![Na náměstí už není možné zaparkovat zadarmo, k návratu lidí do centra to určitě nepomůže. Na náměstí už není možné zaparkovat zadarmo, k návratu lidí do centra to určitě nepomůže.](https://g.denik.cz/36/4f/z-centra-mizi-obchody-i-lide-modre-zony-to-nezlepsi-zni-z-jihlavy-05_prazena-list-l.jpg)
VIDEO: Z centra mizí obchody i lidé. Modré zóny to nezlepší, zní z Jihlavy
/ANKETA/ Zavádění modrých zón v centru Jihlavy přináší různé reakce ze strany podnikatelů. Řada z nich si stěžuje, že se centrum vylidňuje a tržby jdou dolů.
/ANKETA/ Zavádění modrých zón v centru Jihlavy přináší různé reakce ze strany podnikatelů. Řada z nich si stěžuje, že se centrum vylidňuje a tržby jdou dolů.
Architekt Michal Fišer před několika dny informoval prachatické radní o aktuální rozpracovanosti projektové dokumentace k plánované rekonstrukci chaty na vrcholu Libína.
Až pět let ve vězení může strávit jednatřicetiletý muž, který v restauraci v Benátkách nad Jizerou ukradl kabelku s velkým finančním obnosem. Jeho čin zachytily bezpečnostní kamery, policii tak neunikal dlouho.
Už jako malý měl k jídlu obecně vřelý vztah. Možná právě proto si už tenkrát zahrával s myšlenkou, že by někdy chtěl mít vlastní podnik. „Tehdy to ale byl hodně vzdálený sen. Sen, který se mi nakonec po dlouhých letech splnil,“ začíná své vyprávění Petr Svoboda, který je dnes majitelem společností GastroEvent.cz a Pomodori.cz, díky kterým si nejeden novomanželský pár užil parádní svatební hostinu a nejedna společnost profesionální catering.
Slovan, Spolek, Křižánek, U Vlka, to jsou historicky vyhlášené ostravské hospody, které dočasně, anebo trvale zavřely. Před několika dny jejich seznam rozšířil Blesk v ulici 28. října na pomezí Moravské Ostravy a Mariánských Hor, nicméně nad důvody jeho nečinnosti visí otazníky.
/FOTO, VIDEO/ Deset rohlíků a dva kelímky vlašáku. Dobře, tři, ale to je strop. Víc do sebe nemůže tenhle střízlík nacpat. Vždyť váží sotva šedesát kilo! Omyl. Radim Dvořáček se za stolem mění v pohádkového Otesánka a hravě spořádá vše, co se mu naservíruje pod nos. S trochou nadsázky se dá jeho apetit srovnat s působením kyseliny. Ne nadarmo se na svém internetovém kanálu tento chlapík z Ostravy s přezdívkou Steel Rod tituluje nejlepším profesionálním jedlíkem v Česku. S několika zápisy v knize rekordů za spořádané množství jídla a rychlost. V pátek odpoledne se v boskovické restauraci Eden pokouší zdolat další výzvu na talíři. „Přijel jsem, abych tu spořádal zdejší specialitu. Hamburger velikosti XXL. A ne jeden. Zkusím hned dva,“ usmívá se dvaatřicetiletý drobný muž.
Vybranými delikatesami pohostí své návštěvníky první červnový víkend brněnský hrad Špilberk. V jeho areálu je v pátek a v sobotu na programu Prima Fresh festival. Akce nabízí známé osobnosti ze světa gastronomie. Ty nechají zájemce nahlédnout pod ruce na kuchařských show, vystupovat budou ale i na stáncích svých restaurací, které budou pro všechny gurmány připravovat svoje degustační menu. Festival se koná už po dvanácté, v Brně však teprve podruhé.
/FOTO, VIDEO/ Přímo na Mezinárodní den dětí uspořádalo vedení restaurace Stap v kolínském lesoparku Borky jeho oslavu.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V Berouně se staví nový fastfoodový podnik. Pobočka amerického řetězce KFC roste u dálnice D5 ve směru na Plzeň, naproti čerpací stanici OMV. Otevřena by měla být ještě letos.
Ve středu 31. května uplynulo šest let od zákazu kouření v barech a restauracích. Od stejného data je zapovězeno také kouření na nástupištích a zastávkách pro cestující, na sportovištích nebo v zoologických zahradách. Každodenní zkušenost ukazuje, že kuřáci v hospodách zákaz vesměs dodržují a hlídá ho také personál samotných podniků, i když se před lety zprvu ozývaly i některé odmítavé hlasy. Horší je to ale na prostranstvích venkovních autobusových zastávek, kde si dosud někteří cestující nelámou se zákazem hlavu.
