Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Srdcovka Corso se nachází v centru Plzně, v Kopeckého sadech. Nabízí pivo z tanku.

Nejlepší zahrádky v Plzni podle Deníku. Na kterou vyrazíte?

Na zlatavý mok už se těší snad všichni Plzeňáci. Zahrádky a předzahrádky restaurací a hospod se od pondělí otevřou. Podívejte se na populární plzeňské restaurace. Hosté budou moci restaurace navštívit s dokončeným očkováním, maximálně týden starým negativním PCR testem, či antigenním testem, který není starší více než 72 hodin. Vláda v pátek rozhodla, že zákazníky nebude kontrolovat obsluha podniku, ale namátkově policie či hygiena. Pokud host podmínky nesplní, hrozí mu pokuta.

Posezení v jedinečném prostředí nabízí zahrádka na nádvoří častolovického zámku.

Rychnovsko: zahrádky otevírají, ale zatím ne všude

U stolečku mohou sedět maximálně čtyři osoby. Všechny přitom musí být schopny doložit, že buď nemoc covid-19 v posledních 90 dnech prodělaly, jsou proti ní očkované nebo absolvovaly test na covid s negativním výsledkem. Za takových podmínek se v pondělí 17. května budou moci otevřít zahrádky restaurací či kaváren.

Zahrádky hospod a restaurací (ilustrační foto).

Otvírání zahrádek? Hospodští jsou rozpačití. Bojí se počasí a vyčkávají

Plánované pondělní otevření zahrádek řeší provozovatelé restaurací napříč regionem. A dělá jim poměrně velké starosti. Nejde totiž pouze o samotné přichystání prostoru. Personál jednotlivých podniků musí vymyslet, jak dodržovat vládní nařízení v podobě kontrol negativních výsledků testů u příchozích hostů. Navíc má být opravdu ošklivo. Nejen to vede k tomu, že od pondělí nebudou na Kolínsku v provozu zdaleka všechny zahrádky před restauracemi.

Plzeň, hospody, zahrádky

Restauratéři: Zahrádky otevřeme i za špatného počasí

Od pondělí se díky příznivé epidemické situaci otevřou zahrádky restaurací. Přesto, že meteorologové hlásí déšť, oslovení provozovatelé restaurací jsou rozhodnuti hosty na zahrádkách přijmout. Mnoho hospodských také chystá novinky, aby nalákalo co nejvíce zákazníků.

Jiří Halamka, vítěz televizní kuchařské soutěži MasterChef

Na pět set hospod v pondělí neotevře, zkrachoval i vítěz MasterChef

Když v roce 2016 zvítězil Jiří Halamka v televizní kuchařské soutěži MasterChef, maloval si zářnou budoucnost za plotnou a v hospodě plné lidí. Nakonec zakotvil v ikonické restauraci Palmová zahrada v Hradci Králové. V místě, které vyprojektoval na začátku minulého století známý architekt Jan Kotěra, však vydržel jen pár měsíců. Plány mu překazily vládní nařízení spojené s pandemií nemoci covid-19. Až se tak v pondělí znovu otevřou zahrádky, po té u hradecké „Palmovky“, zůstane jen prázdné místo.

Provozovatelé přerovských restaurací a kaváren se chystají na otevření zahrádek. 14. května 2021

Stoly ven, tanky naplnit! Přerovské restaurace dolaďují rozjezd zahrádek

Umývání talířů, sklenic a příborů, které nikdo měsíce nepoužíval, radost z toho, že konečně přivezli pivo. Ladislav Šimek, spolumajitel vyhlášené přerovské restaurace U Labutě, se podobně jako ostatní provozovatelé ve městě upíná k datu 17. května, kdy se konečně otevřou zahrádky restaurací, pivnic a kaváren. Věří, že to nejhorší období mají gastropodniky za sebou.

František Urban, restaurace U Samce v Benátkách nad Jizerou.

Otvírání zahrádek? Hospodští jsou rozpačití. Bojí se počasí a vyčkávají

/FOTOGALERIE/ Velmi opatrný. Takový je přístup majitelů podniků na Boleslavsku k avizovanému pondělnímu otvírání zahrádek restaurací a hospod. Zdaleka ne každý se k tomuto kroku chystá. Důvodů uvádí provozovatelé více. A nejsou to pouze vládní nařízení, kdy je posezení na zahrádce restaurace podmíněno negativním covid testem a u stolů mohou být maximálně čtyři lidé z různých domácností.

Lokalita řečená U hodin v ostravských Mariánských Horách, 13. května 2021.

V Mariánských Horách u hospod vylepili plakáty. Varují před údajnou udavačkou

V původně socialistickém komplexu služeb v Mariánských Horách dnes zůstávají čtyři restaurace s výdejními okénky. Což asi ne všem vyhovuje, zejména v souvislosti s koronavirem. „Pozor, místní udavač, volá na nás policii,“ tato zpráva stojí na plakátech objevujících se v lokalitě řečené U hodin, pojmenované podle dávno nefunkční sloupové časomíry. 

