Kreativ

ŠTÍTEK: První světová válka

Wiliam Wallace (uprostřed) po svém odvolání proti rozsudku, který ho činil vinným z vraždy jeho manželky Julie

Jedna z nejstarších nevyřešených vražd v Anglii? Detektivy mate už 92 let

Jde o jeden z nejpodivnějších příběhů britské kriminalistiky, který dodnes fascinuje badatele, autory detektivek i milovníky záhad. Koncem ledna 1931 oznámil liverpoolský pojišťovací úředník William Wallace, že byl vylákán ze svého domu tajemnou zprávou na neexistující adresu, a když se vrátil, našel svou ženu brutálně zavražděnou. Z oznamovatele se stal brzy podezřelým, ale vyřešen nebyl tento případ nikdy.

Italská policie - ilustrační foto.

V italském Tridentsku nalezli tělo muže s českými doklady

V lese u italského města Avio, které se nachází v Tridentsku, bylo nalezeno tělo muže s českými doklady. Uvedl to místní deník il Dolomiti. Podle informací tisku bylo mrtvému 47 let a jeho totožnost italská policie ověřuje u českých orgánů. České ministerstvo zahraničí ČTK potvrdilo, že italská policie kontaktovala generální konzulát v Miláně kvůli nálezu pozůstatků, které by mohly patřit českému občanovi.

Vrchní velitel Luftwaffe Hermann Göring společně s Adolfem Hitlerem. Göring téměř do konce války patřil mezi Hitlerovy nejbližší spolupracovníky, mluvilo se o něm i jako o druhém muži Třetí říše.

Druhý muž Třetí říše Göring: Založil gestapo a utápěl se v luxusu, který nakradl

Před 130 lety se narodil nacistický pohlavár Hermann Göring. Bývalý pilot byl téměř až do konce války druhým nejmocnějším mužem Třetí říše. Göring vybudoval gestapo, byl ministrem letectví a vrchním velitelem Luftwaffe. Obézní válečný zločinec, který byl závislý na morfiu, zbožňoval luxus a umění - před hosty se předváděl s diamanty, většinu cenností ale nakradl.

Psí známky Karla Zieglera, desátníka a zdravotníka rakousko-uherské armády se vrátily domů, do Ústí, po více než sto letech, kdy je jejich vlastník nosil v malém kovovém pouzdru na krku. Na snímcích je předvádí kurátor ústecké sbírky Martin Krsek.

Malé, ale unikátní. Psí známky ústeckého vojáka se vrátily domů po sto letech

Maličkost s velkým příběhem. Tak by šlo nazvat nenápadné, ale unikátní mosazné pouzdro, které nosil na krku voják rakousko-uherské armády, Ústečan Karl Zeidler. Jeho posláním však nebylo životy brát, ale zachraňovat. Za svou službu získal jedno z nejvyšších vyznamenání - rakouský Železný záslužný kříž. Více než sto let od posledního výstřelu první světové války pak trvalo, než pouzdro doputovalo do města, ve kterém jeho vlastník žil a vychovával děti, aby mohlo vyprávět jeho příběh.

Psí známky Karla Zieglera, desátníka a zdravotníka rakousko-uherské armády se vrátily domů, do Ústí, po více než sto letech, kdy je jejich vlastník nosil v malém kovovém pouzdru na krku. Na snímcích je předvádí kurátor ústecké sbírky Martin Krsek

Malé, ale unikátní. Psí známky ústeckého vojáka se vrátily domů po sto letech

Maličkost s velkým příběhem. Tak by šlo nazvat nenápadné, ale unikátní mosazné pouzdro, které nosil na krku voják rakousko-uherské armády Karl Zeidler. Jeho posláním však nebylo životy brát, ale zachraňovat. Za svou službu získal jedno z nejvyšších vyznamenání - rakouský Železný záslužný kříž. Více než sto let od posledního výstřelu první světové války pak trvalo, než pouzdro doputovalo do města, ve kterém jeho vlastník žil.

