Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Legendární nádražní restaurace Vyhybka půjde zanedlouho k zemi. Ustoupí rozsáhlé rekonstrukci adamovského nádraží za 834 milionů.

Konec legendy v Adamově. Před lety zničil hospodu požár, teď ji smetou bagry

Nádražní restaurace fungovala v Adamově už před 110 lety. Měla velkou verandu a původní dřevěný kabát si zachovala dodnes. Po sametové revoluci ji jako první soukromí hospodští provozovali kamarádi Miroslav Černý a Libor Pernica. V roce 1990 ji pojmenovali Vyhybka, což stále připomíná část názvu podniku a jejich vybledlá jména v historickém štítu budovy.

Ilustrační foto

O večírek do deseti večer nikdo nestojí

Firemní vánoční večírky nebo sraz spolužáků po letech. Důvod, proč si zamluvit větší stůl v restauraci a trochu to před svátky rozjet. Jenže s tím je pro tuto chvíli podle majitelů gastro podniků na Kutnohorsku podle všeho konec. O večírek, který musí skončit ve 22 hodin, totiž moc nikdo nestojí. Přesně v tolik hodin musí podle aktuálního nařízení vlády restaurace a hospody zavřít.

Tereza Pechrová (vlevo) a její švagrová Kateřina Pechrová společně pracují v rodinné pizzerii Terra.

Pandemie ji nezastrašila. V Plzni si otevřela pizzerii

Restauratéři zažívají v období pandemie krušné časy. I přesto se však v současné těžké době najdou podnikatelé, kteří mají odvahu a otevřou nový podnik. Jednou z nich je Tereza Pechrová z Plzně, která během několika měsíců přeměnila prostory obchodu v Doudlevecké ulici v Plzni na moderní rodinnou pizzerii. A tento týden tam přivítala první hosty.

Areál u Lužáku poslední listopadový den roku 2021.

Restaurace u Lužáku v Lužicích půjde k zemi, nahradí ji nová i se zázemím

/VIDEO/ Ani velký pískovcový vodník Tihelňák v červnu nezabránil tomu, aby tornádo napáchalo škody v areálu Cihelny s rybníkem Lužákem. Ten vyhledávají nejen místní, ale také dospělí a děti z okolních obcí včetně sousedního Hodonína. Areál si oblíbili lidé nejen v hlavní letní sezonu, ale také v chladných dnech v zimě, kdy sem míří milovníci otužování.

V Trutnově se otevřela v úterý první restaurace KFC v Krkonoších.

Trutnov se dočkal KFC. Jít do menších měst je strategie, říká ředitel pro Česko

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Trutnov se v úterý dočkal. Druhé největší město Královéhradeckého kraje je po Hradci Králové druhým místem v regionu, kde otevřel pobočku výrobce smažených kuřecích kousků KFC (Kentucky Fried Chicken). Pro KFC je to 114. restaurace v Česku. Letos jich otevírá sedm, stejně jako loni. V Trutnově vyrostla pobočka KFC během půl roku v obchodní zóně u výpadovky na hory, kde sídlí Tesco či OBI. "Chceme jít do menších měst, abychom byli lidem blíž a oni nemuseli jezdit tak daleko," přiblížil Libor Hubík, ředitel značky KFC pro Česko, Rakousko a Německo, strategii světového fastfoodového řetězce.

Podnik v Ústí zavřel dveře a znovu rozjel výdejní okénko.

Zelená pro všechny, nebo nic. Ústecké bistro ze solidarity k neočkovaným zavřelo

Vládní nařízení zamezilo lidem, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali covid, navštěvovat restaurace. Majitelé podniku Jedno bistro v Ústí nad Orlicí s takovým rozhodnutím nesouhlasí. Do vitríny i na sociální sítě vyvěsili zelenou cedulku s označením „volná zóna“. Zatímco někteří lidé jim za takové gesto aplaudovali, druzí upozorňovali na nezodpovědný přístup. Oni prý ale nechtějí rozdělovat své zákazníky.

Podnik v Ústí zavřel dveře a znovu rozjel výdejní okénko.

Bistro v Ústí: Nebudeme lustrovat zákazníky! Raději přes okénko prodávají všem

Vládní nařízení zamezilo lidem, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali covid, navštěvovat restaurace. Majitelé podniku Jedno bistro v Ústí nad Orlicí s takovým rozhodnutím nesouhlasí. Do vitríny i na sociální sítě vyvěsili zelenou cedulku s označením „volná zóna“. Zatímco někteří lidé jim za takové gesto aplaudovali, druzí upozorňovali na nezodpovědný přístup. Oni prý ale nechtějí rozdělovat své zákazníky.

