Mikrozeleninu pěstují v Dívčicích. Favoritem je hrášek
Klíčící misky, zajímavá myšlenka, prostor pro pěstování a neutuchající nadšení. To je Zahrádka blahobytu v Dívčicích.
Klíčící misky, zajímavá myšlenka, prostor pro pěstování a neutuchající nadšení. To je Zahrádka blahobytu v Dívčicích.
Mnoho restaurací v lázeňském území zůstává zavřených. Nemají totiž klientelu. Kdo to přežije, se ukáže až za pár týdnů.
Také obyvatelé druhého největšího města na Benešovsku si nenechali ujít první příležitost navštívit po dlouhé době zákazů zahrádky restaurací či kaváren. „Škoda, že jste nepřijel fotit v pondělí, to tady bylo opravdu hodně plno,“ poznamenala obsluhující žena ve vlašimské restauraci Na Koupáku ve sportovním areálu Na Lukách. Pravda, v úterý odpoledne sedělo ve stínu plátěné střechy asi desítka hostů.
Květinové louky, veřejné stoly na ping pong a zastřešená zastávka na sídlišti. Lidé si hlasováním vybrali tři z osmi nabízených projektů, které vzešly z nápadů obyvatel Nymburka. V brzké době by se tak ve městě měly objevit květinové louky, veřejné stoly na ping pong a před restaurací Skleník na sídlišti by mělo vyrůst zastřešení u autobusové zastávky. Peníze na projekty uvolní město v rámci takzvaného participativního rozpočtu.
Druhý den po znovuotevření restauračních zahrádek byl veselejší. I přes nepřízeň počasí část štamgastů dorazila. S redakčním objektivem jsme navštívili restaurace: Hospoda na statku Nepřevázka, Restaurace Radnice v Dobrovici, Kocanda na Pískové Lhotě a Jizera v Jizerním Vtelně.
/FOTOGALERIE/ Restaurace Třináctka ve Slezských Rudolticích má zajímavou polohu. Leží v půlce cesty mezi nejznámějšími turistickými atrakcemi Osoblažska. Mezi čerstvě opraveným nádražím osoblažské úzkokolejky a romantickým rudoltickým zámkem.
/FOTOGALERIE/ Pro Gabrielu Nejepsovou, majitelku restaurace Koza Roza, bylo období lockdownu celkem těžké. Podnik ale udržela a všichni se počínaje pondělím 17. května opět těší na své zákazníky. Pokud by musela na podzim znovu zavřít, neví, jestli by to zvládla znovu.
/FOTOGALERIE/ S otevřením zahrádek u restaurací vyvstala otázka, jak to bude letos s oblíbenými hokejovými přenosy ze světového šampionátu. Ten začíná v pátek v Lotyšsku a hned první den odpoledne hraje náš výběr s Rusy.
Provozovatel oblíbené přerovské hospůdky Aniččin dvůr Petr Schneider přišel během pandemie o polovinu zaměstnanců. Kvůli uzavření restaurací si museli sehnat jinou práci, aby uživili sebe a své blízké. Přesto podnik získal nové členy rodiny – ve výběhu, jenž je součástí zahrádky restaurace Aniččin dvůr, se v těchto dnech bezstarostně prohánějí velbloudí slečna Habibi a mladý sameček lamy Woody.
/FOTOGALERIE/ Restaurace Třináctka ve Slezských Rudolticích má zajímavou polohu. Leží v půlce cesty mezi nejznámějšími turistickými atrakcemi Osoblažska. Mezi čerstvě opraveným nádražím osoblažské úzkokolejky a romantickým rudoltickým zámkem.
Na rozvolňování se stejně jako mnozí provozovatelé restaurací těšil i Tomáš Popper, majitel Pizzerie Piccolo v Klatovech. Podle něj se ale měly otevřít zahrádky dříve.
Po půl roce si nemusí zákazníci přijít do restaurací nebo kaváren pouze pro jídlo či pití s sebou, ale ve svém oblíbeném podniku si mohou i posedět. Vláda povolila zatím jen otevření teras a zahrádek, což mnozí lidé v pondělí využili, i přes nepřízeň počasí.
Po dlouhých měsících mohli v pondělí majitelé restaurací a kaváren zase přivítat své hosty. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru zatím pouze na předzahrádkách. Ty byly v centru Domažlic kolem oběda poloprázdné, na některých terasách neseděl nikdo. Zákazníky zřejmě odradilo chladné a deštivé počasí, jež ve městě panovalo až do odpoledne.
Hygiena je zatížená běžnou agendou, kterou kvůli špatné epidemické situaci musela odkládat.
Nově otevřené zahrádky restaurací byly v pondělí ve Zlíně většinou prázdné. Jejich hosty odradilo deštivé počasí. Vláda spustila od 17. května další vlnu rozvolnění protiepidemických opatření. Mezi ně patřilo například i otevření restauračních zahrádek či fitness center pro veřejnost.
V pondělí 17. května se po dlouhé pauze mohly otevřít předzahrádky restaurací. Hladové a žíznivé zákazníky neodradil ani občasný déšť.