Někteří už v pondělí seděli na zahrádkách restaurací, přestože rozvolnění má přijít až v dalších dnech.

Nebudu si hrát na policii a dělat ze sebe covid-nácka, říká hospodský

V pondělí dostanou restaurace v Česku možnost přivítat zákazníky alespoň na zahrádkách. Oficiální pravidla mají ale pár zádrhelů, nejzásadnějším je předkládání potvrzení o očkování, o prodělaném covidu nebo výsledku negativního testu. Od pardubických a chrudimských hospodských zaznívá kritika, že vláda nemá rozvolnění připravené. Podmínky jsou prý nesmyslné a mnozí pod příslibem anonymity přiznávají, že nařízená opatření nebudou dodržovat.  

Po stopách starých pohlednic - ústecké hospody včera a dnes.

Po stopách starých pohlednic - ústecké hospody včera a dnes

Dříve každá vesnice měla svou hospůdku. Po práci tam chodili unavení chlapi v montérkách na jedno točené, kolem harmonikáře bylo vždycky veselo. Na zdech byly obrázky místních umělců, tam, kde byl trochu větší sál recitovali ochotníci Máchu, nebo se chystal baráčnický ples. V knize Petra Špačka " Tak to bylo na Ústecku ," najdete hned několik desítek starých pohlednic zachycujících hospodskou historii.

Zahrádky hospod a restaurací (ilustrační foto).

Benešovští hospodští tápou. Nad otevřením zahrádek stále visí otazníky

/FOTOGALERIE/ Nejistota, s níž se už více jak rok potýkají živnostníci v souvislosti s vládními opatřeními proti šíření koronaviru, pokračuje. Od pondělí 17. května by se mohly hostům znovu zpřístupnit předzahrádky restaurací, ale ve středu 12. května nemá nikdo z oslovených sebemenší tušení, jak to ve skutečnosti má být.

Vnitřní prostory zůstanou zavřené.

Na zahrádku s testem: lidé ho koupí i přímo ve vyškovské restauraci

Cinkání sklenic provázené přípitkem „Na zdraví“ se od pondělí už zase stane součástí provozu hospod na jihu Moravy. Ten moment, i když zatím pouze na zahrádce, už netrpělivě vyhlížejí například v Radegastovně Pirát ve Vyškově. Při dosud posledním rozvolnění si tam jídlo a pití ale objednají jen lidé, kteří už Covid-19 prodělali, jsou očkovaní nebo mají negativní test.

Někteří už v pondělí seděli na zahrádkách restaurací, přestože rozvolnění má přijít až v dalších dnech.

FOTO: Zahrádky už ožívají. Některé jsou prázdné, jinde ale teče pivo proudem

Ačkoliv provoz předzahrádek bude oficiálně povolen až od pondělí 17. května, díky teplému počasí v kombinaci se stále menší ochotou dodržovat covidová opatření je postupně otvírá restaurace za restaurací. Zájem o posezení u piva je ale různý. Někde jsou terásky skoro prázdné, jinde je hlava na hlavě. Podívejte se ve fotogalerii. Namátkou vybranou prázdnou hradeckou předzahrádku od plné pardubické poznáte na první pohled. 

Zlata Biedermannová s přítelem Pavlem Fleischerem na Bali.

Život na Bali? Jím, co jsem nejedla. Vidím, co jsem nikdy neviděla, říká Češka

Před dvěma měsíci odjela Zlata Biedermannová (40) z Teplic na Bali. Do Indonésie měla s přítelem Pavlem Fleischerem (39) odletět už 1. února, ale Indonésie mezi vánočními svátky uzavřela hranice kvůli covidu-19 a přestože měli víza, museli čekat. Pavel jezdí do Indonésie pravidelně každý rok a Zlata se rozhodla, že pojede s ním.

Ilustrační foto

Zahrádky restaurací by se mohly otevřít 17. května, uvedl ministr Havlíček

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček připustil, že by se zahrádky restaurací mohly otevřít už 17. května. Záleží to však na mnoha faktorech. Už v pondělí vláda rozhodla, že se 10.5. otevřou obchody, služby a také muzea, galerie a památky i ve zbylých krajích České republiky, kde dosud nebyly přístupné veřejnosti.  

Kvůli šíření koronaviru a nařízení vlády jsou zavřené hospody a restaurace.

S přípravami na otevřením zatím čekáme, říkají restauratéři

Přes čtyři měsíce zejí restaurační zařízení prázdnotou a hospodští raději nadále vyčkávají. Minulý týden sice vláda představila plán, podle kterého by se alespoň zahrádky restaurací a kaváren mohly otevřít už 17. května, ale nic není jisté. Na větší přípravy na otevření je tak podle Deníkem oslovených hospodských brzo.