Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Známý olomoucký restauratér František Lorenc.

Neočkovaní bez hospod? Je to jejich volba, míní olomoucký restauratér

Vláda od pondělí vzhledem ke zhoršující se situaci v Česku znovu zpřísní protiepidemická opatření. Testy jako covidový certifikát úplně skončí, i ty citlivější PCR. Omezení se dotkne hromadných akcí a služeb, včetně restaurací, kde od noci na pondělí budou smět posedět jen očkovaní nebo lidé, kteří překonali Covid-19.

Kvůli šíření nemoci covid-19 musejí provozovatelé restaurací, barů a kaváren kontrolovat doklady o bezinfekčnosti. Nově přitom nestačí negativní testy…

PŘEHLEDNĚ: Na pivo či na koncert jen s očkováním. Co vše se od pondělí mění

Česko zásadním způsobem přitvrzuje v boji s epidemií koronaviru. Nová opatření se dotknou hlavně lidí neočkovaných proti nemoci Covid-19. Ti se tak nedostanou do restaurací, hospod, ubytovacích zařízení či na hromadné akce, zakázané pro ně budou i služby. Testy, a to jak PCR či antigenní, budou uznávané pouze ve výjimečných případech. 

Známý olomoucký restauratér František Lorenc.

Neočkovaní bez hospod? Je to jejich volba, míní olomoucký restauratér

Vláda od pondělí vzhledem ke zhoršující se situaci v Česku znovu zpřísní protiepidemická opatření. Testy jako covidový certifikát úplně skončí, i ty citlivější PCR. Omezení se dotkne hromadných akcí a služeb, včetně restaurací, kde od noci na pondělí budou smět posedět jen očkovaní nebo lidé, kteří překonali Covid-19.

Barrandovské terasy

Barrandovské terasy. Zrodily se za půl roku, od znárodnění chátraly

V dobách největší slávy se areál Barrandovských teras hemžil návštěvníky, o nedělích se tu podávalo až tři tisíce obědů, na skleničku sem chodili třeba Oldřich Nový, Vlasta Burian nebo Adina Mandlová. Padesátimetrový plavecký bazén přímo pod terasami měl šest závodních drah a jeho tribuny pojaly čtyři tisíce diváků. Na místě dlouho chátrajícího komplexu by měla v budoucnu být opět restaurace a nově i hotel. Jejich otevření je ovšem v nedohlednu…

Kuřákům vzali restaurace, přešli proto na vapování

Už tři a půl roku se v českých restauracích, kavárnách a barech nekouří. O tom, jak příznivě se k tomuto rozhodnutí staví veřejnost, svědčí údaj z velkého jarního průzkumu mezi čtenáři Deníku. Celkem 72 procent z bezmála deseti a půl tisíce respondentů totiž uvedlo, že zákaz kouření v restauracích a veřejných prostorách byl správný krok.  

Jen oči pro pláč mají nyní hospodští. Od doby, kdy začali kontrolovat bezinfekčnost hostů, klesl počet lidí v hospodách o třetinu až polovinu

Můžeme to vyhodit. Hospody žehrají na konec antigenních testů

Jen oči pro pláč mají nyní hospodští. Od doby, kdy začali kontrolovat bezinfekčnost hostů, klesl počet lidí v hospodách o třetinu až polovinu. Teď přijde další rána, od prosince nebudou antigenní testy k návštěvě restauračního zařízení stačit. Restaurace tak čeká další propad návštěvnosti a vyhodit mohou i antigenní testy, které hostinští nakoupili pro samotestování hostů přímo v hospodách. Restuaratéři se zlobí a žádají kompenzace.

Dvě patnáctileté figurantky, které záměrně a za odměnu lhaly o svém věku, panák rumu, tučná pokuta pro majitele restaurace a trestní oznámení na Českou obchodní inspekci (ČOI). Tak by se dala popsat kontrola restaurace Imrvere v Žamberku (na snímku)

Výsledek kontroly ČOI v Žamberku: Odměna pro volavky, pokuta pro majitele

Částka 26 tisíc korun – to je pokuta, kterou má zaplatit majitel restaurace Imrvere v Žamberku za to, že během kontroly, kterou v jeho restauraci prováděli pracovníci České obchodní inspekce, prodala zdejší obsluha alkohol dvěma nezletilým dívkám. Nešlo však o nikoho jiného, než o najaté volavky, které záměrně lhaly o svém věku. Číšnice jim pak přinesla alkoholický nápoj, který si objednaly.

Ilustrační foto

Restauracím kvůli kontrolám ubyli hosté. Naopak víc je naštvaných strávníků

Nová povinnost provozovatelů restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti si vybrala svou daň. Podle restauratérů, se kterými Deník mluvil, jim ubylo 10 až 30 procent zákazníků. Navíc přibylo naštvaných strávníků, kteří svoji neochotu ukazovat očkovací certifikát nebo doklady o negativním testu či prodělání nemoci, dávají personálu restaurací najevo.

