Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Tomáš Juřík nastupuje jako šéfkuchař do Bistra Helen v Galerii Šantovka

Olomoucké gastro má další hvězdu. Do Helen zamířil kuchař z La Finestry

Do Olomouce zamířil další kuchař se zkušenostmi z oceňovaných pražských i zahraničních podniků. Tomáš Juřík, který vařil například v pražské michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, se po letech vrací zpět do regionu a nastupuje jako šéfkuchař do Bistra Helen v Galerii Šantovka.

Ilustrační foto

Kolik stojí v Sokolově řízek? S cenou oběda se vejdete i do stovky

Vepřový řízek patří s vepřo-knedlo–zelo, gulášem a svíčkovou v restauracích k nejpopulárnějším jídlům. Deník zjišťoval cenu klasického řízku s přílohou v denním menu s polévkou či samostatně. Drtivá většina restauratérů ho alespoň jednou týdně v poledním menu nabídne.

Ilustrační foto

Kolik stojí řízek ve Varech? I přes 200 korun

Ceny jídel v restauracích na Karlovarsku se liší podle lokality. Zatímco ve Žluticích lze pořídit tradiční kuřecí řízek za 110 korun i s přílohou, v atraktivnějších místech si zákaznicí logicky připlatí. Nejdráže je tedy nejen v Karlových Varech, ale například i na Božím Daru.

Ilustrační foto

Na Chebsku si za polední menu zaplatíte v průměru 150 korun

I na Chebsku se pomalu plní restaurace. U některých podniků lze opravdu použit termín „pomalu“. Podle některých provozovatelů restaurací je nárust mírný a potřebovali návštěvnost navýšit. Jako problém uvádí ten fakt, že během kovidu si lidé navykli buď na fastfoody nebo na rozvážkové služby.

Ilustrační foto.

Řízek na Domažlicku koupíte i za stovku

Smažený řízek je v českých restauracích tradičně součástí obědových menu. Jinak tomu není ani na Domažlicku. Zamíchala s cenami a návštěvností doba pandemie covidu? Pojďme se podívat, jak je to se smaženými řízky v některých restauracích na Domažlicku.

Restaurace Harley Pub

Harley Pub láká na pivo z vlastního minipivovaru i krásné mašiny

Poctivá gastronomie, profesionální servis a příjemné prostředí k tomu. To nabízí Restaurace Harley Pub v Otrokovicích. Stylový podnik s výbornou kuchyní, nepasterovaným pivem z vlastního minipivovaru a bohatou vinotékou láká hosty nejen z Otrokovic, ale i z širého okolí.

Zuzka z Chodova trpí závažnou nemocí.

Zuzka trpí vážnou nemocí. Pomozte, dejte mamince dvou dětí drahocenný čas

Zuzka je maminka dvou dětí z Chodova – Alexe a Melanie – a také člověk, který byl vždy plný energie a optimismu, který šířila všude kolem sebe. Možná ji mnozí budete znát jako servírku z restaurace Oáza, kde při práci donedávna rozdávala svoje úsměvy a pozitivní energii. Lékaři ji ale našli nádor na mozku, nyní prosí o vaši pomoc.

David Wiśniowski.

Měl jsem se dobře, než jsem začal podnikat, vypráví restauratér z Karvinska

/FOTOGALERIE/ Je to vyučený kuchař s mnohaletými bohatými zkušenostmi z Česka i zahraničí. Roky pracoval pro firmy z gastro oboru a jako žádaný špičkový mistr svého oboru procestoval půlku světa. Na podzim 2019 si splnil svůj sen – otevřel si vlastní restauraci U Pštrosa, v obci, kde žije, v Dolní Lutyni na Karvinsku. Jenže pak přišel covid a David Wiśniowski přišel nejen o iluze, ale také o spoustu peněz a nervů. „Dnes už bych do podnikání v gastronomii nešel,“ říká poté, co svoji restauraci nakonec před čtvrt rokem zavřel.

Rusko chce znárodnit podniky McDonald’s či KFC a místo burgerů podávat řízky a boršč.

Místo burgerů boršč a řízky. Rusko chce znárodnit podniky McDonald’s či KFC

Ruská invaze na Ukrajinu si kromě sankcí vyžádala i reakce mnoha zahraničních společností, které se rozhodly dočasně uzavřít své provozovny či výrobny v Rusku. Toho chtějí využít vysoce postavení ruští politici, kteří navrhli znárodnit továrny i stravovací zařízení v zahraničním vlastnictví. V řetězcích, jako je například McDonald’s či Pizza Hut, tak chtějí nově prodávat čistě ruská jídla.

