V neděli v noci odcizilo 15 členů organizace venkovské mládeže Altenburg z Wallersdorfu májku města Deggendorfu. První vyjednávání se starostou Christianem Moserem ztroskotalo, ale ve středu byl strom přece jen poškozeným vykoupen.
Novou šanci mají někdejší nádražní budovy u zaniklé železniční trati mezi Kyjovem a Mutěnicemi na Hodonínsku. Koleje tam už před lety nahradil asfalt a vlaky cyklisté. Nádraží tak zcela změnila své využití. Čerstvě po kolaudaci má areál v místní části Dubňan, v Jarohněvicích. „Po stavební a výbavové stránce je vše připravené. Je tu sedm bytových jednotek a penzion o devíti pokojích. Všechno je na půdorysu bývalého nádraží, ba dokonce tři byty vznikly z původních bytů z dvacátých let minulého století,“ řekl podnikatel Emil Kazí, jenž za změnou stojí.
/FOTOGALERIE/ Historie podniku založeného na konci 19. století jako místní koloniál je bohatá nejen po pohostinské stránce. Jeho majitelka a vysokoškolská učitelka v něm naplno rozvinula své vlohy k péči s mladými a Kora se stala zázemím pro řadu sportovních týmů. Od hokeje po rallye veteránů.
/FOTO/ Vyhlášená bývala dlouhá desetiletí restaurace pod hodonínskou radnicí, která se stylově honosí norimberskou secesí. Hostili se tady novomanželé poté, co sem sešli shora z obřadní síně nebo z protějšího chrámu svatého Vavřince. Blízcí tady pili na zdraví právě pokřtěných dětí nebo po slavnostním vítání občánků.
Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.
Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.
V lokalitě U Cihelny mezi kruhovým objezdem u obchodního domu Albert a myčkou automobilů roste od začátku března restaurace rychlého občerstvení McDonald's. Práce běží rychle a v současné době už je celý objekt pod střechou.
Lidé se po zimě a loňském roce plném restrikcí vrací do restaurací a hospodským rostou tržby. Jak vyplývá z dat společnosti Storyous, v porovnání s loňským rokem, kdy mohly mít restaurace v prvním čtvrtletí otevřené pouze výdejní okénko, se jim průměrné tržby letos zvýšily téměř o 50 procent.
/FOTOGALERIE/ Od dubna platí nový manuál pro předzahrádky restaurací v Praze. Ne všichni provozovatelé se s ním ale hodlají smířit, na dvě desítky z nich se dokonce začaly s magistrátem soudit.
Pivo v plaském klášteře údajně vařili mniši již od jeho založení roku 1144 knížetem Vladislavem II. Jeho úpadek nastal až v novověku, roku 1785 byl pivovar zrušen císařem Josefem II. V roce 1826 získal klášterní areál nového vlastníka, knížete Metternicha.
Propojení veřejné a podnikatelské sféry, odhodlání podpořit regionální gastronomii a angažovanost zapojených subjektů. To jsou hlavní ingredience receptu na speciální program pro podporu gastroturistiky v Moravskoslezském kraji s výstižným názvem Pojez.
/FOTOGALERIE/ V nedalekém lidovém domě mu řemeslo nesvěřili údajně kvůli nedostatku zkušeností, proto se Miroslav Žídek před sedmi lety ujal restaurace ve starobělské Sokolovně. A nyní těží i z toho, že sotva dvě stě metrů vzdálený podnik, který mu dveře neotevřel, položil covid. V Sokolovně navíc reagují na aktuální trendy a poptávku.
/SERIÁL DENÍKU, FOTOGALERIE/ V uplynulých letech v Petřkovicích řešili „těžká“ témata – jak zpevnit břehy potoka, aby nesjely silnice, jak se vypořádat s uzavřením mostu přes Odru a zvýšenou dopravou, jak opravit kulturní dům. K tomu přišel covid. A přestože výzvou je nyní i generální rekonstrukce mateřské školy, přichází konečně čas příjemnějších témat.
Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
/FOTOGALERIE/ Propojení veřejné a podnikatelské sféry, odhodlání podpořit regionální gastronomii a angažovanost zapojených subjektů. To jsou hlavní ingredience receptu na speciální program pro podporu gastroturistiky v Moravskoslezském kraji s výstižným názvem Pojez.
Lounským policistům se podařilo zjistit totožnost sprejera, který v minulém měsíci svým dílem „zvelebil“ panelový dům, restauraci a další objekt ve městě. Policisté operativně pátrací činností zjistili, že se jedná o 29letého muže z Lounska.
Oběd v restauraci v březnu podle společnosti Edenred meziročně zdražil asi o 15 korun na 156 korun. Nejdražší obědy byly v Praze, průměrná cena činila zhruba 175 korun. Jídlo může v důsledku vysoké inflace a dalších nákladů provozovatelů stravovacích zařízení dál zdražovat. Počet lidí, kteří šli v březnu do restaurace na oběd, poprvé od září 2020 překonal hranici 50 procent proti době před koronavirovou krizí. Růst spotřebitelských cen je v dalším období může od návštěvy ale odradit. Společnost Edenred, která se zaměřuje na zaměstnanecké benefity, to uvedla v tiskové zprávě.
