Také letošní plesová sezona se ve Velešíně bude muset obejít bez sálu v objektu bývalé restaurace U Zlaté podkovy. Restaurace je uzavřena, protože celý objekt čeká rekonstrukce, která se postupně připravuje. Vzhledem k současné složité finanční situaci v zemi se ale v nejbližší době o moc dopředu zřejmě neposune.
/FOTOGALERIE/ Stračena City Restaurant má za sebou dva týdny provozu, během nichž se provozovatelům ukázala správnost volby. Ojediněle museli otevřít už s předstihem, aby lidé nečekali venku, nejednou se také stalo, že večer už si hosté neměli kam sednout.
/FOTO, VIDEO/ Zatímco v údolích se to stále zelená, vrcholové partie Orlických hor se do pátečního rána oděly do lehkého sněhového poprašku. A sníh se sypal z nebe i během pátku. Sněžná děla už jsou připravena na sjezdovce na Šerlišském Mlýnu a také v Deštném to vypadá, že by se mohla rozjet.
Vydrželi prvních pět let, přežili dvouleté covidové období a i když s potížemi, fungovali dál. Vaz však majitelům Prvního havířovského minipivovaru zlomila energetická krize. Na konci října pivovar i restaurace v Selské ulici definitivně své provozy zavřely.
/VIZUALIZACE/ Zastupitelé ve středu schválili prodloužení termínu rekonstrukce a proměny známého podniku v Nádražní ulici v Ostravě, který město v minulém roce prodalo a nyní je zavřený. Nový majitel zároveň ukázal, jak bude jeho Spolek vypadat.
Drobnější postava plná vitality vyzařuje už na první pohled přirozenou noblesu. Skromný, ale o to více přemýšlivý a pracovitý, plný invence. I takto lze charakterizovat Josefa Bartáka, inženýra a architekta, který svůj dosavadní život zasvětil tvorbě interiérů, ale také exkluzivního nábytku, který se ocitl v mnoha zemích světa. A osmdesátku, která ho potkala v letošním roce, by mu hádal málokdo…
Zavřeno! Po indické a vietnamské restauraci v Brně má problém a z ostudy kabát také cukrárna Delikana v Břeclavi. Podnik v ulici Stromořadní ve středu zavřel. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). A co inspektoři na místě zjistili?
Při první vlně pandemie koronaviru byl zaměstnaný jako kuchař u svého známého. Jenže daná restaurace v Karlových Varech pandemii neustála a museli ji zavřít. Marek Majdak tak stál před rozhodnutím, co dál. Otevřel si vlastní restauraci U Kostela, kam se dnes kvůli čerstvému a chutnému jídlu vrací spousta lidí. Bez rezervace si ale jen tak nesednete.
GALERIE / VIDEO: Ke svátku svatého Martina se málo co pojí tak jako právě pečená husa se zelím a knedlíkem. Přestože ceny tohoto pokrmu leckde překročili i čtyři stovky za porci, restaurace praskají ve všech. Lidé si tuto tradici chtějí zkrátka užít se vším všudy. V jedné z plzeňských restaurací U Gigantu nechali nahlédnout do své kuchyně a poodhalili tak přípravu této delikatesy.
Vzhůru na palubu, dálky volají,vítr už příhodný vane nám,tajemné příběhy nás teď čekají,tvým domovem bude oceán. Možná se některým ze čtenářů vybaví i další sloky písně Karla Černocha z filmového seriálu Dva roky prázdnin. I když si na seriál a jeho děj vůbec nevzpomínám, píseň, která je jeho ústřední melodií, znám. Právě ta se mi vybavila v okamžiku, kdy jsme vstoupili do jedné restaurace v Mikulovicích u Jeseníku. Za krásný příspěvek velice děkujeme Karu Machylovi.
Vzhůru na palubu, dálky volají,vítr už příhodný vane nám,tajemné příběhy nás teď čekají,tvým domovem bude oceán.
Možná se některým ze čtenářů vybaví i další sloky písně Karla Černocha z filmového seriálu Dva roky prázdnin. I když si na seriál a jeho děj vůbec nevzpomínám, píseň, která je jeho ústřední melodií, znám. Právě ta se mi vybavila v okamžiku, kdy jsme vstoupili do jedné restaurace v Mikulovicích u Jeseníku. Za krásný příspěvek velice děkujeme Karu Machylovi.
