Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

47 párků během pěti minut spořádal maxijedlík Jaroslav Němec v Lanškrouně.

Maxijedlík Jaroslav Němec: Miluje tradiční halušky či ovocné knedlíky

„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.

Ilustrační snímek

Španělsko zavádí povinný odnos zbytků jídla. Čeští hostinští nesouhlasí

Dali vám v restauraci svíčkovou se šesti knedlíky, ale vy dva z nich nesníte? Stát se něco takového v příštím roce ve Španělsku, museli by vám je na cestu domů povinně zabalit. Tamějším restauracím to uloží vládou schválený zákon. Hospody a prodejny potravin tak mají podle plánu politiků bojovat s plýtváním jídlem.

Ilustrační snímek

Španělsko zavádí povinný odnos zbytků jídla. Čeští hostinští nesouhlasí

Dali vám v restauraci svíčkovou se šesti knedlíky, ale vy dva z nich nesníte? Stát se něco takového v příštím roce ve Španělsku, museli by vám je na cestu domů povinně zabalit. Tamějším restauracím to uloží vládou schválený zákon. Hospody a prodejny potravin tak mají podle plánu politiků bojovat s plýtváním jídlem.

Dovážka jídla kurýrem společnosti Grubhub v newyorských ulicích.

Znásilnil ji a držel v bytě. Žena si zachránila život objednávkou jídla

Aplikace na objednání jídla před nedávnem doslova zachránila mladou ženu v newyorském Bronxu. Poté, co byla znásilněna a útočník ji odmítl propustit ze svého bytu, podařilo se jí obratně přivolat policisty. Objednala si totiž jídlo a do poznámky pro restauraci připsala prosbu o pomoc. Jak se později ukázalo, možná si tím zachránila život.

Bistro Forky's sázející na výhradně rostlinnou kuchyni, Ostrava. Foto: se souhlasem Lucie Enenkl

TOP 5 nových podniků v centru Ostravy: vůně Středomoří, Havaje i Koreje

FOTOGALERIE/ Covid na ambicích provozovat zajímavé restaurace, bistra či kavárny nic nezměnil, mnohdy ještě v době vrcholící poslední vlny epidemie se v centru Ostravy otevřelo hned několik zajímavých podniků. Deník vybral ty nejzajímavější, přičemž zastoupení je to skutečně až překvapivě různorodé!

Pohlednice: Občanská plovárna, kolem 1910.

Občanská plovárna: místo, kde se naučily plavat generace Pražanů

/FOTOGALERIE/ Sport, ale i dobré jídlo a společenské události se pojí k dějinám Občanské plovárny, rozkládající se pod letenským kopcem v Holešovicích. Mísili se tu příslušníci smetánky, herci a spisovatelé, ale i běžní lidé. Plavky totiž všechny postavily na stejnou úroveň.

V kladenské restauraci Plzííínka si můžete pochutnat na jedinečném steaku připraveném v unikátním Josper grillu.

Steak na míru nebo snídaně v květinářství. V Kladně frčí nové gastro koncepty

/FOTOGALERIE/ Gastronomie je bezesporu obor, který stále přináší nové trendy. A nejinak je tomu v Kladně. Přestože to v době covidové vypadalo, že některé podniky nemají šanci na přežití, praxe ukázala, že i v nejtěžší krizi si jejich provozovatelé dokázali poradit a když nemohli lidé do restaurací, přišly restaurace za nimi.

Vikárka.

Restaurace Vikárka: od piva rovnou mezi husity a alchymisty

/FOTOGALERIE/ Název vinárny Vikárka napovídá, že ji najdeme ve Vikářské ulici v areálu Pražského hradu. Kdejaký pamětník by vám řekl, že se zde nachází “od nepaměti”. Pražané však už nějaký pátek čekají na její opětovné otevření.

Na novém dopravním terminálu v Litvínově není občerstvení, je tam jen automat na kávu.

Nové nádraží v Litvínově nemá občerstvení. Mají to vyřešit automaty

/FOTO, VIZUALIZACE/ Začínají vedra a výletníků přibývá. Jenže nový dopravní terminál v Litvínově nemá kiosek s občerstvením. V hlavní budově u železnice, tramvajové trati a autobusových zastávek je jen jeden automat na kávu. Stojí mezi toaletami, policí s knihami a prodejnou jízdenek. Deník v areálu oslovil desítku lidí a většina by uvítala něco na zub i k pití.

Ilustrační snímek.

Pokuty za půl milionu: Středočeští hygienici kontrolovali restaurace

Na udání nespokojených strávníků provedli středočeští hygienici za prvních pět měsíců roku 76 kontrol stravovacích provozů. Většinou restaurací s kuchyní (ve 30 případech), ale i dalších provozoven (13) a prodejen potravin (12). Vyměřili tam pokuty dohromady za 121 tisíc korun. Z poznatků z jejich kontrol také plyne, že bát se jídla ze stánků není třeba – provozovatelé bývají dobře připraveni.

Které restauraci dáváte přednost? Té, která si nechá dovážet suroviny zdaleka, nebo té, kterou zásobují místní farmáři?