/FOTO, VIDEO/ Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji. Zhruba pětina provozovatelů chybuje při značení alergenů a označování druhu masa. Ukazují to nejnovější výsledky kontrol restaurací a dalších podniků provedené Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí ve druhé polovině loňského roku. Ve středu se inspektoři zaměřili na restauraci U Mamlasů na náměstí Svobody v historickém centru Brna.
Načervenalou až jantarovou barvu zapadajícího slunce má pivo, které si jako speciál pro letošní Velikonoce nachystali v Biskupském pivovaru v Litoměřicích. Novinka doplní nabídku zeleného piva, které v posledních letech nejen v tomto pivovaru sládci na Litoměřicku na svátky jara připravují.
Načervenalou až jantarovou barvu zapadajícího slunce má pivo, které si jako speciál pro letošní Velikonoce nachystali v Biskupském pivovaru v Litoměřicích. Novinka doplní nabídku zeleného piva, které v posledních letech nejen v tomto pivovaru sládci na Litoměřicku na svátky jara připravují.
Na Špičák již najely bagry, k zemi jdou budovy, které se stavěly v roce 1972. Po vybudování čtyřsedačkové lanovky před 17 lety a otevřením rozhledny na vrcholu Špičáku v roce 2014 se začne následně budovat další zásadní stavba pro areál Ski&Bike Špičák - nová restaurace a víceúčelová budova s byty. První část bude hotova již v listopadu.
Restaurace Baltaci se nachází v samotném srdci Napajedel. Je to místo, kde personál pro své hosty připravuje nejen jedinečné gastronomické zážitky, ale také vytváří skvělou a neopakovatelnou atmosféru domácího prostředí.
V Liberci lidé trvale řeší nedostatek veřejných toalet. A tak město přišlo s nápadem, jak to v době letní sezóny částečně vyřešit. Primátor Liberce bude osobním dopisem vyzývat majitele restaurací, barů či kaváren, aby veřejnosti zpřístupnili toalety ve svých podnicích v období letní sezony.
/FOTOGALERIE/ „Myslím si, že jsem dost silná, ale toto bylo i na mě moc,“ vzpomíná majitelka restaurace Hájenka u Těrlické přehrady Anna Blažková na poslední dva roky, kdy byly kvůli covidovým opatření několikrát uzavřené, a později zčásti a s různými omezeními otevřené hospody a restaurace a mnozí jejich majitelé kvůli tomu doslova bojovali o přežití.
/FOTOGALERIE/ „Myslím si, že jsem dost silná, ale toto bylo i na mě moc,“ vzpomíná majitelka restaurace Hájenka u Těrlické přehrady Anna Blažková na poslední dva roky, kdy byly kvůli covidovým opatření několikrát uzavřené, a později zčásti a s různými omezeními otevřené hospody a restaurace a mnozí jejich majitelé kvůli tomu doslova bojovali o přežití.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Bylo dva dny po Silvestru, když v Horní Malé Úpě hořela jedna z nejstarších tamních chalup. Požár zničil v penzionu Lesní zátiší pokoje, restaurace se zachránila. Provozovatel Jaroslav Vrábel se exkluzivně pro Deník vrátil k události a popsal aktuální stav.
Týdenní menu, rozvoz jídel do firem i domů, salónek, catering. Nejen těchto služeb mohou zájemci od roku 2017 využívat v restauraci Hřiště v Dolním Benešově.
Jedním z nejoriginálnějších podniků na ostravské gastroscéně je jednoznačně michálkovická Restaurace [49]. Z podniku vybudovaném v někdejším cihlovém finském domku s číslem popisným 49 se rychle stala zavedená firemní značka. A plány nekončí.
/ANKETA/ Ve zcela novém designu nabízí strakonický pivovar oblíbený zelený speciál Velikonoční zelené. „Jedná se o zelený ležák dominantní hořké chuti. Jde o dvanáctistupňové pivo s obsahem alkoholu 4,8 procenta,“ uvádí sládek pivovaru DUDÁK Vlastimil Matej.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Místo snídaně roztáhne žaludek šesti litry vody a míří do akce. Tak vypadá soutěžní den Radima Dvořáčka, profesionálního jedlíka z Ostravy.
/FOTOGALERIE/ Jedním z nejoriginálnějších podniků na ostravské gastroscéně je jednoznačně michálkovická Restaurace [49]. Z podniku vybudovaném v někdejším cihlovém finském domku s číslem popisným 49 se rychle stala zavedená firemní značka. A plány nekončí.
/FOTOGALERIE/ Roku 1492 Kolumbus objevil Ameriku. Díky tomu si každý snadno zapamatuje, že vrchol Pradědu leží v nadmořské výšce 1492 metrů. Právě zde se nachází nejvýše položená restaurace v České republice.
