Nádražní restaurace fungovala v Adamově už před 110 lety. Měla velkou verandu a původní dřevěný kabát si zachovala dodnes. Po sametové revoluci ji jako první soukromí hospodští provozovali kamarádi Miroslav Černý a Libor Pernica. V roce 1990 ji pojmenovali Vyhybka, což stále připomíná část názvu podniku a jejich vybledlá jména v historickém štítu budovy.
Firemní vánoční večírky nebo sraz spolužáků po letech. Důvod, proč si zamluvit větší stůl v restauraci a trochu to před svátky rozjet. Jenže s tím je pro tuto chvíli podle majitelů gastro podniků na Kutnohorsku podle všeho konec. O večírek, který musí skončit ve 22 hodin, totiž moc nikdo nestojí. Přesně v tolik hodin musí podle aktuálního nařízení vlády restaurace a hospody zavřít.
/VIDEO/ Měla by mít už několik minut zavřeno, přesto se v jedné z pivnic v brněnské ulici Veveří v sobotu po desáté hodině večer dál baví lidé u piva. I přes platná vládní opatření související s koronavirovou pandemií.
Restauratéři zažívají v období pandemie krušné časy. I přesto se však v současné těžké době najdou podnikatelé, kteří mají odvahu a otevřou nový podnik. Jednou z nich je Tereza Pechrová z Plzně, která během několika měsíců přeměnila prostory obchodu v Doudlevecké ulici v Plzni na moderní rodinnou pizzerii. A tento týden tam přivítala první hosty.
/FOTO/ Kvůli koronavirové pandemii musí mít restaurace otevřeno pouze do deseti hodin večer. Navzdory tomu ve středu otevřel v centru Brna nový podnik, Na solnici. Nachází se v Solniční ulici na místě, kde dříve fungovala Zelená Kočka.
Jaká bude vaše první odpověď na otázku „které švédské jídlo znáte?“ Pravděpodobně to budou masové kuličky, tolik zpopularizované nakupováním lehce smontovatelného nábytku.
/VIDEO/ Ani velký pískovcový vodník Tihelňák v červnu nezabránil tomu, aby tornádo napáchalo škody v areálu Cihelny s rybníkem Lužákem. Ten vyhledávají nejen místní, ale také dospělí a děti z okolních obcí včetně sousedního Hodonína. Areál si oblíbili lidé nejen v hlavní letní sezonu, ale také v chladných dnech v zimě, kdy sem míří milovníci otužování.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Trutnov se v úterý dočkal. Druhé největší město Královéhradeckého kraje je po Hradci Králové druhým místem v regionu, kde otevřel pobočku výrobce smažených kuřecích kousků KFC (Kentucky Fried Chicken). Pro KFC je to 114. restaurace v Česku. Letos jich otevírá sedm, stejně jako loni. V Trutnově vyrostla pobočka KFC během půl roku v obchodní zóně u výpadovky na hory, kde sídlí Tesco či OBI. "Chceme jít do menších měst, abychom byli lidem blíž a oni nemuseli jezdit tak daleko," přiblížil Libor Hubík, ředitel značky KFC pro Česko, Rakousko a Německo, strategii světového fastfoodového řetězce.
Vládní nařízení zamezilo lidem, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali covid, navštěvovat restaurace. Majitelé podniku Jedno bistro v Ústí nad Orlicí s takovým rozhodnutím nesouhlasí. Do vitríny i na sociální sítě vyvěsili zelenou cedulku s označením „volná zóna“. Zatímco někteří lidé jim za takové gesto aplaudovali, druzí upozorňovali na nezodpovědný přístup. Oni prý ale nechtějí rozdělovat své zákazníky.
Vládní nařízení zamezilo lidem, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali covid, navštěvovat restaurace. Majitelé podniku Jedno bistro v Ústí nad Orlicí s takovým rozhodnutím nesouhlasí. Do vitríny i na sociální sítě vyvěsili zelenou cedulku s označením „volná zóna“. Zatímco někteří lidé jim za takové gesto aplaudovali, druzí upozorňovali na nezodpovědný přístup. Oni prý ale nechtějí rozdělovat své zákazníky.
/FOTOGALERIE/ Kyblík smažených kuřecích pochoutek pro prvních 114 zákazníků zdarma, soutěže a zábavné aktivity pro děti, fotokoutek. Tak bude vypadat v úterý první den v nové restauraci světového fastfoodového řetězce KFC v Trutnově. Pro veřejnost otevře v 11 hodin. Pro KFC to bude 114. restaurace v Česku, v kraji první mimo Hradec Králové, kde má tři pobočky. V Trutnově vyrostla v obchodní zóně vedle výpadovky na hory, kde sídlí Tesco či OBI.
