/SEZNAM RECEPTŮ/ Jabkovec, drštička, pekáče a další pokrmy našich babiček a prababiček se nyní v době koronavirových omezení znovu dostávají na naše stoly. Lidé k vaření využívají to, co je pro ně nejdostupnější. „Moc nakupovat nechodím, bojím se nákazy. Takže jsem se pustila do vaření jednoduchých jídel. Našla jsem staré kuchařské recepty své babičky, a z nich vybírám podle toho, co mám doma. Nejvíc používám brambory, těch mám dost ve sklepě. A mám tam také cibuli, kysané zelí a různé zavařeniny – kompoty, okurky nebo houby nakyselo,“ vysvětlila Jitka Novotná ze Žďáru nad Sázavou.
Osmnáctiletý student Martin Legeza, který loni v září vydal kuchařku s názvem 12 měsíců v české kuchyni, se stal republikovým vítězem soutěže Gourmand World Cookbook Awards 2020 ve své kategorii. Postoupil tak do celosvětového finále.
Zvykáme si na změny. Nic není jednoduché, dobrých zpráv není mnoho, ale život jde dál. A jsou tady nové povinnosti. Třeba i to, že musíme každodenně uvařit pro všechny, co zůstali doma v karanténě. A jak víme, nejhůř se vaří dětem. Nápady docházejí, pořád nemůžeme dávat na talíř hranolky s kečupem.
Nadační fond Albert vyhlašuje celostátní soutěž Finále Zdravé 5. Děti si díky ní upevňují znalosti vyváženého stravování, a navíc i rozvíjí svoji kreativitu. Zároveň se naučí už od nízkého věku dobré týmové spolupráci. V letošním kuchařském klání si malí kuchtíci poměří sily v přípravě zdravých svačinek s ovocem nebo zeleninou.
Pražští senioři, kteří nechtějí kvůli obavě z nákazy koranavirem vycházet ven, mohou nonstop volat na telefonní čísla 739 477 609 a 800 160 166. S nákupem potravin či léků jim pomohou dobrovolníci.
Nadační fond Albert vyhlašuje celostátní soutěž Finále Zdravé 5. Děti si díky ní upevňují znalosti vyváženého stravování, a navíc i rozvíjí svoji kreativitu. Zároveň se naučí už od nízkého věku dobré týmové spolupráci. V letošním kuchařském klání si malí kuchtíci poměří sily v přípravě zdravých svačinek s ovocem nebo zeleninou.
Do show Peče celá země nešla vyhrát, ale zúčastnit se. „O tom, že bych se dostala tak daleko, se mi ani nesnilo,“ říká pekařka Lucie Vlkojanová z Litvínovic.
Do show Peče celá země nešla vyhrát, ale zúčastnit se. „O tom, že bych se dostala tak daleko, se mi ani nesnilo,“ říká pekařka Lucie Vlkojanová z Litvínovic.
Přísný trest stihl Ivetu K. (51), která jako vedoucí lékárnice v lékárně U Svatého Mikuláše v Ludgeřovicích na Opavsku prodávala bez potřebného receptu lék Adipex Retard.
Nejen čtyřleté vězení čeká bývalého primáře očního centra Zdeňka P. (62 let) a jeho syna Tomáše P. (36 let) z Ostravy, kteří kšeftováním s předpisy připravili zdravotní pojišťovny o bezmála pět milionů korun. Po odpykání trestu budou muset navíc na čtyři roky pověsit lékařské řemeslo na hřebík.
Dělá nejlepší kysané zelí široko daleko. Hana Plisková s ním vyhrála i letošní soutěž v Pohořelicích. Porotci označili její pochoutku jako nejlepší v republice.
Petra Laurin působící v Domě česko-německého porozumění obohatila regionální literaturu dalším titulem. Tentokrát se jedná o kuchařku Recepty Němců z Jizerských hor.
Petra Laurin působící v Domě česko-německého porozumění obohatila regionální literaturu dalším titulem. Tentokrát se jedná o kuchařku Recepty Němců z Jizerských hor.
Petra Laurin působící v Domě česko-německého porozumění obohatila regionální literaturu dalším titulem. Tentokrát se jedná o kuchařku Recepty Němců z Jizerských hor.
