Požár vyhlášené a oblíbené restaurace Angusfarm v Soběsukách na Plzeňsku zasáhl mnoho lidí, kteří již od večera vyjadřují majitelům podporu. Škody jdou do desítek milionů korun.
Požár vyhlášené a oblíbené restaurace Angusfarm v Soběsukách zasáhl mnoho lidí, kteří již od večera vyjadřují majitelům podporu. Škody jdou do desítek milionů korun.
Každý druhý Čech omezil stravování v restauracích. Každý třetí do nich přestal chodit úplně. Alespoň pokud jde o odpovědi v anketě čtenářů Deníku na otázku Omezil jste stravování v restauracích, která je součástí velkého dotazníku denik.cz Česko za babku. Možná i zde je důvod, proč některé restaurace musely zavřít a jiné omezit sortiment a služby.
Velký úspěch zaznamenal olomoucký podnik Long Story Short, který teď soutěží v televizní kulinářské show Polhreichův souboj restaurací. Do klání špičkových tuzemských podniků se dostal jako jediný z Moravy. Jeho tým soupeří s dalšími jedenácti top restauracemi z celé republiky a Zdeněk Pohlreich z nich vybírá ten nejlepší.
/FOTOGALERIE/ Fenomén české kuchyně - řízek s bramborovým salátem - patří v restauracích mezi nejvyhledávanější pokrmy. V některých podnicích se přitom toto tradiční české jídlo opakuje na jídelním lístku pravidelně jednou týdně. A zákazníci se tam v řízkových dnech vracejí. Kolik zaplatíte v mělnických restauracích za menu s řízkem? Ceny se liší nejméně o stokorunu.
Vepřový řízek k obědu stále patří mezi návštěvníky restaurací mezi oblíbenou klasiku. Nárůst inflace se ale už promítá i do cen obědů a většina restaurací musela meziročně polední menu mírně zdražit. Zvýšení cen tak zaznamenal i král obědových nabídek - vepřový řízek s přílohou. Bývá jí většinou bramborová kaše, bramborový salát či vařené brambory. Zjišťovali jsme, jak se ceny oblíbené položky poledních meníček vyvíjejí v Táboře.
Velký úspěch zaznamenal olomoucký podnik Long Story Short, který teď soutěží v televizní kulinářské show Polhreichův souboj restaurací. Do klání špičkových tuzemských podniků se dostal jako jediný z Moravy. Jeho tým soupeří s dalšími jedenácti top restauracemi z celé republiky a Zdeněk Pohlreich z nich vybírá ten nejlepší.
/VIDEO/ Účastníkem třetího dílu nové soutěže Pohlreichova souboje restaurací je Sůl a řepa ze Strakonic. Ten vysílala ve středu 22. března ve 20.20 hodin TV Nova a byl věnován moderní české kuchyni. Sůl a řepa změřila svoje síly s olomouckou Long story short.
Litomyšlští šachisté uspořádali první letošní turnaj v bleskové hře. Uskutečnil se v salonku restaurace Slunce. Hlavním organizátorem turnaje byl Vlastimil Pešina a další lidé kolem místního šachového klubu. Na turnaj přijeli hráči z regionu, ale i z pěkné dálky. Nejvzdálenější končinou odkud milovníci královské hry zavítali do Litomyšle byl Beroun.
Známá kapela Vasilův Rubáš zahraje v pátek 24. března v pražské restauraci Malostranská Beseda na Malé Straně. Toto folk-reggae-punkové duo nabízí chytlavé melodie, nápadité a vtipné texty plné originálních spojení, obrazů či asociací a především neuvěřitelný proud energie. Návštěvníky koncertu zaručeně dostane nejen unikátním mixem skvělé hudby, ale i svým komickým vystoupením a humorem. Kapela inklinuje k široké škále stylů, dokáže tak nadchnout nejen příznivce folku, ale i fanoušky ostřejšího punku. Hravost, střídmá instrumentace a zemitý zpěv, otevřenost, ironie i sarkasmus tvoří dokonalou symbiózu. Velký sólo koncert začíná od 20.30 hodin.
U požáru fritézy, potravin a dalšího kuchyňského vybavení restaurace v ulici U Plynárny zasahovali pražští hasiči krátce před půlnocí v úterý 21. března. Škoda byla odhadnuta na 100 000 korun.
/FOTOGALERIE/ Růst cen energií i potravin se projevil i v gastronomických podnicích. Některé hospody a restaurace během posledního roku poměrně výrazně zdražily. Polední menu jsou až o dvacet procent dražší. Stačí zákazníkům v Rakovníku na polévku a oblíbený řízek s přílohou dvě stovky?
Stačí vyslovit jméno Zdeněk Pohlreich a všichni jsou v tu ránu doma. Několik let šlapal na paty českým restauracím a uděloval jim rady, jak být lepší. Bylo to v časech, kdy byla úroveň pohostinství v Česku na špatné úrovni, což už je naštěstí pryč. Republiku zaplavilo množství fantastických podniků, kde se dá nádherně najíst. Které jsou z těch už tak skvělých nejlepší? Mistr Pohlreich to vyřeší během Souboje restaurací, pořadu, který právě vysílá televize Nova. Rozhoduje v něm nápad, koncept a kreativita šéfkuchařů.
