Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Pachatelé...

Od sousedů: Májky už se kradou

V neděli v noci odcizilo 15 členů organizace venkovské mládeže Altenburg z Wallersdorfu májku města Deggendorfu. První vyjednávání se starostou Christianem Moserem ztroskotalo, ale ve středu byl strom přece jen poškozeným vykoupen.

Bývalou nádražní budovu ve Svatobořicích proměnil nový majitel v Restauraci Na Nádraží.

Davy cyklistů, plná restaurace: Mutěnka táhne, ožívají i bývalá nádraží

Novou šanci mají někdejší nádražní budovy u zaniklé železniční trati mezi Kyjovem a Mutěnicemi na Hodonínsku. Koleje tam už před lety nahradil asfalt a vlaky cyklisté. Nádraží tak zcela změnila své využití. Čerstvě po kolaudaci má areál v místní části Dubňan, v Jarohněvicích. „Po stavební a výbavové stránce je vše připravené. Je tu sedm bytových jednotek a penzion o devíti pokojích. Všechno je na půdorysu bývalého nádraží, ba dokonce tři byty vznikly z původních bytů z dvacátých let minulého století,“ řekl podnikatel Emil Kazí, jenž za změnou stojí.

Restaurace Na Radnici v Hodoníně zůstává zavřená.

Hodonín: radniční restaurace bude další měsíce bez obědů a večeří

/FOTO/ Vyhlášená bývala dlouhá desetiletí restaurace pod hodonínskou radnicí, která se stylově honosí norimberskou secesí. Hostili se tady novomanželé poté, co sem sešli shora z obřadní síně nebo z protějšího chrámu svatého Vavřince. Blízcí tady pili na zdraví právě pokřtěných dětí nebo po slavnostním vítání občánků.

Ilustrační snímek.

Kontroly ve středočeských restauracích: hygiena odhalila nepořádek i šizení

Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.

Ilustrační snímek.

Kontroly ve středočeských restauracích: hygiena odhalila nepořádek i šizení

Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.

Restaurace - Ilustrační foto

Hospodští hlásí nárůst tržeb. Na rozdíl od služeb se jich válka nedotkla

Lidé se po zimě a loňském roce plném restrikcí vrací do restaurací a hospodským rostou tržby. Jak vyplývá z dat společnosti Storyous, v porovnání s loňským rokem, kdy mohly mít restaurace v prvním čtvrtletí otevřené pouze výdejní okénko, se jim průměrné tržby letos zvýšily téměř o 50 procent.

Plaský pivovar.

Petr Neuman: Už dědovi jsem říkal, že si v Plasích otevřu pivovar

Pivo v plaském klášteře údajně vařili mniši již od jeho založení roku 1144 knížetem Vladislavem II. Jeho úpadek nastal až v novověku, roku 1785 byl pivovar zrušen císařem Josefem II. V roce 1826 získal klášterní areál nového vlastníka, knížete Metternicha.

Restaurace Sokolovna, Stará Bělá, březen 2022.

V Sokolovně ve Staré Bělé mají nové menu. Naopak pivo zde teče už 50 let stejné

/FOTOGALERIE/ V nedalekém lidovém domě mu řemeslo nesvěřili údajně kvůli nedostatku zkušeností, proto se Miroslav Žídek před sedmi lety ujal restaurace ve starobělské Sokolovně. A nyní těží i z toho, že sotva dvě stě metrů vzdálený podnik, který mu dveře neotevřel, položil covid. V Sokolovně navíc reagují na aktuální trendy a poptávku.

Základní škola v Petřkovicích.

Gastro v Petřkovicích vzkvétá. Po covidu otevřeli dva noví provozovatelé

/SERIÁL DENÍKU, FOTOGALERIE/ V uplynulých letech v Petřkovicích řešili „těžká“ témata – jak zpevnit břehy potoka, aby nesjely silnice, jak se vypořádat s uzavřením mostu přes Odru a zvýšenou dopravou, jak opravit kulturní dům. K tomu přišel covid. A přestože výzvou je nyní i generální rekonstrukce mateřské školy, přichází konečně čas příjemnějších témat.

