Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Svatomartinské hody podraží, rezervace v Přerově jsou přesto plné

Dozlatova vypečenou kůrčičku svatomartinské husy si letos Přerované nenechají ujít a v tradičních restauracích už jsou rezervace plné. Zákazníky neodradilo ani výrazné zdražení oblíbené listopadové pečínky oproti loňsku. Důvodem jsou nejen rostoucí náklady restaurací, ale i nedostatek husího masa.

Oslava svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, je spojena s upečenou husou a mladým vínem.

Husy podražily, ale restaurace je zákazníkům nabídnou i letos

Nákupní cena husy je proti loňsku zhruba dvojnásobná. Zvýšení budou nuceni provozovatelé restaurací zohlednit v konečné ceně anebo velikosti porcí letošního svatomartinského menu. Deník oslovil některé z nich a ti potvrdili, že husu budou nabízet i letos.

Od října zdražila i nošovická ryze hořká dvanáctka Radegast, za kolik se pije ve Frýdku-Místku? 3. 11. 2022

Nejdražší a nejlevnější pivo Radegast ve Frýdku-Místku? Rozdíl 15 korun

/FOTOGALERIE/ Ryze hořká 12 má ve městě nedaleko domovských Nošovic u pivařů bezesporu nejsilnější pozici a její milovníci se museli v posledních dvanácti měsících třikrát smířit s jejím zdražením. Dnes v restauracích ve Frýdku-Místku pijí hosté čepovanou dvanáctku v cenách od 32 do 47 korun za půllitr.

Husu společně s pivem budou od čtvrtka do neděle servírovat i v pivovarské Hospodě Na Spilce v Plzni.

Svatomartinská husa je dražší. Zájem o menu je přesto velký

Za tradiční svatomartinské menu si letos hosté v restauracích kvůli vysoké inflaci a zdražování energií výrazně připlatí. Nákupní cena hus je oproti loňsku i dvojnásobná. Zájem o tradiční hostinu je přesto v řadě restaurací obrovský. Na nadcházející sváteční víkend mají někde již místa zarezervovaná. Některým restauratérům se ale servírování svatomartinské husy nevyplatí, nahradí ji tak levnější variantou – kachnou.

Restaurace Cihelna v Žatci je na prodej.

Žatecká restaurace Cihelna mění majitele. Hospodské čekají krušné časy

Karel Václavek odešel ze školství a před 15 lety, v listopadu 2007, si otevřel v Žatci hospodu Cihelna. Byla první nekuřácká ve městě. Měla úspěch, lidí tam chodilo hodně. Pak restauraci, která vznikla proměnou bývalé kotelny vedle panelového domu na sídlišti a jejíž součástí je sauna a vířivka, začal pronajímat. Střídaly se horší a lepší časy, zákazníků postupně ubývalo. Nakonec podnik skončil a je měsíce zavřený.

Svatomartinská husa

Za svatomartinské menu si Češi připlatí. Ceny ženou nahoru drahé husy i energie

Zájemci o tradiční svatomartinské menu si letos v restauracích připlatí. Nákupní cena hus je podle provozovatelů restaurací proti loňsku výrazně vyšší. Do zdražení se podle nich promítá také růst cen energií a dalších položek. Některé restaurace hlásí menší zájem lidí o rezervace než loni, a na pátek 11. listopadu proto připraví méně porcí, než dělali dřív, zjistili krajští zpravodajové ČTK.

Benátky.

Luxus v Benátkách: Pět nejlepších hotelů nabízí přepych i umění

Nabízejí luxus, bezchybný servis, jídla, z nichž chuťové buňky jásají, dechberoucí výhled, ale i klid a soukromí, které můžete ve městě, do něhož ročně zavítá 15 milionů turistů, zažít. Pět nejlepších hotelů letošního roku v italských Benátkách vybrala na základě hodnocení čtenářů Travel + Leisure.

Karviná, Fryštátská ulice. Říjen 2022.

V centru karvinského Fryštátu už nenakoupíte. Vévodí mu kavárny a restaurace

/FOTOGALERIE/ Pokud byste na Masarykově náměstí v samém srdci Karviné hledali obchod, prodejnu, kam lidé chodili nakupovat před 30 lety, zřejmě byste žádný nenašli. Snad s výjimkou koberců se do roku 1989 přímo na náměstí a v přilehlých uličkách daly koupit, samozřejmě s ohledem na to, co se před rokem 1989 dalo v obchodech sehnat, všechny běžné věci – potraviny, maso, uzeniny, bylo tu papírnictví, drogerie, sklo, porcelán, oční optika, prodejna obuvi, knih i ryb, hračkářství i železářství.

