Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Tančící dům v Praze

Památný činžák. Dům U dvou tisíc stojí na počátku dějin konce 20. století

V secesním činžovním domě, který stojí na pražském Rašínově nábřeží, se psaly nejdůležitější kapitoly naší novodobé historie. V bytě ve třetím patře se narodil a spoustu let žil muž, který se zasloužil o návrat demokracie do tehdejšího socialistického Československa – spisovatel, dramatik, filozof, politický vězeň a první polistopadový prezident Václav Havel.

Z nabídky Restaurace Entrée v Hotelu Theatre v Olomouci-Hodolanech.

Olomouc jako gastronomický tahák. Dárkové poukazy na Vánoce frčely ve velkém

Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku. 

Z nabídky Restaurace Entrée v Hotelu Theatre v Olomouci-Hodolanech.

Olomouc jako gastronomický tahák. Dárkové poukazy na Vánoce frčely ve velkém

Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku. 

Vánoční cukroví Cukrárny od Mamlasů

Tradiční vánoční cukroví. Výrobce zdravé náhrady masa nabízí nový sortiment

Až do loňska se výrobce ROBI – alternativy masa z pšeničné bílkoviny, prakticky nezastavil. O jeho zdravý produkt měly zájem menzy, restaurace i školní jídelny. Ty však s „korona dobou“ omezily provoz či se uzavřely. „Teď je to pro nás bojovka o přežití,“ říká spolumajitel EUROBI Pavel Labský s tím, že výrobou vánočního cukroví hodlá svoji ztrátu zmírnit.

Ostravská rodačka a manažerka společnosti Storyous Jana Šrámková.

Manažerka expanze Jana Šrámková: Kulturní aspekty jsou při náboru lidí důležité

Jana Šrámková začala tak, jako snad každý - hledala, kde se uplatnit. Skoro až náhodou se pak našla v gastronomii, přesněji v její digitalizaci v tehdy rozjíždějící se firmě Storyous. Ta zprvu dodávala pokladní systémy kavárnám a restauracím, dnes už je jedničkou na trhu a expanduje do řady zahraničních zemí. Od konce loňského roku je také součástí globální společnosti SaltPay, pod kterou dál roste. Rodačka z Ostravy se pro Deník rozpovídala nejen o začátcích ve Storyous, ale také o práci ve start-upu jako takové a o jejím životě.

Vánoční burger se stal hitem sociálních sítí

Skotský vánoční burger? Fastfoodová Babylonská věž

Chcete na chvíli utéct ze světa přeplněného lineckým cukrovím a smaženými kapry s bramborovým salátem? Třeba vás inspiruje letošní „vánoční hamburger“, který od začátku adventu nabízí svým hostům fastfoodová restaurace Hank Marvin na předměstí skotské metropole Glasgow.

Butter Chicken

Oběd jako z restaurace: Butter Chicken

Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.

Miroslav Černý (na snímku) otevřel s Liborem Pernicou po sametové revoluci první soukromou hospodu v Adamově. Nádražní restauraci Vyhybka.

Start Vyhybky? První den jsme vytočili 11 hektolitrů piva, vzpomíná výčepní

/FOTO, VIDEO/ Kdysi mezi štamgasty vyhlášená hospoda. Nyní kolemjdoucí míjí zchátralou ruinu. Za několik dní začnou dělníci více než sto let starou budovu postupně demolovat. Začátkem příštího roku pak pošle těžká technika nádražní restauraci v Adamově na Blanensku definitivně k zemi. Před více než třiceti lety však Vyhybka tepala. Legendární podnik s dobrým pivem a zemitou atmosférou nastartovala po pádu komunismu dvojice nadšených podnikatelů Miroslav Černý a Libor Pernica společně s manželkami.

Legendární nádražní restaurace Vyhybka půjde zanedlouho k zemi. Ustoupí rozsáhlé rekonstrukci adamovského nádraží za 834 milionů.

Konec legendy v Adamově. Před lety zničil hospodu požár, teď ji smetou bagry

Nádražní restaurace fungovala v Adamově už před 110 lety. Měla velkou verandu a původní dřevěný kabát si zachovala dodnes. Po sametové revoluci ji jako první soukromí hospodští provozovali kamarádi Miroslav Černý a Libor Pernica. V roce 1990 ji pojmenovali Vyhybka, což stále připomíná část názvu podniku a jejich vybledlá jména v historickém štítu budovy.

