Kreativ

ŠTÍTEK: První světová válka

Příjezd dvou samic zubra evropského do rezervace na Lipně, kterou tam založila společnost Jihočeské ekofarmy.

VIDEO: Nová atrakce na Lipně. Zubři se zabydlují v rezervaci s divokými koňmi

Na rozlehlé pastvině o pětadvaceti hektarech v rezervaci pro velké kopytníky, která vznikla loni v Lipně nad Vltavou mezi Kobylnicí a Plískovem, se od včerejšího odpoledne zabydluje dvojice samic zubra. Podívejte se na vypuštění největších evropských přežvýkavců do jejich nového domova. Ohradu budou sdílet se stádem divokých koní.

Tříletý zubří býk pocházející z milovické rezervace vybíhá do obory Židlov v Ralsku.

Zubři z Milovic vyrazili na sever. Mají geneticky obohatit stádo na Liberecku

Těžká šichta s nakládkou dvou mohutných zubrů čekala v minulých dnech na pracovníky milovické rezervace. Jejich odvoz do obory v Židlově na Liberecku zahájil akci Kulový blesk, která se uskuteční mezi několika chovy kopytníků v Čechách. Výsledkem plánované výměny zvířat bude genetické oživení dvou nejvýznamnějších chovů zubrů v Česku a založení nového chovného stáda na Lipně.  

Tříletý zubří býk pocházející z milovické rezervace vybíhá do obory Židlov v Ralsku.

Zubři se stěhují do obory Židlov na Českolipsku, začala akce kulový blesk

Převozem dvou zubřích býků z bývalého vojenského prostoru Milovice ve středních Čechách do obory Židlov v Libereckém kraji začala včera rozsáhlá výměna zubrů v českých chovech. Jejich výsledkem bude genetické oživení dvou nejvýznamnějších chovů zubrů v Česku a založení nového chovného stáda na Lipně.

Kdybyste měli všechny kousky v bohaté sbírce pohlednic Josefa Matušky sami spočítat, brzy byste to vzdali.

Sběratel pohlednic z Ohnišova: Některá možná bude z pozůstalosti Emila Holuba

/FOTO, VIDEO/ Historické, žertovné, vojenské, pijácké, myslivecké, zamilované, sokolské, vánoční, novoroční, velikonoční, gratulace k jmeninám, ale hlavně pohlednice z měst a zajímavých míst – tak třídí podle žánrů svou bohatou sbírku Josef Matuška z Ohnišova. Prostřednictvím svých pohlednic, z nichž některé pocházejí dokonce až z 19. století, zve do starých časů.

Hana a Petr Ulrychovi

Petr Ulrych slaví osmdesát. S Hankou si uvědomujeme důležitost pokory, říká

Jeden bez druhého by v životě nebyli tím, čím jsou. Rodinně a profesně jsou totálně provázáni. Starší ze sourozeneckého dua Petr Ulrych se 21. února dožívá osmdesátin, jeho sestra Hana oslaví o něco později, 31. března, pětasedmdesátiny. „Hudba nás se sestrou spojuje, i když jsme každý úplně jiný. Občas se kvůli tomu i hádáme, ale nikdy nejde o nic fatálního,“ usmívá se Petr Ulrych.

Spisovatel a umělec František Filip alias bezruký Frantík (20. února 1904 – 9. února 1957) na fotografii z roku 1930, ukazující, že se bez rukou naučil i řídit auto.

Neuvěřitelný příběh bezrukého Frantíka: Spisovatel Filip se vzepřel osudu

Chci a proto umím! Takové bylo životní motto spisovatele a podnikatele Františka Filipa, který se ve své době proslavil po celém světě jako „bezruký Frantík“. Narodil se totiž bez rukou, což mu ale nijak nebránilo v činorodosti. Stal se jedním z prvních chovanců známého Jedličkova ústavu v Praze a díky citlivému vedení tamějšího pedagoga Františka Bakuleho dosáhl úspěchu. Nohy mu podsekli až komunisté.

Provoz v Novém Jičíně.

Tiskaři Krylovi a Kroměříž

Letos oslavíme 3. března výročí 30. let od úmrtí a následně 12. dubna výročí 80. let od narození kroměřížského rodáka Karla Kryla. Ono to ale nejsou jediná výročí, která se letos Krylových týkají. Připomenout bychom si měli i výročí, která se týkají jejich rodinné firmy.