Rekonstrukce šumperského hotelu Perk vrcholí. Patrná je nová podoba budovy. První hosty hotel, který Šumperané desítky let znali pod názvem Grand, přivítá v závěru června.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Rekonstrukce šumperského hotelu Perk vrcholí. Patrná je nová podoba budovy. První hosty hotel, který Šumperané desítky let znali pod názvem Grand, přivítá v závěru června.
Před šesti lety se před českými restauracemi začaly objevovat hloučky lidí. Zákaz kouření v interiérech hospod tehdy vyvolal odpor velké části kuřáků, kteří si však brzy zvykli, že musí s cigaretou ven. Přestože na očekávané snížení jejich počtu odborníci stále čekají. Poradny pro odvykání kouření se ukazují jako účinná možnost, jak se závislosti zbavit. Reportér Deníku se podíval, jaká je situace v Královéhradeckém kraji.
/VIDEO, ANKETA/ Je to přesně šest let, co začal platit protikuřácký zákon, který zrušil kouření ve veřejných prostorách. Byť panovaly obavy z poklesu tržeb v restauracích, dnes si jeho zavedení vesměs všichni pochvalují. Na druhou stranu vznikly „černé hospody“, kde kouření zůstalo.
/VIDEO, ANKETA/ Je to přesně šest let, co začal platit protikuřácký zákon, který zrušil kouření ve veřejných prostorách. Byť panovaly obavy z poklesu tržeb v restauracích, dnes si jeho zavedení vesměs všichni pochvalují. Na druhou stranu vznikly „černé hospody“, kde kouření zůstalo.
Dobrá zpráva pro příznivce rychlého občerstvení. Nejen, že se má v plánovaném obchodním centru u terezínské křižovatky stavět McDonald's. Ještě blíž to mají mít Litoměřičtí do chystaného KFC.
/VIDEO, ANKETA/ Je to přesně šest let, co začal platit protikuřácký zákon, který zrušil kouření ve veřejných prostorách. Byť panovaly obavy z poklesu tržeb v restauracích, dnes si jeho zavedení vesměs všichni pochvalují. Na druhou stranu vznikly „černé hospody“, kde kouření zůstalo.
/VIDEO, ANKETA/ Je to přesně šest let, co začal platit protikuřácký zákon, který zrušil kouření ve veřejných prostorách. Byť panovaly obavy z poklesu tržeb v restauracích, dnes si jeho zavedení vesměs všichni pochvalují. Na druhou stranu vznikly „černé hospody“, kde kouření zůstalo.
Nedopalky na ulicích, zápach pod okny a opilci pokuřující před hospodou. Na druhé straně oběd v čistotě, ochrana zdraví a návrat domů bez závanu kouře v oblečení. Takové argumenty mezi lidmi rezonovaly před šesti lety, kdy vstupoval v platnost takzvaný protikuřácký zákon. Ten kromě jiného zakázal kouření v restauracích a hospodách, ale také například na zastávkách.
Češi si už šest let nezapálí cigaretu v restauracích, barech a kavárnách. 31. května 2017 začal platit takzvaný protikuřácký zákon. Česká republika byla jednou z posledních zemí Evropské unie, která tehdy zákonem neomezovala kouření v restauracích. Tento právní předpis navíc zakázal kouření i na dalších veřejných prostorech.
/FOTO, VIDEO/ Restaurace U Kropáčů patří mezi berounské hospody, které v královském městě formují historii pivařské a pohostinské kultury. Podnik kdysi býval klasickou čtyřkou s výherními automaty, časem se ale proměnil v oblíbenou restauraci. Někteří hosté znají obě verze, vracejí se tam totiž už skoro půl století.
Nový liberecký podnik oslaví brzy oslaví měsíc v ostrém provozu. Díky otevřené kuchyni mohou hosté nahlédnout až pod pokličku.
Do oblíbené Restaurace U Komína v Plzni na Košutce si Plzeňané už na dobré pivo nezajdou. Mnoho let se do ní chodilo nejen na pivo, ale také na skvělé jídlo a především za zábavou. Hosté si pochvalovali i přátelskou atmosféru a vždy ochotný a usměvavý personál.