Ilustrační foto

Restauracím kvůli kontrolám ubyli hosté. Naštvaných strávníků je naopak víc

Nová povinnost provozovatelů restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti si vybrala svou daň. Podle restauratérů, se kterými Deník mluvil, jim ubylo 10 až 30 procent zákazníků. Navíc přibylo naštvaných strávníků, kteří svoji neochotu ukazovat očkovací certifikát nebo doklady o negativním testu či prodělání nemoci, dávají personálu restaurací najevo.

První cigaretu si mladí Češi zapalují mezi patnáctým a osmnáctým rokem.

Kam se poděl český kuřák?

Pamatujete si doby, kdy jste v restauraci pro cigaretový dým málem neviděli na bar? Doby, kdy se běžně kouřilo v práci, v autě, ve vlaku? Společnost se proměnila. S tím, jak cigarety zmizely z restaurací i dopravních prostředků, začali je opouštět i sami kuřáci. Stále častěji je nahrazují alternativními možnostmi.

Policie na Vysočině. Ilustrační foto.

Tamburína zaseklá na hlavě i mobil v toaletě. I to řeší muži zákona a hasiči

Blikající hasičské majáky ozářily ve sváteční podvečer osmadvacátého října jihlavské sídliště Srázná. „Zabouchla jsem si dveře u bytu, nemohla domů a hlavně ani ke svým lékům. Velmi ochotně mi pomohl Jan Škrabánek, který pohotově zavolal pomoc hasičů a ti zabouchnuté dveře otevřeli,“ uvedla seniorka Hana Čiháková a všem prostřednictvím Deníku vyjádřila poděkování.

Ilustrační snímek

Na zdraví! Svatomartinské šílenství je tu, počet dodaných lahví bude rekordní

Je to úplná exploze chutí a vůní: v bílých vínech najdeme nejčastěji aroma exotického ovoce, v červených ucítíme švestková povidla či třešně a v případě růžových vín i lesní jahody či maliny. Svatomartinská vína, jejichž oficiální prodej začíná dnes, většinou zmizí z regálů obchodů i nápojových lístků restaurací během pár týdnů.Z popíjení svatomartinského se stal etablovaný rituál.

Ilustrační foto.

Šéf minipivovarů: Covid vyprázdnil restaurace, stát by měl přijít s kompenzacemi

Nynější razantní vzestup epidemie koronaviru za poslední dva týdny podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha vyprázdnil restaurace. Aby minipivovary mohly přežít zimu, vláda by jim podle něj měla připravit pomoc formou kompenzací. Voldřich to řekl na předávání výročních cen Sdružení přátel piva ve Stěžerách na Hradecku.

Vyloupení skladu restaurace Hemerkův statek.

Neznámý pachatel vyloupil ve Slaném už více než dvacet objektů

/FOTOGALERIE/ Vloupáních do obchodů, restaurací, barů a dalších podniků ve Slaném od poloviny srpna výrazně přibývá. Zatím neznámý pachatel nebo pachatelé mají na svědomí už více než 20 případů, které se pokaždé odehrávají podle stejného scénáře. K vloupání vesměs dochází v nočních nebo brzkých ranních hodinách, pachatel vleze nikým nepozorován do provozovny vypáčeným oknem, případně zadním vchodem, a sebere, co mu přijde pod ruku. Někdy peníze, jindy cigarety, montérky, příště láhve s alkoholem, zahradní sekačky nebo jiné nářadí.

Vyloupení skladu restaurace Hemerkův statek.

Série vloupání. Pachatel ve Slaném kradl ve více než dvaceti budovách

/FOTOGALERIE/ Vloupáních do obchodů, restaurací, barů a dalších podniků ve Slaném od poloviny srpna výrazně přibývá. Zatím neznámý pachatel nebo pachatelé mají na svědomí už více než 20 případů, které se pokaždé odehrávají podle stejného scénáře. K vloupání vesměs dochází v nočních nebo brzkých ranních hodinách, pachatel vleze nikým nepozorován do provozovny vypáčeným oknem, případně zadním vchodem, a sebere, co mu přijde pod ruku. Někdy peníze, jindy cigarety, montérky, příště láhve s alkoholem, zahradní sekačky nebo jiné nářadí.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto.

Kam na husu? Podívejte se na velký přehled gastroakcí na Kutnohorsku

Svátek svatého Martina, který letos připadá na čtvrtek 11. listopadu, je neodmyslitelně spjat s husími hody a svatomartinským vínem. Pokud nestíháte uprostřed týdne upéct husu doma, můžete pro vypečenou husičku vyrazit do restaurace. Nabídka v regionu je pestrá, řada podniků navíc vzhledem k protiepidemickým opatřením nabízí i jídla balená s sebou či rozvoz zdarma.

Restaurace a kavárna prostějovského Národního domu, jejímž ředitelem je Martin Křupka. 7.11. 2021

Meníčka se zvednou i v Národním domě

Vyhlášená prostějovská restaurace chce udržet cenu do 150 korun. Ceny stoupnou, ale ne skokově. Reprezentativní budova Národního domu je vedle divadla sídlem i prestižní restaurace a kavárny.

