České sjezdovky jsou v těchto dnech v obležení rodin a dětí, o několik hodin dál přes hranice jsou ale svahy a nástupy u lanovek volnější. Jižní Tyrolsko tradičně láká na kvalitní, velkoryse propojené sjezdovky, místní lahůdky, silnou kávu a lehoučké Prosecco.
V prostorách zrekonstruovaného Obecního domu v Kobeřicích našla svou adresu také restaurace stejného názvu, tedy Restaurace Obecní dům Kobeřice. Funguje zde necelé dva roky a její začátky nebyly úplně snadné, jak si lze odvodit, mohla za to pandemie covidu.
V kladenské ulici Ke Stadionu stojí nenápadný bílý dům s restaurací a na první pohled nenapovídá nic tomu, že právě tady se pravidelně scházejí fanoušci hokejových Rytířů. Jedinou indicií jsou historické a aktuální logo klubu, která vyhlížejí ze spodních oken.
Vítání jara a Josefskou zábavu uspořádali v sobotu v Řišutech. Setkání bylo zahájeno u kostela svatého Jakuba, kde se uskutečnila mše věnovaná obětem války na Ukrajině.
Otevření městské restaurace U Orloje v Žatci se odsouvá. Nový nájemce sice už v jejím minipivovaru začal vařit pivo, spuštění provozu ale oddálí výměna kuchyňského vybavení. V denní nabídce největší žatecké hospody by mělo být několik značek piv, které konkrétní, ukáže také vývoj v Žateckém pivovaru. Ten prochází velkými změnami.
Je libo pivo z tanku a poctivá česká kuchyně? Dohromady s útulným prostředí a příjemnou atmosférou je restaurace Stará Orlovna v Chropyni jako dělaná nejen pro páteční posezení s přáteli u piva, ale i třeba sobotní rodinný oběd či nedělní občerstvení po odehraném zápase na vedlejším fotbalovém hřišti.
Strážci zákona mají stále co dělat. Potvrzuje to i výčet několika případů, které museli v uplynulém týdnu řešit strážníci prostějovské městské policie.
Je to jedna z prvních budov, na kterou narazíte při příjezdu do Starého Města. Restaurace Pod Javorem patří rodině Sittových. Hostinský Václav Sitta přinesl jako voják základní služby petici Několik vět do bytu Havlových, občansky aktivní je i dnes.
/FOTOGALERIE, VIZUALIZACE/ Restauraci Na Biřičce v Hradci Králové má nahradit několikrát objemnější bytový dům. To se nelíbí lidem z okolí, kteří proti schválení developerského projektu už několik let bojují.
Svět má nového držitele titulu nejvyšší restaurace světa umístěné uvnitř budovy. Stal se jí podnik z čínské Šanghaje. O korunu tak přišel dosavadní rekordman z arabské Dubaje.
Televize Prima před měsícem odvysílala soutěžní pořad o vaření Prostřeno, v němž zvítězil devatenáctiletý Ludvík Pechovský z Domažlic. Student 3. ročníku domažlického učiliště oboru Kuchař-číšník se s 33 body stal absolutním vítězem týdne Prostřena s názvem Učňovský speciál.
Do Olomouce zamířil další kuchař se zkušenostmi z oceňovaných pražských i zahraničních podniků. Tomáš Juřík, který vařil například v pražské michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, se po letech vrací zpět do regionu a nastupuje jako šéfkuchař do Bistra Helen v Galerii Šantovka.
/PŘEHLED/ Zajít si během polední pauzy na gulášek, svíčkovou nebo řízek? Připravte se, že zaplatíte více, restaurace zdražují. Důvodem je extrémní růst cen energií, více vydávají restauratéři na mzdy, dražší jsou i suroviny.
Ceny obědů v restauracích se na jižní Moravě vyšplhaly do rekordních výšin. Jihomoravané si za menu v letošním roce v průměru připlatí o více než třicet korun v porovnání s rokem 2020. Na vině jsou stále se zdražující energie, suroviny i náklady na pracovní sílu. Redaktoři Deníku Rovnost porovnávali v kraji ceny v restauracích za polední menu složené ze smaženého řízku s přílohou a polévkou. Na jednotlivých místech se stejná jídla liší i o více než šedesát korun.
/PŘEHLED/ Čas obědové pauzy se nachýlil a je potřeba doplnit energii, aby člověk udržel pracovní nasazení. Mezi stále oblíbené způsoby stravování patří návštěva restaurace a výběr z poledního menu. K jedné ze stálic jídelního lístku patří řízek či jeho obdoby, například stripsy, s přílohou. Hosté musí počítat s tím, že si za ně připlatí.
Kvůli jídlu chodí do restaurací Martin Trnka z Třebíče spíše výjimečně. Po covidu obzvlášť. „Když vypukla pandemie, skončil jsem na home-office, který trvá dodnes. Raději si něco ukuchtím sám. Spousta lidí to teď má podobně, řekl bych,“ zamyslel se Trnka. A trefil se. Do vysočinských restaurací se vydává stále méně lidí. Platit 150 korun za klasický řízek se zdá přespříliš.