Centrum pro ukrajinské uprchlíky v pražské knihovně.

Firmy čekají na uprchlíky z Ukrajiny. Šanci mají třeba v restauracích

Ještě než začala válka, zaměstnávali tu desítky Ukrajinců. Firma Bohemia Apple z Tuchorazi na Kolínsku, která patří k významným domácím pěstitelům a producentů jablek, by se bez nich neobešla. Na Ukrajincích si pochvalují zejména jejich pracovitost. „Výhoda je i v tom, že je jejich jazyk podobný, takže se s nimi snadno domluvíme, což u pracovníků z Moldávie, Rumunska nebo Uzbekistánu bývá problém,“ popsal šéf Bohemia Apple Štěpán Chára.

Restaurace McDonald's

McDonald’s, Coca-Cola i Starbucks. Podnikání v Rusku přerušily další značky

Americká společnost McDonald’s dnes oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu dočasně uzavře všech svých 850 restaurací v Rusku. Obchodní aktivity v Rusku přerušují také američtí výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola a PepsiCo a kavárenská síť Starbucks. Francouzská kosmetická firma L'Oréal mezitím sdělila, že v Rusku uzavře své obchody a pozastaví tam investice. Vývoz do Ruska pozastavuje také italský výrobce luxusních automobilů Ferrari.

David Wiśniowski.

Majitel podniku U Pštrosa v Dolní Lutyni se měl dobře, dokud nezačal podnikat

/FOTOGALERIE/ Je to vyučený kuchař s mnohaletými bohatými zkušenostmi z Česka i zahraničí. Roky pracoval pro firmy z gastro oboru a jako žádaný špičkový mistr svého oboru procestoval půlku světa. Na podzim 2019 si splnil svůj sen – otevřel si vlastní restauraci U Pštrosa, v obci, kde žije, v Dolní Lutyni. Jenže pak přišel covid a David Wiśniowski přišel nejen o iluze, ale také o spoustu peněz a nervů. „Dnes už bych do podnikání v gastronomii nešel,“ říká poté, co svoji restauraci nakonec před čtvrt rokem zavřel.

Liberecká výšina.

Připomíná rytířský hrádek. Oblíbená Liberecká výšina se po odmlce znovu otevřela

/FOTO/ Už před 122 lety se těšila velkému zájmu Liberečanů. Štíhlá, kamenná kráska, připomínající trochu i starý hrad, byla symbolem města už od svého vzniku, tedy od roku 1901. Řeč je o Liberecké výšině, výletní restauraci s rozhlednou, která se tyčí na vrchu Kovadlina a shlíží dolů na rušný Liberec. Zvýšený zájem místních opět vzbuzuje v těchto dnech, neboť se po pauze a změně provozovatele opět nadechuje do další etapy svého života a otevřela se znovu návštěvníkům.

Smažený řízek, česká klasika.

Do hospody na řízek? Nejlevnější varianta je meníčko

Covidové období je, zdá se, konečně fuč, a restaurační zařízení v celém kraji zažívají zase návrat zákazníků, kteří začínají chodit pravidelně na meníčka. A řeší, jestli jim náhodou nepodražil jejich oblíbený řízek, ať už kuřecí nebo vepřový.

Jako poděkování, ale i na pomoc válkou zmítané Ukrajině uvaří Ivan Senynec (na snímku) ve znojemské restauraci speciální ukrajinské menu.

OBRAZEM: Boršč i čebureky. Kuchař z Ukrajiny uvaří ve Znojmě národní speciality

Pravý ukrajinský boršč či pro našince méně známé čebureky, verenyky nebo holubce. Jídla, která se už v dětství vryla do paměti nynějšího znojemského šéfkuchaře původem z Ukrajiny, Ivana Senynce. O víkendu je uvaří jako poděkování za podporu válkou sužovaných krajanů hostům ReZtaurace, patřící Znojemskému městskému pivovaru.

Jako poděkování, ale i na pomoc válkou zmítané Ukrajině uvaří Ivan Senynec (na snímku) ve znojemské restauraci speciální ukrajinské menu.

