Kreativ

ŠTÍTEK: První světová válka

Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc

77plus1: Dvoumetrový sumec Karel, návrh na uzákonění bigamie i teplotní rekordy

Podle oficiálních údajů existuje v České republice přesně 349 obcí, které mají ve svém názvu slovo Lhota nebo Lhotka. To je více než pět procent z celkového počtu sídel v zemi. Není divu, že obyvatelé Lhot chtějí sdílet svou sounáležitost s dalšími Lhoťáky. Tradice sjezdů Lhot a Lehot trvá už od roku 1981 a nejlepší na ní je, že sraz se může každý rok konat jinde. Přečtěte si na webu Hodonínského deníku, jaký byl ten letošní v Nové Lhotě.

Ztratil se rakouský důchodce.

Od sousedů: Hledají staršího pána

Od úterního odpoledne hledají v Rakousku 60letého muže z Oppingu (okr. Rohrbach), který odjel v úterý ráno na e-kole v krátkých tmavých šortkách a modrém tričku, bez peněz a mobilu. Nedorazil na smluvený termín k holiči ani do práce. Policie informovala o pátrání také české a německé příhraniční orgány.

Třicet let své existence oslavila ve středu 28. června Armáda ČR.

Třicetiny slavila armáda na pražských náplavkách. Na břehu, ve vzduchu i ve vodě

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Třicet let své existence oslavila ve středu 28. června Armáda ČR – a oba břehy Vltavy v centru metropole v té souvislosti zezelenaly. Dějištěm oslav se totiž staly náplavky na levém i pravém břehu. Tedy v Praze 2 i Praze 5, propojené přívozem jezdícím zdarma. Mezi barvou množství uniforem i techniky ale na nábřežích Hořejším i Rašínově zářilo také četné civilní oblečení.

Doudleby se staly Vesnicí roku Jihočeského kraje 2023.

Doudleby se staly Vesnicí roku Jihočeského kraje 2023

Doudleby na Českobudějovicku se staly Vesnicí roku Jihočeského kraje 2023. Tradiční dobrou zprávu i se srdečnou gratulací telefonoval náměstek hejtmana Pavel Hroch starostovi Zdeňku Šmídovi v pondělí 26. června. Pro obec s téměř pěti sty obyvateli se jedná o premiérový titul. V roce 2019 však již získaly Modrou stuhu a v 2022 pak Zelenou stuhu.

Pařížský kanon byl největší zbraní první světové války. V roce 1918 ostřeloval Paříž ze vzdálenosti 120 kilometrů

Smrt přichází z dálky. Koncem války terorizovala Paříž nová tajná zbraň Berta

Končil červen 1918. Britská zpravodajská služba vydala tiskovou zprávu s poněkud specifickým obsahem: popisovala totiž tříměsíční ostřelování Paříže novou německou destruktivní zbraní, schopnou dostřelu až 128 kilometrů. Pařížané přezdívali tomuto obřímu dělu „Velká Berta“, sami Němci jí však říkali jednoduše „Pařížský kanon“.

Noc sokoloven přitáhla v pátek (23. června 2023) do areálu přerovské sokolovny rodiče s malými dětmi. Pořadatelé pro ně připravili soutěže, děti si mohly prohlédnout zázemí loutkového divadla nebo si užít opékání špekáčků. Kdo chtěl, mohl i přenocovat

Pohled do zákulisí loutkového divadla i opékání špekáčků. Noc sokoloven bavila

/FOTOGALERIE/ Bohatý program pro děti připravili organizátoři letošní Noci sokoloven v Přerově. Nejmenší návštěvníci si mohli v pátek odpoledne prohlédnout zázemí loutkového divadla Přerovský Kašpárek, zapojit se do her a soutěží, nebo si s rodiči opéct špekáček v sokolské zahradě. Na milovníky dobrodružství čekal i nevšední zážitek - kdo chtěl, mohl v historické budově sokolovny z roku 1935 přenocovat.

Bitva na Piavě, červen 1918. Vylodění italských jednotek, které se chystají zaujmout pozice pro nadcházející bitvu

Bitva na Piavě. Čeští vojáci umírali v zákopech obou stran, rakouské i italské

K jedněm z nejkrvavějších střetů první světové války došlo v letech 1917 a 1918 na řece Piavě v severní Itálii. Právě za ni se jako za přirozenou bariéru stáhla italská vojska po porážce, kterou utrpěla v bitvě u Caporetta od rakousko-uherských a německých oddílů. V sérii bojů na Piavě pak na řadě míst bojovali Češi s Čechy, protože italskou obrannou frontu pomáhali zpevnit legionáři.

