Ještě než začala válka, zaměstnávali tu desítky Ukrajinců. Firma Bohemia Apple z Tuchorazi na Kolínsku, která patří k významným domácím pěstitelům a producentů jablek, by se bez nich neobešla. Na Ukrajincích si pochvalují zejména jejich pracovitost. „Výhoda je i v tom, že je jejich jazyk podobný, takže se s nimi snadno domluvíme, což u pracovníků z Moldávie, Rumunska nebo Uzbekistánu bývá problém,“ popsal šéf Bohemia Apple Štěpán Chára.
Americká společnost McDonald’s dnes oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu dočasně uzavře všech svých 850 restaurací v Rusku. Obchodní aktivity v Rusku přerušují také američtí výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola a PepsiCo a kavárenská síť Starbucks. Francouzská kosmetická firma L'Oréal mezitím sdělila, že v Rusku uzavře své obchody a pozastaví tam investice. Vývoz do Ruska pozastavuje také italský výrobce luxusních automobilů Ferrari.
/FOTOGALERIE/ Je to vyučený kuchař s mnohaletými bohatými zkušenostmi z Česka i zahraničí. Roky pracoval pro firmy z gastro oboru a jako žádaný špičkový mistr svého oboru procestoval půlku světa. Na podzim 2019 si splnil svůj sen – otevřel si vlastní restauraci U Pštrosa, v obci, kde žije, v Dolní Lutyni. Jenže pak přišel covid a David Wiśniowski přišel nejen o iluze, ale také o spoustu peněz a nervů. „Dnes už bych do podnikání v gastronomii nešel,“ říká poté, co svoji restauraci nakonec před čtvrt rokem zavřel.
/FOTO/ Už před 122 lety se těšila velkému zájmu Liberečanů. Štíhlá, kamenná kráska, připomínající trochu i starý hrad, byla symbolem města už od svého vzniku, tedy od roku 1901. Řeč je o Liberecké výšině, výletní restauraci s rozhlednou, která se tyčí na vrchu Kovadlina a shlíží dolů na rušný Liberec. Zvýšený zájem místních opět vzbuzuje v těchto dnech, neboť se po pauze a změně provozovatele opět nadechuje do další etapy svého života a otevřela se znovu návštěvníkům.
Covidové období je, zdá se, konečně fuč, a restaurační zařízení v celém kraji zažívají zase návrat zákazníků, kteří začínají chodit pravidelně na meníčka. A řeší, jestli jim náhodou nepodražil jejich oblíbený řízek, ať už kuřecí nebo vepřový.
Kdo by neznal Valašský šenk ve Vizovicích? Vyhlášenou restauraci známou především pro svou výbornou tradiční kuchyni. Místo, které odjakživa sloužilo k pořádání oslav a setkání při nejrůznějších příležitostech.
Pravý ukrajinský boršč či pro našince méně známé čebureky, verenyky nebo holubce. Jídla, která se už v dětství vryla do paměti nynějšího znojemského šéfkuchaře původem z Ukrajiny, Ivana Senynce. O víkendu je uvaří jako poděkování za podporu válkou sužovaných krajanů hostům ReZtaurace, patřící Znojemskému městskému pivovaru.
/FOTO/ Pravý ukrajinský boršč či pro našince méně známé čebureky, verenyky nebo holubce. Jídla, která se už v dětství vryla do paměti nynějšího znojemského šéfkuchaře původem z Ukrajiny, Ivana Senynce. O víkendu je uvaří jako poděkování za podporu válkou sužovaných krajanů hostům ReZtaurace, patřící Znojemskému městskému pivovaru.
Z dříve ruské restaurace Samovar v brněnské ulici Koliště je dnes slovanský podnik Samovar. Jeho majitelka Natalja Bajkalová žije v České republice už pětadvacet let. Donedávna oblíbenou ruskou kuchyni a jiné zboží kvůli současné situaci na Ukrajině změnila. Jedná se například o ruskou vodku Standard, místo které na baru vystavila ukrajinskou.
