Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

V centru Olomouce otevřel Asado grill -  jedinečná restaurace s otevřeným ohněm.

Olomouc jako centrum špičkové gastronomie. U náměstí otevřel nový podnik s ohněm

Olomouc se v poslední době stala centrem špičkové gastronomie, za kterou na Hanou míří gurmáni z různých koutů Česka. Táhnou nejen jména gastrokouzelníků v čele s populárním Přemkem Forejtem nebo michelinským šéfkuchařem Romanem Paulusem, ale i zajímavé koncepty a top kvalita a pestrost na talíři. Ambici posílit Olomouc jako gastronomický cíl má i Asado grill. Nový podnik s otevřeným španělským grilem na dřevo a dřevěné uhlí, který se hned tak nevidí.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Blažek strávil pět hodin v restauraci s Nejedlým. Náhoda kvůli bouřce, tvrdí

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ve středu strávil pět hodin v pražské restauraci s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. O setkání informoval server Seznam Zprávy, jehož reportéři s Blažkem u restaurace mluvili. Ministr ještě před publikováním zprávy dopoledne na sociální síti X popsal setkání jako náhodné. Uvedl, že nešlo o žádnou konspiraci, ale v podniku se schovával kvůli vydatné bouřce, která hlavní město zasáhla. O okolnostech a obsahu setkání Blažek informoval premiéra a předsedu ODS Petra Fialu. 

Příznivci kodaňského fotbalového týmu na Staroměstském náměstí v Praze.

Na Letné se odehrála odveta Sparty s Kodaní. Policie označila zápas za rizikový

/VIDEO, FOTO/ Policisté od pondělí monitorují pohyb a chování fotbalových fanoušků před úterním zápasem pražské Sparty s týmem FC Kodaň na pražské Letné, které považují za rizikový. Dosud nemuseli řešit vážnější problémy. ČTK to po odchodu fanoušků z Letné ve 23:00 řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policie se ale zabývá incidentem, který se stal v pondělí pozdě večer v jedné z restaurací v Týnské ulici na Starém Městě. Fotbalisté Sparty večer podlehli v domácí odvetě 3. předkola Ligy mistrů FC Kodaň. Zahrají si závěrečné předkolo Evropské ligy.

Golf umí být i levný, zabavíte se za necelé dvě stovky. Zkusit si ho můžete třeba Dýšině na Plzeňsku.

Golf umí být i levný, zabavíte se za necelé dvě stovky

Bořit mýty o uzavřenosti golfové komunity se rozhodli v golfovém resortu Greensgate v Dýšině na Plzeňsku. V moderním areálu se chlubí špičkovým hřištěm pro amatérské i profesionální hráče, ovšem resort s restaurací, hotelem a wellness je otevřen i široké veřejnosti. Zváni jsou všichni, ať už v okolí bydlí nebo tudy zrovna projíždí.

Martin Sedlák, organizátor největšího punkového festivalu v Česku Pod Parou, hraje na baskytaru v kapele N.V.Ú.

Když poprvé přijeli pankáči, město bylo v šoku, vzpomíná šéf festivalu

„Doba se hodně změnila. Dnes lidi čekají, aby i na louce či v přírodě měli super služby, které jsou jen obtížně splnitelné. Tehdejší punkeři byli trošku z jiného, odolnějšího těsta,“ říká Martin Sedlák, baskytarista kapely N.V.Ú., který na konci července v Trutnově na Bojišti uspořádal 20. ročník největšího českého punkového festivalu Pod Parou. Začínal s ním v roce 2003 doma v Moravské Třebové, kde provozuje penzion a restauraci.

Ikonické restaurace v Chorvatsku. Konoba Mate

Michelin, panorama i český číšník. Toto jsou ikonické restaurace v Chorvatsku

Hned jedenáct restaurací v Chorvatsku se pyšní jednou michelinskou hvězdou. Celkem 89 podniků je součástí výběru každoročně vydávaného francouzskou společností. Deník ovšem do výběru ikonických restaurací při pobřeží zařadil i tipy na atmosférická či cenově dostupnější místa, která hostům tolik neprovětrají peněženky.

Objekt bývalé Jednoty, 4. srpna 2023.

Z budovy Jednoty mizí plášť. Chystá se proměna s exotickou restaurací na střeše

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Z horních pater nevzhledného objektu na třídě Svobody v Olomouci zbude jen nosný skelet. Proměna bývalé administrativní budovy Jednoty z přelomu 60. a 70. let minulého století začíná. Hotovo by mohlo být do dvou až tří let. Obchody v parteru jsou během stavby otevřené, o supermarket Albert zákazníci nepřijdou.

Kvalitní suroviny jsou základem úspěchu, shodují se zmrzlináři na Rychnovsku. Ilustrační foto.