/VIDEO/ Hasičské jednotky zasahovaly v neděli 28. května v noci u požáru altánu u restaurace v ulici V kruhu v Praze 6. Plameny se rozšířily i na střechu. Škoda, kterou požár způsobil, je odhadnuta na tři miliony korun.
/FOTOGALERIE/ Sociální sítí Facebook prolétla zpráva, že se v ulici Horní u prodejny nábytku Möbelix v Ostravě bude otevírat fastfoodová restaurace. Lidé se hned rozdělili na odpůrce a příznivce.
/FOTOGALERIE/ Protikuřácký zákon, který začal platit od 1. června 2017 budil mezi lidmi nejprve rozporuplné reakce. Vláda tehdy vyhlásila zákaz kouření v restauracích. I ti, kteří se proti této novince nejprve bouřili, si nakonec zvykli. Potvrzují to hosté i provozovatelé na Vysočině. Některé podniky v kraji na zákon ale doplatily a zavřely. V Havlíčkově Brodě naopak vyšli kuřákům vstříc a pořídili jim ven pultíky.
/FOTOGALERIE/ Protikuřácký zákon, který začal platit od 1. června 2017 budil mezi lidmi nejprve rozporuplné reakce. Vláda tehdy vyhlásila zákaz kouření v restauracích. I ti, kteří se proti této novince nejprve bouřili, si nakonec zvykli. Potvrzují to hosté i provozovatelé na Vysočině. Některé podniky v kraji na zákon ale doplatily a zavřely. V Havlíčkově Brodě naopak vyšli kuřákům vstříc a pořídili jim ven pultíky.
/FOTO/ Už od příštího týdne začne nárožní budova mezi brněnskými ulicemi Koliště a Lidická znovu zet prázdnotou. Po osmi letech sporů se příběh mezi městem a tamním bistrem Gattamelata chýlí ke konci. Zatímco majitelé podniku v prostorách bývalé restaurace přezdívané Muzejka argumentují despotickým a arogantním chováním ze strany města, jeho představitelé naopak nesouhlasí a tvrdí, že mu bistro dluží na nájemném několik set tisíc korun. Neshody tak vyřeší teprve soud, u nějž se obě strany potkají příští pátek.
FOTO/ Nad hladinou rybníka Podborný vznikla nová visutá terasa. Z městské kasy si vyžádala přes sedm set tisíc korun a využijí ji například otužilci během závodů či návštěvníci místní restaurace.
Hygienici na Vysočině zjistili, že lidé v kraji denně konzumují obědy, které jsou značně přesolené. Hygienici srovnávali pokrmy v domovech důchodců, restauracích, závodních jídelnách a rychlých občerstveních. Poslední jmenovaný vyšel z měření nejhůře, velký obsah soli ale mají například i jídla v domovech pro seniory a restauracích.
/FOTO, VIDEO/ S květnem se na Berounsko vrátily oblíbené oslavy staročeských májů. V Novém Jáchymově se tradičně začalo před restaurací Pod Kaštanem, odkud vyrážel průvod, aby mládenci u chalup vyvedli dvacet májovnic.
Magická až romantická atmosféra, přírodní výzdoba, tlumená hudba a světla, chutné jídlo a příjemná obsluha. Tak nějak lze ve zkratce popsat restauraci tesanou do skály v podzámčí Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku.
Magická až romantická atmosféra, přírodní výzdoba, tlumená hudba a světla, chutné jídlo a příjemná obsluha. Tak nějak lze ve zkratce popsat restauraci tesanou do skály v podzámčí Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku.
Když se zeptáte v Benešově nebo i na jiných místech okresu těch, jímž je čtyřicet a více, jakou zmrzlinu mají nejraději, řada z nich nezaváhá. „Přece tu od Hlaváčků z Bystřice,“ vyhrkl na benešovském náměstí při dotazu Deníku pan Ladislav a jeho zhruba desetiletý vnuk se při pomyšlení na sladké mlsání jen pousmál.
/FOTO, VIDEO/ Když se zeptáte v Benešově nebo i na jiných místech okresu těch, jímž je čtyřicet a více, jakou zmrzlinu mají nejraději, řada z nich nezaváhá. „Přece tu od Hlaváčků z Bystřice,“ vyhrkl na benešovském náměstí při dotazu Deníku pan Ladislav a jeho zhruba desetiletý vnuk se při pomyšlení na sladké mlsání jen pousmál.
