Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Na obědy do restaurací lidé přišli. Zda přijdou i pivaři ukáže až víkend

Na obědy do restaurací lidé přišli. Zda přijdou i pivaři ukáže až víkend

Drtivá většina restaurací na Sokolovsku vládní opatření dodržuje. Najdou se však i tací, kterým stačí čestné prohlášení hostů, že jsou očkovaní či mají vystavený negativní test anebo samotest. Žádnou medializaci si však nepřejí. Nechtějí být středem zájmu kontrolních orgánů. Jejich personál tvrdí, že zdravotní stav druhého člověka nemají právo zkoumat.

Na pivu v době pandemie onemocnění covid-19. Ilustrační snímek

PŘEHLEDNĚ: Do hospody bez očkování či testu? Pokuty hrozí hostům i restauratérům

Od pondělí začne tvrdý režim v hospodách a restauracích. Dovnitř se dostanou jen lidé, kteří se prokáží bezinfekčností (očkování, prodělaná nemoc či test). Ne všichni se však potřebným dokumentem budou chtít prokázat. Deník proto oslovil hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou a mluvčího Policejního prezídia Ondřeje Moravčíka a nastínil jim tři možné varianty, které mohou od pondělí v hospodách nastat. Podívejte se, jaké sankce hrozí.  

Vodní areál v Bešeňové.

OBRAZEM: Vítejte v Bešeňové. Známé slovenské termály decimuje koronavirus

Zděšení, bezradnost, apatie. Na několik dalších týdnů – možná i měsíců – se od pondělí uzavře řada termálních lázní a aquaparků na Slovensku. Desítky okresů totiž od 1. listopadu přecházejí do nejpřísnějšího režimu, který mimo jiné znamená nejen přerušení provozu termálů a wellness, ale také restaurací, jež mohou fungovat pouze v režimu výdejových okýnek.

Hotel Petřín za podzimního západu slunce.

Hotel Petřín nad Jabloncem už ožívá, brzy naplno otevře

Smích dětí, hlasitý hovor dospělých, dobré nápoje a pochutiny v rukou. Donedávna na prostranství před legendárním hotelem Petřín v Jablonci nad Nisou jev nevídaný. Teď ale areál ožívá, a to díky novému provozovateli Ivo Konečnému, jinak také majiteli společnosti Do Jizerek, která provozuje několik desítek lůžek pro turisty v Jizerských horách nebo populární jabloneckou restauraci Půlměsíc. 

Michal Voldřich, šéf Českomoravského svazu minipivovarů

Největší boom minipivovarů už máme za sebou, říká šéf jejich svazu Voldřich

V roce 1993 stál Michal Voldřich spolu s Josefem Valentou u zrodu jednoho z prvních minipivovarů u nás. Teď spolumajitel jihočeského pivovárku Zvíkov stanul v čele Českomoravského svazu minipivovarů, kde po deseti letech vystřídal matadora celého oboru, Jana Šuráně. Na jeho práci chce Voldřich navázat hlavně v propagaci minipivovarnictví. Sám však říká, že tento segment, který dnes čítá skoro 500 minipivovarů, nyní čeká zkouška ohněm.

Jakub Dostál

S novými omezeními k proočkovanosti?

Přesvědčení o definitivním konci pandemie podlehli také mnozí Jihomoravané. Rychlý nárůst počtu nakažených je však pádem do reality. Jedním ze zásadních opatření má být povinnost pro provozovatele restaurací a hospod ke kontrole očkování nebo testování v příslušných termínech, na kterou se připraví od příštího pondělí. Mnozí z nich mají proto dojem, že se ocitají znovu v roli obětních beránků.

Ilustrační foto

Kontroly certifikátů u piva? Žádný problém, pár vteřin, míní hostinský

Vrchní v restauracích bude muset kontrolovat hosta, jestli splňuje podmínky bezinfekčnosti. Pokud to neudělá, riskuje postih, stejně tak host. V Česku se od 1. listopadu kvůli zhoršující se epidemické situaci zpřísňují opatření proti šíření Covidu-19 a řada hostinských již dala najevo, že bezinfekčnost kontrolovat nechtějí a odmítají vyhazovat hosty kvůli tomu, že nemají potřebný certifikát.

Ilustrační foto

Kontroly certifikátů u piva? Žádný problém, pár vteřin, míní olomoucký hostinský

Vrchní v restauracích bude muset kontrolovat hosta, jestli splňuje podmínky bezinfekčnosti. Pokud to neudělá, riskuje postih, stejně tak host. V Česku se od 1. listopadu kvůli zhoršující se epidemické situaci zpřísňují opatření proti šíření Covidu-19 a řada hostinských již dala najevo, že bezinfekčnost kontrolovat nechtějí a odmítají vyhazovat hosty kvůli tomu, že nemají potřebný certifikát.

Lidé popíjející a sedící na zahrádce na pražské Letné 10. května.

