Kreativ

ŠTÍTEK: První světová válka

Historie Zoo Liberec.

Historie liberecké zoo: od ptačí voliéry k bílým tygrům

Okolo sto sedmdesáti druhů zvířat chová liberecká zoologická zahrada. Výjimečná je jedna z neucelenějších kolekcí dravců na starém kontinentu. Zoo se pyšní i největší chovnou skupinou kriticky ohroženého osla somálského v Česku a jediným chovem himálajského nahura modrého. Její historie sahá až do předminulého století.

Michaela Kvisová z Chrudimska chová jedno z nejkrásnějších koňských plemen - Irish cob. Současně má také stádo ovcí romanovského plemene. Na snímku Nina, Nigra a Batman.

Koně z pohádek žijí u vesničky na Chrudimsku. Plemenu se říká cikánský kůň

Do Částkova, obce skryté v podhůří Železných hor, obvykle nezavítají lidé ani z patnáct kilometrů vzdálené Chrudimi. Cestu sem znají spíš jen místní, protože úzká silnice protínající tuhle vesničku jakoby vedla odnikud nikam. Po přilehlých pastvinách se přitom prohání stádo jednoho z nejkrásnějších koňských plemen. Jde o koně Irish cob, známého i pod názvem irský tinker nebo gypsy horse. Bohatě osrstěné a zdobně působící plemeno bývá k vidění v různých pohádkách nebo i ve filmech natočených podle příběhů spisovatele Tolkiena.

Pozornost věnovaná ženě k MDŽ není jen láskyplným dárkem, ale i vyjádřením úcty a podpory.

Mezinárodní den žen: Tipy na dárky, které potěší. Karafiát už není jen retro

Patříte k mužům, kteří mají 8. března připravený dárek pro svou ženu, maminku, sestru či kamarádku, protože je Mezinárodní den žen (MDŽ)? Řada lidí na svátek, který se ještě před několika desítkami let hlučně a okázale slavil ve všech institucích, zanevřela. Ale těch, kteří si jej připomínají, je stále dost. Podle majitelů květinářství prodej květin na MDŽ v Česku s přehledem válcuje valentýnský svátek zamilovaných. Pozorností, které ženu na MDŽ potěší, je samozřejmě mnohem víc. Přinášíme vám deset tipů na malé i větší dary, s nimiž byste mohli mít úspěch.

Národní divadlo moravskoslezské uvede adaptaci románu Stefana Zweiga Marie Antoninetta.

V Národním divadle moravskoslezském ožije kontroverzní postava Marie Antoinetty

V sobotu 11. března uvede činohra Národního divadla moravskoslezského (NDM) v prostorách Divadla Antonína Dvořáka dle slov režiséra Vojtěcha Štěpánka „razantní adaptaci geniálního románu Stefana Zweiga Marie Antoinetta“. Inscenace bude mimo jiné netradiční tím, že jednu z nejrozporuplnějších postav evropských dějin budou jejími životními milníky na jevišti provázet sám spisovatel Zweig a jeho žena Lotte Altmannová.

Jeden ze slaměných domů stojí v Dobřejovicích, autorem projektu je Jan Márton.

Udržitelné bydlení? Trendem jsou domy ze dřeva, slámy i jílu, vydrží dlouhá léta

Stále přibývá lidí, kteří chtějí budovat domy přívětivé k přírodě. Patří k nim i architekt Jiří Ryšavý, jehož moderní dřevostavbu, ve které žije se svou rodinou, tvoří třeba i izolace z balíků slámy nebo omítky z jílu. Architekt nedá na svůj dům z přírodních materiálů dopustit, neskrývá však, že cesta k němu byla pracná.

Praha (24. 2. 2023) – Ohlasy válečné situace na Ukrajině v tramvajové dopravě v Praze: ukrajinské barvy na tramvajích i na označnících zastávek.

Pražské zastávky v ukrajinských barvách. Pro cestující nic nového

/FOTOGALERIE/ Nepřehlédnutelné bylo v pátek 24. února roční výročí vstupu ruských vojsk na území Ukrajiny i v Praze, a to nejen díky konání řady akcí, připomínajících hrůzy války a její oběti na ukrajinské straně. Ohlasy válečného konfliktu provázely i běžný život. Třeba cestování městskou hromadnou dopravou. Například řada lidí čekajících v pátek na tramvaj nepřehlédla, že se na jejich masky vrátily praporky v barvách ukrajinské vlajky.

Dům dějin Holýšovska připravil výstavu a křest knihy.

