Zajít si do restaurace, do kina, na koncert, do kadeřnictví nebo na blížící se vánoční trhy. To se už od pondělí 22. listopadu stane výsadou pouze pro očkované nebo pro ty, kteří onemocnění covid-19 prokazatelně prodělali.
Vláda od pondělí vzhledem ke zhoršující se situaci v Česku znovu zpřísní protiepidemická opatření. Testy jako covidový certifikát úplně skončí, i ty citlivější PCR. Omezení se dotkne hromadných akcí a služeb, včetně restaurací, kde od noci na pondělí budou smět posedět jen očkovaní nebo lidé, kteří překonali Covid-19.
Česko zásadním způsobem přitvrzuje v boji s epidemií koronaviru. Nová opatření se dotknou hlavně lidí neočkovaných proti nemoci Covid-19. Ti se tak nedostanou do restaurací, hospod, ubytovacích zařízení či na hromadné akce, zakázané pro ně budou i služby. Testy, a to jak PCR či antigenní, budou uznávané pouze ve výjimečných případech.
Vláda od pondělí vzhledem ke zhoršující se situaci v Česku znovu zpřísní protiepidemická opatření. Testy jako covidový certifikát úplně skončí, i ty citlivější PCR. Omezení se dotkne hromadných akcí a služeb, včetně restaurací, kde od noci na pondělí budou smět posedět jen očkovaní nebo lidé, kteří překonali Covid-19.
V dobách největší slávy se areál Barrandovských teras hemžil návštěvníky, o nedělích se tu podávalo až tři tisíce obědů, na skleničku sem chodili třeba Oldřich Nový, Vlasta Burian nebo Adina Mandlová. Padesátimetrový plavecký bazén přímo pod terasami měl šest závodních drah a jeho tribuny pojaly čtyři tisíce diváků. Na místě dlouho chátrajícího komplexu by měla v budoucnu být opět restaurace a nově i hotel. Jejich otevření je ovšem v nedohlednu…
Už dva týdny musí restaurace kontrolovat testy či očkování návštěvníků. V Ústeckém kraji hlásí propady tržeb o 40 až 80 %. Obávají se další rány – konce uznávání antigenních testů.
Už tři a půl roku se v českých restauracích, kavárnách a barech nekouří. O tom, jak příznivě se k tomuto rozhodnutí staví veřejnost, svědčí údaj z velkého jarního průzkumu mezi čtenáři Deníku. Celkem 72 procent z bezmála deseti a půl tisíce respondentů totiž uvedlo, že zákaz kouření v restauracích a veřejných prostorách byl správný krok.
Jen oči pro pláč mají nyní hospodští. Od doby, kdy začali kontrolovat bezinfekčnost hostů, klesl počet lidí v hospodách o třetinu až polovinu. Teď přijde další rána, od prosince nebudou antigenní testy k návštěvě restauračního zařízení stačit. Restaurace tak čeká další propad návštěvnosti a vyhodit mohou i antigenní testy, které hostinští nakoupili pro samotestování hostů přímo v hospodách. Restuaratéři se zlobí a žádají kompenzace.
Částka 26 tisíc korun – to je pokuta, kterou má zaplatit majitel restaurace Imrvere v Žamberku za to, že během kontroly, kterou v jeho restauraci prováděli pracovníci České obchodní inspekce, prodala zdejší obsluha alkohol dvěma nezletilým dívkám. Nešlo však o nikoho jiného, než o najaté volavky, které záměrně lhaly o svém věku. Číšnice jim pak přinesla alkoholický nápoj, který si objednaly.
Také dodržujete tradice a nenechali jste si ujít svatomartinskou husu? O tom, jak místo do restaurace zamířila naše čtenářka do kuchyně, nám napsala Hana Lalošáková. Velice děkujeme.
Pomoc majitelům restaurací. Tak jihlavští radní komentují své dvě aktuální rozhodnutí. Majitelé předzahrádek mají o rok déle, než začne platit nová vyhláška, a navíc mohou dostat zpět poplatek za předzahrádku.
Na Den svatého Martina a po celý víkend mnoho restaurací již tradičně nabízelo svatomartinskou husu a další pokrmy spojené s tímto svátkem. Zájem o toto tradiční menu byl i na Pardubicku velký. Přesto ho covidová opatření velice ovlivnila.
