Kreativ

ŠTÍTEK: Aleš Svoboda

Město vandalům čelí i tak, že vybírá speciální, bytelné konstrukční řešení laviček. Chystá se zakoupit další.

Hořičtí boj o lavičky nevzdají, letos do ulic rozmístí další

Hořice – O mobiliář, tedy lavičky a odpadkové koše, probíhá tichý boj. Město a technické služby vystupují proti opakovanému poškozování této občanské vybavenosti a neustále dosazují nové kusy. Obyvatel Hořic jsme se zeptali, zda je laviček a košů v ulicích dostatek.

Ilustrační foto.

Odsává osmileté gymnázium moc žáků základním školám?

Hořice - Mateřinky dětmi sice překypují, ale na základních školách jich je stále málo. Pokud v malém městě zároveň funguje osmiletý obor gymnázia, nastává přetahovaná o ty nejnadanější. Čeká Hořice další rušení škol? Kraj říká, že ne.

Ilustrační foto.

Odsává osmileté gymnázium moc žáků základním školám?

Hořice – Mateřinky dětmi sice překypují, ale na základních školách jich je stále málo. Pokud v malém městě zároveň funguje osmiletý obor gymnázia, nastává přetahovaná o ty nejnadanější. Čeká Hořice další rušení škol? Kraj říká, že ne.

Ilustrační foto.

Policisté o Hořicích: pryč s nonstop bary

Hořice – Policisté ústy nadporučíka Zdeňka Vícha v pondělí de facto požádali zastupitele: začnete se zabývat omezením hospod s nonstop provozem, ulevíte tím Hořicím od kriminality.

Z jednání hořických zastupitelů.

Je to jasné. Peníze půjdou v Hořicích do škol

Hořice – Rok ve znamení škol. Stavební práce čekají hned tři zařízení: Základní školu Komenského a mateřinky Na Habru a Husova. Zastupitelé v pondělí schválili rozpočet, v němž tyto tři školy představují více než třetinu veškerých investičních výdajů. Dohromady jde zhruba o 12 milionů.

Ilustrační foto.

Hořičtí strážníci budou mít radar na měření rychlosti

Hořice - Hořická městská policie letos do výbavy získá radar na měření rychlosti automobilů. Nechce tím prý působit represivně, nýbrž si posvítit na piráty silnic, které rychlou jízdou ohrožují bezpečnost v ulicích. Zařízení přijde na 200 tisíc korun.

Ze soutěže klarinetistů v Hořicích.

Klarinety v Hořicích bohužel dohrály

Hořice – Mezinárodní hudební soutěž Czech Clarinet Art vznikla před dvěma lety, první ročníky se uskutečnily právě v Hořicích a nyní se stěhují do Teplic. Pořadatelé se totiž s hořickým vedením nedohodli na finančním příspěvku, který by považovali za adekvátní.

Ilustrační foto.

Hořice postupně umořují svůj dřívější dluh

Hořice - Schválení rozpočtu na letošní rok je plánováno na začátek března. Při pohledu do návrhu vyvstává pozitivní zjištění: město snižuje svůj dluh. Do investičních akcí proto Hořice letos mohou nalít zhruba 35 milionů korun.

Ilustrační foto.

Hořice postupně umořují svůj dřívější dluh

Hořice – Schválení rozpočtu na letošní rok je plánováno na začátek března. Při pohledu do návrhu vyvstává pozitivní zjištění: město snižuje svůj dluh. Do investičních akcí proto Hořice letos mohou nalít zhruba 35 milionů korun.

Sedm obžalovaných z takzvané ostravské větve metanolové kauzy u soudu. Ilustrační foto

Vrchní soud propustil z vazby tři aktéry hlavní metanolové kauzy

Olomouc –  Olomoucký vrchní soud propustil na svobodu tři muže obžalované v hlavní větvi metanolové kauzy. Jde o Viktora Koláčka, Martina Jirouta a Libora Vanderku. Soud o tom rozhodl minulý týden, uvedla dnes Česká televize. Mluvčí soudu Vladimír Lichnovský řekl, že u mužů již podle soudu pominuly vazební důvody. Ve vazbě byli kvůli obavě z útěku.

Budova Hořického gymnázia.

Jedno patro bývalého gymnázia přijme žáky

Hořice – Boční trakt budovy, kde bývalo státní gymnázium, osídlila soukromá škola. Co ale s neobsazenou přední částí stavby? Možná dočasně pohostí třídy Základní školy Komenského. Plány radnice jdou ale ještě dále, Hořičtí uvažují o využití objektu coby depozitáře městského muzea.

Dnes už bývalý atlet Spartaku Jiří Sýkora (vpravo) bude mít na Třebíč jen ty nejlepší vzpomínky. „Nic bych neudělal jinak,“ svěřil se dvacetiletý mistr světa, který už závodí za Olymp Praha.

Doufám, že si mě budou pamatovat v budoucnu, říká Sýkora

Třebíč – Vyhodnocením ankety Atlet Třebíče se pro závodníky Spartaku symbolicky uzavřela sezona. Ta byla, jak se v poslední době rok co rok opakuje, nejúspěšnější v dosavadní téměř stoleté historii klubu. A to nejen individuálními výkony mistra světa Jiřího Sýkory, ale také výsledky v soutěžích družste.

Tomáš Křepela (v popředí) a Rudolf Fian u zlínského soudu 10. března. Ilustrační foto.

Metanolová kauza: Vrchní soud zrušil rozsudek nad sedmi obžalovanými

Olomouc – Olomoucký vrchní soud zrušil v neveřejném jednání rozsudek nad sedmi lidmi obžalovanými v hlavní části metanolové kauzy. Jejich případ vrátil zpět zlínskému krajskému soudu. Odvolání dvou hlavních aktérů případu, Tomáše Křepely ze Zlína a Slováka Rudolfa Fiana, kteří podle obžaloby otrávenou směs míchali, projedná veřejně 4. února, řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský. Fianovi a Křepelovi uložil krajský soud doživotí.

