Originální burgery, indická kuchyně, veganské bistro, sushi bar, pizza, skvělá káva, víno, palačinkárna. To vše jen pár desítek metrů od sebe. Střed Šumperku se změnil v oblast zaslíbenou gastronomii. Kvalitní podniky se však neomezují jen na centrum města.
Pětačtyřicet kilogramů jídelních zbytků a odpadů denně vyprodukuje průměrná česká restaurace. Je přitom šance toto množství snížit prostřednictvím takzvaného uzavřeného cyklu jídla, kdy se bioodpad vrací jako hnojivo ke vzniku nových surovin. Snaží se o to už řada pražských provozoven.
Na udání nespokojených strávníků provedli středočeští hygienici za prvních pět měsíců roku 76 kontrol stravovacích provozů. Většinou restaurací s kuchyní (ve 30 případech), ale i dalších provozoven (13) a prodejen potravin (12). Vyměřili tam pokuty dohromady za 121 tisíc korun. Z poznatků z jejich kontrol také plyne, že bát se jídla ze stánků není třeba – provozovatelé bývají dobře připraveni.
Podle čeho si vybíráte restauraci, do které hodláte zajít na sváteční večeři nebo na rychlý pracovní oběd? Asi podle toho, na co máte zrovna chuť, jakou atmosféru u toho očekáváte, případně, jak dalekou cestu do ní musíte urazit. Je tu ale nové kritérium, které možná zatím neřešíte. A přitom jde o hodně.
/FOTO/ Počátky empírové budovy bývalé restaurace Střelnice sahají do první poloviny 19. století. Slavnostní otevření proběhlo 1. listopadu 1831. Na moderní střelnici navazovaly restaurace a taneční sál, kde probíhaly společenské akce.
/FOTOGALERIE/ Restaurace pod Borovou se zaměřuje především na tradiční českou kuchyni. Považuje si všech hostů. Místní tady začali chodit na plzeňské pivo. Podnik také poskytuje zázemí ochotnickým divadelníkům.
Pětačtyřicet kilogramů jídelních zbytků a odpadů denně vyprodukuje průměrná česká restaurace. Je přitom šance toto množství snížit prostřednictvím takzvaného uzavřeného cyklu jídla, kdy se bioodpad vrací jako hnojivo ke vzniku nových surovin. Snaží se o to už řada pražských provozoven.
Ruský řetězec rychlého občerstvení, který v zemi dříve působil pod značkou McDonald's, odhalil své nové logo. Od neděle se chystá znovu otevřít své restaurace. Nová značka obsahuje kruh a dvě čáry, které údajně představují hamburger a dvě hranolky.
Miluje plzeňské pivo. Jak perfektně načepovat hladinku nebo šnyt plzeňského piva se učí tapster Sebastian La Torre ze Švédska od svých patnácti let. Správné čepování si osvojil v restauraci ve Stockholmu. Právě tam má jeho rodina hospodu, kde čepují pivo značky Pilsner Urquell.
Po zhruba čtvrt roku trvající rekonstrukci se hostům znovu otevřela restaurace Vatikán na českobudějovické Lannově třídě. "Vatík", jak známému podniku říkají štamgasti, nově nabízí na čepu Budvar i Samson.
Okouzlí turisty, cyklisty, romantiky i gurmány. Druhé největší město španělské Andalusie, ve kterém se narodili legendární malíř Pablo Picasso a filmová hvězda Antonio Banderas, nabízí všechny možné druhy zážitků a celoročně příjemné počasí. Navštívit Malagu můžete i vy prostřednictvím článku z časopisu Vlasta.
Argentinský steak house Gran Fierro v centru Prahy zpracovává organické zbytky v elektrickém kompostéru. Organický substrát pak využívá na své zahrádce k pěstování bylinek pro zdejší kuchyni, něco si odebírají lokální farmáři. Majitel Juan Cruz Pacin říká, že si tak plní sen o udržitelné restauraci.
V rekordní letní turistickou sezonu doufají v Chorvatsku. Přispět k tomu mají i Češi, které Jadran láká převážně mořem a dostupností. Na peněžence pobyt dovolenkáři pocítí více, přestože oproti loňsku ušetří za covidové testy. Ještě před plánovaným zavedením eura v Chorvatsku zdražily služby, potraviny i pivo v restauraci.
/FOTO/ Deník zjišťoval, jak teď funguje mostecký hrad. Kdy se kulturní památka otevírá a zavírá, dá se tam najíst, jít na záchod, fotit z rozhledny a co se tam chystá?
/FOTOGALERIE/ Mnohá města a obce přemýšlí jak svým občanům kompenzovat inflaci a prudké zdražování snad veškerých životních nákladů. Z veřejných rozpočtů se dotuje jízdné MHD, svoz odpadů nebo se udržuje přijatelné nájemné. Úvalno přichází s nápadem nabídnout všem místním seniorům dotované obědy.
