Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Restaurace U černého Janka je od konce listopadu 2021 zavřena. Jakub Hruboš

Covidová omezení jej donutila zavřít vyhlášenou restauraci U Černého Janka

Pět let úspěšně provozoval restauraci s vinným sklípkem U Černého Janka v Uherském Brodě, ale na sklonku minulého roku jej covidová omezení donutila s těžkým srdcem svůj podnik zavřít. Řeč je o 35letém Jakubovi Hrubošovi, který hostinskou činnost ve vyhlášené hospůdce zahajoval 1. září 2016, aby ji neplánovaně ukončil 30. listopadu 2021.

Restaurace U černého Janka je od konce listopadu 2021 zavřena. Jakub Hruboš

Uzavřeno. Covid donutil provozovatele zavřít vyhlášenou restauraci v Brodě

Pět let úspěšně provozoval restauraci s vinným sklípkem U Černého Janka v Uherském Brodě, ale na sklonku minulého roku jej covidová omezení donutila s těžkým srdcem svůj podnik zavřít. Řeč je o 35letém Jakubovi Hrubošovi, který hostinskou činnost ve vyhlášené hospůdce zahajoval 1. září 2016, aby ji neplánovaně ukončil 30. listopadu 2021.

Slavkovská pivnice.

Zákazníky uvítají prvním pivem zdarma. Dodá ho slavkovský pivovar

/FOTO/ Slavkovský pivovar v termínu od sedmnáctého do devatenáctého února láká do hospod, výčepů, restaurací, kaváren, ale i do sauny či welness prvním pivem zdarma. Má jít o jakési poděkování hostům, štamgastům a všem, co si rádi dopřejí točené či čepované pivo.

„Hrabalova“ hájenka Kersko funguje dodnes.

Hrabalova hájenka stále stojí. Kersko i dnes nabízí divočáka se šípkovou i zelím

„Se šípkovou!“ „Se zelím!“ Známou Hájenku Kersko, která leží ve stejnojmenné obci na Nymbursku ve středních Čechách, proslavily Hrabalovy Slavnosti sněženek. Dneska si ji pronajímá Alžběta Suchelová, která v ní spolu s rodinu provozuje restauraci plnou dobrot – třeba z divočiny. Podnikat začínala v Praze, poetické Kersko by však opouštěla jen velmi nerada.

Ilustrační foto.

Žena v restauraci povečeřela a popila, k placení se neměla

Se žádostí o pomoc se zákaznicí, která odmítá zaplatit za zkonzumované jídlo i alkohol, se v pondělí kolem půl desáté večer obrátila na operační středisko olomoucké městské policie pracovnice restaurace, která sídlí na třídě Kosmonautů.

Kvůli šíření nemoci covid-19 musejí provozovatelé restaurací, barů a kaváren od pondělí kontrolovat doklady o bezinfekčnosti.

Konec roku restauracím náladu nezvedl. V prosinci přišlo méně hostů než dříve

Podprůměrný advent, poměrně obstojný týden před Vánoci, prudký vánoční pokles a ne úplně špatný Silvestr. Tak by se dal ve zkratce popsat loňský prosinec restauratérů, kteří tradičně s koncem roku zažívají vrchol sezóny. Do restaurací přišlo oproti roku 2019 zhruba o 20 procent hostů méně a tržby podnikům poklesly v průměru o 10 procent.

Mrtví hlodavci, plesnivé jídlo. Zavřených hospod či obchodů loni ubylo.

Mrtví hlodavci, plesnivé jídlo. Inspekce loni zavřela 94 hospod a obchodů

Není to hezký obrázek: Myší výkaly, mrtví hlodavci, nakousané potraviny či plíseň v chladicích zařízeních. To vše našli v loňském roce inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v obchodech, restauracích a výrobnách potravin napříč celou republikou. Kvůli nedodržení základních hygienických požadavků museli přistoupit k uzavření 94 provozoven.

Karaage Rice Bowl; 4pokoje

Oběd jako z restaurace: Karaage Rice Bowl

Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.

