Bigbandový koncert v rámci mezinárodního projektu Jazz bez hranic se uskuteční v pátek 11. listopadu v hrádeckém kulturním domě. Se zahájením v devatenáct hodin a produkcí čtyř skvělých hudebních seskupení. Představí se Hrádecký Big band, Big band ZUŠ Rokycany, Big band plzeňské konzervatoře a František Kop kvartet.
/FOTO/ Exkrementy, hmyz a špína v regálech či na podlaze jsou důvodem, proč provozovatel restaurace Hoa Mai v Brně od inspekce slyšel: Zavřete svůj sklad! Místo, kam lidé chodí na jídlo, ale může fungovat dále.
Turisty hojně navštěvované Nové Město na Moravě v současné době nemá na náměstí žádnou restauraci. Návštěvníci města se diví, že se ani v centru nemají kde najíst.
Dozlatova vypečenou kůrčičku svatomartinské husy si letos Přerované nenechají ujít a v tradičních restauracích už jsou rezervace plné. Zákazníky neodradilo ani výrazné zdražení oblíbené listopadové pečínky oproti loňsku. Důvodem jsou nejen rostoucí náklady restaurací, ale i nedostatek husího masa.
Nákupní cena husy je proti loňsku zhruba dvojnásobná. Zvýšení budou nuceni provozovatelé restaurací zohlednit v konečné ceně anebo velikosti porcí letošního svatomartinského menu. Deník oslovil některé z nich a ti potvrdili, že husu budou nabízet i letos.
/FOTOGALERIE/ Ryze hořká 12 má ve městě nedaleko domovských Nošovic u pivařů bezesporu nejsilnější pozici a její milovníci se museli v posledních dvanácti měsících třikrát smířit s jejím zdražením. Dnes v restauracích ve Frýdku-Místku pijí hosté čepovanou dvanáctku v cenách od 32 do 47 korun za půllitr.
Za tradiční svatomartinské menu si letos hosté v restauracích kvůli vysoké inflaci a zdražování energií výrazně připlatí. Nákupní cena hus je oproti loňsku i dvojnásobná. Zájem o tradiční hostinu je přesto v řadě restaurací obrovský. Na nadcházející sváteční víkend mají někde již místa zarezervovaná. Některým restauratérům se ale servírování svatomartinské husy nevyplatí, nahradí ji tak levnější variantou – kachnou.
/FOTOGALERIE/ Restaurace Nautilus se nachází ve středu obce Krmelín. Každý měsíc obnovuje měsíční nabídku, která vždycky koresponduje s daným obdobím. Mezi největší hity celoročně patří pirátská jehla obsahující hovězí svíčkovou, vepřovou panenku i vepřová játra.
Stopy po působení myší, provozovna nezabezpečená před pronikáním škůdců a také nález trusu hlodavců. S těmito nedostatky Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela indickou restauraci Namaskar v Táborské ulici v Brně, a to od pátku čtvrtého listopadu.
Karel Václavek odešel ze školství a před 15 lety, v listopadu 2007, si otevřel v Žatci hospodu Cihelna. Byla první nekuřácká ve městě. Měla úspěch, lidí tam chodilo hodně. Pak restauraci, která vznikla proměnou bývalé kotelny vedle panelového domu na sídlišti a jejíž součástí je sauna a vířivka, začal pronajímat. Střídaly se horší a lepší časy, zákazníků postupně ubývalo. Nakonec podnik skončil a je měsíce zavřený.
Zájemci o tradiční svatomartinské menu si letos v restauracích připlatí. Nákupní cena hus je podle provozovatelů restaurací proti loňsku výrazně vyšší. Do zdražení se podle nich promítá také růst cen energií a dalších položek. Některé restaurace hlásí menší zájem lidí o rezervace než loni, a na pátek 11. listopadu proto připraví méně porcí, než dělali dřív, zjistili krajští zpravodajové ČTK.
/FOTO, VIDEO/ Přímo na hraničním přechodu Vysoká Bartultovice – Trzebina funguje typicky rodinná restaurace Western. Oblíbili si ji hosté z Krnovska, Osoblažska i Polska. A právě zde se o víkendu spojila strašidelná atmosféra Halloweenu s oslavou babího léta.
