![Z hygienické kontroly dodržování koronavirových nařízení v restauraci. Ilustrační foto. Z hygienické kontroly dodržování koronavirových nařízení v restauraci. Ilustrační foto.](https://g.denik.cz/3/90/koronavirus-covid-restaurace-kontrola-hygienici-14_prazena-list-l.jpg)
Konec 'covid pasů' podnikatele těší, ale nespasí
Konec povinnosti prokazovat se osvědčením o očkování nebo o prodělání covidu pražští podnikatelé ve službách vítají. Uvolnění restrikce ale mnohé z nich zatím z krize nevymanilo.
Konec povinnosti prokazovat se osvědčením o očkování nebo o prodělání covidu pražští podnikatelé ve službách vítají. Uvolnění restrikce ale mnohé z nich zatím z krize nevymanilo.
Pozitivní motivace obyvatel města a další důvod, proč mohou být lidé rádi, že mají trvalý pobyt v Luhačovicích. Nápad starosty Luhačovic Mariana Ležáka, jak zvýšit atraktivitu místa, které má současně probudit zájem občanů o trvalé bydlení právě zde, odstartoval v únoru letošního roku.
Než otevřel známou luhačovickou Pizzerii Rimini, procestoval šestatřicetiletý Matěj Bartoš, „kus světa“. Vystudoval Střední hotelovou školu ve Zlíně, a tak později v zahraničí sbíral zkušenosti. Jako kuchař, číšník, ale i například jako sběrač malin.
Čtvrtek udělal pomyslnou tečku za Tečkou a do hospod a restaurací se mohli po čtvrt roce vrátit i lidé bez očkování a certifikátu bezinfekčnosti. Žádné fronty nedočkavců před podniky se ale nekonaly.
Nárůst tržeb, větší zájem o rezervace a více hostů v době oběda. Přerovské restaurace se po rozvolnění opatření vracejí opět k režimu, jaký byl v době před covidem. Bez teček a certifikátů. Podle provozovatelů ale přišla změna pozdě – spousta štamgastů totiž změnila své chování. Trendem je dnes takzvané „garážové pití,“ kdy si parta přátel pořídí samovýčep a o víkendu popíjí doma.
Že by restaurace v centru Karlových Varech ožily neočkovanými, se říci nedá. Navíc je trápí rostoucí náklady.
/VIDEO/ Den svatého Valentýna, čili svátek zamilovaných, připadá sice až na pondělí 14. února, nicméně kladenští středoškoláci uspořádali pro sebe, pedagogy a ostatní strávníky již v pátek slavnostní valentýnský oběd.
S nadějí vítají středeční rozhodnutí vlády provozovatelé restaurací, hotelů, služeb, sportovních i kulturních zařízení.
Město Most zveřejnilo záměr nájmu hradu Hněvín. Cílem je najít provozovatele celého areálu, včetně restaurace a hotýlku, na dobu deseti let.
Romantickou procházkou či třeba i větším výletem se řada párů chystá oslavit svatovalentýnský svátek zamilovaných. Nebo sváteční večeří – ať už doma, nebo v restauraci. Mnohé chystají speciální menu – a některé nejen na 14. 2.; leckdy už i na víkend.
Romantickou procházkou či třeba i větším výletem se řada párů chystá oslavit svatovalentýnský svátek zamilovaných. Nebo sváteční večeří – ať už doma, nebo v restauraci. Mnohé chystají speciální menu – a některé nejen na 14. 2.; leckdy už i na víkend.
Provoz v restauracích se již vrací do běžných kolejí, na což se těší i provozovatel Jiří Prener a šéfkuchař Petr Dubský, kteří společně vloni v červnu otevřeli restauraci 100dola u Klatov. Začínali tak v covidové době a nebylo to pro ně úplně jednoduché.
