V secesním činžovním domě, který stojí na pražském Rašínově nábřeží, se psaly nejdůležitější kapitoly naší novodobé historie. V bytě ve třetím patře se narodil a spoustu let žil muž, který se zasloužil o návrat demokracie do tehdejšího socialistického Československa – spisovatel, dramatik, filozof, politický vězeň a první polistopadový prezident Václav Havel.
Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku.
Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku.
/FOTOGALERIE/ Období mezi svátky vybízí v karvinském okrese hojně k různým fyzickým aktivitám. Zabruslit si na ledě můžete během posledního týdne letošního roku v Bohumíně, Orlové, Karviné, Havířově i Českém Těšíně.
Už tradičně se na Štědrý den před Zámeckou restaurací na Karlově náměstí v Roudnici nad Labem podávala rybí polévka. Lidé, kteří si přišli pochutnat, zároveň přispěli na dobrou věc.
Co vlastně jedí o Vánocích vegetariáni a vegani? Deníku to exkluzivněprozradila známá ostravské modelka Monika Rohanová, která žije v Londýně. A právě tam s tátou stráví Vánoce.
Až do loňska se výrobce ROBI – alternativy masa z pšeničné bílkoviny, prakticky nezastavil. O jeho zdravý produkt měly zájem menzy, restaurace i školní jídelny. Ty však s „korona dobou“ omezily provoz či se uzavřely. „Teď je to pro nás bojovka o přežití,“ říká spolumajitel EUROBI Pavel Labský s tím, že výrobou vánočního cukroví hodlá svoji ztrátu zmírnit.
Jana Šrámková začala tak, jako snad každý - hledala, kde se uplatnit. Skoro až náhodou se pak našla v gastronomii, přesněji v její digitalizaci v tehdy rozjíždějící se firmě Storyous. Ta zprvu dodávala pokladní systémy kavárnám a restauracím, dnes už je jedničkou na trhu a expanduje do řady zahraničních zemí. Od konce loňského roku je také součástí globální společnosti SaltPay, pod kterou dál roste. Rodačka z Ostravy se pro Deník rozpovídala nejen o začátcích ve Storyous, ale také o práci ve start-upu jako takové a o jejím životě.
Chcete na chvíli utéct ze světa přeplněného lineckým cukrovím a smaženými kapry s bramborovým salátem? Třeba vás inspiruje letošní „vánoční hamburger“, který od začátku adventu nabízí svým hostům fastfoodová restaurace Hank Marvin na předměstí skotské metropole Glasgow.
Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.
V Pražské ulici v centru Chebu se v pátek 17. prosince otevřely dveře nové restaurace McDonald’s. Nabízí 90 míst k sezení uvnitř a 58 na zahrádce, moderní interiér, digitální objednávkové kiosky i objednávky z auta - McDrive.
Milovníci sjezdovek si mohou vybírat. Lipno o týden prodlouží levnější vedlejší sezonu, rakouský Hochficht otevře všechny lanovky a hosté už budou smět i do restaurací.
Sypké, do naprostého jemňoučka vydušené hovězí maso nasáklé lákavými aromaty kokosového mléka a dálnovýchodního koření. Připomíná indické kari, ve skutečnosti ale jde o indonéský sváteční pokrm rendang.
Tisíce lidí míří v těchto dnech na vánoční trhy do polské Vratislavi (Wroclaw), které probíhají bez větších omezeních navzdory covidové pandemii. Podle polských médií má Vratislav nejkrásnější vánoční výzdobu a zdejší trhy patří k největším v Evropě.
Manželé Kateřina a Vladimír Havlíkovi celý život pracovali v gastronomii a jejich snem byl vlastní podnik. A ten si nyní splnili. Neodradila je ani covidová situace a 1. prosince otevřeli v Klatovech bistro Zrno. Jde prý ale jen o začátek, plány mají větší.