Kde je na Rychnovsku nejlepší zmrzlina? U Solnice vám ji natočí přímo do auta

Objednat si hamburger z okénka auta je dnes běžná věc. Ale zastavit si takto jen pro zmrzlinu? Tuhle novinku mají v Ještěticích na silnici mezi Rychnovem nad Kněžnou a Novým Městem nad Metují. „Je neuvěřitelné, jak to funguje. Od počátku to má velký ohlas. Hodně toho využívají třeba řidiči dodávek, protože dnes hraje čas velkou roli, každý spěchá. Pokud vím, nikde jinde to nemají,“ pochvaluje si zájem šéf Zmrzlina Drive Milan Jarkovský.

Květinová výzdoba Arionovy kašny v Olomouci. Ilustrační foto.

Soutěž o nejkrásnější květinovou výzdobu jde do finále. Kdo vyhraje skvělé ceny?

Obrovský zájem byl o letošní ročník květinové soutěže vyhlášené Olomouckým spolkem okrašlovacím. Datum uzávěrky soutěže členové spolku posunuli o tři dny, díky čemuž se přihlásilo mnoho dalších milovníků květin. Dohromady došlo více než sto fotografií. Odborná porota z nich vybere pět nejlepších snímků květinových zahrad, oken a domů v každé kategorii. O absolutním výherci letošního ročníku soutěže rozhodnou sami čtenáři Deníku.

Ceny v řetězcích rychlého občerstvení již loni reagovaly na růst inflace a nákladů firem. McDonald's například u cheeseburgeru minulý rok ceny upravil dvakrát a doporučená cena se zvýšila o pětinu na 42 Kč

Češi a jídlo: Průměrná útrata ve fast foodech stoupla, vyplývá z dostupných dat

Zákazníci restaurací nabízejících rychlé občerstvení zaplatili ve druhém čtvrtletí za jednu návštěvu v průměru 189 korun. Meziročně je to o šest procent více, před rokem byla průměrná útrata 178 korun. Naopak průměrná útrata v restauracích ve stejném období klesla na 256 korun, loni lidé ve druhém čtvrtletí zaplatili 278 korun, tedy zhruba o osm procent víc. Vyplývá to z analýzy dat společnosti Patron GO, která sleduje transakce platebními kartami 53 tisíc uživatelů. Podle ní klesla i průměrná útrata v obchodech.

Michal Mládek provozuje coby franšízant desítku restaurací McDonald’s.

Chutě lidí se tříbí, hranolky a cheeseburger ale dál vedou, říká šéf „Mekáčů“

Značce McDonald’s zůstává Jihočech Michal Mládek věrný třicet let. Začínal v kuchyni, nyní provozuje desítku restaurací nejen v našem kraji. V rozhovoru se zamýšlí nad tím, proč je tento řetězec rychlého občerstvení u nás nejoblíbenější. Popisuje ale také krok s dobou, díky němuž si teď jídlo můžete objednat přímo od stolu pomocí mobilu. A překvapuje tím, že u McDonald’s jsou velkým hitem sýry.

Na veřejné záchodky ve Stříbře se nemusíte bát vstoupit. Je tam dokonale čisto. O pořádek se zde stará Anna Bénová.

Na veřejných toaletách ve Stříbře to voní třeba i po perníku

Zejména v letních měsících patří Stříbro mezi časté cíle turistů a táborníků. Deník se vypravil zjistit, co je potká ve chvíli, kdy si budou potřebovat ve městě horníků „odskočit“. Informační cedule v hlavní Benešově ulici u náměstí nasměruje každého naprosto bezpečně, a to i vozíčkáře.

Ilustrační foto

Velké srovnání cen obědů: Ve většině regionů zdražování zpomaluje

V průběhu prvního pololetí stoupla průměrná cena oběda o 2,7 % na 182,4 koruny. Ve srovnání s druhou polovinou loňského roku, kdy v důsledku inflace ceny poledního menu napříč republikou vzrostly o více než desetinu, tak došlo k výraznému zpomalení zdražování. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred.

Média v poslední době často popisují Chorvatsko jako zemi, která se snaží z návštěvníků vyždímat co nejvíce peněz, a proto v poslední době vyšponovala ceny za jídlo a služby. Místní restauratéři s tím ale nesouhlasí

Antichorvatská kampaň? Místní se diví zprávám o extrémní drahotě

Tradiční bašta českých turistů se nyní nepotýká jen s vysokými teplotami, ale i atakem ze strany médií. Ta často popisují Chorvatsko jako zemi, která se snaží z návštěvníků vyždímat co nejvíce peněz, a proto v poslední době vyšponovala ceny za jídlo a služby. S tím však nesouhlasí nejen místní restauratéři, ale i turistická centra. Tyto zprávy považují za kampaň.

Restaurace U Bukáčků v Přerově.

