Kreativ

ŠTÍTEK: Aleš Svoboda

Brněnské podzemí. Ilustrační foto.

Nové trasy v podzemí mají zpoždění

Brno – Gumáky a čelovky mohou adrenalinoví nadšenci prozatím nechat ve skříni. Zpřístupnění slibovaných dobrodružných prohlídek městského podzemí v Brně se odkládá.

Ilustrační foto

Vilímek skončil v mezistátním čtyřutkání druhý

Trnava, Třebíč – Druhé místo přivezl z mezistátního čtyřutkání ČR – Maďarsko - Slovensko – Slovinsko v Trnavě třebíčský junior Tomáš Vilímek. Svěřenec trenéra Herese potvrdil suverénní postavení mezi českými koulaři a podlehl pouze Slováku Baranovi, který poslal šestikilové náčiní do vzdálenosti 17,57 metru.

Ilustrační foto.

Desetibojař Svoboda splnil limit pro evropský šampionát juniorů

Třebíč - Poté, co juniorský reprezentant v desetiboji Aleš Svoboda získal sice při MČR ve vícebojích stříbrnou medaili, ale o 28 bodů zaostal za B limitem pro ME juniorů v italském Grosettu, přistoupil jeho trenér Jiří Kliner k plánu B. Aleš se o splnění limitu pokusil znovu při Třebíčských vícebojích, kde mu zdatně sekundoval pardubický Kuthan.

Představit práci dřevorubců je hlavním cílem pořadatelů Ruprechtovské pilky. Na letošním druhém ročníku změřilo síly dvaadvacet závodníků. Řezali, osekávali a skládali kmeny. Na programu bylo kromě jiného i kácení.

Dřevorubci z Dědictví? Ruprechtovská pilka vyvracela filmové mýty o pohodě

Ruprechtov /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Na hřišti za kostelem v Ruprechtově se rozléhá řev pil a voní dřevo. Obecenstvo fandí, jak může. Slunce neuvěřitelně pálí a z dřevorubců bojujících v místě bez jakéhokoli stínu teče pot proudem. Uvázat kmen za traktor, zvládnout dva kombinované řezy, poté řez na podložce, odvětvování kmene a sekání polena. Vše v poklusu, nebo spíš v běhu, a hlavně na čas. To je jedna z asi deseti disciplín sobotního druhého ročníku Ruprechtovské pilky.

Ilustrační foto

Třebíčští desetibojaři Dvorský a Svoboda brali kovy nejcennější

Olomouc, Třebíč - Že se desetiboj dělá v Třebíči dobře, je známo od dob Ladislava Diviše a Ivana Trojana. V posledních letech to dokazuje hlavně několik jmen dorosteneckých a juniorských vícebojařských mistrů republiky. K Jiřímu Klinerovi, Petru Svobodovi, Jiřímu Sýkorovi a Aleši Svobodovi čerstvě přibyl Tobiáš Dvorský.

Ilustrační foto

Kladivářka Krajčová přidala krajský rekord dorostenek

Třebíč - Výborně se předvedli mladí atleti Spartaku Třebíč a Atletiky Jemnice ve druhém kole krajského přeboru družstev, které se konalo na městském stadionu v Třebíči. Domácí závodníci zvítězili v kategorii juniorů i juniorek, dorostenců i dorostenek a také žákyň. Jen žáci skončili druzí, a to právě za borci z Jemnice.

Hořice mají nového čestného občana i osobnost roku

Hořice mají nového čestného občana i osobnost roku

Hořice - „V dnešní uspěchané době chybí vzory, které můžeme ocenit. V Hořicích je naštěstí máme," uvedl slavnostní akt předávání čestného občanství starosta Aleš Svoboda. Významná událost se odehrála ve středu v obřadní síni místní radnice.

Součástí desetiboje je i skok o tyči - ilustrační snímek

Třebíčští vícebojaři doma vybojovali čtyři zlata

Třebíč - Čtyři z šesti nejcennějších kovů z mládežnických přeborů Vysočiny ve vícebojích zůstaly pořádajícímu Spartaku. Na třebíčském městském stadionu se o to zasloužili dorostenci Pavel Padělek a Natálie Teplanová, starší žákyně Kristýna Všetečková a mladší žák Adam Havlíček.

Vítězem hlavní kategorie se stal atlet třebíčského Spartaku Aleš Svoboda, o kterém rozhodla komise. Na dalších místech se umístili Vojtěch Fiala a Veronika Janíčková.

Nejlepším sportovcem Třebíče se stal Aleš Svoboda

Třebíč - Bez překvapení i novinek. Takové bylo vyhlášení 47. ročníku tradiční ankety Sportovec Třebíče 2016. Zatímco loni se poprvé v historii vyhlašovala akce roku a do síně slávy byl uveden dělník sportu Otakar Kratochvíl, který do poslední chvíle nic netušil, letos se nic takového nekonalo.

Odpadní kanál ze Špilberku

Vodojemy v Brně se podobají oblíbené istanbulské památce, říká znalec podzemí Svoboda

Brno /FOTOGALERIE/ – Již zanedlouho se Brňané i přespolní vyřádí na adrenalinových prohlídkách brněnského podzemí. Lidé při nich vstoupí na dosud nepřístupná, ale zato zajímavá místa, jen s helmami a čelovkami. Úzkými štolami a žebříky do podzemí, které návštěvníci zakusí, již nespočetněkrát prošel znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. Právě on se velkou měrou na zpřístupnění nových tras podílí.

Sportovcem města Hořice za rok 2016 se v kategorii dospělých stal Štěpán Karban.

