Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Přepálený olej? Inspektoři ho našli v bistru v Brně i ve Znojmě

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Přepálený olej našli loni v létě kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce v bistru Susu Nonstop u brněnského hlavního nádraží. Toto úterý inspekce zveřejnila výsledky loňských kontrol fritovacích olejů v restauracích či rychlých občerstvení v celé České republice. Neprošla čtvrtina podniků.

Najedl se, ale nezaplatil

Tábor – O pomoc hlídky městské policie požádal v pátek 11. ledna personál táborské restaurace, kterou navštívil host, jenž snědl jídlo a vypil nápoje v hodnotě 1 060 korun, ale neměl na zaplacení.

Spolek přátel Mirka Jiřišty uspořádá vzpomínkový koncert

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - První vzpomínkový večer na kapelníka Miroslava Jiřištu pořádá Spolek přátel Mirka Jiřišty. „Večer je organizován jako vzpomínka na zesnulého kutnohorského rodáka, kapelníka, muzikanta, nestora dobré české muziky na Kutnohorsku a okolí a výborného kamaráda a čestného občana Kutné Hory,“ řekl předseda spolku Antonín Novotný.

Na talíři vykouzlí jídla na motivy da Vinciho

Brno - U jména Leonardo da Vinci si většina lidí vybaví Monu Lisu a další obrazy. Slavný Ital však zanechal hlubokou stopu nejen v umění, ale také v oblasti gastronomie. I proto si pořadatelé oblíbeného Grand restaurant festivalu, který se koná každoročně po celé republice, zvolili jako letošní motto Chuť da Vinci. Festival začne příští týden, v Brně se zapojí čtyři restaurace.

Kutná Hora olej třídí už téměř dva roky

Kutná Hora /ANKETA/ - Povinnost obcí třídit od roku 2020 olej, aby nedocházelo k neničení kanalizace a ČOV, se Kutné Hory nijak zvlášť nedotkne. Důvod je jednoduchý: ve městě se olej třídí už od roku 2017, na různých stanovištích je umístěno celkem dvacet sběrných nádob.

Oslavy sto let Mendelu nabídnou desítky akcí, luxusní víno i pivní speciál

Brno – Své sté výročí slaví letos Mendelova univerzita v Brně. Nabídne desítky akcí pro studenty, absolventy a veřejnost. „Vrchol oslav bude patnáctého června, kdy pořádáme sraz století všech bývalých absolventů. Rádi bychom jim ukázali, jak se univerzita posunula a rozvíjela od dob, kdy školu opustili,“ uvedla rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Skanzen chystá tradiční masopustní průvod

Kouřim /FOTOGALERIE/ - Každoroční událostí je v Muzeu lidových staveb v Kouřimi i tradiční masopust. Minulý rok přilákal přes dva tisíce lidí. Letos se chystá na neděli 3. března od 10 do 16 hodin a přinese sebou opět kulturně nabité odpoledne. „Chybět nebude tradiční obchůzka masopustního průvod, přiblížena bude i venkovská zabijačka,“ uvedl ředitel skanzenu Vladimír Rišlink.

Do Velkých Karlovic míří Lukáš Hejlík s Listováním i Gastromapou

Herec a moderátor Lukáš Hejlík, známý i jako respektovaný gastro bloger a autor projektu Gastromapa, míří do Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. O víkendu 26. a 27. ledna bude hostem Spa hotelu Lanterna, kam již v minulosti několikrát zavítal při recenzování nejzajímavějších českých a moravských restaurací a kaváren.

Obrazy zasněžených Valach i parádní retrokousky. Galerie praskala ve švech

Dobovým popíkem a šlágry Karla Gotta či Michala Davida, kterými se v sedmdesátých a osmdesátých letech zahřívali tanečníci na diskotékách, odstartovala ve čtvrtek vernisáž dvou výstav v Galerii města Přerova. Nestárnoucí hity zahrálo „retroduo“, které vytvořili speciálně pro tuto příležitost klavírista Stanislav Smoček a zpěvák Ruda Janoš.

