Kreativ

ŠTÍTEK: Aleš Svoboda

Projekt k výročí revoluce spojil žáky tří hořických základních škol.

Svoboda a tři hořické základní školy

Dlouhé měsíce intenzivní práce mají za sebou žáci a pedagogové hořických základních škol, jež téměř půl roku spojovalo velké společné téma - svoboda. Co nám dává a co naopak bere? Jak se za posledních třicet let změnil život obyčejných lidí? Před třiceti lety jsme si vydobyli svobodu, ale jak je to dnes? Udrželi jsme si ji a umíme s ní vhodně naložit? A má nějaké hranice?

Město Hořice má šanci prodat pozemek u Milety, o který má zájem firma ORT Nový Bydžov.

FOTO: O pozemek v Hořicích má zájem firma ORT

Obyvatelé města dlouhodobě kritizují radnici za to, že do Hořic nepřichází noví zaměstnavatelé a lidé musí za prací dojíždět. Přitom radnice disponuje pozemkem u Milety o rozloze 35 tisíc metrů čtverečních. Dlouhodobě se jí však nedařilo přilákat do Hořic investora.

Atletické závody - Velká Cena Třebíče.

OBRAZEM: Zlatým hřebem Velké ceny byly soutěže v disku

Třebíč – Velká cena Třebíče je na české atletické mapě zajímavou zastávkou. Tentokrát měly kvalitu vrhačské disciplíny. Disk mužů i žen okořenila účast českých reprezentantů Marka Bárty a Elišky Staňkové, na stadion, kde vyrůstal, pak přijel zavzpomínat vícebojař Jiří Sýkora.

Aleš Svoboda.

Aleš Svoboda střídá Ivana Doležala

Novým členem představenstva Vodohospodářské a obchodní společnosti, a.s. byl zvolen Aleš Svoboda, starosta Hořic. Nahradí tak ve funkci za město Hořice Ivana Doležala.

Podzemní chodby pod Zelným trhem v Brně.

Tip Deníku: Znalec poví o brněnském podzemí

Brno - Legendy a tajemství brněnského podzemí přiblíží ve středu zájemcům velký znalec této části krajského města Aleš Svoboda. Odborník víc než třicet let vstupoval do podzemních prostor a sklepů, část z nich pomáhal dokonce zpřístupnit pro veřejnost. Často zavítal třeba do Mincmistrovského sklepa, labyrintu pod Zelným trhem a Kostnice u kostela svatého Jakuba.

Ilustrační foto

Hořice obdarovaly prvního letošního občánka

Hořice - Adrian Džežora, který se narodil 1. ledna 2019 v královéhradecké porodnici rodičům Alexandru a Nataše Džežorovým, se stal letošním prvně narozeným občánkem našeho města.

Hana Truncová čestnou občankou a Jana Sieberová osobností Hořic.

Jana Sieberová je osobností Hořic

Hořice - Divadelní sál hořické radnice byl ve středeční podvečer svědkem slavnostní události. Starosta Aleš Svoboda předal zakladatelce hořického hospicu Janě Sieberové ocenění Osobnost Hořic roku 2018.

Objízdná trasa kvůli opravě mostu v Hořicích.

Demolice mostu začne 8. dubna

Hořice - Rok a půl bude uzavřena frekventovaná silnice I/35 u Hořic. Důvodem je demolice téměř půl kilometru dlouhého mostu, který bude zbourán a nahrazen novým.

Hořice vydaly knihu ke stému výročí republiky.

Hořice vydaly knihu ke stému výročí republiky

Hořice - Ve středu 21. listopadu se v přednáškové místnosti za knihovnou uskutečnil slavnostní křest knihy dcery legionáře Soni Kerelové a Šárky Špicarové Nezapomeneme: Památce hrdinů.

Výstava na ZŠ a MŠ Daliborka připomněla 100 let republiky

Ve škole si připomněli 100 let republiky

Sto let samostatné republiky si v ZŠ a MŠ Na Daliborce připomínají zajímavou výstavou, na jejíž přípravě se podíleli nejen žáci a pedagogové, ale i rodiče a hlavně prarodiče.

Hořice

Svoboda zůstává starostou, ODS jde do opozice

Hořice - Překvapivý výsledek voleb v Hořicích. Seskupení Šance pro rozvoj s Hořickými patrioty povedou město v následujícím čtyřletém období. Ve středu mají tito dva partneři podepsat programové prohlášení. Výsledek povolebních vyjednávání je neočekávaný především pro ODS, která plánovala vytvoření trojkoalice jako v minulých volbách. Vítěz voleb ji ovšem neoslovil a ODS odchází po dlouholetém účinkování do opozice.