Restaurace, které zachraňují svět. Pro mrkev jdou na záhon

Podle čeho si vybíráte restauraci, do které hodláte zajít na sváteční večeři nebo na rychlý pracovní oběd? Asi podle toho, na co máte zrovna chuť, jakou atmosféru u toho očekáváte, případně, jak dalekou cestu do ní musíte urazit. Je tu ale nové kritérium, které možná zatím neřešíte. A přitom jde o hodně.

Tapster ze Stockholmu Sebastian La Torre.

Správně načepovanou plzeňskou hladinku dostanete i ve Švédsku

Miluje plzeňské pivo. Jak perfektně načepovat hladinku nebo šnyt plzeňského piva se učí tapster Sebastian La Torre ze Švédska od svých patnácti let. Správné čepování si osvojil v restauraci ve Stockholmu. Právě tam má jeho rodina hospodu, kde čepují pivo značky Pilsner Urquell.

Malaga, druhé největší město španělské Andalusie, ve kterém se narodili legendární malíř Pablo Picasso a filmová hvězda Antonio Banderas, nabízí všechny možné druhy zážitků a celoročně příjemné počasí.

Kouzelná Malaga. Město, kde se narodil i fešák Antonio Banderas

Okouzlí turisty, cyklisty, romantiky i gurmány. Druhé největší město španělské Andalusie, ve kterém se narodili legendární malíř Pablo Picasso a filmová hvězda Antonio Banderas, nabízí všechny možné druhy zážitků a celoročně příjemné počasí. Navštívit Malagu můžete i vy prostřednictvím článku z časopisu Vlasta.

Nedojedené zbytky mohou restauracím posloužit třeba ke kompostování

Nový trend. Restaurace kompostují a darují zbylá jídla

Argentinský steak house Gran Fierro v centru Prahy zpracovává organické zbytky v elektrickém kompostéru. Organický substrát pak využívá na své zahrádce k pěstování bylinek pro zdejší kuchyni, něco si odebírají lokální farmáři. Majitel Juan Cruz Pacin říká, že si tak plní sen o udržitelné restauraci.

Čeští turisté už ve třetí sezoně vyjeli přímým vlakovým spojením do Chorvatska. První souprava byla vyprodaná. Zastavila i v Rijece. Dopravce Regiojet už na léto prodal zhruba padesát tisíc jízdenek

Pivo za stovku. Chorvatsko zdražilo, ale očekává rekordní počet českých turistů

V rekordní letní turistickou sezonu doufají v Chorvatsku. Přispět k tomu mají i Češi, které Jadran láká převážně mořem a dostupností. Na peněžence pobyt dovolenkáři pocítí více, přestože oproti loňsku ušetří za covidové testy. Ještě před plánovaným zavedením eura v Chorvatsku zdražily služby, potraviny i pivo v restauraci.

Obec Úvalno provozuje obecní restauraci Zastávka u autobusové zastávky. Červen 2022.

Náklady rostou, na Bruntálsku pomůže obec seniorům dotací na jídlo v hostinci

/FOTOGALERIE/ Mnohá města a obce přemýšlí jak svým občanům kompenzovat inflaci a prudké zdražování snad veškerých životních nákladů. Z veřejných rozpočtů se dotuje jízdné MHD, svoz odpadů nebo se udržuje přijatelné nájemné. Úvalno přichází s nápadem nabídnout všem místním seniorům dotované obědy.

Šéfkuchař Pavel Pospíšil

Nešvar české gastronomie? Okrádání lidí, říká první Čech s michelinskou hvězdou

Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu. V rozhovoru pro Deník přiznává, že michelinská hvězda pro něj byla přítěží. „Hvězda totiž byla brzdou pro normální lidi. Řekli si, že ten podnik má hvězdu, tak tam přeci nepůjdou, protože to bude drahé,“ krčí rameny Pospíšil.

Havířov. Bistro Bistruck.

Gastroscéna na Karvinsku se mění: restaurace sází na burgery i snídaňová menu

Byť se to na první pohled nemusí zdát, i do Karviné či Havířova dorazily v poslední době restaurace nebo bistra, kde sázejí na moderní gastronomii a tzv. streetfood, vyráběné z kvalitních surovin od lokálních dodavatelů. Vedle gastronomie české, italské se vedle asijských objevila také kebab bistra, ale třeba i klasická asijská restaurace Đồng Quê v Karviné (místo pizzerie Gondola) anebo nově indická restaurace v prostorách českotěšínského hotelu Piast.

V Udírně si dáte i burgery.

Kde se na Hradecku dobře najíst? Tipy pro milovníky řízků, ryb, steaků i zákusků

Ve větších městech přibývá specializovaných podniků, které jsou zaměřené na určitý typ gastronomie. Jsou to například řízkárny, rybí restaurace, burgrárny, steakhousy nebo asijská bistra. V následujícím článku jsme se zaměřili na podniky v jindřichohradeckém okrese, které jsou mezi zákazníky osvědčené a lidé sem rádi chodí za gurmánskými zážitky.