Na policisty vytáhl i nůž

Jako smyslu zbavený se ve středu odpoledne choval osmatřicetiletý Ostravan v restauraci na území Budišovic. Jeho jednání bylo tak za hranou, že musel být personálem a přítomnými hosty vykázán ven.

Lokální dobroty? Hýčkejme je, ale nechystejme je „blbě“!

Ostrava - Gastronomický expert, vydavatel jediného nezávislého českého průvodce restauracemi, gurmán prohlašující, že každým rokem „projí auto střední třídy“. To je Pavel Maurer z Prahy, pod jehož taktovkou se koná v jednadevadesáti tuzemských podnicích od 15. ledna do 28. února jubilejní 10. Grand Restaurant Festival.

Do Hlučína přijede známý kuchař Zdeněk Pohlreich

Na Opavsku se schyluje ke slovutné návštěvě. Brzy sem totiž zavítá snad nejznámější šéfkuchař Česka Zdeněk Pohlreich. Není to tak dávno, co oznámil odchod z gastronomické show TV Prima Ano, šéfe!, v níž se snažil o správný koncept pro restaurace po celé republice.

Frymburk u Lipna se těší rekordnímu zájmu běžkařů

Frymburk - Není tak známý a sněhové jistý jako šumavská Kvilda nebo rakouský Schöneben, ten je teď navíc kvůli popadaným stromům zavřený. O to více pohodové výlety na běžkách s nádhernými výhledy do krajiny nabízí Frymburk. Na okolní louky v těchto dnech míří denně desítky až stovky nadšených běžkařů.

Restaurace Na Hvížďalce a Na Zbrojnici jsou k pronajmutí

Písecko – Čimelická restaurace Na Hvížďalce a vrážská hospůdka Na Zbrojnici sice ladem neleží, ale jen díky vedení obou obcí. Obě jsou obecním majetkem a čekají na nového nájemce. V případě Hvížďalky to ale může být třeba i jen personál.

V Táboře začne kurz myslivosti

Tábor – Jako každým rokem začíná ve druhé polovině měsíce ledna kurz pro uchazeče o první lovecký lístek. Pravidelně jej organizuje Okresní myslivecký spolek (OMS) v Táboře.

Muž se na Jedlové zranil při bobování, se zraněním břicha skončil v nemocnici

Jiřetín pod Jedlovou /FOTO/ – O velkém štěstí může mluvit mladý muž, který se ve středu večer zranil při bobování na Jedlové na Šluknovsku. Nechybělo mnoho a jeho zranění mohlo mít fatální důsledky. S jeho záchranou pomáhal i majitel nedaleké restaurace a místní technické služby. Ke zranění totiž došlo na těžko přístupném místě.

Praha zavede nočního starostu do konce ledna. Antikonfliktní tým už nebude

Vedení hlavního města zamýšlí do konce ledna jmenovat takzvaného nočního starostu, který bude mít na starosti noční život v Praze. Zároveň bude jmenován také tým jeho spolupracovníků. Ve středu to v rozhovoru pro ČTK řekla Hana Třeštíková (Praha Sobě), radní odpovědná za kulturu. Důvodem zřízení funkce jsou problémy s hlukem v centru města, který způsobují bary a restaurace a rovněž opilí lidé, zejména turisté. Zřízením nočního starosty se magistrát inspiroval v zahraničí.

Josef Krošlák slaví devadesátku

Plzeň – Devadesát let byste mu nehádali ani náhodou. Jeho vitalitu a houževnatost by Josefu Krošlákovi (na snímku) mohly závidět mnohem mladší ročníky.

FOTO: Grand Restaurant Festival 2019 láká na chuť Itálie

Liberecký kraj – Libereckou restaurací voní jehněčí pečeně na pomerančích. Doplněná je na talíři salátem z granátového jablka, čerstvého špenátu a hroznů. Jedná se o jeden ze tří chodů degustačního menu. To si pro návštěvníky Grand Restaurant Festivalu, který potrvá od 15. ledna do konce února, připravili kuchaři z rodinného podniku Black Horse. „Pro nás jsou tyhle festivaly velká výzva. To zadání je vždycky hrozně zajímavé a tenhle rok nám vůbec udělalo radost,“ říká místní šéfkuchař Jaroslav Jíra.