Indická restaurace Namaskar v brněnské ulici Táborská je už opět v provozu. Minulý pátek ji, jak už Deník informoval, uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Kvůli výkalům hlodavců a nedostatečnému zajištění provozovny před škůdci. Inspektoři objevili v kontrolovaných prostorách také nečistoty na podlaze. Po opakované návštěvě ji znovu otevřeli ve středu.
Svátek svatého Martina se dlouhodobě slavil pečenou husou. Jenže jejich ceny vyskočily tak vysoko, že na bílého opeřence mnohý z milovníků této pochoutky finančně nedosáhne.
Zloděje i s částí lupu z restaurace v Chyňavě, který se marně skrýval v poli, pomohl dopadnout služební pes Harry. K zásahu na Berounsko dorazil sedmiletý Harry spolu s policejním psovodem Ondřejem Pohlem z Kladna.
Restaurace v Jindřichově Hradci se připravují na svatomartinské hody. Kromě klasické husy si jejich zákazníci o nadcházejícím víkendu pochutnají také na husokachně, husích burgerech nebo delikatese Foie gras.
O bohatou nabídku tradičního svatomartinského menu s husou jako nezbytným hlavním chodem nepřijdou v restauracích ani letos obyvatelé a návštěvníci regionu. Jenom v Českém Krumlově restauratéři připraví téměř 2000 porcí husy.
Bigbandový koncert v rámci mezinárodního projektu Jazz bez hranic se uskuteční v pátek 11. listopadu v hrádeckém kulturním domě. Se zahájením v devatenáct hodin a produkcí čtyř skvělých hudebních seskupení. Představí se Hrádecký Big band, Big band ZUŠ Rokycany, Big band plzeňské konzervatoře a František Kop kvartet.
/FOTO/ Exkrementy, hmyz a špína v regálech či na podlaze jsou důvodem, proč provozovatel restaurace Hoa Mai v Brně od inspekce slyšel: Zavřete svůj sklad! Místo, kam lidé chodí na jídlo, ale může fungovat dále.
Turisty hojně navštěvované Nové Město na Moravě v současné době nemá na náměstí žádnou restauraci. Návštěvníci města se diví, že se ani v centru nemají kde najíst.
Dozlatova vypečenou kůrčičku svatomartinské husy si letos Přerované nenechají ujít a v tradičních restauracích už jsou rezervace plné. Zákazníky neodradilo ani výrazné zdražení oblíbené listopadové pečínky oproti loňsku. Důvodem jsou nejen rostoucí náklady restaurací, ale i nedostatek husího masa.
Nákupní cena husy je proti loňsku zhruba dvojnásobná. Zvýšení budou nuceni provozovatelé restaurací zohlednit v konečné ceně anebo velikosti porcí letošního svatomartinského menu. Deník oslovil některé z nich a ti potvrdili, že husu budou nabízet i letos.
/FOTOGALERIE/ Ryze hořká 12 má ve městě nedaleko domovských Nošovic u pivařů bezesporu nejsilnější pozici a její milovníci se museli v posledních dvanácti měsících třikrát smířit s jejím zdražením. Dnes v restauracích ve Frýdku-Místku pijí hosté čepovanou dvanáctku v cenách od 32 do 47 korun za půllitr.
Za tradiční svatomartinské menu si letos hosté v restauracích kvůli vysoké inflaci a zdražování energií výrazně připlatí. Nákupní cena hus je oproti loňsku i dvojnásobná. Zájem o tradiční hostinu je přesto v řadě restaurací obrovský. Na nadcházející sváteční víkend mají někde již místa zarezervovaná. Některým restauratérům se ale servírování svatomartinské husy nevyplatí, nahradí ji tak levnější variantou – kachnou.
/FOTOGALERIE/ Restaurace Nautilus se nachází ve středu obce Krmelín. Každý měsíc obnovuje měsíční nabídku, která vždycky koresponduje s daným obdobím. Mezi největší hity celoročně patří pirátská jehla obsahující hovězí svíčkovou, vepřovou panenku i vepřová játra.
Stopy po působení myší, provozovna nezabezpečená před pronikáním škůdců a také nález trusu hlodavců. S těmito nedostatky Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela indickou restauraci Namaskar v Táborské ulici v Brně, a to od pátku čtvrtého listopadu.