Petra Laurin působící v Domě česko-německého porozumění obohatila regionální literaturu dalším titulem. Tentokrát se jedná o kuchařku Recepty Němců z Jizerských hor.
Petra Laurin působící v Domě česko-německého porozumění obohatila regionální literaturu dalším titulem. Tentokrát se jedná o kuchařku Recepty Němců z Jizerských hor.
Petra Laurin působící v Domě česko-německého porozumění obohatila regionální literaturu dalším titulem. Tentokrát se jedná o kuchařku Recepty Němců z Jizerských hor.
Pacienti, pozor! Mění se lhůty, po které si můžete vyzvednout své léky na recept. Začátkem ledna totiž začala platit zbrusu nová vyhláška ministerstva zdravotnictví. Třeba pro antibiotika si podle ní mohou lidé nově přijít i po dvou týdnech od vystavení receptu. Doposud na ně přitom v lékárně čekala jenom pět dní.
K pečení se dostala Lucie Vlakojanová z Litvínovic doma. Pomáhala totiž v rodinné cukrárně v Nových Hradech. Vášeň pro pečení jí zůstala, a tak se přihlásila do nového pořadu České televize Peče celá země.
Modelář režiséra Petra Zelenky se blíží do kin. Jeho autor v něm nabízí různé „recepty na to, jak žít”. Dva z nich zosobňují hlavní hrdinové Kryštof Hádek a Jiří Mádl, kamarádi provozující půjčovnu dronů.
Pokud si potřebujete vyzvednout své léky, obrňte se trpělivostí. Čekají vás totiž dlouhé fronty, varují lékárníci. Způsobila je nová pravidla při předepisování léků. Podle vyhlášky platné od ledna tohoto roku už se může na každý elektronický recept napsat jenom jedna položka.
/FOTOGALERIE/ Cenu veřejnosti v 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare vybojoval Tomáš Kovačovský ze Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov. Za cenu veřejnosti si mladý kuchař odnesl produkty Rio Mare v hodnotě 2500 korun.
Pokud si potřebujete vyzvednout své léky, obrňte se trpělivostí. Čekají vás totiž dlouhé fronty, varují lékárníci. Způsobila je nová pravidla při předepisování léků. Podle vyhlášky platné od ledna tohoto roku už se může na každý elektronický recept napsat jenom jedna položka.
Pokud si potřebujete vyzvednout své léky, obrňte se trpělivostí. Čekají vás totiž dlouhé fronty, varují lékárníci. Způsobila je nová pravidla při předepisování léků. Podle vyhlášky platné od ledna tohoto roku už se může na každý elektronický recept napsat jenom jedna položka.
Má smysl pro krásno, navíc ho dokáže najít a vykouzlit i tam, kde jej nikdo nehledá. „Vyhovuje mi, když nejsem omezená limity a mohu se řídit svým instinktem,“ říká Denisa Bartošová, uznávaná dekor stylistka.
Slavkov u Brna /FOTOGALERIE/ – Zvláštní cenu v sedmém ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare získala studentka Kamila Karafiátová z Integrované střední školy Slavkov u Brna. Mladá kuchařka si odnesla poukaz v hodnotě pěti tisíc korun s receptem „Rio Mare tuňáková tortilla“.
Štědrý den se blíží, už jste si rozmysleli, jaké cukroví budete letos péct? Pokud se kromě svých oblíbených druhů chystáte i na nějaké nové, zkuste naše recepty.
Dita Pecháčková, v kulinárním světě známá jako Dita P., má ráda šunkofleky a sladké, naopak nemá v oblibě jídla dělaná na efekt. Za nejdůležitější ingredienci při vaření považuje lásku. Tu vložila i do své nové kuchařky věnované dětem. Komu také jinému, když spolu se svými dvěma sestrami Marikou a Emmou mají dohromady šest kluků…
Její recepty jsou prý drahé a náročné na suroviny. Tato pověst však nejslavnější české kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové v mnohém křivdí. Ve skutečnosti totiž učila své čtenářky šetřit, ničím neplýtvat a využívat každý zbytek.
Hlohovec – Lohovecký slovník je pracovní název nové knihy, která vzniká v Hlohovci. Publikaci chtějí doplnit představitelé obce i o tradiční babičkovské a také současné kulinářské recepty. Pomoc hledají u místních obyvatel.