Tradiční domácí kuchyni, příjemné prostředí a spoustu zábavy po celý rok hostům nabízejí v rodinné restauraci Na statku ve Skrbeni. Na obědy tam jezdí jak lidé z blízkého okolí, tak návštěvníci Litovelského Pomoraví.
Lidé se od čtvrtka nemusí v restauracích a službách prokazovat certifikátem o bezinfekčnosti. Podle provozovatelů restaurací v Pardubickém kraji se tato změna ale projevila jen minimálně.
Lidé se od čtvrtka nemusí v restauracích a službách prokazovat certifikátem o bezinfekčnosti. Podle provozovatelů restaurací v Pardubickém kraji se tato změna ale projevila jen minimálně.
Od čtvrtka 10. února lidé nemusí při vstupu do barů, restaurací, fitness center nebo kin ukazovat, že jsou očkovaní proti koronaviru.
Certifikátem o očkování proti covidu-19 nebo o prodělané nemoci se ode dneška nemusejí prokazovat zákazníci hotelů, restaurací či fitness center. Provozovatelé služeb Karlovarském kraji doufají, že jim to naláká do provozoven zase více zákazníků.
Ode dneška se zákazníci nemusí v hotelích, restauracích či fitness centrech prokazovat certifikátem o očkování proti covidu-19. Provozovatelé služeb doufají, že nové opatření nažene do provozoven zase více zákazníků.
/FOTOGALERIE/ Slunná oáza zahrad, restaurací a bazénu, to bývaly Barrandovské terasy vypínající se na kopci nad Barrandovem. Už od počátku své existence budily velkou pozornost. Jejich slavnostního otevření se v roce 1929 účastnilo neuvěřitelných 50 tisíc lidí. Dnes Pražané nedočkavě čekají na jejich opětovné otevření.
S nadějí vítají středeční rozhodnutí vlády provozovatelé jihočeských restaurací, hotelů, služeb, sportovních i kulturních zařízení.
Restaurace se nepřipravují na návaly hladových a žíznivých zákazníků. Prý se změnila atmosféra a lidé si navykli vařit a popíjet v pohodlí domova.
Tradiční Zelené pivo vaří letos už posedmnácté starobrněnští sládci. Nejslavnější speciál začnou hostinští čepovat jako každoročně přesně na Zelený čtvrtek. Tento rok připadá na 14. dubna.
Od půlnoci ze středy na čtvrtek skončí v Česku povinnost prokazovat se při vstupu do bazénů, fitness, restauraci či na hromadné akce certifikátem o očkování, nebo prodělaným onemocněním. Od 19. února se také může hromadných akcí účastnit více lidí.
Novou podobu by díky připravované městské metodice mohly dostat letní zahrádky před olomouckými kavárnami a restauracemi. V historickém centru města by je měly tvořit hlavně stolky s židličkami umístěnými přímo na dlažbě a doplněné decentními slunečníky. Postupně by měla z předzahrádek mizet robustní dřevěná pódia, výrazné reklamy, různé druhy „oplocení“ a rozměrné konstrukce sloužící k zastínění.
/FOTOGALERIE/ Právě dnes, tedy ve středu 9. února, si připomínáme Mezinárodní den pizzy. Jedno z nejpopulárnějších italských jídel se těší velké oblibě i u nás. Průzkumy uvádějí, že Češi snědí za rok víc než 31 milionů pizz a pochutnají si na ni všichni napříč generacemi.
Tradiční Zelené pivo vaří letos už posedmnácté starobrněnští sládci. Nejslavnější speciál začnou hostinští čepovat jako každoročně přesně na Zelený čtvrtek. Tento rok připadá na 14. dubna.
Přes 100 let byl první budovou, kterou spatřili lidé, když vyšli ven z olomouckého hlavního vlakového nádraží. Řeč je o hotelu Široký, později Družba. V přednádražním prostoru stál od roku 1876. Z mapy Olomouce zmizela tato historická budova přesně 20. března 1982, kdy ji dělníci srovnali se zemí.