FOTO: Grand Restaurant Festival 2019 láká na chuť Itálie

Liberecký kraj – Libereckou restaurací voní jehněčí pečeně na pomerančích. Doplněná je na talíři salátem z granátového jablka, čerstvého špenátu a hroznů. Jedná se o jeden ze tří chodů degustačního menu. To si pro návštěvníky Grand Restaurant Festivalu, který potrvá od 15. ledna do konce února, připravili kuchaři z rodinného podniku Black Horse. „Pro nás jsou tyhle festivaly velká výzva. To zadání je vždycky hrozně zajímavé a tenhle rok nám vůbec udělalo radost,“ říká místní šéfkuchař Jaroslav Jíra.

FOTO: Grand Restaurant Festival 2019 láká na chuť Itálie

Liberecký kraj – Libereckou restaurací voní jehněčí pečeně na pomerančích. Doplněná je na talíři salátem z granátového jablka, čerstvého špenátu a hroznů. Jedná se o jeden ze tří chodů degustačního menu. To si pro návštěvníky Grand Restaurant Festivalu, který potrvá od 15. ledna do konce února, připravili kuchaři z rodinného podniku Black Horse. „Pro nás jsou tyhle festivaly velká výzva. To zadání je vždycky hrozně zajímavé a tenhle rok nám vůbec udělalo radost,“ říká místní šéfkuchař Jaroslav Jíra.

Sbírka vynesla přes sedmadvacet tisíc korun

Tachov – Ještě nikdy nedostala maminka postižené devítileté holčičky Terezky Bartošové příspěvek z nějaké dobročinné sbírky. Až v pondělí večer, kdy štamgasti hospody U Štěpána spočítali peníze, které vynesla dobročinná novoroční gulášová polévka.

Impossible Burger 2.0. Vypadá i chutná jako hovězí, ale přitom to není hovězí

/VIDEO/ Řada lidí si ráda vychutná dobře propečený hovězí hamburger a možná při tom ani netuší, že se tak významně podílí na klimatických změnách. Jedna kráva vyprodukuje za den ve svém žaludku až 500 litrů metanu, který má na globální oteplování větší vliv než oxid uhličitý z automobilové dopravy. Firmy se proto snaží nalézt způsob, jak nahradit hovězí maso něčím ekologičtějším. Americká společnost Impossible Foods tento týden představila již druhou generaci svého rostlinného burgeru, který od toho z pravého hovězího nerozeznáte.

Ochránci přírody pořádají tradiční mysliveckou burzu

Berounsko - O ochranu živočichů se na Berounsku a Hořovicku stále starají rokycanští ochránci přírody. Zajišťují nejen výchovu mladé generace a ekologickou výchovu dětí v obcích berounského regionu, ale pořádají i nejrůznější akce pro veřejnost. K těm nejoblíbenějším patří myslivecká burza s následnou taneční zábavou. Ta se uskuteční v sobotu 6. dubna v sále Restaurace Na Střelnici v Rokycanech.

Do Ameriky na tradiční ležák plzeňského typu. V Texasu postaví český pivovar

Texaské město Waco je domovem ve Spojených státech velice populární limonády Dr Pepper, která zde má dokonce i své muzeum. Nyní se však k němu upírají oči celé početné české komunity v Texasu a dalších milovníků českého piva. Ve městě totiž vznikne podnik inspirovaný českým pivovarnictvím, který ponese příznačný název „Pivovar“. Informovala o tom místní média.

Měl systém. Místní restaurace vykrádal jednu po druhé

Byl tak opilý, že nejprve skončil na záchytce. Trafiku, kterou si před tím „připravil“ rozbitím okna, už vykrást nestačil. Šestatřicetiletého muže s bohatým trestním rejstříkem zadrželi v sobotu v noci policisté, kteří ho v pondělí obvinili z vykradení několika restaurací, všechny shodně v karvinské části Hranice.