Kartou nebo cash? V Přerově se platí hotově jen někde

V přerovské restauraci Base Camp se odjakživa platilo jen hotově. A podle provozovatelky Lenky Sasákové to tak i do budoucna zůstane. Mezi mladými lidmi oblíbená hospůdka je ale v Přerově spíše výjimkou. Většina místních podniků nabízí možnost bezhotovostní platby, i když jejich majitelé připouštějí, že to někdy zdržuje.

Pardubické letní kino Rebel. V Pardubicích byla posledním velkým trhákem světová předpremiéra filmu Brutální vedro.

Souboj letních kin: Pardubice mají vstup zdarma, Hradec láká na restauraci

V Hradci Králové letní kino podporuje město, přesto tu vybírají vstupné. V Pardubicích na letní filmy lidé chodí každý den a zadarmo. Kina pod širým nebem ve východočeských metropolích mají přesto ledasco společného: Oblíbený areál u vody, řady návštěvníků i nabídku filmových trháků. Deník se je pokusil porovnat. Je lepší Rebel nebo Širák? Hlasujte v anketě pod článkem. 

Karviná-Fryštát, bistro BOK of KA.

Restaurace Havířov a Karviná: Na obědy s kartou, na pivo raději s hotovostí

Můžu vyrazit na oběd nebo na pivo bez peněz? Mohu spoléhat na to, že všude berou karty, nebo musím mít hotovost? Otázky, na které se v roce 2023 nabízí zdánlivě jednoduchá odpověď, a sice, že všude se dá dnes platit kartou. Ale je tomu opravdu tak? Jaká je realita, zjišťoval Deník v centrech dvou největších měst okresu – Havířova a Karviné.

Platební karta. Bezkontaktní platba. Ilustrační foto.

Ve většině zlínských restaurací zaplatíte kartou. Hotovost nepotřebujete

Karty nebereme, pouze hotovost. Tak tuto větu uslyšíte ve zlínských restauracích jen zřídka. Většina z oslovených podniků v krajském městě bere platební terminál jako samozřejmost. Ano, lidé si zvykli platit kartou, telefonem nebo chytrými hodinkami téměř kdekoli a cokoli. Ale i tak se hotovost v kapse občas hodí.

Ramzová v Jeseníkách.

Jen hotově? Jak je to s placením kartou v restauracích v Jeseníkách

Karta, nebo jen bankovky a mince? Dostupnost bezhotovostních plateb v horských střediscích či na venkově se stala hlavním tématem letošní letní sezony. Deník se vydal do restaurací v jednom z horských středisek v Jeseníkách zmapovat, jaká zde ohledně způsobu plateb panuje situace. A hlavně se zeptat samotných restauratérů, proč dávají přednost hotovosti nebo naopak karty přijímají.

Placení kartou může být v Českém Švýcarsku problematické, především ve Hřensku.

Bez peněz v Hřensku ani ránu. Zaplatit v hospodách kartou je téměř nemožné

/FOTO, VIDEO/ Vzít si telefon, klíče a vyrazit na výlet. Takto vybavena chodí do přírody řada lidí. Spoléhají na to, že během některé z přestávek se nají v restauraci a útratu zaplatí kartou. V Českém Švýcarsku, především ve Hřensku, ale mohou takoví výletníci narazit. Jednoduché pípnutí a odchod totiž téměř žádné restaurace ve Hřensku neakceptují. Údajně kvůli špatnému mobilnímu signálu.

Placení kartou může být v Českém Švýcarsku problematické, především ve Hřensku.

Bez peněz do Hřenska nelez! Zaplatit v hospodách kartou je téměř nemožné

/FOTO, VIDEO/ Vzít si telefon, klíče a vyrazit na výlet. Takto vybavena chodí do přírody řada lidí. Spoléhají na to, že během některé z přestávek se nají v restauraci a útratu zaplatí kartou. V Českém Švýcarsku, především ve Hřensku, ale mohou takoví výletníci narazit. Jednoduché pípnutí a odchod totiž téměř žádné restaurace ve Hřensku neakceptují. Údajně kvůli špatnému mobilnímu signálu.

Někteří podnikatelé v lázeňském městě se rozhodli platební karty nezavádět.

Na dovolenou do Třeboně i s hotovostí v kapse. Platební karty tu neberou všude

Léto je v plném proudu a řada z nás cestuje za rekreací po celé republice. Dovolenkáři by ale vždy měli myslet na dostatek hotovosti v peněžence. Trend rozšiřování plateb kartou se totiž podle průzkumů v letošním roce otočil. Jedním z důvodů by mohlo být zrušení elektronické evidence tržeb. Některé podniky ale platby kartou vůbec nezavedly a do budoucna to ani neplánují. Přijímání kreditních karet si totiž stát nemůže nijak vynutit a je na svobodném rozhodnutí každého podnikatele.