Kreativ

ŠTÍTEK: Aleš Svoboda

Tramvajová štola pod Pekařskou ulicí v Brně měla na konci dvacátého století zkrátit cestu do centra. Od té doby, co jí opustili dělníci, ale zeje prázdnotou.

Podzemní trať pod Špilberkem zůstala nedostavěná. Lidé tam píší svá přání

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Na zrezivělé koleje kape z polorozpadlých stropů voda. Některé stěny se kvůli tomu proměnily v okrasné závěsy. Půlkilometrovým tunelem by ovšem tramvaje do cíle nedorazily. Plánovaná trať zůstala nedostavěná. Místo, které mělo před desítkami let usnadňovat dopravu v okolí brněnské Pekařské ulice, představuje další díl seriálu Za zavřenými dveřmi, který čtenářům ukazuje běžně nepřístupné prostory.

Koupaliště a kemp Pecka.

Diktát státu se obcím nelíbí

Jičínsko – Mezi obce, které vybírají rekreační taxu osm korun, se řadí například Pecka. I když tu poplatek přinese do kasy ročně dvě stě tisíc korun, starostka Hana Štěrbová jeho navýšení neplánuje a hrubě se ji nelíbí chystané direktivní nařízení státu.

Ilustrační foto

Stolní tenisté Klobouk si zahrají krajskou soutěž

Němčičky - Stolní tenisté Sokola Němčičky vyhráli s náskokem deseti bodů základní část okresního přeboru Břeclavska 1.třídy. O jediném postupujícím do krajské soutěže 2.třídy se ale rozhodlo až v nadstavbovém play off prvních čtyř celků. V napínavé finálové sérii ale o postupu rozhodly Klobouky.

Ilustrační foto

Chystané oslavy státního svátku na Jičínsku

Jičínsko - Starosta města Hořic Aleš Svoboda a František Bednář za Český svaz bojovníků za svobodu uctili konec druhé světové války ve středu 4. května u Masarykovy věže samostatnosti.

Ilustrační foto.

Cesta kamene propojí Hořice s Polskem

Hořice – Rozvinout česko - polskou spolupráci by měla připravovaná Cesta kamene, spojující Hořice a na polské straně město Strzegom. Partnerem projektu je na české straně sdružení Podzvičinsko a na polské Swidnica, Dobromierz a Strzegom.

Nejúspěšnější sportovní střelci z křineckého klání

Střelec Starosta vyhrál obě soutěže

Křinec – První závod letošního roku ve střelbě ze sportovní a velkorážové pistole v disciplíně 5 + 15 byla Velká cena Křince. Zúčastnilo se jí dvaadvacet střelců.

ŠOUMEN. Bohumil Klepl mimojiné exceluje v seriálu Letiště jako ředitel letecké společnosti

Naše tipy, kam za poučením na přednášky a besedy

Nová Paka – Diváky velmi oblíbený herec Bob Klepl se představí v zábavném večeru svým vyprávěním o herectví a nejen o něm. Setkání se koná dnes 15. března od 19.30 hodin ve velkém sále MKS.

Paní Marie Krejčová oslavila sté narozeniny.

Marie Krejčová v Hořicích oslavila 100. narozeniny

Hořice - U příležitosti výročí 100. narozenin paní Marie Krejčové dnes pogratuloval oslavenkyni starosta města Aleš Svoboda, který ji navštívil v Domově seniorů, kde v péči rodiny a ošetřovatelů v současnosti nejstarší hořická občanka žije.

Voda z prasklého potrubí vymlela v Pekařské ulici dutinu pod nástupním ostrůvkem, což v roce 1976 způsobilo tragédii.

Ostrůvek smrti. Před čtyřiceti lety zachraňovala život jinému, přišla o svůj

Brno – Chtěla pomoci neznámému člověku a stálo ji to život. Přesně před čtyřiceti lety zemřela květinářka Marie Bartošová. Když se v roce 1976 propadl pod osmapadesátiletým Miroslavem Šudákem v brněnské Pekařské ulici nástupní ostrůvek tramvaje, jako jediná se ho pokusila zachránit. Podemletá zem se však probořila znovu a v prohlubni skončila i ona. Zatímco muže vyprostili přivolaní hasiči, pětačtyřicetiletá žena zmizela v kalné vodě kanalizační stoky. Navždy.