Léto mírně zvýšilo tržby v restauracích. Ty se teď ale bojí podzimu

„Dobrý den, ukažte mi, prosím, potvrzení o bezinfekčnosti.“ Těmito slovy budou od 1. listopadu vítat své hosty číšníci a servírky v tuzemských hospodách a restauracích. Až pak přijde na řadu dotaz, co dobrého k jídlu a pití mají zákazníkovi přinést. Nové opatření muselo být zavedeno kvůli rostoucím číslům pozitivních případů s nemocí covid-19. Restauracím ale radost nedělá. Podle nejnovějších dat se totiž během léta začaly nadechovat a teď se bojí dalšího útlumu.

Restaurace Severka v Kraslicích.

Majitelé restaurací na Sokolovsku přemýšlí, jak zvládnou nové nařízení

Mnoho otazníků a neznámých se vznáší nejen v hlavách restauratérů na Sokolovsku, ale i jejich zákazníků nad novým nařízením ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Většinou se shodují na tom, že není v jejich kompetenci kontrolovat zda je či není jejich host očkovaný, má test či zjišťovat jeho totožnost.

Ilustrační foto

Restauratéři na Rakovnicku se obávají úbytku tržeb i slovních útoků od zákazníků

Personál restaurací bude muset z vládního nařízení od 1. listopadu kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Pokud zákazník nebude očkován, bude si tedy muset zaplatit při návštěvě restauračního zařízení test. Restauratéři na Rakovnicku si stěžují, že kromě zdržení při kontrole přijdou významně o tržby, navíc se obávají slovních útoků.

Nový minipivovar v Hustopečích je historicky prvním ve městě. Jeho součástí je hospoda i letní zahrádka.

Napětí kolem hospod: na pivo lidé na Břeclavsku chtějí, očkování však odmítají

Do oblíbené hospody bude chodit navzdory zpřísněným opatřením, která vláda opět vyhlásila kvůli stoupajícím počtům nakažených a hospitalizovaných lidí s Covidem-19. Jiří ze Sedlece na Břeclavsku, jehož celé jméno redakce zná, se ke stolu posadí za každou cenu. Očkovat se ale nenechá, raději si bude platit častější testy.

Respirátory budou nově povinné na všech pracovištích, i těch s uzavřenými kolektivy

PŘEHLEDNĚ: Povinné respirátory v práci, testy už jen za peníze. Co vše se mění

Rychle rostoucí počet pacientů nakažených koronavirem vyděsil ministry. Jen za úterý přibylo 3246 případů, což je nejvíc od 20. dubna. Ve středu se proto vláda sešla na mimořádné schůzi. Kabinet na ní přijal zpřísnění některých protiepidemických pravidel. Hostinští budou muset kontrolovat, zda mají hosté příslušná potvrzení o bezinfekčnosti. Na pracovišti budou povinné respirátory, a za testy si již lidé připlatí. Po zasedání vlády to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Vláda rovněž probírala možnost, aby děti starší 12 let nosily v nejvíce nekažených regionech povinně roušky při vyučování, nejenom na chodbách. Definitivní rozhodnutí ale nepadlo. Podívejte se na přehled schválených pravidel.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Ministerstvo chystá změny opatření. Vojtěch navrhne kontroly v restauracích

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu vládě navrhne, aby personál restaurací musel kontrolovat testy či očkování zákazníků. Chce také obnovit povinné nošení respirátorů uvnitř v zaměstnání, řekl ČTK. Vládě předloží znovu návrh na zkrácení doby platnosti negativních testů na covid-19, zároveň ale chce zkrátit dobu karantény, pokud bude ukončena negativním PCR testem. Od prosince by také testy neměly být hrazeny ze zdravotního pojištění, pokud je nenařídí lékař či hygienická služba.

Duchcovská ulice v Teplicích.

Co je nového v Duchcovské ulici v Teplicích: Nemocnice, restaurace a večerky

V dalším díle seriálu Co je nového jsme zavítali do Duchcovské ulice v Teplicích. Prošli jsme část ulice od velké světelné křižovatky ulic Alejní, U Soudu, Lounská a Duchcovská až ke kruhovému objezdu o nemocnice. V této lokalitě najdete večerky, tabák, květinářství, prodejnu s PC, drony, drůbeží či restauraci U Soudu. 

Oblíbená fastfoodová restaurace již brzy otevře svou pobočku také na Soběslavské ulici v Táboře.

Plukovník Sanders vyhlíží zákazníky v Táboře. KFC má hotovou hrubou stavbu

Na křupavé kuře ve všech podobách bude možné zajít ještě letos i v Táboře. Stavba oblíbené fastfoodové restaurace v druhém největším jihočeském městě opět pokročila. V kraji má řetězec zatím čtyři pobočky, tři jsou v Českých Budějovicích (v Českém Vrbném, Mercury a Igy centru) a jedna se nachází v Písku. Podívejte se.