Hotel Slunce, největší ubytovací komplex v Havlíčkově Brodě, má zřejmě budoucnost sečtenou. Na rozlehlý areál na okraji centra města byl vydán demoliční výměr. Ovšem kdy se bude stavba postavená na konci socialismu bourat a co na jejím místě vyroste, zatím není zcela jasné.
/FOTO, VIDEO/ Kdysi mezi štamgasty vyhlášená hospoda. Nyní kolemjdoucí míjí zchátralou ruinu. Za několik dní začnou dělníci více než sto let starou budovu postupně demolovat. Začátkem příštího roku pak pošle těžká technika nádražní restauraci v Adamově na Blanensku definitivně k zemi. Před více než třiceti lety však Vyhybka tepala. Legendární podnik s dobrým pivem a zemitou atmosférou nastartovala po pádu komunismu dvojice nadšených podnikatelů Miroslav Černý a Libor Pernica společně s manželkami.
Jak avizovali, tak udělají. V pátek 10.prosince, o osm dnů dříve než vloni, se otevře lyžařům největší horské středisko Plzeňského kraje - Ski&Bike Špičák. Návštěvníci se stejně jako v restauracích musí připravit na kontroly.
Manželé Kateřina a Vladimír Havlíkovi celý život pracovali v gastronomii a jejich snem byl vlastní podnik. A ten si nyní splnili. Neodradila je ani covidová situace a 1. prosince otevřeli v Klatovech bistro Zrno. Jde prý ale jen o začátek, plány mají větší.
Patří k nejstarším stavbám v Adamově. Dům číslo popisné 107. Stavbu železniční stanice tam dělníci dokončili na nově otevřené trati Brno – Česká Třebová v roce 1848. Projekt budovy vypracoval vrchním inženýr Severní státní dráhy Anton Jüngling.
Patří k nejstarším stavbám v Adamově. Dům číslo popisné 107. Stavbu železniční stanice tam dělníci dokončili na nově otevřené trati Brno – Česká Třebová v roce 1848. Projekt budovy vypracoval vrchním inženýr Severní státní dráhy Anton Jüngling.
Nádražní restaurace fungovala v Adamově už před 110 lety. Měla velkou verandu a původní dřevěný kabát si zachovala dodnes. Po sametové revoluci ji jako první soukromí hospodští provozovali kamarádi Miroslav Černý a Libor Pernica. V roce 1990 ji pojmenovali Vyhybka, což stále připomíná část názvu podniku a jejich vybledlá jména v historickém štítu budovy.
Firemní vánoční večírky nebo sraz spolužáků po letech. Důvod, proč si zamluvit větší stůl v restauraci a trochu to před svátky rozjet. Jenže s tím je pro tuto chvíli podle majitelů gastro podniků na Kutnohorsku podle všeho konec. O večírek, který musí skončit ve 22 hodin, totiž moc nikdo nestojí. Přesně v tolik hodin musí podle aktuálního nařízení vlády restaurace a hospody zavřít.
/VIDEO/ Měla by mít už několik minut zavřeno, přesto se v jedné z pivnic v brněnské ulici Veveří v sobotu po desáté hodině večer dál baví lidé u piva. I přes platná vládní opatření související s koronavirovou pandemií.
Restauratéři zažívají v období pandemie krušné časy. I přesto se však v současné těžké době najdou podnikatelé, kteří mají odvahu a otevřou nový podnik. Jednou z nich je Tereza Pechrová z Plzně, která během několika měsíců přeměnila prostory obchodu v Doudlevecké ulici v Plzni na moderní rodinnou pizzerii. A tento týden tam přivítala první hosty.
/FOTO/ Kvůli koronavirové pandemii musí mít restaurace otevřeno pouze do deseti hodin večer. Navzdory tomu ve středu otevřel v centru Brna nový podnik, Na solnici. Nachází se v Solniční ulici na místě, kde dříve fungovala Zelená Kočka.