Stavba nového sídla LesůCR v Hořicích.

U Gothardu není další výstavba v plánu

Hořice – Stavba nové administrativní budovy Lesů České republiky je v plném proudu. Nad jejím umístěním ale občané města povytahují obočí. Roste totiž v přímém sousedství parku v ulici Gothardská.

Ilustrační foto

Pět komorních souborů postupuje na kraj

Stříbro – Okresní kolo Národní soutěže základních uměleckých škol v Komorní hře s převahou dechových dřevěných nástrojů uspořádala Základní umělecká škola Stříbro.

Hořický zámek.

Hlasování o zámku se blíží. Dát ho bezúplatně Lesy nechtějí

Hořice – Zámek. Získá ho město od současného majitele, Lesů České republiky? Podaří se bezúplatný převod? A stojí Hořice vůbec o takové břemeno? K čemu mu další objekt bude? Odpovědi na všechny tyto otázky by měly zaznít poslední únorový den na dalším jednání hořického zastupitelstva.

Oceňování nejlepších sportovců Hořic za rok 2015.

Hořice ocenily nejlepší sportovce za rok 2015

Hořice – Rada města Hořice každoročně vyhlašuje anketu „Sportovci města Hořice". Smyslem této ankety je ocenění nejlepších sportovců či osobností za uplynulý kalendářní rok nebo za dlouhodobé vynikající výsledky ve sportu.

Ilustrační foto

První klání letošního roku vyhrál křinecký střelec Kovář

Křinec – Nový rok uvítali střelci na sportovní střelnici AVZO Křinec kláním pod názvem Novoroční výstřel 2016. Soutěž je spíše přátelskou sešlostí vyznavačů sportovních pistolových radovánek, kde se střílí v disciplíně sportovní pistole 20 ran a velkorážná pistole 20 ran. Vítězem se stal Pavel Kovář z domácího oddílu.

Aleš Svoboda.

Bramborový salát podle Aleše Svobody

Hořice – V předvánočním čase vám přiblížíme, jak připravují oblíbený bramborový salát starostové obcí a měst. Možná, že vás budou inspirovat a některý recept vyzkoušíte.

Hořická ZŠ Komenského po opravě.

Kam hořická ZŠ Komenského směřuje? Přijměte dnes pozvánku

Hořice – Základní škola Komenského Hořice vás při příležitosti 170. výročí školy zvena Den otevřených dveří. Koná se ve čtvrtek 3.prosince od 9.00 do 12.00 hodin a odpoledne s tvůrčími adventními dílnami od 15.00 do 17.00 hodin.Těšíme se na Vaši účast.

Ilustrační foto.

Oslavy samostatného Československa

Jičínsko – 28. října slavíme jako Den vzniku samostatného československého státu. Starostka města Kopidlna Hana Masáková se jako již každoročně ujme kladení věnců k pomníku T. G. Masaryka, který je umístěn před Základní školou a na další pietní místa.

Z okruhu tradičního závodu motorkářů v Hořicích.

Neukáznění motorkáři ohrožují tradiční závod

Hořice – Takřka osmdesátiletou historii zápolení s 312 zatáčkami v okolí Hořic, které od roku 1968 nese jméno legendárního závodníka Gustava Havla, popřípadě o tři generace mladší Tourist Trophy, ohrožují ti, se kterými jsou oba podniky spojováni – motorkáři.

Kostel svatého Jakuba v Brně  má novou výmalbu, opravené sloupy a klenby. Celková obnova skončí až příští rok v dubnu.

Svatého Jakuba čeká první bohoslužba po opravě. Lidé se pomodlí mezi lešením

Brno /FOTOGALERIE/ – Po devíti měsících rozsáhlých oprav bude opět v kostele svatého Jakuba živo. V sobotu se tam uskuteční první porekonstrukční bohoslužba. Návštěvníci kostela se ale musí připravit také na kličkování mezi lešením i pracovním nářadím. Opravy v kostele na brněnském Jakubském náměstí totiž pokračují.

Pekárna Svoboda-Březík

Aleš Svoboda: Do budoucna chceme zákazníkům nabídnout ještě víc

Pekárna Svoboda-Březík letos slaví dvacet pět let od svého založení. Pekařství zakládali Martin Březík společně s Alešem Svobodou, jeho maminkou a třemi pomocníky v roce 1990, o rok později už zaměstnávali víc jak tři desítky lidí. Pečivo dle tradičních receptur si dnes lidé kupují v pětadvaceti provozovnách po celém regionu. O začátcích, současných trendech i o tom, kde berou majitelé inspiraci, vyprávěl Aleš Svoboda, jeden z majitelů pekárny.