Pokud se vláda rozhodne pouštět do restaurací jen očkované proti koronaviru, půjde podle provozovatele strakonické restaurace Plzeňka Hangár Roberta Soukupa o přemrštěný nátlak.
Nová povinnost provozovatelů restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti si vybrala svou daň. Podle restauratérů, se kterými Deník mluvil, jim ubylo 10 až 30 procent zákazníků. Navíc přibylo naštvaných strávníků, kteří svoji neochotu ukazovat očkovací certifikát nebo doklady o negativním testu či prodělání nemoci, dávají personálu restaurací najevo.
Nová povinnost provozovatelů restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti si vybrala svou daň. Podle restauratérů, se kterými Deník mluvil, jim ubylo 10 až 30 procent zákazníků. Navíc přibylo naštvaných strávníků, kteří svoji neochotu ukazovat očkovací certifikát nebo doklady o negativním testu či prodělání nemoci, dávají personálu restaurací najevo.
Skiareál Lipno už se připravuje na zimní sezonu, přestože není jisté, zda se opravdu uskuteční a za jakých podmínek. Pro své návštěvníky přichystal nové kurzy včetně komfortnějšího zázemí, novinky má také v oblasti gastronomie a ubytování.
Spánek uprostřed silnice i na parkovišti u divadla. A také židle létající vzduchem. Žďárské strážníky potrápili opilci. Vyjížděli hned ke třem případům, jejichž společným jmenovatelem byl alkohol.
Pamatujete si doby, kdy jste v restauraci pro cigaretový dým málem neviděli na bar? Doby, kdy se běžně kouřilo v práci, v autě, ve vlaku? Společnost se proměnila. S tím, jak cigarety zmizely z restaurací i dopravních prostředků, začali je opouštět i sami kuřáci. Stále častěji je nahrazují alternativními možnostmi.
Blikající hasičské majáky ozářily ve sváteční podvečer osmadvacátého října jihlavské sídliště Srázná. „Zabouchla jsem si dveře u bytu, nemohla domů a hlavně ani ke svým lékům. Velmi ochotně mi pomohl Jan Škrabánek, který pohotově zavolal pomoc hasičů a ti zabouchnuté dveře otevřeli,“ uvedla seniorka Hana Čiháková a všem prostřednictvím Deníku vyjádřila poděkování.
Česko přitvrdí v boji s koronavirem. Babišova vláda v demisi v pátek rozhodne o tom, zda do restaurací, na koncerty či na stadiony budou moci jen očkovaní lidé anebo ti, kteří nemoc v posledních 180 dnech prodělali. Na konci listopadu by se měli žáci plošně testovat ve školách.
Ve vyhlášené písecké restauraci Ostrov vaří od října francouzský kuchař Thomas Venel. V minulosti pracoval v michelinských restauracích v Anglii, kvůli tehdejší přítelkyni odešel do Čech a dva roky vařil ve známých pražských restauracích Don Giovani a SOHO Restaurant.
Je to úplná exploze chutí a vůní: v bílých vínech najdeme nejčastěji aroma exotického ovoce, v červených ucítíme švestková povidla či třešně a v případě růžových vín i lesní jahody či maliny. Svatomartinská vína, jejichž oficiální prodej začíná dnes, většinou zmizí z regálů obchodů i nápojových lístků restaurací během pár týdnů.Z popíjení svatomartinského se stal etablovaný rituál.
Nynější razantní vzestup epidemie koronaviru za poslední dva týdny podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha vyprázdnil restaurace. Aby minipivovary mohly přežít zimu, vláda by jim podle něj měla připravit pomoc formou kompenzací. Voldřich to řekl na předávání výročních cen Sdružení přátel piva ve Stěžerách na Hradecku.
/FOTOGALERIE/ Vloupáních do obchodů, restaurací, barů a dalších podniků ve Slaném od poloviny srpna výrazně přibývá. Zatím neznámý pachatel nebo pachatelé mají na svědomí už více než 20 případů, které se pokaždé odehrávají podle stejného scénáře. K vloupání vesměs dochází v nočních nebo brzkých ranních hodinách, pachatel vleze nikým nepozorován do provozovny vypáčeným oknem, případně zadním vchodem, a sebere, co mu přijde pod ruku. Někdy peníze, jindy cigarety, montérky, příště láhve s alkoholem, zahradní sekačky nebo jiné nářadí.