Přibližně milion Čechů v letošní turistické sezoně zamíří do Chorvatska. Musí se připravit na to, že se zde místo původních kun nově platí eurem. A je už také patrné, jak tato změna zamíchala s cenami v Chorvatsku.
Žil na ulici, svlékal se pro peníze, živil se zbytky v restauracích… Trvalo deset let, než přišla role oplácaného povaleče, díky které si producenti herce Chrise Pratta konečně všimli. Následně se zrodila hvězda. Kluk „z ulice“ se začal objevovat v největších hollywoodských bijácích v čele se Strážci galaxie.
Už jen dva dny zbývají do začátku tradičního Prima FRESH festivalu v Plzni, který opět přinese nejen možnost ochutnat skvělá jídla z nejlepších restaurací z celé republiky, ale také skvělá piva, vína, kávu či delikatesy.
Neobvyklý koktejl žánrů nabídne sobotní koncert v přerovské restauraci Pivovar, který se koná v rámci jarní série festivalu Blues nad Bečvou. Projekt SAX & CRIME rakouských muzikantů Haralda Kräutera a Thomase Vigla představí neobvyklou fúzi rapu, jazzu, reggae, kabaretu, ale i parodie ikon světového rocku.
Vaňovský vodopád patří mezi nejvyšší v Česku. Není divu, že tu stála restaurace. Dnes jsou místo ní jen balvany a masivní podezdívku musíte pečlivě hledat.
Návrh vlády na zvýšení DPH z 10 na 21 procent u čepovaného piva v restauracích a hospodách vyvolává v lidech z oboru rozdílné pocity. Co o kroku, který má vstoupit v platnost od ledna příštího roku, soudí Deníkem oslovení restauratéři a majitelé minipivovarů z regionu?
Do jednadvaceti procentní sazby DPH se od příštího roku místo momentálních deseti procent přesune mimo jiné i čepované pivo. Pražští hospodští se obávají odlivu zákazníků. Najdou se mezi nimi ale i tací, kteří vládní krok podporují.
Změny u DPH, které vláda chystá od začátku ledna příštího roku, zdraží mimo jiné pivo a celou řadu služeb. Oslovení provozovatelé restaurací a kadeřnictví na Slovácku přiznávají, že jsou tím zaskočeni, ale zatím se daňovými změnami příliš nezabývají a čekají, až to přijde a budou mít víc informací.
/FOTO/ Udrželi pro obyvatele poštovní úřad a podnikli i první kroky k záchraně obchodu, který by nabízel místním alespoň základní čerstvé potraviny, kvůli nimž by nemuseli cestovat do Benešova či Vlašimi. Nakonec to nebylo třeba, ale připraveni k takové možnosti a ve střehu zůstávají dál.
/FOTO/ Do jednadvacetiprocentní sazby DPH se od příštího roku místo momentálních deseti procent přesune mimo jiné i čepované pivo. Provozovatelé některých restaurací a hospod na Benešovsku mají již teď jasno: budou muset zdražit.
Některé restaurace v centru Nymburka zdraží pivo. Reagují tak na čtvrteční oznámení vlády, že točené pivo přechází v dani z přidané hodnoty z kategorie 10 na 21 procent. Přesnou výši zdražení ale ještě budou muset restauratéři propočítat.
/VIDEOANKETA/ Různé reakce ze strany hostů i provozovatelů restaurací a hospod provázejí ohlášený záměr vlády zvednout DPH na pivo na 21%. Například ležák by v takovou chvíli zdražil zhruba o pětikorunu na půl litru.
Do jedenadvacetiprocentní sazby DPH se od příštího roku, místo momentálních deseti procent, přesune mimo jiné i čepované pivo nebo kadeřnické služby. Provozovatelé některých restaurací a hospod v Kolíně mají ale již teď jasno: budou muset zdražit.
Hospody v Česku slyšely další špatnou zprávu. Po pandemii covidu, vysoké inflaci a drahých energiích teď přijde zvýšení daně za točené pivo. Balíček vládních opatření ho přesune z nejnižší daňové sazby deset procent na jedenadvacet. Cena za půllitr piva se tak zákazníkům zvýší zhruba o pětikorunu.
V areálu na Špičáku začala o víkendu nejen letní sezona, ale také odstartovala svůj provoz nová, moderní restaurace. A svoji zvědavost hned přišli ukojit mnozí návštěvníci. Ti, co čekali klasickou restauraci, byli asi překvapení.