Se stavařem Pepou Nemravou známým především díky pořadu MasterChef jsme poobědvali v jeho oblíbené restauraci. S milovníkem gastronomie, který letos oslaví kulaté narozeniny, jsme vyrazili do táborského Goldie. „Za mě je to nejlepší podnik v jižních Čechách,“ hodnotí s úsměvem.
Chcete se dobře najíst nebo napít? Šéfeditor Deníku pro jižní a západní Čechy Martin Tröster doporučuje, kam se můžete při svých toulkách Jihočeským krajem vydat za gastronomickými zážitky.
O koupi bývalé restaurace a přilehlých pozemků na Slovenském náměstí jedná kroměřížská radnice se společností PMS Reality. Město by budovu rádo využilo pro dětskou družinu blízké Základní školy Slovan.
„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.
Dali vám v restauraci svíčkovou se šesti knedlíky, ale vy dva z nich nesníte? Stát se něco takového v příštím roce ve Španělsku, museli by vám je na cestu domů povinně zabalit. Tamějším restauracím to uloží vládou schválený zákon. Hospody a prodejny potravin tak mají podle plánu politiků bojovat s plýtváním jídlem.
Dali vám v restauraci svíčkovou se šesti knedlíky, ale vy dva z nich nesníte? Stát se něco takového v příštím roce ve Španělsku, museli by vám je na cestu domů povinně zabalit. Tamějším restauracím to uloží vládou schválený zákon. Hospody a prodejny potravin tak mají podle plánu politiků bojovat s plýtváním jídlem.
Opulentní večeře zadarmo. S takovým úmyslem navštívil ve středu večer čtyřiadvacetiletý muž restauraci nedaleko centra Prostějova. Usadil se pohodlně ke stolu a začal objednávat jídlo i pití.
Aplikace na objednání jídla před nedávnem doslova zachránila mladou ženu v newyorském Bronxu. Poté, co byla znásilněna a útočník ji odmítl propustit ze svého bytu, podařilo se jí obratně přivolat policisty. Objednala si totiž jídlo a do poznámky pro restauraci připsala prosbu o pomoc. Jak se později ukázalo, možná si tím zachránila život.
FOTOGALERIE/ Covid na ambicích provozovat zajímavé restaurace, bistra či kavárny nic nezměnil, mnohdy ještě v době vrcholící poslední vlny epidemie se v centru Ostravy otevřelo hned několik zajímavých podniků. Deník vybral ty nejzajímavější, přičemž zastoupení je to skutečně až překvapivě různorodé!
/FOTOGALERIE/ Sport, ale i dobré jídlo a společenské události se pojí k dějinám Občanské plovárny, rozkládající se pod letenským kopcem v Holešovicích. Mísili se tu příslušníci smetánky, herci a spisovatelé, ale i běžní lidé. Plavky totiž všechny postavily na stejnou úroveň.
Restaurace U námořníka v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku funguje nepřetržitě od roku 1997. Název získala podle hostů, kteří vždycky říkali, že se jdou najíst k námořníkovi.
Neobvyklý případ vloupání do místní restaurace řeší žatečtí policisté. Muž z Kladenska do ní během června několikrát násilně vnikl a odcizil z ní větší množství lahví s alkoholem. Pikantní na jeho chování bylo, že jej neodradilo ani přistižení personálem restaurace.
Upatlané okno prozradilo zloděje v Bílině. Na místě zanechal pro kriminalisty cennou paletu otisků prstů. Když pak technici zadali stěry do počítače k porovnání databáze, mohli rovnou zavolat eskortu pro zadržení 34letého muže z Duchcova.
/FOTOGALERIE/ Gastronomie je bezesporu obor, který stále přináší nové trendy. A nejinak je tomu v Kladně. Přestože to v době covidové vypadalo, že některé podniky nemají šanci na přežití, praxe ukázala, že i v nejtěžší krizi si jejich provozovatelé dokázali poradit a když nemohli lidé do restaurací, přišly restaurace za nimi.
Originální burgery, indická kuchyně, veganské bistro, sushi bar, pizza, skvělá káva, víno, palačinkárna. To vše jen pár desítek metrů od sebe. Střed Šumperku se změnil v oblast zaslíbenou gastronomii. Kvalitní podniky se však neomezují jen na centrum města.