/FOTOGALERIE/ Vloupáních do obchodů, restaurací, barů a dalších podniků ve Slaném od poloviny srpna výrazně přibývá. Zatím neznámý pachatel nebo pachatelé mají na svědomí už více než 20 případů, které se pokaždé odehrávají podle stejného scénáře. K vloupání vesměs dochází v nočních nebo brzkých ranních hodinách, pachatel vleze nikým nepozorován do provozovny vypáčeným oknem, případně zadním vchodem, a sebere, co mu přijde pod ruku. Někdy peníze, jindy cigarety, montérky, příště láhve s alkoholem, zahradní sekačky nebo jiné nářadí.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zloděj se nejprve spřátelil s mužem na ulici, poté mu dal v restauraci na toaletě pěstí a ukradl mu peněženku s doklady a hotovostí a mobil značky Xiaomi. "Další pivo už nebude," řekl agresor napadenému, když mu bral věci. Událost se stala v srpnu na Smíchově.
Zloděj se nejprve spřátelil s mužem na ulici, poté mu dal v restauraci na toaletě pěstí a ukradl mu peněženku s doklady a hotovostí a mobil značky Xiaomi. "Další pivo už nebude," řekl agresor napadenému, když mu bral věci. Událost se stala v srpnu na Smíchově.
Svátek svatého Martina, který letos připadá na čtvrtek 11. listopadu, je neodmyslitelně spjat s husími hody a svatomartinským vínem. Pokud nestíháte uprostřed týdne upéct husu doma, můžete pro vypečenou husičku vyrazit do restaurace. Nabídka v regionu je pestrá, řada podniků navíc vzhledem k protiepidemickým opatřením nabízí i jídla balená s sebou či rozvoz zdarma.
Provozovatelé restaurací jsou zoufalí, po zavedení opatření jim ubývají hosté, tržby klesají až na polovinu. Podle některých by bylo dokonce nejlepší ve všední dny zavřít.
Provozovatelé restaurací v kraji jsou zoufalí. Po zavedení opatření jim ubývají hosté, tržby klesají až na polovinu. Podle některých by bylo dokonce nejlepší ve všední dny zavřít.
Vyhlášená prostějovská restaurace chce udržet cenu do 150 korun. Ceny stoupnou, ale ne skokově. Reprezentativní budova Národního domu je vedle divadla sídlem i prestižní restaurace a kavárny.
/FOTOGALERIE/ Někde si potrpí na tradici a svatomartinskou husu budou servírovat s vínem až od 11. 11. od 11 hodin, jinde je k dostání už od začátku týdne. Jaké husí variace letos restaurace zvolily, jaký je letošní trend a kolik lidé za husu zaplatí? Deník přináší odpovědi.
Ceny za ubytovací služby i v restauracích na Valašsku se budou zvyšovat. Podle provozovatelů není jiná cesta – musí reagovat na prudký nárůst nákladů, za kterým mimo jiné stojí zdražování energií a dalších vstupů.
Poloprázdné lokály, povinnost kontrolovat bezinfekčnost hostů i vidina zdražování menu kvůli avizovanému zvyšování cen energií. Taková situace momentálně vládne ve většině restaurací a hospůdek na Slovácku a jejich provozovatelé řeší, jak se s ní srovnat.
/ROZHOVOR/ Ze zámeckého hotelu na Plumlově mezi roubenky do Čisté u Litomyšle. Jana Ožanová s manželem Ferdinandem koupili i v nejisté době covidu vyhlášenou restauraci U Zběhlíka, kterou proslavil známý kuchař Zdeněk Pohlreich. Změny a risku se nebáli. Poperou se i s vládními nařízeními. „Přijedete do Rakouska, do Německa, všude vás zkontrolují a nikdo s tím nemá problém. Jen Češi proti všemu brojí,“ říká Jana Ožanová.
