmyslitelně spjaty.

Vojáci ze dvou světových válek se setkali při odhalování Památníku obětem války v Boru.

Setkání vojáků z první a druhé světové války se uskutečnilo v Boru

Vojáci z první a druhé světové války ve svých uniformách se setkali v pátek 5. dubna v Boru. Událost, nad kterou by historici jen bezmocně kroutili hlavou, se stala v rámci oslav výročí ukončení druhé světové války, kdy byl na borském hřbitově slavnostně odhalen Památník obětem válek.

Podoba obnoveného památníku v ulici Roty Nazdar v dubnu 2023, před osazením repliky pamětní desky.

Pamětní deska legionářů se vrací do Trutnova

V květnu letošního roku se zhodnotí dlouhodobá iniciativa Československé obce legionářské, města Trutnova a Policie ČR vrátit do Trutnova pamětní desku věnovanou československým legionářům, příslušníkům legendární roty Nazdar, kteří v letech první světové války položili své životy během zničující ofenzívy u francouzského Arrasu ve dnech 9. května a 16. června 1915.

Brusel.

Studenti domažlického gymnázia poznávali Belgii

Gymnázium J. Š. Baara v Domažlicích letos využilo grant z programu Erasmus+ i pro svoje studenty a pustilo se do organizace projektu s belgickou školou Bernarduscollege z města Oudenaarde. I když se v této části Belgie mluví nizozemsky a žáci se učí anglicky až od 12 let, byli všichni překvapeni, jak snadno se tu všichni anglicky domluví.

Vojenský hřbitov v Hofkirchenu.

Od sousedů: Vojenské hřbitovy, téma k diskusi

Den národního smutku, původně k uctění památky padlých německých vojáků v první světové válce, se poprvé konal v roce 1926. S vývojem času se ústřední vzpomínkový akt přestěhoval od roku 1959 na Vojenský hřbitov u Hofkirchenu, který je největším tohoto druhu v Bavorsku.

Více než sto dvacet historických vozidel a motocyklů se vydalo z Horního náměstí v Přerově na spanilou jízdu Ze zámku na hrad s cílem na hradě Helfštýně. 30. dubna 2023

Záplava parádních veteránů zahájila sezonu, vyrazila na Helfštýn

Více než sto dvacet historických vozidel a motocyklů se vydalo v neděli po jedenácté hodině dopoledne z Horního náměstí v Přerově na spanilou jízdu Ze zámku na hrad s cílem na hradě Helfštýně. Návštěvníci si užili bohatý doprovodný program - koncert Pěveckého sboru Vocantes, dobovou módní přehlídku a taneční vystoupení, ale také letecké akrobatické kousky.

Výroba ve firmě A.W. v Lošticích.

Fenomén tvarůžky: těží z nich celé Loštice, chystá se nová továrna

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Málokterá místní specialita dosáhla takového věhlasu, že má vlastní muzeum, zmrzlinu, turistický pochod, království a krále, už třetího v pořadí. Takovou komoditou jsou pro Loštice tvarůžky. Zlatavá kolečka, věnečky nebo tyčinky s nezaměnitelným aroma jsou s městečkem na severní Hané neodmyslitelně spjaty.

Fiktivní postavu Járy Cimrmana si za více než půlstoletí český národ tak oblíbil, že po něm začal pojmenovávat turistická místa. V šesti epizodách cestopisného cyklu České televize po nich budou putovat herci Divadla Járy Cimrmana.

Stopy Járy Cimrmana vedou i do jižních Čech. Seriál ČT startuje už 3. května

Český národ si fiktivní postavu Járy Cimrmana za více než půlstoletí tak oblíbil, že po něm začal pojmenovávat turistická místa po celé republice. V šesti epizodách nového cestopisného cyklu České televize (ČT) je navštíví herci Divadla Járy Cimrmana. V třetím díle se vypraví se i do Jihočeského kraje.

Němci za první světové války používali tanky A7V. Vyrobili ale pouze dvacet kusů a do dnešních dní se dochoval pouze jediný originál - tank Mephisto (na snímku). Zúčastnil se i historicky první tankové bitvy, která se odehrála u obce Villers-Bretonneux.

První tanková bitva v historii: Střet monster skončil potupou německého Ďábla

Druhá bitva u obce Villers-Bretonneux by za jiných okolností byla jen dalším z řady bojů německé jarní ofenzivy v roce 1918. Jenže tento střet spojenců a Němců za první světové války se zapsal do dějin jedním přelomovým prvenstvím. U francouzské vesnice se totiž odehrála vůbec první tanková bitva. Proti sobě stála těžkopádná a pomalá třicetitunová monstra. Jedno z nich se po střetu dočkalo pohany.