/FOTOGALERIE/ Zpátky do restaurací. Alespoň tedy na jejich předzahrádky. Také v Kutné Hoře mohli lidé v pondělí 17. května opět po dlouhé době vyrazit do restaurací a kaváren na jídlo, kávu nebo třeba „na jedno". Podívejte se, jak to vypadalo v centru Kutné Hory.
/FOTOGALERIE/ Zahrádky restaurací a kaváren se v pondělí poprvé mohly otevřít také v Trutnově a Vrchlabí. Po dlouhé době tak přivítaly první hosty.
/FOTOGALERIE/ Na oběd z porcelánu a točené pivo ze skla si v pondělí do zahrádek budějovických restaurací zašlo mnoho Budějčáků.
Počasí delšímu sezení venku nepřeje a tak na pardubické zahrádky vyrazili jen ti otužilí a nedočkaví hosté. „Zima mi nevadí. Mám svoje dvě neřesti, kafe a cigárko, a ještě u toho můžu v klidu sedět jako člověk, co víc si přát,“ směje se muž na zahrádce známého kavárenského řetězce.
Za normálních okolností mají za sebou touto dobou restaurace, bary, hospůdky a kavárny minimálně měsíc fungování venkovního posezení – zahrádek. Letos je tomu ale kvůli pandemii jinak. První zákazníci mohli na zahrádky zavítat až dnes, v pondělí 17. května.
/FOTO/ V pondělí se konečně otevřely zahrádky restaurací a kaváren. Počasí provozovatelům gastrozařízení však příliš nepřálo, a tak načančané a připravené stolečky povětšinou zely prázdnotou. Chladné počasí ale místy neodradilo některé milovníky zlatého studeného moku.
Zpátky do restaurací. Alespoň tedy na jejich předzahrádky. Také v Kolíně mohli lidí v pondělí 17. května opět po dlouhé době vyrazit do restaurací a kaváren na jídlo, kávu nebo třeba „na jedno".
Až čtyři osoby u jednoho stolu, na něm jídlo a pití. Olomoucké restaurace a hospody v pondělí zpřístupnily své zahrádky. Radost z dalšího rozvolnění protiepidemických opatření ale pokazilo počasí, kvůli dešti zůstalo posezení u mnohých podniků v centru města prázdné i v čase oběda.
Restaurační předzahrádky mohli majitelé hospod k pondělí 17. května otevřít. Lidé mohou ke stolům po čtyřech a musí se případně prokázat negativním výsledkem testu na covid. Dveře dovnitř podniků ale otevřené nejsou.
Pondělí přineslo další vlnu rozvolnění. Jednou z oblastí, která se po téměř pěti měsících dočkala opětovného otevření, jsou předzahrádky restaurací. U stolu smí ale sedět nejvýše čtyři lidé, pokud nejde o členy jedné domácnosti.
První točené pivo na stole, oběd pod deštníkem. Tak to vypadalo v pondělí ve většině přerovských restaurací a hospod, které po několika měsících konečně otevřely své zahrádky. Kvůli deštivému počasí si ale provozovatelé mohli nechat o premiéře snů jen zdát. Většina zahrádek zela prázdnotou a lidé ze zvyku brali jídlo dál do krabiček.
Po půl roce si nemusí zákazníci přijít do restaurací nebo kaváren pouze pro jídlo či pití s sebou, ale ve svém oblíbeném podniku si mohou i posedět. Vláda povolila zatím jen otevření teras a zahrádek, což mnozí lidé v pondělí využili, i přes nepřízeň počasí.
Okamžik, který majitelé hospod a restaurací dlouho vyhlíželi, je tady. Díky další vlně rozvolňování mohou provozovatelé restaurací, hospod a barů v centru Plzně od pondělí 17. května otevřít své zahrádky pro zákazníky.
Počasí na Slovácku v pondělí příliš nepřálo rozvolňování vládních opatření, a tak restaurační zahrádky někteří provozovatelé vůbec neotevřeli, zatímco jiné obsadili zákazníci spíše sporadicky a především stálí hosté z dřívěška.
/FOTOGALERIE/ To, na co se řada lidí těšila skoro půl roku, přišlo v pondělí. Hostinští, barmani a restauratéři natlačili vzduch do pivních trubek, rozpálili plotny v kuchyních a číšníci se vzorně připravenými bílými košilemi se opět začali točit kolem zákazníků.
Dešťové přeháňky, chvílemi studený vítr. Pondělnímu otevření zahrádek restaurací v Žatci počasí nepřálo. Přesto si možnost po dlouhé době posedět v restauraci nenechala ujít řada lidí.
Zatím žádné sláva. Tak hodnotí první hodiny po opětovném otevření restauračních zahrádek karlovarští podnikatelé. Lidé sice přišli na polední menu, nebylo jich ale mnoho. Může za to především deštivé a chladné počasí.
Déšť a zima? Pro Brňana Martina Krejčího žádný problém. První den otevřených zahrádek si i tak užil naplno. „Těším se na točené pivo i na lidi. Zima mě nezaskočí, jsem otužilý,“ vylíčil v pondělí po poledni. Na větší nával hostů ale čekali hospodští a kavárníci marně. Na většině míst nabízela venkovní posezení smutnou podívanou na poloprázné stoly.
