Kreativ

ŠTÍTEK: První světová válka

Jako Benningtonský trojúhelník se označuje oblast jihozápadního Vermontu, v níž se mezi lety 1943 a 1950 ztráceli lidé.

Benningtonský trojúhelník: Ztrácejí se v něm lidé, ze záhadných případů až mrazí

Snad každý někdy slyšel o Bermudském trojúhelníku, tajuplné oblasti v Atlantském oceánu, v níž se prý ztrácejí bez vysvětlení lodě i letadla. Podobná oblast, i když mnohonásobně menší, se nachází i na pevnině. V americkém jihozápadním Vermontu se rozkládá hustě zalesněná zóna zvaná Benningtonský trojúhelník, kde mezi lety 1943 a 1950 zmizelo nevysvětlitelně šest lidí. První z nich se ztratil právě před 80 lety.

Vyhlášení výsledků 28. ročníku soutěže o Cenu Edvarda Beneše.

Sezimovo Ústí předalo studentům za mimořádné práce Ceny Edvarda Beneše

Válečné události či covidové období, to jsou jen některá z témat, na která se zaměřili čeští vysokoškoláci ve svých diplomových a bakalářských pracích přihlášených do prestižní soutěže Cena Edvarda Beneše. Tu každoročně uděluje autorům mimořádných prací město Sezimovo Ústí.

Turisté před Zvonem svobody ve Filadelfii.

Z Čáslavi až do Filadelfie. Prezident Masaryk zanechal v USA výraznou stopu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Po stopách Tomáše Garrigua Masaryka se při návštěvě USA vydala Radka High z Čáslavi. Navštívila místo v pensylvánské Filadelfii, kde Masaryk 26. října 1918 podepsal dokumenty celoevropského významu. „Chtěla jsem vidět slavný Zvon svobody, který je pro Američany jedním z nejvýznamnějších symbolů,“ okomentovala Radka High prohlídku města.

Příběhy Československých legionářů oživil památník v Ostrožské Lhotě.

Příběhy Československých legionářů oživil památník v Ostrožské Lhotě

Třiadvacet jmen rodáků z Ostrožské Lhoty, kteří působili v Československých legiích za 1. světové války, připomíná od soboty 28. října nedaleko lhotského kostela pomník stojící v těsné blízkosti pomníků první a druhé světové války i pamětní desky Františka Bogataje. Iniciátorem jeho vzniku byl gymnaziální učitel Jaroslav Křápek.

Rostou houby ve velkém. Znamená to, že bude válka?

Rostou houby, tak bude válka... Kdy pověry pomáhají a kdy je pustit z hlavy

Košíky plné hřibů lidé z lesů nosili i letos. A ačkoliv na některých místech v Česku nebyl letošní rok na houby tolik plodný jako ten loňský, opět se v paměti mnohých vyrojila pověra: když roste hodně hub, bude válka. Které pověry mohou lidem pomáhat a kdy je třeba brát je s rezervou?

Sochař Radomír Dvořák a jeho díla.

Sochař Radomír Dvořák z Brodu: K létání mám blízko. Jeho Aviatika střeží letiště

"Když jsem pracoval na památníku narazil jsem na knížku o československých letcích za první světové války a uvědomil si, že ač má Havlíčkův Brod bohatou leteckou historii, moc se o ní neví. Z Brodu pocházel jeden z prvních a úspěšných vojenských pilotů Leo Nádherný,“ říká sochař Radomír Dvořák, autor pomníku Aviatika. Od soboty 28. října střeží vstup na brodské letiště.

Poznáte obec na Vysočině?

Zachráněná lípa i znovuvysvěcená kaple. Poznejte obec na Vysočině

/VIDEO, FOTO/ Krásná kaple svatého Václava hned u hlavní silnice, ale i vzrostlá lípa, která měla na mále. I to najdete v obci, na jejíž jméno se vás dnes ptáme. Deník si pro vás připravil unikátní videokvíz. Vyzkoušejte si, jestli podle záběrů poznáte, kde jsme tentokrát na Vysočině na začátku října natáčeli.

Vzpomínka 105. výročí založení Československa se konala v sobotu 28. října odpoledne u pomníku Národního osvobození na Křižíkově náměstí v Táboře.