Karel Václavek odešel ze školství a před 15 lety, v listopadu 2007, si otevřel v Žatci hospodu Cihelna. Byla první nekuřácká ve městě. Měla úspěch, lidí tam chodilo hodně. Pak restauraci, která vznikla proměnou bývalé kotelny vedle panelového domu na sídlišti a jejíž součástí je sauna a vířivka, začal pronajímat. Střídaly se horší a lepší časy, zákazníků postupně ubývalo. Nakonec podnik skončil a je měsíce zavřený.
Zájemci o tradiční svatomartinské menu si letos v restauracích připlatí. Nákupní cena hus je podle provozovatelů restaurací proti loňsku výrazně vyšší. Do zdražení se podle nich promítá také růst cen energií a dalších položek. Některé restaurace hlásí menší zájem lidí o rezervace než loni, a na pátek 11. listopadu proto připraví méně porcí, než dělali dřív, zjistili krajští zpravodajové ČTK.
/FOTO, VIDEO/ Přímo na hraničním přechodu Vysoká Bartultovice – Trzebina funguje typicky rodinná restaurace Western. Oblíbili si ji hosté z Krnovska, Osoblažska i Polska. A právě zde se o víkendu spojila strašidelná atmosféra Halloweenu s oslavou babího léta.
/FOTOGALERIE/ V Bystřici u Benešova v sále restaurace U Hlaváčků se v sobotu uskutečnila výstava pořádaná tamními členy Českého zahrádkářského svazu. Do výzdoby se zapojili i žáci čtvrtých a pátých tříd Základní školy Bystřice, kteří dodali namalované obrazy.
/FOTOGALERIE/ Strašidelný podvečer na stadionu Pod Hrádkem v Čáslavi odstartuje v pondělí 31. října v 17 hodin. Bohatý program zahájí netradiční halloweenská zábavně animační show profesionálního kouzelníka Jakuba Koutského, která se uskuteční na multifunkčním hřišti za hlavní budovou kabin a restaurace.
Nabízejí luxus, bezchybný servis, jídla, z nichž chuťové buňky jásají, dechberoucí výhled, ale i klid a soukromí, které můžete ve městě, do něhož ročně zavítá 15 milionů turistů, zažít. Pět nejlepších hotelů letošního roku v italských Benátkách vybrala na základě hodnocení čtenářů Travel + Leisure.
/FOTOGALERIE/ Pokud byste na Masarykově náměstí v samém srdci Karviné hledali obchod, prodejnu, kam lidé chodili nakupovat před 30 lety, zřejmě byste žádný nenašli. Snad s výjimkou koberců se do roku 1989 přímo na náměstí a v přilehlých uličkách daly koupit, samozřejmě s ohledem na to, co se před rokem 1989 dalo v obchodech sehnat, všechny běžné věci – potraviny, maso, uzeniny, bylo tu papírnictví, drogerie, sklo, porcelán, oční optika, prodejna obuvi, knih i ryb, hračkářství i železářství.
Policisté pátrají po zloději, který se ve čtvrtek v době od 10.40 do 10.50 hodin na parkovišti před restaurací Na Brusírně v ulici Údolní v Táboře vloupal do uzamčeného dodávkového vozidla Iveco Daily (maso-uzeniny). Lapka z kabiny auta odcizil peněženku s tržbou.
Oběd v restauraci v září podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 172 korun, o pět korun více než v srpnu a o 15 korun více než v lednu. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci vydali v Praze, a to 195 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 153 korun, se najedli v podnicích v Olomouckém kraji. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity. Výsledky dnes firma zveřejnila v tiskové zprávě.
Vyhlášenou nalévárnou pro mladistvé se pro mnohé Brňany stala restaurace U Žíznivýho pupíku. Česká obchodní inspekce proto už podruhé na tomto místě udělila zákaz činnosti. Otevřeno má ale podnik stále dál.
Rodina Spilkových z Loun jde proti proudu doby. Zatímco na mnoha místech se hospody a restaurace kvůli drahým energiím a odlivu zákazníků zavírají, oni si ji před pár dny v nedaleké Oboře otevřeli. Pronajali si obecní prostory nad hasičárnou. Hospodské dělají odpoledne, večer a o víkendech při jiném zaměstnání. A vědí, že se musí otáčet. Mají spočítáno, že za energie dají měsíčně dvanáct tisíc korun a že jen pivo pro místní štamgasty je neuživí.