/FOTOGALERIE/ V Bystřici u Benešova v sále restaurace U Hlaváčků se v sobotu uskutečnila výstava pořádaná tamními členy Českého zahrádkářského svazu. Do výzdoby se zapojili i žáci čtvrtých a pátých tříd Základní školy Bystřice, kteří dodali namalované obrazy.
/FOTOGALERIE/ Strašidelný podvečer na stadionu Pod Hrádkem v Čáslavi odstartuje v pondělí 31. října v 17 hodin. Bohatý program zahájí netradiční halloweenská zábavně animační show profesionálního kouzelníka Jakuba Koutského, která se uskuteční na multifunkčním hřišti za hlavní budovou kabin a restaurace.
Nabízejí luxus, bezchybný servis, jídla, z nichž chuťové buňky jásají, dechberoucí výhled, ale i klid a soukromí, které můžete ve městě, do něhož ročně zavítá 15 milionů turistů, zažít. Pět nejlepších hotelů letošního roku v italských Benátkách vybrala na základě hodnocení čtenářů Travel + Leisure.
/FOTOGALERIE/ Pokud byste na Masarykově náměstí v samém srdci Karviné hledali obchod, prodejnu, kam lidé chodili nakupovat před 30 lety, zřejmě byste žádný nenašli. Snad s výjimkou koberců se do roku 1989 přímo na náměstí a v přilehlých uličkách daly koupit, samozřejmě s ohledem na to, co se před rokem 1989 dalo v obchodech sehnat, všechny běžné věci – potraviny, maso, uzeniny, bylo tu papírnictví, drogerie, sklo, porcelán, oční optika, prodejna obuvi, knih i ryb, hračkářství i železářství.
Policisté pátrají po zloději, který se ve čtvrtek v době od 10.40 do 10.50 hodin na parkovišti před restaurací Na Brusírně v ulici Údolní v Táboře vloupal do uzamčeného dodávkového vozidla Iveco Daily (maso-uzeniny). Lapka z kabiny auta odcizil peněženku s tržbou.
Oběd v restauraci v září podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 172 korun, o pět korun více než v srpnu a o 15 korun více než v lednu. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci vydali v Praze, a to 195 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 153 korun, se najedli v podnicích v Olomouckém kraji. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity. Výsledky dnes firma zveřejnila v tiskové zprávě.
Vyhlášenou nalévárnou pro mladistvé se pro mnohé Brňany stala restaurace U Žíznivýho pupíku. Česká obchodní inspekce proto už podruhé na tomto místě udělila zákaz činnosti. Otevřeno má ale podnik stále dál.
Rodina Spilkových z Loun jde proti proudu doby. Zatímco na mnoha místech se hospody a restaurace kvůli drahým energiím a odlivu zákazníků zavírají, oni si ji před pár dny v nedaleké Oboře otevřeli. Pronajali si obecní prostory nad hasičárnou. Hospodské dělají odpoledne, večer a o víkendech při jiném zaměstnání. A vědí, že se musí otáčet. Mají spočítáno, že za energie dají měsíčně dvanáct tisíc korun a že jen pivo pro místní štamgasty je neuživí.
Rodina Spilkových z Loun jde proti proudu doby. Zatímco na mnoha místech se hospody a restaurace kvůli drahým energiím a odlivu zákazníků zavírají, oni si ji před pár dny v nedaleké Oboře otevřeli. Pronajali si obecní prostory nad hasičárnou. Hospodské dělají odpoledne, večer a o víkendech při jiném zaměstnání. A vědí, že se musí otáčet. Mají spočítáno, že za energie dají měsíčně dvanáct tisíc korun a že jen pivo pro místní štamgasty je neuživí. Plánují proto řadu akcí, na které, jak doufají, nalákají místní i lidi z okolí.
Nová provozovna fast-foodového giganta McDonald's se staví v nákupním areálu na okraji Prostějova. Úplně první pobočka tohoto řetězce na Prostějovsku by měla otevřít již tuto zimu. Moderní restaurace nabídne i roznášku ke stolům či výdej do auta.