Rekonstrukce Hrádku pokročila do další fáze, má hotovou kuchyni.

FOTO: Na Hrádku ve Varnsdorfu je nová kuchyně, letos opraví terasu

Opravy jedné z varnsdorfských dominant vyhlídkové restaurace na Hrádku pokročily do další fáze. V závěru loňského roku město dokončilo v prvním patře rekonstrukci kuchyně a dalšího zázemí pro provoz restaurace, která by se na toto oblíbené výletní místo měla vrátit.

Ilustrační foto.

Zloděj vykradl restauraci. Chtěl snad pokračovat v silvestrovské oslavě?

Škodu předběžně vyčíslenou na téměř 60 tisíc korun napáchal zatím neznámý zloděj, který se nejspíš během noci o prvním lednovém víkendu vydal v Jenči na Praze-západ ukrást něco k pití a ke kouření. Vloupal se do restaurace, z níž odcizil sedm láhví tvrdého alkoholu a zatím nezjištěné množství krabiček cigaret, informovala mluvčí policie Michaela Richterová. S upřesněním, že cigarety pachatel sebral z automatu, do kterého se dostal násilím. Kořist ale byla bohatší: zloděj si odnesl také peníze a notebook.

Vlevo Marek Pešl, vpravo Jakub Plánka.

Skryté olomoucké osobnosti představuje nový dokument Ve stínu. Tady je první díl

S novinkou v těchto dnech přicházejí autoři Marek Pešl a Jakub Plánka, kteří loni v březnu upozornili prostřednictvím dokumentárního snímku Za zavřenými dveřmi na složitou situaci olomouckých restaurací a gastropodniků v době koronaviru. Nyní uvádějí první tři díly minisérie nazvané Ve stínu, kde postupně představí některé méně známé olomoucké osobnosti.

Francouzský prezident Emmanuel Macron.

Bez vakcíny ani na krok. Chci naštvat neočkované, říká prezident Francie Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyvolal tři měsíce před dubnovými prezidentskými volbami rozruch v parlamentu, kde se vláda snaží prosadit zákon měnící zdravotnický pas na očkovací. Prohlásil totiž, že je odhodlaný naštvat neočkované. Šéf Elysejského paláce to řekl v rozhovoru pro deník Le Parisien. Poslanci v posledních dnech projednávají zákon, který neočkovaným zakáže vstup například do restaurací.

Český Krumlov opět před koncem roku oživili návštěvníci.

Rozvolnění opatření zabralo. Hotely na Krumlovsku ke konci roku zaplnili turisté

Zrušení nouzového stavu hotelům, ubytovacím zařízením a restauracím na Českokrumlovsku pomohlo. Prázdné hotely na Lipensku i v Českém Krumlově se poté rychle plnily hosty nebo rezervacemi, takže při oslavě na přelomu roku bude v turisticky oblíbených místech přece jen veselo. I když do normálu v době před covidem to bude mít hodně daleko.

Český Krumlov opět před koncem roku oživili návštěvníci.

Rozvolnění opatření zabralo. Hotely na Krumlovsku ke konci roku zaplnili turisté

Zrušení nouzového stavu hotelům, ubytovacím zařízením a restauracím na Českokrumlovsku pomohlo. Prázdné hotely na Lipensku i v Českém Krumlově se poté rychle plnily hosty nebo rezervacemi, takže při oslavě na přelomu roku bude v turisticky oblíbených místech přece jen veselo. I když do normálu v době před covidem to bude mít hodně daleko.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Očkovat či neočkovat? Jak je to s povinnou vakcinací ve světě

V posledních měsících se po celém světě spekuluje o možnostech povinného očkování, jeho výhodách a sporných stránkách. Toto téma se tak přirozeně nevyhnulo ani České republice. Které země na povinné očkování přistoupily, jakých skupin lidí se týká a které země ho naopak striktně odmítají?