V Holýšově vystaví obrazy ukrajinský malíř a kovář

Poprvé v České republice, a to v Domě dějin Holýšovska, představí své obrazy ukrajinský malíř a kovář Dmytro Romanyuk z nedalekých Kvíčovic. Vernisáž výstavy pojmenované „Barva a oheň“ se uskuteční v sobotu 4. března od 17 hodin.

Čelákovice - Volmanova vila.

Volmanova vila: středočeská ikona architektury, která zvítězila nad osudem

Čelákovice. Město ležící severovýchodně od Prahy, jež se díky vile továrníka Josefa Volmana stalo důležitou zastávkou na cestě při putování za tuzemskými architektonickými skvosty. Od podzimu loňského roku však už nemusí obdivovatelé památek zůstávat za hranicí pozemku a jen zvědavě nakukovat přes plot. Pozdně funkcionalistická vila se po náročné, pět let trvající rekonstrukci otevřela veřejnosti. Přípravy na ni však zabraly celých deset let.

Tylovo náměstí v Praze.

Malý chlapec zmizel před více než sto lety. Jeho tělo nikdy nenašli

/FOTOGALERIE/ Dodnes plné otazníků zůstává zmizení chlapce v Praze před více než sto lety. Záhadou zůstává, kam se podělo tělo oběti; jasné není ani to, co se vlastně stalo. Podle zjištění Jana Holuba z Muzea Policie ČR, který okolnosti případu podrobně mapoval, dělaly policejní složky pro vyřešení případu maximum – podstatně víc, než bylo v té době běžné – avšak zjistit se nepodařilo zhola nic. Hoch se podle všeho stal obětí sexuálně motivovaného zločinu.

Tylovo náměstí v Praze.

Malý chlapec zmizel před více než sto lety. Tělo nebylo nikdy nalezeno

/FOTOGALERIE/ Dodnes plné otazníků zůstává zmizení chlapce v Praze před více než sto lety. Záhadou zůstává, kam se podělo tělo oběti; jasné není ani to, co se vlastně stalo. Podle zjištění Jana Holuba z Muzea Policie ČR, který okolnosti případu podrobně mapoval, dělaly policejní složky pro vyřešení případu maximum – podstatně víc, než bylo v té době běžné – avšak zjistit se nepodařilo zhola nic. Hoch se podle všeho stal obětí sexuálně motivovaného zločinu.

Legendární italský podnikatel a zakladatel stejnojmenné automobilky Ferruccio Lamborghini u dvou stěžejních produktů jeho podnikání - luxusního sporťáku a traktoru.

Ferrari a Lamborghini: Jak to bylo s jejich sporem? Rozpoutala ho osudová věta

Vozidla nesoucí jejich jména jsou synonymem luxusu a rychlosti. Výrobci automobilů Enzo Ferrari a Ferruccio Lamborghini byli nesmiřitelnými rivaly. Po jednom vášnivém rozhovoru o kvalitě Ferrariho aut spolu nepromluvili do konce života. Jednu věc ale měli společnou - nejenže byli úspěšnými byznysmeny, v jejich životech také sehrálo významnou roli datum 20. února.

Slavnostní ceremoniál britských filmových cen BAFTA, 19. února 2023, Londýn. Cenu za nejlepší režii získal Němec Edward Berger za film Na západní frontě klid, který se natáčel v Česku.

Ceny BAFTA vyhrál film Na západní frontě klid. Oceněn byl i český zvukař Prášil

Britskou filmovou cenu BAFTA za nejlepší film získalo válečné drama Na západní frontě klid, které se natáčelo v Česku. Ceny BAFTA v neděli zcela ovládlo, když ze 14 nominací proměnilo sedm, a to včetně té za nejlepší režii pro Němce Edwarda Bergera. Ocenění za práci na filmu z produkce streamovací společnosti Netflix si spolu s kolegy odnesl i český zvukař Viktor Prášil.

Výstava Plastic Party Přerov, na které mohli návštěvníci zhlédnout nejrůznější plastikové a papírové modely. Akce se konala v prostorách restaurace Dukla.

VIDEO: Plastic Party v Přerově: tři sta padesát exponátů, desítky oceněných

Válečné lodě, bojové letouny, tanky a obrněná vozidla ve zmenšeném měřítku, ale i drobné figury a dioramata, navozující dojem skutečnosti. Nadšenci plastikových a papírových modelů se sešli v sobotu na prvním ročníku výstavy Plastic Party Přerov. Obrovský zájem veřejnosti a vystavovatelů překvapil i samotné organizátory akce - dorazilo totiž na devět desítek modelářů a k vidění bylo tři sta padesát exponátů. Pořadatelé rozdali desítky cen.