KFC otevře v úterý 30. listopadu v Trutnově svoji první restauraci v Krkonoších.

KFC otvírá v úterý v Trutnově. Kyblíky zdarma, jídlo z auta, šedesát pracovníků

/FOTOGALERIE/ Kyblík smažených kuřecích pochoutek pro prvních 114 zákazníků zdarma, soutěže a zábavné aktivity pro děti, fotokoutek. Tak bude vypadat v úterý první den v nové restauraci světového fastfoodového řetězce KFC v Trutnově. Pro veřejnost otevře v 11 hodin. Pro KFC to bude 114. restaurace v Česku, v kraji první mimo Hradec Králové, kde má tři pobočky. V Trutnově vyrostla v obchodní zóně vedle výpadovky na hory, kde sídlí Tesco či OBI.

KFC otevřelo v Táboře svou již 113. restauraci.

Na křupavé kuře už i v Táboře. KFC otevřelo novou restauraci

Fanoušci specialit z čerstvého kuřecího masa se konečně dočkali i v Táboře. V pořadí již 113. restaurace se v pondělí dopoledne slavnostně otevřela v nákupním parku Stop Shop na jižním okraji města. Již tradičně byl pro hosty v den otevření připraven zábavný program, soutěže nebo fotokoutek.

Na teplickém gymnáziu se setkali studenti z partnerských škol.

Na teplickém gymnáziu se setkali studenti z partnerských škol

Od pondělí 8. listopadu do pátku 12. listopadu 2021 se na Gymnáziu Teplice konala schůzka v rámci projektu SLIDE – „Sustainable Lifestyle In Digital Environments“ programu Erasmus+. Spolupráce v loňském školním roce probíhala pouze virtuálně a tentokrát do Teplic přijelo celkem 32 účastníků ze čtyř partnerských škol: Lyseonpuiston lukio, Rovaniemi (Finsko), Menntaskólinn Hamrahlid, Reykjavík (Island), Liceo Scientifico Statale "Alessandro Volta", Torino (Itálie), Liceul Teoretic Iancu C. Vissarion, Titu (Rumunsko).

První den nových opatření znamenal pro majitele restaurací v Přerově citelný propad tržeb, 22. listopadu 2021

Provozovatelé restaurací v Přerově: Propad tržeb je razantní

Jídlo do krabičky, káva do kelímku. Štamgasti přerovských hospůdek, kaváren a restaurací se v pondělí ráno probudili do nové reality - podle vládních opatření do svého oblíbeného podniku bez dokladu o očkování nebo prodělané nemoci nemohou. Nová opatření, která mají zabránit šíření koronaviru, dolehla na provozovatele v Přerově plnou vahou. Majitelé podniků hlásí razantní propad tržeb.

Očkování na jihu Moravy.

Likvidační a diskriminační. Jihomoravané kritizují nová protiepidemická opatření

Nelogické, diskriminační, likvidační. Takto někteří lidé hovoří o zpřísněných protiepidemických vládních opatření, která platí od pondělí. Nelíbí se jim, že návštěvy restaurací, kadeřnictví či hotelů jsou dovolené pouze očkovaným nebo těm co v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19. Nesouhlasí s nimi ani někteří podnikatelé.

Restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise

Dvě pražské restaurace drží Michelinské hvězdy. Průvodce ale doporučuje i další

Potvrzeno! Prestižní hvězdu v gastronomickém průvodci Michelin si udržely pražské restaurace Field a La Degustation Boheme Bourgeoise. Další nové hvězdy Praha nemá. Nicméně Michelin dává i doporučení zvané Bib Gourmand, což znamená výjimečné jídlo za rozumnou cenu. A z „Biba“ se raduje hned pět restaurací v hlavním městě.

Známý olomoucký restauratér František Lorenc.

Neočkovaní bez hospod? Je to jejich volba, míní olomoucký restauratér

Vláda od pondělí vzhledem ke zhoršující se situaci v Česku znovu zpřísní protiepidemická opatření. Testy jako covidový certifikát úplně skončí, i ty citlivější PCR. Omezení se dotkne hromadných akcí a služeb, včetně restaurací, kde od noci na pondělí budou smět posedět jen očkovaní nebo lidé, kteří překonali Covid-19.

