Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Nárůst tržeb po rozvolnění opatření si pochvalují i v oblíbené přerovské hospůdce U Bukáčků (na snímku). Podle provozovatelů teď chodí mnohem více lidí.

Zničí hospody "garážové pití"? Přerovské podniky vyhlížejí návrat hostů

Nárůst tržeb, větší zájem o rezervace a více hostů v době oběda. Přerovské restaurace se po rozvolnění opatření vracejí opět k režimu, jaký byl v době před covidem. Bez teček a certifikátů. Podle provozovatelů ale přišla změna pozdě – spousta štamgastů totiž změnila své chování. Trendem je dnes takzvané „garážové pití,“ kdy si parta přátel pořídí samovýčep a o víkendu popíjí doma.

Ilustrační foto

Valentýnská romantika večeří nekončí. Zajít lze mnohem dál

Romantickou procházkou či třeba i větším výletem se řada párů chystá oslavit svatovalentýnský svátek zamilovaných. Nebo sváteční večeří – ať už doma, nebo v restauraci. Mnohé chystají speciální menu – a některé nejen na 14. 2.; leckdy už i na víkend.

Ilustrační foto

Valentýnská romantika večeří nekončí. Zajít lze mnohem dál

Romantickou procházkou či třeba i větším výletem se řada párů chystá oslavit svatovalentýnský svátek zamilovaných. Nebo sváteční večeří – ať už doma, nebo v restauraci. Mnohé chystají speciální menu – a některé nejen na 14. 2.; leckdy už i na víkend.

Barrandovské terasy v době největší slávy.

Barrandovské terasy: v restauraci se scházely elity, v bazénu jen otužilci

/FOTOGALERIE/ Slunná oáza zahrad, restaurací a bazénu, to bývaly Barrandovské terasy vypínající se na kopci nad Barrandovem. Už od počátku své existence budily velkou pozornost. Jejich slavnostního otevření se v roce 1929 účastnilo neuvěřitelných 50 tisíc lidí. Dnes Pražané nedočkavě čekají na jejich opětovné otevření.

Horní náměstí. Vizualizace možné podoby restauračních zahrádek podle požadavků olomouckého magistrátu. Vlevo aktuální reálná podoba

Letní zahrádky v centru Olomouce budou jiné. Takto se mají změnit

Novou podobu by díky připravované městské metodice mohly dostat letní zahrádky před olomouckými kavárnami a restauracemi. V historickém centru města by je měly tvořit hlavně stolky s židličkami umístěnými přímo na dlažbě a doplněné decentními slunečníky. Postupně by měla z předzahrádek mizet robustní dřevěná pódia, výrazné reklamy, různé druhy „oplocení“ a rozměrné konstrukce sloužící k zastínění.

Demolice hotelu Družba před olomouckým vlakovým nádražím, březen 1982

Takto zmizel slavný hotel před olomouckým nádražím. Kde bývaly další?

Přes 100 let byl první budovou, kterou spatřili lidé, když vyšli ven z olomouckého hlavního vlakového nádraží. Řeč je o hotelu Široký, později Družba. V přednádražním prostoru stál od roku 1876. Z mapy Olomouce zmizela tato historická budova přesně 20. března 1982, kdy ji dělníci srovnali se zemí.

Restaurace v době covidu. Ilustrační foto.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření vláda ruší, jaké zákazy budou zatím platit dál

Vláda zrušila povinnost prokazovat bezinfekčnost. Od čtvrtka 10. února tak budou moci lidé neočkování proti nemoci covid-19 či bez certifikátu o prodělané nemoci vyrazit do hospod a restaurací, na kulturní a sportovní akce a rovněž mohou využívat služby.  I nadále však platí další zákazy. Deník přináší přehled toho, co i nadále nesmíte v obchodech, dopravě či restauracích.   