Z dříve ruské restaurace Samovar v brněnské ulici Koliště je dnes slovanský podnik Samovar. Jeho majitelka Natalja Bajkalová žije v České republice už pětadvacet let. Donedávna oblíbenou ruskou kuchyni a jiné zboží kvůli současné situaci na Ukrajině změnila. Jedná se například o ruskou vodku Standard, místo které na baru vystavila ukrajinskou.
Originální způsob záchrany restaurace vymysleli v Dolních Studénkách. Z její kuchyně se stane školní vývařovna, lokál bude provozovat spolek spojený se školou.
/FOTOGALERIE/ Když manželé Vlkovi před čtrnácti lety přebírali „obecní“ restauraci po původním nájemci, uvažovali nejen nad názvem, ale i celkovým pojetím podniku. Rozhodnutí provozovat „starou dobrou českou klasiku“ by neměnili ani dnes.
Rozhledna Rašovka, jejíž věž je vysoká 22,5 metru, se od roku 2006 tyčí na Ještědském hřebeni na okraji stejnojmenné osady. Návštěvníci se tu mohou osvěžit v bezbariérové restauraci V Trnčí.
Rozhledna Rašovka, jejíž věž je vysoká 22,5 metru, se od roku 2006 tyčí na Ještědském hřebeni na okraji stejnojmenné osady. Návštěvníci se tu mohou osvěžit v bezbariérové restauraci V Trnčí.
/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE Z UŽHORODU/ Hostel Kakadu je vlastně takový utečenecký tábor. Před několika lety, kdy do Užhorodu, krásného město se historickým centrem a výstavní vládní čtvrtí postavenou Čechoslováky ve třicátých letech dvacátého století, to tu prosperovalo.
Server CNN vytipoval nejlepší málo známá lyžařská střediska v Evropě. Nabízí nejen desítky až stovky kilometrů luxusních sjezdovek, ale především zatím nejsou obležené davy.
/FOTO/ Tichou restaurací se nese hlasité zvolání Na Ukrajinu! Doprovází ho zvuk vydaný při společném ťuknutí sklenic o sebe. Dvojice Pražanů a Ukrajinců si právě v ukrajinské restauraci U Tatyany na brněnském autobusovém nádraží Zvonařka připíjí na podporu Ruskem napadané země. V pátek okolo poledne si tím zkracují čekání na příjezd autobusu, který je zaveze co nejdál na Ukrajinu. Zemi chtějí pomoct v boji proti ruskému agresorovi, a to se zbraní v ruce.
/FOTOGALERIE/ Už jen vzpomínky zůstaly Brňanům po nedávné demolici chatek v bývalé osadě Favorit naproti velodromu. Dřív sloužila jako cyklistická vesnička s ubytováním primárně pro sportovce. V devadesátých letech se uvažovalo o zásadní proměně areálu.
Pomocnou ruku v podobě humanitární pomoci se Ukrajincům prchajícím ze své vlasti rozhodli z hodiny na hodinu podat provozovatelé restaurace Maštal v Doksech u Kladna. Kluci z hospody chtějí v nejbližších dnech odjet do vybraného uprchlického tábora, aby zde zdarma vařili pro rodiny prchají před válkou.
Šok, vyděšení lidé, stěhování obyvatel do protiatomových krytů či kolabující doprava. Obrázky a videa z války na Ukrajině vhání do očí slzy Bělorusce Yuliyi Zaharodkině žijící pět let v Brně, která pochází z Minsku. „Událost z noci na čtvrtek pro mě byla šokem. Snažím se zůstat neutrální, ale v této situaci je mi Ukrajiny velmi líto. Myslím si, že ve světě diplomacie by se takové věci neměly stávat,“ říká exkluzivně redaktorce Deníku Rovnost mladá žena.
Policisté odhalili nelegální obchod s marihuanou. Kvůli jeho rozsahu řadí kriminalisté případ mezi jeden z nejvýznamnějších Městského ředitelství Policie Plzeň.