Manželé Ožanovi opustili zámecký hotel Plumlov a i v nejisté době koupili Restauraci a penzion U Zběhlíka v Čisté.

Ze zámku na vesnici. Koupili restauraci, kterou proslavil Zdeněk Pohreich

/ROZHOVOR/ Ze zámeckého hotelu na Plumlově mezi roubenky do Čisté u Litomyšle. Jana Ožanová s manželem Ferdinandem koupili i v nejisté době covidu vyhlášenou restauraci U Zběhlíka, kterou proslavil známý kuchař Zdeněk Pohlreich. Změny a risku se nebáli. Poperou se i s vládními nařízeními. „Přijedete do Rakouska, do Německa, všude vás zkontrolují a nikdo s tím nemá problém. Jen Češi proti všemu brojí,“ říká Jana Ožanová.

Ilustrační foto.

Šéf minipivovarů: Covid vyprázdnil restaurace, stát by měl přijít s kompenzacemi

Nynější razantní vzestup epidemie koronaviru za poslední dva týdny podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha vyprázdnil restaurace. Aby minipivovary mohly přežít zimu, vláda by jim podle něj měla připravit pomoc formou kompenzací. Voldřich to řekl na předávání výročních cen Sdružení přátel piva ve Stěžerách na Hradecku.

Akce Den okének má pomoci restauracím. Uskuteční se už tuto sobotu

Už tuto sobotu 7. listopadu se po celé České republice uskuteční Den okének. Tato akce si klade za cíl motivovat lidi k tomu, aby si chodili objednávat jídlo přímo do výdejních okének jednotlivých restaurací a hospod. Má tak pomoci sektoru, ve kterém více než polovině podniků hrozí krach.

Hygieničky kontrolují dodržování koronavirových nařízení v restauraci. Ilustrační foto

Hygienici vyrazili na kontroly do restaurací. Doprovázejí je policisté

Na přibližně čtyři desítky míst v celém Ústeckém kraji ve čtvrtek 4. listopadu vyrazili hygienici v rámci velké kontrolní akce zaměřené na dodržování pravidel OTN. Tedy potvrzení o očkování, o testování nebo prodělaném covidu, které mají nově od začátku listopadu kontrolovat přímo hospodští. Kromě restaurací zkontrolovali také několik obchodů. 

Hygieničky kontrolují dodržování koronavirových nařízení v restauraci. Ilustrační foto

Hygienici vyrazili na kontroly do restaurací. Doprovázejí je policisté

Na přibližně čtyři desítky míst v celém Ústeckém kraji ve čtvrtek 4. listopadu vyrazili hygienici v rámci velké kontrolní akce zaměřené na dodržování pravidel OTN. Tedy potvrzení o očkování, o testování nebo prodělaném covidu, které mají nově od začátku listopadu kontrolovat přímo hospodští. Kromě restaurací zkontrolovali také několik obchodů. 

Proměnu areálu fotbalového hřiště včetně Chaloupky a nejbližšího okolí přibližuje studie, kterou si město Žatec nechalo vypracovat.

Zbourat a postavit znova. Zázemí na Slavoji včetně Chaloupky čeká proměna

/VIZUALIZACE/ Betonové terasy k odpočinku a opalování na břehu Ohře, zcela nová budova restaurace Chaloupka a přilehlých šaten pro hráče a rozhodčí, menší dětské hřiště. Příprava proměny zázemí fotbalového stadionu v Žatci a jeho nejbližšího okolí vstoupila do další fáze. Město má zpracovanou studii, teď ji rozvine projektová dokumentace. 

Obsluha kontroluje potvrzení o očkování proti covidu u hosta restaurace. Ilustrační foto

Olomoucké hospody kontrolují očkování, až na výjimky. Hostů ubylo

Vrchní od pondělí 1. listopadu musí kontrolovat bezinfekčnost. Hosta by neměli obsloužit, pokud nepředloží negativní antigenní, PCR nebo samotest, potvrzení o očkování nebo o prodělání Covidu-19 v posledním půl roce. Většina Olomouckým deníkem oslovených restaurací, hospod a jídelen nařízení dodržuje. Někde zaznamenali pokles tržeb. Jak uvedli restauratéři, snaží se dělat maximum, aby se předešlo dalšímu lockdownu a oni museli fungovat jen přes výdejové okénko.

Hygienici ve čtvrtek kontrolují dodržování vládních opatření uvnitř podniků, doprovází je republikoví policisté.

Hygienici a policie v akci: v hospodách v centru Brna kontrolovali bezinfekčnost

Uvnitř restaurace Diandi v centru Brna sedí po jedenácté dopoledne jediný člověk. Dorazivší skupina lidí proto míří rovnou k usazené ženě, po níž žádá prokázání bezinfekčnosti. Je totiž pro některé obávaný čtvrtek, kdy hygienici v doprovodu policistů kontrolují dodržování vládních opatření uvnitř podniků.