Každý týden vyrobí rozhodčí nějakou hrubku, od začátku letošního ročníku nejvyšší fotbalové soutěže jsou pod neustálou kritikou. „Nemáme recept, abychom to vyřešili zítra, ale postupnými kroky chceme dojít ke zlepšení situace,“ uvedl předseda Fotbalové asociaace České republiky Martin Malík. Šéf sudích Josef Chovanec však zatím může být v klidu, nůž na krku od hlavního bosse nemá.
Každý týden vyrobí rozhodčí nějakou hrubku, od začátku letošního ročníku nejvyšší fotbalové soutěže jsou pod neustálou kritikou. „Nemáme recept, abychom to vyřešili zítra, ale postupnými kroky chceme dojít ke zlepšení situace,“ uvedl předseda Fotbalové asociaace České republiky Martin Malík. Šéf sudích Josef Chovanec však zatím může být v klidu, nůž na krku od hlavního bosse nemá.
Každý týden vyrobí rozhodčí nějakou hrubku, od začátku letošního ročníku nejvyšší fotbalové soutěže jsou pod neustálou kritikou. „Nemáme recept, abychom to vyřešili zítra, ale postupnými kroky chceme dojít ke zlepšení situace,“ uvedl předseda Fotbalové asociaace České republiky Martin Malík. Šéf sudích Josef Chovanec však zatím může být v klidu, nůž na krku od hlavního bosse nemá.
Každý týden vyrobí rozhodčí nějakou hrubku, od začátku letošního ročníku nejvyšší fotbalové soutěže jsou pod neustálou kritikou. „Nemáme recept, abychom to vyřešili zítra, ale postupnými kroky chceme dojít ke zlepšení situace,“ uvedl předseda Fotbalové asociaace České republiky Martin Malík. Šéf sudích Josef Chovanec však zatím může být v klidu, nůž na krku od hlavního bosse nemá.
Každý týden vyrobí rozhodčí nějakou hrubku, od začátku letošního ročníku nejvyšší fotbalové soutěže jsou pod neustálou kritikou. „Nemáme recept, abychom to vyřešili zítra, ale postupnými kroky chceme dojít ke zlepšení situace,“ uvedl předseda Fotbalové asociaace České republiky Martin Malík. Šéf sudích Josef Chovanec však zatím může být v klidu, nůž na krku od hlavního bosse nemá.
Každý týden vyrobí rozhodčí nějakou hrubku, od začátku letošního ročníku nejvyšší fotbalové soutěže jsou pod neustálou kritikou. „Nemáme recept, abychom to vyřešili zítra, ale postupnými kroky chceme dojít ke zlepšení situace,“ uvedl předseda Fotbalové asociaace České republiky Martin Malík. Šéf sudích Josef Chovanec však zatím může být v klidu, nůž na krku od hlavního bosse nemá.
Každý týden vyrobí rozhodčí nějakou hrubku, od začátku letošního ročníku nejvyšší fotbalové soutěže jsou pod neustálou kritikou. „Nemáme recept, abychom to vyřešili zítra, ale postupnými kroky chceme dojít ke zlepšení situace,“ uvedl předseda Fotbalové asociaace České republiky Martin Malík. Šéf sudích Josef Chovanec však zatím může být v klidu, nůž na krku od hlavního bosse nemá.
Každý týden vyrobí rozhodčí nějakou hrubku, od začátku letošního ročníku nejvyšší fotbalové soutěže jsou pod neustálou kritikou. „Nemáme recept, abychom to vyřešili zítra, ale postupnými kroky chceme dojít ke zlepšení situace,“ uvedl předseda Fotbalové asociaace České republiky Martin Malík. Šéf sudích Josef Chovanec však zatím může být v klidu, nůž na krku od hlavního bosse nemá.
Pamatujete si na Luncheon meat, foneticky a počeštěle lančmít? Zakonzervované mleté vepřové maso, které bylo původně určeno pro potřeby britské armády, se stalo se za socialismu oblíbeným zpestřením kuchyně.
Podruhé v sezoně už hokejisté Kladna recept na Plzeň nenašli. V televizním duelu sice ubránili víceméně všech devět obávaných plzeňských přesilovek a podali slušný bruslařský výkon, nicméně se západočeskou ofenzivní mašinou padli 1:3. V pátek je čeká doma Sparta.