Jaká bude vaše první odpověď na otázku „které švédské jídlo znáte?“ Pravděpodobně to budou masové kuličky, tolik zpopularizované nakupováním lehce smontovatelného nábytku.
/VIDEO/ Ani velký pískovcový vodník Tihelňák v červnu nezabránil tomu, aby tornádo napáchalo škody v areálu Cihelny s rybníkem Lužákem. Ten vyhledávají nejen místní, ale také dospělí a děti z okolních obcí včetně sousedního Hodonína. Areál si oblíbili lidé nejen v hlavní letní sezonu, ale také v chladných dnech v zimě, kdy sem míří milovníci otužování.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Trutnov se v úterý dočkal. Druhé největší město Královéhradeckého kraje je po Hradci Králové druhým místem v regionu, kde otevřel pobočku výrobce smažených kuřecích kousků KFC (Kentucky Fried Chicken). Pro KFC je to 114. restaurace v Česku. Letos jich otevírá sedm, stejně jako loni. V Trutnově vyrostla pobočka KFC během půl roku v obchodní zóně u výpadovky na hory, kde sídlí Tesco či OBI. "Chceme jít do menších měst, abychom byli lidem blíž a oni nemuseli jezdit tak daleko," přiblížil Libor Hubík, ředitel značky KFC pro Česko, Rakousko a Německo, strategii světového fastfoodového řetězce.
Vládní nařízení zamezilo lidem, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali covid, navštěvovat restaurace. Majitelé podniku Jedno bistro v Ústí nad Orlicí s takovým rozhodnutím nesouhlasí. Do vitríny i na sociální sítě vyvěsili zelenou cedulku s označením „volná zóna“. Zatímco někteří lidé jim za takové gesto aplaudovali, druzí upozorňovali na nezodpovědný přístup. Oni prý ale nechtějí rozdělovat své zákazníky.
Vládní nařízení zamezilo lidem, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali covid, navštěvovat restaurace. Majitelé podniku Jedno bistro v Ústí nad Orlicí s takovým rozhodnutím nesouhlasí. Do vitríny i na sociální sítě vyvěsili zelenou cedulku s označením „volná zóna“. Zatímco někteří lidé jim za takové gesto aplaudovali, druzí upozorňovali na nezodpovědný přístup. Oni prý ale nechtějí rozdělovat své zákazníky.
/FOTOGALERIE/ Kyblík smažených kuřecích pochoutek pro prvních 114 zákazníků zdarma, soutěže a zábavné aktivity pro děti, fotokoutek. Tak bude vypadat v úterý první den v nové restauraci světového fastfoodového řetězce KFC v Trutnově. Pro veřejnost otevře v 11 hodin. Pro KFC to bude 114. restaurace v Česku, v kraji první mimo Hradec Králové, kde má tři pobočky. V Trutnově vyrostla v obchodní zóně vedle výpadovky na hory, kde sídlí Tesco či OBI.
Odrazují vás současná protiepidemická opatření od návštěvy restaurací, kulturních a sportovních akcí? Takovou otázku pokládala v ulicích Ústí nad Labem spolupracovnice Ústeckého deníku Tereza Havlová. Podívejte se na odpovědi šesti respondentů a hlasujte v anketě pod článkem.
Fanoušci specialit z čerstvého kuřecího masa se konečně dočkali i v Táboře. V pořadí již 113. restaurace se v pondělí dopoledne slavnostně otevřela v nákupním parku Stop Shop na jižním okraji města. Již tradičně byl pro hosty v den otevření připraven zábavný program, soutěže nebo fotokoutek.
Obec Tmaň nechala zrekonstruovat poslední místní restauraci, která se nyní pyšní zajímavým designem, spojujícím moderní styl a retro. Původní čtyřková hospoda v prostorách, kterým místní říkají Kulturák, na začátku letošního roku slavila 55 let od svého otevření.