Dolomity: Krásné skalní masivy, cyklistika a květiny

OBRAZEM: Krásné skalní masivy, cyklistika a květiny. I to jsou Dolomity

Dolomity - součást Alp, je horský masiv na severovýchodě Itálie. Porovnáme-li tato dvě pohoří, Dolomity jednoznačně vyhrávají. Proč? Tvoří totiž jednu z nejpozoruhodnějších oblastí alpského systému s jedinečným světem bizarních rozeklaných štítů, malebných jezer i horských údolí a průsmyků. Půvab jednotlivých skupin je výrazně ovlivněn jejich geologickým původem, jenž umožnil přírodě vytvořit kouzelné skalní masívy nejrůznějších forem. Jsou zde stolové hory, např. Monte Pelmo, rozsáhlé štíty s řadou hřebenů, např. Monte Civetta, shluky štíhlých věží, např. Pale di San Martino. Vyznačují se strmostí skalních stěn i výškou. Jižní poloha, dostatek vláhy i slunce svědčí nádherné květeně.

Lipnice nad Sázavou, místo kde dožil autor Švejka Jaroslav Hašek

Haškova výročí v roce 2023. Uplynulo 140 let od narození známého spisovatele

Před 100 lety dne 3. ledna 1923 zemřel v Lipnici nad Sázavou spisovatel Jaroslav Hašek (1883-1923), který zde psal, ale nedopsal svůj satirický román Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (1921-1923). Letos v roce 2023 si připomínáme ještě 30. dubna jeho 140. výročí narození v Praze v rodině středoškolského profesora matematiky (latentního skrytého alkoholika).

Stovky svíček rozzářily portálový most v Kostelanech nad Moravou.

VIDEO: Kostelanský most letos rozsvítili v barvách a se symbolem Ukrajiny

Také letos ozářilo historický portálový most v Kostelanech nad Moravou více než čtyři sta svíček ve sklenicích. Tato tradice založená v roce 1997, se letos nesla v duchu barev ukrajinské vlajky – modré a žluté i symbolu obilného klasu, jehož část svítila zavěšena pod mostní konstrukcí a druhou část zrcadlově odrážela hladina řeky Moravy. Rozsvěcení přihlížely stovky místních.

Fotografie napříč posledními 150 lety ukazují Ústečany během Vánoc i při zimních radovánkách.

Tradiční Vánoce na severu jsou hornické, havíře vedlo domů světýlko

Tradiční Vánoce v našem kraji bývaly spojené především s Krušnými horami a horníky. K nejznámějším symbolům krušnohorských Vánoc tak patří postava anděla a horníka nesoucího světlo, zdobný louskáček, případně vánoční pyramida. Středem života každého horníka bylo právě světlo, protože bylo symbolem radosti, štěstí a života.

Cukrová řepa se mění na cukr.

Svoz cukrovky na Opavsku vázne, kampaň přesto pokračuje

Současné počasí letošní cukrovarnické kampani zrovna nepřeje a pro opavský cukrovat je úkolem číslo jedna dostat se k řepě. Sněhová nadílka poslala do příkopu už dvě auta, převážející cukrovku a situace na silnicích brzkou nápravu neslibuje.

Zříceninu Cimburk čekají další opravy. Hrad vyhledávají v poslední době snoubenci.

Záchrana Cimburku vyjde na 30 milionů. Vesnici pomůže Pardubický kraj

Dominantou Městečka Trnávky je zřícenina Cimburk. Hrad Cimburk ale chátrá, je zarostlý, neudržovaný, na některých místech dokonce obehnaný páskami se zákazem vstupu. Obec se už roky snaží zříceninu hradu ze 14. století zachránit. Konzervace ale vyjde na desítky milionů korun. Vesnici pomůže Pardubický kraj.

Tábor vysadil 61 nových stromů.

Tábor vysadil 61 nových stromů. Došlo i na záhony

Podzim ve veřejné zeleni je obdobím nových výsadeb. Platí to i pro Tábor. Sázely se trvalkové záhony, keřové skupiny a do zámrazu půdy proběhla výsadba stromů. V podzimním čase táborské technické služby vysázely ve městě a okolí 61 stromů.

V praxi dávno nefungují, nikdo je nevymáhá ani za jejich porušení netrestá. Přesto jsou tisíce zákonů z dob první republiky součástí stávající legislativy a formálně platné

Hovězí za deset korun? Vláda ruší tisíce zastaralých zákonů

V praxi dávno nefungují, nikdo je nevymáhá ani za jejich porušení netrestá. Přesto jsou tisíce zákonů z dob první republiky součástí stávající legislativy a formálně platné. Představitelé ministerstva vnitra je chtějí vymazat, vládní návrh zákona teď projednají poslanci.

Štědrý Mikuláš, figurkový betlém, jablky zdobený stromeček... Odkud se vzaly naše nejznámější předvánoční a vánoční tradice?