Je to pivař každým coulem. Jakub Skřivánek z Brněnska ochutnal snad každé pivo, co jich v republice je. „To asi trochu přeháním. Pivo mám fakt rád, i když se z něj neopíjím. Spíše ochutnávám. V létě si pravidelně dělám výlet po republice za domácími pivovary,“ usmál se chmelový gurmán. Skřivánkův koníček je však stále náročnější, neboť není výjimkou, že cena za půllitr dvanáctky v Brně přesahuje šedesát korun. Kdo však hledá levnější varianty, najde.
Výsledkem rušné stavební činnosti na parkovišti u Tesca na rozhraní Prostějova a Držovic má být populární fast food světoznámé společnosti McDonald's. V současnosti už nabírá společnost nové zaměstnance, kteří by měli nastoupit v únoru příštího roku.
Silničáři pracují na budoucích odpočívkách v Dolní Rovni na dálničním úseku D35 Časy- Ostrov. Aktuálně tam probíhá pokládka asfaltových vrstev. Podívejte se ve videu.
V památkové zóně ve Slaném se mění zavírací doba nočních podniků. Nakonec se totiž podařilo prosadit vyhlášku o rušení nočního klidu, která v červnu původně neprošla zastupitelstvem. Na posledním zářijovém zasedání pro ni zvedlo ruku 15 zastupitelů.
Kuchyně osiřela, stoly zůstaly bez hostů. A na vstupních dveřích visí vzkaz: „Definitivní ukončení provozu – důvod úmrtí.“ Známá restaurace v Hodoníně Westy, jejíhož šéfkuchaře Ludwiga Westermaira v televizním pořadu Ano, šéfe! zasypal chválou respektovaný Zdeněk Pohlreich, je uzavřená. Ačkoliv měla skončit na konci tohoto měsíce kvůli neúnosným cenám energií, nedostupná je už nyní. Důvodem je šéfkuchařovo úmrtí.
Kuchyně osiřela, stoly zůstaly bez hostů. A na vstupních dveřích visí vzkaz: „Definitivní ukončení provozu – důvod úmrtí.“ Známá restaurace v Hodoníně Westy, jejíhož šéfkuchaře Ludwiga Westermaira v televizním pořadu Ano, šéfe! zasypal chválou respektovaný Zdeněk Pohlreich, je uzavřená. Ačkoliv měla skončit na konci tohoto měsíce kvůli neúnosným cenám energií, nedostupná je už nyní. Důvodem je šéfkuchařovo úmrtí. Zpráva ve městě silně rezonovala na sociálních sítích.
Stále vyšší faktury za energie a suroviny drtí restaurace. Podniky se ještě zcela nevypořádaly s dopady koronavirové pandemie a už se na ně řítí další krize. Některé se snaží udržet a zdražují, jiné špatná ekonomická situace dovedla ke krachu nebo je donutila zavřít. A situace se podle gastronomů bude dál zhoršovat.
Reprezentativní restaurace, pokoje pro sedm desítek hostů, konferenční sály nebo saunový svět s výhledem na Praděd. Takový bude za několik měsíců hotel, který Šumperané desítky let znali jako Grand.
/FOTO/ Grand, Sever, Mikulda, Jitřenka nebo Pražačka, Pramen a Bohemia. Restaurace Na Předmostí a Budvarka. Dnes zbyla jenom jména po obchodech a hospodách, kam lidé v Ústí nad Labem před 20 či dokonce více než 30 letech chodívali nakupovat nebo trávit čas s přáteli.
/KRIMI Z ARCHIVU/ V dubnu 2017 museli strakoničtí kriminalisté vyřešit nečekanou tajenku. Ta se zpočátku jevila jako dva odlišné případy loupeže, které však, jak se brzy ukázalo, mají společného jmenovatele. První se stal ve Strakonicích, druhý jen o několik dnů později ve Volyni.
Psal se rok 1982 a parta nadšenců v restauraci U Zlaté hrušky domluvila založení nového klubu. Málokdo tehdy tušil, že Helas Brno bude na futsalové mapě ještě o čtyřicet let později. A co víc, v dost možná nejlepší kondici. Brněnský klub hrající nejvyšší českou futsalovou soutěž oslaví čtyřicáté výročí od založení v sobotu v hale ve Vodově ulici exhibičními duely, v nichž se představí jak A tým Helasu, tak bývalí hráči proti staré gardě Zbrojovky nebo Menšíkové jedenáctce.