Boršč i čebureky. Kuchař z Ukrajiny ve Znojmě uvaří jídla z napadené Ukrajiny

/FOTO/ Pravý ukrajinský boršč či pro našince méně známé čebureky, verenyky nebo holubce. Jídla, která se už v dětství vryla do paměti nynějšího znojemského šéfkuchaře původem z Ukrajiny, Ivana Senynce. O víkendu je uvaří jako poděkování za podporu válkou sužovaných krajanů hostům ReZtaurace, patřící Znojemskému městskému pivovaru.

Ruská restaurace Samovar v ulici Koliště se změnila ve slovanskou.

Restaurace Samovar v Brně se změnila na slovanskou, nechce podporovat Rusko

Z dříve ruské restaurace Samovar v brněnské ulici Koliště je dnes slovanský podnik Samovar. Jeho majitelka Natalja Bajkalová žije v České republice už pětadvacet let. Donedávna oblíbenou ruskou kuchyni a jiné zboží kvůli současné situaci na Ukrajině změnila. Jedná se například o ruskou vodku Standard, místo které na baru vystavila ukrajinskou.

Ruská restaurace Samovar v ulici Koliště se změnila ve slovanskou.

Z ruské restaurace slovanský podnik. Kvůli válce Samovar v Brně změnil přídomek

Z dříve ruské restaurace Samovar v brněnské ulici Koliště je dnes slovanský podnik Samovar. Jeho majitelka Natalja Bajkalová žije v České republice už pětadvacet let. Donedávna oblíbenou ruskou kuchyni a jiné zboží kvůli současné situaci na Ukrajině změnila. Jedná se například o ruskou vodku Standard, místo které na baru vystavila ukrajinskou.

Ukrajinská restaurace U Tatyany na brněnském autobusovém nádraží Zvonařka.

Ukrajinská hospoda v Brně jako křižovatka. Mladí míří na Ukrajinu, jiní přijeli

/FOTO/ Tichou restaurací se nese hlasité zvolání Na Ukrajinu! Doprovází ho zvuk vydaný při společném ťuknutí sklenic o sebe. Dvojice Pražanů a Ukrajinců si právě v ukrajinské restauraci U Tatyany na brněnském autobusovém nádraží Zvonařka připíjí na podporu Ruskem napadané země. V pátek okolo poledne si tím zkracují čekání na příjezd autobusu, který je zaveze co nejdál na Ukrajinu. Zemi chtějí pomoct v boji proti ruskému agresorovi, a to se zbraní v ruce.

Majitel Restaurace Maštal v Doksech Filip Gunár s šéfkuchařem Pavlem Popovičem.

Kluci z Maštale chtějí zdarma vařit uprchlíkům z Ukrajiny. Založili sbírku

Pomocnou ruku v podobě humanitární pomoci se Ukrajincům prchajícím ze své vlasti rozhodli z hodiny na hodinu podat provozovatelé restaurace Maštal v Doksech u Kladna. Kluci z hospody chtějí v nejbližších dnech odjet do vybraného uprchlického tábora, aby zde zdarma vařili pro rodiny prchají před válkou.

Běloruska Yuliya Zaharodkina žije v Brně pět let.

Šok a strach z mnoha obětí. Ukrajiny je mi líto, říká Běloruska žijící v Brně

Šok, vyděšení lidé, stěhování obyvatel do protiatomových krytů či kolabující doprava. Obrázky a videa z války na Ukrajině vhání do očí slzy Bělorusce Yuliyi Zaharodkině žijící pět let v Brně, která pochází z Minsku. „Událost z noci na čtvrtek pro mě byla šokem. Snažím se zůstat neutrální, ale v této situaci je mi Ukrajiny velmi líto. Myslím si, že ve světě diplomacie by se takové věci neměly stávat,“ říká exkluzivně redaktorce Deníku Rovnost mladá žena.

Viktor Flek mladší (na snímku uprostřed) rozjel v restauraci v blanenské Dolní Lhotě minipivovar. První várku vařil pod dohledem zkušených sládků Davida Šubjáka (vlevo) a Aleše Ondrůška (vpravo).

Sládku, drž se českého ležáku! V Blansku rozjeli minipivovar

/FOTO, VIDEO/ Mít hospodu v době epidemie koronaviru? To je podnikatelské harakiri. A rozjet v ní po dvou letech omezení a nejistotě ještě navíc minipivovar? Hodně riskantní krok. Viktor Flek mladší z blanenské místní části Dolní Lhota v tom ale vidí příležitost, jak restauraci oživit.