Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

V sobotu 14. května se pod heslem Přijeď jak kdo můžeš chystá Arkadie setkání rodin. á.

Přijeď jak kdo můžeš. Na sobotu se chystá setkání rodin

Vážení přátelé a těmi myslíme opravdu všechny klienty Arkadie a jejich rodiče, zaměstnance všech středisek Arkadie a jejich rodinné příslušníky, naše sponzory a přátele a samozřejmě i s rodinami, i vás, kteří ještě naši organizaci příliš neznáte, ale máte chuť nás poznat. Letos oslaví svět již podevětadvacáté Mezinárodní den rodiny, vyhlášený v roce 1994 Organizací spojených národů. Po covitové přestávce se k oslavám tohoto významného dne i letos připojíme (počtrnácté) setkáním rodin u Dubického kostelíka v Českém středohoří.

Práce na nové provozovně rychlého občerstvení postupují rychle.

Hradecký Mekáč už dostal firemní loga, podívejte se dovnitř provozovny

Restaurace rychlého občerstvení McDonald's roste od začátku března v lokalitě U Cihelny mezi kruhovým objezdem u obchodního domu Albert a myčkou automobilů. Nová provozovna už je opatřena firemními logy. Uvnitř momentálně probíhá pokládka dlažby a práce na rozvodech elektřiny i stropech. Pomalu se rýsují také příjezdové cesty a další potřebná infrastruktura.

Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy

Mistři v plýtvání? V USA už funguje sdílení jídla v restauracích

Okoralý rohlík, nedojedený knedlík na talíři, nebo třeba mírně přezrálé rajče. Co s nimi? Většina lidí si s tím neláme hlavu a takové potraviny rovnou letí do odpadu. Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy. V popelnicích tuzemských restaurací a fastfoodů pak skončí dalších osm tisíc tun jídla. Zbytečně tak vyhodíme více než třetinu nakoupených potravin. Přitom některé suroviny by se daly ještě využít, či z nich znovu vyrobit potřebnou věc.

Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy

Mistři v plýtvání? V USA už funguje sdílení jídla v restauracích

Okoralý rohlík, nedojedený knedlík na talíři, nebo třeba mírně přezrálé rajče. Co s nimi? Většina lidí si s tím neláme hlavu a takové potraviny rovnou letí do odpadu. Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy. V popelnicích tuzemských restaurací a fastfoodů pak skončí dalších osm tisíc tun jídla. Zbytečně tak vyhodíme více než třetinu nakoupených potravin. Přitom některé suroviny by se daly ještě využít, či z nich znovu vyrobit potřebnou věc.

Ilustrační foto.

Dopřál si zákusek i láhev šampaňského. Bez placení

Bez peněz do hospody nelez. Přesně takovým příslovím se neřídil třiatřicetiletý muž ze Zlína, který se v sobotu 30. dubna vypravil do známé restaurace. Když ale došlo na placení, následoval místo spropitného útěk.

Hotel YURA (dříve Prosper) v centru Čeladné.

Z Prosperu je YURA. Z hotelu v centru Čeladné byty pro mladé rodiny a seniory

/FOTOGALERIE/ V minulosti tady nocovaly významné osobnosti jako Karel Schwarzenberg nebo Miroslav Kalousek. V hotelu se konala také soustředění ligových fotbalových klubů či hokejistů při mistrovství světa v hokeji. Loni v dubnu však koupila hotel YURA (dříve Prosper) obec Čeladná s tím, že jej přebuduje na startovací byty pro mladé rodiny s dětmi a byty pro místní seniory.

Bývalou nádražní budovu ve Svatobořicích proměnil nový majitel v Restauraci Na Nádraží.

Davy cyklistů, plná restaurace. Mutěnka táhne, ožívají i bývalá nádraží

Novou šanci mají někdejší nádražní budovy u zaniklé železniční trati mezi Kyjovem a Mutěnicemi na Hodonínsku. Koleje tam už před lety nahradil asfalt a vlaky cyklisté. Nádraží tak zcela změnilo své využití. Čerstvě po kolaudaci má areál v místní části Dubňan, v Jarohněvicích. „Po stavební a výbavové stránce je vše připravené. Je tu sedm bytových jednotek a penzion o devíti pokojích. Všechno je na půdorysu bývalého nádraží, ba dokonce tři byty vznikly z původních bytů z dvacátých let minulého století,“ řekl podnikatel Emil Kazí, jenž za změnou stojí.

Obnovená restaurace ve Vilémově otevírá v pátek.

OBRAZEM: Vilémovská rarita. Hospoda ukrývá zasklenou a osvětlenou studnu

Do povědomí lidí se Vilémov na Havlíčkobrodsku dostal dvakrát. Poprvé, když se v roce 2003 stal vítězem celostátní soutěže Vesnice roku. Podruhé, když na dělníky v roce 2014 spadl starý klenbový most a některé z nich zabil. Nyní by mohl městys opět zaujmout v pozitivnějším světle. Díky raritě, kterou ukrývá interiér restaurace v nově postavené budově obecního domu.