Odrazují vás současná protiepidemická opatření od návštěvy restaurací, kulturních a sportovních akcí? Takovou otázku pokládala v ulicích Ústí nad Labem spolupracovnice Ústeckého deníku Tereza Havlová. Podívejte se na odpovědi šesti respondentů a hlasujte v anketě pod článkem.
Fanoušci specialit z čerstvého kuřecího masa se konečně dočkali i v Táboře. V pořadí již 113. restaurace se v pondělí dopoledne slavnostně otevřela v nákupním parku Stop Shop na jižním okraji města. Již tradičně byl pro hosty v den otevření připraven zábavný program, soutěže nebo fotokoutek.
Obec Tmaň nechala zrekonstruovat poslední místní restauraci, která se nyní pyšní zajímavým designem, spojujícím moderní styl a retro. Původní čtyřková hospoda v prostorách, kterým místní říkají Kulturák, na začátku letošního roku slavila 55 let od svého otevření.
Zajít si do restaurace, ke kadeřníkovi, do kina nebo divadla není za současně platných podmínek možné bez certifikátu o očkování proti covidu nebo s lékařským potvrzením o prodělané nemoci. S tím se někteří živnostníci nechtějí smířit a na rovinu už ohlásili, že nic kontrolovat nehodlají.
Zajít si do restaurace, ke kadeřníkovi, do kina nebo divadla není za současně platných podmínek možné bez certifikátu o očkování proti covidu nebo s lékařským potvrzením o prodělané nemoci. S tím se někteří živnostníci nechtějí smířit a na rovinu už ohlásili, že nic kontrolovat nehodlají.
Od pondělí 8. listopadu do pátku 12. listopadu 2021 se na Gymnáziu Teplice konala schůzka v rámci projektu SLIDE – „Sustainable Lifestyle In Digital Environments“ programu Erasmus+. Spolupráce v loňském školním roce probíhala pouze virtuálně a tentokrát do Teplic přijelo celkem 32 účastníků ze čtyř partnerských škol: Lyseonpuiston lukio, Rovaniemi (Finsko), Menntaskólinn Hamrahlid, Reykjavík (Island), Liceo Scientifico Statale "Alessandro Volta", Torino (Itálie), Liceul Teoretic Iancu C. Vissarion, Titu (Rumunsko).
Jídlo do krabičky, káva do kelímku. Štamgasti přerovských hospůdek, kaváren a restaurací se v pondělí ráno probudili do nové reality - podle vládních opatření do svého oblíbeného podniku bez dokladu o očkování nebo prodělané nemoci nemohou. Nová opatření, která mají zabránit šíření koronaviru, dolehla na provozovatele v Přerově plnou vahou. Majitelé podniků hlásí razantní propad tržeb.
Příští týden se otevře v Trutnově historicky první restaurace světových značek fastfoodových řetězců v Krkonoších. V úterý 30. listopadu v 11 hodin spustí provoz KFC (Kentucky Fried Chicken).
Nelogické, diskriminační, likvidační. Takto někteří lidé hovoří o zpřísněných protiepidemických vládních opatření, která platí od pondělí. Nelíbí se jim, že návštěvy restaurací, kadeřnictví či hotelů jsou dovolené pouze očkovaným nebo těm co v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19. Nesouhlasí s nimi ani někteří podnikatelé.
Při návštěvě restaurací, služeb a hromadných akcí je od pondělí nutné mít certifikát o plném očkování nebo potvrzení o prodělání covidu v uplynulých 180 dnech. Antigenní ani PCR testy již nebudou až na výjimky platit. Co dalšího se ještě mění?
Ostravský šéfkuchař Radek Kašpárek a jeho tým Field restaurantu v Praze oslavuje pátou obhajobu Michelinské hvězdy. Prestižní hvězdu v gastronomickém průvodci Michelin si udržely pražské restaurace Field a La Degustation Boheme Bourgeoise.
Potvrzeno! Prestižní hvězdu v gastronomickém průvodci Michelin si udržely pražské restaurace Field a La Degustation Boheme Bourgeoise. Další nové hvězdy Praha nemá. Nicméně Michelin dává i doporučení zvané Bib Gourmand, což znamená výjimečné jídlo za rozumnou cenu. A z „Biba“ se raduje hned pět restaurací v hlavním městě.
Zajít si do restaurace, do kina, na koncert, do kadeřnictví nebo na blížící se vánoční trhy. To se už od pondělí 22. listopadu stane výsadou pouze pro očkované nebo pro ty, kteří onemocnění covid-19 prokazatelně prodělali.
