Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Dvaadvacet žen z Ukrajiny našlo práci v restauraci Buď Laska ve Vranově nad Dyjí. Zaměstnali je Lidi z Baru.

Restaurace Buď Laska ve Vranově dovařila, Ukrajinky si našly jinou práci

O unikátní restauraci ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku Buď Laska, v níž vařily ženy z Ukrajiny národní speciality se dozvěděl díky článku v Deníku Rovnost. Příležitost ochutnat autentická jídla spojil Libor Kopřiva s cestami na kole, na němž turisticky vyhledávanou krajinou jižní Moravy rád projíždí. „Poprvé jsme zasedli ke stolu dva, pak už s námi jeli další a do restaurace jsme se vraceli opakovaně za odměnu. Vždycky jsme si objednali různá jídla, která jsme vzájemně ochutnávali,“ podělil se o zážitek muž z brněnských Bohunic. Oblíbených jídel ukrajinské kuchyně se možná dočká znovu na jaře.

Vizualizace, jak by mohla v budoucnu Zlatá podkova vypadat podle vítězného návrhu.

Zlatá podkova ve Velešíně trpělivě čeká, jaký bude její další osud

Také letošní plesová sezona se ve Velešíně bude muset obejít bez sálu v objektu bývalé restaurace U Zlaté podkovy. Restaurace je uzavřena, protože celý objekt čeká rekonstrukce, která se postupně připravuje. Vzhledem k současné složité finanční situaci v zemi se ale v nejbližší době o moc dopředu zřejmě neposune.

Havířovský minipivovar.

Byli první, ale nepřežili. Havířovský minipivovar zavřel

Vydrželi prvních pět let, přežili dvouleté covidové období a i když s potížemi, fungovali dál. Vaz však majitelům Prvního havířovského minipivovaru zlomila energetická krize. Na konci října pivovar i restaurace v Selské ulici definitivně své provozy zavřely.

Josef Barták byl oceněn jako výrazná osobnost města Hlučína za rok 2021.

Josef Barták umí vdechnout život interiéru, ale i nábytku. Letos oslavil 80 let

Drobnější postava plná vitality vyzařuje už na první pohled přirozenou noblesu. Skromný, ale o to více přemýšlivý a pracovitý, plný invence. I takto lze charakterizovat Josefa Bartáka, inženýra a architekta, který svůj dosavadní život zasvětil tvorbě interiérů, ale také exkluzivního nábytku, který se ocitl v mnoha zemích světa. A osmdesátku, která ho potkala v letošním roce, by mu hádal málokdo…

Hlodavci a zápach. Inspekce ve středu zavřela cukrárnu Delikana v Břeclavi. Se souhlasem SZPI

Hlodavci a zápach: inspekce zavřela cukrárnu v Břeclavi, podívejte se

Zavřeno! Po indické a vietnamské restauraci v Brně má problém a z ostudy kabát také cukrárna Delikana v Břeclavi. Podnik v ulici Stromořadní ve středu zavřel. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). A co inspektoři na místě zjistili?

Marek Majdak - majitel restaurace U Kostela a šéfkuchař, který šel za svým snem. Splnil si ho

Kvůli pandemii přišel o práci kuchaře. Muž si proto otevřel vlastní restauraci

Při první vlně pandemie koronaviru byl zaměstnaný jako kuchař u svého známého. Jenže daná restaurace v Karlových Varech pandemii neustála a museli ji zavřít. Marek Majdak tak stál před rozhodnutím, co dál. Otevřel si vlastní restauraci U Kostela, kam se dnes kvůli čerstvému a chutnému jídlu vrací spousta lidí. Bez rezervace si ale jen tak nesednete.

Tradiční svatomartinské hody

Z trouby přímo na talíř. Nahlédněte do zákulisí příprav svatomartinské husy

GALERIE / VIDEO: Ke svátku svatého Martina se málo co pojí tak jako právě pečená husa se zelím a knedlíkem. Přestože ceny tohoto pokrmu leckde překročili i čtyři stovky za porci, restaurace praskají ve všech. Lidé si tuto tradici chtějí zkrátka užít se vším všudy. V jedné z plzeňských restaurací U Gigantu nechali nahlédnout do své kuchyně a poodhalili tak přípravu této delikatesy.