Portrétní snímky rytmistra Manfreda von Richthofena pořizoval ve svém ateliéru německý portrétní fotograf Nicola Perscheid, jeden z prvních profesionálních fotografů v Německu

Zabit v akci. Rudému baronu se stalo osudným ignorování jeho vlastních pravidel

Rudý baron, Rudý ďábel, Eso všech es nebo Hvězda hvězd německého letectva – všemi těmito přízvisky se pyšnil jediný muž, legendární německý stíhač první světové války Manfred Albrecht svobodný pán von Richthofen. Snad žádný pilot v jeho době nebyl slavnější; přestože jich hned několik bylo efektivnějších. K jeho pádu přispělo, že při posledním bojovém letu nectil svá vlastní pravidla. Od jeho smrti uplynulo 105 let.

Mezinárodní den památek na zámku Zámek Hradec nad Moravicí, duben 2023.

FOTO: Mezinárodní den památek na zámku Hradec nad Moravicí

Zámek Hradec nad Moravicí se v letošním roce připojil k oslavě Mezinárodního dne památek, který se od roku 1983 slaví právě 18. dubna. Vstup do areálu nebyl zpoplatněn, zdarma byla zpřístupněna místa, kam se návštěvník běžně nedostane. Reportáž z návštěvy nám zaslala pravidelná dopisovatelka Eva Raidová, které tímto velmi děkujeme.

Opravená budova nádraží Opava západ. 18. dubna 2023, Opava.

VIDEO: Nádraží v Opavě má opět historický vzhled. Kdy ale skončí práce venku?

Rekonstrukce nádraží Opava západ skončila. Budově se vrátila její historizující podoba, o kterou přišla v šedesátých letech minulého století vinou nepříliš zdařilých stavebních úprav, cestující se dočkali důstojného a moderního prostředí. Podle dobových fotografií se obnovily klenby nad okny, římsy nebo zastřešení přístřešku. A zatímco nádraží je dokončené, prostor před ním zůstává staveništěm. Kdy bude hotovo i tady?

Sládek prachatického pivovaru Tomáš Kovář a tým restaurace.

Pivo a Prachatice patří k sobě, sládek Tomáš si receptury na ležák hýčká

Vaření piva k městu Prachatice patří po staletí, historické prameny říkají, že v Prachaticích si na dobrém pivu mohli pochutnávat i Husité, kdyby město nevypálili. O obnovu Pivovaru v Prachaticích se postarali dva milovníci pěnivého moku Martin Šejna a Michal Piloušek. Splnili si svůj sen a dokonale zaplnili díru na prachatickém trhu. Opravili a pro vaření tehdy uzpůsobili objekt v Horní ulici, kde se podařilo zachovat část původního historického interiéru domu, například strop nebo dřevěná podlaha. Vaření piva se tak po šestašedesáti letech do Prachatic vrátilo.

Zakládající členové Spolku pro vybudování Zahrady korunní princezny Štěpánky.

Parta Vimperáků chce zahradu plnou fantazie a tajemství v areálu nemocnice

S jasným cílem se loni na podzim spojila parta nadšenců z Vimperka. Založili Spolek pro vybudování Zahrady korunní princezny Štěpánky ve Vimperku. Pro vybudování zahrady našli prostor poblíž vimperské nemocnice. Chtějí tam zlepšit prostředí nejen pro klienty Domovů Vimperk, ale vytvořit komunitní zahradu pro veřejnost.

Milan Krčmář

Voda zase nepoteče

V Jihlavě prasklo ve středu večer páteřní potrubí. Bez vody bylo asi patnáct tisíc lidí, více než čtvrtina Jihlavanů. Vodaři navíc dodávají, že oprava bude komplikovaná, náhradní trasa nemá takovou kapacitu a tlak vody může kolísat.

Al Capone na policejních identifikačních snímcích z doby po svém zatčení

Praní špinavých peněz a Al Capone? Gangster za pojmem nestojí, vše bylo jinak

Jedním z dnes nejčastěji rozebíraných přečinů, často spojovaných i s politickou sférou, je praní špinavých peněz. De facto jde o zlegalizování příjmů získaných z nezákonné činnosti jako korupce, podvody, prodej drog a podobně. Snaha dodat takovým příjmům punc zákonnosti existuje stovky let, ale kde se vzal pojem praní? Prý za něj může slavný gangster Al Capone. Celá věc je ale složitější.

Prezident Ludvík Svoboda

Těžké rozhodnutí prezidenta Ludvíka Svobody: Za války musel obětovat rodinu

V době nástupu do funkce byl, i díky své hrdinné minulosti z období první a druhé světové války, mezi lidmi oblíbený. Vše ale změnila srpnová invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Předposlední březnový den před 55 lety byl československým prezidentem zvolen Ludvík Svoboda. Zatímco jeho válečné zásluhy se rozebíraly dopodrobna, o politických kontroverzích z poválečné doby se mlčelo. 

