Kreativ

ŠTÍTEK: První světová válka

Letecký den v Žamberku - pozvánka

Letecký den v Žamberku se bude letos konat v sobotu 22. června

Aeroklub Žamberk připravuje další ročník leteckého dne Airshow Žamberk, který se bude konat v sobotu 22. června od 13 hodin. Kromě již tradiční účasti několikanásobného mistra světa v letecké akrobacii a vítěze seriálu Red Bull Air Race, Martina Šonky, přichází letos organizátoři s dalšími atraktivními hosty a programem.

Před domem v Katovicích, ke dříve bydlel Vilém Gutfreund, byl byl 18. dubna 2024 uložen kámen zmizelého.

Vilhelm Gutfreund z Katovic přežil pochod smrti. Doma už ho ale nikdy neviděli

Před čtyřmi lety opavský badatel Vladimír Nevlud pověsil podnikání na hřebík a začal se věnovat historickému výzkumu dosud nepopsaného pochodu a transportu smrti Osvětim-Opava-Mauthausen z ledna 1945. Podařilo se mu identifikovat 729 vězňů z celé Evropy. Osud vězně s číslem 655 ho zavedl až do Katovic na Strakonicku, kde kdysi žil židovský továrník Vilhelm Gutfreund. Před bývalým domem Vilhelma Gutfreunda v Katovicích byl 18. dubna 2024 uložen kámen zmizelého. 

Před domem v Katovicích, ke dříve bydlel Vilém Gutfreund, byl byl 18. dubna 2024 uložen kámen zmizelého.

Vilhelm Gutfreund z Katovic přežil pochod smrti. Doma už ho ale nikdy neviděli

Před čtyřmi lety opavský badatel Vladimír Nevlud pověsil podnikání na hřebík a začal se věnovat historickému výzkumu dosud nepopsaného pochodu a transportu smrti Osvětim-Opava-Mauthausen z ledna 1945. Podařilo se mu identifikovat 729 vězňů z celé Evropy. Osud vězně s číslem 655 ho zavedl až do Katovic na Strakonicku, kde kdysi žil židovský továrník Vilhelm Gutfreund. Před bývalým domem Vilhelma Gutfreunda v Katovicích byl 18. dubna 2024 uložen kámen zmizelého. 

Zámky Schloss Hof a Niederweiden nedaleko českých hranic zvou na ojedinělou výstavu s názvem Císařské svatby.

Bez prstýnků a často i bez lásky. Výstava ukazuje pozadí habsburských svateb

Zámky Schloss Hof a Niederweiden něco přes hodinu cesty od jihomoravských hranic letos lákají na speciální rozsáhlou výstavu. Nese název Císařské svatby a návštěvníkům přiblíží nejen honosné obřady habsburské šlechty, ale také jejich překvapivá pozadí a dosud neznámé skutečnosti. K vidění je na obou zámcích až do 3. listopadu letošního roku.

Pětici zvonů zrekvírovaných za druhé světové války, které se teď z iniciativy rottenbursko-stuttgartské diecéze vracejí do svých původních farností, 11. dubna 2024, Ostrava.

Zvon zabavený nacisty se vrátil zpět domů do Třanovic

Kostel a zvon od nepaměti patří k sobě. Je to nejen symbol, ale také hlas, který svolává lid, oznamuje důležité momenty v obci a upozorňuje na nebezpečí. Ten v Třanovicích svým ovečkám přestal zvonit před 82 lety, kdy jej nacisté z tamního kostela odvezli. Nyní se jako jeden z mála neroztavených zvonů, které skončily v Německu, vrátil zpět domů

Debata ve Slováckém divadle s prezidentem Petrem Pavlem, 17. dubna 2024, Uherské Hradiště.

Nemá smysl strašit lidi válkou, ale připravit mladé na krizi musíme, řekl Pavel

Podle prezidenta Petra Pavla je důležité připravovat vhodnou formou mladou i další generaci na různé krizové situace. Zdůraznil, že tím nemá na mysli jakkoli militarizovat společnost. Vždy je ale lepší být připraven na krizi, jakou by mohl být třeba výpadek elektřiny, než být pak zaskočen. Uvedl to při středeční debatě v uherskohradišťském Slováckém divadle, kterou spoluorganizoval Deník.

Komedie s Petrem Kostkou, Jaroslavem Satoranským a Miroslavem Vladykou pobavila.

Kostka, Vladyka, Satoranský. Komedie Hrdinové bavila i v Jablonci

Jablonecké městské divadlo hostilo herecký koncert Hrdinové. Příběh vypráví o třech veteránech z první světové války. Gustav, René a Fernand, spolu žijí v domově důchodců – pravidelně se setkávají na terase svého současného útočiště, vzpomínají na svou minulost a popichují se, aniž tuší, že největší bitva jejich života je teprve čeká.