Ilustrační foto

Hotely a restaurace na Ústecku lákají na novinky. Ne všechny zdražovaly

Hotely a penziony na Ústecku se přizpůsobují světu po covid-19. Přitom nelze paušalizovat jejich situaci. Každý se totiž se situací vyrovnal jinak. Především podle místa, kde se nachází. Jedny, s výjimkou období lockdownu, dokonce zaznamenaly vyšší zájem o ubytování. Jiné právě naopak bojovaly o přežití. V současnosti se ale shodují na jednom, že je potřeba přijít s něčím novým.

Židovská čtvrť v Boskovicích.

Zahrádku před okny nechceme, zlobí se část obyvatel. Podnik sepsal petici

Hluk, zápach. Ztráta soukromí a klidu ve večerních hodinách. Zahrádku se stoly a obsluhou těsně před okny bytů obyvatelé Boskovic nechtějí. Na radnici před časem dorazilo oznámení podepsané lidmi žijícími v blízkosti restaurace U Rabína. Město na to konto po několika letech provozování venkovní zahrádky na terase nepovolilo.

Pachatelé...

Od sousedů: Májky už se kradou

V neděli v noci odcizilo 15 členů organizace venkovské mládeže Altenburg z Wallersdorfu májku města Deggendorfu. První vyjednávání se starostou Christianem Moserem ztroskotalo, ale ve středu byl strom přece jen poškozeným vykoupen.

Bývalou nádražní budovu ve Svatobořicích proměnil nový majitel v Restauraci Na Nádraží.

Davy cyklistů, plná restaurace: Mutěnka táhne, ožívají i bývalá nádraží

Novou šanci mají někdejší nádražní budovy u zaniklé železniční trati mezi Kyjovem a Mutěnicemi na Hodonínsku. Koleje tam už před lety nahradil asfalt a vlaky cyklisté. Nádraží tak zcela změnila své využití. Čerstvě po kolaudaci má areál v místní části Dubňan, v Jarohněvicích. „Po stavební a výbavové stránce je vše připravené. Je tu sedm bytových jednotek a penzion o devíti pokojích. Všechno je na půdorysu bývalého nádraží, ba dokonce tři byty vznikly z původních bytů z dvacátých let minulého století,“ řekl podnikatel Emil Kazí, jenž za změnou stojí.

Restaurace Na Radnici v Hodoníně zůstává zavřená.

Hodonín: radniční restaurace bude další měsíce bez obědů a večeří

/FOTO/ Vyhlášená bývala dlouhá desetiletí restaurace pod hodonínskou radnicí, která se stylově honosí norimberskou secesí. Hostili se tady novomanželé poté, co sem sešli shora z obřadní síně nebo z protějšího chrámu svatého Vavřince. Blízcí tady pili na zdraví právě pokřtěných dětí nebo po slavnostním vítání občánků.

Ilustrační snímek.

Kontroly ve středočeských restauracích: hygiena odhalila nepořádek i šizení

Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.

Ilustrační snímek.

Kontroly ve středočeských restauracích: hygiena odhalila nepořádek i šizení

Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.

Restaurace - Ilustrační foto

Hospodští hlásí nárůst tržeb. Na rozdíl od služeb se jich válka nedotkla

Lidé se po zimě a loňském roce plném restrikcí vrací do restaurací a hospodským rostou tržby. Jak vyplývá z dat společnosti Storyous, v porovnání s loňským rokem, kdy mohly mít restaurace v prvním čtvrtletí otevřené pouze výdejní okénko, se jim průměrné tržby letos zvýšily téměř o 50 procent.

Plaský pivovar.

Petr Neuman: Už dědovi jsem říkal, že si v Plasích otevřu pivovar

Pivo v plaském klášteře údajně vařili mniši již od jeho založení roku 1144 knížetem Vladislavem II. Jeho úpadek nastal až v novověku, roku 1785 byl pivovar zrušen císařem Josefem II. V roce 1826 získal klášterní areál nového vlastníka, knížete Metternicha.

Restaurace Sokolovna, Stará Bělá, březen 2022.

V Sokolovně ve Staré Bělé mají nové menu. Naopak pivo zde teče už 50 let stejné

/FOTOGALERIE/ V nedalekém lidovém domě mu řemeslo nesvěřili údajně kvůli nedostatku zkušeností, proto se Miroslav Žídek před sedmi lety ujal restaurace ve starobělské Sokolovně. A nyní těží i z toho, že sotva dvě stě metrů vzdálený podnik, který mu dveře neotevřel, položil covid. V Sokolovně navíc reagují na aktuální trendy a poptávku.