/FOTO, VIDEO/ Mít hospodu v době epidemie koronaviru? To je podnikatelské harakiri. A rozjet v ní po dvou letech omezení a nejistotě ještě navíc minipivovar? Hodně riskantní krok. Viktor Flek mladší z blanenské místní části Dolní Lhota v tom ale vidí příležitost, jak restauraci oživit.
Nespokojenost s obsluhou řešila po svém. Zjevně opilá žena se v noci ze soboty na neděli vyznamenala. Její agresivní chování museli v jedné z restaurací v centru Prostějova řešit městští policisté.
V ostravské Hrabové je restauračních zařízení vícero, prim mezi nimi hraje jednoznačně Stodola, staročeská restaurace sázející vedle vybraného jídla i na kvalitní pivo a těšící se zájmu cyklistů a bruslařů z přilehlé cyklostezky.
Deník zavítal do sociálně vyloučených lokalit v Sokolově, aby se tamních lidí zeptal, jak se jim tam žije. Zamířil nejen mezi místní občany, ale i tamní podnikatele provozující například restauraci či obchod se smíšených zbožím, takzvanou zapoměnku. Z těchto míst totiž míří na sokolovskou radnici stížnosti na spolužití mezi občany a někteří z nich sepisují dokonce i petice.
/FOTOGALERIE/ Po food kritikovi Pavlu Mauerovi usedl do zručského Křesla pro hosta již druhý významný představitel z oboru gastronomie - věhlasný český šéfkuchař Jan Punčochář, známý především jako jeden z porotců televizní soutěže nejlepších amatérských kuchařů MasterChef Česko.
Pavel Gašek pracuje v cyklistice dvacet let. S prodejem jízdních kol začínal v Karlových Varech, čtvrti Drahovice. Svůj byznys dělá dobře, a tak se firma musela zákonitě rozšiřovat. Není totiž jen prodejcem, ale dělá ke spokojenosti zákazníků dobře i servis kol a eshop. Zhruba dva roky zpátky byl nejlepším prodejcem firmy Cube, která ho vzápětí oslovila.
Tradiční domácí kuchyni, příjemné prostředí a spoustu zábavy po celý rok hostům nabízejí v rodinné restauraci Na statku ve Skrbeni. Na obědy tam jezdí jak lidé z blízkého okolí, tak návštěvníci Litovelského Pomoraví.
V nevelké Hrabové je restauračních zařízení vícero, prim mezi nimi hraje jednoznačně Stodola, staročeská restaurace sázející vedle vybraného jídla i na kvalitní pivo a těšící se zájmu cyklistů a bruslařů z přilehlé cyklostezky.
/ROZHOVOR/ V Ostravě-Hrabové se po letech šetření naplno opřeli do rozjezdu investičních akcí. V září se otevírala nová školka, do léta by měla skončit stavba kulturního sálu coby přístavba obecního úřadu a „vesnický“ obvod Ostravy má i další smělé plány. Deníku je prozradil starosta Hrabové Igor Trávníček.
Ve Višňové na Frýdlantsku hledají už poněkolikáté provozovatele restaurace „NOVÝ BETONEK“ v areálu fotbalového hřiště. Prostor pro restauraci postavili se zázemím pro místní fotbalisty a novou tribunou.
Přeměna interiérů a rekonstrukce kuchyně, to jsou hlavní úkoly, které si zadala nová ředitelka Dělnického domu v Odrách Žaneta Marková. Do Dělnického domu, který má největší a zřejmě i nejnavštěvovanější restaurační zařízení v Odrách, nastoupila před necelým rokem.
Deset pražských restaurací získalo cenu Zlatá brokolice. Tu uděluje rozvážková služba Bolt Food a vychází přitom z chování zákazníků. Food kritici při této ceně přicházejí zkrátka.
/FOTOGALERIE/ V Jeseníkách funguje restaurace Na Hvězdě, kde se hostům věnuje nejen personál, ale také kočičí společnice. Je to také jedna z dvanácti restaurací, které o víkendu v Jeseníkách uspořádaly Zimní Borůvkové hody.