Ilustrační foto

O večírek do deseti večer nikdo nestojí

Firemní vánoční večírky nebo sraz spolužáků po letech. Důvod, proč si zamluvit větší stůl v restauraci a trochu to před svátky rozjet. Jenže s tím je pro tuto chvíli podle majitelů gastro podniků na Kutnohorsku podle všeho konec. O večírek, který musí skončit ve 22 hodin, totiž moc nikdo nestojí. Přesně v tolik hodin musí podle aktuálního nařízení vlády restaurace a hospody zavřít.

Tereza Pechrová (vlevo) a její švagrová Kateřina Pechrová společně pracují v rodinné pizzerii Terra.

Pandemie ji nezastrašila. V Plzni si otevřela pizzerii

Restauratéři zažívají v období pandemie krušné časy. I přesto se však v současné těžké době najdou podnikatelé, kteří mají odvahu a otevřou nový podnik. Jednou z nich je Tereza Pechrová z Plzně, která během několika měsíců přeměnila prostory obchodu v Doudlevecké ulici v Plzni na moderní rodinnou pizzerii. A tento týden tam přivítala první hosty.

Areál u Lužáku poslední listopadový den roku 2021.

Restaurace u Lužáku v Lužicích půjde k zemi, nahradí ji nová i se zázemím

/VIDEO/ Ani velký pískovcový vodník Tihelňák v červnu nezabránil tomu, aby tornádo napáchalo škody v areálu Cihelny s rybníkem Lužákem. Ten vyhledávají nejen místní, ale také dospělí a děti z okolních obcí včetně sousedního Hodonína. Areál si oblíbili lidé nejen v hlavní letní sezonu, ale také v chladných dnech v zimě, kdy sem míří milovníci otužování.

V Trutnově se otevřela v úterý první restaurace KFC v Krkonoších.

Trutnov se dočkal KFC. Jít do menších měst je strategie, říká ředitel pro Česko

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Trutnov se v úterý dočkal. Druhé největší město Královéhradeckého kraje je po Hradci Králové druhým místem v regionu, kde otevřel pobočku výrobce smažených kuřecích kousků KFC (Kentucky Fried Chicken). Pro KFC je to 114. restaurace v Česku. Letos jich otevírá sedm, stejně jako loni. V Trutnově vyrostla pobočka KFC během půl roku v obchodní zóně u výpadovky na hory, kde sídlí Tesco či OBI. "Chceme jít do menších měst, abychom byli lidem blíž a oni nemuseli jezdit tak daleko," přiblížil Libor Hubík, ředitel značky KFC pro Česko, Rakousko a Německo, strategii světového fastfoodového řetězce.

Podnik v Ústí zavřel dveře a znovu rozjel výdejní okénko.

Zelená pro všechny, nebo nic. Ústecké bistro ze solidarity k neočkovaným zavřelo

Vládní nařízení zamezilo lidem, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali covid, navštěvovat restaurace. Majitelé podniku Jedno bistro v Ústí nad Orlicí s takovým rozhodnutím nesouhlasí. Do vitríny i na sociální sítě vyvěsili zelenou cedulku s označením „volná zóna“. Zatímco někteří lidé jim za takové gesto aplaudovali, druzí upozorňovali na nezodpovědný přístup. Oni prý ale nechtějí rozdělovat své zákazníky.

Podnik v Ústí zavřel dveře a znovu rozjel výdejní okénko.

Bistro v Ústí: Nebudeme lustrovat zákazníky! Raději přes okénko prodávají všem

Vládní nařízení zamezilo lidem, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali covid, navštěvovat restaurace. Majitelé podniku Jedno bistro v Ústí nad Orlicí s takovým rozhodnutím nesouhlasí. Do vitríny i na sociální sítě vyvěsili zelenou cedulku s označením „volná zóna“. Zatímco někteří lidé jim za takové gesto aplaudovali, druzí upozorňovali na nezodpovědný přístup. Oni prý ale nechtějí rozdělovat své zákazníky.

