Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Restaurace U Orloje. Ilustrační foto.

Největší restaurace v Žatci začátkem dubna neotevře. Čeká ji proměna kuchyně

Otevření městské restaurace U Orloje v Žatci se odsouvá. Nový nájemce sice už v jejím minipivovaru začal vařit pivo, spuštění provozu ale oddálí výměna kuchyňského vybavení. V denní nabídce největší žatecké hospody by mělo být několik značek piv, které konkrétní, ukáže také vývoj v Žateckém pivovaru. Ten prochází velkými změnami.

Chropyňská restaurace Stará Orlovna

Řízky, fotbal, pivko či husí hody. Ve Staré Orlovně si každý najde to své

Je libo pivo z tanku a poctivá česká kuchyně? Dohromady s útulným prostředí a příjemnou atmosférou je restaurace Stará Orlovna v Chropyni jako dělaná nejen pro páteční posezení s přáteli u piva, ale i třeba sobotní rodinný oběd či nedělní občerstvení po odehraném zápase na vedlejším fotbalovém hřišti.

Restauraci Na Biřičce v Hradci Králové má nahradit několikrát objemnější bytový dům. To se nelíbí lidem z okolí.

Biřičku má nahradit bytový dům, sousedé se bouří

/FOTOGALERIE, VIZUALIZACE/ Restauraci Na Biřičce v Hradci Králové má nahradit několikrát objemnější bytový dům. To se nelíbí lidem z okolí, kteří proti schválení developerského projektu už několik let bojují.

Ludvík Pechovský prozradil, že je rád, že získal zkušenosti před kamerou a poznal zajímavé lidi a ochutnal nová jídla.

Denně mi chodí několik pracovních nabídek, říká výherce Prostřeno

Televize Prima před měsícem odvysílala soutěžní pořad o vaření Prostřeno, v němž zvítězil devatenáctiletý Ludvík Pechovský z Domažlic. Student 3. ročníku domažlického učiliště oboru Kuchař-číšník se s 33 body stal absolutním vítězem týdne Prostřena s názvem Učňovský speciál.

Tomáš Juřík nastupuje jako šéfkuchař do Bistra Helen v Galerii Šantovka

Olomoucké gastro má další hvězdu. Do Helen zamířil kuchař z La Finestry

Do Olomouce zamířil další kuchař se zkušenostmi z oceňovaných pražských i zahraničních podniků. Tomáš Juřík, který vařil například v pražské michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, se po letech vrací zpět do regionu a nastupuje jako šéfkuchař do Bistra Helen v Galerii Šantovka.

Ilustrační foto

Obědy za stokorunu jsou minulostí. Za polední menu si Jihomoravané připlatí

Ceny obědů v restauracích se na jižní Moravě vyšplhaly do rekordních výšin. Jihomoravané si za menu v letošním roce v průměru připlatí o více než třicet korun v porovnání s rokem 2020. Na vině jsou stále se zdražující energie, suroviny i náklady na pracovní sílu. Redaktoři Deníku Rovnost porovnávali v kraji ceny v restauracích za polední menu složené ze smaženého řízku s přílohou a polévkou. Na jednotlivých místech se stejná jídla liší i o více než šedesát korun.

Řízek

Zdražuje řízek i gulášek. Za obědy v restauracích na Liberecku si připlatíme

/PŘEHLED/ Čas obědové pauzy se nachýlil a je potřeba doplnit energii, aby člověk udržel pracovní nasazení. Mezi stále oblíbené způsoby stravování patří návštěva restaurace a výběr z poledního menu. K jedné ze stálic jídelního lístku patří řízek či jeho obdoby, například stripsy, s přílohou. Hosté musí počítat s tím, že si za ně připlatí.

Ilustrační foto

Řízek skoro za dvě stovky? Lidé na Vysočině si raději vaří doma

Kvůli jídlu chodí do restaurací Martin Trnka z Třebíče spíše výjimečně. Po covidu obzvlášť. „Když vypukla pandemie, skončil jsem na home-office, který trvá dodnes. Raději si něco ukuchtím sám. Spousta lidí to teď má podobně, řekl bych,“ zamyslel se Trnka. A trefil se. Do vysočinských restaurací se vydává stále méně lidí. Platit 150 korun za klasický řízek se zdá přespříliš.

Řízek

Zdražuje řízek i gulášek. Za obědy v restauracích na Jablonecku si připlatíme

/PŘEHLED/ Čas obědové pauzy se nachýlil a je potřeba doplnit energii, aby člověk udržel pracovní nasazení. Mezi stále oblíbené způsoby stravování patří návštěva restaurace a výběr z poledního menu. K jedné ze stálic jídelního lístku patří řízek či jeho obdoby, například stripsy, s přílohou. Hosté musí počítat s tím, že si za ně připlatí.

