Pět let úspěšně provozoval restauraci s vinným sklípkem U Černého Janka v Uherském Brodě, ale na sklonku minulého roku jej covidová omezení donutila s těžkým srdcem svůj podnik zavřít. Řeč je o 35letém Jakubovi Hrubošovi, který hostinskou činnost ve vyhlášené hospůdce zahajoval 1. září 2016, aby ji neplánovaně ukončil 30. listopadu 2021.
Pět let úspěšně provozoval restauraci s vinným sklípkem U Černého Janka v Uherském Brodě, ale na sklonku minulého roku jej covidová omezení donutila s těžkým srdcem svůj podnik zavřít. Řeč je o 35letém Jakubovi Hrubošovi, který hostinskou činnost ve vyhlášené hospůdce zahajoval 1. září 2016, aby ji neplánovaně ukončil 30. listopadu 2021.
/FOTO/ Slavkovský pivovar v termínu od sedmnáctého do devatenáctého února láká do hospod, výčepů, restaurací, kaváren, ale i do sauny či welness prvním pivem zdarma. Má jít o jakési poděkování hostům, štamgastům a všem, co si rádi dopřejí točené či čepované pivo.
Ve dnech 10. 1. - 11. 1. 2022 si budoucí kuchaři užili další zajímavé vaření s odborníkem z praxe. Tentokrát do slavkovské školy přijel Tomáš Reger, šéfkuchař restaurace Element&Bar z Brna. Zvoleným tématem bylo aktuální menu restaurace Element.
Pozor, po přečtení tohoto článku hrozí nával chuti popadnout všechny úspory a odjet na pořádnou dovolenou. Takové upozornění by se hodilo pro žebříček těch nejlepších a nejluxusnějších hotelů, které začnou fungovat v roce 2022. Sestavila jej americká stanice CNN.
„Se šípkovou!“ „Se zelím!“ Známou Hájenku Kersko, která leží ve stejnojmenné obci na Nymbursku ve středních Čechách, proslavily Hrabalovy Slavnosti sněženek. Dneska si ji pronajímá Alžběta Suchelová, která v ní spolu s rodinu provozuje restauraci plnou dobrot – třeba z divočiny. Podnikat začínala v Praze, poetické Kersko by však opouštěla jen velmi nerada.
Olomoucké Bistro Helen slaví úspěch. Stylový podnik zabodoval v prestižní publikaci Nejlepší restaurace vydavatelského domu TopLife Czech, který mapuje domácí gastronomickou scénu.
Olomoucké Bistro Helen slaví úspěch. Stylový podnik zabodoval v prestižní publikaci Nejlepší restaurace vydavatelského domu TopLife Czech, který mapuje domácí gastronomickou scénu.
Se žádostí o pomoc se zákaznicí, která odmítá zaplatit za zkonzumované jídlo i alkohol, se v pondělí kolem půl desáté večer obrátila na operační středisko olomoucké městské policie pracovnice restaurace, která sídlí na třídě Kosmonautů.
Podprůměrný advent, poměrně obstojný týden před Vánoci, prudký vánoční pokles a ne úplně špatný Silvestr. Tak by se dal ve zkratce popsat loňský prosinec restauratérů, kteří tradičně s koncem roku zažívají vrchol sezóny. Do restaurací přišlo oproti roku 2019 zhruba o 20 procent hostů méně a tržby podnikům poklesly v průměru o 10 procent.
Není to hezký obrázek: Myší výkaly, mrtví hlodavci, nakousané potraviny či plíseň v chladicích zařízeních. To vše našli v loňském roce inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v obchodech, restauracích a výrobnách potravin napříč celou republikou. Kvůli nedodržení základních hygienických požadavků museli přistoupit k uzavření 94 provozoven.
Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.
Zájezdní hostince jsou prastarým fenoménem nejen Čech, ale rovnou celé Evropy. Zastavovali se v nich poutníci i formani, aby nabrali síly po dlouhé cestě. Jeden z mála dosud fungujících bychom našli v Krči.
Opravy jedné z varnsdorfských dominant vyhlídkové restaurace na Hrádku pokročily do další fáze. V závěru loňského roku město dokončilo v prvním patře rekonstrukci kuchyně a dalšího zázemí pro provoz restaurace, která by se na toto oblíbené výletní místo měla vrátit.
Škodu předběžně vyčíslenou na téměř 60 tisíc korun napáchal zatím neznámý zloděj, který se nejspíš během noci o prvním lednovém víkendu vydal v Jenči na Praze-západ ukrást něco k pití a ke kouření. Vloupal se do restaurace, z níž odcizil sedm láhví tvrdého alkoholu a zatím nezjištěné množství krabiček cigaret, informovala mluvčí policie Michaela Richterová. S upřesněním, že cigarety pachatel sebral z automatu, do kterého se dostal násilím. Kořist ale byla bohatší: zloděj si odnesl také peníze a notebook.