/FOTOGALERIE/ Název vinárny Vikárka napovídá, že ji najdeme ve Vikářské ulici v areálu Pražského hradu. Kdejaký pamětník by vám řekl, že se zde nachází “od nepaměti”. Pražané však už nějaký pátek čekají na její opětovné otevření.
Restaurace pod Borovou se zaměřuje především na tradiční českou kuchyni. Považuje si všech hostů. Místní tady začali chodit na plzeňské pivo. Podnik také poskytuje zázemí ochotnickým divadelníkům.
/FOTO, VIZUALIZACE/ Začínají vedra a výletníků přibývá. Jenže nový dopravní terminál v Litvínově nemá kiosek s občerstvením. V hlavní budově u železnice, tramvajové trati a autobusových zastávek je jen jeden automat na kávu. Stojí mezi toaletami, policí s knihami a prodejnou jízdenek. Deník v areálu oslovil desítku lidí a většina by uvítala něco na zub i k pití.
Originální burgery, indická kuchyně, veganské bistro, sushi bar, pizza, skvělá káva, víno, palačinkárna. To vše jen pár desítek metrů od sebe. Střed Šumperku se změnil v oblast zaslíbenou gastronomii. Kvalitní podniky se však neomezují jen na centrum města.
Pětačtyřicet kilogramů jídelních zbytků a odpadů denně vyprodukuje průměrná česká restaurace. Je přitom šance toto množství snížit prostřednictvím takzvaného uzavřeného cyklu jídla, kdy se bioodpad vrací jako hnojivo ke vzniku nových surovin. Snaží se o to už řada pražských provozoven.
Na udání nespokojených strávníků provedli středočeští hygienici za prvních pět měsíců roku 76 kontrol stravovacích provozů. Většinou restaurací s kuchyní (ve 30 případech), ale i dalších provozoven (13) a prodejen potravin (12). Vyměřili tam pokuty dohromady za 121 tisíc korun. Z poznatků z jejich kontrol také plyne, že bát se jídla ze stánků není třeba – provozovatelé bývají dobře připraveni.
Podle čeho si vybíráte restauraci, do které hodláte zajít na sváteční večeři nebo na rychlý pracovní oběd? Asi podle toho, na co máte zrovna chuť, jakou atmosféru u toho očekáváte, případně, jak dalekou cestu do ní musíte urazit. Je tu ale nové kritérium, které možná zatím neřešíte. A přitom jde o hodně.
/FOTO/ Počátky empírové budovy bývalé restaurace Střelnice sahají do první poloviny 19. století. Slavnostní otevření proběhlo 1. listopadu 1831. Na moderní střelnici navazovaly restaurace a taneční sál, kde probíhaly společenské akce.
/FOTOGALERIE/ Restaurace pod Borovou se zaměřuje především na tradiční českou kuchyni. Považuje si všech hostů. Místní tady začali chodit na plzeňské pivo. Podnik také poskytuje zázemí ochotnickým divadelníkům.
Pětačtyřicet kilogramů jídelních zbytků a odpadů denně vyprodukuje průměrná česká restaurace. Je přitom šance toto množství snížit prostřednictvím takzvaného uzavřeného cyklu jídla, kdy se bioodpad vrací jako hnojivo ke vzniku nových surovin. Snaží se o to už řada pražských provozoven.
Ruský řetězec rychlého občerstvení, který v zemi dříve působil pod značkou McDonald's, odhalil své nové logo. Od neděle se chystá znovu otevřít své restaurace. Nová značka obsahuje kruh a dvě čáry, které údajně představují hamburger a dvě hranolky.
Miluje plzeňské pivo. Jak perfektně načepovat hladinku nebo šnyt plzeňského piva se učí tapster Sebastian La Torre ze Švédska od svých patnácti let. Správné čepování si osvojil v restauraci ve Stockholmu. Právě tam má jeho rodina hospodu, kde čepují pivo značky Pilsner Urquell.
Po zhruba čtvrt roku trvající rekonstrukci se hostům znovu otevřela restaurace Vatikán na českobudějovické Lannově třídě. "Vatík", jak známému podniku říkají štamgasti, nově nabízí na čepu Budvar i Samson.
