Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Kuchař roku Lukáš Čížek ve své restauraci Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí.

Veganský předkrm byl oříšek, miluju maso a ryby, říká český kuchař roku

/ROZHOVOR/ Sedmatřicetiletý šéfkuchař a majitel vrchlabského podniku Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí Lukáš Čížek se v květnu stal českým Kuchařem roku 2022 v soutěži, kterou pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR při největší gastronomické události roku, veletrhu Bidfood Expo na výstavišti v pražských Letňanech. "Inspiraci rád hledám ve fotkách, když vidím, jak jídlo vypadá na talíři. To mě zajímá," prozrazuje, kde sbírá nápady. Během kariéry získával zkušenosti v hotelu ve Špindlerově Mlýně i rakouských Alpách.

Obžalobě z vraždy čelí u Krajského soudu v Praze 36letá žena, která loni 21. prosince ve sklepě panelového domu v Neratovicích po utajovaném těhotenství porodila syna, kterého bez jakékoli péče zabalila do deky a ukryla v květináči.

Žena souzená pro vraždu novorozeněte v utajení rodila už dříve

/FOTOGALERIE/ Vysvětlit, co se jí honilo hlavou, když loni tři dny před Štědrým dnem ve sklepě paneláku v Neratovicích půl hodiny po poledni potají porodila živého chlapce a přinejmenším ho nechala bez pomoci zemřít, v pondělí nedokázala v jednací síni 36letá žena původem ze Slovenska, jež však prakticky hned po škole přesídlila do České republiky.

Lukáš Hejlík v nové knize Brno 100.

Brno je jeden velký mejdan, říká herec a food bloger Lukáš Hejlík

/ROZHOVOR/ Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o Brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel," říká Hejlík v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Lukáš Hejlík v nové knize Brno 100

Brno je jeden velký mejdan, myslí si herec a food bloger Lukáš Hejlík

Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel,“ říká Hejlík v rozhovoru pro Deník.

V kladenské restauraci Plzííínka si můžete pochutnat na jedinečném steaku připraveném v unikátním Josper grillu.

Steak na míru nebo snídaně v květinářství. V Česku frčí nové gastro koncepty

/FOTOGALERIE/ Gastronomie je bezesporu obor, který stále přináší nové trendy. A nejinak je tomu v Kladně. Přestože to v době covidové vypadalo, že některé podniky nemají šanci na přežití, praxe ukázala, že i v nejtěžší krizi si jejich provozovatelé dokázali poradit a když nemohli lidé do restaurací, přišly restaurace za nimi.

Otevření  restaurace rychlého občerstvení McDonald's v Jindřichově Hradci si nenechaly ujít desítky lidí.

Milovníci rychlého občerstvení se dočkali, nový Mekáč vzali lidé útokem

V Jindřichově Hradci se v úterý odpoledne slavnostně otevřela první restaurace rychlého občerstvení McDonald's. Provozovna vznikala od začátku března v lokalitě U Cihelny mezi kruhovým objezdem u obchodního domu Albert a myčkou automobilů. Místo pro výstavbu si řetězec vybral především kvůli dobré dopravní dostupnosti pro své zákazníky.

Oběd v restauracích. Ilustrační snímek

Obědy v restauracích dál zdražují. Češi oproti roku 2020 zaplatí o 28 korun víc

Oběd v restauraci v první polovině června podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 163 korun, o 28 korun více než v roce 2020. Od začátku roku cena obědů roste každý měsíc o korunu až dvě. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci v první půlce tohoto měsíce vydali v Praze, a to 190 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 147 korun, se najedli v podnicích v Karlovarském kraji. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity. Výsledky dnes firma zveřejnila v tiskové zprávě.

S Markem Ztraceným na jídle v Chatě Rovina na Šumavě.

V dětství Marek Ztracený miloval merendu, nyní špagety. Rád poznává cizí kuchyně

Český slavík Marek Ztracený je nejpopulárnější zpěvák současnosti, který již vloni spojil své originální turné s gastronomií. Deník se tak s ním sešel v jedné z jeho oblíbených šumavských restaurací a během rozhovoru prozradil, na čem on si rád pochutnává, jak je on na tom s vařením, ale řeč přišla i na hudbu a to, co chystá pro své fanoušky.

Cyklistický výlet po Labské stezce.

Nejkrásnější výlet Polabím: Na kole do lázní, skanzenu i do keltské osady

Znáte všechny krásy a zajímavosti Polabí? Vyzkoušejte tip na nejkouzelnější výlet, který pro vás vybral místní reportér Deníku. Co si třeba nějaký den projet na kole padesátikilometrový úsek oblíbené Labské stezky? Mezi Kolínem a Lysou nad Labem najdete spoustu zajímavostí, které stojí za vidění.