Hořice ocenily nejúspěšnější sportovce za rok 2016

Hořice – Divadelní sál hořické radnice hostil v úterý 17. ledna 2017 slavnostní vyhlášení již tradiční ankety Sportovec města Hořice za rok 2016. Celým podvečerem provázel Kamil Kašparovský. Ceny za město Hořice předávali starosta Aleš Svoboda a místostarosta Martin Pour.

Ilustrační foto.

Oslavy státního svátku v regionu

Jičínsko – Den vzniku samostatného československého státu si připomene veřejnost v Jičíně ve čtvrtek 27. října v 10 hodin položením kytice květů u sochy Karla Havlíčka Borovského v ulici Československé armády.

Ilustrační foto.

Hořické sídliště čeká na státní injekci

Hořice – Hezčí a hlavně komfortnější sídliště Pod Lipami, to je cíl zastupitelů na příští rok. Ti by rádi po vzoru Nové Paky využili dotační program ministerstva pro místní rozvoj na regeneraci panelového centra.

Hořické autobusové nádraží.

O autobusové nádraží se bude starat město samo

Hořice – Požadavek Královéhradeckého kraje, který nechtěl, aby některý z dopravců měl konkurenční výhodu, přiměl město k rozhodnutí o ukončení nájemní smlouvy se semilskou společností BusLine. Ta doposud zajišťovala provoz místního autobusového nádraží.

Brněnské podzemí. Ilustrační foto.

Konec plánu se zalitím brněnských štol. Podzemní chodby uvidí lidé

Brno – Další část brněnského podzemí zpřístupní Brno zájemcům. Po labyrintu pod Zelným trhem, kostnici u svatého Jakuba či mincmistrovském sklepě se lidé vydají do vodních štol v oblasti Běhounské ulice a parku v Rooseveltově. „Dohodli jsme se, že chodby zachováme. Mají narušenou statiku a jejich stav je hodně špatný. V budoucnu je však chceme otevřít lidem," prohlásil primátor Petr Vokřál. Radní města proto odstoupili od původního plánu nechat štoly zalít cementem.

Podzemní chodby pod Zelným trhem v Brně.

Podzemní chodby pod Zelným trhem ukrývají i tři studny

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Tmavé chodby Labyrintu pod Zelným trhem ročně navštíví okolo šestadvaceti tisíc lidí. Mají ale možnost prozkoumat pouze část z toho, co se zde ve skutečnosti skrývá. Za cedulí s nápisem Vstup zakázán se nachází společenská část Labyrintu, která není běžně přístupná. Tvoří asi třetinu podzemí pod Zelným trhem. Je propojená se sklepem Divadla Reduta a končí až u Masarykovy ulice. Právě o ní je další díl seriálu Za zavřenými dveřmi.

Ilustrační foto.

Zastaví radar neukázněné řidiče?

Hořice – Rychlá jízda, neukázněnost a nezodpovědnost. Tím se vyznačují motorkáři ale i někteří řidiči osobních automobilů na Okruhu Gustava Havla.

Ilustrační foto.

Developeři se do Hořic nehrnou

Hořice – Z původního záměru výstavby sto třiceti bytů sice sešlo, ale stavět se bude i tak. Zastupitelé mají s pozemky, na nichž měly bytové domy vyrůst, jiné plány.

NA BEDNĚ. Křinecký Milan Beneš (vlevo) skončil na mistrovství republiky na druhém místě, jeho oddílový kolega Ladislav Hatl (vpravo byl třetí. Zlato bral Miloš Radda z Horní Branné

Křinečtí střelci brali na republice dvě stříbra a jeden bronz

Semily – Mistrovství České republiky AVZO TSČ ČR ve střelbě v disciplínách libovolná pistole a sportovní pistole se konalo na střelnici v Semilech. Želízka v ohni měl v obou disciplínách i střelecký klub ZO AVZO Křinec. Do každé disciplíny nastupuje omezený počet dvaceti střelců.

Hořická Maixnerova ulice.

Hořice chtějí lepší bezpečnost

Hořice – Nespokojenost a především strach občanů, kteří žijí v blízkosti závodního okruhu, přinutil radnici k razantnímu kroku.

Zrušená prodejna Martina Cekoty v I. segmentu na sídlišti Jižní svahy ve Zlíně, ve které prodával jedovatý alkohol

Prodejce metanolu Martin Cekota na útěku

Zlín – Kdysi známý zlínský obchodník – dnes vězeň na útěku. Martin Cekota ze Zlína se vyhýbá osmiletému trestu vězení, kam jej soud poslal za to, že prodával alkohol se smrtícím metanolem ve večerce ve Zlíně na Jižních Svazích, kterou provozoval. Policie po něm nyní usilovně pátrá.

První ročník akce Zámek žije! v Hořicích.

Hořice budou zámek financovat za pomoci úvěru

Hořice – Zastupitelé města se už dohodli, kde získají peníze na koupi zdejšího zámku, který jim za deset milionů korun nabízí Lesy ČR. Hořičtí si vezmou úvěr a sumu uhradí během deseti let splátkami.

Ilustrační foto.

Městský špitál má ředitele

Hořice – Městská nemocnice Hořice má nového ředitele, je jím Roman Bečvář, který nastoupí do funkce 1. srpna. Bečvář byl jmenován na post do 31. prosince 2017.

Budova hořické nemocnice postavená v roce 1914.

O řediteli nemocnice rozhodují radní

Hořice – Všech sedm uchazečů, kteří se přihlásili do výběrového řízení na ředitele Městské nemocnice Hořice, se zúčastnilo úterního konkurzu.