/PŘEHLED/ Zajít si během polední pauzy na gulášek, svíčkovou nebo řízek? Připravte se, že zaplatíte více, restaurace zdražují. Důvodem je extrémní růst cen energií, více vydávají restauratéři na mzdy, dražší jsou i suroviny.
/PŘEHLED/ Čas obědové pauzy se nachýlil a je potřeba doplnit energii, aby člověk udržel pracovní nasazení. Mezi stále oblíbené způsoby stravování patří návštěva restaurace a výběr z poledního menu. K jedné ze stálic jídelního lístku patří řízek či jeho obdoby, například stripsy, s přílohou. Hosté musí počítat s tím, že si za ně připlatí.
/PŘEHLED/ Čas obědové pauzy se nachýlil a je potřeba doplnit energii, aby člověk udržel pracovní nasazení. Mezi stále oblíbené způsoby stravování patří návštěva restaurace a výběr z poledního menu. K jedné ze stálic jídelního lístku patří řízek či jeho obdoby, například stripsy, s přílohou. Hosté musí počítat s tím, že si za ně připlatí.
/PŘEHLED/ Zajít si během polední pauzy na gulášek, svíčkovou nebo řízek? Připravte se, že zaplatíte více, restaurace zdražují. Důvodem je extrémní růst cen energií, více vydávají restauratéři na mzdy, dražší jsou i suroviny.
/PŘEHLED/ Zajít si během polední pauzy na gulášek, svíčkovou nebo řízek? Připravte se, že zaplatíte více, restaurace zdražují. Důvodem je extrémní růst cen energií, více vydávají restauratéři na mzdy, dražší jsou i suroviny.
/PŘEHLED/ Zajít si během polední pauzy na gulášek, svíčkovou nebo řízek? Připravte se, že zaplatíte více, restaurace zdražují. Důvodem je extrémní růst cen energií, více vydávají restauratéři na mzdy, dražší jsou i suroviny.
/PŘEHLED/ Zajít si během polední pauzy na gulášek, svíčkovou nebo řízek? Připravte se, že zaplatíte více, restaurace zdražují. Důvodem je extrémní růst cen energií, více vydávají restauratéři na mzdy, dražší jsou i suroviny.
/PŘEHLED/ Zajít si během polední pauzy na gulášek, svíčkovou nebo řízek? Připravte se, že zaplatíte více, restaurace zdražují. Důvodem je extrémní růst cen energií, více vydávají restauratéři na mzdy, dražší jsou i suroviny.
Když se objeví na poledním menu, obvykle přiláká hromadu strávníků. Řízek je totiž stále naše nejoblíbenější obědová klasika. Kolik za něj dnes ale v restauraci zaplatíte? To zjišťovali redaktoři Deníku ve všech krajích v republice.
Do Olomouce zamířil další kuchař se zkušenostmi z oceňovaných pražských i zahraničních podniků. Tomáš Juřík, který vařil například v pražské michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, se po letech vrací zpět do regionu a nastupuje jako šéfkuchař do Bistra Helen v Galerii Šantovka.
Bronislav Hána má s vařením bohaté zkušenosti. Působil v několika restauracích ve Valašském Meziříčí, vařil také v Německu. S jídlem si podle vlastních slov rád hraje. Tak, aby nejen skvěle chutnalo, ale také aby na talíři dobře vypadalo. Jak se říká, aby se najedlo i oko.
Zajít si na oběd do restaurace už není na Klatovsku tak běžné, jak bývalo. Stojí za tím zvyšování cen, kdy se ceny zvedly o desítky korun, ale i to, že si lidé odvykli kvůli různým covidovým opatřením.
Vepřový řízek patří s vepřo-knedlo–zelo, gulášem a svíčkovou v restauracích k nejpopulárnějším jídlům. Deník zjišťoval cenu klasického řízku s přílohou v denním menu s polévkou či samostatně. Drtivá většina restauratérů ho alespoň jednou týdně v poledním menu nabídne.
Ceny jídel v restauracích na Karlovarsku se liší podle lokality. Zatímco ve Žluticích lze pořídit tradiční kuřecí řízek za 110 korun i s přílohou, v atraktivnějších místech si zákaznicí logicky připlatí. Nejdráže je tedy nejen v Karlových Varech, ale například i na Božím Daru.
I na Chebsku se pomalu plní restaurace. U některých podniků lze opravdu použit termín „pomalu“. Podle některých provozovatelů restaurací je nárust mírný a potřebovali návštěvnost navýšit. Jako problém uvádí ten fakt, že během kovidu si lidé navykli buď na fastfoody nebo na rozvážkové služby.
/ANKETA/ Vepřový řízek k obědu stále patří mezi návštěvníky restaurací mezi oblíbenou klasiku. Shodují se na tom majitelé a provozovatelé restaurací v Táboře. Pravidelně se proto objevuje v poledním menu.