Nynější razantní vzestup epidemie koronaviru za poslední dva týdny podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha vyprázdnil restaurace. Aby minipivovary mohly přežít zimu, vláda by jim podle něj měla připravit pomoc formou kompenzací. Voldřich to řekl na předávání výročních cen Sdružení přátel piva ve Stěžerách na Hradecku.
V dalším díle seriálu Co je nového jsme zavítali na Masarykovu ulici v Ústí nad Labem. Ta patří k nejdelším ulicím v Ústí a my prošli s fotoaparátem tu část mezi indickou restaurací Taj Mahal a čínskou restaurací Fei He.
Kontrolovat hosty a žádat po nich doklady o testech nebo očkování, to je nová povinnost restauratérů a provozovatelů občerstvení. Jsou ale mezi nimi i ti, kteří stejně jako před čtyřmi lety, kdy začal platit protikuřácký zákon, hledají cestičky a kličky, jak se vládnímu opatření vyhnout.
Už tuto sobotu 7. listopadu se po celé České republice uskuteční Den okének. Tato akce si klade za cíl motivovat lidi k tomu, aby si chodili objednávat jídlo přímo do výdejních okének jednotlivých restaurací a hospod. Má tak pomoci sektoru, ve kterém více než polovině podniků hrozí krach.
Na přibližně čtyři desítky míst v celém Ústeckém kraji ve čtvrtek 4. listopadu vyrazili hygienici v rámci velké kontrolní akce zaměřené na dodržování pravidel OTN. Tedy potvrzení o očkování, o testování nebo prodělaném covidu, které mají nově od začátku listopadu kontrolovat přímo hospodští. Kromě restaurací zkontrolovali také několik obchodů.
Na přibližně čtyři desítky míst v celém Ústeckém kraji ve čtvrtek 4. listopadu vyrazili hygienici v rámci velké kontrolní akce zaměřené na dodržování pravidel OTN. Tedy potvrzení o očkování, o testování nebo prodělaném covidu, které mají nově od začátku listopadu kontrolovat přímo hospodští. Kromě restaurací zkontrolovali také několik obchodů.
/VIZUALIZACE/ Betonové terasy k odpočinku a opalování na břehu Ohře, zcela nová budova restaurace Chaloupka a přilehlých šaten pro hráče a rozhodčí, menší dětské hřiště. Příprava proměny zázemí fotbalového stadionu v Žatci a jeho nejbližšího okolí vstoupila do další fáze. Město má zpracovanou studii, teď ji rozvine projektová dokumentace.
Kontrolovat hosty a žádat po nich doklady o testech nebo očkování, to je nová povinnost restauratérů a provozovatelů občerstvení. Jsou ale mezi nimi i ti, kteří stejně jako před čtyřmi lety, kdy začal platit protikuřácký zákon, hledají cestičky a kličky, jak se vládnímu opatření vyhnout.
Lidé v Ostravě si připlatí víc nejen za energie, pohonné hmoty či stavební materiál, ale také za další služby. Hromadné zdražování hlásí například také místní restaurace. Tedy ty, které už nezdražily na jaře.
/FOTOGALERIE/ Pracovnice krajské hygieny se ve čtvrtek v Berouně vydaly na kontrolu dvou restauračních zařízení, zda dodržují vládní protipandemická nařízení.
Vrchní od pondělí 1. listopadu musí kontrolovat bezinfekčnost. Hosta by neměli obsloužit, pokud nepředloží negativní antigenní, PCR nebo samotest, potvrzení o očkování nebo o prodělání Covidu-19 v posledním půl roce. Většina Olomouckým deníkem oslovených restaurací, hospod a jídelen nařízení dodržuje. Někde zaznamenali pokles tržeb. Jak uvedli restauratéři, snaží se dělat maximum, aby se předešlo dalšímu lockdownu a oni museli fungovat jen přes výdejové okénko.
Uvnitř restaurace Diandi v centru Brna sedí po jedenácté dopoledne jediný člověk. Dorazivší skupina lidí proto míří rovnou k usazené ženě, po níž žádá prokázání bezinfekčnosti. Je totiž pro některé obávaný čtvrtek, kdy hygienici v doprovodu policistů kontrolují dodržování vládních opatření uvnitř podniků.