Gulášobraní, během kterého si mohli hosté oblíbené restaurace Terasa na Poděbradech pochutnat na šesti druzích lahodného guláše, má za sebou svou olomouckou premiéru. I když se původně avizovaného gulášového klání nakonec zúčastnil jen jediný tým a vítěz byl předem jasný, porce guláše šly na dračku.
Měli jsme plno a lidé byli šťastní. Jsou to takové oslavy svobody, zhodnotil týden bez kontrol v restauracích Luboš Katsner, provozovatel několika plzeňských hospod v Plzni a představitel Asociace malých a středních podniků a živnostníků.
Rozhledna Rašovka, jejíž věž je vysoká 22,5 metru, se od roku 2006 tyčí na Ještědském hřebeni na okraji stejnojmenné osady. Návštěvníci se tu mohou osvěžit v bezbariérové restauraci V Trnčí.
/FOTOGALERIE/ Deset pražských restaurací získalo cenu Zlatá brokolice. Tu uděluje rozvážková služba Bolt Food a vychází přitom z chování zákazníků. Food kritici při této ceně přicházejí zkrátka.
Šanci na zajímavou proměnu má Švédská ulice v centru Olomouce. Během rekonstrukce budovy bývalé Jednoty by tam mohlo vzniknout malé bistro i příjemná letní zahrádka zastíněná vzrostlým stromem.
V soutěži Nejoblíbenější regionální pochoutka Moravskoslezského kraje mohou gurmáni posílat hlasy bramborákům, pečenému kolenu, bobrotám z Řeznictví u Bobra, lopaťákům z Hukvaldské pekárny nebo borůvkovým knedlíkům z Jeseníků. Také na ně lákají letos nově už tento víkend borůvkové hody v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem.
/FOTOGALERIE/ Atmosféru starých zahradních restaurací můžete dodnes načerpat v srdci Letenských sadů. Stejnojmenný zámeček pochází už z roku 1863 a pojí se k němu nejedna zajímavost.
Konec povinnosti prokazovat se osvědčením o očkování nebo o prodělání covidu pražští podnikatelé ve službách vítají. Uvolnění restrikce ale mnohé z nich zatím z krize nevymanilo.
/FOTO, VIDEO/ Přebudovat terasu, natáhnout vodovod, postavit parkoviště a najít provozovatele restaurace. Práce na největší dominantě Varnsdorfu – výletní restauraci Hrádek – stále nekončí. Jen letos investuje radnice do historické budovy a jejího okolí 16,3 milionu, celkové náklady na rekonstrukci by se měly pohybovat okolo 40 milionů korun.
/FOTO/ Španělé si na česká jídla musí teprve zvyknout. To přece nejde, aby si knedlík vzali do ruky a namáčeli jej v rajské nebo svíčkové, směje se David Franke, podnikatel z Humpolce, který si otevřel českou hospodu ve španělské Valencii.
Španělé si na česká jídla musí teprve zvyknout. To přece nejde, aby si knedlík vzali do ruky a namáčeli jej v rajské nebo svíčkové, směje se David Franke, podnikatel z Humpolce, který si otevřel českou hospodu ve španělské Valencii.
Fakt, že už není nutné prokazovat se při návštěvě restaurace certifikátem, plní kolínské restaurace, hospody, kavárny dalšími hosty. I když ne všude a ne až tolik. „Je to znát, určitě, ano, snad už nic nepřijde, doufáme v to všichni,“ řekla například servírka v restauraci Vespa.
/FOTOGALERIE/ Když manželé Vlkovi před čtrnácti lety přebírali „obecní“ restauraci po původním nájemci, uvažovali nejen nad názvem, ale i celkovým pojetím podniku. Rozhodnutí provozovat „starou dobrou českou klasiku“ by neměnili ani dnes.
Konec povinnosti prokazovat se osvědčením o očkování nebo o prodělání covidu pražští podnikatelé ve službách vítají. Uvolnění restrikce ale mnohé z nich zatím z krize nevymanilo.