Okouzlí turisty, cyklisty, romantiky i gurmány. Druhé největší město španělské Andalusie, ve kterém se narodili legendární malíř Pablo Picasso a filmová hvězda Antonio Banderas, nabízí všechny možné druhy zážitků a celoročně příjemné počasí. Navštívit Malagu můžete i vy prostřednictvím článku z časopisu Vlasta.
Argentinský steak house Gran Fierro v centru Prahy zpracovává organické zbytky v elektrickém kompostéru. Organický substrát pak využívá na své zahrádce k pěstování bylinek pro zdejší kuchyni, něco si odebírají lokální farmáři. Majitel Juan Cruz Pacin říká, že si tak plní sen o udržitelné restauraci.
V rekordní letní turistickou sezonu doufají v Chorvatsku. Přispět k tomu mají i Češi, které Jadran láká převážně mořem a dostupností. Na peněžence pobyt dovolenkáři pocítí více, přestože oproti loňsku ušetří za covidové testy. Ještě před plánovaným zavedením eura v Chorvatsku zdražily služby, potraviny i pivo v restauraci.
/FOTO/ Deník zjišťoval, jak teď funguje mostecký hrad. Kdy se kulturní památka otevírá a zavírá, dá se tam najíst, jít na záchod, fotit z rozhledny a co se tam chystá?
/FOTOGALERIE/ Mnohá města a obce přemýšlí jak svým občanům kompenzovat inflaci a prudké zdražování snad veškerých životních nákladů. Z veřejných rozpočtů se dotuje jízdné MHD, svoz odpadů nebo se udržuje přijatelné nájemné. Úvalno přichází s nápadem nabídnout všem místním seniorům dotované obědy.
Golfové hřiště v karvinské oblasti Lipiny bylo oficiálně otevřeno 2. května 2012. Vzniklo v industriální krajině a – což je unikátem – mezi dvěma činnými šachtami.
ROZHOVOR/ Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu.
Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu. V rozhovoru pro Deník přiznává, že michelinská hvězda pro něj byla přítěží. „Hvězda totiž byla brzdou pro normální lidi. Řekli si, že ten podnik má hvězdu, tak tam přeci nepůjdou, protože to bude drahé,“ krčí rameny Pospíšil.
Práce na první restauraci rychlého občerstvení McDonald's v Jindřichově Hradci jdou do finále. Provozovna vzniká od začátku března v lokalitě U Cihelny mezi kruhovým objezdem u obchodního domu Albert a myčkou automobilů. Lokalitu pro výstavbu si řetězec vybral kvůli dobré dopravní dostupnosti pro své zákazníky.
Turistická sezona se pomalu a jistě rozjíždí napříč krajem, na návštěvníky jihočeských měst mimo památky a pestrý kulturní program čekají i zajímavé gurmánské podniky. Objevila se i řada nových gastroprovozů s unikátním konceptem.
Byť se to na první pohled nemusí zdát, i do Karviné či Havířova dorazily v poslední době restaurace nebo bistra, kde sázejí na moderní gastronomii a tzv. streetfood, vyráběné z kvalitních surovin od lokálních dodavatelů. Vedle gastronomie české, italské se vedle asijských objevila také kebab bistra, ale třeba i klasická asijská restaurace Đồng Quê v Karviné (místo pizzerie Gondola) anebo nově indická restaurace v prostorách českotěšínského hotelu Piast.
/FOTOGALERIE/ Restaurace U námořníka v Hukvaldech funguje nepřetržitě od roku 1997. Název získala podle hostů, kteří vždycky říkali, že se jdou najíst k námořníkovi.
Ve větších městech přibývá specializovaných podniků, které jsou zaměřené na určitý typ gastronomie. Jsou to například řízkárny, rybí restaurace, burgrárny, steakhousy nebo asijská bistra. V následujícím článku jsme se zaměřili na podniky v jindřichohradeckém okrese, které jsou mezi zákazníky osvědčené a lidé sem rádi chodí za gurmánskými zážitky.
Nové gastropodniky v Klatovech, které se pustily na nejistou cestu během covidu nebo krátce po ní, se dokázaly udržet, najít si svou klientelu a chtějí se dále rozvíjet. Problémem je ale někde nedostatek personálu, jinde by uvítali ještě více návštěvníků.