Golfové hřiště v karvinské oblasti Lipiny bylo oficiálně otevřeno 2. května 2012. Vzniklo v industriální krajině a – což je unikátem – mezi dvěma činnými šachtami.
ROZHOVOR/ Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu.
Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu. V rozhovoru pro Deník přiznává, že michelinská hvězda pro něj byla přítěží. „Hvězda totiž byla brzdou pro normální lidi. Řekli si, že ten podnik má hvězdu, tak tam přeci nepůjdou, protože to bude drahé,“ krčí rameny Pospíšil.
Práce na první restauraci rychlého občerstvení McDonald's v Jindřichově Hradci jdou do finále. Provozovna vzniká od začátku března v lokalitě U Cihelny mezi kruhovým objezdem u obchodního domu Albert a myčkou automobilů. Lokalitu pro výstavbu si řetězec vybral kvůli dobré dopravní dostupnosti pro své zákazníky.
Turistická sezona se pomalu a jistě rozjíždí napříč krajem, na návštěvníky jihočeských měst mimo památky a pestrý kulturní program čekají i zajímavé gurmánské podniky. Objevila se i řada nových gastroprovozů s unikátním konceptem.
Byť se to na první pohled nemusí zdát, i do Karviné či Havířova dorazily v poslední době restaurace nebo bistra, kde sázejí na moderní gastronomii a tzv. streetfood, vyráběné z kvalitních surovin od lokálních dodavatelů. Vedle gastronomie české, italské se vedle asijských objevila také kebab bistra, ale třeba i klasická asijská restaurace Đồng Quê v Karviné (místo pizzerie Gondola) anebo nově indická restaurace v prostorách českotěšínského hotelu Piast.
/FOTOGALERIE/ Restaurace U námořníka v Hukvaldech funguje nepřetržitě od roku 1997. Název získala podle hostů, kteří vždycky říkali, že se jdou najíst k námořníkovi.
Ve větších městech přibývá specializovaných podniků, které jsou zaměřené na určitý typ gastronomie. Jsou to například řízkárny, rybí restaurace, burgrárny, steakhousy nebo asijská bistra. V následujícím článku jsme se zaměřili na podniky v jindřichohradeckém okrese, které jsou mezi zákazníky osvědčené a lidé sem rádi chodí za gurmánskými zážitky.
Nové gastropodniky v Klatovech, které se pustily na nejistou cestu během covidu nebo krátce po ní, se dokázaly udržet, najít si svou klientelu a chtějí se dále rozvíjet. Problémem je ale někde nedostatek personálu, jinde by uvítali ještě více návštěvníků.
Ateliér café, Steak bar, asijská bistra, indická kuchyně, česká kuchyně, burgry nebo pivnice s dobrým pivem či kavárna s dobrou kávou. V Sokolově si vybere každý. Takřka všechny podniky bojovaly s krizí kolem pandemie a nyní začínají opět žít.
Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Neobvyklé vůně se teď linou z někdejšího Zámeckého hotelu ve Vranově nad Dyjí. Provozovatelé gastronomické skupiny Lidi z Baru spustili neobvyklý charitativní projekt. V restauraci s novým názvem Buď Laska zaměstnali dvaadvacet ukrajinských žen.
/FOTO/ Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Neobvyklé vůně se teď linou z někdejšího Zámeckého hotelu ve Vranově nad Dyjí. Provozovatelé gastronomické skupiny Lidi z Baru stojící za populárními brněnskými podniky v čele s Barem, který neexistuje, spustili neobvyklý charitativní projekt.
Už to bude šest let, co se zapsal na veřejnost nesmazatelným písmem. Jiří Halamka tehdy ovládl populární kulinářskou soutěž a televizní reality show MasterChef. Tím se mu samozřejmě změnil život.
Na podzim 2019 otevřeli Helena Šustrová a její životní partner Josef Tojnar v objektu bývalé kotelny v chrudimském sídlišti U Stadionu restauraci. Nazvali ji Na Pohodu. Ale jak to v životě bývá, nové podnikání dostalo překážku hned v úvodu, a to od covidu.
/OBSÁHLÝ ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Už to bude šest let, co se zapsal na veřejnost nesmazatelným písmem. Jiří Halamka, rodák ze Stěžer u Hradce Králové, tehdy ovládl populární kulinářskou soutěž a televizní reality show MasterChef. Tím se mu samozřejmě změnil život.