Ilustrační foto.

Opilci mají do Hořic vstup zakázán

Hořice – Obelisk na Gothardu, prostranství před biografem na Špici či autobusové nádraží. To byla až donedávna oblíbená místa hořických opilců, kteří se zde oddávali holdovaní alkoholických nápojů. Výsledkem pak byl nejenom nepořádek, ale i hluk a obtěžování kolemjdoucích.

Ilustrační foto.

Města budou mít vlastní zelenou vlnu

Jičínsko – O koloně za traktorem, který kolem cest seče trávu, nebo o problémech při průjezdu místy, kde pracovníci cestmistrovství spravují výtluky na komunikaci, se mnohdy i vedoucí představitelé měst na Jičínsku dozvěděli až z úst rozhlasových agentů.

Ilustrační foto

Pohár o hořickou trubičku proběhne již o tomto víkendu

Hořice - Fotbalový klub Jiskra Hořice Vás zve o nadcházejícím víkendu, tedy ve dnech 20. a 21. června, na první ročník mezinárodního dvoudenního turnaje ve fotbale s názvem Pohár o Hořickou trubičku, který se uskuteční pod záštitou starosty města Hořice Aleše Svobody.

Zámek v Hořicích v sousedství prodejny Lidl.

Vyplatí se Hořicím zámeček?

Hořice – Město stále váhá, zda od Lesů ČR odkoupí menší zámek v Riegrově ulici. Zastupitelé mají podklady k prostudování a podnět projednají při veřejném zasedání.

Ilustrační foto.

Ředitelem Domu kultury Koruna bude Tibor Gál

Hořice – Od září bude ředitelem Domu kultury Koruna hudebník a finanční poradce Tibor Gál. Nahradí dlouhodobého šéfa příspěvkové organizace Jana Sezimu, který se rozhodl skončit.

Metanolová aféra u soudu – Rudolf Fian a Jiří Vacula. Ilustrační foto

Aktéři kauzy metanol dostali výrazně nižší tresty

Zlín – Zlín – Mnohem mírnější tresty než před rokem si v obnoveném řízení u krajského soudu ve Zlíně vyslechlo sedm obžalovaných z hlavní zlínské větve metanolové kauzy, kvůli které přišlo o život více než 50 lidí a dalších 79 má dodnes trvalé následky.

Nejlepší střelci z Křince. Uprostřed vítězný Pulda, vlevo druhý Svoboda, třetí byl Hatl

Nejpřesněji střílel Pavel Pulda

Křinec – Střelecký klub PS AVZO Křinec uspořádal druhý ročník memoriálu Karla Nováka ve sportovní střelbě SP 30 +30. Vítězem se stal Pavel Pulda.

Koupaliště Dachova u Hořic.

K opravě převlékáren na koupališti letos nedojde

Hořice – V areálu koupaliště Dachova panuje čilý ruch, ale převlékáren, které jsou ve špatném stavu, se netýká. Pracovníci technických služeb okolo vodní plochy zbudovali nový chodníček a město zakoupí sadu nových laviček.

Metanolová kauza u soudu. Ilustrační foto

Aktéři kauzy metanol chtějí mírnější tresty

Zlín - Martin Cekota, Viktor Koláček, Martin Jirout, Alexander Jordán, Aleš Svoboda, Libor Vanderka a Robert Sedlařík. Všech sedm obžalovaných ve smrtící kauze metanol stane již dnes opět téměř po roce před krajským soudem ve Zlíně ve hře jsou nižší tresty. V květnu loňského roku si za úmyslné obecné ohrožení vyslechli tresty v rozmezí od 8 do 21 let odnětí svobody.

Hořická Maixnerova ulice.

Pozor na pedál. Strážníci budou měřit na deseti místech

Hořice – Městští strážníci získají radar na měření rychlosti. Podle instrukcí města mají vyrážet do terénu a v katastru Hořic a Cerekvice nad Bystřicí si posvítí na řidiče, kteří mají poněkud těžší pravou nohu. Víme, v jakých místech budou k vidění.