Ateliér café, Steak bar, asijská bistra, indická kuchyně, česká kuchyně, burgry nebo pivnice s dobrým pivem či kavárna s dobrou kávou. V Sokolově si vybere každý. Takřka všechny podniky bojovaly s krizí kolem pandemie a nyní začínají opět žít.
Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Neobvyklé vůně se teď linou z někdejšího Zámeckého hotelu ve Vranově nad Dyjí. Provozovatelé gastronomické skupiny Lidi z Baru spustili neobvyklý charitativní projekt. V restauraci s novým názvem Buď Laska zaměstnali dvaadvacet ukrajinských žen.
/FOTO/ Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Neobvyklé vůně se teď linou z někdejšího Zámeckého hotelu ve Vranově nad Dyjí. Provozovatelé gastronomické skupiny Lidi z Baru stojící za populárními brněnskými podniky v čele s Barem, který neexistuje, spustili neobvyklý charitativní projekt.
Už to bude šest let, co se zapsal na veřejnost nesmazatelným písmem. Jiří Halamka tehdy ovládl populární kulinářskou soutěž a televizní reality show MasterChef. Tím se mu samozřejmě změnil život.
Na podzim 2019 otevřeli Helena Šustrová a její životní partner Josef Tojnar v objektu bývalé kotelny v chrudimském sídlišti U Stadionu restauraci. Nazvali ji Na Pohodu. Ale jak to v životě bývá, nové podnikání dostalo překážku hned v úvodu, a to od covidu.
/OBSÁHLÝ ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Už to bude šest let, co se zapsal na veřejnost nesmazatelným písmem. Jiří Halamka, rodák ze Stěžer u Hradce Králové, tehdy ovládl populární kulinářskou soutěž a televizní reality show MasterChef. Tím se mu samozřejmě změnil život.
Romantické večeři ve dvou předchází poněkud trapný výběr pár tisícovek z bankomatu. V řadě českých barů a restaurací lze stále platit pouze v hotovosti. Přestože pandemie bezhotovostním platbám napomohla, některé podniky se s koncem Elektronické evidence tržeb (EET) rychle vrátily ke starým pořádkům. „Je to krok zpátky pro komfort hosta. V roce 2022 lidé chtějí platit nejen fyzickými platebními kartami, ale i přes mobil či hodinky,“ komentoval Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.
Kuchařská esa v čele se Zdeňkem Pohlreichem, delikatesy světové úrovně, špičkové restaurace, škola kávy, vinaři i malé pivovary a k tomu živé koncerty. To vše nabídne dvoudenní Prima Fresh festival, který odstartuje v pátek 3. června v libereckém parku Budyšínská, a potrvá do soboty 4. června.
Americký řetězec Burger King otevřen ve středu 1. června 2022 svou první restauraci v Karviné. Jde o jeho 37. restauraci v Česku. Letos značka plánuje uvést do provozu další 4 nové restaurace. Zaměstnání zde najde přes třicet pracovníků na různé typy úvazků i pozic. Prvních sto návštěvníků si pochutnalo na jejím Whopperu zdarma.
I když by se mohlo zdát, že nedávná pandemie covidu poněkud utlumila podnikatelské aktivity týkající se restaurací, bister či barů, zdaleka tak tomu není. Na Novojičínsku se v poslední době objevilo několik zajímavých podniků, které stojí za to aspoň jednou navštívit. Představujeme vám alespoň čtyři v Novém Jičíně a jeden ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Zachránit lidský život se podařilo policistům a zdravotníkům v úterý 31. května v Benešově nad Ploučnicí. V jedné z restaurací na náměstí zkolaboval muž.
Je Stavbou 20. století a národní kulturní památkou. Ještěd si určitě nespletete. Unikátní stavba je dominantou a symbolem Libereckého kraje, obdivovanou u nás i v zahraničí. Na vrcholu hory Ještěd ve výšce 1012 metrů nad mořem umístil v 70. letech do jedné věže televizní vysílač, restauraci i hotel architekt Karel Hubáček. Ještě před dokončením za ni obdržel od Mezinárodní unie architektů prestižní cenu Augusta Perreta. Budova měří téměř 100 metrů, má tvar tzv. rotačního hyperboloidu a ve tmě z dálky připomíná blikající vesmírnou raketu.
Restaurace čelí nejen rostoucím cenám energií, ale také velkému tlaku na růst mezd kvůli nedostatku zaměstnanců. V budoucnu to může vést k tomu, že podniky budou buď končit, nebo vařit jídlo jen několik dní v týdnu. Tento trend lze vidět už v zahraničí i v Česku. ČTK to řekl manažer Asociace kuchařů a cukrářů Tomáš Popp.
Menu za babku? V rámci akce ProstěJOV! festival dobrého jídla budou mít labužníci možnost ochutnat vybrané speciality čtrnácti restaurací v centru města. Delikatesy místních šéfkuchařů se budou podávat v pátek 10. a sobotu 11. června.