Romantické večeři ve dvou předchází poněkud trapný výběr pár tisícovek z bankomatu. V řadě českých barů a restaurací lze stále platit pouze v hotovosti. Přestože pandemie bezhotovostním platbám napomohla, některé podniky se s koncem Elektronické evidence tržeb (EET) rychle vrátily ke starým pořádkům. „Je to krok zpátky pro komfort hosta. V roce 2022 lidé chtějí platit nejen fyzickými platebními kartami, ale i přes mobil či hodinky,“ komentoval Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.
Kuchařská esa v čele se Zdeňkem Pohlreichem, delikatesy světové úrovně, špičkové restaurace, škola kávy, vinaři i malé pivovary a k tomu živé koncerty. To vše nabídne dvoudenní Prima Fresh festival, který odstartuje v pátek 3. června v libereckém parku Budyšínská, a potrvá do soboty 4. června.
Americký řetězec Burger King otevřen ve středu 1. června 2022 svou první restauraci v Karviné. Jde o jeho 37. restauraci v Česku. Letos značka plánuje uvést do provozu další 4 nové restaurace. Zaměstnání zde najde přes třicet pracovníků na různé typy úvazků i pozic. Prvních sto návštěvníků si pochutnalo na jejím Whopperu zdarma.
I když by se mohlo zdát, že nedávná pandemie covidu poněkud utlumila podnikatelské aktivity týkající se restaurací, bister či barů, zdaleka tak tomu není. Na Novojičínsku se v poslední době objevilo několik zajímavých podniků, které stojí za to aspoň jednou navštívit. Představujeme vám alespoň čtyři v Novém Jičíně a jeden ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Zachránit lidský život se podařilo policistům a zdravotníkům v úterý 31. května v Benešově nad Ploučnicí. V jedné z restaurací na náměstí zkolaboval muž.
Je Stavbou 20. století a národní kulturní památkou. Ještěd si určitě nespletete. Unikátní stavba je dominantou a symbolem Libereckého kraje, obdivovanou u nás i v zahraničí. Na vrcholu hory Ještěd ve výšce 1012 metrů nad mořem umístil v 70. letech do jedné věže televizní vysílač, restauraci i hotel architekt Karel Hubáček. Ještě před dokončením za ni obdržel od Mezinárodní unie architektů prestižní cenu Augusta Perreta. Budova měří téměř 100 metrů, má tvar tzv. rotačního hyperboloidu a ve tmě z dálky připomíná blikající vesmírnou raketu.
Restaurace čelí nejen rostoucím cenám energií, ale také velkému tlaku na růst mezd kvůli nedostatku zaměstnanců. V budoucnu to může vést k tomu, že podniky budou buď končit, nebo vařit jídlo jen několik dní v týdnu. Tento trend lze vidět už v zahraničí i v Česku. ČTK to řekl manažer Asociace kuchařů a cukrářů Tomáš Popp.
Menu za babku? V rámci akce ProstěJOV! festival dobrého jídla budou mít labužníci možnost ochutnat vybrané speciality čtrnácti restaurací v centru města. Delikatesy místních šéfkuchařů se budou podávat v pátek 10. a sobotu 11. června.
/ANKETA/ I přes to, že se lidé po covidové pauze do restaurací vrátili a tržby hospod nejsou špatné, budou muset restauratéři kvůli stále rostoucím nákladům opět navýšit cenu piva.
I přes to, že se lidé po covidové pauze do restaurací vrátili a tržby hospod nejsou špatné, budou muset restauratéři opět navýšit cenu piva. Za současných ekonomických podmínek je to pro ně nevyhnutelné, myslí si Luboš Kastner, spolumajitel sítě restaurací Hospodska a člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků.
/ANKETA/ I přes to, že se lidé po covidové pauze do restaurací vrátili a tržby hospod nejsou špatné, budou muset i jihočeští restauratéři kvůli stále rostoucím nákladům opět navýšit cenu piva.
V rámci zvýšení bezpečnosti chodců a návštěvníků restaurace Zavadilka na strakonickém Podskalí bude přeložena současná asfaltová cyklostezka v úseku dlouhém zhruba 152 metrů.
Dalo by se říci, že covidové období restauracím příliš nepřálo. Řada jich málem zkrachovala, jiné skutečně zavřely. Přesto jsou restaurace a bistra nová, nebo ty, co otevřely už před pandemií, rozjíždějí novinky.
Grilované párky z Gastronomu znal před revolucí v Teplicích snad každý. Podobně vyhlášeným místem pro rychlé stravování byl po revoluci v roce 1989 Konibar v Kapelní ulici. Na klobásu či karbanátek s rohlíkem podávané „na stojáka“ k dřevěným pultíkům u stěny se sem sjížděli lidé z celého okresu. K tomu, aby si člověk dal dopolední svačinu, stačilo zaparkovat auto na půl hodiny u pošty.