Golfové hřiště v Sokolově, které patří k vyhledávaným mistrovským hřištím v České republice, finišuje s přestavbou restaurace u golfového areálu. Má lákat návštěvníky ze Sokolovska, Karlovarského kraje i sousedního Německa na gastronomické zážitky pod taktovkou čtyř zkušených kuchařů, kteří mají za sebou dlouholeté působení v zahraničí.
Jen málokde se dá v současné době na Karlovarsku v restauracích pořídit řízek s přílohou do 200 korun. Právě tuto hranici před rokem překonaly přitom jen podniky, které se nacházejí v karlovarském lázeňském území. Deník se podíval, jak se ceny oproti loňsku změnily.
Fanoušci, pozor! Hledáme nejlepší fotbalovou adresu v Libereckém kraji. Kdo bude bojovat o titul Deníku? Podívejte se na aktuální přehled nominací. Sportovní redakce Deníku vybrala tři fotbalové areály v Libereckém kraji, které dostávají Divokou kartu. Kdo všechno je v nominaci?
/VIDEO/ Historicky první pivovarský ples se v Brně konal v sobotu večer. Hostil ho Pivovarský dům Poupě v centru města. Za tancem, a hlavně na kus dobré řeči se na jednom místě sešli sládci, štamgasti, provozovatelé restaurací a všichni milovníci zlatavého moku. Podle organizátora Marka Tichého z Pivovarského domu Poupě chtějí zahájit tradici setkávání v místě, které je historicky spojené jak s plesy, tak s tradicí a současností pivovarské výroby.
Teplý oběd v restauraci byl donedávna pro mnohé z nás něco zcela běžného. Češi jsou zkrátka zvyklí mít v poledne teplé jídlo. Jenže teď máme čím dál tím hlouběji do kapsy a restaurační menu převyšuje domácí rozpočet. Máme se litovat, že strádáme? Obyvatelům severských evropských zemí, Velké Británie nebo Spojených států k obědu stačí nějaký ten sendvič a hlavní jídlo dne mají až v podvečer. Takže to v pohodě jde i bez teplého oběda. Zjišťovali jsme, co na to říkají naši špičkoví šéfkuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jarní posezení s hudbou Jaroslava Dobnera si v sobotu užily nejen dámy ve smečenské restauraci U Pilařů v tamní sokolovně. K oslavě březnového Mezinárodního dne žen je pozvala Baráčnická obec Muncifaj a Spolek přátel a širého okolí.
/VIDEO/ Historicky první pivovarský ples se v Brně konal v sobotu večer. Hostil ho Pivovarský dům Poupě v centru města. Za tancem, a hlavně na kus dobré řeči se na jednom místě sešli sládci, štamgasti, provozovatelé restaurací a všichni milovníci zlatavého moku. Podle organizátora Marka Tichého z Pivovarského domu Poupě chtějí zahájit tradici setkávání v místě, které je historicky spojené jak s plesy, tak s tradicí a současností pivovarské výroby.
/FOTOGALERIE/ Vesnická hospoda byla a mnohde stále zůstává středem tamního světa. Hodně jich po roce 1990 skončilo. Ty, co přestály devadesátá léta a přelom milénia, pak často „načal“ koronavirus a nakonec „dodělala“ extrémní drahota energií, surovin a práce. Tento krátký popis neblahé situace téměř dokonale sedí i na restauraci U Železného dědka v Soběhrdech.
Ani řízku, jednomu z nejoblíbenějších jídel v restauracích, se nevyhnulo meziroční zdražení kvůli stoupající inflaci a rostoucím cenám energií. Ve Žďáře nad Sázavou cena pokrmu v hostincích přesahuje i dvě stě korun za porci. Zvlášť když si k ní strávník objedná i polévku. Přesto se v některých podnicích stále dá najíst i za méně než sto korun.
I několik desetikorun je rozdíl v cenách za řízek s přílohou a polévkou v poledním menu, které nabízejí restaurace v Břeclavi. Podle průzkumu Deníku si nejlevnější řízek s bramborovou kaší mohou lidé dát v břeclavském bistru U Cukrovaru. Vyjde na 120 korun včetně polévky.Cena za řízek s přílohou a polévkou? V Břeclavi je rozdíl i stovka.
Chutná polévka. Pak smažený řízek a k němu bramborový salát či hranolky. Tradiční oběd stále zůstává mezi vyhledávanými jídly v obědovém menu v řadě restaurací v Hodoníně. Před rokem si jej tam lidé dopřávali často za 110 či 125 korun. Letos si už musejí za meníčka připlatit, někde patnáct, jinde i dvacet korun.