V Mikulovicích u Jeseníku.

Na palubě námořního korábu aneb Na návštěvě v Mikulovicích u Jeseníku

Vzhůru na palubu, dálky volají,vítr už příhodný vane nám,tajemné příběhy nás teď čekají,tvým domovem bude oceán. Možná se některým ze čtenářů vybaví i další sloky písně Karla Černocha z filmového seriálu Dva roky prázdnin. I když si na seriál a jeho děj vůbec nevzpomínám, píseň, která je jeho ústřední melodií, znám. Právě ta se mi vybavila v okamžiku, kdy jsme vstoupili do jedné restaurace v Mikulovicích u Jeseníku. Za krásný příspěvek velice děkujeme Karu Machylovi.

V Mikulovicích u Jeseníku.

Na palubě námořního korábu aneb Na návštěvě v Mikulovicích u Jeseníku

Vzhůru na palubu, dálky volají,vítr už příhodný vane nám,tajemné příběhy nás teď čekají,tvým domovem bude oceán. Možná se některým ze čtenářů vybaví i další sloky písně Karla Černocha z filmového seriálu Dva roky prázdnin. I když si na seriál a jeho děj vůbec nevzpomínám, píseň, která je jeho ústřední melodií, znám. Právě ta se mi vybavila v okamžiku, kdy jsme vstoupili do jedné restaurace v Mikulovicích u Jeseníku. Za krásný příspěvek velice děkujeme Karu Machylovi.

Fotodokumentace Státní zemědělské a potravinářské inspekce k brněnské restauraci Namaskar v Táborské ulici.

Restaurace s problémy v Brně: Namaskar už funguje, část Hoa Mai je stále zavřená

Indická restaurace Namaskar v brněnské ulici Táborská je už opět v provozu. Minulý pátek ji, jak už Deník informoval, uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Kvůli výkalům hlodavců a nedostatečnému zajištění provozovny před škůdci. Inspektoři objevili v kontrolovaných prostorách také nečistoty na podlaze. Po opakované návštěvě ji znovu otevřeli ve středu.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Svatomartinské hody podraží, rezervace v Přerově jsou přesto plné

Dozlatova vypečenou kůrčičku svatomartinské husy si letos Přerované nenechají ujít a v tradičních restauracích už jsou rezervace plné. Zákazníky neodradilo ani výrazné zdražení oblíbené listopadové pečínky oproti loňsku. Důvodem jsou nejen rostoucí náklady restaurací, ale i nedostatek husího masa.

Oslava svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, je spojena s upečenou husou a mladým vínem.

Husy podražily, ale restaurace je zákazníkům nabídnou i letos

Nákupní cena husy je proti loňsku zhruba dvojnásobná. Zvýšení budou nuceni provozovatelé restaurací zohlednit v konečné ceně anebo velikosti porcí letošního svatomartinského menu. Deník oslovil některé z nich a ti potvrdili, že husu budou nabízet i letos.

Od října zdražila i nošovická ryze hořká dvanáctka Radegast, za kolik se pije ve Frýdku-Místku? 3. 11. 2022

Nejdražší a nejlevnější pivo Radegast ve Frýdku-Místku? Rozdíl 15 korun

/FOTOGALERIE/ Ryze hořká 12 má ve městě nedaleko domovských Nošovic u pivařů bezesporu nejsilnější pozici a její milovníci se museli v posledních dvanácti měsících třikrát smířit s jejím zdražením. Dnes v restauracích ve Frýdku-Místku pijí hosté čepovanou dvanáctku v cenách od 32 do 47 korun za půllitr.

Husu společně s pivem budou od čtvrtka do neděle servírovat i v pivovarské Hospodě Na Spilce v Plzni.

Svatomartinská husa je dražší. Zájem o menu je přesto velký

Za tradiční svatomartinské menu si letos hosté v restauracích kvůli vysoké inflaci a zdražování energií výrazně připlatí. Nákupní cena hus je oproti loňsku i dvojnásobná. Zájem o tradiční hostinu je přesto v řadě restaurací obrovský. Na nadcházející sváteční víkend mají někde již místa zarezervovaná. Některým restauratérům se ale servírování svatomartinské husy nevyplatí, nahradí ji tak levnější variantou – kachnou.