Základní škola v Petřkovicích.

Gastro v Petřkovicích vzkvétá. Po covidu otevřeli dva noví provozovatelé

/SERIÁL DENÍKU, FOTOGALERIE/ V uplynulých letech v Petřkovicích řešili „těžká“ témata – jak zpevnit břehy potoka, aby nesjely silnice, jak se vypořádat s uzavřením mostu přes Odru a zvýšenou dopravou, jak opravit kulturní dům. K tomu přišel covid. A přestože výzvou je nyní i generální rekonstrukce mateřské školy, přichází konečně čas příjemnějších témat.

Fritéza při inspekci.

Každý pátý řízek může být problém. Inspekce prověřila restaurace v kraji i Praze

Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Fritéza při inspekci.

Každý pátý řízek může být problém. Inspekce prověřila restaurace v kraji i Praze

Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Fritéza při inspekci.

Každý pátý řízek může být problém. Inspekce prověřila restaurace v kraji i Praze

Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Restaurace - Ilustrační foto

Oběd v restauraci za rok podražil. Růst cen může lidi odradit, říká expertka

Oběd v restauraci v březnu podle společnosti Edenred meziročně zdražil asi o 15 korun na 156 korun. Nejdražší obědy byly v Praze, průměrná cena činila zhruba 175 korun. Jídlo může v důsledku vysoké inflace a dalších nákladů provozovatelů stravovacích zařízení dál zdražovat. Počet lidí, kteří šli v březnu do restaurace na oběd, poprvé od září 2020 překonal hranici 50 procent proti době před koronavirovou krizí. Růst spotřebitelských cen je v dalším období může od návštěvy ale odradit. Společnost Edenred, která se zaměřuje na zaměstnanecké benefity, to uvedla v tiskové zprávě.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedli ve středu kontrolu v brněnské restauraci U Mamlasů. Zaměřili se na kvalitu fritovacího oleje, značení alergenních látek a druhovou pravost masa.

Kontroly friťáků: často smaží na přepáleném oleji, hospoda v centru Brna prošla

/FOTO, VIDEO/ Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji. Zhruba pětina provozovatelů chybuje při značení alergenů a označování druhu masa. Ukazují to nejnovější výsledky kontrol restaurací a dalších podniků provedené Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí ve druhé polovině loňského roku. Ve středu se inspektoři zaměřili na restauraci U Mamlasů na náměstí Svobody v historickém centru Brna.

Nový velikonoční speciál Biskupského pivovaru v Litoměřicích

Zelené i červené. Malé pivovary připravily na Velikonoce speciály

Načervenalou až jantarovou barvu zapadajícího slunce má pivo, které si jako speciál pro letošní Velikonoce nachystali v Biskupském pivovaru v Litoměřicích. Novinka doplní nabídku zeleného piva, které v posledních letech nejen v tomto pivovaru sládci na Litoměřicku na svátky jara připravují.

Demolice starých objektů v areálu na Špičáku.

Objekty na Špičáku jdou k zemi, nahradí je moderní restaurace, zázemí a byty

Na Špičák již najely bagry, k zemi jdou budovy, které se stavěly v roce 1972. Po vybudování čtyřsedačkové lanovky před 17 lety a otevřením rozhledny na vrcholu Špičáku v roce 2014 se začne následně budovat další zásadní stavba pro areál Ski&Bike Špičák - nová restaurace a víceúčelová budova s byty. První část bude hotova již v listopadu.

Těrlicko. Majitelka restaurace a penzionu Hájenka Anna Blažková s personálem. Rok 2022.

Covid byl zlo, na bramboráky do Hájenky v Těrlicku ale opět jezdí lidé zdaleka

/FOTOGALERIE/ „Myslím si, že jsem dost silná, ale toto bylo i na mě moc,“ vzpomíná majitelka restaurace Hájenka u Těrlické přehrady Anna Blažková na poslední dva roky, kdy byly kvůli covidovým opatření několikrát uzavřené, a později zčásti a s různými omezeními otevřené hospody a restaurace a mnozí jejich majitelé kvůli tomu doslova bojovali o přežití.

Těrlicko. Majitelka restaurace a penzionu Hájenka Anna Blažková s personálem. Rok 2022.

Covid byl zlo, na bramboráky do Hájenky v Těrlicku ale opět jezdí lidé zdaleka

/FOTOGALERIE/ „Myslím si, že jsem dost silná, ale toto bylo i na mě moc,“ vzpomíná majitelka restaurace Hájenka u Těrlické přehrady Anna Blažková na poslední dva roky, kdy byly kvůli covidovým opatření několikrát uzavřené, a později zčásti a s různými omezeními otevřené hospody a restaurace a mnozí jejich majitelé kvůli tomu doslova bojovali o přežití.