Oběd v restauraci, jídlo - ilustrační foto

Obědy v restauraci opět podražily: Nejvíc stojí v Praze, nejméně na Olomoucku

Oběd v restauraci v září podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 172 korun, o pět korun více než v srpnu a o 15 korun více než v lednu. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci vydali v Praze, a to 195 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 153 korun, se najedli v podnicích v Olomouckém kraji. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity. Výsledky dnes firma zveřejnila v tiskové zprávě.

Hospoda v Oboře u Loun se nachází v horním patře objektu hasičárny. Před pár dny ji znovuotevřela rodina Spilkových. Na snímku se starostkou obce Marií Dvořákovou

Doba hospodám nepřeje. Rodina z Loun si přesto právě nyní jednu otevřela

Rodina Spilkových z Loun jde proti proudu doby. Zatímco na mnoha místech se hospody a restaurace kvůli drahým energiím a odlivu zákazníků zavírají, oni si ji před pár dny v nedaleké Oboře otevřeli. Pronajali si obecní prostory nad hasičárnou. Hospodské dělají odpoledne, večer a o víkendech při jiném zaměstnání. A vědí, že se musí otáčet. Mají spočítáno, že za energie dají měsíčně dvanáct tisíc korun a že jen pivo pro místní štamgasty je neuživí. 

Hospoda v Oboře u Loun se nachází v horním patře objektu hasičárny. Před pár dny ji znovuotevřela rodina Spilkových. Na snímku se starostkou obce Marií Dvořákovou.

Hodně restaurací teď končí. Spilkovi si naopak hospodu v Oboře u Loun otevřeli

Rodina Spilkových z Loun jde proti proudu doby. Zatímco na mnoha místech se hospody a restaurace kvůli drahým energiím a odlivu zákazníků zavírají, oni si ji před pár dny v nedaleké Oboře otevřeli. Pronajali si obecní prostory nad hasičárnou. Hospodské dělají odpoledne, večer a o víkendech při jiném zaměstnání. A vědí, že se musí otáčet. Mají spočítáno, že za energie dají měsíčně dvanáct tisíc korun a že jen pivo pro místní štamgasty je neuživí. Plánují proto řadu akcí, na které, jak doufají, nalákají místní i lidi z okolí.

Nová provozovna McDonald´s se buduje u obchodní galerie Arkáda na rozhraní Prostějova a Držovic, 20. října 2022

Na Hané roste další McDonald's, už má termín otevření

Nová provozovna fast-foodového giganta McDonald's se staví v nákupním areálu na okraji Prostějova. Úplně první pobočka tohoto řetězce na Prostějovsku by měla otevřít již tuto zimu. Moderní restaurace nabídne i roznášku ke stolům či výdej do auta.

Ilustrační foto.

Dražší pivo v brněnských hospodách: vyhlášené plzeňské stojí přes šedesát korun

Je to pivař každým coulem. Jakub Skřivánek z Brněnska ochutnal snad každé pivo, co jich v republice je. „To asi trochu přeháním. Pivo mám fakt rád, i když se z něj neopíjím. Spíše ochutnávám. V létě si pravidelně dělám výlet po republice za domácími pivovary,“ usmál se chmelový gurmán. Skřivánkův koníček je však stále náročnější, neboť není výjimkou, že cena za půllitr dvanáctky v Brně přesahuje šedesát korun. Kdo však hledá levnější varianty, najde.

Nová provozovna McDonald´s se buduje u obchodní galerie Arkáda na rozhraní Prostějova a Držovic, 20. října 2022

McDonald's otevře v Prostějově již za tři měsíce

Výsledkem rušné stavební činnosti na parkovišti u Tesca na rozhraní Prostějova a Držovic má být populární fast food světoznámé společnosti McDonald's. V současnosti už nabírá společnost nové zaměstnance, kteří by měli nastoupit v únoru příštího roku.

Srdce hvězdného šéfkuchaře Ludwiga Westermaira dotlouklo

Definitivní konec oblíbené restaurace. Rakouský kuchař Westermair zemřel

Kuchyně osiřela, stoly zůstaly bez hostů. A na vstupních dveřích visí vzkaz: „Definitivní ukončení provozu – důvod úmrtí.“ Známá restaurace v Hodoníně Westy, jejíhož šéfkuchaře Ludwiga Westermaira v televizním pořadu Ano, šéfe! zasypal chválou respektovaný Zdeněk Pohlreich, je uzavřená. Ačkoliv měla skončit na konci tohoto měsíce kvůli neúnosným cenám energií, nedostupná je už nyní. Důvodem je šéfkuchařovo úmrtí. 

Srdce hvězdného šéfkuchaře Ludwiga Westermaira dotlouklo.

