Drtivá většina restaurací na Sokolovsku vládní opatření dodržuje. Najdou se však i tací, kterým stačí čestné prohlášení hostů, že jsou očkovaní či mají vystavený negativní test anebo samotest. Žádnou medializaci si však nepřejí. Nechtějí být středem zájmu kontrolních orgánů. Jejich personál tvrdí, že zdravotní stav druhého člověka nemají právo zkoumat.
Od pondělí musí všichni hosté restauračních zařízení prokazovat personálu svou bezúhonnost, co se týká nakažení covidem. Hospodští z toho nijak nadšení nejsou, ale vesměs jsou s novým nařízením smířeni.
Restaurace na Chebsku jsou na nová protiepidemická nařízení připravené, nabízejí i možnost udělat si testy přímo na místě. Od 1. listopadu totiž smějí do restaurací jen ti hosté, kteří se prokáží očkováním či negativním testem a je povinností obsluhy to od klientů požadovat.
Kontroly hostů, zda přicházejí na oběd s platným očkovacím certifikátem či jinými doklady o bezinfekčnosti na covid-19, se majitelům restaurací nebo kaváren příliš nelíbí.
Je protiústavní požadovat po hostech informace o jejich zdravotním stavu. To si o kontrolách dokladů bezinfekčnosti, které od pondělí 1. listopadu platí v restauracích, myslí majitel pivovaru s restaurací Malý Janek v Jincích Jiří Janeček. A neřízení respektovat nebude.
S novým měsícem nová opatření. Pocítili to mimo jiné hosté restauračních zařízení na Rokycansku, kteří mohou dovnitř vstoupit s platným testem nebo po očkování proti covidu-19.
Zhruba deset vteřin. Tak dlouho zabrala kontrola aplikace Tečka s certifikátem o očkování. Prokázat se bezinfekčností musí od pondělí 1. listopadu každý návštěvník restaurace i baru.
Do restaurace už jen po očkování nebo s platným testem. Někteří hosté s tím souhlasí, jiní to odsuzují. Provozovatelé restaurací na Klatovsku se obávají úbytku návštěvníků. Kontroly odradily i štamgasty.
Martin Jiskra si v roce 2019 splnil sen, když v Kbelnici na Strakonicku u výpadovky na Prahu otevřel restauraci U Jiskrů. Brzy si díky vstřícnosti, kvalitě jídla i obsluhy a téměř rodinnému přístupu k zákazníkům získal bohatou klientelu.
V souvislosti s do nebe rostoucími cenami za energie či třeba pohonné hmoty se Deník podíval na to, co se v Ostravě zdraží, a kde se s vyššími náklady popasují bez podílu veřejnosti.
Zvyšování cen energií, pohonných hmot, potravin a dalších komodit se brzy projeví na zvyšování cen výrobků i služeb. Vyplývá to z vyjádření vedoucích pracovníků kulturních a sportovních zařízení ve městech okresu, dopravce i zástupce gastrosféry, které Deník tento týden oslovil.
Od pondělí začne tvrdý režim v hospodách a restauracích. Dovnitř se dostanou jen lidé, kteří se prokáží bezinfekčností (očkování, prodělaná nemoc či test). Ne všichni se však potřebným dokumentem budou chtít prokázat. Deník proto oslovil hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou a mluvčího Policejního prezídia Ondřeje Moravčíka a nastínil jim tři možné varianty, které mohou od pondělí v hospodách nastat. Podívejte se, jaké sankce hrozí.
Zděšení, bezradnost, apatie. Na několik dalších týdnů – možná i měsíců – se od pondělí uzavře řada termálních lázní a aquaparků na Slovensku. Desítky okresů totiž od 1. listopadu přecházejí do nejpřísnějšího režimu, který mimo jiné znamená nejen přerušení provozu termálů a wellness, ale také restaurací, jež mohou fungovat pouze v režimu výdejových okýnek.
Smích dětí, hlasitý hovor dospělých, dobré nápoje a pochutiny v rukou. Donedávna na prostranství před legendárním hotelem Petřín v Jablonci nad Nisou jev nevídaný. Teď ale areál ožívá, a to díky novému provozovateli Ivo Konečnému, jinak také majiteli společnosti Do Jizerek, která provozuje několik desítek lůžek pro turisty v Jizerských horách nebo populární jabloneckou restauraci Půlměsíc.
