Kreativ

ŠTÍTEK: Aleš Svoboda

Po.

Opravená silnice na hořickém náměstí přivedla život zpátky do centra města

Hořické centrum a především pak náměstí Jiřího z Poděbrad patří k hlavním chloubám městečka v Podkrkonoší. Nyní po třech měsících omezení a strastí spojených s rekonstrukcí silnice na náměstí to platí hned dvojnásob. Práce začaly v půlce července a oficiálně skončily v pondělí. Uleví se nejen podnikatelům na náměstí, kterým se vrátí zákazníci, ale také obyvatelům ulic, kterými vedla frekventovaná objízdná trasa.

Strážník Městské policie Kolín Aleš Svoboda obhájil loňské a předloňské zlato na Mistrovství ČR v přetahování lanem.

Kolínští strážníci mají je svých řadách nejlepšího lanaře

Do třetice všeho dobrého. Strážník Městské policie Kolín Aleš Svoboda obhájil loňské a předloňské zlato na Mistrovství ČR v přetahování lanem. Spolu se svými týmem, který tvoří rodinní příslušníci a přátelé, obhájil loňské vítězství a dosáhl opět zlaté medaile ve sportu, který má tisíciletou tradici.

Z dočasného sídla na náměstí Jiřího z Poděbrad se po výstavbě dálnice přesunou do moderního centra dálniční police v Chomuticích.

Silnice na Jičínsku brázdí nová dálniční policie. Dostali auta i defibrilátor

"Tohle je to nejsilnější auto od Škodovky. Je vyrobeno firmou Laurin a Klement a může jet až 250 km/h. Když chce někdo ujet, nemá šanci," vysvětluje policista v reflexní uniformě malému klučíkovi za volantem. Pro toho je sedět v černém Superbu s majáčkem splněný sen, vozidlo primárně určené pro takzvaný skrytý dohled totiž vypadá jako přivezené z garáže hrdiny Kobry 11 Semira Gerkhana. Nové dálniční oddělení v Hořicích dostalo do začátku řadu moderních vychytávek, díky kterým budou silnice na Jičínsku o něco bezpečnější. "Možná se zdá zvláštní, že otevíráme dálniční oddělení v regionu, kde není žádná dálnice. Ale doprava tady si to vyžaduje, navíc nový úsek dálnice z Hradce na Jičín by se měl začít stavět už v roce 2023. Takže až bude, budeme připravení," uvedl krajský policejní ředitel Petr Petřík.

Stavba začne 19. července.

Rekonstrukce silnice na hořickém náměstí se o týden odkládá

Stavební práce na náměstí Jiřího z Poděbrad v Hořicích nezačnou 12. července, ale až o týden později. Uvedl to ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs. "Z důvodu posuzování technických náležitostí začne rekonstrukce a s ní spojená uzavírka až v pondělí 19. července ," řekl Brandejs.

V Hořicích byli oceněni nejúspěšnější sportovci města.

V Hořicích se oceňovali nejúspěšnější sportovci města

Tradiční akci uspořádalo Město Hořice, které ocenilo svoje nejúspěšnější sportovce za rok 2020. Ten byl výrazně poznamenán covidovou pandemií. Proto bylo i předání cen komornější než obvykle, ale i tak se vydařilo na výbornou. 

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Letní kino v Neratovicích zahajuje sezonu

Milovníci filmů se můžou již tuto sobotu těšit na zahájení sezony Letního kina v Neratovicích. A nezapomeňte, Koupaliště Kralupy nad Vltavou již otevřelo své brány a těší se na návštěvníky. To a mnoho dalšího vám přinášíme ve víkendových tipech. 

Německý dům stál na Moravském náměstí do roku 1945. V dubnu při jej při bojích poničily munice i požár.

Pomsta Německého domu: zachovalé sklepy komplikují opravu brněnského náměstí

Jen světlá místa zůstala na zdích tam, kde dřív stály regály a láhve vína. V někdejším skladu jsou místo polic s vyrovnanými nádobami jen holé stěny, zem je zavalená sutí. V takovém stavu našli odborníci jednu ze třinácti místností ve druhém suterénu bývalého Německého domu v parku na dnešním Moravském náměstí v Brně. Průzkum podzemních prostor nedávno dokončili, už v létě totiž odstartuje rekonstrukce parku.

Starosta Hořic Aleš Svoboda spolu s místostarostkou Janou Bouzkovou slavnostně předali ocenění Soně Kerelové, která byla zvolena Osobností města Hořice za rok 2020, a manželům Němečkovým za záchranu Goldschmidtovy vily a zemědělskou činnost.