/FOTOGALERIE/ Roku 1492 Kolumbus objevil Ameriku. Díky tomu si každý snadno zapamatuje, že vrchol Pradědu leží v nadmořské výšce 1492 metrů. Právě zde se nachází nejvýše položená restaurace v České republice.
V lokalitě U Cihelny mezi kruhovým objezdem u obchodního domu Albert a myčkou automobilů roste restaurace rychlého občerstvení McDonald's. Zatímco ještě před dvěma týdny byly na místě pouze základy stavby, teď už stojí obvodové zdi. Během příštího týden by měla být provozovna dokonce pod střechou.
Hospodě zasvětil kus svého života. Petr Jeřábek od roku 1996 provozuje v Bludovicích, místní části Nového Jičína, restauraci Boss. Kolem hostinců a pohostinství se ale točil již od roku 1985, kdy pracoval v Jednotě, tehdy ještě spotřebním družstvu, a pohostinství měl pod sebou.
Odborní učitelé gastronomických oborů školy vyrazili v rámci projektu Erasmus+ na pracovní stáž do Španělska, a to přímo do překrásného města Malaga. Cílem jejich cesty bylo načerpání nových nápadů, inspirace a zkušeností, které následně předají svým žákům v praktické výuce.
/FOTOGALERIE/ Případ smrti dvacetiletého Sebastiana, který zemřel vloni v říjnu poté, kdy se v havířovské restauraci U Lenina předávkoval drogami, začal v pondělí rozplétat Krajský soud v Ostravě.
/FOTOGALERIE/ Případ smrti dvacetiletého Sebastiana, který zemřel vloni v říjnu poté, kdy se v havířovské restauraci U Lenina předávkoval drogami, začal v pondělí rozplétat Krajský soud v Ostravě.
Jen dvě hodiny v kuse je možné parkovat na parkovišti před restaurací Střelák na českolipské Střelnici. Toto omezení platí pro všední dny, tedy od pondělí do pátku v čase od 8 do 17 hodin.
Studenti z Integrované střední školy ve Slavkově u Brna zavítali na exkurzi do brněnské restaurace Element. Nahlédli pod ruce kuchařům a zjistili, jak důležité jsou zkušenosti ze zahraničí.
Napajedla Restaurace Baltaci se nachází v samotném srdci Napajedel. Je to místo, kde personál pro své hosty připravuje nejen jedinečné gastronomické zážitky, ale také vytváří skvělou a neopakovatelnou atmosféru domácího prostředí.
Velkou změnu k lepšímu zaznamenali majitelé a provozovatelé restaurací a hospod poté, co byla pro jejich hosty zrušena povinnost prokazovat se certifikátem o bezinfekčnosti. V době podávání obědů jsou mnohé gastropodniky v Olomouckém kraji opět plné. Nejoblíbenějším pokrmem z poledního menu je už tradičně kuřecí nebo vepřový řízek.
Dát si obědové menu do stovky je už dávno minulostí. Nyní je v některých restauracích obtížné dostat se s cenou oběda alespoň pod 150 korun. Vlivem covidu a zvyšování nákladů byla většina majitelů restaurací nucena zdražit a to někdy i v řádech desetikorun za polední menu. Deník si v Pardubickém kraji "posvítil" na ceny poledního menu s kuřecím řízkem.
Velkou změnu k lepšímu zaznamenali majitelé a provozovatelé restaurací a hospod poté, co byla pro jejich hosty zrušena povinnost prokazovat se certifikátem o bezinfekčnosti. V době podávání obědů jsou mnohé gastropodniky v Olomouckém kraji opět plné. Nejoblíbenějším pokrmem z poledního menu je už tradičně kuřecí nebo vepřový řízek.
Špína na každém kroku. Frekventovanou asijskou restauraci Hong Kong vedle populární olomoucké diskotéky uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Otevře ji, až provozovatel splní všechna nařízená opatření. Ve správním řízení mu za hazardování se zdravím zákazníků hrozí nemalá pokuta.
Napodruhé to vyšlo. Chata Živec v Píseckých horách má nového nájemce. Je jím společnost DIO restaurant a penzion Putim, která si objekt převezme 1. dubna.
Když se řekne název Queen Mary, většina lidí si představí legendární zaoceánský parník, který už desítky let pomalu chátrá v přístavu v Kalifornii. Jenže ve Velké Británii existuje i jiný parník Queen Mary. Je o poznání menší, plavil se pouze po řece, jeho příběh je však neméně zajímavý. I jemu donedávna hrozilo, že zůstane navždy uvězněn v docích. Plány se ale změnily a královna opět vypluje.
Špína na každém kroku. Frekventovanou asijskou restauraci Hong Kong vedle populární olomoucké diskotéky uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Otevře ji, až provozovatel splní všechna nařízená opatření. Ve správním řízení mu za hazardování se zdravím zákazníků hrozí nemalá pokuta.