/FOTOGALERIE/ I když tomu momentálně moc nepřeje počasí, zahrádky restaurací jsou od dnešního pondělí opět otevřené. Při této příležitosti se do Berouna přijel podívat i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), kde zavítal do místní pizzerii Gioseffe na Husově náměstí. Během své návštěvy vyjádřil naději, že by mohlo jít o vůbec poslední lockdown.
Jedni ze zvědavosti, druzí ze zvyku, třetí kvůli levnějším jídlům a další byli prostě jen kolemjdoucí či turisté. Tak vypadalo v pondělí osazenstvo terasy kraslické restaurace Severka, kam usedli znovu zákazníci. Počasí moc nepřálo, přesto si lidé neváhali dát pivo nebo něco k jídlu.
/FOTOGALERIE/ Žádný frontální útok na zahrádky restaurací, kaváren nebo barů se v pondělí 17. května nekonal. Lidé sice využili možnosti posedět v pohostinském zařízení při obědě, kávě nebo pivu, ale chladný větřík k nějakému dlouhému vysedávání nelákal.
Pokud jste se v pondělí 17. května kolem 10. hodiny nacházeli u strakonické restaurace Plzeňka Hangár, mohli jste být svědky dávno zapomenuté podívané. A ve své podstatě i podceňované samozřejmosti. Rozmísťování stolků a židlí na předzahrádce. A to bez ohledu na počasí, které slibovalo střídavě déšť i sluníčko, což se během dne několikrát potvrdilo.
Majitelé restaurací v Domažlicích mohli v pondělí opět otevřít alespoň předzahrádky. nepřálo jim však počasí, celé dopoledne ve městě propršelo.
Interiéry restaurací by se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) měly otevřít v první polovině června. Zatím se počítá s otevřením 50 procent kapacity provozoven, u stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé, řekl Havlíček novinářům při návštěvě Berouna.
Už jsem se nemohl dočkat. Těšil jsem se, až si sednu na jedno, prohlásil Libor Kubát z Havlíčkova Brodu. V pondělí se po půl roce otevřely zahrádky hospod a kaváren. Vše ale v režimu protiepidemických opatření.
Světlo na konci tunelu vidí majitelka prachatické restaurace Almara a hotelu Koruna Věra Roučková. Zahrádku měla restaurace připravenou už od nedělního večera, také deky na zahřátí hostů jsou v pohotovosti.
Stoly na zahrádkách s potřebnými rozestupy mají restauratéři v Klatovech na svých terasách připravené. Bohužel zatím zejí prázdnotou, na posedávání je zima i deštivo.
Hospody a restaurace plánují po znovuotevření navýšit ceny. Za pivo si v některých podnicích lidé připlatí o pět korun více, za jídlo o deset až 20 korun.
Přestože velkou část víkendu propršelo, v restauracích, kavárnách a hospodách to žilo. Zaměstnanci gastro podniků se činili, takže v ulicích města se do nedělního odpoledne vyklubaly zahrádky doslova jako houby po dešti. Všude se zametá, montuje a uklízí. Už několik dní zní od vládních představitelů sliby o tom, že rozvolňování bude pokračovat a zavírat už by se díky plošnému testování a očkování nemělo. "Stejně jsme nervózní. Už nevíme, co máme čekat," říká majitelka jednoho z podniků.
Podívejte se, jak na Krnovsku finišují přípravy na otevření zahrádek u restaurací.
/FOTO, ANKETA/ V pondělí 17. května se otevřou v okrese Most restaurační zahrádky či terasy. Výběr je velký, ale některé provozovny se od ostatních liší například tím, že nabízejí nevšední výhledy nebo netradiční prostředí. Tady je pár tipů na posezení s rodinou či přáteli.
„Určitě si to točené nenechám ujít, i kdyby mělo v pondělí ještě pršet. Těším se, že se potkám s kamarádem tak, jak jsme chodívali, tradičně na jedno,“ komentoval současnou situaci ohledně plánovaného provozu zahrádek „štamgast“ Jaroslav Konečný ze Zlína.
Marek Krejsa provozuje stánek se zmrzlinou na břehu jablonecké přehrady několik let. Jak sám říká, na provozu stánku není úplně bytostně závislý. Letos ale kolem stánku připravuje sezení. „Prostě mě to napadlo až letos. Lidé se teď nahrnou. Když je hezky, koupí si zmrzlinu a sednou si na trávu. Takhle u stolečků to budou mít ještě o chlup příjemnější,“ vypráví, aniž by se jeho akuvrtačka zastavila. Ke kovové konstrukci šroubuje silná prkna na sezení a opření se.
Jsem rád, že se hospody konečně otevřou. Nesleduju, jestli podražily nebo ne. Pokud nebudou chtít padesát korun za pivo a na jídle si pochutnám, tak za takovou službu rád zaplatím. Neřeším to, řekl Jan Blecha ze Včelničky.