V roce 1993 stál Michal Voldřich spolu s Josefem Valentou u zrodu jednoho z prvních minipivovarů u nás. Teď spolumajitel jihočeského pivovárku Zvíkov stanul v čele Českomoravského svazu minipivovarů, kde po deseti letech vystřídal matadora celého oboru, Jana Šuráně. Na jeho práci chce Voldřich navázat hlavně v propagaci minipivovarnictví. Sám však říká, že tento segment, který dnes čítá skoro 500 minipivovarů, nyní čeká zkouška ohněm.
Přesvědčení o definitivním konci pandemie podlehli také mnozí Jihomoravané. Rychlý nárůst počtu nakažených je však pádem do reality. Jedním ze zásadních opatření má být povinnost pro provozovatele restaurací a hospod ke kontrole očkování nebo testování v příslušných termínech, na kterou se připraví od příštího pondělí. Mnozí z nich mají proto dojem, že se ocitají znovu v roli obětních beránků.
Vrchní v restauracích bude muset kontrolovat hosta, jestli splňuje podmínky bezinfekčnosti. Pokud to neudělá, riskuje postih, stejně tak host. V Česku se od 1. listopadu kvůli zhoršující se epidemické situaci zpřísňují opatření proti šíření Covidu-19 a řada hostinských již dala najevo, že bezinfekčnost kontrolovat nechtějí a odmítají vyhazovat hosty kvůli tomu, že nemají potřebný certifikát.
Vrchní v restauracích bude muset kontrolovat hosta, jestli splňuje podmínky bezinfekčnosti. Pokud to neudělá, riskuje postih, stejně tak host. V Česku se od 1. listopadu kvůli zhoršující se epidemické situaci zpřísňují opatření proti šíření Covidu-19 a řada hostinských již dala najevo, že bezinfekčnost kontrolovat nechtějí a odmítají vyhazovat hosty kvůli tomu, že nemají potřebný certifikát.
Za neschopnost vlády považují hostinští z Chebska nařízení, že mají kontrolovat hosty v restauraci, zda jsou očkovaní proti covidu nebo mají negativní testy.
„Dobrý den, ukažte mi, prosím, potvrzení o bezinfekčnosti.“ Těmito slovy budou od 1. listopadu vítat své hosty číšníci a servírky v tuzemských hospodách a restauracích. Až pak přijde na řadu dotaz, co dobrého k jídlu a pití mají zákazníkovi přinést. Nové opatření muselo být zavedeno kvůli rostoucím číslům pozitivních případů s nemocí covid-19. Restauracím ale radost nedělá. Podle nejnovějších dat se totiž během léta začaly nadechovat a teď se bojí dalšího útlumu.
Mnoho otazníků a neznámých se vznáší nejen v hlavách restauratérů na Sokolovsku, ale i jejich zákazníků nad novým nařízením ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Většinou se shodují na tom, že není v jejich kompetenci kontrolovat zda je či není jejich host očkovaný, má test či zjišťovat jeho totožnost.
Personál restaurací bude muset z vládního nařízení od 1. listopadu kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Pokud zákazník nebude očkován, bude si tedy muset zaplatit při návštěvě restauračního zařízení test. Restauratéři na Rakovnicku si stěžují, že kromě zdržení při kontrole přijdou významně o tržby, navíc se obávají slovních útoků.
Od začátku listopadu budou muset hospodští a personál pohostinských zařízení kontrolovat svoje hosty, zda jsou očkováni, zda mají platný negativní test na covid-19, nebo jestli nemoc prodělali. To se hospodským vůbec nelíbí a zásadně s tím nesouhlasí.
Covid-19 v České republice zrychluje a stávající vláda v souvislosti s tím nařídila zpřísnění opatření. Ty se dotknou například fungování v restauracích. Mají kontrolovat bezinfekčnost hostů. Na pracoviších budou lidé muset nosit ve vnitřních prostorech respirátory.
Do oblíbené hospody bude chodit navzdory zpřísněným opatřením, která vláda opět vyhlásila kvůli stoupajícím počtům nakažených a hospitalizovaných lidí s Covidem-19. Jiří ze Sedlece na Břeclavsku, jehož celé jméno redakce zná, se ke stolu posadí za každou cenu. Očkovat se ale nenechá, raději si bude platit častější testy.