Odhalení fotbalové pamětní desky Josefa Seidla v Kišiněvě

VIDEO: Český Forrest Gump založil fotbal v Moldavsku. Získal vyznamenání od cara

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Až v pondělí moldavská fotbalová reprezentace vyběhne k utkání kvalifikace o EURO 2024 proti českému národnímu týmu doma v Kišiněvě, svou zásluhu na tom ponese i česká osobnost. Sokol a legionář Josef Seidl v roce 1911 uspořádal v moldavské metropoli první oficiální fotbalové utkání mezi domácím Kišiněvem a Oděsou.

Vizsla, jak se také maďarský ohař nazývá, je zdravé plemeno, které není příliš zatíženo nemocemi

Lovec, kterému se přezdívá magor. Maďarský ohař miluje lidi i zvířata

Maďarský krátkosrstý ohař je u pejskařů čím dál tím oblíbenější. Tohle temperamentní plemeno ale rozhodně není gaučák, který by s páníčkem hodiny spokojeně sledoval nekonečné seriály. Z názvu plemene by se sice mohlo zdát, že nejvíce těchto psích krasavců potkáte v Maďarsku, není tomu ale tak. K velmocem v jejich chovu patří právě Česká republika společně s USA a Velkou Británií.

Velký požár v roce 1964 spolykal značnou část tehdejšího zámku v Žirovnici.

Moc nechybělo a Žirovnice přišla o zámek. Než otevře, připomíná si velký požár

/DOBOVÉ FOTO/ Po první světové válce sloužil zámek v Žirovnici především úřadům, ale byly tu i nájemní byty. A právě jeden z nájemníků svou neopatrností zapříčinil, že 19. března 1964 ze zámku šlehaly plameny. Ty zachvátily před 59 lety téměř celý objekt. Tehdy se objevovaly tendence, že se má to, co zbylo, zbourat a nezabývat se opravou. Zvítězil nakonec opačný názor. I proto se zámek bude moci 1. dubna opět otevřít veřejnosti. A v neděli 9. dubna se tu lidé mohou těšit na velikonoční tradice a zvyky.

Páter Jiří Špiřík s relikviářem Karla I. Rakouského

Slavnostní chvíle. Nepomukem prošlo procesí s relikvií posledního českého krále

Mimořádně slavnostní chvíle se uskutečnila v neděli v Nepomuku na jižním Plzeňsku. Z Přesanického náměstí od Svatojánského muzea prošel městem průvod s vzácnou relikvií Karla I. Rakouského, kterou farnosti Nepomuk věnoval rod Habsburků. Relikvie, konkrétně část žebra Karla I., byla získána při otevření jeho hrobu na Madeiře. O darování městu Nepomuk rozhodl arcivévoda Lorenc, který je vnukem Karla I. a zároveň belgickým princem.

Páter Jiří Špiřík s relikviářem Karla I. Rakouského

Nepomukem prošlo procesí s relikvií posledního českého krále

Mimořádně slavnostní chvíle se uskutečnila v neděli v Nepomuku na jižním Plzeňsku. Z Přesanického náměstí od Svatojánského muzea prošel městem průvod s vzácnou relikvií Karla I. Rakouského, kterou farnosti Nepomuk věnoval rod Habsburků. Relikvie, konkrétně část žebra Karla I., byla získána při otevření jeho hrobu na Madeiře. O darování městu Nepomuk rozhodl arcivévoda Lorenc, který je vnukem Karla I. a zároveň belgickým princem.

Doporučená literatura ve školách studenty často nebaví a jen zřídka v seznamech dochází k obměně starých titulů za moderní díla. Ilustrační foto

Školní četba? Harry Potter, ani Zaklínač Babičku nevyštípou, říkají učitelé

Doporučená literatura ve školách studenty často nebaví a jen zřídka v seznamech dochází k obměně starých titulů za moderní díla. Učitelé to částečně přisuzují požadavkům jednotné státní maturity. Zároveň ale upozorňují, že i zastaralé tituly není často důvod měnit, protože potenciál zaujmout mají, pokud se změní forma podání.

Relikviář Karla I. Rakouského vyrobil sochař Václav Česák

Relikviář posledního českého krále je plný symbolů, umístěn bude v Nepomuku

/ROZHOVOR/ Sochař Václav Česák je zakládajícím členem Matice sv. Jana Nepomuckého a od roku 2020 působí ve funkci jejího předsedy. Odkazu tohoto světce se velmi často věnuje i ve své tvorbě. Zároveň je také autorem relikviáře na uložení ostatků posledního českého krále blahoslaveného Karla I. Rakouského, jež nedávno získala farnost Nepomuk.