Ilustrační foto

Nejlepší mušku měl křinecký Pavel Kovář

Křinec – Novoročním výstřelem přivítali sportovní střelci rok 2015 na střelnici AVZO Křinec, kde se každoročně koná toto přátelské klání v disciplínách sportovní a velkorážná pistole 20 ran. Vítězem se stal domácí Pavel Kovář.

Ilustrační foto.

Hořické ulice jsou teprve nakousnuty

Hořice – Letošní léto a podzim byly ve znamení oprav chodníků a komunikací. Sečteme-li je, jednalo se o nejnákladnější investiční výdaj letošního roku, překonávající i rekonstrukci smuteční síně na Gothardu. Nyní je hotovo, až na výjimky, mezi než například patří prostor u garáží za bývalou budovou gymnázia.

Zasedání hořických zastupitelů.

Rozpočtové provizorium asi už naposledy

Hořice - Město kamenné krásy bude mít nový rozpočet až v prvních měsících příštího roku. Vedení radnice hodlá tedy zopakovat postup z minulého roku. Dodává, že letos tomu tak bude naposledy.

Zasedání hořických zastupitelů.

Rozpočtové provizorium asi už naposledy

Hořice – Město kamenné krásy bude mít nový rozpočet až v prvních měsících příštího roku. Vedení radnice hodlá tedy zopakovat postup z minulého roku. Dodává, že letos tomu tak bude naposledy.

Zasedání hořických zastupitelů.

Smůla. Koupaliště Dachova dotaci nezískalo. Co s ním?

Hořice – Koupaliště Dachova patří k hořickému létu naprosto neodmyslitelně. Město historickou dřevostavbu chtělo zrekonstruovat za pomoci dotace z takzvaných Norských fondů. Jenomže s žádostí neuspělo. Co teď? Hledat příspěvek jinde, anebo se spolehnout na vlastní zdroje?

Aleš Svoboda.

Svoboda: Jsme hrdí, že Hořice jsou kulturním městem

Hořice - Aleš Svoboda ze Šance pro rozvoj je známou tváří ve vedení města Hořice. Z pozice místostarosty se však přesouvá do vrcholné funkce a křeslo starosty přejímá od Ivana Doležala, který se stane místostarostou.

Hořická radnice.

Aleš Svoboda a Ivan Doležal se prohodili

Hořice – Novým starostou zastupitelé zvolili Aleše Svobodu ze sdružení Šance pro rozvoj. Dosud byl místostarostou. Nyní již bývalý starosta Ivan Doležal (ODS) se po osmi letech v čele města stal prvním místostarostou. Druhým místostarostou byl zvolen Martin Pour za Hořické patrioty s podporou TOP 09.

Ilustrační foto.

V dalších městech je jasno s posty starostů

Jičínsko – Dnes se uskuteční další vlna ustavujících veřejných zasedání. Napínavé volby starosty, místostarostů i radních, jakož i zřízení komisí, dnes čekají Jičín i Hořice. V obou případech schůze začíná v 16 hodin. V Jičíně se bude konat v Porotním sále Valdštejnského zámku, v Hořicích v radničním sále.

Obnova koryta Lučního potoka.

V Lučním potoce zachránili i vzácného raka

Rudník - V létě letošního roku při obnově koryta toku Lučního potoku v Rudníku byla provedena záchrana populací raka kamenáče (Austropotamobius torrentium), vranky obecné (Cottus gobio) a mihule potoční (Lampetra planeri).

Hořická radnice.

Hořice: Nic dojednáno zatím není

Hořice – Město kamenné krásy vstupuje do dalšího politicky bouřlivého týdne. Přestože ustavující schůze zastupitelstva se uskuteční již zítra, politici se shodují v lakonickém hodnocení: „Nic dojednáno zatím není."

Hořická radnice.

Hořická povolební koalice se zhroutila

Hořice – Koalice Šance pro rozvoj, Hořických patriotů s podporou TOP 09, ČSSD a ANO 2011 vydržela týden. Hořice jsou opět na počátku jednání. Důvodem je prý tlak veřejnosti, které se nelíbilo, že strany obcházejí vítěze – ODS.

Iva Šedivá.

Iva Šedivá: Teď si musíme ujasnit priority

Hořice – Ve městě vzniká koalice Šance pro rozvoj (5 mandátů), ČSSD (3), Hořických patriotů s podporou TOP 09 (3) a ANO 2011 (2). Podle horké kandidátky na starostku nejsou mezi stranami velké programové rozdíly. Iva Šedivá to Jičínskému deníku sdělila i s poukazem na ODS a Volbu pro město, které míří do opozice.

Hořická radnice.

Nejsilnější strany jsou stále v neshodě, koalice se nerodí

Hořice – Ani druhá polovina týdne nepřinesla zprávu o vzniku hořické koalice. Stále platí stav, že ODS a Šance pro rozvoj, které mají po pěti mandátech, se snaží vyjednat dohodu se „slabšími" uskupeními, nediskutují však vzájemně.

Hořická radnice.

Šance pro rozvoj a ODS spolu nejednají

Hořice – Ve městě kamenné krásy zatím nesvítá. Ač ODS ve volbách zvítězila, zisk pěti mandátů není přesvědčivý. Obzvlášť, když hnutí Šance pro rozvoj obdrželo stejný počet mandátů. Ani v případě dohody těchto frakcí by v jednadvacetičlenném zastupitelstvu nevznikla většina.