Sto šedesát korun v prosinci před dvěma lety, loni ve stejnou dobu už skoro sto devadesát. Průměrná útrata Jihomoravanů za oběd v restauraci se meziročně zvýšila o devětadvacet korun, tedy o osmnáct procent. Vyplývá to z plateb stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity. Důvodem jsou rostoucí ceny surovin, nájmů, energií i práce. Redaktorka Deníku zjišťovala ceny klasického poledního menu v restauracích v Brně. Polévka plus řízek s přílohou.
Obědy zdražily o desítky procent. Rostou ceny energií i potraviny, stoupá inflace. V restauracích chybí personál. To vše se obratem promítá také do cen jídla. Například oblíbený smažený řízek si už hosté v restauraci nikde pod stovku nekoupí.
Ve srovnání s celorepublikovým průměrem je Znojmo nejlevnější. Zatímco jinde stojí polední menu v průměru 180 korun, ve Znojmě to je na začátku letošního roku jen 137 korun. Přesto zhruba o třetinu více než před dvěma lety, kdy Znojemští platili za řízek v restauraci kolem stokoruny.
Přes meziroční růst nákladů a s tím souvisejících cen návštěvníci stále zaplňují restaurace na Vyškovsku. Například v restauraci při Slavkovském pivovaru zaplatí začátkem března za polední menu v podobě smaženého vepřového řízku, bramborové kaše a zeleninové polévky sto padesát korun. „I v této složitější době nám naši zákazníci zachovávají přízeň, za což jsme velmi rádi,“ sdělil obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Vlček.
Klasika na obědové menu? Smažený vepřový řízek s bramborem nebo salátem. Pokrm, který nemůže chybět v týdenní nabídce prakticky žádné restaurace v regionu. Doba, kdy tam ale za něj strávníci zaplatili i s polévkou do stovky je dávno ta tam. Dnes musejí z peněženky vytáhnout o několik desítek korun navíc. Část lidí se proto snaží šetřit a polední menu v hospodách vynechává nebo jí doma.
Restaurace během obědů už nejsou tak plné, jak bývaly dříve, jsou za tím stále se zvyšující ceny. Ale i tak se někteří provozovatelé na Klatovsku snaží držet ceny co nejnižší. Někde ceny jen mírně převyšují sto korun.
Zajít si do restaurace na oběd za stovku, to už je téměř nemožné, pokud nenavštívíte jen nějaké bistro či podobné provozovny na rychlovku. V Domažlicích, když si ale připlatíte ještě dvě koruny, takový oběd už reálný je. Astronomické ceny ale nejsou ani v dalších restauracích.
Rychlé, chutné jídlo, nepohrdne jím dospělý, miluje ho většina malých dětí. Řízek je v restauracích a jídelnách stále oblíbený, proto ho většina restauratérů nabízí ve svých jídelníčcích. I když kvůli drahým energiím i surovinám stoupá cena tohoto oblíbeného pokrmu.
Pokračující vysoká míra inflace nutí většinu plzeňských restaurací postupně zdražovat svá obědová menu. Nárůst činí průměrně deset procent oproti loňským cenám.
Řízek, ať už kuřecí nebo vepřový, v polední nabídce restaurací na Prachaticku, je vždy sázka na jistotu. Příloha je strávníkům tak nějak jedno. Může to být salát, brambor či bramborová kaše. Češi řízek prostě milují.
Pan Ladislav ze Strakonicka si čas od času dopřeje pohodu obědu v restauraci. Nejen ve Strakonicích, Blatné nebo Volyni. „Jednou za čas jezdím na výlety po jižních nebo západních Čechách. Přece nebudu jíst chleba s máslem,“ směje se muž, kterému se blíží šedesátka. Vždy si nejde nějakou útulnou hospůdku, kde s naobědvá. „Když nevím, dám si prostě vepřový nebo kuřecí řízek s bramborem. Na tom není co zkazit,“ dodává s tím, že peníze moc neřeší.
Vepřový řízek k obědu stále patří mezi návštěvníky restaurací mezi oblíbenou klasiku. Shodují se na tom majitelé a provozovatelé restaurací v Táboře. Pravidelně se proto objevuje v poledním menu.
Obědová menu oproti loňskému roku mírně podražila. Za nejoblíbenější jídlo, kterým je vepřový řízek s bramborami nebo salátem, si připlatí strávníci také v Jindřichově Hradci.
Přesně před rokem hovořila data společnosti Sodexo o nejdražších obědech v restauracích v České republice v historii. Tehdejší průměrná cena poledního jídla se vyšplhala na rekordních 157 Kč. Za hlavní důvody růstu cen byly označovány především již tři roky trvající koronavirová krize a také zvyšování nákladů na výrobu pokrmů. A jak je na tom Písecko?
Vepřový řízek patří s vepřo-knedlo–zelo, gulášem a svíčkovou v českých restauracích k nejpopulárnějším jídlům. Deník zjišťoval cenu klasického řízku s přílohou v denním menu s polévkou či samostatně. Drtivá většina restauratérů jej alespoň jednou týdně v poledním menu nabídne.