Restaurace Cihelna v Žatci je na prodej.

Žatecká restaurace Cihelna mění majitele. Hospodské čekají krušné časy

Karel Václavek odešel ze školství a před 15 lety, v listopadu 2007, si otevřel v Žatci hospodu Cihelna. Byla první nekuřácká ve městě. Měla úspěch, lidí tam chodilo hodně. Pak restauraci, která vznikla proměnou bývalé kotelny vedle panelového domu na sídlišti a jejíž součástí je sauna a vířivka, začal pronajímat. Střídaly se horší a lepší časy, zákazníků postupně ubývalo. Nakonec podnik skončil a je měsíce zavřený.

Svatomartinská husa

Za svatomartinské menu si Češi připlatí. Ceny ženou nahoru drahé husy i energie

Zájemci o tradiční svatomartinské menu si letos v restauracích připlatí. Nákupní cena hus je podle provozovatelů restaurací proti loňsku výrazně vyšší. Do zdražení se podle nich promítá také růst cen energií a dalších položek. Některé restaurace hlásí menší zájem lidí o rezervace než loni, a na pátek 11. listopadu proto připraví méně porcí, než dělali dřív, zjistili krajští zpravodajové ČTK.

Benátky.

Luxus v Benátkách: Pět nejlepších hotelů nabízí přepych i umění

Nabízejí luxus, bezchybný servis, jídla, z nichž chuťové buňky jásají, dechberoucí výhled, ale i klid a soukromí, které můžete ve městě, do něhož ročně zavítá 15 milionů turistů, zažít. Pět nejlepších hotelů letošního roku v italských Benátkách vybrala na základě hodnocení čtenářů Travel + Leisure.

Karviná, Fryštátská ulice. Říjen 2022.

V centru karvinského Fryštátu už nenakoupíte. Vévodí mu kavárny a restaurace

/FOTOGALERIE/ Pokud byste na Masarykově náměstí v samém srdci Karviné hledali obchod, prodejnu, kam lidé chodili nakupovat před 30 lety, zřejmě byste žádný nenašli. Snad s výjimkou koberců se do roku 1989 přímo na náměstí a v přilehlých uličkách daly koupit, samozřejmě s ohledem na to, co se před rokem 1989 dalo v obchodech sehnat, všechny běžné věci – potraviny, maso, uzeniny, bylo tu papírnictví, drogerie, sklo, porcelán, oční optika, prodejna obuvi, knih i ryb, hračkářství i železářství.

Oběd v restauraci, jídlo - ilustrační foto

Obědy v restauraci opět podražily: Nejvíc stojí v Praze, nejméně na Olomoucku

Oběd v restauraci v září podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 172 korun, o pět korun více než v srpnu a o 15 korun více než v lednu. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci vydali v Praze, a to 195 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 153 korun, se najedli v podnicích v Olomouckém kraji. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity. Výsledky dnes firma zveřejnila v tiskové zprávě.

Hospoda v Oboře u Loun se nachází v horním patře objektu hasičárny. Před pár dny ji znovuotevřela rodina Spilkových. Na snímku se starostkou obce Marií Dvořákovou

Doba hospodám nepřeje. Rodina z Loun si přesto právě nyní jednu otevřela

Rodina Spilkových z Loun jde proti proudu doby. Zatímco na mnoha místech se hospody a restaurace kvůli drahým energiím a odlivu zákazníků zavírají, oni si ji před pár dny v nedaleké Oboře otevřeli. Pronajali si obecní prostory nad hasičárnou. Hospodské dělají odpoledne, večer a o víkendech při jiném zaměstnání. A vědí, že se musí otáčet. Mají spočítáno, že za energie dají měsíčně dvanáct tisíc korun a že jen pivo pro místní štamgasty je neuživí. 

Hospoda v Oboře u Loun se nachází v horním patře objektu hasičárny. Před pár dny ji znovuotevřela rodina Spilkových. Na snímku se starostkou obce Marií Dvořákovou.

