Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Ilustrační snímek.

Pokuty za půl milionu: Středočeští hygienici kontrolovali restaurace

Na udání nespokojených strávníků provedli středočeští hygienici za prvních pět měsíců roku 76 kontrol stravovacích provozů. Většinou restaurací s kuchyní (ve 30 případech), ale i dalších provozoven (13) a prodejen potravin (12). Vyměřili tam pokuty dohromady za 121 tisíc korun. Z poznatků z jejich kontrol také plyne, že bát se jídla ze stánků není třeba – provozovatelé bývají dobře připraveni.

Které restauraci dáváte přednost? Té, která si nechá dovážet suroviny zdaleka, nebo té, kterou zásobují místní farmáři?

Restaurace, které zachraňují svět. Pro mrkev jdou na záhon

Podle čeho si vybíráte restauraci, do které hodláte zajít na sváteční večeři nebo na rychlý pracovní oběd? Asi podle toho, na co máte zrovna chuť, jakou atmosféru u toho očekáváte, případně, jak dalekou cestu do ní musíte urazit. Je tu ale nové kritérium, které možná zatím neřešíte. A přitom jde o hodně.

Tapster ze Stockholmu Sebastian La Torre.

Správně načepovanou plzeňskou hladinku dostanete i ve Švédsku

Miluje plzeňské pivo. Jak perfektně načepovat hladinku nebo šnyt plzeňského piva se učí tapster Sebastian La Torre ze Švédska od svých patnácti let. Správné čepování si osvojil v restauraci ve Stockholmu. Právě tam má jeho rodina hospodu, kde čepují pivo značky Pilsner Urquell.

Malaga, druhé největší město španělské Andalusie, ve kterém se narodili legendární malíř Pablo Picasso a filmová hvězda Antonio Banderas, nabízí všechny možné druhy zážitků a celoročně příjemné počasí.

Kouzelná Malaga. Město, kde se narodil i fešák Antonio Banderas

Okouzlí turisty, cyklisty, romantiky i gurmány. Druhé největší město španělské Andalusie, ve kterém se narodili legendární malíř Pablo Picasso a filmová hvězda Antonio Banderas, nabízí všechny možné druhy zážitků a celoročně příjemné počasí. Navštívit Malagu můžete i vy prostřednictvím článku z časopisu Vlasta.

Nedojedené zbytky mohou restauracím posloužit třeba ke kompostování

Nový trend. Restaurace kompostují a darují zbylá jídla

Argentinský steak house Gran Fierro v centru Prahy zpracovává organické zbytky v elektrickém kompostéru. Organický substrát pak využívá na své zahrádce k pěstování bylinek pro zdejší kuchyni, něco si odebírají lokální farmáři. Majitel Juan Cruz Pacin říká, že si tak plní sen o udržitelné restauraci.

Čeští turisté už ve třetí sezoně vyjeli přímým vlakovým spojením do Chorvatska. První souprava byla vyprodaná. Zastavila i v Rijece. Dopravce Regiojet už na léto prodal zhruba padesát tisíc jízdenek

Pivo za stovku. Chorvatsko zdražilo, ale očekává rekordní počet českých turistů

V rekordní letní turistickou sezonu doufají v Chorvatsku. Přispět k tomu mají i Češi, které Jadran láká převážně mořem a dostupností. Na peněžence pobyt dovolenkáři pocítí více, přestože oproti loňsku ušetří za covidové testy. Ještě před plánovaným zavedením eura v Chorvatsku zdražily služby, potraviny i pivo v restauraci.

Obec Úvalno provozuje obecní restauraci Zastávka u autobusové zastávky. Červen 2022.

Náklady rostou, na Bruntálsku pomůže obec seniorům dotací na jídlo v hostinci

/FOTOGALERIE/ Mnohá města a obce přemýšlí jak svým občanům kompenzovat inflaci a prudké zdražování snad veškerých životních nákladů. Z veřejných rozpočtů se dotuje jízdné MHD, svoz odpadů nebo se udržuje přijatelné nájemné. Úvalno přichází s nápadem nabídnout všem místním seniorům dotované obědy.