Zajít si do restaurace, ke kadeřníkovi, do kina nebo divadla není za současně platných podmínek možné bez certifikátu o očkování proti covidu nebo s lékařským potvrzením o prodělané nemoci. S tím se někteří živnostníci nechtějí smířit a na rovinu už ohlásili, že nic kontrolovat nehodlají.
Zajít si do restaurace, ke kadeřníkovi, do kina nebo divadla není za současně platných podmínek možné bez certifikátu o očkování proti covidu nebo s lékařským potvrzením o prodělané nemoci. S tím se někteří živnostníci nechtějí smířit a na rovinu už ohlásili, že nic kontrolovat nehodlají.
Od pondělí 8. listopadu do pátku 12. listopadu 2021 se na Gymnáziu Teplice konala schůzka v rámci projektu SLIDE – „Sustainable Lifestyle In Digital Environments“ programu Erasmus+. Spolupráce v loňském školním roce probíhala pouze virtuálně a tentokrát do Teplic přijelo celkem 32 účastníků ze čtyř partnerských škol: Lyseonpuiston lukio, Rovaniemi (Finsko), Menntaskólinn Hamrahlid, Reykjavík (Island), Liceo Scientifico Statale "Alessandro Volta", Torino (Itálie), Liceul Teoretic Iancu C. Vissarion, Titu (Rumunsko).
Jídlo do krabičky, káva do kelímku. Štamgasti přerovských hospůdek, kaváren a restaurací se v pondělí ráno probudili do nové reality - podle vládních opatření do svého oblíbeného podniku bez dokladu o očkování nebo prodělané nemoci nemohou. Nová opatření, která mají zabránit šíření koronaviru, dolehla na provozovatele v Přerově plnou vahou. Majitelé podniků hlásí razantní propad tržeb.
Příští týden se otevře v Trutnově historicky první restaurace světových značek fastfoodových řetězců v Krkonoších. V úterý 30. listopadu v 11 hodin spustí provoz KFC (Kentucky Fried Chicken).
Nelogické, diskriminační, likvidační. Takto někteří lidé hovoří o zpřísněných protiepidemických vládních opatření, která platí od pondělí. Nelíbí se jim, že návštěvy restaurací, kadeřnictví či hotelů jsou dovolené pouze očkovaným nebo těm co v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19. Nesouhlasí s nimi ani někteří podnikatelé.
Při návštěvě restaurací, služeb a hromadných akcí je od pondělí nutné mít certifikát o plném očkování nebo potvrzení o prodělání covidu v uplynulých 180 dnech. Antigenní ani PCR testy již nebudou až na výjimky platit. Co dalšího se ještě mění?
Ostravský šéfkuchař Radek Kašpárek a jeho tým Field restaurantu v Praze oslavuje pátou obhajobu Michelinské hvězdy. Prestižní hvězdu v gastronomickém průvodci Michelin si udržely pražské restaurace Field a La Degustation Boheme Bourgeoise.
Potvrzeno! Prestižní hvězdu v gastronomickém průvodci Michelin si udržely pražské restaurace Field a La Degustation Boheme Bourgeoise. Další nové hvězdy Praha nemá. Nicméně Michelin dává i doporučení zvané Bib Gourmand, což znamená výjimečné jídlo za rozumnou cenu. A z „Biba“ se raduje hned pět restaurací v hlavním městě.
Zajít si do restaurace, do kina, na koncert, do kadeřnictví nebo na blížící se vánoční trhy. To se už od pondělí 22. listopadu stane výsadou pouze pro očkované nebo pro ty, kteří onemocnění covid-19 prokazatelně prodělali.
Vláda od pondělí vzhledem ke zhoršující se situaci v Česku znovu zpřísní protiepidemická opatření. Testy jako covidový certifikát úplně skončí, i ty citlivější PCR. Omezení se dotkne hromadných akcí a služeb, včetně restaurací, kde od noci na pondělí budou smět posedět jen očkovaní nebo lidé, kteří překonali Covid-19.