Oběd za stovku je ve svitavském okrese už čistá utopie. Polední menu se běžně pohybují okolo 150 korun, v některých restauracích dosahují ke dvěma stovkám. Lidem na obědy už ani nestačí stravenky od zaměstnavatele, nosí si do práce raději jídlo z domova. „Dříve jsme chodili s partou z práce každý den na meníčko do hospody. Teď ale všichni šetříme a když už na oběd jdeme, je to výjimečně,“ řekla Ludmila Horáková ze Svitav. A není sama.
Dát si v Pardubicích obědové menu do stovky je už minulostí. Nyní je v některých restauracích obtížné dostat se alespoň pod 180 korun. Podle odborníků ale růst cen obědů zpomaluje.
/FOTO, VIDEO/ Světový pohár v biatlonu je za dveřmi. Kvůli několikadennímu sportovnímu svátku přijedou do Nového Města na Moravě desetitisíce turistů. Pokud se však sportovní nadšenci vydají z biatlonové arény do centra na oběd či večeři, budou hledat restauraci marně. Loni na podzim totiž ve středu města skončil poslední hostinec. Místní to berou jako ostudu.
Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Rakovnicku i na dalších místech ve středních Čechách a v Praze, kde například začíná Matějská pouť.
Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Příbramsku i na dalších místech ve středních Čechách a v Praze, kde například začíná Matějská pouť.
Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Mělnicku i na dalších místech ve středních Čechách a v Praze, kde například začíná Matějská pouť.
Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Kladensku i na dalších místech ve středních Čechách a v Praze, kde například začíná Matějská pouť.
Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Berounsku i na dalších místech ve středních Čechách a v Praze, kde například začíná Matějská pouť.
Do jedné z restaurací na Pražském Předměstí v Hradci Králové se nejspíš někdo vloupal. V době, kdy místo hlídali hradečtí strážníci, se navíc do restaurace snažil dostat podnapilý šedesátník, domáhal se piva a sprostě strážníkům nadával. Skončil na záchytce.
Písečtí policisté během úterních kontrol restauračních zařízení odhalili skupinu studentů pod vlivem. Do problému se dostala i obsluha restaurace kvůli podávání alkoholu mladistvým.
Zdražování těžce dolehlo na pohostinství v Česku. Náklady na suroviny a energie výrazně vzrostly, to se odrazilo v ceně jídla. Například v hotelu a restauraci Koruna v Postoloprtech stoupla za posledních pár měsíců u řízku s přílohou ze 115 na 140 korun. Majitelka Jiřina Barukčičová si uvědomuje, že na další zdražování moc prostor není. Zákazníků chodí čím dál méně, nemůže přijít i o ty, kteří ještě zbývají. Šetří, kde se dá. Sama vaří, jídla v restauraci roznáší, kvůli úsporám zkrátila její otvírací dobu.
Kuchařské špičky z celé republiky se v pátek sešly v restauraci Mace v táborském hotelu Palcát. Jejich hlavním úkolem bylo uvařit svůj chod pro slavnostní večeři, kam dorazily desítky hostů. Mezi pozvanými šéfkuchaři byl také syn známého kuchaře Jaroslava Sapíka, který zdárně kráčí v otcových šlépějích.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) má letos v Plzeňském kraji žně. Od počátku ledna tam uzavřela již pátou provozovnu či její část. Trus hlodavců a další nedostatky tentokrát inspektoři našli v restauraci v Dolanech u Klatov.
Zaječická restaurace Oksford se v sobotu 18. února stala místem setkání především sportovců. Nešlo však o žádné utkání, ale o maškarní ples, který uspořádala místní Tělovýchovná jednota Sokol.
/ROZHOVOR/ Přestože vystudoval odlišné obory, gastronomii se Jan Dlouhý naplno věnuje už mnoho let, zkušenosti sbíral i v zahraničí. V minulosti v Pihelu vybudoval proslulý hostinec U Zlatého buřtu, od roku 2016 řídí restauraci s penzionem Stará Lípa.
Řízek patří mezi stálice české kuchyně, byť vepřovou klasiku stále víc válcuje kuřecí varianta. Jenže s nástupem zdražování začínají být řízky luxusnějším obědem.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Legenda mezi místními restauracemi a pivnicemi. Tak vzpomínají na Hotel Grand na Palackého třídě v Nymburce pamětníci. Slavné místo bylo ale loni zavřené a nad jeho osudem se stahovala mračna. V prosinci jej však nová nájemnice znovu otevřela. Zatím tedy pouze restauraci. Brzy však chce rozjet i kdysi vyhlášenou pivnici.