Městská věž v Jirkově. Archivní foto

Zvon na jirkovské věži se rozpadá, město chce pořídit nový. Bude se hlasovat

Mezi investiční akce letoška se Jirkov chystá dodatečně zařadit výrobu nového zvonu pro městskou věž. Náklady jsou předběžně vyčíslené na 300 tisíc korun. Nový zvon má nahradit více než sto let starého předchůdce, jenž je momentálně v havarijním stavu. „Ten vylučuje jeho bezpečné používání, neboť každý úder může způsobit rozšíření trhlin až po celkový rozpad,“ informoval vedoucí odboru investic Milan Reiner.

Ocenění za produkt Vin Tonique Mariani à la Coca de Perou

Šokující Vin Tonique Mariani à la Coca de Perou: Nápoj plný drog pil i papež

Vin Tonique Mariani à la Coca de Perou. To je jeden z nejzajímavějších nápojů, který byl v minulosti prodáván zcela legálně, přestože prakticky šlo o koktejl plný drog. Uvádí se, že ho pili a veřejně podporovali i tak význačné osobnosti jako byli spisovatel Jules Verne, vynálezce Thomas Alva Edison či papež Lev XIII.

Z oblíbené pochoutky Napoleona chloubou Podkrkonoší. Hořické trubičky provází místní od křtů, narozenin a svateb až do konce života.

Jak vzniká v Hořicích pochoutka Napoleona? Naučit se zatočit trubičku trvá týdny

/FOTO, VIDEO/ Pověst praví, že recept na křehké trubičky z jemné oplatky potřené máslem a medem a sypané cukrem, skořicí a ořechy přivezl do Hořic v Podkrkonoší cukrář císaře Napoleona. Hořické trubičky se dokonce staly jedním z 24 výrobků, které získaly od EU chráněné zeměpisné označení. Reportérka Jičínského deníku se vydala do provozovny, kde tato legendární pochoutka vzniká. Víte, že každou trubičku mají cukrářky v procesu výroby v ruce až sedmkrát?

Současná podoba náměstí Svobody v Kladně.

Náměstí Svobody změní za 50 milionů svou podobu. Zmizí loď a přesune se pomník

/VIDEO, ANKETA/ Náměstí Svobody v Kladně změní svou dosavadní podobu. Jedno z nejdůležitějších prostranství ve městě, kam zajíždí denně desítky autobusů, přijde o svůj symbol. Nadobro totiž zmizí kovová loď s prodejními stánky, která zde byla postavena počátkem milénia, přemístěn má být na důstojnější místo i památník padlým v I. světové válce. Přibudou kryté autobusové zastávky, nové veřejné toalety, mobiliář a zeleň. 

31. ročník Aviatické pouti na letišti v Pardubicích

Nebe nad Pardubicemi zaplní letadla. Aviatická pouť se blíží

Tradiční svátek všech příznivců letectví s názvem Aviatická pouť se uskuteční i letos. Nebe nad Pardubicemi jí bude patřit o prvním červnovém víkendu, tj. 1. a 2. června 2024. Místo je rovněž klasické - pardubické letiště. Do akce zbývá necelého půl roku a organizační tým pracuje na přípravě programu s celou řadou letových ukázek i pestrým celodenním pozemním programem s řadou prezentací a aktivitami pro děti i dospělé.

Vůz Duesenberg Model J z roku 1934.

Rychlejší než smrt. Luxusní Duesenberg oslnil hvězdy Hollywoodu i královské rody

Byly úchvatné a drahé, proto na ně svého času dosáhlo jen několik vyvolených. Zároveň patřily k nejproslulejším americkým automobilům dvacátých a třicátých let. Duesenberg nebo chcete-li „Duesye“, vlastnili Clark Gable, Garry Cooper, Greta Garbo nebo proslulý mafiánský boss Al Capone, v Evropě například španělský král Alphons XIII.

Po několika letech oprav byl konečně odhalen památník obětí sedmidenní války v roce 1919 v původní podobě. Pietní akt se uskutečnil v pátek 26. ledna na hřbitově v Orlové.  Foto. Renáta Plíhalová

Pomník padlých obětí sedmidenní války v Orlové je znovu v původní podobě

/FOTOGALERIE/ Oběti sedmidenní války (leden 1919) mají po letech opět důstojný pomník a hrob v podobě, jak byl původně zbudován. Monument stojící na orlovském hřbitově byl tento týden slavnostně odhalen u příležitosti 105. výročí ukončení válečného sporu po konci 1. světové války mezi tehdejším Československem a Polskem.

Historik Michal Rádl s knihou Zapomenuté vojsko.