Vedení hořické radnice ocenilo významné osobnosti města

/FOTO/ Starosta Hořic Aleš Svoboda spolu s místostarostkou Janou Bouzkovou slavnostně předali ocenění Soně Kerelové, která byla zvolena Osobností města Hořice za rok 2020, a manželům Němečkovým za záchranu Goldschmidtovy vily a zemědělskou činnost s citlivým ohledem na životní prostředí a dlouhodobě udržitelný rozvoj v okolí obce Chvalina.

Ilustrační fotografie.

Falšování dokumentace a úplatky kvůli covidu? Nemocnice podá trestní oznámení

Nemocnice falšuje zdravotní dokumentaci, aby měla vyšší čísla nemoci covid-19, a vyvíjí nátlak na své zaměstnance, aby se nechali očkovat. A když nepomáhá nátlak, slibuje jim úplatek 60 tisíc korun. Zpráva o Oblastní nemocnici Příbram s tímto obsahem se o víkendu objevila na sociální síti Facebook, kam ji napsal Aleš Svoboda z Mělníka.

Oblastní nemocnice Příbram.

Nemocnice podá trestní oznámení za příspěvek na sociálních sítích

Nemocnice falšuje zdravotní dokumentaci, aby měla vyšší čísla nemoci covid-19, a vyvíjí nátlak na své zaměstnance, aby se nechali očkovat. A když nepomáhá nátlak, slibuje jim úplatek 60 tisíc korun. Zpráva o Oblastní nemocnici Příbram s tímto obsahem se o víkendu objevila na sociální síti Facebook, kam ji napsal Aleš Svoboda z Mělníka.

Oblastní nemocnice Příbram.

Falšování dokumentace kvůli covidu? Nemocnice se brání příspěvku na facebooku

Nemocnice falšuje zdravotní dokumentaci, aby měla vyšší čísla nemoci covid-19, a vyvíjí nátlak na své zaměstnance, aby se nechali očkovat. A když nepomáhá nátlak, slibuje jim úplatek 60 tisíc korun. Zpráva o Oblastní nemocnici Příbram s tímto obsahem se o víkendu objevila na sociální síti facebook, kam ji napsal Aleš Svoboda z Mělníka.

Třebíčský Spartak se může spolehnout na celou řadu talentovaných atletů.

Třetí místo Spartaku sluší, navázat chce na něj i na jaře

Sázka na mladí vyšla. Třebíčský Spartak potvrdil, že patří mezi bašty české atletiky. V prvoligové tabulce mužů udržel třetí místo a ze svých plánů nechce slevit ani v příštím roce. „Ba co víc, chceme mít ve stejné soutěži družstvo žen,“ tvrdí trenér Jiří Kliner.

Covid-19 lůžka který vyčlenila Náchodská nemocnice v rehabilitačním pavilonu, kde se starají o pacienty s koronavirem

Hořická nemocnice má nedostatek personálu, akutně shání zdravotní sestry

Hořická městská nemocnice se potýká s nedostatkem personálu. Akutně potřebuje nejméně pět zdravotních sester.  Covidová nákaza postihla nejen část pacientů lůžkového oddělení nemocnice, ale také personálu. Podle ředitele hořického Levitova centra následné péče Romana Bečváře nyní chybí v provozu dvacet sester. Nemocnice musela kvůli tomu omezit noční provoz chirurgické ambulance.    

Hasiči budou mít důležité závody.

TIPY DENÍKU: Podpořte soutěžící hasiče nebo pomozte zvolit Metalovou miss

Blíží se víkend a to znamená další nálož tipů. V Kosmonosích proběhne soutěž v hasičském sportu, v Mnichově Hradišti cestovatelská přednáška, v Bakově nad Jizerou bude možné si pochutnat díky Restaurant Day, ve Bělé se děti pobaví s pohádkou a v Benátkách se bude volit Metalová miss roku 2020.

Atletické závody v Domažlicích.

Atleti Spartaku Třebíč jsou po druhém kole první ligy třetí

Přesně podle předpokladů skončilo druhé pokračování první ligy v atletice. Jeho pořadatelství se v nevýhodném prázdninovém termínu ujaly Domažlice, které s velkým náskokem zvítězily před pražským i třebíčským Spartakem. Také v průběžném pořadí patří Třebíči třetí příčka. Z ní ztrácí bod na druhé Domažlice a dva na lídra Spartak Praha 4.

Takto by měla vypadat socha před galerií GaP ve Znojmě.

Kuriozita nebo umění? Telefonní budka od Velčovského ve Znojmě budí velké emoce

/FOTOGALERIE/ Ještě ani nestojí na svém místě a už budí vášnivé emoce nejen na sociálních sítích. Řeč je o plánované soše Maxima Velčovského před galerií moderního umění GaP na náměstí Republiky ve Znojmě. Jako první se veřejně na sociální síti k plánované soše vyjádřili představitelé Okrašlovacího spolku ve Znojmě.