Ve čtvrtek 12. dubna 1934 vypukla v Toledo Electric Auto-Lite dvouměsíční stávka, v jejímž průběhu došlo i k pětidenní bitvě šesti tisíc stávkujících s příslušníky Národní gardy Ohia. Dva demonstranti přišli o život a přes 200 jich bylo zraněno

Jedna z nejzásadnějších stávek v historii USA vyvrcholila bitvou a dvěma mrtvými

Před 90 lety, ve čtvrtek 12. dubna 1934, začala v americkém Toledu v Ohiu velká stávka ve společnosti Electric Auto-Lite kvůli mzdám a kvůli uznání tamějších odborů. Stávka, která nakonec skončila až začátkem června, vyvrcholila brutální pětidenní bitvou s Národní gardou, která si vyžádala dva lidské životy. Mnozí historici považují tuto stávku za jednu z nejdůležitějších v historii Spojených států amerických.

Káva Julius Meinl.

Julius Meinl slaví 200 let od narození zakladatele. Příběh začal v Kraslicích

Ve středu 10. dubna 2024 je tomu přesně dvě stě let, co se v rodině pekařského mistra v Kraslicích, v tehdejší rakousko-uherské monarchii, narodil muž, jenž posléze proslul jako inovátor v pražení kávy. Byl to Julius Meinl, toho jména první. Původně obchodník s indigem a komisním zbožím položil základy rodinné ságy obchodníků, podnikatelů a investorů, kteří v Evropě definovali pojem gurmánské potraviny.

Kříž v Církvicích.

Kaple, křížky, morové sloupy. Na záchranu všech památek Ústecka nestačí peníze

Boží muka, pomníčky, smírčí kříže, poutní místa se sochami svatých, morové sloupy. Českou krajinu si bez nich nedovedeme představit, často ale bývají ve stavu, kdy by z ní mohly definitivně zmizet. Jako modelový příklad může posloužit městský obvod Střekov v Ústí nad Labem, kde například čeká na rekonstrukci kříž v Kojeticích. Radnice zároveň opravuje kapličku v Sebuzíně, připravili též projekt opravy Mariánského sloupu.

V Motyčíně oslavili nový zvon.

Kaple v Motyčíně už má svůj zvon. Na Františka se složili jednotlivci i spolky

/FOTO, VIDEO/ Odlit r. 2024 z veřejné sbírky na památku T. G. M. Tato slova má na sobě napsaná zvon František, který byl v neděli slavnostně představen u kapličky v Kladně- Motyčíně. Akce se uskutečnila jako poděkování všem, kteří na zvon přispěli. Příchozí si poslechli krásný koncert mobilní zvonkohry. Nechyběly ani dílny pro děti.

Stádo zubrů.

V Česku je poprvé přes 150 zubrů, významné chovy jsou i na jihu Čech

Za deset let své existence se milovická rezervace velkých kopytníků stala největším chovem zubra evropského v České republice. Na konci loňského roku tam žilo celkem 43 zvířat, nejvíce ze všech tuzemských lokalit. Vyplývá to z výsledků oficiálního sčítání zubrů pro Mezinárodní plemennou knihu vedenou v polské Bělověži. V Česku je poprvé přes 150 zubrů, největší stádo žije v Milovicích, významné chovy jsou i na jihu Čech

Lidová česká knihovna v budově České besedy.

Liberecká knihovna má výročí. Oslavy už začaly a vyvrcholí v říjnu

/FOTO/ V roce 2024 si Krajská vědecká knihovna v Liberci připomíná dvě důležitá výročí – 120 let od založení veřejné Lidové české knihovny a 100 let od založení německé vědecké knihovny Bücherei der Deutschen. Pro své návštěvníky a příznivce proto chystá v průběhu roku bohatý program.

Osudy rakousko-uherského vojáka Floriána Vystrčila z Bánova stylově přiblížil v uherskohradišťské knihovně jeho pravnuk Radovan Jančář; čtvrtek 21. března 2024

Osud rakousko-uherského vojáka Floriána Vystrčila z Bánova sepsal jeho pravnuk

Příběh svého pradědečka, který bojoval za Velké války v rakousko-uherské armádě a skončil v zajateckém táboře v Itálii, kde také zahynul, přiblížil jeho pravnuk Radovan Jančář. Ve čtvrtek 21. března měl besedu v zaplněné čítárně uherskohradišťské Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana. Představil zde svou knihu Klarinet umlkl ve Velletri (příběh vojáka Floriána Vystrčila z Bánova).

Výstava modelů FOR Model na výstavišti Flora, 23. března 2024, Olomouc

Hravý For Model bavil davy, na Floru přilákal tisíce lidí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Petr Merkl z Náchodska se může pochlubit modelem parní lokomotivy, které se přezdívalo „mikádo.“ Autentičnost exponátu podtrhuje nadrcené černé uhlí a drezína se dvěma panáčky, která se pohybuje po kolejišti. I takové lahůdky připravila fanouškům modelářství výstava For Model 2024, která se koná na Výstavišti Flora v Olomouci. Zajímavé exponáty na ní představilo na dvě stě padesát vystavovatelů.