Šéfkuchař Pavel Pospíšil

Nešvar české gastronomie? Okrádání lidí, říká první Čech s michelinskou hvězdou

Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu. V rozhovoru pro Deník přiznává, že michelinská hvězda pro něj byla přítěží. „Hvězda totiž byla brzdou pro normální lidi. Řekli si, že ten podnik má hvězdu, tak tam přeci nepůjdou, protože to bude drahé,“ krčí rameny Pospíšil.

Havířov. Bistro Bistruck.

Gastroscéna na Karvinsku se mění: restaurace sází na burgery i snídaňová menu

Byť se to na první pohled nemusí zdát, i do Karviné či Havířova dorazily v poslední době restaurace nebo bistra, kde sázejí na moderní gastronomii a tzv. streetfood, vyráběné z kvalitních surovin od lokálních dodavatelů. Vedle gastronomie české, italské se vedle asijských objevila také kebab bistra, ale třeba i klasická asijská restaurace Đồng Quê v Karviné (místo pizzerie Gondola) anebo nově indická restaurace v prostorách českotěšínského hotelu Piast.

V Udírně si dáte i burgery.

Kde se na Hradecku dobře najíst? Tipy pro milovníky řízků, ryb, steaků i zákusků

Ve větších městech přibývá specializovaných podniků, které jsou zaměřené na určitý typ gastronomie. Jsou to například řízkárny, rybí restaurace, burgrárny, steakhousy nebo asijská bistra. V následujícím článku jsme se zaměřili na podniky v jindřichohradeckém okrese, které jsou mezi zákazníky osvědčené a lidé sem rádi chodí za gurmánskými zážitky.

Vietnamská kuchyně

V Sokolově letí asijská kuchyně

Ateliér café, Steak bar, asijská bistra, indická kuchyně, česká kuchyně, burgry nebo pivnice s dobrým pivem či kavárna s dobrou kávou. V Sokolově si vybere každý. Takřka všechny podniky bojovaly s krizí kolem pandemie a nyní začínají opět žít.

Dvaadvacet žen z Ukrajiny našlo práci v restauraci Buď Laska ve Vranově nad Dyjí. Zaměstnali je Lidi z Baru.

Nejen varenyky. Ukrajinky připravují v restauraci Buď Laska národní speciality

Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Neobvyklé vůně se teď linou z někdejšího Zámeckého hotelu ve Vranově nad Dyjí. Provozovatelé gastronomické skupiny Lidi z Baru spustili neobvyklý charitativní projekt. V restauraci s novým názvem Buď Laska zaměstnali dvaadvacet ukrajinských žen.

Dvaadvacet žen z Ukrajiny našlo práci v restauraci Buď Laska ve Vranově nad Dyjí. Zaměstnali je Lidi z Baru.

Speciality Ukrajinek berou ve Vranově lidé útokem. Vaří v restauraci Buď Laska

/FOTO/ Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Neobvyklé vůně se teď linou z někdejšího Zámeckého hotelu ve Vranově nad Dyjí. Provozovatelé gastronomické skupiny Lidi z Baru stojící za populárními brněnskými podniky v čele s Barem, který neexistuje, spustili neobvyklý charitativní projekt.

Platba kartou? V řadě českých barů a restaurací stále něco nemožného

Jen hotovost. Některé české hospody znovu odmítají brát platební karty

Romantické večeři ve dvou předchází poněkud trapný výběr pár tisícovek z bankomatu. V řadě českých barů a restaurací lze stále platit pouze v hotovosti. Přestože pandemie bezhotovostním platbám napomohla, některé podniky se s koncem Elektronické evidence tržeb (EET) rychle vrátily ke starým pořádkům. „Je to krok zpátky pro komfort hosta. V roce 2022 lidé chtějí platit nejen fyzickými platebními kartami, ale i přes mobil či hodinky,“ komentoval Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Prima Fresh festival.