Masopust v Kamenici u Jihlavy má bohatou tradici od první světové války. I letos při něm panovala skvělá atmosféra.

VIDEO: Jako na Divokém západě. Masopustní průvod v Kamenici bavil stovky lidí

V centru Kamenice je v sobotu dopoledne jako v úlu. Stovky lidí se baví a sledují masky, kterým přispívají drobnými. Chrastění mincí v plechových pokladnách se ozývá ze všech stran, když rázem vše přehluší výstřel z pistole a nastartování alegorického vozítka, na kterém jsou vylepené portréty hledaných osob.

Střep paláce hradu Roupova má dosud zachovaná velká okna.

Hrad Roupov překvapí unikátní černou kuchyní. Za prohlídku platit nemusíte

Jižní Plzeňsko je krajina vlídná, prostá dramatických přírodních útvarů, nevábí své návštěvníky top památkami typu Karlštejn, Český Krumlov nebo Velehrad. Je ale krajinou zaslíbenou hradologům, kteří si zde přijdou na své při objevování hradních zřícenin, často ukrytých v lesích. Hrad Roupov je trochu jiný. Stojí ve vsi a ačkoli je soukromým majetkem, je volně přístupný.

Výsadek ruských vojáků na Donbasu 30. července 2022

Z vězení do první linie války. Dva zajatí Rusové popsali hrůzy z fronty

S minimálním výcvikem šli z ruského vězení rovnou do první linie války, kde kolem nich umíraly desítky lidí a kde jim zabití hrozilo i od vlastních velitelů. Dva Rusové, kteří se loni zapojili do bojů na Ukrajině, takto popsali své zkušenosti americké televizi CNN, zatímco pobývají v ukrajinském zajetí. 

Dcera Františka Josefa I. a Sisi, arcivévodkyně Gisela jako dítě. Byla v pořadí druhorozenou dcerou páru, její starší sestra ale zemřela jako batole. Gisela obdivovala svého otce, s matkou měla chladný vztah a téměř ji nevídala

Dceru Sisi přezdívali Anděl. Přesto arcivévodkyně Gisela svou matkou opovrhovala

Oddaná a poslušná. Taková byla arcivévodkyně Gisela, druhorozená dcera císaře Františka Josefa I. a jeho manželky Alžběty Bavorské. Dívka se od své matky, známé jako Sisi, ani nemohla lišit víc. Přispěla k tomu nejen její vrozená povaha, ale také to, že svou matkou opovrhovala. Blízké si nikdy nebyly, navíc ji Sisi přinutila k domluvenému sňatku. Deník přináší druhý díl seriálu o potomcích Alžběty Bavorské.

Ostrovem věčného slunce je nazýván čtvrtý největší ostrov Řecka a největší ostrov souostroví Dodekanésos, bájný Rhodos, který se nachází pouhých 18 km od Turecka.

Rhodos: Ostrov věčného slunce láká na přírodní krásy, sochu Hélia a moře

/FOTO/ Ostrovem věčného slunce je nazýván čtvrtý největší ostrov Řecka a největší ostrov souostroví Dodekanésos, bájný Rhodos, který se nachází pouhých 18 km od Turecka. Podobně jako další, ale menší řecké ostrovy, které po první světové válce připadly Řecku, když Turecko získalo strategicky důležité úžiny Bospor a Dardanely.

Po dobytí největšího vnitrozemského finského města Tampere se na hřbitově Kalevankanka konal pohřeb těch, kteří zemřeli při masakru v Suinule

Žádné zajatce, určil rudý komisař. Finskou občanskou válku zahájil krvavý masakr

Je to trochu zapomenutá událost evropských dějin, měla však dalekosáhlý dopad. Před 105 lety, dne 31. ledna 1918, povraždili příslušníci finských Rudých gard spolu s ruskými bolševiky ve dvoře Markkulova statku ve vesnici Suinula 15 vojáků bílých, tedy finských konzervativců. Masakr byl jednou z iniciačních událostí finské občanské války, jež si vyžádala desítky tisíc životů.

Dřevěný kostel sv. Prokopa a sv. Barbory (Ruský kostelík) v Kunčicích pod Ondřejníkem.