Silvestr v restauraci. Ilustrační foto

Olomoucký Silvestr v hospodě? Letos ano, někde chystají i program

Posedět na Silvestra v oblíbené restauraci a přivítat tam společně s přáteli nový rok 2022? I když vláda zpřísnila opatření proti šíření koronaviru, podniky mohou mít otevřeno přes půlnoc a některé nabízejí i silvestrovský program. Není jich ale mnoho.

Tančící dům v Praze

Památný činžák. Dům U dvou tisíc stojí na počátku dějin konce 20. století

V secesním činžovním domě, který stojí na pražském Rašínově nábřeží, se psaly nejdůležitější kapitoly naší novodobé historie. V bytě ve třetím patře se narodil a spoustu let žil muž, který se zasloužil o návrat demokracie do tehdejšího socialistického Československa – spisovatel, dramatik, filozof, politický vězeň a první polistopadový prezident Václav Havel.

Z nabídky Restaurace Entrée v Hotelu Theatre v Olomouci-Hodolanech.

Olomouc jako gastronomický tahák. Dárkové poukazy na Vánoce frčely ve velkém

Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku. 

Z nabídky Restaurace Entrée v Hotelu Theatre v Olomouci-Hodolanech.

Olomouc jako gastronomický tahák. Dárkové poukazy na Vánoce frčely ve velkém

Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku. 

Vánoční cukroví Cukrárny od Mamlasů

Tradiční vánoční cukroví. Výrobce zdravé náhrady masa nabízí nový sortiment

Až do loňska se výrobce ROBI – alternativy masa z pšeničné bílkoviny, prakticky nezastavil. O jeho zdravý produkt měly zájem menzy, restaurace i školní jídelny. Ty však s „korona dobou“ omezily provoz či se uzavřely. „Teď je to pro nás bojovka o přežití,“ říká spolumajitel EUROBI Pavel Labský s tím, že výrobou vánočního cukroví hodlá svoji ztrátu zmírnit.

Ostravská rodačka a manažerka společnosti Storyous Jana Šrámková.

Manažerka expanze Jana Šrámková: Kulturní aspekty jsou při náboru lidí důležité

Jana Šrámková začala tak, jako snad každý - hledala, kde se uplatnit. Skoro až náhodou se pak našla v gastronomii, přesněji v její digitalizaci v tehdy rozjíždějící se firmě Storyous. Ta zprvu dodávala pokladní systémy kavárnám a restauracím, dnes už je jedničkou na trhu a expanduje do řady zahraničních zemí. Od konce loňského roku je také součástí globální společnosti SaltPay, pod kterou dál roste. Rodačka z Ostravy se pro Deník rozpovídala nejen o začátcích ve Storyous, ale také o práci ve start-upu jako takové a o jejím životě.

Vánoční burger se stal hitem sociálních sítí

Skotský vánoční burger? Fastfoodová Babylonská věž

Chcete na chvíli utéct ze světa přeplněného lineckým cukrovím a smaženými kapry s bramborovým salátem? Třeba vás inspiruje letošní „vánoční hamburger“, který od začátku adventu nabízí svým hostům fastfoodová restaurace Hank Marvin na předměstí skotské metropole Glasgow.

Butter Chicken

Oběd jako z restaurace: Butter Chicken

Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.

Miroslav Černý (na snímku) otevřel s Liborem Pernicou po sametové revoluci první soukromou hospodu v Adamově. Nádražní restauraci Vyhybka.

Start Vyhybky? První den jsme vytočili 11 hektolitrů piva, vzpomíná výčepní

/FOTO, VIDEO/ Kdysi mezi štamgasty vyhlášená hospoda. Nyní kolemjdoucí míjí zchátralou ruinu. Za několik dní začnou dělníci více než sto let starou budovu postupně demolovat. Začátkem příštího roku pak pošle těžká technika nádražní restauraci v Adamově na Blanensku definitivně k zemi. Před více než třiceti lety však Vyhybka tepala. Legendární podnik s dobrým pivem a zemitou atmosférou nastartovala po pádu komunismu dvojice nadšených podnikatelů Miroslav Černý a Libor Pernica společně s manželkami.