Kreativ

ŠTÍTEK: Aleš Svoboda

Vizualizace kostnice

Kostnice odhalí svá tajemství

Brno – S pocitem velkého očekávání začnou zanedlouho archeologové odkrývat další poklady, které skrývá kostnice pod kostelem svatého Jakuba v centru Brna. Zatím znají jen její třetinu, která zasahuje pod Jakubské náměstí. A do nejstarších částí úložiště koster se podívají až nyní.

Protesty hořických gymnazistů proti zrušení školy.

Jak to vidím: Vznikne ze škol paskvil?

Kam chodíš do školy? Na Gymnázium a Střední odbornou školu a Obchodní akademii a Vyšší odbornou školu rozvoje venkova a Střední zemědělskou školu Hořice.

Kostnice u sv. Jakuba (vizualizace).

Kostnice u Jakuba: stavět se začne už příští rok na jaře

Brno – Kostnice pod kostelem svatého Jakuba se už brzy stane novým turistickým lákadlem města. Brněnští radní ve středu posvětili podmínky výběrového řízení na stavební firmu, která kostnici zpřístupní. Stavět se má začít už příští rok na jaře.

U volební komise v Hořicích.

Hodiny vyjednávání rozhodnou. Režii má ODS

Hořice – Kdo v Hořicích obsadí tři nejvyšší křesla? Než budeme na tuto otázku znát definitivní odpověď, ještě si chvíli počkáme. Výsledkem voleb nic nekončí, ba naopak.

Brněnské podzemí pod Zelným trhem.

Na ''Zelňáku'' bude rušno, i pod ním

Brno – Labyrint chodeb pod Zelným trhem bude v sobotu a v neděli mimořádně přístupný pro zájemce. Trasa, na které se lidé dostanou pod kašnu Parnas, se otvírá po roční rekonstrukci.

Plánovaná podoba Zelného trhu.

Zelný trh znovu otevírá Labyrint

Brno /ANKETA/ – Tajemný Labyrint pod Zelným trhem je od soboty zase přístupný. Jak dál se stavbou garáží, se ale Brno zatím jenom hádá. Její odpůrci městu poslali petici.

Turistické informační centrum v Brně.

Brno lákalo turisty na kostely a minibusy

Brno – Turistická sezóna v Brně pomalu končí. Dva hlavní měsíce, tedy červenec a srpen, má již za sebou. Do konce druhého z prázdninových měsíců navštívilo informační centra pro turisty přes sto třicet tisíc lidí. To je asi o sedm tisíc méně než vloni za stejnou dobu. Přesto si organizátoři sezónu pochvalují.

Aleš Svoboda na Mistrovství ČR ve sportovním dřevorubectví

Nejlepší sekáč v republice je kolínský městský strážník

Kolín/Plzeň – Dvě z šesti soutěžních disciplín vyhrál. V těch sekacích byl v součtu nejlepší, nominace na mistrovství světa mu přesto unikla doslova o vlásek. V celkovém pořadí Mistrovství České republiky ve sportovním dřevorubectví, jež se uskutečnilo v Plzni, skončil třetí. A o kom je řeč? O kolínském městském strážníkovi Aleši Svobodovi.

Kryt pod Petrovem v Brně.

Muzeum v krytu pod Petrovem? Radní váhají

Brno – Zatímco letos v únoru slibovali brněnští radní, že v nevyužívaném krytu pod Petrovem vznikne muzeum totality, nyní s projektem váhají. Kryt by totiž město muselo na deset let pronajmout soukromé firmě, což se radním přestalo líbit.

Keramický čáp v  Pekařské ulici v Brně.

Pekařskou ulici čeká průzkum podzemí

Brno /ROZHOVOR/ - Po čtyřiatřiceti letech od neštěstí, při kterém se v Pekařské ulici propadl nástupní ostrůvek a pod zemí zahynula pětačtyřicetiletá žena, čeká tuto ulici důkladný průzkum podzemí.

Ilustrační foto

Nejhůře dopadl pátecký Svoboda

Nymburk - Stop na šest soutěžních utkání si z jednání disciplinární komise Okresního fotbalového svazu v Nymburce odnesl pátecký Aleš Svoboda. Potrestáno bylo dalších sedm vyloučených.

Podemletá silnice uzavřela Biskupskou ulici.

Podemletá Biskupská: jámu odhalil průzkum

Brno­-střed /FOTOGALERIE/ – Kapsu pod silnicí v Biskupské ulici se podařilo odhalit díky historickému průzkumu podzemí. Ještě předtím, než se cesta vedoucí k Petrovu stačila propadnout.

Kostnice pod kostelem svatého Jakuba v Brně.

Brno dostalo dotaci na kostnici u sv. Jakuba

Brno /VIZUALIZACE, ANKETA/ – Kostnice pod kostelem svatého Jakuba v centru Brna se otevře návštěvníkům. Město na ni totiž dostane dotaci dvanáct a půl milionu korun z Evropské unie, díky které se historický unikát dočká rekonstrukce a zpřístupnění.

Socha Panny Marie.

Socha madony: město hledá místo

Brno /ANKETA/ - Socha Panny Marie z vrcholku morového sloupu na náměstí Svobody měla stát ve svatojakubském kostele. Město ale změnilo názor a přemýšlí, kam sochu dát.

Adrenalinový závod Útěk v řetězech

V Havířově a okolí soutěžili vězni na útěku

Havířov /AKTUALIZOVÁNO/FOTOGALERIE/ - Několika vězňům se podařilo v sobotu odpoledne prchnout z fiktivní věznice Čechy, která každým rokem v rámci adrenalinového závodu za svobodou budována v samotném středu Havířova.

Protiletadlový kryt pod Špilberkem.

Brno pronajme protiletecký kryt pod Špilberkem

Brno /FOTOGALERIE/ - Protiletecké kryty po hradem Špilberkem ještě nikdy nikdo nevyužil. Vedení Brna tak nyní uvažuje o tom, že by je pronajalo například pro konání nejrůznějších výstav.

Studnu našli archeologové na Dominikánském náměstí.

Rybný trh ukrýval dřevěnou studnu

Brno - Jedna z legend o pojmenování města Brna tvrdí, že se odvozuje od německého slova pro studnu, Brunnen. Podle této pověsti bylo město plné studní.

Oživlý betlém a lampionový průvod ve Stříbře.

VIDEO: Děti šly s lampióny na betlém

Stříbro - Stříbro je jedním z měst našeho regionu, kde se rodí nové tradice. Jednou z těch novějších je lampiónový průvod městem až k radnici, kde čekají muzikanti a divadelní spolek Divoch

Sklepní labyrint pod Zelným trhem.

Amatérský průzkumník provázel v podzemí. Bez povolení

Brno - Otevřít a zpřístupnit brněnské podzemí plánuje brněnská radnice zhruba za dva roky. Pro některé amatérské průzkumníky je to však pozdě. Včera brněnští strážníci zadrželi muže, který do podzemí vnikal nelegálně poklopy.