Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel,“ říká Hejlík v rozhovoru pro Deník.
/FOTOGALERIE/ V centru Prahy řádí zloděj, který již způsobil škodu za bezmála šedesát tisíc korun. Jednou dokonce ukradl celou denní tržbu restaurace. Nyní po něm pátrají policisté.
/FOTOGALERIE/ Gastronomie je bezesporu obor, který stále přináší nové trendy. A nejinak je tomu v Kladně. Přestože to v době covidové vypadalo, že některé podniky nemají šanci na přežití, praxe ukázala, že i v nejtěžší krizi si jejich provozovatelé dokázali poradit a když nemohli lidé do restaurací, přišly restaurace za nimi.
Smrt kvůli sendviči. I tak lze ve stručnosti popsat děsivý případ, který se odehrál minulou neděli v americkém státě Georgia. Rozčílený zákazník totiž v jedné z poboček fastfoodové restaurace Subway v hlavním městě Atlantě zastřelil tamní zaměstnankyni a druhou vážně postřelil.
V Jindřichově Hradci se v úterý odpoledne slavnostně otevřela první restaurace rychlého občerstvení McDonald's. Provozovna vznikala od začátku března v lokalitě U Cihelny mezi kruhovým objezdem u obchodního domu Albert a myčkou automobilů. Místo pro výstavbu si řetězec vybral především kvůli dobré dopravní dostupnosti pro své zákazníky.
Obliba toniku ve světě i České republice v posledních letech silně roste. Vedoucí postavení v tuzemsku si drží značka Kinley. Barman Tomáš Kubíček si na nedostatek práce nemůže stěžovat. V okénku zážitkového autobusu brázdícího v těchto dnech ČR a SR pod názvem Kinley Bus míchá jeden koktejl za druhým.
Oběd v restauraci v první polovině června podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 163 korun, o 28 korun více než v roce 2020. Od začátku roku cena obědů roste každý měsíc o korunu až dvě. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci v první půlce tohoto měsíce vydali v Praze, a to 190 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 147 korun, se najedli v podnicích v Karlovarském kraji. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity. Výsledky dnes firma zveřejnila v tiskové zprávě.
Reportéři Deníku ochutnali pokrmy z restaurací či nápoje z pivnic či vinoték na severu Čech. Podívejte se na seznam míst, který pro vás připravili. Tady je jejich doporučení.
Reportéři Deníku ochutnali pokrmy z restaurací či nápoje z pivnic či vinoték na severu Čech. Podívejte se na seznam míst, který pro vás připravili. Tady je jejich doporučení.
Český slavík Marek Ztracený je nejpopulárnější zpěvák současnosti, který již vloni spojil své originální turné s gastronomií. Deník se tak s ním sešel v jedné z jeho oblíbených šumavských restaurací a během rozhovoru prozradil, na čem on si rád pochutnává, jak je on na tom s vařením, ale řeč přišla i na hudbu a to, co chystá pro své fanoušky.
Lidé ho znají ze show Tvoje tvář má známý hlas. Objevil se i v několika populárních seriálech. A rád se dobře nají. Proto vzal Pražský deník na oběd Milana Peroutku.
Znáte všechny krásy a zajímavosti Polabí? Vyzkoušejte tip na nejkouzelnější výlet, který pro vás vybral místní reportér Deníku. Co si třeba nějaký den projet na kole padesátikilometrový úsek oblíbené Labské stezky? Mezi Kolínem a Lysou nad Labem najdete spoustu zajímavostí, které stojí za vidění.
Český slavík Marek Ztracený je nejpopulárnější zpěvák současnosti, který již vloni spojil své originální turné s gastronomií. Deník se tak s ním sešel v jedné z jeho oblíbených šumavských restaurací a během rozhovoru prozradil, na čem on si rád pochutnává, jak je on na tom s vařením, ale řeč přišla i na hudbu a to, co chystá pro své fanoušky.
Se stavařem Pepou Nemravou známým především díky pořadu MasterChef jsme poobědvali v jeho oblíbené restauraci. S milovníkem gastronomie, který letos oslaví kulaté narozeniny, jsme vyrazili do táborského Goldie. „Za mě je to nejlepší podnik v jižních Čechách,“ hodnotí s úsměvem.
Chcete se dobře najíst nebo napít? Šéfeditor Deníku pro jižní a západní Čechy Martin Tröster doporučuje, kam se můžete při svých toulkách Jihočeským krajem vydat za gastronomickými zážitky.
O koupi bývalé restaurace a přilehlých pozemků na Slovenském náměstí jedná kroměřížská radnice se společností PMS Reality. Město by budovu rádo využilo pro dětskou družinu blízké Základní školy Slovan.
„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.