Rychle rostoucí počet pacientů nakažených koronavirem vyděsil ministry. Jen za úterý přibylo 3246 případů, což je nejvíc od 20. dubna. Ve středu se proto vláda sešla na mimořádné schůzi. Kabinet na ní přijal zpřísnění některých protiepidemických pravidel. Hostinští budou muset kontrolovat, zda mají hosté příslušná potvrzení o bezinfekčnosti. Na pracovišti budou povinné respirátory, a za testy si již lidé připlatí. Po zasedání vlády to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Vláda rovněž probírala možnost, aby děti starší 12 let nosily v nejvíce nekažených regionech povinně roušky při vyučování, nejenom na chodbách. Definitivní rozhodnutí ale nepadlo. Podívejte se na přehled schválených pravidel.
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu vládě navrhne, aby personál restaurací musel kontrolovat testy či očkování zákazníků. Chce také obnovit povinné nošení respirátorů uvnitř v zaměstnání, řekl ČTK. Vládě předloží znovu návrh na zkrácení doby platnosti negativních testů na covid-19, zároveň ale chce zkrátit dobu karantény, pokud bude ukončena negativním PCR testem. Od prosince by také testy neměly být hrazeny ze zdravotního pojištění, pokud je nenařídí lékař či hygienická služba.
Ve druhé polovině měsíce září odjelo devatenáct žáků potravinářských oborů a dvě doprovodné osoby ze Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově na dvoutýdenní učební stáž v rámci projektu Erasmus+ do italského města Milano Marittima.
Linec - Vídeň spustila sociální profil na síti, která se specializuje na placený obsah pro dospělé. Vystaví na něm díla, které ostatní sítě označí za pornografii, sdělil našemu webu Martin Landa z Eurocommu, zahraniční kanceláře města Vídně.
Ke konci dovolené na jihu Čech, kam jezdí Monika Šavlová z Kladrub u Stříbra za příbuznými, se vydala na výlet do Borkovických blat. Jak se líbilo turistce v rašeliništi? Čtěte.
„Co je to za šerednou podlahu?“ letěla hlavou Tommyho Vaughna nelogická myšlenka, zatímco ležel pod stolem provozovny rychlého občerstvení Luby's Cafeteria ve městě Killeen v Texasu. Proč nelogická? Protože jídelnou právě procházel šílený střelec a vraždil.
V Olomouci se volební štáb ANO sešel v přízemí restaurace A na výstavišti Flora, odpolední posezení probíhalo ve skromnějším duchu a na vítězství v Olomouckém kraji se připíjelo bílým vínem.
/FOTO/ Za účast ve volbách pivo zdarma. Společně s volebními místnostmi se na jihu Moravy v pátek odpoledne otevřely dveře mnohých podniků. Voliče všech věkových kategorií se k účasti ve sněmovních volbách snaží motivovat nejrůznějšími akcemi.
V některých hospodách hosté nově zaplatí za pivo víc. Hospodští i tak věří, že zákazníci budou chodit dál a že je více než cena zajímá spíše kvalita piva.
V některých hospodách hosté nově zaplatí za pivo víc. Hospodští i tak věří, že zákazníci budou chodit dál a že je více než cena zajímá spíše kvalita piva.
U dálnice D35 z Olomouce do Mohelnice finišuje stavba nové restaurace McDonald’s. Provozovna na katastru Unčovic, místní část Litovle, nabídne dvojitý McDrive, digitální venkovní menuboardy či kavárnu McCafé. Práci v ní najde zhruba 100 lidí
V dalším díle seriálu Co je nového jsme zavítali do Duchcovské ulice v Teplicích. Prošli jsme část ulice od velké světelné křižovatky ulic Alejní, U Soudu, Lounská a Duchcovská až ke kruhovému objezdu o nemocnice. V této lokalitě najdete večerky, tabák, květinářství, prodejnu s PC, drony, drůbeží či restauraci U Soudu.
Na křupavé kuře ve všech podobách bude možné zajít ještě letos i v Táboře. Stavba oblíbené fastfoodové restaurace v druhém největším jihočeském městě opět pokročila. V kraji má řetězec zatím čtyři pobočky, tři jsou v Českých Budějovicích (v Českém Vrbném, Mercury a Igy centru) a jedna se nachází v Písku. Podívejte se.
/Patrání odvoláno/ Policisté pátrají po totožnosti muže a ženy, kteří navštívili dne 7.8. restauraci U Truta v Trutnově. Jak muž, tak i žena by mohli pomoci s objasněním trestného činu neoprávněné opatření platebního prostředku.