Akce na Letišti Vrchlabí se v sobotu 5. února vydařila. Dorazilo 50 fanoušků letectví a knihy Martina Moravce a Davida Hecla Mluví k vám kapitán. Kapacita byla okolo padesáti míst, takže bylo plno.
Vláda zrušila povinnost prokazovat bezinfekčnost. Od čtvrtka 10. února tak budou moci lidé neočkování proti nemoci covid-19 či bez certifikátu o prodělané nemoci vyrazit do hospod a restaurací, na kulturní a sportovní akce a rovněž mohou využívat služby. I nadále však platí další zákazy. Deník přináší přehled toho, co i nadále nesmíte v obchodech, dopravě či restauracích.
Arabská Dubaj či evropské metropole. Právě to jsou podle známého turistického portálu TripAdvisor top destinace pro dovolenou v roce 2022. Žebříček těch nejlepších měst ke trávení volného času portál sestavil na základě hodnocení turistů z předchozích let. Podobný seznam nedávno nabídl i australský vydavatel bedekrů Lonely Planet. Ten ovšem jako nejlepší nabízí města, která jsou turisty zatím spíše opomíjená.
Po minulé zimní sezoně, která skončila fiaskem a sjezdovky musely zůstat takřka celou dobu prázdné kvůli proticovidovým opatřením, se do Skiareálu Špindlerův Mlýn opět vrátili lyžaři. Dopřávají si také nestandardní zážitky, které lyžařské středisko nabízí. Od 9. února přestanou platit mimořádná opatření, podle kterých bylo nutné ke koupi skipasu nebo vstupu do restaurace prokazovat bezinfekčnost očkováním proti covid-19, prodělanou nemocí, případně PCR testem.
Vláda k příští středě 9. února zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb, vstup do restaurací a na kulturní, sportovní a další akce. Současně kabinet počítá s tím, že na únorové schůzi Poslanecké sněmovny navrhne zrušení stavu pandemické pohotovosti. Přesné datum teprve určí s ohledem na vývoj epidemie, řekl dnes novinářům ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS).
Reakce majitelů a provozovatelů hospod v Plzeňském kraji na #kapitola# sebe nenechaly dlouho čekat. Podívejte se, jak reagují na to, že Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zrušil povinnost prokazovat očkování nebo prodělaný covid-19 před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech.
Jihočeští hospodští a provozovatelé restaurací reagují na to, že Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zrušil povinnost prokazovat očkování nebo prodělaný covid-19 před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Zásah soudu je časově odložený o sedm dní. Poté budou moci využívat stravovací a ubytovací zařízení všichni lidé, kteří aktuálně nevykazují příznaky onemocnění, včetně neočkovaných.
Rozhodnutí soudu, že do restauračních zařízení mohou i neočkovaní lidé, majitelé i zaměstnanci restaurací a hospod v Karlovarském kraji vítají.
Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil v aktuálně platném opatření povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Zásah soudu je časově odložený o sedm dní. Poté budou moci využívat stravovací a ubytovací zařízení všichni lidé, kteří aktuálně nevykazují příznaky onemocnění, včetně neočkovaných proti covidu-19. Do té doby má ministerstvo zdravotnictví prostor reagovat na rozhodnutí soudu, které bude během dneška dostupné na úřední desce.
Majitelé restaurací, kteří se ještě sbírají z následků covidové krize a předchozích lockdownů, mají o to těžší situaci, když jejich podniky navštíví zloději. A přesně to už podruhé zažívají provozovatelé oblíbené restaurace Letná v Erbenově ulici v Kladně.
Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Michal Ďuriník z brněnské Masarykovy univerzity - spolu s kolegou Františkem Špásem - fermentovanému drinku obětoval téměř celý svůj profesní život. Společně zprovoznili první kombuchovar v České republice a jejich kombucha zvaná Loklok dobývá brněnské kavárny, restaurace, ale i firmy.