Dobrovolci? Utajená armáda! „Bránili Československo,“ říká českolipský archivář

/ROZHOVOR/ Málokdo dnes ví, kdo byli dobrovolci. Přitom patřili k jedné z hlavních ozbrojených složek, která pomáhala formovat v roce 1918 Československo. Bránili nové hranice, legie byly často ještě roztroušeny a dobrovolci tvořili zárodek nově vznikající československé armády. Českolipský historik Michal Rádl se o ně podrobně zabývá a v rozhovoru pro Deník prozradil řadu zajímavostí.

Minorité v Jihlavě působí od třináctého století, v roce 1402 zachránili město.

Jihlavané mohou navštívit dosud nepřístupné kaple. Při speciálních prohlídkách

/VIDEO, FOTO/ Skryté perly. Tak bych se daly označit tři unikátní památkové prostory v Jihlavě, do kterých dříve veřejnost nesměla. Letos se situace změní a lidé si mohou místa prohlédnout při komentovaných prohlídkách s průvodcem. Prohlídky tří kaplí se budou konat postupně, vždy na jednu z nich, a začnou na jaře. Deník se do tří kaplí podíval už nyní.

Jednání s basmači ve Ferganské kotlině v roce 1921

Na Afghánistán si Sověti zadělali už před 100 lety. Potlačením povstání basmačů

Byla sobota 19. ledna 1924. K městu Chiva v bývalém stejnojmenném chanátu – v roce 1924 v Chórezmské lidové sovětské republice – dorazily jednotky vzbouřených basmačů a oblehly město. Pokusy o průlom však chivská posádka spolu s komsomolskými a dělnickými oddíly úspěšně odrážela. Po čtyřech dnech se k městu přiblížila Rudá armáda. Končilo další dějství několikaletého basmačského povstání.

Obyvatelé Mimoně se jen těžko smiřují s koncem legendární výrobny na ohýbaný nábytek. Ta naposledy fungovala pod názvem Falcon a.s., ale pro Mimoňáky je to stále Tonetka. Takhle areál postupně chátral.

Továrna na nábytek šla k zemi. Odešla další legenda, vzdychají obyvatelé Mimoně

Obyvatelé Mimoně se jen těžko smiřují s koncem výrobny na ohýbaný nábytek. Ta naposledy fungovala pod názvem Falcon, ale pro Mimoňáky je to ale stále Tonetka. Průmyslový areál, který zaměstnával přibližně 400 lidí, se proměnil v ráj zlodějů a vandalů s obrázky grafity na zdech. Reportérka Českolipského deníku vyrazila na místo, aby zachytila, jak mizí místní legenda. 

Uherskohradišťská nemocnice slaví 100 let

100 let od svého založení slaví Uherskohradišťská nemocnice

Přesně před 100 lety, tedy 15. ledna 1924, ošetřili lékaři v nemocnici v Uherském Hradišti prvního pacienta. Pod tehdejším názvem zahájila Zemská nemocnice svou činnost na místě bývalých infekčních baráků postavených během 1. světové války. Prvním ředitelem nemocnice a primářem chirurgického oddělení byl František Kudláč.

Zvonař Michal Votruba z Myslkovic si odváží na renovaci 500 let starý zvon z kostela sv. Vavřince v Žebráku, kde byl 30 let uložen.

Do zvoničky v Borku se po třiceti letech vrátí zvon ze šestnáctého století

/VIDEO, FOTO/ Přes pět set let starý zvon z Borku u Suchomast, který byl uložen v kostele sv. Vavřince v Žebráku, čeká renovace. Na začátku tohoto týdne už ho zvonař Michal Votruba stěhoval do své dílny v Myslkovicích. Po třiceti letech se zvon opět vrátí do borecké zvoničky. Poprvé by se měl rozeznít na Velikonoce.

Nová zámecká zahrada v Lysicích? Zázrak a nejbáječnější vánoční dárek, říká kastelánka Martina Rudolfová.

Obnovená zahrada v Lysicích? Zázrak a nejlepší vánoční dárek, říká kastelánka

/FOTO, VIDEO/ Hotovo, stavba předána. Po osmadvaceti měsících práce se zahrada na Státním zámku v Lysicích na Blanensku změnila k nepoznání. Rozsáhlá obnova za bezmála 194 milionů korun ji vrátila šmrncovní podobu z konce 19. století. Místní doufají, že od jara a hlavně v létě bude magnetem na turisty a zvýší návštěvnost.