Město Žatec sehnalo nájemce své restaurace U Orloje. V závěru loňského roku se na radnici přihlásili dva zájemci, radní z nich vybrali společnost Sedmý schod. Městská hospoda s minipivovarem, která je největší v Žatci, se po více než roce znovu otevře pro veřejnost.
S novinkou v těchto dnech přicházejí autoři Marek Pešl a Jakub Plánka, kteří loni v březnu upozornili prostřednictvím dokumentárního snímku Za zavřenými dveřmi na složitou situaci olomouckých restaurací a gastropodniků v době koronaviru. Nyní uvádějí první tři díly minisérie nazvané Ve stínu, kde postupně představí některé méně známé olomoucké osobnosti.
Francouzský prezident Emmanuel Macron vyvolal tři měsíce před dubnovými prezidentskými volbami rozruch v parlamentu, kde se vláda snaží prosadit zákon měnící zdravotnický pas na očkovací. Prohlásil totiž, že je odhodlaný naštvat neočkované. Šéf Elysejského paláce to řekl v rozhovoru pro deník Le Parisien. Poslanci v posledních dnech projednávají zákon, který neočkovaným zakáže vstup například do restaurací.
Zrušení nouzového stavu hotelům, ubytovacím zařízením a restauracím na Českokrumlovsku pomohlo. Prázdné hotely na Lipensku i v Českém Krumlově se poté rychle plnily hosty nebo rezervacemi, takže při oslavě na přelomu roku bude v turisticky oblíbených místech přece jen veselo. I když do normálu v době před covidem to bude mít hodně daleko.
Zrušení nouzového stavu hotelům, ubytovacím zařízením a restauracím na Českokrumlovsku pomohlo. Prázdné hotely na Lipensku i v Českém Krumlově se poté rychle plnily hosty nebo rezervacemi, takže při oslavě na přelomu roku bude v turisticky oblíbených místech přece jen veselo. I když do normálu v době před covidem to bude mít hodně daleko.
V posledních měsících se po celém světě spekuluje o možnostech povinného očkování, jeho výhodách a sporných stránkách. Toto téma se tak přirozeně nevyhnulo ani České republice. Které země na povinné očkování přistoupily, jakých skupin lidí se týká a které země ho naopak striktně odmítají?
Falešnej silvestr. Tak nazvali provozovatelé Hospody Základna ve Vyškově čtvrteční akci, kterou se snažili nahradit rušené silvestrovské oslavy. „Chtěli jsme se jen rozloučit s lidmi, co k nám chodí a udělat si hezký večer. Vládní nařízení ale dodržujeme,“ řekla za provozovatele Aneta Krejčí.
S koncem nouzového stavu padlo omezení otevírací doby restaurací. Většina restauratérů ale i přesto žádné bujaré oslavy konce roku nechystá. Mohou za to dodatečně schválená opatření.
Posedět na Silvestra v oblíbené restauraci a přivítat tam společně s přáteli nový rok 2022? I když vláda zpřísnila opatření proti šíření koronaviru, podniky mohou mít otevřeno přes půlnoc a některé nabízejí i silvestrovský program. Není jich ale mnoho.
S koncem nouzového stavu padlo omezení otevírací doby restaurací. Většina restauratérů ale i přesto žádné bujaré oslavy konce roku nechystá. Mohou za to dodatečně schválená opatření.
V secesním činžovním domě, který stojí na pražském Rašínově nábřeží, se psaly nejdůležitější kapitoly naší novodobé historie. V bytě ve třetím patře se narodil a spoustu let žil muž, který se zasloužil o návrat demokracie do tehdejšího socialistického Československa – spisovatel, dramatik, filozof, politický vězeň a první polistopadový prezident Václav Havel.
Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku.
Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku.
/FOTOGALERIE/ Období mezi svátky vybízí v karvinském okrese hojně k různým fyzickým aktivitám. Zabruslit si na ledě můžete během posledního týdne letošního roku v Bohumíně, Orlové, Karviné, Havířově i Českém Těšíně.
Už tradičně se na Štědrý den před Zámeckou restaurací na Karlově náměstí v Roudnici nad Labem podávala rybí polévka. Lidé, kteří si přišli pochutnat, zároveň přispěli na dobrou věc.
Co vlastně jedí o Vánocích vegetariáni a vegani? Deníku to exkluzivněprozradila známá ostravské modelka Monika Rohanová, která žije v Londýně. A právě tam s tátou stráví Vánoce.