Dubaj je podle uživatelů portálu TripAdvisor nejlepší destinací pro rok 2022. Ve městě lze najít atrakce od výmyslu světa, nejluxusnější hotely i prvotřídní restaurace. Město drží také několik světových rekordů - nachází se v něm mimo jiné nejvyšší budova

Nejlepší místo pro dovolenou? Dubaj, tvrdí žebříček populárního portálu

Arabská Dubaj či evropské metropole. Právě to jsou podle známého turistického portálu TripAdvisor top destinace pro dovolenou v roce 2022. Žebříček těch nejlepších měst ke trávení volného času portál sestavil na základě hodnocení turistů z předchozích let. Podobný seznam nedávno nabídl i australský vydavatel bedekrů Lonely Planet. Ten ovšem jako nejlepší nabízí města, která jsou turisty zatím spíše opomíjená.

Ilustrační foto

Ve skiareálu je hitem ranní lyžovačka se snídaní, mění se podmínky

Po minulé zimní sezoně, která skončila fiaskem a sjezdovky musely zůstat takřka celou dobu prázdné kvůli proticovidovým opatřením, se do Skiareálu Špindlerův Mlýn opět vrátili lyžaři. Dopřávají si také nestandardní zážitky, které lyžařské středisko nabízí. Od 9. února přestanou platit mimořádná opatření, podle kterých bylo nutné ke koupi skipasu nebo vstupu do restaurace prokazovat bezinfekčnost očkováním proti covid-19, prodělanou nemocí, případně PCR testem. 

Ilustrační snímek

Bez covidových certifikátů. Nově budou moci na akce a do restaurací i neočkovaní

Vláda k příští středě 9. února zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb, vstup do restaurací a na kulturní, sportovní a další akce. Současně kabinet počítá s tím, že na únorové schůzi Poslanecké sněmovny navrhne zrušení stavu pandemické pohotovosti. Přesné datum teprve určí s ohledem na vývoj epidemie, řekl dnes novinářům ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS).

Restaurace v Plzeňském kraji.

Do hospod i bez očkování: Konečně někdo dostal rozum, reagují hostinští

Reakce majitelů a provozovatelů hospod v Plzeňském kraji na #kapitola#  sebe nenechaly dlouho čekat. Podívejte se, jak reagují na to, že Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zrušil povinnost prokazovat očkování nebo prodělaný covid-19 před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech.

Pivo. Ilustrační foto

Do hospody i bez očkování? Přinášíme ohlasy jihočeských hospodských

Jihočeští hospodští a provozovatelé restaurací reagují na to, že Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zrušil povinnost prokazovat očkování nebo prodělaný covid-19 před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Zásah soudu je časově odložený o sedm dní. Poté budou moci využívat stravovací a ubytovací zařízení všichni lidé, kteří aktuálně nevykazují příznaky onemocnění, včetně neočkovaných.

Kvůli šíření nemoci covid-19 musejí provozovatelé restaurací, barů a kaváren  kontrolovat doklady o bezinfekčnosti. Soud nyní podmínku zrušil.

Do restaurace bez očkování: Soud podmínku zrušil, verdikt bude platit za týden

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil v aktuálně platném opatření povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Zásah soudu je časově odložený o sedm dní. Poté budou moci využívat stravovací a ubytovací zařízení všichni lidé, kteří aktuálně nevykazují příznaky onemocnění, včetně neočkovaných proti covidu-19. Do té doby má ministerstvo zdravotnictví prostor reagovat na rozhodnutí soudu, které bude během dneška dostupné na úřední desce.

Dvojice studentů spustila první kombuchovar v republice

Loklok dobývá kavárny i firmy. Brněnští studenti zprovoznili první kombuchovar

Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Michal Ďuriník z brněnské Masarykovy univerzity - spolu s kolegou Františkem Špásem - fermentovanému drinku obětoval téměř celý svůj profesní život. Společně zprovoznili první kombuchovar v České republice a jejich kombucha zvaná Loklok dobývá brněnské kavárny, restaurace, ale i firmy.