Hořice

V Hořicích je rozhodnuto, Šance jde s Patrioty, ODS je mimo hru

Hořice - Šance pro rozvoj se starostou Alešem Svobodu získala v Hořicích osm mandátů v jednadvacetičlenném zastupitelstvu. Šest křesel pak ODS a pět Hořičtí patrioti. Po jednom KSČM a ČSSD. Po úterní schůzce vítěze voleb sdružení Šance pro rozvoj je zřejmě rozhodnuto.

Stavba nové lávky pro pěší v Hořicích.

Hořice lákají pozornost také novou lávkou

Hořice – Nové stigma Hořic, lávka přes silnici I/35 u Libonic, opravené ulice, rozestavěné muzeum, renovace Slunných lázní Dachova, to je jen malý výčet akcí, které město s více jak devíti tisíci obyvateli během čtyř let posunuly o kus dál. Jen na autobusovém nádraží stále chybí hala pro cestující.

Ilustrační foto

Burčák šel do prodeje dřív, je v něm víc alkoholu

Kutnohorsko – Burčák, neboli zkvašený mošt, je obvykle spojen s babím létem. Letos je tomu díky dlouhotrvajícímu horkému počasí, které zrání hroznů značně urychlilo, ale jinak. Burčák je v prodeji výrazně dříve, sehnat jej šlo dokonce už v polovině srpna.

Více než dvě desítky doma vyrobených kár představili soutěžící závodníci o první červnové neděli ve Znojmě.

Závodník: Tachometr se mi po pádu zasekl na stovce!

Znojmo /FOTOGALERIE, VIDEO/– Obě strany silničky vedoucí z prudkého kopce z Kraví hory kolem Lukasovy vily jsou dole před mostem přes Dyji zaplněné desítkami lidí. Dospělých s dětmi, ale také motorkářů a dalších výletníků. „Pozor, bude startovat první závodník,“ upozorňuje všechny moderátor Vavřinec Číhal.

Ilustrační foto.

Atlety čeká nejtěžší ročník za čtrnáct let

Kolín, Třebíč - Dva filmy pro pamětníky se prolnuly v závěru úvodního kola I. atletické ligy v Kolíně. V obou případech byli jeho protagonisty členové třebíčského Spartaku. V tom starším, z roku 2006, si ze závodníků, kteří v Kolíně nastoupili, zahrál jen jeho současný vedoucí Jiří Kliner. Tehdy bojovali Třebíčáci o postupové místo do baráže o extraligu a při rovnosti bodů rozhodovala mezi nimi a Jabloncem individuální umístění na prvních, druhých a třetích místech.

Podzemní chodby pod Zelným trhem v Brně.

Nejoblíbenější přednášky? O brněnském podzemí, lidé na ně stojí fronty

Rovnou z práce za vzděláním. Večerní přednášky v Brně o nejrůznějších tématech lidi lákají a často zaplní i sál s desítkami míst. Ve městě se různé přednášky konají téměř každý týden, některé instituce pořádají i přednáškové cykly. Nejvíce lákají ty o Brně a jeho zajímavostech.

Podzemní chodby pod Zelným trhem v Brně.

Nejoblíbenější přednášky? O brněnském podzemí, lidé na ně stojí fronty

Brno - Rovnou z práce za vzděláním. Večerní přednášky v Brně o nejrůznějších tématech lidi lákají a často zaplní i sál s desítkami míst. Ve městě se různé přednášky konají téměř každý týden, některé instituce pořádají i přednáškové cykly. Nejvíce lákají ty o Brně a jeho zajímavostech.

Ukázka z výstavy Aleše Svobody

Klášterní kostel v algoritmech Aleše Svobody

Sokolov - Sokolovský Klášterní kostel svatého Antonína hostí od pondělí 9. 4. unikátní výtvarnou výstavu "Algoritmus modernismus" poděbradského konkretisty Aleše Svobody (1956). Slavnostní vernisáž za účasti tvůrce a dámského saxofonového kvarteta Ty tety se koná od 17:30 hodin.

Tobiáš Dvorský.