Marek Ztracený a jeho Tour de Léto.

Až půjde do hudebního důchodu, bude vařit častěji, doufá Marek Ztracený

Český slavík Marek Ztracený je nejpopulárnější zpěvák současnosti, který již vloni spojil své originální turné s gastronomií. Deník se tak s ním sešel v jedné z jeho oblíbených šumavských restaurací a během rozhovoru prozradil, na čem on si rád pochutnává, jak je on na tom s vařením, ale řeč přišla i na hudbu a to, co chystá pro své fanoušky.

47 párků během pěti minut spořádal maxijedlík Jaroslav Němec v Lanškrouně.

Maxijedlík Jaroslav Němec: Miluje tradiční halušky či ovocné knedlíky

„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.

Ilustrační snímek

Španělsko zavádí povinný odnos zbytků jídla. Čeští hostinští nesouhlasí

Dali vám v restauraci svíčkovou se šesti knedlíky, ale vy dva z nich nesníte? Stát se něco takového v příštím roce ve Španělsku, museli by vám je na cestu domů povinně zabalit. Tamějším restauracím to uloží vládou schválený zákon. Hospody a prodejny potravin tak mají podle plánu politiků bojovat s plýtváním jídlem.

Ilustrační snímek

Španělsko zavádí povinný odnos zbytků jídla. Čeští hostinští nesouhlasí

Dali vám v restauraci svíčkovou se šesti knedlíky, ale vy dva z nich nesníte? Stát se něco takového v příštím roce ve Španělsku, museli by vám je na cestu domů povinně zabalit. Tamějším restauracím to uloží vládou schválený zákon. Hospody a prodejny potravin tak mají podle plánu politiků bojovat s plýtváním jídlem.

Dovážka jídla kurýrem společnosti Grubhub v newyorských ulicích.

Znásilnil ji a držel v bytě. Žena si zachránila život objednávkou jídla

Aplikace na objednání jídla před nedávnem doslova zachránila mladou ženu v newyorském Bronxu. Poté, co byla znásilněna a útočník ji odmítl propustit ze svého bytu, podařilo se jí obratně přivolat policisty. Objednala si totiž jídlo a do poznámky pro restauraci připsala prosbu o pomoc. Jak se později ukázalo, možná si tím zachránila život.

Bistro Forky's sázející na výhradně rostlinnou kuchyni, Ostrava. Foto: se souhlasem Lucie Enenkl

TOP 5 nových podniků v centru Ostravy: vůně Středomoří, Havaje i Koreje

FOTOGALERIE/ Covid na ambicích provozovat zajímavé restaurace, bistra či kavárny nic nezměnil, mnohdy ještě v době vrcholící poslední vlny epidemie se v centru Ostravy otevřelo hned několik zajímavých podniků. Deník vybral ty nejzajímavější, přičemž zastoupení je to skutečně až překvapivě různorodé!

Pohlednice: Občanská plovárna, kolem 1910.

Občanská plovárna: místo, kde se naučily plavat generace Pražanů

/FOTOGALERIE/ Sport, ale i dobré jídlo a společenské události se pojí k dějinám Občanské plovárny, rozkládající se pod letenským kopcem v Holešovicích. Mísili se tu příslušníci smetánky, herci a spisovatelé, ale i běžní lidé. Plavky totiž všechny postavily na stejnou úroveň.

V kladenské restauraci Plzííínka si můžete pochutnat na jedinečném steaku připraveném v unikátním Josper grillu.

Steak na míru nebo snídaně v květinářství. V Kladně frčí nové gastro koncepty

/FOTOGALERIE/ Gastronomie je bezesporu obor, který stále přináší nové trendy. A nejinak je tomu v Kladně. Přestože to v době covidové vypadalo, že některé podniky nemají šanci na přežití, praxe ukázala, že i v nejtěžší krizi si jejich provozovatelé dokázali poradit a když nemohli lidé do restaurací, přišly restaurace za nimi.

Vikárka.

Restaurace Vikárka: od piva rovnou mezi husity a alchymisty

/FOTOGALERIE/ Název vinárny Vikárka napovídá, že ji najdeme ve Vikářské ulici v areálu Pražského hradu. Kdejaký pamětník by vám řekl, že se zde nachází “od nepaměti”. Pražané však už nějaký pátek čekají na její opětovné otevření.