Westy v Hodoníně zahalil smutek: zemřel hvězdný rakouský kuchař Westermair

Kuchyně osiřela, stoly zůstaly bez hostů. A na vstupních dveřích visí vzkaz: „Definitivní ukončení provozu – důvod úmrtí.“ Známá restaurace v Hodoníně Westy, jejíhož šéfkuchaře Ludwiga Westermaira v televizním pořadu Ano, šéfe! zasypal chválou respektovaný Zdeněk Pohlreich, je uzavřená. Ačkoliv měla skončit na konci tohoto měsíce kvůli neúnosným cenám energií, nedostupná je už nyní. Důvodem je šéfkuchařovo úmrtí. Zpráva ve městě silně rezonovala na sociálních sítích.

Ilustrační snímek

Současná krize zavřela další restauraci. Bude to boj, varuje gastronom

Stále vyšší faktury za energie a suroviny drtí restaurace. Podniky se ještě zcela nevypořádaly s dopady koronavirové pandemie a už se na ně řítí další krize. Některé se snaží udržet a zdražují, jiné špatná ekonomická situace dovedla ke krachu nebo je donutila zavřít. A situace se podle gastronomů bude dál zhoršovat.

Bývalá strakonická restaurace Na Protivínské.

Pachatel ohrožoval seniora nůžkami, na barmanku mířil pistolí

/KRIMI Z ARCHIVU/ V dubnu 2017 museli strakoničtí kriminalisté vyřešit nečekanou tajenku. Ta se zpočátku jevila jako dva odlišné případy loupeže, které však, jak se brzy ukázalo, mají společného jmenovatele. První se stal ve Strakonicích, druhý jen o několik dnů později ve Volyni.

Jan Loup je v Helasu od založení klubu v roce 1982.

Z restaurace až do televize. Helas slaví čtyřicátiny i exhibicí s celebritami

Psal se rok 1982 a parta nadšenců v restauraci U Zlaté hrušky domluvila založení nového klubu. Málokdo tehdy tušil, že Helas Brno bude na futsalové mapě ještě o čtyřicet let později. A co víc, v dost možná nejlepší kondici. Brněnský klub hrající nejvyšší českou futsalovou soutěž oslaví čtyřicáté výročí od založení v sobotu v hale ve Vodově ulici exhibičními duely, v nichž se představí jak A tým Helasu, tak bývalí hráči proti staré gardě Zbrojovky nebo Menšíkové jedenáctce.

Zapraszamy do atrakcji i restauracji! Poláci zachraňují ostravskou ekonomiku.

Zapraszamy do atrakcji i restauracji! Poláci zachraňují ostravskou ekonomiku

Ještě bude chvíli trvat, než se jejich podíl dostane na předcovidová čísla, nicméně je opět vidět, že polská klientela tvoří velmi důležitou složku ostravské, potažmo obecně moravskoslezské ekonomiky. Mnohdy si provozovatelé fungování bez nich ani nechtějí představit, obzvlášť v této těžké době.

Týdny obyčejného šílenství

Týden na podporu duševního zdraví zve na výstavu, besedu i do organizace Fokus

Týdny obyčejného šílenství na podporu duševního zdraví, lidí s duševním onemocnění a snižování předsudků vůči nim  začínají ve čtvrtek 6. října v 17 hodin vernisáží Z duše: fotografie a obrazy v českobudějovické restauraci Solnice. Festival bude pokračovat příští týden i v Českém Krumlově.

U Tří pštrosů.

U Tří pštrosů: nejstarší kavárnu v Česku tu založil Armén

/FOTOGALERIE/ Málokterý pražský dům je natolik spojený s pohostinstvím jako U Tří pštrosů na Malé Straně. Ve středověku tu býval výčep, v 18. století kavárna a později restaurace. Návštěvníci mohou i dnes při příjemném posezení nasávat historii, která tu přímo čiší ze starobylých zdí.

Odpočívka u Dolní Rovně

Práce na odpočívce u Dolní Rovně na D35 finišují. Víme, jak bude vypadat

/FOTO, VIDEO, PLÁNEK/ Na budovaném úseku dálnice D35 Časy – Ostrov se finišuje také se stavbou oboustranné odpočívky Dolní Roveň. Odpočívadlo poskytne 78 parkovacích stání pro řidiče nákladních vozidel, 188 míst pro osobní automobily, 12 pro autobusy a 12 míst pro karavany či obytné vozy. Odpočívka je navržena jako středně velká s čerpací stanicí a restaurací. Podívejte se na průběh stavebních prací a detailní plánek.

Ilustrační foto

Obsah soli v obědech v hospodách a jídelnách? Neprošel žádný vzorek v kraji

Kolik do sebe dostáváme soli běžným obědem v restauraci či závodní jídelně? V Olomouckém kraji to během května zmapovali hygienici. Aby si udělali dostatečný obrázek, namátkově zkontrolovali více než dvě desítky provozoven. Výsledek? Žádný ze 44 odebraných vzorků nevyhověl limitům doporučeným Světovou zdravotnickou organizací.