Prima Fresh festival v Liberci nabídne gastronomické zážitky i koncerty

Kuchařská esa v čele se Zdeňkem Pohlreichem, delikatesy světové úrovně, špičkové restaurace, škola kávy, vinaři i malé pivovary a k tomu živé koncerty. To vše nabídne dvoudenní Prima Fresh festival, který odstartuje v pátek 3. června v libereckém parku Budyšínská, a potrvá do soboty 4. června.

Otevření restaurace Burger King.

Burger King otevřel svou první restauraci v Karviné

Americký řetězec Burger King otevřen ve středu 1. června 2022 svou první restauraci v Karviné. Jde o jeho 37. restauraci v Česku. Letos značka plánuje uvést do provozu další 4 nové restaurace. Zaměstnání zde najde přes třicet pracovníků na různé typy úvazků i pozic. Prvních sto návštěvníků si pochutnalo na jejím Whopperu zdarma.

Bookafe v Novém Jičíně.

Gastroscéna na Novojičínsku jde kupředu a nebojí se trendů, vybere si každý

I když by se mohlo zdát, že nedávná pandemie covidu poněkud utlumila podnikatelské aktivity týkající se restaurací, bister či barů, zdaleka tak tomu není. Na Novojičínsku se v poslední době objevilo několik zajímavých podniků, které stojí za to aspoň jednou navštívit. Představujeme vám alespoň čtyři v Novém Jičíně a jeden ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Tomáš Hanák s kamerou navštívil v rámci natáčení cyklu Technické památky českých zemí i Liberecký kraj.

Raketa, klobouk nebo slza bohů? To vše vidí lidé v unikátní stavbě na Ještědu

Je Stavbou 20. století a národní kulturní památkou. Ještěd si určitě nespletete. Unikátní stavba je dominantou a symbolem Libereckého kraje, obdivovanou u nás i v zahraničí. Na vrcholu hory Ještěd ve výšce 1012 metrů nad mořem umístil v 70. letech do jedné věže televizní vysílač, restauraci i hotel architekt Karel Hubáček. Ještě před dokončením za ni obdržel od Mezinárodní unie architektů prestižní cenu Augusta Perreta. Budova měří téměř 100 metrů, má tvar tzv. rotačního hyperboloidu a ve tmě z dálky připomíná blikající vesmírnou raketu.

Ilustrační snímek

Restaurace čelí tlaku na růst mezd. Mohly by vařit jen část týdne

Restaurace čelí nejen rostoucím cenám energií, ale také velkému tlaku na růst mezd kvůli nedostatku zaměstnanců. V budoucnu to může vést k tomu, že podniky budou buď končit, nebo vařit jídlo jen několik dní v týdnu. Tento trend lze vidět už v zahraničí i v Česku. ČTK to řekl manažer Asociace kuchařů a cukrářů Tomáš Popp.

Ilustrační foto

Delikatesy i kultura. Prostějov zažije gurmánský hodokvas

Menu za babku? V rámci akce ProstěJOV! festival dobrého jídla budou mít labužníci možnost ochutnat vybrané speciality čtrnácti restaurací v centru města. Delikatesy místních šéfkuchařů se budou podávat v pátek 10. a sobotu 11. června.

Restaurace se chystají zdražovat pivo. Ilustrační foto.

Sedmdesát korun za půllitr? Ceny piva míří kvůli zdražování plynu vzhůru

I přes to, že se lidé po covidové pauze do restaurací vrátili a tržby hospod nejsou špatné, budou muset restauratéři opět navýšit cenu piva. Za současných ekonomických podmínek je to pro ně nevyhnutelné, myslí si Luboš Kastner, spolumajitel sítě restaurací Hospodska a člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Teplické Bistro

K vyhlášeným bistrům v Teplicích v minulosti patřily Gastronom a Konibar

Grilované párky z Gastronomu znal před revolucí v Teplicích snad každý. Podobně vyhlášeným místem pro rychlé stravování byl po revoluci v roce 1989 Konibar v Kapelní ulici. Na klobásu či karbanátek s rohlíkem podávané „na stojáka“ k dřevěným pultíkům u stěny se sem sjížděli lidé z celého okresu. K tomu, aby si člověk dal dopolední svačinu, stačilo zaparkovat auto na půl hodiny u pošty.