Příslušníci italské 91. perutě, přezdívané Eskadra es - nejlepší italští piloti první světové války. Zcela vpravo major Francesco Baracca, který se s 34 potvrzenými sestřely stal nejlepším italským stíhacím esem Velké války

Nebeský hřebec Francesco Baracca: Proslavil Ferrari, jeho smrt je dodnes záhadou

Nejlepším italským stíhacím pilotem první světové války se s potvrzenými 34 sestřely stal šlechtic Francesco Baracca. Konce Velké války se zkušený letec nedožil. Jeho odkaz přesto žije dosud. Baraccův osobní znak, který maloval na svá letadla, se totiž na přání jeho příbuzných stal symbolem jedné z nejznámějších italských automobilek.  

npor. Pavel Kulicha s desetiletým psem Scottym

Psi vojenské policie si vyzkoušeli své dovednosti v Armádním muzeu Žižkov

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Armádní muzeum na Žižkově se ve čtvrtek 15. června ráno stalo místem, kde cvičili služební psi Vojenské policie se svými psovody vyhledávání výbušnin a drog. Do Vojenského historického ústavu Praha se sjeli kynologové Vojenské police z velitelství v Táboře, Olomouci a samozřejmě v Praze.

Oslavy 130. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Soběšicích.

V Soběšicích na Klatovsku oslavili 130 let trvání sboru dobrovolných hasičů

Co je vlastně 130 let trvání sboru a co se za tímto číslem skrývá? Je to dlouhá doba, za kterou se vymění několik generací, a je to obrovský kus cesty nejen práce, ale i pokroku. Člověk dávno přišel na to, jakou cenu má vzájemná lidská pospolitost. Poznal, že oheň je dobrý pomocník, ale také zlý pán.

Někdejší ateliér Josefa Sudka na pražském Újezdu o Víkendu otevřených zahrad.

V rámci Víkendu otevřených zahrad lákala i místa fotografovaná Sudkem

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vyšší počet návštěvníků než obvykle přilákal o víkendu vnitroblok domu s pražskou adresou Újezd 432/30. Místo, kde míval svůj ateliér fotograf Josef Sudek, se stalo součástí nabídky Víkendu otevřených zahrad. Právě díky tomu přišlo víc lidí než jindy.

Z výletu do Tisé.

Prozkoumali taje skalního města a zúročili své poznatky o moderní historii

Žáci 9. A ze Základní školy Maxe Švabinského v Teplicích se v těchto dnech zúčastnili exkurze do Tiských stěn. Regionální téma exkurze bylo zvoleno záměrně vzhledem k probíranému učivu v zeměpisu, přičemž cílem výjezdu bylo nejen poznání daného místa v různých aspektech, ale také prokázání kompetencí nutných pro přípravu týmového projektu.

Výrobu věšáku zvládl Matěj Fischer téměř celou sám, jen v začátku mu pomohl bratr Jakub.

VIDEO: Kovárna Fischerových v Lukách slavila sto let. Tradiční řemeslo drží dál

Na začátku června se v Lukách nad Jihlavou konala velká sláva, Fischerovi slavili sto let provozu kovárny. Za den přišlo více než tři sta lidí včetně několika významných hostů. „Zúčastnili se předseda, tajemník a představenstvo Kovářského společenstva České republiky, pozvali jsme kováře z celé republiky, příbuzné. Byla to důstojná oslava,“ hodnotí Petr Fischer, který v rodinné kovárně pracuje se svými dvěma syny.

Mistři akrobacie z Flying Bulls se předvedli před domácím publikem

Mistři akrobacie z Flying Bulls se předvedli před domácím publikem

/FOTO, VIDEO/ Napínavé letecké ukázky v podání špičkových pilotů, historické stroje nebo působivé funkční modely obstaraly nabitý program dne otevřených dveří na letišti v Jaroměři-Josefově. Stovkám diváků se předvedl třeba slavný vrtulník Cobra a vyvrcholení akce obstaral elitní Flying Bulls Aerobatic Team.

Skotské horalské hry ve Strážově 2020.

Tipy na víkend: Noc kostelů, Metalfest, dětské dny, hry horalů i slavnosti piva

Jako noc a den mohou na někoho působit dvě akce, které se uskuteční o tomto víkendu. Zatímco páteční Noc kostelů bude věnována hlavně duchovnu, v lochotínském amfiteátru budou při Metalfestu znít i skladby o temnějších stránkách života. Na své si o víkendu přijdou malí návštěvníci různých akcí věnovaných Mezinárodnímu dni dětí, na Švihově se při Horalských hrách budou vrhat kladiva i klády a v Klatovech mohou lidé navštívit hasičskou stanici. V Rokycanech pak zaplní náměstí Pivní slavnosti.

Vzpomínka na generála Františka Moravce, autora plánu na odstranění zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, takzvaného Pražského řezníka.