Dali vám v restauraci svíčkovou se šesti knedlíky, ale vy dva z nich nesníte? Stát se něco takového v příštím roce ve Španělsku, museli by vám je na cestu domů povinně zabalit. Tamějším restauracím to uloží vládou schválený zákon. Hospody a prodejny potravin tak mají podle plánu politiků bojovat s plýtváním jídlem.
Dali vám v restauraci svíčkovou se šesti knedlíky, ale vy dva z nich nesníte? Stát se něco takového v příštím roce ve Španělsku, museli by vám je na cestu domů povinně zabalit. Tamějším restauracím to uloží vládou schválený zákon. Hospody a prodejny potravin tak mají podle plánu politiků bojovat s plýtváním jídlem.
Opulentní večeře zadarmo. S takovým úmyslem navštívil ve středu večer čtyřiadvacetiletý muž restauraci nedaleko centra Prostějova. Usadil se pohodlně ke stolu a začal objednávat jídlo i pití.
Aplikace na objednání jídla před nedávnem doslova zachránila mladou ženu v newyorském Bronxu. Poté, co byla znásilněna a útočník ji odmítl propustit ze svého bytu, podařilo se jí obratně přivolat policisty. Objednala si totiž jídlo a do poznámky pro restauraci připsala prosbu o pomoc. Jak se později ukázalo, možná si tím zachránila život.
FOTOGALERIE/ Covid na ambicích provozovat zajímavé restaurace, bistra či kavárny nic nezměnil, mnohdy ještě v době vrcholící poslední vlny epidemie se v centru Ostravy otevřelo hned několik zajímavých podniků. Deník vybral ty nejzajímavější, přičemž zastoupení je to skutečně až překvapivě různorodé!
/FOTOGALERIE/ Sport, ale i dobré jídlo a společenské události se pojí k dějinám Občanské plovárny, rozkládající se pod letenským kopcem v Holešovicích. Mísili se tu příslušníci smetánky, herci a spisovatelé, ale i běžní lidé. Plavky totiž všechny postavily na stejnou úroveň.
Restaurace U námořníka v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku funguje nepřetržitě od roku 1997. Název získala podle hostů, kteří vždycky říkali, že se jdou najíst k námořníkovi.
Neobvyklý případ vloupání do místní restaurace řeší žatečtí policisté. Muž z Kladenska do ní během června několikrát násilně vnikl a odcizil z ní větší množství lahví s alkoholem. Pikantní na jeho chování bylo, že jej neodradilo ani přistižení personálem restaurace.
Upatlané okno prozradilo zloděje v Bílině. Na místě zanechal pro kriminalisty cennou paletu otisků prstů. Když pak technici zadali stěry do počítače k porovnání databáze, mohli rovnou zavolat eskortu pro zadržení 34letého muže z Duchcova.
/FOTOGALERIE/ Gastronomie je bezesporu obor, který stále přináší nové trendy. A nejinak je tomu v Kladně. Přestože to v době covidové vypadalo, že některé podniky nemají šanci na přežití, praxe ukázala, že i v nejtěžší krizi si jejich provozovatelé dokázali poradit a když nemohli lidé do restaurací, přišly restaurace za nimi.
Originální burgery, indická kuchyně, veganské bistro, sushi bar, pizza, skvělá káva, víno, palačinkárna. To vše jen pár desítek metrů od sebe. Střed Šumperku se změnil v oblast zaslíbenou gastronomii. Kvalitní podniky se však neomezují jen na centrum města.
/FOTOGALERIE/ Název vinárny Vikárka napovídá, že ji najdeme ve Vikářské ulici v areálu Pražského hradu. Kdejaký pamětník by vám řekl, že se zde nachází “od nepaměti”. Pražané však už nějaký pátek čekají na její opětovné otevření.
Restaurace pod Borovou se zaměřuje především na tradiční českou kuchyni. Považuje si všech hostů. Místní tady začali chodit na plzeňské pivo. Podnik také poskytuje zázemí ochotnickým divadelníkům.
/FOTO, VIZUALIZACE/ Začínají vedra a výletníků přibývá. Jenže nový dopravní terminál v Litvínově nemá kiosek s občerstvením. V hlavní budově u železnice, tramvajové trati a autobusových zastávek je jen jeden automat na kávu. Stojí mezi toaletami, policí s knihami a prodejnou jízdenek. Deník v areálu oslovil desítku lidí a většina by uvítala něco na zub i k pití.
Originální burgery, indická kuchyně, veganské bistro, sushi bar, pizza, skvělá káva, víno, palačinkárna. To vše jen pár desítek metrů od sebe. Střed Šumperku se změnil v oblast zaslíbenou gastronomii. Kvalitní podniky se však neomezují jen na centrum města.