Mussolini a jeho Černé košile během pochodu na Řím v říjnu 1922

První fašistickou stranu v Evropě založil Mussolini. Itálie k tomu byla ideální

Byla neděle 23. března roku 1919. V zasedací místnosti Industrial Alliance na náměstí Piazza San Sepolcro v centru Milána se sešlo shromáždění říkající si Sansepolcrismo, aby uvedlo v život první fašistickou stranu v Evropě, oficiálně nazvanou Fascio di Combattimento di Milano (Milánské bojové svazky). První politické prohlášení pronesl za tuto stranu muž jménem Benito Mussolini.

Část daru si mohou Ústečané prohlédnout ještě do konce března jako exponát na tento měsíc. Exponáty instaluje do vitríny historik Tomáš Okurka.

Muzeum dostalo vzácný dar od rodiny vyhnaného ústeckého průmyslníka

/FOTO/ Wolfrumovi patřili k nejvýznamnějším podnikatelským rodinám v Ústí nad Labem od 40. let 19. století až do konce druhé světové války. Zakladatel rodinné firmy Carl Georg Wolfrum pocházel z bavorského Hofu, po učednických letech založil barvírnu v saském Meerane, odkud roku 1843 přesídlil do Ústí nad Labem. Ve Velké Hradební ulici vybudoval ulici velkou tkalcovnu, vypracoval se v jednoho z nejvýznamnějších místních podnikatelů a angažoval se i ve veřejném životě. Poté, co získal rakouské státní občanství, se stal městským radním a později i poslancem zemského sněmu a říšské rady. Stál rovněž u počátků evangelické obce v Ústí nad Labem.

Pohled na západní část Žižkova náměstí před rokem 1914. V domě později známém jako ASO tehdy vítal své hosty hotel U Tří mouřenínů.

Takoví jsme byli. Vzpomínky na starý Prostějov: hotel U Tří mouřenínů

Takoví jsme byli. Tak se jmenuje seriál o starém Prostějově, který před více než deseti lety zaznamenal velký ohlas ze strany čtenářů Prostějovského deníku. Vycházel pravidelně každý týden v jeho tištěném vydání. Redakce se v roce 2024 rozhodla oprášit archiv a fotografie se zasvěceným komentářem odborníků ze Státního okresního archivu v Prostějově znovu zveřejnit. Tentokrát na svém webu. Podívejte se, jak a kde žili a čemu se v životě věnovali naši předkové ve městě a okolí.

Poznáte obec na Kutnohorsku?

Fotokvíz: Poznáte obec na Kutnohorsku?

/VIDEO/ Všímáte si svého okolí? Samozřejmě ano. Ale poznáte města a obce na Kutnohorsku i v okolí podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším fotokvízem. Poznáte, odkud vám snímky přinášíme tentokrát?

Příjezd dvou samic zubra evropského do rezervace na Lipně, kterou tam založila společnost Jihočeské ekofarmy.

VIDEO: Nová atrakce na Lipně. Zubři se zabydlují v rezervaci s divokými koňmi

Na rozlehlé pastvině o pětadvaceti hektarech v rezervaci pro velké kopytníky, která vznikla loni v Lipně nad Vltavou mezi Kobylnicí a Plískovem, se od včerejšího odpoledne zabydluje dvojice samic zubra. Podívejte se na vypuštění největších evropských přežvýkavců do jejich nového domova. Ohradu budou sdílet se stádem divokých koní.

Tříletý zubří býk pocházející z milovické rezervace vybíhá do obory Židlov v Ralsku.

Zubři z Milovic vyrazili na sever. Mají geneticky obohatit stádo na Liberecku

Těžká šichta s nakládkou dvou mohutných zubrů čekala v minulých dnech na pracovníky milovické rezervace. Jejich odvoz do obory v Židlově na Liberecku zahájil akci Kulový blesk, která se uskuteční mezi několika chovy kopytníků v Čechách. Výsledkem plánované výměny zvířat bude genetické oživení dvou nejvýznamnějších chovů zubrů v Česku a založení nového chovného stáda na Lipně.  

Tříletý zubří býk pocházející z milovické rezervace vybíhá do obory Židlov v Ralsku.

Zubři se stěhují do obory Židlov na Českolipsku, začala akce kulový blesk

Převozem dvou zubřích býků z bývalého vojenského prostoru Milovice ve středních Čechách do obory Židlov v Libereckém kraji začala včera rozsáhlá výměna zubrů v českých chovech. Jejich výsledkem bude genetické oživení dvou nejvýznamnějších chovů zubrů v Česku a založení nového chovného stáda na Lipně.

Kdybyste měli všechny kousky v bohaté sbírce pohlednic Josefa Matušky sami spočítat, brzy byste to vzdali.

Sběratel pohlednic z Ohnišova: Některá možná bude z pozůstalosti Emila Holuba

/FOTO, VIDEO/ Historické, žertovné, vojenské, pijácké, myslivecké, zamilované, sokolské, vánoční, novoroční, velikonoční, gratulace k jmeninám, ale hlavně pohlednice z měst a zajímavých míst – tak třídí podle žánrů svou bohatou sbírku Josef Matuška z Ohnišova. Prostřednictvím svých pohlednic, z nichž některé pocházejí dokonce až z 19. století, zve do starých časů.