Fritéza při inspekci.

Každý pátý řízek může být problém. Inspekce prověřila restaurace v kraji i Praze

Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Fritéza při inspekci.

Každý pátý řízek může být problém. Inspekce prověřila restaurace v kraji i Praze

Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Fritéza při inspekci.

Každý pátý řízek může být problém. Inspekce prověřila restaurace v kraji i Praze

Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Restaurace - Ilustrační foto

Oběd v restauraci za rok podražil. Růst cen může lidi odradit, říká expertka

Oběd v restauraci v březnu podle společnosti Edenred meziročně zdražil asi o 15 korun na 156 korun. Nejdražší obědy byly v Praze, průměrná cena činila zhruba 175 korun. Jídlo může v důsledku vysoké inflace a dalších nákladů provozovatelů stravovacích zařízení dál zdražovat. Počet lidí, kteří šli v březnu do restaurace na oběd, poprvé od září 2020 překonal hranici 50 procent proti době před koronavirovou krizí. Růst spotřebitelských cen je v dalším období může od návštěvy ale odradit. Společnost Edenred, která se zaměřuje na zaměstnanecké benefity, to uvedla v tiskové zprávě.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedli ve středu kontrolu v brněnské restauraci U Mamlasů. Zaměřili se na kvalitu fritovacího oleje, značení alergenních látek a druhovou pravost masa.

Kontroly friťáků: často smaží na přepáleném oleji, hospoda v centru Brna prošla

/FOTO, VIDEO/ Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji. Zhruba pětina provozovatelů chybuje při značení alergenů a označování druhu masa. Ukazují to nejnovější výsledky kontrol restaurací a dalších podniků provedené Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí ve druhé polovině loňského roku. Ve středu se inspektoři zaměřili na restauraci U Mamlasů na náměstí Svobody v historickém centru Brna.

Nový velikonoční speciál Biskupského pivovaru v Litoměřicích

Zelené i červené. Malé pivovary připravily na Velikonoce speciály

Načervenalou až jantarovou barvu zapadajícího slunce má pivo, které si jako speciál pro letošní Velikonoce nachystali v Biskupském pivovaru v Litoměřicích. Novinka doplní nabídku zeleného piva, které v posledních letech nejen v tomto pivovaru sládci na Litoměřicku na svátky jara připravují.

Demolice starých objektů v areálu na Špičáku.

Objekty na Špičáku jdou k zemi, nahradí je moderní restaurace, zázemí a byty

Na Špičák již najely bagry, k zemi jdou budovy, které se stavěly v roce 1972. Po vybudování čtyřsedačkové lanovky před 17 lety a otevřením rozhledny na vrcholu Špičáku v roce 2014 se začne následně budovat další zásadní stavba pro areál Ski&Bike Špičák - nová restaurace a víceúčelová budova s byty. První část bude hotova již v listopadu.

Těrlicko. Majitelka restaurace a penzionu Hájenka Anna Blažková s personálem. Rok 2022.

Covid byl zlo, na bramboráky do Hájenky v Těrlicku ale opět jezdí lidé zdaleka

/FOTOGALERIE/ „Myslím si, že jsem dost silná, ale toto bylo i na mě moc,“ vzpomíná majitelka restaurace Hájenka u Těrlické přehrady Anna Blažková na poslední dva roky, kdy byly kvůli covidovým opatření několikrát uzavřené, a později zčásti a s různými omezeními otevřené hospody a restaurace a mnozí jejich majitelé kvůli tomu doslova bojovali o přežití.

Těrlicko. Majitelka restaurace a penzionu Hájenka Anna Blažková s personálem. Rok 2022.