Vláda od pondělí vzhledem ke zhoršující se situaci v Česku znovu zpřísní protiepidemická opatření. Testy jako covidový certifikát úplně skončí, i ty citlivější PCR. Omezení se dotkne hromadných akcí a služeb, včetně restaurací, kde od noci na pondělí budou smět posedět jen očkovaní nebo lidé, kteří překonali Covid-19.
Česko zásadním způsobem přitvrzuje v boji s epidemií koronaviru. Nová opatření se dotknou hlavně lidí neočkovaných proti nemoci Covid-19. Ti se tak nedostanou do restaurací, hospod, ubytovacích zařízení či na hromadné akce, zakázané pro ně budou i služby. Testy, a to jak PCR či antigenní, budou uznávané pouze ve výjimečných případech.
Vláda od pondělí vzhledem ke zhoršující se situaci v Česku znovu zpřísní protiepidemická opatření. Testy jako covidový certifikát úplně skončí, i ty citlivější PCR. Omezení se dotkne hromadných akcí a služeb, včetně restaurací, kde od noci na pondělí budou smět posedět jen očkovaní nebo lidé, kteří překonali Covid-19.
V dobách největší slávy se areál Barrandovských teras hemžil návštěvníky, o nedělích se tu podávalo až tři tisíce obědů, na skleničku sem chodili třeba Oldřich Nový, Vlasta Burian nebo Adina Mandlová. Padesátimetrový plavecký bazén přímo pod terasami měl šest závodních drah a jeho tribuny pojaly čtyři tisíce diváků. Na místě dlouho chátrajícího komplexu by měla v budoucnu být opět restaurace a nově i hotel. Jejich otevření je ovšem v nedohlednu…
Už dva týdny musí restaurace kontrolovat testy či očkování návštěvníků. V Ústeckém kraji hlásí propady tržeb o 40 až 80 %. Obávají se další rány – konce uznávání antigenních testů.
Už tři a půl roku se v českých restauracích, kavárnách a barech nekouří. O tom, jak příznivě se k tomuto rozhodnutí staví veřejnost, svědčí údaj z velkého jarního průzkumu mezi čtenáři Deníku. Celkem 72 procent z bezmála deseti a půl tisíce respondentů totiž uvedlo, že zákaz kouření v restauracích a veřejných prostorách byl správný krok.
Jen oči pro pláč mají nyní hospodští. Od doby, kdy začali kontrolovat bezinfekčnost hostů, klesl počet lidí v hospodách o třetinu až polovinu. Teď přijde další rána, od prosince nebudou antigenní testy k návštěvě restauračního zařízení stačit. Restaurace tak čeká další propad návštěvnosti a vyhodit mohou i antigenní testy, které hostinští nakoupili pro samotestování hostů přímo v hospodách. Restuaratéři se zlobí a žádají kompenzace.
Částka 26 tisíc korun – to je pokuta, kterou má zaplatit majitel restaurace Imrvere v Žamberku za to, že během kontroly, kterou v jeho restauraci prováděli pracovníci České obchodní inspekce, prodala zdejší obsluha alkohol dvěma nezletilým dívkám. Nešlo však o nikoho jiného, než o najaté volavky, které záměrně lhaly o svém věku. Číšnice jim pak přinesla alkoholický nápoj, který si objednaly.
Také dodržujete tradice a nenechali jste si ujít svatomartinskou husu? O tom, jak místo do restaurace zamířila naše čtenářka do kuchyně, nám napsala Hana Lalošáková. Velice děkujeme.
Pomoc majitelům restaurací. Tak jihlavští radní komentují své dvě aktuální rozhodnutí. Majitelé předzahrádek mají o rok déle, než začne platit nová vyhláška, a navíc mohou dostat zpět poplatek za předzahrádku.
Na Den svatého Martina a po celý víkend mnoho restaurací již tradičně nabízelo svatomartinskou husu a další pokrmy spojené s tímto svátkem. Zájem o toto tradiční menu byl i na Pardubicku velký. Přesto ho covidová opatření velice ovlivnila.
Pokud se vláda rozhodne pouštět do restaurací jen očkované proti koronaviru, půjde podle provozovatele strakonické restaurace Plzeňka Hangár Roberta Soukupa o přemrštěný nátlak.
Nová povinnost provozovatelů restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti si vybrala svou daň. Podle restauratérů, se kterými Deník mluvil, jim ubylo 10 až 30 procent zákazníků. Navíc přibylo naštvaných strávníků, kteří svoji neochotu ukazovat očkovací certifikát nebo doklady o negativním testu či prodělání nemoci, dávají personálu restaurací najevo.