Mojmír Kaněra šéfoval v 90. letech vyhlášené trutnovské diskotéce Moby Dick, dnes mu patří podnik Music Club May.

Byla to bomba, vzpomíná na devadesátky šéf slavné trutnovské diskotéky Moby Dick

/SERIÁL DEVADESÁTKY, ROZHOVOR/ V 90. letech byl vyhlášenou diskotékou v Trutnově Moby Dick v přízemí městského úřadu. Přes den sloužil jako restaurace, která měla dokonce německou uvaděčku pro zahraniční turisty, večer se tančilo. Skončil na přelomu let 2003 a 2004, kdy v jeho místech vznikla služebna Městské policie Trutnov a malý sál radnice. "Byli jsme rarita, jediná diskotéka v Evropě, která byla v budově městského úřadu," usmívá se po letech tehdejší provozovatel Mojmír Kaněra.

Dvojice studentů spustila první kombuchovar v republice

Loklok dobývá kavárny i firmy: brněnští studenti zprovoznili první kombuchovar

Je to ta divná, jedovatě vypadají věc žlučovité barvy, jenž má vaše babička na lince. Kombucha je však rovněž nápoj plný vitamínů, zdraví prospěšných mikroorganismů a povzbuzujících látek. Který chutná tak dobře, jak špatně na první pohled vypadá. Alespoň podle Michala Ďuriníka z brněnské Masarykovy univerzity, který fermentovanému drinku obětoval spolu s kolegou Františkem Špásem téměř celý svůj profesní život.

Hořovické očkovací centrum v klubu Labe.

Tisíce Čechů nesmí od února do restaurace či ke kadeřníkovi. Vyprší jim očkování

Desetitisíce lidí, kteří byli očkováni proti nemoci covid-19 před více než devíti měsíci, nebudou smět už brzy do restaurace, aquaparků, ke kadeřníkovi či vycestovat do některých zemí. O půlnoci ze 14. na 15. února totiž končí v Česku devítiměsíční platnost základního schématu očkování. Původně tomu tak mělo být již 1. února, vláda se ale rozhodla k odkladu.

Michal Hruda (36) pochází ze Středočeského kraje, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Nyní šéfuje restauraci na Lipně a osobně si nejvíce pochutná na steaku.

Oživuje starou jihočeskou kuchyni. Šéfkuchař láká na koprovku i kulajdu

Šéfkuchař lipenské restaurace Stodola Michal Hruda pochází ze středních Čech, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Pracoval v několika restauracích oceněných Michelinskými hvězdami, své zkušenosti i ze zahraničí nyní uplatňuje u lipenské přehrady, kam se za prací přestěhoval s celou rodinou.

Michal Hruda (36) pochází ze Středočeského kraje, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Nyní šéfuje restauraci na Lipně a osobně si nejvíce pochutná na steaku.

Oživuje starou jihočeskou kuchyni, Michal Hruda láká na koprovku i kulajdu

Šéfkuchař lipenské restaurace Stodola Michal Hruda pochází ze středních Čech, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Pracoval v několika restauracích oceněných Michelinskými hvězdami, své zkušenosti i ze zahraničí nyní uplatňuje u lipenské přehrady, kam se za prací přestěhoval s celou rodinou.

Hospůdka Aniččin dvůr v Přerově, leden 2022

Hospodští v Přerově: Lidé přestali chodit, zkracujeme otvíračku

Takový leden, jako je ten letošní, provozní známé přerovské hospůdky Aniččin dvůr Iveta Dočkalová už léta nepamatuje. Kolem třetí hodiny odpoledne není v oblíbené restauraci ani noha, takže je nucena ji zavřít dříve. Nezájem hostů potvrzují i majitelé ostatních restaurací a hospod na Přerovsku. Tržby jsou podle nich poloviční, a tak mají někde otevřeno jen pár dní v týdnu.