Výletní restaurace Myslivna u Chebu šla k zemi devíti lety. Tehdy úředníci Městského úřadu Cheb obdrželi od vlastníka objektu žádost o povolení demolice stavby. Dnes jsou tu jen zbytky cihel a stavby na hromadě a zarůstají nálety. Přitom restaurace byla legendární.
Nový nájemce by si měl brzy převzít Restauraci U Orloje v Chrámu chmele a piva v Žatci. Pokud vše půjde podle plánu, nový provozovatel otevře restauraci pro veřejnost během dubna.
Táborští kriminalisté ve spolupráci s policisty ze Sezimova Ústí objasnili případ vloupání do restaurace. Po velmi krátké době od spáchání činu již znají pachatele.
V dalším díle seriálu Co je nového jsme zavítali do Libouchce. V Libouchci žije necelých 2 tisíce obyvatel. V obci se nachází několik obchodů, restaurace, pobočka Základní umělecké školy Chabařovice nebo například kostel Tří králů.
/SERIÁL DEVADESÁTKY, ROZHOVOR/ V 90. letech byl vyhlášenou diskotékou v Trutnově Moby Dick v přízemí městského úřadu. Přes den sloužil jako restaurace, která měla dokonce německou uvaděčku pro zahraniční turisty, večer se tančilo. Skončil na přelomu let 2003 a 2004, kdy v jeho místech vznikla služebna Městské policie Trutnov a malý sál radnice. "Byli jsme rarita, jediná diskotéka v Evropě, která byla v budově městského úřadu," usmívá se po letech tehdejší provozovatel Mojmír Kaněra.
Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Který chutná tak dobře, jak špatně na první pohled vypadá. Alespoň podle Michala Ďuriníka z brněnské Masarykovy univerzity, který fermentovanému drinku obětoval spolu s kolegou Františkem Špásem téměř celý svůj profesní život.
/FOTOGALERIE/ Místo pivních štamgastů a milovníků dobrého jídla zubní lékaři a pacienti. Proměnou, kterou by čekal jen málokdo, prošla kdysi vyhledávaná restaurace Bílý Kartáč v Ostravě-Pustkovci.
Desetitisíce lidí, kteří byli očkováni proti nemoci covid-19 před více než devíti měsíci, nebudou smět už brzy do restaurace, aquaparků, ke kadeřníkovi či vycestovat do některých zemí. O půlnoci ze 14. na 15. února totiž končí v Česku devítiměsíční platnost základního schématu očkování. Původně tomu tak mělo být již 1. února, vláda se ale rozhodla k odkladu.
Šéfkuchař lipenské restaurace Stodola Michal Hruda pochází ze středních Čech, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Pracoval v několika restauracích oceněných Michelinskými hvězdami, své zkušenosti i ze zahraničí nyní uplatňuje u lipenské přehrady, kam se za prací přestěhoval s celou rodinou.
Šéfkuchař lipenské restaurace Stodola Michal Hruda pochází ze středních Čech, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Pracoval v několika restauracích oceněných Michelinskými hvězdami, své zkušenosti i ze zahraničí nyní uplatňuje u lipenské přehrady, kam se za prací přestěhoval s celou rodinou.
Veřejné toalety na Kolonádě v Klatovech jsou již hotové. Budí ale opět mezi lidmi rozruch, jelikož podle některých jsou kovové dveře na této historické budově jako pěst na oko.
Takový leden, jako je ten letošní, provozní známé přerovské hospůdky Aniččin dvůr Iveta Dočkalová už léta nepamatuje. Kolem třetí hodiny odpoledne není v oblíbené restauraci ani noha, takže je nucena ji zavřít dříve. Nezájem hostů potvrzují i majitelé ostatních restaurací a hospod na Přerovsku. Tržby jsou podle nich poloviční, a tak mají někde otevřeno jen pár dní v týdnu.