Nová povinnost provozovatelů restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti si vybrala svou daň. Podle restauratérů, se kterými Deník mluvil, jim ubylo 10 až 30 procent zákazníků. Navíc přibylo naštvaných strávníků, kteří svoji neochotu ukazovat očkovací certifikát nebo doklady o negativním testu či prodělání nemoci, dávají personálu restaurací najevo.
Skiareál Lipno už se připravuje na zimní sezonu, přestože není jisté, zda se opravdu uskuteční a za jakých podmínek. Pro své návštěvníky přichystal nové kurzy včetně komfortnějšího zázemí, novinky má také v oblasti gastronomie a ubytování.
Spánek uprostřed silnice i na parkovišti u divadla. A také židle létající vzduchem. Žďárské strážníky potrápili opilci. Vyjížděli hned ke třem případům, jejichž společným jmenovatelem byl alkohol.
Pamatujete si doby, kdy jste v restauraci pro cigaretový dým málem neviděli na bar? Doby, kdy se běžně kouřilo v práci, v autě, ve vlaku? Společnost se proměnila. S tím, jak cigarety zmizely z restaurací i dopravních prostředků, začali je opouštět i sami kuřáci. Stále častěji je nahrazují alternativními možnostmi.
Blikající hasičské majáky ozářily ve sváteční podvečer osmadvacátého října jihlavské sídliště Srázná. „Zabouchla jsem si dveře u bytu, nemohla domů a hlavně ani ke svým lékům. Velmi ochotně mi pomohl Jan Škrabánek, který pohotově zavolal pomoc hasičů a ti zabouchnuté dveře otevřeli,“ uvedla seniorka Hana Čiháková a všem prostřednictvím Deníku vyjádřila poděkování.
Česko přitvrdí v boji s koronavirem. Babišova vláda v demisi v pátek rozhodne o tom, zda do restaurací, na koncerty či na stadiony budou moci jen očkovaní lidé anebo ti, kteří nemoc v posledních 180 dnech prodělali. Na konci listopadu by se měli žáci plošně testovat ve školách.
Ve vyhlášené písecké restauraci Ostrov vaří od října francouzský kuchař Thomas Venel. V minulosti pracoval v michelinských restauracích v Anglii, kvůli tehdejší přítelkyni odešel do Čech a dva roky vařil ve známých pražských restauracích Don Giovani a SOHO Restaurant.
Je to úplná exploze chutí a vůní: v bílých vínech najdeme nejčastěji aroma exotického ovoce, v červených ucítíme švestková povidla či třešně a v případě růžových vín i lesní jahody či maliny. Svatomartinská vína, jejichž oficiální prodej začíná dnes, většinou zmizí z regálů obchodů i nápojových lístků restaurací během pár týdnů.Z popíjení svatomartinského se stal etablovaný rituál.
Nynější razantní vzestup epidemie koronaviru za poslední dva týdny podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha vyprázdnil restaurace. Aby minipivovary mohly přežít zimu, vláda by jim podle něj měla připravit pomoc formou kompenzací. Voldřich to řekl na předávání výročních cen Sdružení přátel piva ve Stěžerách na Hradecku.
/FOTOGALERIE/ Vloupáních do obchodů, restaurací, barů a dalších podniků ve Slaném od poloviny srpna výrazně přibývá. Zatím neznámý pachatel nebo pachatelé mají na svědomí už více než 20 případů, které se pokaždé odehrávají podle stejného scénáře. K vloupání vesměs dochází v nočních nebo brzkých ranních hodinách, pachatel vleze nikým nepozorován do provozovny vypáčeným oknem, případně zadním vchodem, a sebere, co mu přijde pod ruku. Někdy peníze, jindy cigarety, montérky, příště láhve s alkoholem, zahradní sekačky nebo jiné nářadí.
/FOTOGALERIE/ Vloupáních do obchodů, restaurací, barů a dalších podniků ve Slaném od poloviny srpna výrazně přibývá. Zatím neznámý pachatel nebo pachatelé mají na svědomí už více než 20 případů, které se pokaždé odehrávají podle stejného scénáře. K vloupání vesměs dochází v nočních nebo brzkých ranních hodinách, pachatel vleze nikým nepozorován do provozovny vypáčeným oknem, případně zadním vchodem, a sebere, co mu přijde pod ruku. Někdy peníze, jindy cigarety, montérky, příště láhve s alkoholem, zahradní sekačky nebo jiné nářadí.