/ANKETA/ I přes to, že se lidé po covidové pauze do restaurací vrátili a tržby hospod nejsou špatné, budou muset restauratéři kvůli stále rostoucím nákladům opět navýšit cenu piva.
I přes to, že se lidé po covidové pauze do restaurací vrátili a tržby hospod nejsou špatné, budou muset restauratéři opět navýšit cenu piva. Za současných ekonomických podmínek je to pro ně nevyhnutelné, myslí si Luboš Kastner, spolumajitel sítě restaurací Hospodska a člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků.
/ANKETA/ I přes to, že se lidé po covidové pauze do restaurací vrátili a tržby hospod nejsou špatné, budou muset i jihočeští restauratéři kvůli stále rostoucím nákladům opět navýšit cenu piva.
V rámci zvýšení bezpečnosti chodců a návštěvníků restaurace Zavadilka na strakonickém Podskalí bude přeložena současná asfaltová cyklostezka v úseku dlouhém zhruba 152 metrů.
Dalo by se říci, že covidové období restauracím příliš nepřálo. Řada jich málem zkrachovala, jiné skutečně zavřely. Přesto jsou restaurace a bistra nová, nebo ty, co otevřely už před pandemií, rozjíždějí novinky.
Grilované párky z Gastronomu znal před revolucí v Teplicích snad každý. Podobně vyhlášeným místem pro rychlé stravování byl po revoluci v roce 1989 Konibar v Kapelní ulici. Na klobásu či karbanátek s rohlíkem podávané „na stojáka“ k dřevěným pultíkům u stěny se sem sjížděli lidé z celého okresu. K tomu, aby si člověk dal dopolední svačinu, stačilo zaparkovat auto na půl hodiny u pošty.
/FOTOGALERIE/ Vykoupat se a k tomu dodržovat pitný režim v letním horku. Oboje budou moci nejen obyvatelé Benešova skloubit hned vedle Benešovského potoka v místech zvaných Koupadla. Nádrž, která není oficiálně uváděna jako koupaliště, ale jen jako požární nádrž s možností koupání na vlastní nebezpečí má dlouhou historii.
Ještě to zkoušejí bez zdražení, ale i na ně brzy dojde. Řeč je o hostinských, kteří se podle zjištění Deníku, snaží udržet cenu piva i v polovině roku na hladině loňska či začátku ledna. „Už to nepůjde,“ říkají.
Ještě to zkoušejí bez zdražení, ale i na ně brzy dojde. Řeč je o hostinských, kteří se podle zjištění Deníku, snaží udržet cenu piva i v polovině roku na hladině loňska či začátku ledna. „Už to nepůjde,“ říkají.
Ještě to zkoušejí bez zdražení, ale i na ně brzy dojde. Řeč je o hostinských, kteří se podle zjištění Deníku, snaží udržet cenu piva i v polovině roku na hladině loňska či začátku ledna. „Už to nepůjde,“ říkají.
Ještě to zkoušejí bez zdražení, ale i na ně brzy dojde. Řeč je o hostinských, kteří se podle zjištění Deníku, snaží udržet cenu piva i v polovině roku na hladině loňska či začátku ledna. „Už to nepůjde,“ říkají.
Dalo by se říci, že covidové období restauracím příliš nepřálo. Řada jich málem zkrachovala, jiné skutečně zavřely. Přesto jsou restaurace a bistra nová, nebo ty, co otevřely už před pandemií, rozjíždějí novinky.
Chtělo by se říct, že Josef a Pavlína Sýkoroví svým rozhodnutím předběhli dobu, neboť to vypadá, že řada restaurací bude muset k podobnému kroku časem také přistoupit, nebude-li chtít zavřít úplně. Stačí v době oběda nakouknout dovnitř podniků – skoro prázdno. Manželé z Polanky nad Odrou na Ostravsku mohou být inspirací.
/FOTOGALERIE/ Chtělo by se říct, že Josef s Pavlínou Sýkorovými svým rozhodnutím předběhli dobu, neboť to vypadá, že řada restaurací bude muset k podobnému kroku časem také přistoupit, nebude-li chtít zavřít úplně. Stačí v době oběda nakouknout dovnitř podniků – skoro prázdno. Manželé z Polanky nad Odrou mohou být inspirací.
Zahrádku před okny nechceme! Část obyvatel z historické židovské čtvrti v Boskovicích na Blanensku napsala na radnici před časem stížnost. Nelíbil se jim provoz letní zahrádky restaurace U Rabína. Ta fungovala na terase v blízkosti jejich domů. Kritici tvrdí, že je v minulosti obtěžoval zejména hluk hostů. Zmíněný podnik na ni nedostal pro letošní sezonu od města povolení.
Část provozovatelů kempů u přehrady na rozmezí Chomutovska a Lounska by také uvítala více možností vyžití, další chtějí zachovat klidnější ráz dovolených v ráji rybářů a jachtařů, nabídka je podle nich dostatečná.