OBRAZEM: V Táboře si připomínali vznik samostatného Československa

105. výročí založení samostatného československého státu si v sobotu 28. října připomněli zástupci vedení města, vojenské posádky Tábor, Jihočeského kraje, politických stran a klubů, kulturních institucí a spolků, škol, církví a veřejnosti na Křížkově náměstí u pomníku Národního osvobození.

Improvizované uvítání Masaryka

Říjen 1918 v Plzni: Oslavy vzniku samostatného státu ukončila porucha v plynárně

Vzhledem k situaci na frontách na konci první světové války i celkovému rozkladu Rakouska-Uherska vytvořili plzeňští politici Národního výbor již 21. října 1918. Formálně pak převzal moc na území soudního okresu v pozdních odpoledních hodinách 28. října v době, kdy se proklamace o vyhlášení samostatného státu do Plzně ještě nedostala.

Uvítání T. G. Masaryka v Českých Budějovicích 20. prosince 1918.

Na budějovickém nádraží káral Masaryka železničář

V sobotu si připomeneme 105. výročí vzniku samostatné Československé republiky. Jejím rozhodujícím strůjcem byl Tomáš Garrigue Masaryk. Jaké otisky zanechala tato výjimečná osobnost v Českých Budějovicích a jižních Čechách?

Událost z 5. října 1918 v Dobrušce na snímku fotoateliéru Ouřada.

Kde se jako první slavil konec války a monarchie? V Dobrušce. Předčasně

/FOTO/ Tohle prvenství už Dobrušce nikdo neodpáře. Zatímco jinde propuklo bujaré veselí doprovázející vznik samostatného Československa až 28. října 1918, v Dobrušce pohřbili rakousko-uherskou monarchii už o více než tři týdny dříve - 5. října. Uplatnila se tu francouzská fráze: Cherchez la femme - Za vším hledej ženu. V tomto případě to byla telegrafistka.

Příslušníci 13. pluku.

Slavnostním nástupem si dělostřelci připomněli památku založení Československa

/FOTOGALERIE/ Připomenutí vzniku samostatného státu Čechů a Slováků, bylo hlavním tématem dne u dělostřelců v Jincích. Slavnostním nástupem vojáci a zaměstnanci oslavili 105. výročí od založení samostatného Československa, které připadá na den 28. října. Uctít hrdinství předků a úspěchy legionářů, kteří pomohli Tomáši Garrigue Masarykovi na konci 1. světové války, po rozpadu Rakouska-Uherska založit samostatný silný stát přišli i významní hosté.

Generál Erich Ludendorff patřil mezi nejschopnější německé vojenské velitele v 1. světové válce. Později svými krajně pravicovými názory pomohl otevřít cestu nacistům k moci

Otevřel Hitlerovi cestu k moci. Generál Ludendorff vymýšlel konspirace o Židech

Patřil mezi nejschopnější německé vojenské velitele a za první světové války vedl německou armádu. Generál Erich Ludendorff proto velmi těžce nesl, když byl kvůli odmítnutí přijetí podmínek příměří a snaze o obnovení bojů 26. října 1918 ze své pozice sesazen. Po konci velké války zamířil do skupin krajní nacionalistické pravice a svými názory pomohl Adolfu Hitlerovi k moci.

Zdeněk Dvořák s novou výpravnou knihou.

Geolog: Cínovec je prošpikovaný starými rumpálovými šachtami jako ementál

/ROZHOVOR/ Lanovky na kámen z první světové války, ruční přehrabování v haldách rudy, sta let staré mapy šachet, ale i fotografie z polozatopených dolů ze současnosti. Tyto a další unikátní materiály přináší výpravná kniha nejen o bohaté historii těžby na Cínovci a v sousedních lokalitách Krušných hor. Tradice je dnes bohužel v terénu skoro neviditelná. „Dlouhá a významná hornická minulost je již zcela smazána a skoro nic ji nepřipomíná,“ říká Zdeněk Dvořák, spoluautor knihy Nerostné bohatství Krupky, Cínovce a Moldavy. Aspoň tato výpravná publikace nyní spoustu bílých míst v historii těžby v revíru zaplňuje slovy i obrazy.

Robert De Niro a Leonardo DiCaprio nabízejí v Zabijácích rozkvetlého měsíce strhující výkony.