Takto by měla vypadat socha před galerií GaP ve Znojmě.

Kuriozita nebo umění? Telefonní budka od Velčovského ve Znojmě budí velké emoce

/FOTOGALERIE/ Ještě ani nestojí na svém místě a už budí vášnivé emoce nejen na sociálních sítích. Řeč je o plánované soše Maxima Velčovského před galerií moderního umění GaP na náměstí Republiky ve Znojmě. Jako první se veřejně na sociální síti k plánované soše vyjádřili představitelé Okrašlovacího spolku ve Znojmě.

Vodojemy pod Žlutým kopcem v Brně.

Jen se zaprášilo. Vstupenky na prohlídky vodojemu lidé vykoupili za 20 minut

Kdo chce vidět nově zpřístupněné unikání podzemní prostory pod brněnským Žlutým kopcem, musí být trpělivý. Na prohlídky prvního a zatím jediného návštěvníkům přístupného vodojemu se totiž všechny vstupenky vyprodaly doslova za pár minut. Zástupci brněnského Turistického informačního centra nyní zvažují, že na léto přidají ještě další termíny prohlídek.

Prezident Českého červeného kříže Marek Jukl se senátorem Tomášem Czerninem předali vyznamenání za dlouholetou práci v ČČK  Vlastě Karrasové (vpravo) a Marii Draslarové.

FOTO: Za hořickými ženami přijel prezident

V sobotu byla obřadní síň hořického úřadu svědkem význačné společenské události. Do Hořic přijel na pozvání Oblastního spolku Českého červeného kříže v Jičíně prezident ČČK Marek Jukl a senátor Tomáš Czernin, aby ocenili čtyřiadevadesátiletou Věru Karrasovou a devětadevadesátiletou Marii Draslarovou za jejich dlouholetou obětavou práci pro druhé.

Atletické závody, ilustrační foto.

Spartak sází na navrátilce Svobodu a spolupráci s pražskou Slavií

První liga v atletice začne sice až o prvním červencové sobotě, ale času nazbyt mnoho není. Třebíčský Spartak tak finišuje se skládáním soupisky na druhou nejvyšší tuzemskou soutěž. V ní se objeví řada zajímavých jmen. Trenérovi Jiřímu Klinerovi se navíc podařilo domluvit spolupráci s extraligovou Slavií.

Šití roušek. Ilustrační foto

Většina lidí si musela prostě pomoct sama, shodují se starostové

Měsíc ochromují život v Česku omezení, která jsou hlavní zbraní v boji proti šíření koronaviru. V hradeckém kraji byl hlavně začátek březnové karantény chaotický a lidé ve městech si museli pomoci sami. Potvrzují to v anketě redakce východočeských Deníků starostové největších měst v hradeckém kraji: zástupci více než čtvrt milionu místních.

Na vernisáž výstavy přijel i velvyslanec Izraele.

Výstava Masaryk a Svatá země je otevřená

/FOTO/ Slavnostní vernisáží za účasti Daniela Merona, velvyslance Státu Izrael v České republice, královéhradeckého hejtmana Jiřího Štěpána a dalších hostů byla v bývalé synagoze v Hořicích otevřena výstava Masaryk a Svatá země, mapující utajenou návštěvu našeho prvního prezidenta na území dnešního Izraele, kterou vykonal v roce 1927.

Ilustrační foto.

Investor z Hořic odešel, radnice bude hledat nového

Novobydžovská strojírenská firma Ort, která chtěla v průmyslové zóně v Hořicích vybudovat výrobní halu za 350 milionů a zaměstnat zde dvě stě lidí, od záměru odstoupila. Město nabídne pozemek k prodeji znovu v příštím roce.

Ilustrační fotografie.

Nejlepší sportovci okresu byli oceněni

Už tradičně ocenila Česká unie sportu nejlepší sportovce jičínského okresu v různých sportovních odvětvích. Na udílení cen nechyběli ani starostové měst. Přítomni byli Jan Malý (starosta Jičína), Aleš Svoboda (Hořice) a Pavel Šubr (Lázně Bělohrad). Oceněno bylo hned 17 jednotlivců, 10 trenérů a dva kolektivy.

Město Hořice má šanci prodat pozemek u Milety, o který má zájem firma ORT Nový Bydžov.

Firma ORT v Hořicích stavět nebude

Firma ORT z Nového Bydžova, která usilovala o koupi pozemků Za Miletou v Hořicích, od svého záměru odstoupila. Přítomné o tom informoval starosta města Aleš Svoboda na pondělním zasedání zastupitelstva.