Rychlá reakce. Bohumínští policisté dopadli šestatřicetiletého muže, který se v průběhu tohoto týdne vloupal do dvou restaurací v Bohumíně. Policisté pachatele dobře znají.
/VIDEO/ Ostuda. Tak hodnotí situaci ohledně restaurací obyvatelé Nového Města na Moravě. V centru totiž už několik měsíců hostinec chybí. A pokud si lidé chtějí dát dobrý oběd, musí často vycestovat za hranice své domoviny. Do Nového Města navíc na konci února zavítají tisíce turistů a cizinců díky Světovému poháru v biatlonu.
/VIDEO/ Ostuda. Tak hodnotí situaci ohledně restaurací obyvatelé Nového Města na Moravě. V centru totiž už několik měsíců hostinec chybí. A pokud si lidé chtějí dát dobrý oběd, musí často vycestovat za hranice své domoviny. Do Nového Města navíc na konci února zavítají tisíce turistů a cizinců díky Světovému poháru v biatlonu.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ První pobočka rychlého občerstvení McDonald’s na Prostějovsku otevře ve čtvrtek 16. února. Zákazníci se mohou těšit na obsluhu u stolu, kavárnu McCafé a McDrive. Kapacita restaurace i s venkovním posezením je 151 míst.
Hosté restaurací v metropoli utratí za polední menu přes dvě stě korun. Meziročně jde o nárůst téměř o 17 procent. Dál už by jídlo zdražovat nemělo. Zkušenosti restaurací se liší, někde evidují větší zájem, jinde je začátek roku naopak slabší.
Hosté restaurací v metropoli utratí za polední menu přes dvě stě korun. Meziročně jde o nárůst téměř o 17 procent. Dál už by jídlo zdražovat nemělo. Zkušenosti restaurací se liší, někde evidují větší zájem, jinde je začátek roku naopak slabší.
Zrekonstruovaná secesní budova z roku 1850 ukrývá v lázeňských Teplicích jeden z našich nejkrásnějších pivovarů – Monopol. Vládne zde sládková Martina Valterová. Poctivost, úcta a pokora. To je krédo, bez kterého se cenami ověnčená sládková neobejde. Jak Martina sama říká, pivo má ráda, ale alkohol pije jen příležitostně a v drobných dávkách samozřejmě v práci.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Plný parket hned od začátku, jeden dětský hit za druhým, plno soutěží a tancování. Takhle nějak to vypadalo na dětském maškarním karnevalu, který v sále místní restaurace uspořádala obec Onomyšl.
Míň hostů, zato rostoucí ceny energií a surovin. A k tomu nouze o dobrý personál. Starobylá restaurace v Třinci, která se pyšnila rokem založení 1799, končí.
/FOTOGALERIE/ Zlatá doba restaurací a hospod je dávno pryč. Jak v Rakovníku, tak v Novém Strašecí jich v posledních letech notně ubylo. A další následují. V Rakovníku teď jeden z podniků zavírá a další už počítá s provozem pouze v letní sezoně.
/FOTOGALERIE/ Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) přerušila provoz pražské restaurace Shang Hai v Anglické ulici blízko metra I. P. Pavlova. Důvodem byla špína a výskyt myšího trusu. Za posledního půl roku odhalila nedostatky, které vedly k zavření restaurací nebo obchodů, v šesti případech. Většinou šlo o asijské kuchyně.
Ve středu osmého února je to přesně týden ode dne, kdy provozovatel Radniční restaurace na jihlavském Masarykově náměstí vzdal svůj boj s větrnými mlýny. „Uvidíme se v lepších časech,“ stojí v informaci vylepené na vchodových dveřích. Co na tom, že vedle informace o zavření je vylepených sedm samolepek Maurerův výběr Grand Restaurant, který zahrnuje jen ty nejlepší podniky v republice.
Míň hostů, zato rostoucí ceny energií a surovin. A k tomu nouze o dobrý personál. Starobylá restaurace v Třinci, která se pyšnila rokem založení 1799, končí.
Nový dokumentárně cestovatelský pořad České televize nazvaný Příběhy starých hospod zavede diváky ve středu 8. února večer do dvou oblíbených jihočeských restaurací. Moderátor Josef Polášek navštíví Třeboňsko i České Budějovice. Dívat se můžete od 21 hodin na ČT2.