Mrazivý zážitek. Zabijáci rozkvetlého měsíce nabízejí strhující herecké výkony

Krvavá a bezcitná kapitola amerických dějin. Ta se začala psát ve 20. letech minulého století, kdy indiánský kmen Osedžů po objevu ropy na svém území pohádkově zbohatl. Jeho štěstí trvalo jen do chvíle, než si toho povšiml muž jménem William Hale a přivedl další bílé muže. S nimi přišla touha po majetku a první mrtví. Nakonec jich byly stovky. Martin Scorsese o tom natočil film, z něhož mrazí. Teď vstupují Zabijáci rozkvetlého měsíce do českých kin.

Katastrofální devalvace měny v Německu v roce 1923. Na snímku pokladna Říšské banky v říjnu toho roku

Hyperinflace z roku 1923 ranila Němce na citlivém místě. Umožnila nástup Hitlera

Bochník chleba v Berlíně, který stál koncem roku 1922 kolem 160 marek, měl o rok později cenu 200 bilionů marek. V listopadu 1923 se za jeden americký dolar vyplácelo 4 210 500 000 000 německých marek. Tak vypadala hyperinflace v Německu, od níž uplynulo právě 100 let. Jejím důsledkem byl mimo jiné politický vzestup Adolfa Hitlera.

Kaštan pomáhá s mnoha zdravotními problémy

Bolí vás hlava? Trápí vás otoky nohou či bolesti zad? Pomocníka zvedněte ze země

Podzim je časem padajících kaštanů. Hnědé plody jsou ale nejen pěknou dekorací a vítaným zpestřením jídelníčku pro lesní zvěř v zimě. Kaštany mají podle lidového léčitelství zázračnou sílu, pozitivní energii a dokáží pomoci s řadou zdravotních problémů. Víte, že je kaštan dobrý na bolesti kloubů a hlavy? Ovlivňuje pozitivně i cévní a žilní systém a má protizánětlivé účinky. A proč je dobré nosit kaštany v kapse? 

Komín bývalé Klotzovy cihelny v ulici Pod Cihelnou v Plzni na staré Košutce strhla v závěru týdne k zemi odborná firma. Jedna z dominant této části města, která zůstala na pozemku po demolici všech objektů, ustoupila dalšímu využití této lokality.

FOTO: Komín Klotzovy cihelny, jedna z dominant Košutky, šel k zemi

Komín bývalé Klotzovy cihelny v ulici Pod Cihelnou v Plzni na staré Košutce strhla v závěru minulého týdne k zemi odborná firma. Jedna z dominant této části města, která zůstala po demolici všech objektů na pozemku osamocená, ustoupila dalšímu využití této lokality.

Kromě samotné památkově chráněné budovy patří k zámku park, garáže nebo správní budova.

Zámek ve Skřivanech kraj zlevnil o čtyři miliony korun, zájemci se ale nehrnou

/VIDEO, FOTO/ Se slevou víc než 4 miliony korun se pokusí ve středu prodat zámek ve Skřivanech Královéhradecký kraj. Památku v novogotickém stylu včetně anglického parku nabídne hejtmanství v dražbě a začínat se bude na částce 34 milionů korun. Otázkou je, jestli se najde kupec. Na prohlídky před dražbou nikdo nepřišel.

Ke sběru vybírejte místa, kde kopřivám nehrozí znečištění prachem, chemikáliemi nebo imisemi.

Čistí krev, posiluje imunitu, odstraňuje toxiny. Poslední šance na sběr je nyní

Chcete udělat něco pro své zdraví, posílit imunitu, pročistit krev, detoxikovat tělo a zahnat podzimní depresi? S tím vším vám pomůže kopřiva. Ale pospěšte si, poslední šanci na její podzimní sběr máte právě teď. Víte, na co všechno je dobrá kopřiva a jaké látky obsahuje? Kdy se dají kopřivy sbírat a jak je správně sušit, aby neztratily vitamíny? A víte také, kdy pít kopřivový čaj? Máme pro vás návod, jak si ho správně připravit a také, jak si udělat macerát a na co ho používat.

Lidé si v Papírenském parku přejí zejména stromy, klid a jezírko

Co nejčastěji děláte v Papírenském parku? Jaké prvky byste v revitalizovaném parku uvítali? To jsou některé z otázek, na které veřejnost odpovídala v dotazníkovém šetření. Podle přání obyvatel pak architekti zpracovali návrh revitalizace Papírenského parku na Slovanech. Se studií revitalizace parku se občané seznámí 12. října v kulturním centru Papírna.