Spravedlnost na prominentního nacistu Reinharda Heydricha udeřila z Čáslavi

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V těchto dnech si připomínáme nejvýznamnější odbojový čin v okupované Evropě - atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, provedený československými výsadkáři. Je možné, že obrazně řečeno, začaly v roce 1895 „odtikávat hodiny“ život ještě nenarozeného obergruppenführera SS Heydricha právě v Čáslavi? Je to tak.

Park u Čekalíkovského rybníka byl otevřen za účasti zástupců italského města Valle di Ledro.

Podívejte se: U Čekalíkovského rybníka slavnostně otevřeli odpočinkovou zónu

/FOTOGALERIE/ Park Valle di Ledro u Čekalákovského rybníka v Příbrami byl otevřen v sobotu 27. května. U slavnostní příležitosti nechyběli ani zástupci italského města Valle di Ledro, po kterém je park pojmenován. Jedná se o partnerské město Příbrami se společnou historii z doby první světové války. V parku jsou kromě herních prvků a laviček osazeny také informační tabule a socha, jež nechali vytvořit italští partneři.

Martin Komárek

Zvrhlí zelení aktivisté

Klimatickou úzkostí netrpí jen zelení aktivisté, ale i řada předních vědců a politiků Evropské unie.

Slavnost byla spojena s uctěním památky padlých.

Kaplička v Kněžicích je vysvěcena, lidé uctili památku padlých

V sobotu 27. května se na návsi v obci Kněžice konalo slavnostní svěcení nedávno opravené kapličky, která byla původně postavena v roce 1930. Tato malebná kaplička slouží také jako památník padlým v první světové válce a nahradila původní železný kříž a zvoničku, které stávaly na tomto místě.

Z historie školy v Mezné.

Pohledem historie: Škola v Mezné by letos oslavila 134 let svého vzniku

Vesnička Mezná na Soběslavsku si v tomto roce připomíná stočtyřiatřicáté výročí založení obecné školy. Přinášíme podrobnou historii školy, jak ji zaznamenal bývalý dlouholetý kronikář Mezné Jan Kolář. Podívat se můžete také na řadu historických fotografií. Nejstarší z nich je z roku 1900 a zobrazuje místní obecnou školu. Průřez historií pak končí v šedesátých letech minulého století.

Státní zámek v Janovicích u Rýmařova zahájil projekt Po stopách šlechtických rodů 2023: Harrachové – vznešenost zavazuje. Květen 2023

Zámek Janovice ukáže, jak žili a hospodařili Harrachové

Státní zámek v Janovicích u Rýmařova připravil na letošní sezonu projekt Harrachové – vznešenost zavazuje. Na počest významného šlechtického rodu bylo 20. května na zámku slavnostně požehnáno nově vysazené stromořadí sakur.

Ilustrační foto

Krnovské zvony a jejich osudy

V době 1. světové války byly nařízeny rekvizice zvonů kvůli nedostatku barevných kovů pro zbrojní průmysl. Krnovský farní kostel zasáhla první rekvizice v roce 1916, konkrétně 17. srpna. Tehdy byly odebrány pro válečné účely dva největší zvony.

Válkou zničený ukrajinský Bachmut

Boje u Bachmutu? Strategický dopad jejich výsledku bude minimální, míní expert

Stále platí, že výsledek bojů u ukrajinského Bachmutu má minimální strategický dopad na celý konflikt, míní Zdeněk Petráš z brněnské Univerzity obrany. V Bachmutu a jeho nejbližším okolí se řadu měsíců odehrávají prudké boje se značnými ztrátami na životech a materiálu na ruské i ukrajinské straně. Výsledkem jsou však minimální územní zisky, čítající jen několik stovek metrů, maximálně pár kilometrů, řekl Petráš v rozhovoru s ČTK.

Bývalá Základní škola Náměstí Kopřivnice - 12. května 2023.

Z chátrající budovy kopřivnické školy má být moderní knihovna

Objekt bývalé Základní školy Náměstí je jeden z hlavních úkolů každé nové garnitury, která na radnici bude. To uvedl loni krátce před komunálními volbami Adam Hanus, současný starosta Kopřivnice. Nyní už se zdá být jisté, že pro chátrající historickou budovu se najde využití.

Veřejné pálení údajně neněmeckých knih na berlínském Opernplatzu dne 10. května 1933

Očista ohněm. Veřejné pálení knih nacisty před 90 lety mělo až rituální ráz

Právě před 90 lety, 10. května 1933, spálili němečtí vysokoškolští studenti ve 34 univerzitních městech na 25 tisíc takzvaných neněmeckých knih. Na berlínském Operním náměstí (Opernplatz) přihlíželo tomuto barbarskému aktu zhruba 40tisícové shromáždění, které oslovil ministr propagandy Joseph Goebbels. Je ironické, že mottem jeho projevu bylo: Ano slušnosti a morálce v rodině a ve státě!