Hodně restaurací teď končí. Spilkovi si naopak hospodu v Oboře u Loun otevřeli

Rodina Spilkových z Loun jde proti proudu doby. Zatímco na mnoha místech se hospody a restaurace kvůli drahým energiím a odlivu zákazníků zavírají, oni si ji před pár dny v nedaleké Oboře otevřeli. Pronajali si obecní prostory nad hasičárnou. Hospodské dělají odpoledne, večer a o víkendech při jiném zaměstnání. A vědí, že se musí otáčet. Mají spočítáno, že za energie dají měsíčně dvanáct tisíc korun a že jen pivo pro místní štamgasty je neuživí. Plánují proto řadu akcí, na které, jak doufají, nalákají místní i lidi z okolí.

Nová provozovna McDonald´s se buduje u obchodní galerie Arkáda na rozhraní Prostějova a Držovic, 20. října 2022

Na Hané roste další McDonald's, už má termín otevření

Nová provozovna fast-foodového giganta McDonald's se staví v nákupním areálu na okraji Prostějova. Úplně první pobočka tohoto řetězce na Prostějovsku by měla otevřít již tuto zimu. Moderní restaurace nabídne i roznášku ke stolům či výdej do auta.

Ilustrační foto.

Dražší pivo v brněnských hospodách: vyhlášené plzeňské stojí přes šedesát korun

Je to pivař každým coulem. Jakub Skřivánek z Brněnska ochutnal snad každé pivo, co jich v republice je. „To asi trochu přeháním. Pivo mám fakt rád, i když se z něj neopíjím. Spíše ochutnávám. V létě si pravidelně dělám výlet po republice za domácími pivovary,“ usmál se chmelový gurmán. Skřivánkův koníček je však stále náročnější, neboť není výjimkou, že cena za půllitr dvanáctky v Brně přesahuje šedesát korun. Kdo však hledá levnější varianty, najde.

Nová provozovna McDonald´s se buduje u obchodní galerie Arkáda na rozhraní Prostějova a Držovic, 20. října 2022

McDonald's otevře v Prostějově již za tři měsíce

Výsledkem rušné stavební činnosti na parkovišti u Tesca na rozhraní Prostějova a Držovic má být populární fast food světoznámé společnosti McDonald's. V současnosti už nabírá společnost nové zaměstnance, kteří by měli nastoupit v únoru příštího roku.

Srdce hvězdného šéfkuchaře Ludwiga Westermaira dotlouklo

Definitivní konec oblíbené restaurace. Rakouský kuchař Westermair zemřel

Kuchyně osiřela, stoly zůstaly bez hostů. A na vstupních dveřích visí vzkaz: „Definitivní ukončení provozu – důvod úmrtí.“ Známá restaurace v Hodoníně Westy, jejíhož šéfkuchaře Ludwiga Westermaira v televizním pořadu Ano, šéfe! zasypal chválou respektovaný Zdeněk Pohlreich, je uzavřená. Ačkoliv měla skončit na konci tohoto měsíce kvůli neúnosným cenám energií, nedostupná je už nyní. Důvodem je šéfkuchařovo úmrtí. 

Srdce hvězdného šéfkuchaře Ludwiga Westermaira dotlouklo.

Westy v Hodoníně zahalil smutek: zemřel hvězdný rakouský kuchař Westermair

Kuchyně osiřela, stoly zůstaly bez hostů. A na vstupních dveřích visí vzkaz: „Definitivní ukončení provozu – důvod úmrtí.“ Známá restaurace v Hodoníně Westy, jejíhož šéfkuchaře Ludwiga Westermaira v televizním pořadu Ano, šéfe! zasypal chválou respektovaný Zdeněk Pohlreich, je uzavřená. Ačkoliv měla skončit na konci tohoto měsíce kvůli neúnosným cenám energií, nedostupná je už nyní. Důvodem je šéfkuchařovo úmrtí. Zpráva ve městě silně rezonovala na sociálních sítích.

Ilustrační snímek

Současná krize zavřela další restauraci. Bude to boj, varuje gastronom

Stále vyšší faktury za energie a suroviny drtí restaurace. Podniky se ještě zcela nevypořádaly s dopady koronavirové pandemie a už se na ně řítí další krize. Některé se snaží udržet a zdražují, jiné špatná ekonomická situace dovedla ke krachu nebo je donutila zavřít. A situace se podle gastronomů bude dál zhoršovat.