Rodina Spilkových z Loun jde proti proudu doby. Zatímco na mnoha místech se hospody a restaurace kvůli drahým energiím a odlivu zákazníků zavírají, oni si ji před pár dny v nedaleké Oboře otevřeli. Pronajali si obecní prostory nad hasičárnou. Hospodské dělají odpoledne, večer a o víkendech při jiném zaměstnání. A vědí, že se musí otáčet. Mají spočítáno, že za energie dají měsíčně dvanáct tisíc korun a že jen pivo pro místní štamgasty je neuživí. Plánují proto řadu akcí, na které, jak doufají, nalákají místní i lidi z okolí.
Nová provozovna fast-foodového giganta McDonald's se staví v nákupním areálu na okraji Prostějova. Úplně první pobočka tohoto řetězce na Prostějovsku by měla otevřít již tuto zimu. Moderní restaurace nabídne i roznášku ke stolům či výdej do auta.
Je to pivař každým coulem. Jakub Skřivánek z Brněnska ochutnal snad každé pivo, co jich v republice je. „To asi trochu přeháním. Pivo mám fakt rád, i když se z něj neopíjím. Spíše ochutnávám. V létě si pravidelně dělám výlet po republice za domácími pivovary,“ usmál se chmelový gurmán. Skřivánkův koníček je však stále náročnější, neboť není výjimkou, že cena za půllitr dvanáctky v Brně přesahuje šedesát korun. Kdo však hledá levnější varianty, najde.
Výsledkem rušné stavební činnosti na parkovišti u Tesca na rozhraní Prostějova a Držovic má být populární fast food světoznámé společnosti McDonald's. V současnosti už nabírá společnost nové zaměstnance, kteří by měli nastoupit v únoru příštího roku.
Silničáři pracují na budoucích odpočívkách v Dolní Rovni na dálničním úseku D35 Časy- Ostrov. Aktuálně tam probíhá pokládka asfaltových vrstev. Podívejte se ve videu.
V památkové zóně ve Slaném se mění zavírací doba nočních podniků. Nakonec se totiž podařilo prosadit vyhlášku o rušení nočního klidu, která v červnu původně neprošla zastupitelstvem. Na posledním zářijovém zasedání pro ni zvedlo ruku 15 zastupitelů.
Kuchyně osiřela, stoly zůstaly bez hostů. A na vstupních dveřích visí vzkaz: „Definitivní ukončení provozu – důvod úmrtí.“ Známá restaurace v Hodoníně Westy, jejíhož šéfkuchaře Ludwiga Westermaira v televizním pořadu Ano, šéfe! zasypal chválou respektovaný Zdeněk Pohlreich, je uzavřená. Ačkoliv měla skončit na konci tohoto měsíce kvůli neúnosným cenám energií, nedostupná je už nyní. Důvodem je šéfkuchařovo úmrtí.
Kuchyně osiřela, stoly zůstaly bez hostů. A na vstupních dveřích visí vzkaz: „Definitivní ukončení provozu – důvod úmrtí.“ Známá restaurace v Hodoníně Westy, jejíhož šéfkuchaře Ludwiga Westermaira v televizním pořadu Ano, šéfe! zasypal chválou respektovaný Zdeněk Pohlreich, je uzavřená. Ačkoliv měla skončit na konci tohoto měsíce kvůli neúnosným cenám energií, nedostupná je už nyní. Důvodem je šéfkuchařovo úmrtí. Zpráva ve městě silně rezonovala na sociálních sítích.
Stále vyšší faktury za energie a suroviny drtí restaurace. Podniky se ještě zcela nevypořádaly s dopady koronavirové pandemie a už se na ně řítí další krize. Některé se snaží udržet a zdražují, jiné špatná ekonomická situace dovedla ke krachu nebo je donutila zavřít. A situace se podle gastronomů bude dál zhoršovat.
Reprezentativní restaurace, pokoje pro sedm desítek hostů, konferenční sály nebo saunový svět s výhledem na Praděd. Takový bude za několik měsíců hotel, který Šumperané desítky let znali jako Grand.
/FOTO/ Grand, Sever, Mikulda, Jitřenka nebo Pražačka, Pramen a Bohemia. Restaurace Na Předmostí a Budvarka. Dnes zbyla jenom jména po obchodech a hospodách, kam lidé v Ústí nad Labem před 20 či dokonce více než 30 letech chodívali nakupovat nebo trávit čas s přáteli.