KFC otevře v úterý 30. listopadu v Trutnově svoji první restauraci v Krkonoších.

KFC otvírá v úterý v Trutnově. Kyblíky zdarma, jídlo z auta, šedesát pracovníků

/FOTOGALERIE/ Kyblík smažených kuřecích pochoutek pro prvních 114 zákazníků zdarma, soutěže a zábavné aktivity pro děti, fotokoutek. Tak bude vypadat v úterý první den v nové restauraci světového fastfoodového řetězce KFC v Trutnově. Pro veřejnost otevře v 11 hodin. Pro KFC to bude 114. restaurace v Česku, v kraji první mimo Hradec Králové, kde má tři pobočky. V Trutnově vyrostla v obchodní zóně vedle výpadovky na hory, kde sídlí Tesco či OBI.

KFC otevřelo v Táboře svou již 113. restauraci.

Na křupavé kuře už i v Táboře. KFC otevřelo novou restauraci

Fanoušci specialit z čerstvého kuřecího masa se konečně dočkali i v Táboře. V pořadí již 113. restaurace se v pondělí dopoledne slavnostně otevřela v nákupním parku Stop Shop na jižním okraji města. Již tradičně byl pro hosty v den otevření připraven zábavný program, soutěže nebo fotokoutek.

Na teplickém gymnáziu se setkali studenti z partnerských škol.

Na teplickém gymnáziu se setkali studenti z partnerských škol

Od pondělí 8. listopadu do pátku 12. listopadu 2021 se na Gymnáziu Teplice konala schůzka v rámci projektu SLIDE – „Sustainable Lifestyle In Digital Environments“ programu Erasmus+. Spolupráce v loňském školním roce probíhala pouze virtuálně a tentokrát do Teplic přijelo celkem 32 účastníků ze čtyř partnerských škol: Lyseonpuiston lukio, Rovaniemi (Finsko), Menntaskólinn Hamrahlid, Reykjavík (Island), Liceo Scientifico Statale "Alessandro Volta", Torino (Itálie), Liceul Teoretic Iancu C. Vissarion, Titu (Rumunsko).

První den nových opatření znamenal pro majitele restaurací v Přerově citelný propad tržeb, 22. listopadu 2021

Provozovatelé restaurací v Přerově: Propad tržeb je razantní

Jídlo do krabičky, káva do kelímku. Štamgasti přerovských hospůdek, kaváren a restaurací se v pondělí ráno probudili do nové reality - podle vládních opatření do svého oblíbeného podniku bez dokladu o očkování nebo prodělané nemoci nemohou. Nová opatření, která mají zabránit šíření koronaviru, dolehla na provozovatele v Přerově plnou vahou. Majitelé podniků hlásí razantní propad tržeb.

Očkování na jihu Moravy.

Likvidační a diskriminační. Jihomoravané kritizují nová protiepidemická opatření

Nelogické, diskriminační, likvidační. Takto někteří lidé hovoří o zpřísněných protiepidemických vládních opatření, která platí od pondělí. Nelíbí se jim, že návštěvy restaurací, kadeřnictví či hotelů jsou dovolené pouze očkovaným nebo těm co v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19. Nesouhlasí s nimi ani někteří podnikatelé.

Restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise

Dvě pražské restaurace drží Michelinské hvězdy. Průvodce ale doporučuje i další

Potvrzeno! Prestižní hvězdu v gastronomickém průvodci Michelin si udržely pražské restaurace Field a La Degustation Boheme Bourgeoise. Další nové hvězdy Praha nemá. Nicméně Michelin dává i doporučení zvané Bib Gourmand, což znamená výjimečné jídlo za rozumnou cenu. A z „Biba“ se raduje hned pět restaurací v hlavním městě.

Známý olomoucký restauratér František Lorenc.

Neočkovaní bez hospod? Je to jejich volba, míní olomoucký restauratér

Vláda od pondělí vzhledem ke zhoršující se situaci v Česku znovu zpřísní protiepidemická opatření. Testy jako covidový certifikát úplně skončí, i ty citlivější PCR. Omezení se dotkne hromadných akcí a služeb, včetně restaurací, kde od noci na pondělí budou smět posedět jen očkovaní nebo lidé, kteří překonali Covid-19.