Covid byl zlo, na bramboráky do Hájenky v Těrlicku ale opět jezdí lidé zdaleka

/FOTOGALERIE/ „Myslím si, že jsem dost silná, ale toto bylo i na mě moc,“ vzpomíná majitelka restaurace Hájenka u Těrlické přehrady Anna Blažková na poslední dva roky, kdy byly kvůli covidovým opatření několikrát uzavřené, a později zčásti a s různými omezeními otevřené hospody a restaurace a mnozí jejich majitelé kvůli tomu doslova bojovali o přežití.

Speciální zelené pivo.

Dudák opět vyrobil zelené pivo. Už poosmé

/ANKETA/ Ve zcela novém designu nabízí strakonický pivovar oblíbený zelený speciál Velikonoční zelené. „Jedná se o zelený ležák dominantní hořké chuti. Jde o dvanáctistupňové pivo s obsahem alkoholu 4,8 procenta,“ uvádí sládek pivovaru DUDÁK Vlastimil Matej.

Restaurace Baltaci, místo se skvělou gastronomií v srdci Napajedel

Barevné hamburgery i skvělé pivo nabízí Restaurace Baltaci

Napajedla Restaurace Baltaci se nachází v samotném srdci Napajedel. Je to místo, kde personál pro své hosty připravuje nejen jedinečné gastronomické zážitky, ale také vytváří skvělou a neopakovatelnou atmosféru domácího prostředí.

Ilustrační foto

Hospody v Olomouci jsou přes oběd znovu plné. Menu kraluje řízek

Velkou změnu k lepšímu zaznamenali majitelé a provozovatelé restaurací a hospod poté, co byla pro jejich hosty zrušena povinnost prokazovat se certifikátem o bezinfekčnosti. V době podávání obědů jsou mnohé gastropodniky v Olomouckém kraji opět plné. Nejoblíbenějším pokrmem z poledního menu je už tradičně kuřecí nebo vepřový řízek.

Ilustrační foto

Ceny za oběd se v kraji kvůli zvyšujícím se nákladům zvedly ročně o desetikoruny

Dát si obědové menu do stovky je už dávno minulostí. Nyní je v některých restauracích obtížné dostat se s cenou oběda alespoň pod 150 korun. Vlivem covidu a zvyšování nákladů byla většina majitelů restaurací nucena zdražit a to někdy i v řádech desetikorun za polední menu. Deník si v Pardubickém kraji "posvítil" na ceny poledního menu s kuřecím řízkem.

Ilustrační foto

V době obědů jsou hospody v Olomouci zase plné, králem menu je řízek

Velkou změnu k lepšímu zaznamenali majitelé a provozovatelé restaurací a hospod poté, co byla pro jejich hosty zrušena povinnost prokazovat se certifikátem o bezinfekčnosti. V době podávání obědů jsou mnohé gastropodniky v Olomouckém kraji opět plné. Nejoblíbenějším pokrmem z poledního menu je už tradičně kuřecí nebo vepřový řízek.

Parník TS Queen Mary sloužil v letech své největší slávy na skotské řece Clyde. Nyní se na ni po letech vrátí. Snímek pochází z roku 2016, kdy byla loď přepravena do města Glasgow.

Návrat královny. Parník Queen Mary opět vypluje, kdysi vezl mnoho slavných lidí

Když se řekne název Queen Mary, většina lidí si představí legendární zaoceánský parník, který už desítky let pomalu chátrá v přístavu v Kalifornii. Jenže ve Velké Británii existuje i jiný parník Queen Mary. Je o poznání menší, plavil se pouze po řece, jeho příběh je však neméně zajímavý. I jemu donedávna hrozilo, že zůstane navždy uvězněn v docích. Plány se ale změnily a královna opět vypluje.

Potravinářská inspekce zavřela Hong Kong Restauraci v olomoucké Mlýnské ulici.

Restauraci v centru Olomouce zavřela inspekce. Toto tam našla

Špína na každém kroku. Frekventovanou asijskou restauraci Hong Kong vedle populární olomoucké diskotéky uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Otevře ji, až provozovatel splní všechna nařízená opatření. Ve správním řízení mu za hazardování se zdravím zákazníků hrozí nemalá pokuta.