Kvůli šíření nemoci covid-19 musejí provozovatelé restaurací, barů a kaváren kontrolovat doklady o bezinfekčnosti. Nově přitom nestačí negativní testy…

PŘEHLEDNĚ: Na pivo či na koncert jen s očkováním. Co vše se od pondělí mění

Česko zásadním způsobem přitvrzuje v boji s epidemií koronaviru. Nová opatření se dotknou hlavně lidí neočkovaných proti nemoci Covid-19. Ti se tak nedostanou do restaurací, hospod, ubytovacích zařízení či na hromadné akce, zakázané pro ně budou i služby. Testy, a to jak PCR či antigenní, budou uznávané pouze ve výjimečných případech. 

Známý olomoucký restauratér František Lorenc.

Neočkovaní bez hospod? Je to jejich volba, míní olomoucký restauratér

Vláda od pondělí vzhledem ke zhoršující se situaci v Česku znovu zpřísní protiepidemická opatření. Testy jako covidový certifikát úplně skončí, i ty citlivější PCR. Omezení se dotkne hromadných akcí a služeb, včetně restaurací, kde od noci na pondělí budou smět posedět jen očkovaní nebo lidé, kteří překonali Covid-19.

Barrandovské terasy

Barrandovské terasy. Zrodily se za půl roku, od znárodnění chátraly

V dobách největší slávy se areál Barrandovských teras hemžil návštěvníky, o nedělích se tu podávalo až tři tisíce obědů, na skleničku sem chodili třeba Oldřich Nový, Vlasta Burian nebo Adina Mandlová. Padesátimetrový plavecký bazén přímo pod terasami měl šest závodních drah a jeho tribuny pojaly čtyři tisíce diváků. Na místě dlouho chátrajícího komplexu by měla v budoucnu být opět restaurace a nově i hotel. Jejich otevření je ovšem v nedohlednu…

Kuřákům vzali restaurace, přešli proto na vapování

Už tři a půl roku se v českých restauracích, kavárnách a barech nekouří. O tom, jak příznivě se k tomuto rozhodnutí staví veřejnost, svědčí údaj z velkého jarního průzkumu mezi čtenáři Deníku. Celkem 72 procent z bezmála deseti a půl tisíce respondentů totiž uvedlo, že zákaz kouření v restauracích a veřejných prostorách byl správný krok.  

Jen oči pro pláč mají nyní hospodští. Od doby, kdy začali kontrolovat bezinfekčnost hostů, klesl počet lidí v hospodách o třetinu až polovinu

Můžeme to vyhodit. Hospody žehrají na konec antigenních testů

Jen oči pro pláč mají nyní hospodští. Od doby, kdy začali kontrolovat bezinfekčnost hostů, klesl počet lidí v hospodách o třetinu až polovinu. Teď přijde další rána, od prosince nebudou antigenní testy k návštěvě restauračního zařízení stačit. Restaurace tak čeká další propad návštěvnosti a vyhodit mohou i antigenní testy, které hostinští nakoupili pro samotestování hostů přímo v hospodách. Restuaratéři se zlobí a žádají kompenzace.

Dvě patnáctileté figurantky, které záměrně a za odměnu lhaly o svém věku, panák rumu, tučná pokuta pro majitele restaurace a trestní oznámení na Českou obchodní inspekci (ČOI). Tak by se dala popsat kontrola restaurace Imrvere v Žamberku (na snímku)

Výsledek kontroly ČOI v Žamberku: Odměna pro volavky, pokuta pro majitele

Částka 26 tisíc korun – to je pokuta, kterou má zaplatit majitel restaurace Imrvere v Žamberku za to, že během kontroly, kterou v jeho restauraci prováděli pracovníci České obchodní inspekce, prodala zdejší obsluha alkohol dvěma nezletilým dívkám. Nešlo však o nikoho jiného, než o najaté volavky, které záměrně lhaly o svém věku. Číšnice jim pak přinesla alkoholický nápoj, který si objednaly.

Ilustrační foto

Restauracím kvůli kontrolám ubyli hosté. Naopak víc je naštvaných strávníků

Nová povinnost provozovatelů restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti si vybrala svou daň. Podle restauratérů, se kterými Deník mluvil, jim ubylo 10 až 30 procent zákazníků. Navíc přibylo naštvaných strávníků, kteří svoji neochotu ukazovat očkovací certifikát nebo doklady o negativním testu či prodělání nemoci, dávají personálu restaurací najevo.