Ještě bude chvíli trvat, než se jejich podíl dostane na předcovidová čísla, nicméně je opět vidět, že polská klientela tvoří velmi důležitou složku ostravské, potažmo obecně moravskoslezské ekonomiky. Mnohdy si provozovatelé fungování bez nich ani nechtějí představit, obzvlášť v této těžké době.
Pátrací akce se odehrála ve středu 5. října pozdě večer. Žena nemohla najít svého partnera, který po cestě z restaurace zapadl do bahna. Hledání mělo po několika hodinách šťastný konec.
Je tomu už více než pět let, co známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ocenil hodonínskou restauraci Westy třemi hvězdami. Ani tento úspěch a po léta spokojení hosté ji ale před zvyšujícími náklady a přicházející zimou nezachrání.
Je tomu už více než pět let, co známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ocenil hodonínskou restauraci Westy třemi hvězdami. Ani tento úspěch a spokojení hosté ji ale před zvyšujícími se náklady nezachrání.
Týdny obyčejného šílenství na podporu duševního zdraví, lidí s duševním onemocnění a snižování předsudků vůči nim začínají ve čtvrtek 6. října v 17 hodin vernisáží Z duše: fotografie a obrazy v českobudějovické restauraci Solnice. Festival bude pokračovat příští týden i v Českém Krumlově.
Stačil zajímavý podnět z Finska a nápad byl na světě. Školní jídelna v pobočce Masarykovy základní školy Tanvald v části Šumburk potřebovala rekonstrukci, a tak se stala pilotním projektem takzvaného finského stravování. Za více než milion korun tam vznikla školní restaurace, která je unikátní v celém Česku.
Restaurace Ondráš ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku má od jara nového provozovatele. Roman Vajda chce do podniku navrátit především místní, kteří ho vždy rádi navštěvovali. Láká přitom na výborné jídlo a vyhlášené plzeňské pivo.
/FOTOGALERIE/ Restaurace Ondráš ve Sviadnově má od jara nového provozovatele. Chce do ní navrátit především místní, kteří tady vždycky chodili. A sice na výborné jídlo a vyhlášené plzeňské pivo.
/FOTOGALERIE/ Málokterý pražský dům je natolik spojený s pohostinstvím jako U Tří pštrosů na Malé Straně. Ve středověku tu býval výčep, v 18. století kavárna a později restaurace. Návštěvníci mohou i dnes při příjemném posezení nasávat historii, která tu přímo čiší ze starobylých zdí.
/FOTOGALERIE/ Restaurace a pivovar Kohutka se může pochlubit nádherným prostředím, ve kterém se nachází. Nejen turistům je k dispozici všechny dny v roce. Zavřeno bude mít jen na Nový rok. Díky postupné rekonstrukci budou moct hosté využívat i její vrchní část.
/FOTO, VIDEO, PLÁNEK/ Na budovaném úseku dálnice D35 Časy – Ostrov se finišuje také se stavbou oboustranné odpočívky Dolní Roveň. Odpočívadlo poskytne 78 parkovacích stání pro řidiče nákladních vozidel, 188 míst pro osobní automobily, 12 pro autobusy a 12 míst pro karavany či obytné vozy. Odpočívka je navržena jako středně velká s čerpací stanicí a restaurací. Podívejte se na průběh stavebních prací a detailní plánek.
/FOTOGALERIE/ Restaurace a pivovar Kohutka se může pochlubit nádherným prostředím, ve kterém se nachází. Nejen turistům je k dispozici všechny dny v roce. Zavřeno bude mít jen na Nový rok. Díky postupné rekonstrukci budou moct hosté využívat i její vrchní část.
Kolik do sebe dostáváme soli běžným obědem v restauraci či závodní jídelně? V Olomouckém kraji to během května zmapovali hygienici. Aby si udělali dostatečný obrázek, namátkově zkontrolovali více než dvě desítky provozoven. Výsledek? Žádný ze 44 odebraných vzorků nevyhověl limitům doporučeným Světovou zdravotnickou organizací.
Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Vyzkoušejte ho také.