Majitel restaurace U Zlatého lva nevidí jinou cestu a podnik od dubna zavírá. Nechce vyhlášenou havlíčkobrodskou restauraci držet nad vodou za každou cenu, ani se dohadovat s neochotnými brigádníky. Hotel má zatím jinou budoucnost.
/FOTOGALERIE/ Oblíbená kolínská restaurace Stoletá v Kutnohorské ulici na konci března skončí. Tedy alespoň její současný provozovatel, kterým je rodina Kráčmarova. Ta měla podnik v pronájmu pět let.
/FOTOGALERIE/ Zažrané vrstvy omastku, špína, neoznačená data spotřeby potravin a nádobí na podlaze. Takový pohled se naskytl pracovníkům krajské hygienické stanice, když dorazili na kontrolu do čínské restaurace Hong Kong v příbramské ulici Na Flusárně.
Radniční restaurace je úzce spojena s budovou radnice, Deník tak zajímal názor na aktuální situaci od lídrů stran, které jsou v jihlavském zastupitelstvu. Všech se zeptal na stejnou otázku, jestli jim bude chybět Radniční restaurace.
Škoda dalšího prázdného prostoru. I tak komentují Jihlavané uzavření Radniční restaurace. V krajském městě vyvolala zpráva velký ohlas. Velmi nemile zaskočení jsou zejména ti zákazníci, kteří si v prosinci koupili dárkové poukazy a nestihli je uplatnit. Prostory restaurace patří městu, ale to zatím výpověď smlouvy od provozovatele nedostalo. Dosavadní provozovatel mlčí. Řešit musí vedení města i veřejné záchodky, které Jihlavané v restauraci mohli využívat.
Hádka mezi kuchařem a provozovateli obecní restaurace v Želivi u Humpolce nedopadla dobře ani pro jednu stranu. Kuchař Luboš Štěpánek skončil na pár dní v nemocnici s vážným zraněním, bratr provozovatelky Radek Juřena před soudem. Podle obžaloby kuchaře Štěpánka Juřena napadl v bytě vedle restaurace a způsobil mu natržení sleziny a vnitřní krvácení. Za to muži hrozil trest za těžkou újmu na zdraví. Soud Juřenu zprostil obvinění, rozsudek však není pravomocný.
/FOTOGALERIE/ Dozvuky doby covidové, zvyšování cen energií, nedostatek personálu i odliv hostů. Takové důvody téměř shodně uvádějí majitelé a provozovatelé slánských restaurací, kteří byli nuceni své podniky zavřít nebo alespoň omezit provozní dobu. Někteří se také stěhují na atraktivnější místa.
Majitel restaurace U Zlatého lva nevidí jinou cestu a podnik od dubna zavírá. Nechce vyhlášenou havlíčkobrodskou restauraci držet nad vodou za každou cenu, ani se dohadovat s neochotnými brigádníky. Hotel má zatím jinou budoucnost.
/FOTO, VIDEO/ České hospody a restaurace patřily odjakživa k setkávání lidí a mnohdy se stávaly i centry dějinných událostí. To se však v posledních měsících mění a místo toho, aby se šenky a lokály, zaplňují rubriky inzertních serverů. Jen cedulka Zavřeno zůstala například nedávno po oblíbené restauraci Escobara v Hradci Králové. Nejsou zákazníci, není personál, provozní náklady se přitom výrazně zvýšily.
Na necelých deset milionů vyjde byt 4 + kk, který vznikne v místě aktuálně demolované restaurace bývalého Hotelu Jihlava, kde byla následně herna. Nabídka je od konce minulého týdne k vidění na několika webech nabízejících reality.
České hospody a restaurace patřily odjakživa k setkávání lidí a mnohdy se stávaly i centry dějinných událostí. To se však v posledních letech mění. Místo toho, aby se lokály po pandemii plnily hosty, zaplňují rubriky inzertních serverů. Cedulka ‚Zavřeno‘ nyní visí například na dveřích oblíbené restaurace Escobara v Hradci Králové. „Už se nedalo unést to neustálé zdražování,“ sdělila spolumajitelka podniku Gabriela Hamáková. I tato vyhlášená restaurace je už půl roku v nabídce největšího českého inzertního serveru s realitami.
Náklady na vybudování stylové restaurace, penzionu s 9 pokoji a apartmány, wellness a menšího bazénu ve Smiřicích se mají vyšplhat na více než 100 milionů bez DPH.
Z provozních důvodů zavřeno. Uvidíme se v lepších časech, informuje tým jihlavské Radniční restaurace na svých webových stránkách. Pivnice umístěná ve sklepě pod restaurací by dle informací Deníku měla dále fungovat.