Vícebojař Dvorský splnil roli favorita na republikovém šampionátu

Praha, Třebíč - Dvoudenní velkou jízdu Tobiáše Dvorského viděla hala Otakara Jandery v pražské Stromovce při mistrovství republiky ve vícebojích. Dorostenec třebíčského Spartaku nastupoval do závodu jako horký favorit. Zdobil ho nejen loňský titul mistra republiky v desetiboji, ale také čerstvé prvenství na halovém mistrovství Moravy a Slezska spojené s aktuálně nejlepším českým výkonem.

Veronika Janíčková

Janíčková se mezi ženami uvedla mistrovsky

Ostrava, Praha – Na výbornou si vedl trojlístek atletů Spartaku Třebíč při halovém mistrovství Moravy a Slezska ve Vítkovicích. Veronika Janíčková neprojevila po přechodu z juniorské kategorie mezi seniorky žádný respekt ke zkušenějším závodnicím a z nejlepší mládežnice je hned po prvním mistrovském startu nejlepší žena.

Ilustrační foto

Třebíčský Spartak má nové čtyři mušketýry

Třebíč - Po letech od doby kvarteta Růža, Kliner, P. Svoboda a Daněček má třebíčská atletika zase své čtyři mušketýry. Nejlépe je představí tabulky za loňskou sezonu. Šestnáctiletý Tobiáš Dvorský ovládl všechny sprinterské tratě od halové šedesátky po čtvrtku a běžel rovněž v nejrychlejší štafetě na 4x100 m.

Ilustrační foto

Hvězda připomínající historii

Hořice - V Hořicích si připomněli 75. výročí odsunu Židů z Hořic a okolí v období holocaustua uctili památkusedmdesáti obětí.

Na „bedně“ skončili v tradiční anketě Atlet Třebíče zleva druhý Tomáš Vilímek, třetí Aleš Svoboda a obhájce prvenství Tobiáš Dvorský.

Prvenství v anketě Atlet Třebíče obhájil Dvorský

Třebíč - Už čtyřiadvacetkrát vyhlásili v oddíle Spartaku vítěze ankety Atlet Třebíče. Nepočítáme-li „období sýkorové“, kdy desetibojař Jiří Sýkora zvítězil čtyřikrát za sebou, podařilo se vítězům své prvenství obhájit jen pětkrát. Letos se do klubu obhájců k Lucii Sichertové, Jiřímu Klinerovi, Jaroslavu Růžovi, Martinu Hoškovi a Josefu Ryglovi přidal teprve šestnáctiletý sprinter a vícebojař Tobiáš Dvorský.

Ilustrační foto

Packým pomůže od bolesti město

Jičínsko - Horečka, neustupující bolest zad, ledvin, zubů, dávivý kašel, to je jen malý výčet potíží, které nás bezodkladně ženou k lékaři. V týdnu můžeme vyhledat svého obvodního doktora, ale kam zamířit o víkendu, když nemáme auto a nechceme volat záchranku?

Na vrchu Gothardu se při příležitosti 120. výročí sboru dobrovolných hasičů v Hořicích a 25. výročí profesionální požární ochrany v Hořicích konal Den Integrovaného záchranného systému.

FOTO: Hasiči slavili výročí ve velkém stylu

Hořice - Na vrchu Gothardu se při příležitosti 120. výročí sboru dobrovolných hasičů v Hořicích a 25. výročí profesionální požární ochrany v Hořicích konal Den Integrovaného záchranného systému.

Vybavení nového workoutového parku v Hořicích vybízí k nepřebernému množství cviků. Jak na to? Neváhejte a přijďte na terénink.

Scházeli se v lese. Teď mají nový workoutový park

Hořice – Zbrusu nový workoutový park v Hořicích, který se nachází na pozemku po bývalém Domě dětí pod hasičskou zbrojnicí, se dočkal svého oficiálního slavnostního otevření. Po úvodním slovu následovala dech beroucí street workout exhibice. Příchozí dostali příležitost vyzkoušet si cviky ve skupinovém tréninku. 

Ilustrační foto.

Je nejteplejší den v roce. Kam se před čtyřicítkami schovat? Třeba do podzemí

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Rtutě teploměrů se dnes přiblíží až ke čtyřiceti stupňům. Vedro večer přeruší studená fronta, se kterou přijdou zřejmě i silné bouřky. Horko v dalších dnech by pak už mělo být menší, přesto zejména na jihovýchodě a východě republiky bude nadále přes 31 stupňů. Uvedl to dnes na svém webu Český hydrometeorologický ústav. Upřesnil tak své předchozí informace o tom, že úterní maxima kolem 38 stupňů se budou týkat zejména jihu Moravy. Deník přináší tipy, kde se v letním žáru ochladit.