Americký řetězec fastfoodů McDonald's prodá svůj byznys v Rusku současnému provozovateli a držiteli provozní licence Alexandru Govorovi. Největší prodejce hamburgerů na světě uvedl, že firma pak bude v Rusku působit pod jiným názvem. Informovala o tom agentura Reuters. McDonald's už v březnu oznámil, že po ruské invazi na Ukrajinu své aktivity v Rusku pozastavuje a začátkem tohoto týdne uvedl, že je prodá.
Na dovolenou do Turecka? Podle ekonomů to letos není špatný nápad. Vzhledem k tamější obrovské inflaci na tom totiž Češi ušetří. Rozdíl poznají třeba při obědě v restauraci. Zatímco v Česku běžný oběd přijde zhruba na 165 korun, v Turecku zaplatí sedmdesát korun.
To bude velká jízda, nekonečná party. Fanoušci Slovácka si vychutnávají triumf svého týmu ve finále domácího poháru MOL Cupu, výhru 3:1 nad pražskou Spartou slaví v restauracích a ulicích Uherského Hradiště. Nadšení fandové se z Městského stadionu Miroslava Valenty přesunuli do centra, kde pokračují v oslavách.
Budova před lety koupená pro zoo má větší potenciál, než aby tam byla jen zvířata. Tak okomentovala jihlavská primátorka Karolína Koubová záměr, který má Jihlava s bývalou továrnou v těsné blízkosti zoologické zahrady.
Lupič spadl z okna, když chtěl utéct s kradenou elektronikou. Zranil se a stěžoval si na bolest v kotníku. Strážníkům pak tvrdil, že spadl ze stromu a pohoršeně se distancoval od poházené elektroniky okolo.
Deník v novém seriálu představuje oblíbené a vyhlášené restaurace z Beskyd a Frýdecko-Místecka, kam rádi zavítají nejen místní, ale i návštěvníci této oblasti z celého regionu. První z nich je restaurace Imrvére ve Frýdlantu nad Ostravicí, která si získala popularitu v celém regionu nejen díky vyhlášeným hamburgerům. Hosté si tady však pochutnají i na tradiční svíčkové či šťavnatém steaku. Jezdí sem i lidé, kteří znají tento podnik z různých gastronomických či kulturních akcí.
Co lidé ví o Boženě Němcové? Napsala Babičku, pobývala v Litomyšli nebo znají Babiččino údolí. Málokdo ale už ví, že spisovatelka žila také v České Třebové, kde má svoji lavičku, nebo že bydlela s dětmi v restauraci Na Horách. To a další zajímavosti ze života slavné spisovatelky přibližuje projekt Ta Božena!
/FOTO/ Co lidé ví o Boženě Němcové? Napsala Babičku, pobývala v Litomyšli nebo znají Babiččino údolí. Málokdo ale už ví, že spisovatelka žila také v České Třebové, kde má svoji lavičku, nebo že bydlela s dětmi v restauraci Na Horách. To a další zajímavosti ze života slavné spisovatelky přibližuje projekt Ta Božena!
/ANKETA/ K dobré pohodě při popíjení v restauracích a hospodách patří také sledování sportovních přenosů. Finské mistrovství světa v ledním hokeji začalo sice již v pátek, ale česká reprezentace se představí v sobotu a v neděli. V sobotu je na programu utkání s Velkou Británií od 15.20 hodin. V neděli pak reprezentace od 19.20 hodin poměří síly se Švédskem.
Provozovatelé hotelů a penzionů na Chrudimsku mají za sebou složité dvouleté období s omezeními kvůli covidu. Shodují se, že to bylo velmi těžké. Ale vydrželi.
K dobré pohodě při debužírování v restauraci patří také sledování sportovních přenosů. Ty, pro Čecha velmi lákavé se na televizních obrazovkách objeví už v sobotu 14. a neděli 15. května. Na finském MS v ledním hokeji se v uvedené dny utká ČR s Velkou Británií a Švédskem.
/FOTOGALERIE, SERIÁL/ Deník v novém seriálu představuje oblíbené a vyhlášené restaurace z Beskyd a Frýdecko-Místecka, kam rádi zavítají nejen místní, ale i návštěvníci této oblasti z celého regionu. První z nich je restaurace Imrvére ve Frýdlantu nad Ostravicí, která si získala popularitu v celém regionu nejen díky vyhlášeným hamburgerům. Hosté si tady však pochutnají i na tradiční svíčkové či šťavnatém steaku. Jezdí sem i lidé, kteří znají tento podnik z různých gastronomických či kulturních akcí.
Vážení přátelé a těmi myslíme opravdu všechny klienty Arkadie a jejich rodiče, zaměstnance všech středisek Arkadie a jejich rodinné příslušníky, naše sponzory a přátele a samozřejmě i s rodinami, i vás, kteří ještě naši organizaci příliš neznáte, ale máte chuť nás poznat. Letos oslaví svět již podevětadvacáté Mezinárodní den rodiny, vyhlášený v roce 1994 Organizací spojených národů. Po covitové přestávce se k oslavám tohoto významného dne i letos připojíme (počtrnácté) setkáním rodin u Dubického kostelíka v Českém středohoří.