Až do loňska se výrobce ROBI – alternativy masa z pšeničné bílkoviny, prakticky nezastavil. O jeho zdravý produkt měly zájem menzy, restaurace i školní jídelny. Ty však s „korona dobou“ omezily provoz či se uzavřely. „Teď je to pro nás bojovka o přežití,“ říká spolumajitel EUROBI Pavel Labský s tím, že výrobou vánočního cukroví hodlá svoji ztrátu zmírnit.
Jana Šrámková začala tak, jako snad každý - hledala, kde se uplatnit. Skoro až náhodou se pak našla v gastronomii, přesněji v její digitalizaci v tehdy rozjíždějící se firmě Storyous. Ta zprvu dodávala pokladní systémy kavárnám a restauracím, dnes už je jedničkou na trhu a expanduje do řady zahraničních zemí. Od konce loňského roku je také součástí globální společnosti SaltPay, pod kterou dál roste. Rodačka z Ostravy se pro Deník rozpovídala nejen o začátcích ve Storyous, ale také o práci ve start-upu jako takové a o jejím životě.
Chcete na chvíli utéct ze světa přeplněného lineckým cukrovím a smaženými kapry s bramborovým salátem? Třeba vás inspiruje letošní „vánoční hamburger“, který od začátku adventu nabízí svým hostům fastfoodová restaurace Hank Marvin na předměstí skotské metropole Glasgow.
Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.
V Pražské ulici v centru Chebu se v pátek 17. prosince otevřely dveře nové restaurace McDonald’s. Nabízí 90 míst k sezení uvnitř a 58 na zahrádce, moderní interiér, digitální objednávkové kiosky i objednávky z auta - McDrive.
Milovníci sjezdovek si mohou vybírat. Lipno o týden prodlouží levnější vedlejší sezonu, rakouský Hochficht otevře všechny lanovky a hosté už budou smět i do restaurací.
Sypké, do naprostého jemňoučka vydušené hovězí maso nasáklé lákavými aromaty kokosového mléka a dálnovýchodního koření. Připomíná indické kari, ve skutečnosti ale jde o indonéský sváteční pokrm rendang.
Tisíce lidí míří v těchto dnech na vánoční trhy do polské Vratislavi (Wroclaw), které probíhají bez větších omezeních navzdory covidové pandemii. Podle polských médií má Vratislav nejkrásnější vánoční výzdobu a zdejší trhy patří k největším v Evropě.
Manželé Kateřina a Vladimír Havlíkovi celý život pracovali v gastronomii a jejich snem byl vlastní podnik. A ten si nyní splnili. Neodradila je ani covidová situace a 1. prosince otevřeli v Klatovech bistro Zrno. Jde prý ale jen o začátek, plány mají větší.
Hotel Slunce, největší ubytovací komplex v Havlíčkově Brodě, má zřejmě budoucnost sečtenou. Na rozlehlý areál na okraji centra města byl vydán demoliční výměr. Ovšem kdy se bude stavba postavená na konci socialismu bourat a co na jejím místě vyroste, zatím není zcela jasné.
/FOTO, VIDEO/ Kdysi mezi štamgasty vyhlášená hospoda. Nyní kolemjdoucí míjí zchátralou ruinu. Za několik dní začnou dělníci více než sto let starou budovu postupně demolovat. Začátkem příštího roku pak pošle těžká technika nádražní restauraci v Adamově na Blanensku definitivně k zemi. Před více než třiceti lety však Vyhybka tepala. Legendární podnik s dobrým pivem a zemitou atmosférou nastartovala po pádu komunismu dvojice nadšených podnikatelů Miroslav Černý a Libor Pernica společně s manželkami.
Jak avizovali, tak udělají. V pátek 10.prosince, o osm dnů dříve než vloni, se otevře lyžařům největší horské středisko Plzeňského kraje - Ski&Bike Špičák. Návštěvníci se stejně jako v restauracích musí připravit na kontroly.
Manželé Kateřina a Vladimír Havlíkovi celý život pracovali v gastronomii a jejich snem byl vlastní podnik. A ten si nyní splnili. Neodradila je ani covidová situace a 1. prosince otevřeli v Klatovech bistro Zrno. Jde prý ale jen o začátek, plány mají větší.
Patří k nejstarším stavbám v Adamově. Dům číslo popisné 107. Stavbu železniční stanice tam dělníci dokončili na nově otevřené trati Brno – Česká Třebová v roce 1848. Projekt budovy vypracoval vrchním inženýr Severní státní dráhy Anton Jüngling.
Patří k nejstarším stavbám v Adamově. Dům číslo popisné 107. Stavbu železniční stanice tam dělníci dokončili na nově otevřené trati Brno – Česká Třebová v roce 1848. Projekt budovy vypracoval vrchním inženýr Severní státní dráhy Anton Jüngling.