/ANKETA/ Chcete si dát na Českobudějovicku smažený řízek? Pokud objednáváte jako minutku z jídelního lístku, počítejte s částkou 150 až 200 korun. Vepřový nebo kuřecí řízek ale můžete v rámci poledního menu, pokud máte štěstí, že je zrovna v nabídce, pořídit i levněji.
/ANKETA/ Zažili jsme to všichni, kteří nemají potřebu konzumovat jen určitá jídla či suroviny. Jde o chvilky, kdy trávíme posvátnou chvilku obědu v restauraci. Řízek je podle restauratérů na Strakonikcu stálice. "Bez něj bychom mohli zavřít," říkají.
Obědová menu zdražila v některých krajských městech až o 50 %. Růst cen je patrný také v Plzni. V krajské metropoli vyjde dnes řízek s přílohou a polévkou i na téměř 190 korun.
Smažený řízek je v českých restauracích tradičně součástí obědových menu. Jinak tomu není ani na Domažlicku. Zamíchala s cenami a návštěvností doba pandemie covidu? Pojďme se podívat, jak je to se smaženými řízky v některých restauracích na Domažlicku.
/ANKETA/ Češi řízek k obědu milují. Shodují se na tom majitelé a provozovatelé restaurací v Prachaticích. Zhruba jedenkrát za dva týdny se tak v poledním menu musí řízek objevit.
/ANKETA/ Chcete si dát řízek? Pokud objednáváte jako minutku z jídelního lístku, počítejte se 150 až 200 korunami. Vepřový nebo kuřecí řízek ale můžete v rámci poledního menu pořídit levněji.
/ANKETA/ Ceny poledních menu s oblíbeným řízkem a přílohou se výrazně liší i na Písecku. Nejdráž je v samotném Písku, kde si oblíbené jídlo objednáte v průměru od 135 do 150 korun. S cenami v restauračních zařízeních zahýbal koronavirus, ale i neustále stoupající náklady.
/ANKETA/ Kde jsou ty časy, kdy nám na kompletní obědové menu v Českém Krumlově stačilo šedesát korun. Restauratéři musejí reagovat na zvyšující se ceny potravin i jiných nákladů, a ceny během let šplhaly vzhůru.
Je docela schovaná a když už ji člověk najde, zvenčí není ničím výjimečná. Stačí ale vstoupit dovnitř a interiér restaurace U Martiny ve Fulneku příjemně překvapí.
Poctivá gastronomie, profesionální servis a příjemné prostředí k tomu. To nabízí Restaurace Harley Pub v Otrokovicích. Stylový podnik s výbornou kuchyní, nepasterovaným pivem z vlastního minipivovaru a bohatou vinotékou láká hosty nejen z Otrokovic, ale i z širého okolí.
Policistům se podařilo chytit muže z Táborska, který loni v listopadu v Jihlavě ukradl tašku majiteli restaurace. Ten kvůli třiačtyřicetiletému zloději přišel o peněženku s doklady, platební kartou i hotovostí.
Zuzka je maminka dvou dětí z Chodova – Alexe a Melanie – a také člověk, který byl vždy plný energie a optimismu, který šířila všude kolem sebe. Možná ji mnozí budete znát jako servírku z restaurace Oáza, kde při práci donedávna rozdávala svoje úsměvy a pozitivní energii. Lékaři ji ale našli nádor na mozku, nyní prosí o vaši pomoc.
/FOTOGALERIE/ Je to vyučený kuchař s mnohaletými bohatými zkušenostmi z Česka i zahraničí. Roky pracoval pro firmy z gastro oboru a jako žádaný špičkový mistr svého oboru procestoval půlku světa. Na podzim 2019 si splnil svůj sen – otevřel si vlastní restauraci U Pštrosa, v obci, kde žije, v Dolní Lutyni na Karvinsku. Jenže pak přišel covid a David Wiśniowski přišel nejen o iluze, ale také o spoustu peněz a nervů. „Dnes už bych do podnikání v gastronomii nešel,“ říká poté, co svoji restauraci nakonec před čtvrt rokem zavřel.
Ruská invaze na Ukrajinu si kromě sankcí vyžádala i reakce mnoha zahraničních společností, které se rozhodly dočasně uzavřít své provozovny či výrobny v Rusku. Toho chtějí využít vysoce postavení ruští politici, kteří navrhli znárodnit továrny i stravovací zařízení v zahraničním vlastnictví. V řetězcích, jako je například McDonald’s či Pizza Hut, tak chtějí nově prodávat čistě ruská jídla.
/FOTO/ Výskyt nepřípustných plísní, špína a další nedostatky stály ze přísným vertiktem Státní zemědělské a potrvinářské inspekce. Zavřela jihlavskou restauraci U Františka. Inspektoři navštívili podnik sedmého března a nebyli vůbec spokojeni. Seznam nedostatků má třináct položek.