Řízek

Zdražuje řízek i gulášek. Za obědy v restauracích na Českolipsku si připlatíme

/PŘEHLED/ Čas obědové pauzy se nachýlil a je potřeba doplnit energii, aby člověk udržel pracovní nasazení. Mezi stále oblíbené způsoby stravování patří návštěva restaurace a výběr z poledního menu. K jedné ze stálic jídelního lístku patří řízek či jeho obdoby, například stripsy, s přílohou. Hosté musí počítat s tím, že si za ně připlatí.

Tomáš Juřík nastupuje jako šéfkuchař do Bistra Helen v Galerii Šantovka

Olomoucké gastro má další hvězdu. Do Helen zamířil kuchař z La Finestry

Do Olomouce zamířil další kuchař se zkušenostmi z oceňovaných pražských i zahraničních podniků. Tomáš Juřík, který vařil například v pražské michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, se po letech vrací zpět do regionu a nastupuje jako šéfkuchař do Bistra Helen v Galerii Šantovka.

Ilustrační foto

Kolik stojí v Sokolově řízek? S cenou oběda se vejdete i do stovky

Vepřový řízek patří s vepřo-knedlo–zelo, gulášem a svíčkovou v restauracích k nejpopulárnějším jídlům. Deník zjišťoval cenu klasického řízku s přílohou v denním menu s polévkou či samostatně. Drtivá většina restauratérů ho alespoň jednou týdně v poledním menu nabídne.

Ilustrační foto

Kolik stojí řízek ve Varech? I přes 200 korun

Ceny jídel v restauracích na Karlovarsku se liší podle lokality. Zatímco ve Žluticích lze pořídit tradiční kuřecí řízek za 110 korun i s přílohou, v atraktivnějších místech si zákaznicí logicky připlatí. Nejdráže je tedy nejen v Karlových Varech, ale například i na Božím Daru.

Ilustrační foto

Na Chebsku si za polední menu zaplatíte v průměru 150 korun

I na Chebsku se pomalu plní restaurace. U některých podniků lze opravdu použit termín „pomalu“. Podle některých provozovatelů restaurací je nárust mírný a potřebovali návštěvnost navýšit. Jako problém uvádí ten fakt, že během kovidu si lidé navykli buď na fastfoody nebo na rozvážkové služby.

Ilustrační foto.

Řízek na Domažlicku koupíte i za stovku

Smažený řízek je v českých restauracích tradičně součástí obědových menu. Jinak tomu není ani na Domažlicku. Zamíchala s cenami a návštěvností doba pandemie covidu? Pojďme se podívat, jak je to se smaženými řízky v některých restauracích na Domažlicku.

Restaurace Harley Pub

Harley Pub láká na pivo z vlastního minipivovaru i krásné mašiny

Poctivá gastronomie, profesionální servis a příjemné prostředí k tomu. To nabízí Restaurace Harley Pub v Otrokovicích. Stylový podnik s výbornou kuchyní, nepasterovaným pivem z vlastního minipivovaru a bohatou vinotékou láká hosty nejen z Otrokovic, ale i z širého okolí.

Zuzka z Chodova trpí závažnou nemocí.

Zuzka trpí vážnou nemocí. Pomozte, dejte mamince dvou dětí drahocenný čas

Zuzka je maminka dvou dětí z Chodova – Alexe a Melanie – a také člověk, který byl vždy plný energie a optimismu, který šířila všude kolem sebe. Možná ji mnozí budete znát jako servírku z restaurace Oáza, kde při práci donedávna rozdávala svoje úsměvy a pozitivní energii. Lékaři ji ale našli nádor na mozku, nyní prosí o vaši pomoc.

David Wiśniowski.

Měl jsem se dobře, než jsem začal podnikat, vypráví restauratér z Karvinska

/FOTOGALERIE/ Je to vyučený kuchař s mnohaletými bohatými zkušenostmi z Česka i zahraničí. Roky pracoval pro firmy z gastro oboru a jako žádaný špičkový mistr svého oboru procestoval půlku světa. Na podzim 2019 si splnil svůj sen – otevřel si vlastní restauraci U Pštrosa, v obci, kde žije, v Dolní Lutyni na Karvinsku. Jenže pak přišel covid a David Wiśniowski přišel nejen o iluze, ale také o spoustu peněz a nervů. „Dnes už bych do podnikání v gastronomii nešel,“ říká poté, co svoji restauraci nakonec před čtvrt rokem zavřel.

Rusko chce znárodnit podniky McDonald’s či KFC a místo burgerů podávat řízky a boršč.

Místo burgerů boršč a řízky. Rusko chce znárodnit podniky McDonald’s či KFC

Ruská invaze na Ukrajinu si kromě sankcí vyžádala i reakce mnoha zahraničních společností, které se rozhodly dočasně uzavřít své provozovny či výrobny v Rusku. Toho chtějí využít vysoce postavení ruští politici, kteří navrhli znárodnit továrny i stravovací zařízení v zahraničním vlastnictví. V řetězcích, jako je například McDonald’s či Pizza Hut, tak chtějí nově prodávat čistě ruská jídla.