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Cesta za kouzlem Vánoc do historie

Víte, proč chodí Mikuláš v předvečer svého svátku? Kdy a kde byl postaven první betlém a jak vznikla tradice půlnočních vánočních mší? Nebo proč a jak souvisejí některé poetické vánoční zvyky s dávnou proticísařskou revoltou? O tom všem je nový díl našeho videopodcastu.

Pomník obětem první světové války plánují vytvořit v Branišovicích. Původní postavili už před devadesáti lety, ale později zmizel.

V podobě pěti kvádrů: v Branišovicích vytvoří pomník obětem 1. světové války

/VIZUALIZACE/ Jedna za každého padlého vojáka z obce. Jednačtyřicet svíček ozáří každoročně Branišovice na Brněnsku při pietním aktu, při němž obyvatelé uctí památku padlých v první světové válce. Ovšem u památníku připomínající pozdější konflikt, tedy druhou světovou válku. Ten k první světové v obci už skoro osmdesát let chybí.

Lev Trockij a Lev Kameněv přijíždějí do Brestu Litevského

Brestlitevský mír: Podlá smlouva mezi bolševiky a Němci zradila české legionáře

Začátkem prosince 1917 vystoupila na nádraží v tehdejším Brestu Litevském bolševická delegace vedená Lvem Trockým, aby tu začala jednat o smlouvě, která by ukončila ruské angažmá v první světové válce. Bolševici si po svém uchopení moci potřebovali uvolnit ruce pro vypořádání se s vlastní domácí opozicí. Obětí dojednané smlouvy se stali i českoslovenští legionáři, kteří si museli cestu z Ruska vybojovat.

Pětidenní výstava notového rukopisu Ludwiga van Beethovena, který dosud uchovávalo Moravské zemské muzeum ve svých sbírkách.

V brněnském muzeu na pět dní vystavili rukopis Ludwiga van Beethovena

V Moravském zemském muzeu ve středu začala krátkodobá výstava notového rukopisu Ludwiga van Beethovena. Lidé si jej mohou prohlédnout v kapli Paláce šlechtičen. Výstava potrvá jen pět dní - muzeum poté vrátí cennou památku původním vlastníkům, rodině Petschků, uvedla náměstkyně ředitele Barbora Javorová.

Jednou z finálních fází rekonstrukce náměstí v Dobříši je sázení stromů.

Náměstí přátelské ke stromům. V Dobříši předběhli novou metodou zbytek republiky

/FOTOGALERIE/ Letošní hlavní projekt v Dobříši, rekonstrukce náměstí Komenského, míří do finále. Centrum města díky němu kompletně změnilo tvář. V pondělí 21. listopadu proběhla na místě výsadba stromů, přičemž zde jako první v republice použili metodu, jež podporuje kořenový systém stromů rostoucích v městském prostředí.

Slavnostní nedělní mši slavili věřící kostele sv. Kříže ve Znojmě 20. listopadu s Dominikem kardinálem Dukou.

Jubileum s kardinálem. Duka si poslechl nové zvony u sv. Kříže

Znojemští věřící v neděli přivítali v někdejším dominikánském kostele sv. Kříže emeritního pražského arcibiskupa Dominika kardinála Duku. Společně oslavili výročí tří set let úcty k obrazu Panny Marie. Z věže kostela se po mši poprvé rozezněly tři nové zvoy. Za krásné fotky děkujeme Vědomilu Vildomcovi.

Galerie výtvarného umění v Hodoníně, 18. listopadu 2022.

Kraj chce pro galerii v Hodoníně desítky milionů. Radní dali opravě zelenou

/FOTO, VIDEO/ Dlouhodobě odkládané opravy se zřejmě dočká Galerie výtvarného umění v Hodoníně. Více než sto let staré a památkově chráněné budově v centru města má pomoci injekce ve výši 87 milionů korun. Nákladný zásah tento týden schválili radní Jihomoravského kraje. Týká se stavebních a částečně i restaurátorských prací.

Cesta za záhadným doktorem Šimsou i za učitelem tance ze známého filmu

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Do Krče za záhadným doktorem Šimsou

Pražská čtvrť Krč oslavila letos na podzim sté výročí svého připojení k hlavnímu městu Praze. Před sto lety změnilo svého vlastníka také působivé sanatorium, postavené při jejím jihozápadním okraji. Právě tam jsme zamířili po stopách jeho prvního majitele, pozoruhodného a záhadného doktora Šimsy, velké osobnosti české psychiatrie, ale i okultismu a mystiky.