Dřevěná zajímavost z Kunčic. Takhle vypadá zasněžený kostel hornických patronů

/FOTOGALERIE/ Dřevěný, původně řeckokatolický kostel sv. Archanděla Michaela se nacházel v obci Hliňanec na Podkarpatské Rusi. Po první světové válce už však nebyl využíván a jeho zchátrání zabránil ředitel báňské a hutní společnosti Eduard Šebela, který jej rozebral a převezl na území tehdejšího Československa. V létě roku 1931 byl kostel zasvěcen sv. Prokopu a Barboře, patronům horníků. Zasněžený, uprostřed zimního večera, jej zachytil Jiří Baran, kterému děkujeme.

Dřevěný kostel sv. Prokopa a sv. Barbory (Ruský kostelík) v Kunčicích pod Ondřejníkem.

Dřevěná zajímavost z Kunčic. Takhle vypadá zasněžený kostel hornických patronů

/FOTOGALERIE/ Dřevěný, původně řeckokatolický kostel sv. Archanděla Michaela se nacházel v obci Hliňanec na Podkarpatské Rusi. Po první světové válce už však nebyl využíván a jeho zchátrání zabránil ředitel báňské a hutní společnosti Eduard Šebela, který jej rozebral a převezl na území tehdejšího Československa. V létě roku 1931 byl kostel zasvěcen sv. Prokopu a Barboře, patronům horníků. Zasněžený, uprostřed zimního večera, jej zachytil Jiří Baran, kterému děkujeme.

Dřevěný kostel sv. Prokopa a sv. Barbory (Ruský kostelík) v Kunčicích pod Ondřejníkem.

Dřevěná zajímavost z Kunčic. Takhle vypadá zasněžený kostel hornických patronů

/FOTOGALERIE/ Dřevěný, původně řeckokatolický kostel sv. Archanděla Michaela se nacházel v obci Hliňanec na Podkarpatské Rusi. Po první světové válce už však nebyl využíván a jeho zchátrání zabránil ředitel báňské a hutní společnosti Eduard Šebela, který jej rozebral a převezl na území tehdejšího Československa. V létě roku 1931 byl kostel zasvěcen sv. Prokopu a Barboře, patronům horníků. Zasněžený, uprostřed zimního večera, jej zachytil Jiří Baran, kterému děkujeme.

Dřevěný kostel sv. Prokopa a sv. Barbory (Ruský kostelík) v Kunčicích pod Ondřejníkem.

Dřevěná zajímavost z Kunčic. Takhle vypadá zasněžený kostel hornických patronů

/FOTOGALERIE/ Dřevěný, původně řeckokatolický kostel sv. Archanděla Michaela se nacházel v obci Hliňanec na Podkarpatské Rusi. Po první světové válce už však nebyl využíván a jeho zchátrání zabránil ředitel báňské a hutní společnosti Eduard Šebela, který jej rozebral a převezl na území tehdejšího Československa. V létě roku 1931 byl kostel zasvěcen sv. Prokopu a Barboře, patronům horníků. Zasněžený, uprostřed zimního večera, jej zachytil Jiří Baran, kterému děkujeme.

Lipová alej podél mlýnského náhonu, je jedním z nejkrásnějších míst Čelákovic.

Foto: Nejoblíbenější aleje. V Praze nově vysázená, v Čelákovicích vzrostlá

Na výlet do Čelákovic na Praze-východ jsou čerstvě zváni milovníci přírody. Tamní alej lip u mlýnského náhonu vyhrála aktuální ročník soutěže popularity mezi středočeskými stromořadími. V anketě Alej roku 2022 s hodnocením založeným na podpoře veřejnosti získala přes internet 308 hlasů. Vyneslo jí to nejen první první příčku v rámci středočeského hodnocení, ale i šesté místo v celkovém, tedy celorepublikovém pořadí.

Jaroslav Dostál v kostele v Jedlce.

Od ruiny až ke zvonům. Jaroslav Dostál pomáhal pozvednout kostel v Jedlce

/ROZHOVOR/ Ještě před šestnácti lety byl kostel v Jedlce na Děčínsku ruinou a následoval osud mnoha kostelů v Sudetech. Omítky byly opadané zvenku i uvnitř, z vybavení téměř nic nezbylo, oloupané byly i nástěnné malby a kostel nesloužil svému účelu. Dnes je kostel svaté Anny kompletně opravený, opět slouží lidem a na konci května bude završena jeho renovace. Po více než 80 letech se do jeho věže vrátí dvojice zvonů, které v závěru loňského roku odlili v dílně v bavorském Pasově. Jedním z hlavních hybatelů změn je Jaroslav Dostál z Jedlky.