Ilustrační foto

Restauracím kvůli kontrolám ubyli hosté. Naštvaných strávníků je naopak víc

Nová povinnost provozovatelů restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti si vybrala svou daň. Podle restauratérů, se kterými Deník mluvil, jim ubylo 10 až 30 procent zákazníků. Navíc přibylo naštvaných strávníků, kteří svoji neochotu ukazovat očkovací certifikát nebo doklady o negativním testu či prodělání nemoci, dávají personálu restaurací najevo.

První cigaretu si mladí Češi zapalují mezi patnáctým a osmnáctým rokem.

Kam se poděl český kuřák?

Pamatujete si doby, kdy jste v restauraci pro cigaretový dým málem neviděli na bar? Doby, kdy se běžně kouřilo v práci, v autě, ve vlaku? Společnost se proměnila. S tím, jak cigarety zmizely z restaurací i dopravních prostředků, začali je opouštět i sami kuřáci. Stále častěji je nahrazují alternativními možnostmi.

Policie na Vysočině. Ilustrační foto.

Tamburína zaseklá na hlavě i mobil v toaletě. I to řeší muži zákona a hasiči

Blikající hasičské majáky ozářily ve sváteční podvečer osmadvacátého října jihlavské sídliště Srázná. „Zabouchla jsem si dveře u bytu, nemohla domů a hlavně ani ke svým lékům. Velmi ochotně mi pomohl Jan Škrabánek, který pohotově zavolal pomoc hasičů a ti zabouchnuté dveře otevřeli,“ uvedla seniorka Hana Čiháková a všem prostřednictvím Deníku vyjádřila poděkování.

Ilustrační snímek

Na zdraví! Svatomartinské šílenství je tu, počet dodaných lahví bude rekordní

Je to úplná exploze chutí a vůní: v bílých vínech najdeme nejčastěji aroma exotického ovoce, v červených ucítíme švestková povidla či třešně a v případě růžových vín i lesní jahody či maliny. Svatomartinská vína, jejichž oficiální prodej začíná dnes, většinou zmizí z regálů obchodů i nápojových lístků restaurací během pár týdnů.Z popíjení svatomartinského se stal etablovaný rituál.

Ilustrační foto.

Šéf minipivovarů: Covid vyprázdnil restaurace, stát by měl přijít s kompenzacemi

Nynější razantní vzestup epidemie koronaviru za poslední dva týdny podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha vyprázdnil restaurace. Aby minipivovary mohly přežít zimu, vláda by jim podle něj měla připravit pomoc formou kompenzací. Voldřich to řekl na předávání výročních cen Sdružení přátel piva ve Stěžerách na Hradecku.

Vyloupení skladu restaurace Hemerkův statek.

Neznámý pachatel vyloupil ve Slaném už více než dvacet objektů

/FOTOGALERIE/ Vloupáních do obchodů, restaurací, barů a dalších podniků ve Slaném od poloviny srpna výrazně přibývá. Zatím neznámý pachatel nebo pachatelé mají na svědomí už více než 20 případů, které se pokaždé odehrávají podle stejného scénáře. K vloupání vesměs dochází v nočních nebo brzkých ranních hodinách, pachatel vleze nikým nepozorován do provozovny vypáčeným oknem, případně zadním vchodem, a sebere, co mu přijde pod ruku. Někdy peníze, jindy cigarety, montérky, příště láhve s alkoholem, zahradní sekačky nebo jiné nářadí.

Vyloupení skladu restaurace Hemerkův statek.

Série vloupání. Pachatel ve Slaném kradl ve více než dvaceti budovách

/FOTOGALERIE/ Vloupáních do obchodů, restaurací, barů a dalších podniků ve Slaném od poloviny srpna výrazně přibývá. Zatím neznámý pachatel nebo pachatelé mají na svědomí už více než 20 případů, které se pokaždé odehrávají podle stejného scénáře. K vloupání vesměs dochází v nočních nebo brzkých ranních hodinách, pachatel vleze nikým nepozorován do provozovny vypáčeným oknem, případně zadním vchodem, a sebere, co mu přijde pod ruku. Někdy peníze, jindy cigarety, montérky, příště láhve s alkoholem, zahradní sekačky nebo jiné nářadí.