Jeden z prvních sommeliérů chleba.

Od sousedů: Mají už i sommeliéry chleba

32letý pekařský mistr Harald Stefan Erbler z Pfarrkirchenu u Bad Hallu dokončil vzdělávání a je jedním z osmnácti expertů posuzování chleba - sommeliérů - v Rakousku. Pracuje v rodinném podniku Zöhrmühle, který chce jednou převzít. Část jejich školení vedl také špičkový kuchař Johann Lafer, který frekventanty pozval k oslavě titulů do svého podniku. 

 Horní Třešňovec obnovil pomník obětem 1. světové války.

OBRAZEM: Horní Třešňovec obnovil pomník obětem 1. světové války

V duchu smíření a přátelství si připomínají bývalí i dnešní obyvatelé Horního Třešňovce – kdysi Ober Jónsdorf – společné oběti války a bezpráví. Tento nápis je uveden na pomníku, který byl v pátek 11. listopadu odhalen a pokřtěn v Horním Třešňovci.

Pomník v Těšánkách.

FOTO, VIDEO: V Těšánkách se setkali u obnoveného pomníku obětem války

Pátek 28. října 2022. V tento den, kdy jsme si připomínali Den vzniku samostatného československého státu, se lidé v Těšánkách, které jsou místní částí Zdounek, sešli při příležitosti obnovení památníku obětem první světové války. Pomník byl postaven na počest padlých za první světové války. Byl umístěn na okraji obce ve směru od Zdounek. V roce 1942 byl zbytečně zbourán.  

Paní Hildegarda Zebišová (za svobodna Passatová) se narodila v Krnově 10. listopadu 1919. Ke 103 marozeninám jí přišla popřát místostarostka Krnova Monika Dudová.

Paní Hildegarda oslavila v rodném Krnově 103 let

Paní Hildegarda Zebišová se narodila v Krnově 10. listopadu 1919. Jako jediný člověk může o sobě prohlásit: „Žiju v Krnově už 103 let“. Její životní příběh rozhodně stojí za pozornost, protože ukazuje století plné velkých dějinných události pohledem obyčejného člověka a jeho rodiny.

Den válečných veteránů na ZŠ Křižná.

Žáci před budovu školy ve V. Meziříčí umístili 637 vlčích máků ve tvaru srdce

Když před 104 lety skončila 1. světová válka, zanechala za sebou strašné následky - miliony mrtvých a zmrzačených vojáků, zničená města a vesnice, bídu a hlad. Když onoho pondělí 11. listopadu utichla palba, začalo se vzpomínat na mrtvé kamarády. Protože květy vlčího máku pokrývaly hroby vojáků padlých na západní frontě, staly se symbolem Dne válečných veteránů. Symbolem statečných mužů a žen bojujících za svou vlast. 

Den veteránů v Moravské Třebové.

FOTO: Děti položily na pomník veteránů v Moravské Třebové vlčí máky

Vojáci, děti i radní uctili v Moravské Třebové památku válečných veteránů. V pátek si lidé v celé republice připomněli Den válečných veteránů a výročí ukončení 1. světové války, jehož symbolem je květ vlčího máku vyjadřující úctu a vzpomínku na bývalé vojáky a bojovníky. Pietní akce se konala i v Moravské Třebové, zúčastnili se jí zástupci a žáci vojenské školy a zástupci města.

Lavička válečných veteránů s pořadovým číslem 106 nese jméno generála Františka Moravce.

Čáslavské letiště pietně připomíná veterány. I s Moravcovou lavičkou

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nový doplněk, který rozhodně není míněn jako drobnost, ale jde o významný symbol, má od pátku 11. listopadu vojenské letiště u Chotusic - neboli 21. základna taktického letectva Čáslav zvaná Zvolenská. V rámci připomínky Dne válečných veteránů bylo odhaleno nové pietní místo se vzpomínkovou lavičkou.

Princezna Helena Britská ve starším věku (snímek byl pořízen kolem roku 1900). Mezi Brity byla velmi oblíbená.

Helena Britská svými milenci vyvolala poprask. Bere si starce, šeptalo se

Mluví se o ní i jako o nejpracovitější člence britské královské rodiny své doby. Princezna Helena Britská, dcera královny Viktorie, zasvětila svůj život pomoci matce. Ze všech Viktoriiných dětí se s Helenou pojilo také nejméně skandálů, ovšem její dva milostné vztahy vyvolaly opravdový poprask.